גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הקורקינטים ווינד: "עיריית ת"א גורמת נזק לכלים שלנו"

בכיר בחברת הקורקינטים המשותפים התייחס להחרמות שמבצעת העירייה של כלים שיתופיים שלא עומדים כראוי – כלים אלה מוחרמים ומופקדים במחסני העירייה מאז חודש מאי

חברת הקורקינטים ווינד: "עיריית תל-אביב גורמת נזק לכלים שלנו". את הדברים אמר בכיר בחברה בהתייחס להחרמות שמבצעת העירייה של כלים שיתופיים שלא עומדים כראוי - כלים אלה מוחרמים ומופקדים במחסני העירייה מאז חודש מאי.

נזכיר כי ב-1 באוגוסט נכנסו לתוקפן תקנות שמנסות להסדיר את תחום הנסיעות השיתופיות בתל-אביב לאור אלפי הכלים השיתופיים השונים הפזורים בעיר. לצד תל-אופן פזורים 2,400 אופני מובייק ויותר מ-5,000 קורקינטים של שלוש החברות, בירד ליים ו-ווינד. מטרת התקנות (שבעולם מסודר היו צריכות לבוא עוד לפני כניסת הכלים למרחב העירוני) היא לעשות סדר בבלגן בין היתר על-ידי תיחום של חניות מסודרות, 'תאי חניה', שבשלב זה מוצעים רק בחלק של העיר (רובע 3).

החניות מגבילות את מספר הכלים שיכולים לעמוד בהן (שלושה לכל חברה) והן אמורות לתת מענה גיאוגרפי במרחק של עד 100 מטר זה מזה. בנוסך כאמור העירייה רשאית להחרים כלים שמפריעים וחוסמים מעברים: כל כלי כזה מועבר למחסן עירוני והוא נקנס ב-63 שקל. מאות כלים נערמים במחסן הזה מדי יום (ואלפי שקלים לקופת העירייה). התקנות גם מגבילות את מספר הכלים לכל יצרן (ל-2,500), הן דורשות כי החברות יעודדו ויפעלו להדרכות לרכיבה, וכי הן יעבירו מידע לעירייה "לצורכי מחקר וניתוח". עוד נדרשות החברות להפעיל מוקדי שירות כשחל איסור על הפעלת צפצופים של הקורקינטים בין השעות 07:00-23:00.

"עיריית תל-אביב-יפו פעלה ופועלת לקידום תחבורה בטוחה ויעילה בעיר כיעד אסטרטגי ראשון במעלה ומעודדת שימוש בכלי רכב אלטרנטיביים על חשבון הרכב הפרטי. עם זאת, בשל ריבוי התאונות בהן היו מעורבים רוכבי אופניים חשמליים והולכי רגל וכן העדר אכיפה על המדרכות, הובילה העירייה להענקת סמכויות אכיפה נרחבות לפקחים העירוניים במסגרת חקיקה ייעודית שתאפשר אכיפה הרתעתית ללא פשרות", כך נימקה העירייה את המהלך המתבקש כאמור בשעתו.

באשר לתפיסת כלים המפריעים נומק כי "האכיפה מתבצעת על-ידי עשרות פקחים עירוניים שהוכשרו למשימה שמטרתה צמצום מספר הפגיעות בהולכי הרגל והפרדת השימושים בסוגי הדרך השונים, ובשיתוף משטרת ישראל. במסגרת האכיפה שמים דגש על עבירות: כלים המהווים מכשול במרחב הציבורי, רכיבת אופניים חשמליים, קורקינטים ממונעים ואופנועים על המדרכה וכן רכיבת אופניים במדרכות ברחובות בהם קיימים שבילי אופניים. ניתן לראות כי חל שינוי משמעותי בשטח בעיקר באזור מרכז העיר. מטרת האכיפה הינה לשמור על ביטחונם ושלומם של הולכי הרגל במדרכה. לשם כך תמשיך עיריית תל-אביב-יפו באכיפה המוגברת, לרבות תפיסת רוכבי אופניים חשמליים וקורקינטים ממונעים המבצעים עבירות חמורות".

ללא ספק, הסדר במרחב העירוני הוא חשוב. אבל גם האופן שבו הוא מתרחש חשוב לא פחות. כלי רכב של העירייה מעמיסים קורקינטים ואופניים בערימה חסרת סדר, כך שנדמה שהם מובלים הישר לפח האשפה - הרחק מהדרך שבה מועמסים אופני העירייה תל-אופן ברכב עם מתקנים מיוחדים לשמירה על האופניים. התמונות מדברות בעד עצמן. הכלים שנערמים זה על זה, טוענים בחברת ווינד לא יכולים שלא להינזק. "העירייה מתנכלת לכלים. הם חוזרים שבורים ורווי תקלות, ברגלית, בידית הברקס ובפעמון. העירייה מתעלמת מהחוקים שהיא עצמה הכתיבה. החברות מנסות לציית לתקנות, ערכנו שינויים באפליקציה בכדי שנוכל לעמוד במגבלת הכלים בכל תא חניה, אנחנו מפעילים צוותים שנמצאים בשטח בכדי לוודא שהקורקינטים עומדים בחניות ולא חוסמים".

לפי ווינד שמחזיקה בצי של כ-1,000 כלים בתל-אביב מדי יום נאספים 100-200 כלים שלה על-ידי העירייה. "לצד העובדה שמדובר בהוצאה של אלפי שקלים מדי חודש העירייה מאפשרת ל"שחרר" את הכלים הכלואים רק פעם בשבוע, בימי שלישי כך שנוצר מצב שאני פועל בשני שליש מהיצע הכלים שלנו. מצד שני, העירייה מתלוננת שאין מספיק כלים בחלקים פחות מבוקשים בעיר, או שהיא מבקשת תגבורת כפתרון תחבורתי, למשל בתקופת האירוויזיון או במשחקים שנערכים בבלומפילד".

בווינד מבינים שסדר במרחב הציבורי בתל-אביב הוא מחויב המציאות. את חלקם של הרוכבים במשוואה כמי שמשאירים קורקינטים בכל מקום, צריכות שלוש החברות לפתור גם דרך חינוך צרכני. בקרוב יעלה קמפיין של שלושתן יחד שבו יפצירו ברוכבים לשמור על החוקים. בנוסף עורכות החברות הדרכות לרכיבה בטוחה כפי שנדרש מהן זאת לצד חלוקה של קסדות לרוכבים. "בתגובה העירייה מתנהגת בצורה מאכזבת. כולנו בסופו של דבר עסקים שרוצים להרוויח אבל אין ספק שגם הצלחנו לשפר את התנועה בעיר. בסופי שבוע, בהעדר תחבורה ציבורית הקורקינטים השיתופיים הפכו להיות פתרון תחבורתי של ממש. וכשנוח לעירייה היא נשענת על זה".

נושא אחר שעליו מלינים בווינד הוא חוסר שקיפות באשר לקבלת הדוחות - "אנחנו מקבלים טבלת אקסל עם רשימה של דוחות מרוכזת. כשאנחנו מבקשים לקבל פירוט היכן עמד הקורקינט שקיבל דוח - נאמר לנו ש"זה בבדיקה" או ש"הכלי עמד שלא כראוי" וזהו. אין לי בעיה לקבל דוח כשמגיע לנו אבל זה בדיוק כמו שרכב יקבל דוח חניה ולא יקבל פירוט היכן חנה או מה העבירה שהוא ביצע".

ווינד כמו המתחרות שלה יכולה לספק אינדיקציה למה שמתרחש במדינות אחרות בעולם - גם שם נדרש כידוע סדר.

"עיריות מחרימות קורקינטים גם במקומות אחרים והקנסות די דומים. אלא שההתנהלות היא אחרת, זה נעשה בצורה מסודרת. ראשית אפשר לאסוף את הכלים המוחרמים באותו יום ולא להמתין לאיסוף פעם בשבוע, שנית, לפני החרמות אנחנו מקבלים התראה וזמן ביניים להתמודד. בליסבון למשל יש לנו שעתיים להזיז כלי שעומד במקום מפריע. בתל-אביב קבלן של העירייה אוסף כל בוקר כלים, ואין לנו מושג אם הם עמדו במקום מפריע או לא".

ולא רק בחו"ל, ווינד פועלת גם בערים השכנות. "בחולון ובבת ים אין החרמות. וההתנהלות עובדת בצורה מצוינת".

כי יכול להיות שיש פחות כלים שמפריעים?

"יש כמות כלים סבירה ביחס לביקוש ולגודל. זה נכון ששם יש פחות כלים כי אין לנו תחרות אבל גם בערים כמו גבעתיים או רמת גן ששם אנחנו לא פועלים לבד - לא מחרימים לנו כלים למרות שיש כמות מכובדת של כלים גם של המתחרים. כולנו פועלים בהסדר עם העירייה. בתל-אביב העירייה החליטה להיות יותר צדיקה מהאפיפיור. אי אפשר לבקש שנעבוד ונתמוך בתחבורה הציבורית או בעומסים בעיר ומצד שני להתנכל לכלים. כמו שאנחנו מעמיסים את הכלים שלנו בצורה מסודרת וכמו שהעירייה לא תערום ככה את האופניים שלה אנחנו מצפים שיתייחסו אל הכלים שלנו בהתאם. הכלים מועמסים שלמים וחוזרים שבורים. אנחנו לא רוצים להגיע למצב שנתבע את עיריית תל-אביב על נזק אבל אם לא תהיה ברירה זה מה שנעשה. לא בעיה להוכיח שהנזק נגרם על-ידי העירייה".

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה:"בניגוד לנטען, הקבלנים העירוניים אוספים את האופניים והקורקינטים השיתופיים בזהירות, ואין כל הבדל בין אופן האיסוף של הכלים השונים - כולם נאספים באותו האופן ונלקחים למחסן העירוני, שם הם מסודרים לפי סדר החברות. במקרה זה נדגיש כי הקבלן המבצע נקנס, והנהלים מולו ומול יתר הקבלנים חודדו, זאת על-מנת להבטיח איסוף ראוי ובטיחותי. כל כלי שנאסף על-ידי הפקח מצולם ומתועד, וכל חברה רשאית לקבל בשקיפות מלאה את כל הנתונים. נציין כי עקב מגבלת כוח-אדם אין אפשרות לשחרר את הכלים באופן יומיומי, ולכן הכלים משוחררים אחת לשבוע בתיאום עם אגף אגרות ודמי שירות, זאת בהתאם לתוכנית העבודה. כל פנייה שמתקבלת נענית, ואנחנו בקשר רציף עם נציג החברה. נדגיש כי על המפעילים לפעול כחוק, והעירייה תעשה מאמץ לשפר את דרך האיסוף".

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר