גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל ניצבת בראש דירוג המדינות היקרות לתייר, והגיע הזמן לשנות את זה

"ישראל יפה, מגניבה, שווה ביקור - אבל יקרה להחריד"; זה כבר כמעט סלוגן ● יקר גם לנו לחיות פה ● ולידיעת שר התיירות הבא: דווקא יש מה לעשות ● "גלובס" איתר את כשל השוק המרכזי בתחום התיירות - ואפילו מציע פתרונות ● חלק ראשון בסדרה

הבירה היא רק סימבול. טיילת תל-אביב / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
הבירה היא רק סימבול. טיילת תל-אביב / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

3.3 מיליון תיירים הגיעו לישראל מתחילת השנה ועד לסוף חודש ספטמבר, מספר המשקף עלייה של 13% לעומת השנה הקודמת. את 2018 סיימה ישראל עם 4.1 מיליון תיירים, מה שאפשר למשרד התיירות להציב לעצמו יעד ריאלי למדי של 5 מיליון תיירים בשנה. אם זה לא יקרה עד שיריב לוין יפנה את המשרד ליורש או ליורשת בממשלה הבאה, זה עשוי לקרות בשנה הבאה. הכול תלוי כמובן במצב הביטחוני שהסנסור התיירותי רגיש אליו במיוחד.

אז מי בא לכאן? בניפוי קרובי משפחה, מכרים ואנשי עסקים, עיקר התיירים שמגיעים לישראל הם צליינים. אומנם תרמילאים ומשפחות נראים אף הם לאחרונה בכמויות נכבדות יותר בנוף התיירותי, אבל מספרם קטן מאלה שמגיעים להגשים חלום מהול בדת.

לצד המספר המרשים הנ"ל, עשרות אלפי תיירים צפויים להגיע גם בחורף הזה לאילת בעשרות טיסות ישירות מיעדים שונים באירופה, טיסות שינחתו בשדה התעופה רמון. רבים מהם עוברים הישר לירדן ולמצרים, פשוט כי זול שם יותר, הרבה יותר.

1. תל-אביב ־ במקום השלישי ברשימת הערים היקרות

ואכן, ישראל היא יעד יקר. הפידבק הזה לא רק שמככב בכל סקר שעורכים לתיירים, אלה שבאים בקבוצות או כבודדים (FIT), אלא שהוא כבר הפך להיות חלק מהשיח באתרי האינטרנט שבהם מבקרים תיירים פוטנציאליים לפני בחירת היעד הבא. "ישראל יפה, מגניבה, שווה ביקור - אבל היא יקרה להחריד"; זה כבר כמעט סלוגן. אלא שאסור לנו להמשיך להניד את הראש בכאב ולהודות שיקר גם לנו לחיות פה, ושהטענה של התיירים מובנת.

משהו חייב להיעשות. אי-אפשר להמשיך ולקבל את העובדה שישראל בכלל ותל-אביב בפרט ממשיכות לככב בדירוגי הערים היקרות. בדירוג האחרון של מדד הבירה (שמשקף במידה רבה את עלות החופשה לתיירים) שפרסם האתר OMIO העוסק במחקרים תיירותיים, תל-אביב דורגה במקום השלישי ברשימת הערים היקרות ביותר בעולם לתיירים.

וזו לא מחמאה. חצי ליטר בירה בתל-אביב, לפי המחקר, מתומחר ב-9.5 דולר, יותר מאשר בניו יורק (8.9 דולר) ואפילו בטוקיו (7.7 דולר). שתי הערים היחידות שעקפו את תל-אביב הן הונג קונג וז'נבה. 

מחירי בירה בעולם

הבירה היא רק סימבול. לתייר יקר פה כמעט בכל דבר, מהנסיעה במונית (אפילו אם היא בתעריף מסודר) עבור במזון בסופר מרקט, שלא לדבר על מסעדות (כמה פלאפל אפשר לאכול) ועד לשיא - לינה במלונות.

לפי דירוג האתר Trivago, המחיר הממוצע למלון בתל-אביב עומד על 200-300 דולר ללילה - הרבה יותר מערים כמו אמסטרדם (150-190 דולר), ברצלונה (120-165 דולר) ואפילו לונדון. המלונאים ממשיכים לטעון שיוקר המחיה בישראל, כלומר מחיר הקוטג' והירקות, באים לידי ביטוי במחירי הלינה, יחד עם הכבדה רגולטורית שמחמירה לשיטתם יותר בישראל מאשר בעולם (חובת מציל, אבטחה וכדומה).

2. לזנוח את דירוג המלונות בשיטת הכוכבים

הצצה בדוחות של רשתות מלונאות ציבוריות מגלה כי למרות ההכבדה הזו - כולן מצליחות להגדיל רווחים. לא ניתמם - עסק שמבקש להרוויח עושה את המוטל עליו, וזה טוב למשק כולו, אבל אפשר להעמיד במבחן את נכונות המלונאים להוריד מחירים עם הקלות רגולטוריות דוגמת ארנונה עונתית, הקלות בשימוש במים ממוחזרים ובביטול מס מיותר על העסקת עובדים זרים - אלה שכבר נמצאים בישראל ומשוועים לעבוד. גם הרעיון של עידוד התחרות חייב לצבור תאוצה: נפתחים בתי מלון, זה נכון, אבל רובם הם מלונות יוקרה.

מבחינת היזמים ההשקעה בהקמה של בית מלון, עם מחירי הנדל"ן היקרים בישראל, לא מצדיקים הקמה של בתי מלון במחירים עממים, כשהפיכת מלון "בינוני" ליוקרתי דורשת בעיקר תוספות קוסמטיות. מבחינתם, אם יש ביקוש - למה לא ליהנות ממנו. משרד התיירות שם לו למטרה להגדיל את מספר התיירים שמכניסים עשרות מיליארדים למשק, מטרה מבורכת שלא יכולה לבוא ללא טיפול בכשלי השוק. כשלי שוק שגם כוללים הזנחה של תיירות הפנים, במובן של טיפוח אתרי תיירות בצפון ובדרום.

בשונה ממדינות אחרות בעולם שבהן התושבים מפרגנים לתיירות הפנים, בישראל מספר הלינות של ישראלים בבתי מלון לא גדל לעומת שנה קודמת - מסיבה פשוטה: הישראלים מעדיפים לנפוש בחו"ל ולשלם פחות על החופשה שלהם. לצד זה, פרויקט שעל המשרד לזנוח הוא דירוג המלונות (בשיטת הכוכבים). הדירוג הרלוונטי לנופשים ממילא נמצא בידי הגולשים ובאתרי האינטרנט המתמחים (טריפ אדוויזר, בוקינג וכדומה) - וכל שקל שמשקיעים בעידוד המלונות לעבור את תהליך הדירוג הארכאי הזה, הוא מיותר.

3. הגיע הזמן לקבל החלטה על שדה תעופה משלים

לפני יותר מעשור התקבלה החלטה מחויבת מציאות - לבנות שדה תעופה משלים לנתב"ג. בחסות "השמיים הפתוחים", מחירי הנופש בישראל והתיירים - תנועת הנוסעים בנתב"ג צומחת מדי שנה, והיא צפויה לחצות השנה את ה-32 מיליון נוסעים (בתנועת הלוך ושוב). נתב"ג אומנם עובר מתיחות ושדרוגים בכדי להתמודד עם תנועת הנוסעים הגדלה (לצד קליטת פעילות הפנים לטיסות לאילת עם סגירת שדה דב), אבל החלטות צריכים ליישם ויפה שעה אחת קודם. שאול מופז, שהיה שר התחבורה, לפני עשור קיבל החלטה (מבוססת המלצות ועדה) להקים שדה משלים במגידו. ההתנגדות שהתעוררה ביטלה את ההחלטה.

כמה שנים לאחר מכן הושם הזרקור על הקמת שדה משלים ברמת דוד שבעמק יזרעאל - החלטה שעוררה התנגדות עצומה בקרב תושבי האזור ואנשי איכות הסביבה שטענו שלא מדובר במניע NIMBY (Not in my Backyard) אלא לחשש ממשי לפגיעה בעמק. היתרון המרכזי של רמת דוד הוא מיקומו באזור הצפון נטול נמלי תעופה בינלאומיים. את החיסרון אפשר לראות די בקלות בהצצה ממבט-על על מפת השטח הצפוף והירוק של העמק שבו ינסו לדחוס גם שדה תעופה (שיהיה מוגבל באורך המסלולים שהוא יכול להכיל).

החשש הוא בעיקר מפקקי תנועה נוראיים ומפגיעה בטבע ובחי. מול רמת דוד עומדת אופציית הקמת שדה מרווח ללא מגבלות שטח בנבטים (במובן של אורך מסלול המראות ונחיתות). התושבים בעד, ראשי הרשויות בדרום מפרגנים ליצירת מקומות עבודה עבור תושבי הישובים הדרומיים, אולם שאלת הבסיס הצבאי של חיל האוויר והכור שבקרבת מקום - לא מאפשרים לשים את החותמת על הקמה של שדה נוסף בדרום (בנוסף לזה של רמון שנפתח לפני כשנה ושלא משמש כשדה משלים לנתב"ג).

ההתפתחות האחרונה בסאגת הקמת השדה המשלים התגלגלה לפתחו של בג"ץ שדחה עתירות שהוגשו נגד הליך בחירת החלופות לשדה התעופה המשלים לנתב"ג, ברמת דוד ובנבטים, החלטות שקיבל צוות מיוחד (נוסף) שהוקם לשם בחינת המיקום לשדה המשלים. מזה יותר מעשור שההחלטה על המיקום שבו יוקם שדה משלים לנתב"ג מתעכבת - והגיע הזמן לקבל החלטה, בין אם יהיה זה השר הטרי יחסית בצלאל סמוטריץ' או השר שיבוא אחריו - הגיע הזמן להתניע את המהלך ולצאת לדרך.

נזכיר לטובת מקבלי ההחלטות שאת שדה התעופה רמון לקח עשר שנים לבנות, את שדה דב לקח הרבה יותר זמן לסגור. מכאן שבישראל כמו בישראל - פרויקטים כאלה אורכים זמן. ובמצב שבו טרם התקבלה החלטה, והסחבת ממשיכה, ענף התעופה והתיירות הוא שמשלם את המחיר. 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי צלל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה