גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קרה כשסטיב ג'ובס והבלש קולומבו נפגשו אצל רשם סימני המסחר בישראל

אפל ביקשה לרשום כסימן מסחר בישראל את צירוף המילים שנהג סטיב ג'ובס להשמיע באירועי ההשקה, אך נתקלה בהתנגדות של יצרנית השעונים סווטש - שהגישה בקשה זהה ● ברשם סימני המסחר קבעו כי בקשתה של סווטש גוברת

סטיב ג'ובס / צילום: רויטרס, Jack Gruber
סטיב ג'ובס / צילום: רויטרס, Jack Gruber

אחת מאמרות הכנף (catchphrase) המזוהות ביותר עם מנכ"ל אפל המיתולוגי, סטיב ג'ובס המנוח, היא "One more thing". ג'ובס נהג לעשות שימוש באמרה הזו כמעט בכל אירוע השקה של החברה, לקול תשואות מעריציה המושבעים של אפל, וסייע להפוך אותה למזוהה בעיקר עם ענקית הטכנולוגיה האמריקאית ועם המנכ"ל שלה.

באופן טבעי מבחינתה, בשנת 2016 הגישה אפל בקשה לרישום הביטוי "One More Thing" כסימן מסחר בישראל. אלא שאז התברר לה כי גם ענקית אחרת, יצרנית השעונים השווייצרית סווטש (Swatch), ביקשה לרשום את שלוש המילים האמורות כסימן מסחר בישראל.

המאבק בין אפל לסווטש סביב הביטוי "One More Thing" אינו ייחודי רק לישראל. לטענת אפל, בבריטניה ובטורקיה התקבלה עמדתם לפיה יש להעדיף את רישום סימן המסחר על שמם; בעוד שלפי סווטש, ביפן, ניו זילנד, קוריאה, צ'כיה ונורבגיה התקבלו הטענות שלהם נגד רישום הסימן על שמה של אפל.

ז'קלין ברכה, סגנית רשם הפטנטים וסימני המסחר, נדרשה להכריע מי מבין שתי החברות תהיה רשאית להמשיך ולנהל הליך לרישום סימן המסחר על שמה בישראל. עוד קודם לכן הביעה מחלקת סימני המסחר ברשם הפטנטים וסימני המסחר הסתייגות מרישום כלשהו של המילים "One More Thing" כסימן מסחר, בשל היותן "חסרי אופי מבחין", אך סוגיה זו כלל לא נדונה לצורך ההחלטה מי מבין שתי החברות רשאית להמשיך עם תהליך הרישום.

גיבור סדרה משנות ה-60

לטענת סווטש, שלוש המילים שרישומן התבקש כסימן מסחר מאפיינות את גיבור הסדרה "הבלש קולומבו" משנות ה-60. לטענתה, לאחר שהשחקן שגילם את קולומבו בסדרה, פיטר פלק, נפטר בשנת 2011, החליטו בחברה להנציח אותו ואת דמותו באמצעות השקת קו מוצרים חדש הנושא את האמרה.

אפל, כך נטען על-ידי סווטש, הגישה את בקשתה בחוסר תום-לב רק אחרי שהחברה הגישה את הבקשה שלה, והיא בכלל לא משתמשת בצירוף שהיא מבקשת לרשום כסימן מסחר ביחס למוצרים המשווקים על-ידה. בסווטש אף טענו כי גם ג'ובס קיבל את ההשראה להשתמש בביטוי בעקבות הבלש קולומבו, כפי שמעיד לטענתם עמוד הויקיפדיה של אפל.

אפל, לעומת זאת, בחרה להדגיש כי המותג Apple נבחר כמותג בעל הערך הגבוה ביותר בעולם בין השנים 2017-2013, וכי ג'ובס עשה שימוש תדיר במשפט בין השנים 2015-1998. עוד נטען על-ידי אפל כי השימוש שעשה ג'ובס בצירוף גרר תגובה נלהבת מהקהל, והפנתה לסרטונים ביוטיוב המוכיחים זאת. מכיוון שג'ובס מקושר בתודעת הצרכנים לחברת אפל, כך טענה החברה, הרי שגם הסימן המבוקש קשור לחברה ולמוצריה.

לטענת אפל, זו סווטש שפועלת בחוסר תום-לב כשהיא מנסה להטעות את הצרכנים, בזמן שחיפוש בגוגל מראה כי השימוש שעושה אפל בסימן המבוקש נרחב יותר מזה של יצרנית השעונים השווייצרית.

"אפילו לא סיסמה שיווקית"

סגנית רשם סימני המסחר הכריעה כי לסווטש יש עדיפות על אפל ברישום הסימן "One More Thing", וקבעה כי סימנה של אפל יימחק בעוד שסימנה של סווטש ימשיך לרישום.

הרשמת ברכה קבעה כי "הבקשות של אפל הוגשו בעקבות הבקשות של סווטש", וכי "יש משמעות לפרק הזמן שחלף עד הגשת בקשותיה של אפל" - פרק זמן שעמד על כשמונה חודשים.

אולם לא רק העובדה שבקשת אפל הוגשה תקופה ממושכת לאחר שזו של סווטש הוגשה הביאה לדחיית הבקשה. סגנית הרשם קבעה כי ידה של סווטש על העליונה גם במבחן היקף השימוש, לאור העובדה שאפל לא עשתה שימוש בביטוי "One more thing" על מוצריה או אריזותיה, אלא רק כביטוי בתוך נאומיו של סטיב ג'ובס - נאומים שארכו מספר דקות וניתנו פעם בתקופה בעת השקת מוצר חדש. סווטש, לעומת זאת, הוציאה קו מוצרים הנושא את הסימנים המבוקשים.

"אין מחלוקת ביחס לעוצמתו של המותג של אפל", קבעה ברכה, "ואולם אין בכך כדי להשליך על השאלה שבמחלוקת, והיא הסימן המבוקש. אפל אינה טוענת כי נעשה שימוש בסימן ביחס למוצרים כלשהם מתוצרתה, אלא כי הסימן מזוהה עם מייסדה סטיב ג'ובס, וכי סטיב ג'ובס מזוהה עם אפל ומוצריה".

לכן, קבעה הרשמת, השימוש שעושה אפל בביטוי הוא כלל לא שימוש של סימן מסחר. "עסקינן בביטוי שגור בשפה האנגלית שהינו נפוץ ואף ידוע כלקוח מדמות מפורסמת אחרת, (אולם) השימוש לא נעשה כבסימן מסחר או בצמוד למוצרים של אפל, אלא כביטוי בתוך נאום", קבעה ברכה, ומכאן הסיקה כי "לא ניתן לראות בשימוש שנעשה על-ידי אפל כשימוש כבסימן מסחר, ואפילו לא כסיסמה שיווקית".

הניצחון של סווטש מצטרף להצלחה נוספת שהחברה נחלה בקשר לרישום סימן מסחר הקשור גם הוא לאפל. לפני כחודש קיבלה ברכה את בקשת חברת השעונים סווטש לנהל הליך לרישום סימן המסחר "Tick Different", למרות ההתנגדות הראשונית של מחלקת סימני המסחר ברשם הפטנטים וסימני המסחר, שסברה כי הוא דומה במראה ובצליל לסימן המסחר שרשמה אפל - "Think Different". במקביל מנהלות אפל וסווטש הליך תחרות לגבי הסימן "Tick Different" שמבקשת סווטש לרשום, לאור התנגדות אפל לרישום הסימן על-ידי סווטש.

מסווטש נמסר בתגובה: "אין זו דרכנו להגיב על החלטות שיפוטיות. ההחלטה מדברת בעד עצמה". 

מאפל לא נמסרה תגובה.

את סווטש ייצגו בהליך עורכי הדין יוסי מרקוביץ, דור כהן צדק, ענת מנדל וענבל נבות ממשרד פרל כהן צדק לצר ברץ; אפל יוצגה באמצעות עורכי הדין שלמה כהן ואמיתי שפירא ממשרד ד"ר שלמה כהן ושות'. 

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי(ידיעות אחרונות). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השינוי במודל קופות הגמל להשקעה יחכה? המהפכה בתחום החיסכון יצאה מחוק ההסדרים

באוצר פרסמו את תזכיר חוק ההסדרים עם כניסת השבת, וממנו עולה כי המהלך להקמת חשבון השקעות שיאגד שורה של מוצרי חיסכון יחכה בינתיים ● בענף עוד מחכים לפרסום ההמלצות הסופיות של הצוות שמגבש את המהלך

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

בור ההפסדים שנוצר בגלל הנפילה בקריפטו – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנפילות בשוק הקריפטו חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים בוול סטריט ● האם קרנות הגידור יצדיקו את העליות לאורך זמן ● הסיבה שהמשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול ● וגם: כך הפכה אחת מקבוצות המזון הגדולות והמסתוריות בישראל ללהיט בבורסה

מנכ''ל קבוצת חיפה, מוטי לוין, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מוטי לוין: "ביטחון תזונתי הוא עניין קיומי, זה האיום שמבפנים"

מנכ"ל קבוצת חיפה אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אפשר להגיע למצב של ביטחון מזון ברוב הגידולים; הרבה מהמצוקות יכולות להיפתר ע"י יישום מסקנות הוועדה של משרד החקלאות וביטחון המזון, דרך מענקים, הקצאות מים ורגולציה"

פרופ' יצחק קרייס בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שיבא: "זו המהפכה הכי גדולה בבריאות מאז ימי היפוקרטס"

במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס אמר פרופ' יצחק קרייס כי הבינה המלאכותית יכולה "לשנות את כל הדרך שבה תחום הבריאות פועל" • לדבריו, אחוזי הצלת החיים בבתי החולים בישראל עומדים על יותר מ־99% • על השת"פ עם אנבידיה אמר: "פרויקט שיאפשר לנו לפצח 98% מה־DNA"

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אם ערכה חמש צוואות שונות. איזו מהן תקפה בביהמ"ש?

יורשי חוכר מקרקעין נאלצו לפנות נכס אחרי 20 שנה ו-200 אלף שקל שקיבלו מדי חודש ● ביהמ"ש ביטל שתי צוואות שבני משפחת המנוחה ביקשו לקיים, וקבע כי דווקא הצוואה שאף אחד לא רוצה לקיימה - היא זו שתהיה בתוקף ● והאם המונח "פרידה" כולל גם את המוות? ● 3 פסקי דין בשבוע

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

אמריקאים רבים מחזיקים בדעות סוציאליסטיות, גם אם אינם מזדהים עם ה''מיתוג''. הפגנה בניו יורק / צילום: ap

כשאי השוויון מעמיק והאמון בכלכלה נחלש: אמריקה מאבדת אחיזה בקפיטליזם

הבחירה הגוברת במועמדים פופוליסטיים, התמיכה ברעיונות סוציאליסטיים והעמדה הציבורית כלפי עסקים גדולים משקפים מפנה עמוק בחברה האמריקאית ● אינפלציה עיקשת, שוק עבודה נחלש והצורך בהורדת ריבית יוצרים סביבה שתעמיק את הפערים הכלכליים — ותגביר את הלחץ על היציבות הפיננסית ● הפד יצטרך להתמודד עם שאלת היסוד: האם הכלים המוכרים שלו עדיין עובדים ● כתבה רביעית בסדרה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן, בוועידת ישראל לעסקים 2025

מנכ"ל שיכון ובינוי: "אסור להכניס חברות בבעלות ממשלה זרה לפרויקטי תשתית אסטרטגיים"

עמית בירמן, מנכ"ל שיכון ובינוי, הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "אנחנו ב-6 באוקטובר של השתלטות מדינות זרות על התשתיות הלאומיות האסטרטגיות של המדינה. אסור לתת לזה לקרות"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שייפלו היום בתל אביב, ובכיר הפד שהקפיץ את וול סטריט

יום המסחר בתל אביב ייפתח בירידות שערים, על רקע הסנטימנט השלילי בוול סטריט והמתיחות הביטחונית בצפון ובדרום ● בעיצומם של ימים תנודתיים במיוחד בוול סטריט, דברים שנשא נשיא הפד בניו יורק הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב בשיעור של עשרות אחוזים ● ביום שני הקרוב, בנק ישראל צפוי לבצע הפחתת ריבית ● וגם: המיליארדר הפרו־ישראלי ששוקל ללכת להנפקה בוול סטריט

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

חנן שטיינהרט בוועידת ישראל לעסקים / צילום: ש

חנן שטיינהרט: "שוק האג"ח האמריקאי הוא סכנת נפשות, הבינה המלאכותית לא תציל אותנו בזמן"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר חנן שטיינהרט כי החוב האמריקאי גדל בשני טריליון דולר בחודשים האחרונים, וכי הריבית על החוב גבוהה משמעותית מקצב הצמיחה הכלכלית ● "הריבית על כל החוב האמריקאי היא פי שלוש וחצי מהגידול בתל"ג בשנה", ציין בדבריו

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

נדב חנין, סמנכ''ל שיווק וחדשנות באל על, בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל אל על: "יש אנומליה בין ביקוש והיצע בעולם התעופה"

נדב חנין, סמנכ"ל השיווק והדיגיטל של אל על, הסביר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מחסור עולמי במטוסים ובמנועים ● על הביקורת שהופנתה נגד החברה במהלך המלחמה: "שעות הטיסה שלנו טובות יותר, הצוותים כחול־לבן - ויש לזה ערך" ● על הקמת בסיס פעילות מקומי לוויזאייר אמר כי כללי הרגולציה השונים יוצרים אי־שוויון

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה