גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ליידי גלובס

זה באמת משנה אם זה אמיתי?

אם לא קראתם את "אל מול הלילה", שבו יצאה דלפין דה ויגאן לפענח מדוע התאבדה אמה והציגה מסע מרתק לתוך הנפש, אולי כדאי שתעשו זאת לפני שתיכנסו לתוך "מבוסס על סיפור אמיתי" ● רוב הסיכויים שהספר החדש של מישל וולבק לא יעלה אצלכם את רמת הסרוטונין, אבל הוא עדיין שווה קריאה ● מדור הספרים של "ליידי גלובס"

ספרים אוקטובר / צילום: איל יצהר
ספרים אוקטובר / צילום: איל יצהר

מבוסס על סיפור אמיתי, דלפין דה ויגאן, הוצאת מודן, 303 עמ'

צריך להתריע מראש - אם לא קראתם את ספרה הקודם של דלפין דה ויגאן, 'אל מול הלילה', שבו יצאה לפענח מדוע התאבדה אמה והציגה מסע מרתק לתוך הנפש, אולי כדאי שתעשו זאת עכשיו, לפני שתיכנסו לתוך 'מבוסס על סיפור אמיתי'. זו לא לגמרי חובה, אבל אחרת אתם עלולים לחשוב שהוא נורא משעמם - לפחות בשליש הראשון שלו.

בספר הנוכחי היא מספרת שכמה מבני המשפחה שלה לא אהבו את מה שעשתה, ושאחד או אחת מהם לקחו את זה צעד אחד רחוק מדי. במקביל היא פוגשת 'במקרה' את ל', שהופכת לחברתה הטובה - ולמשתקת הגדולה ביותר שלה (אם כי לוקח לה זמן להבין את זה. בשלבים הראשונים היא מעריצה את ל' על הפיכחון שלה נוכח העולם ונוכח עצמה, וגם על היכולת שלה לתעתע, לשחק את המשחק). מכאן מתחילה העלילה, אם אפשר לקרוא לזה כך.

ל' מצטיירת כדמות מלאת ביטחון, ידע והבנה בבני אדם, ולמעשה בנושאים רבים שמעניינים גם את דה ויגאן. בין היתר, הן דנות בטריטוריה העכשווית של הספרות: האם היא צריכה להיות אותנטית כדי להצליח, כלומר לספר על החיים, ולא להמציא אותם? ל' טוענת שהבדיון הוא כעת נחלתם הבלעדית של התסריטאים (ואילו אנשי הקולנוע טוענים שאפילו זה כבר לא). הכותבת, לעומת זאת, מתקשה לוותר על המרחב הזה. ל' ממשיכה להקשות: קוראים מצפים היום מסופר, בוודאי מאחד שכבר כתב סוג של אוטוביוגרפיה, שימשיך להתייצב מול המציאות ולהתעמת איתה. היא גם סבורה שסופרים הם בהכרח "תוצר של בושה, כאב, סודות, קריסה" (עמ' 131).

למה בעצם לתת נפח לדעות של ל'? כי היא הגורם המניע של הספר, בגללה אנחנו כאן. לרע ולטוב. היא זו שהפעילה אצל דה ויגאן את האדם חסר הביטחון שמסוגל להחריב הכול, וגרמה לה לחוש שטלפיו של עוף דורס כותשים את מוחה. כמובן, כל זה בהנחה שהיא באמת קיימת.

אגב, הספר עובד לסרט בבימויו של רומן פולנסקי, ובכיכובה של אשתו, עמנואל סנייה. פולנסקי הירשה לעצמו לערבב את סדר האירועים ולהציג אותם אחרת ממה שיש בספר, וגם ויתר על כמה הסברים הכרחיים, כך שהצופה נותר עם סימני שאלה. למרות זאת - הסרט שווה צפייה, במיוחד לחובבי השוואות.

שורה לזכור. "כתיבה היא נשק להשמדה המונית" (עמ' 133).

שורה תחתונה. סיפור אמיתי או לא, על כישרון הכתיבה קשה להתווכח.

 

סרוטונין, מישל וולבק, הוצאת בבל, 316 עמ'

על השאלה מהו ספר טוב יכולות להיות הרבה תשובות. אחת מהן היא שזה ספר שלא רק גורם לך לחשוב על עצמך ועל חייך, אלא אף מעורר בך את הצורך לחלוק את המחשבות, התהיות והתובנות עם האחרים המשמעותיים שלך. במובן הזה, 'סרוטונין' של מישל וולבק הוא ספר מצוין. האם זה אומר שהסכמתי עם רוח הדברים העולה ממנו? לא ממש. רוב הזמן, אפילו להיפך.

הגיבור הוא פקיד צרפתי (מהנדס אגרונומיה, אם לדייק) בן 46, שמועסק בחוזה אישי במשרד החקלאות. כשאנחנו פוגשים אותו לראשונה הוא חי בספרד ומרוויח לא רע, אבל מרגיש רע, עם עצמו בעיקר. הוא מנהל מערכת יחסים עם בחורה יפנית בעלת חיבה לסקס ביזארי עם גברים אחרים, שמדכאת אותו. הפתרון שלו הוא לתקשר איתה כמה שפחות, לקחת אותה לפריז, ואז לברוח מהכול. כלומר, להיעלם, במידה שזה אפשרי.

אנשים שהיעלמות היא הפתרון שלהם, ברור שמצבם לא טוב. מכאן הדרך קצרה אל נוגד דיכאון בשם קפטוריקס (אין באמת אחד כזה), שמגביר את הפרשת הסרוטונין ומסייע לשיפור ההערכה העצמית, אבל גם פוגע ברמות הטסטוסטרון. כך הופך הגיבור - שכמעט ואינו מוזכר בשמו - לאדם שאולי מצליח להכניס את עצמו למקלחת מדי בוקר, אבל נטול כל ליבידו וסיבות אמיתיות לחיות.

במסגרת מסע הפרידה שלו מהחיים הוא פוגש אהובה מלפני 20 שנה, שהפכה לאלכוהוליסטית בלי עבודה, אבל עם הרבה כסף שקיבלה בירושה. גם אצלה, השעמום וחוסר האושר בחיים הם תמה חוזרת. בהמשך, כדי להחזיר לעצמו את הכבוד האבוד, הוא לומד לירות ברובה, ואז מכוון אותו אל ציפורים, בנימוק הפתטי "אני רק צריך לזכור שאני גבר, אדון ושליט, היקום נברא לנוחותי בידי אלוהים בכבודו ובעצמו". כמובן שכמה דקות אחר כך הוא משתפן ומוותר. זו לא ההשתפנות האחרונה.

כתיבתו של וולבק קולחת מאוד, קצת בסגנון זרם תודעתי עם המון פסיקים ומעט נקודות. הוא שותל בה תובנות מגדריות ("האהבה אצל גבר היא סוף, הגשמה, ולא כמו אצל האישה, התחלה, לידה", עמ' 64), קרייריסטיות ("הבחורות אולי זונות, אבל החיים המקצועיים הם זנות הרבה יותר גדולה, והיא לא מספקת לך שום תענוג", עמ' 126) ומעמדיות ("שום חברה אנושית מעולם לא נוסדה על שכר עבודה, עמ' 122). הוא גם מציב זרקור על מצבה העגום של החקלאות הצרפתית, שמתמודדת עם הסחר החופשי ומרוץ היעילות הקפיטליסטי בחסות האיחוד האירופי. חקלאי ישראל היו אולי יכולים למצוא בזה חצי נחמה, אבל לא באמת. אצל וולבק, הכול תמיד נגמר יותר גרוע ממה שאפשר לדמיין.

אבל נעזוב לרגע את התודעה החברתית. מי שהציג ב'כניעה' את החזון האפוקליפטי - אם כי הלא מופרך לצערנו - על עליית המוסלמים בצרפת, עסוק עכשיו בעיקר במצוקות הגבר המודרני. מסכן הגבר הזה: גם צריך להמשיך לשאת בעול הפרנסה, גם להיות אבא טוב וגם להיות בן זוג משקיען. ממש דרישות מוגזמות. מה, הוא אישה?

שורה לזכור. "שום דבר לא יכול לקרות בלי הסקס, וכל השאר, בדרך כלל, נובע ממנו בנעימות" (עמ' 66).

שורה תחתונה. לא מה שיעלה לכם את הסרוטונין, אבל שווה קריאה.

עוד כתבות

הטיל ''ח'ייבר שכן'' מוצג בעת מצעד בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/NurPhoto

באיראן מאיימים לתקוף בטילים בסיסים אמריקאיים באירופה

לדברי חבר ועדת הביטחון הלאומי בפרלמנט באיראן, איראן תתקוף כל בסיס שישמש לפעולה נגדה, ותפגע גם ב"נכסים החומריים והלא חומריים של מדינות המסייעות לארצות הברית" ● ניסיון חטיפת מטוס פליי-דובאי: הדיווח בקשר לטייסי אל על: "לסגור דלתות, אין פתיחת קוקפיט"; "משהו שאנחנו צריכים לדעת?" ● בלבול ודאגה במערכת הביטחון בעקבות אמירת טראמפ על עצירת כספי הסיוע ● עדכונים שוטפים

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

אילה חסון הודיעה: לא אשדר הערב. זו הסיבה

הנהלת חטיבת החדשות בתאגיד הציבה לחסון אולטימטום: להקריא בשידור התנצלות והבהרה על התבטאויותיה בנוגע לנשים בחברה הבדואית ולטענות על כשלים בקלפיות במגזר הערבי, או שלא תוכל להמשיך לשדר ● חסון מסרבת להקריא את הנוסח שהוכתב לה וטוענת כי הוא "מייחס לדבריי משמעויות שגויות ומסולפות" ● לדבריה, הצדדים כבר הגיעו להבנה שתוכל להציע נוסח חלופי, אך בהמשך חזרה בה ההנהלה מנכונותה לבחון אותו

משרדי גוגל / צילום: ap, Kena Betancur

גוגל מרחיבה את תוכנית הפרישה מרצון לעובדים בחמש מדינות

ענקית הטכנולוגיה מציעה חבילות פרישה לעובדים באירופה, קנדה ויפן, על רקע ניסיונות לצמצם עלויות בעקבות השקעות הענק בבינה מלאכותית ● בשווייץ הוצעו לעובדים מענקים של עד 12 משכורות, בעוד שחטיבות הבינה המלאכותית והענן נותרות ככל הנראה מחוץ לתוכנית

דרכונים גרמניים / צילום: Shutterstock

"עלייה עצומה בבקשות": מספר שיא של ישראלים מנסה לקבל דרכון גרמני

מנתונים שפורסמו על ידי הממשלה הפדרלית בגרמניה, כ-170 אלף בקשות להשבת אזרחות גרמנית הוגשו לרשויות הגרמניות בשנים האחרונות, עם זינוק משמעותי מאז אוקטובר 2023 ● מספר הדרכונים שהונפקו לישראלים עלה ב-60% בשנה שעברה, לעומת השנה שלפניה ● הסוציולוג מארק פוקס: "עצם קיומה של תוכנית מילוט הוכיח את ערכו לאורך ההיסטוריה היהודית"

צילום: ap, David Goldman

טראומה קשה או חוסן מטורף? החוקר האמריקאי הופתע ממה שגילה בישראל

כותרות העיתונים בעולם: הדמוקרטים ניצחו בבחירות האמצע - מה המשמעות לישראל, מה מסתתר מאחורי ההכרזה על הפסקת הסיוע לישראל, ומה גילה חוקר אמריקאי על החברה הישראלית • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

תומכיו של טרוי ג'קסון, המועמד הדמוקרטי לסנאט מטעם מדינת מיין, במהלך אירוע ליל הבחירות בפורטלנד, מיין / צילום: ap

בתוך מסיבות הצפייה בתוצאות הבחירות, כשהדמוקרטים גרפו ניצחונות בבחירות אמצע הכהונה

כתבי הוול סטריט ג'ורנל בילו את ליל הבחירות באירועים ברחבי ארה"ב, שבהם חלק מהמצביעים צעקו משמחה ואחרים נותרו המומים ומאוכזבים

מתחם שורק / צילום: יח''צ

ב-5.6 מיליארד שקל: תחנת הכוח שורק סגרה פיננסית

אדלטק, מנורה וקיסטון השלימו את גיוס המימון להקמת תחנת כוח חדשה סמוך למתקן ההתפלה שורק, שתספק 870 מגה־וואט לגוש דן ● התחנה צפויה להתחיל לפעול ב-2029 והיזמים יקימו אותה בעצמם, בין היתר כדי לצמצם את התלות בקבלנים זרים על רקע המצב הגיאופוליטי

אבן קיסר / צילום: עינת לברון

אבן קיסר דוחה את פרסום הדוחות, שהיה מתוכנן להיום בשל דיונים שקשורים לפשרות משפטיות

הפרסום נדחה בשבוע, ל-11 בנובמבר ● החברה הודיעה בשבוע שעבר כי באחד ההליכים, שמתנהל בקליפורניה, נפסק שעליה לשלם 46.5 מיליון דולר והיא בוחנת זאת

אילוסטרציה: shutterstock

"כולם כבר בפנים": למה הבורסה בישראל מתקשה להתאושש, ומה צפוי לקרות לריבית?

בעוד שבוול סטריט נרשמות עליות חדות לאחר ניצחון הדמוקרטים בבחירות האמצע, הבורסה בתל אביב ממשיכה לסבול מחולשה ● אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, מסביר כיצד אי-הוודאות הפוליטית פוגשת שוק יקר וחשיפה גבוהה במיוחד למניות ישראליות ● אורון בלוטמן, מנכ"ל אנליסט קרנות נאמנות, מצביע על פדיונות והסטת כספים לאפיקים סולידיים ● ומה צפוי לקרות לריבית בנובמבר?

סגן הנשיא ג'יי די ואנס / צילום: Shutterstock

"לשנות את היחסים עם ישראל": המסר של ואנס אחרי התבוסה בבחירות האמצע

בעקבות התבוסה הרפובליקנית בבחירות האמצע, סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די. ואנס שוב מפנה את הזרקור לישראל, הפעם כשהוא מציג את שינוי היחסים עמה כאחת הדרישות של מצביעי טראמפ המאוכזבים ● הדברים מצטרפים לשורת התבטאויות ביקורתיות שלו כלפי ישראל בחודשים האחרונים, ובהן האשמות כי גורמים בממשלת ישראל ניסו להאריך את המלחמה באיראן

חבר הכנסת אופיר כץ. ברק סרי ואלי אוחנה, 103FM, 30.10.26 / צילום: דוברות הכנסת

רע"ם תמיד התנגדה לחוקים לטובת צה"ל?

יו"ר הקואליציה היוצאת שלל שיתוף פעולה עם המפלגות הערביות, והסביר שהן תמיד מתנגדות לחקיקה שמיטיבה עם חיילי צה"ל • אלא שהוא שכח כמה דוגמאות מהשנים האחרונות • המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

קידומת 2 פתאום נראית רחוקה: הדולר מזנק לרמתו הגבוהה ביותר מסוף מרץ

בחודש מאי האחרון הדולר צלל לשפל של 30 שנה, בשוק כבר דיברו על שער של 2.5 שקלים ובהייטק קיימו פגישות בהולות אצל שר האוצר מחשש לפגיעה חריפה בשורת הרווח ● אלא שמאז התהפכה הקערה - הירידות במניות הטכנולוגיה בוול סטריט דחפו את קרנות הפנסיה לרכוש מט"ח, פערי הריבית נפתחו לטובת הדולר, והאי־ודאות הפוליטית והביטחונית הוסיפה גם היא שמן למדורה ● האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה?

אמדוקס פארק / צילום: מיכה לובטון

מנכ"ל אמדוקס לשעבר מכר מניות ב-22 מיליון דולר בחודשים שלפני הצניחה

חברת הטכנולגיה הלמה במשקיעים כשדיווחה על סכסוך עם לקוח מרכזי, T-Mobile, וסיפקה תחזית לירידה דו ספרתית בהכנסות וברווח ● מניית אמדוקס צנחה למחיר בו לא נסחרה מאז 2013 ● וגם: המנכ"ל לשעבר שוקי שפר מכר מניות ב-22 מיליון דולר לפני הנפילה

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א נחתכה בכמעט 15% מהשיא: האם הגיע הזמן לקנות את הדיפ?

ההיסטוריה מלמדת שלאחר ירידה של מעל 10% מהשיא השוק מתאושש במהירות ● אבל האם זה הזמן לקנות סחורה? בבתי ההשקעות מזהים הזדמנות במניות השורה השנייה, ומנגד סמנכ"ל הבורסה מציע להמתין: "בדיעבד כולם חכמים, אבל אף אחד לא שולח SMS כשהשפל מגיע"

מרלוג מודיעין של תנובה / צילום: יח''צ תנובה

תנובה חוזרת לבורסה? נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מ-10 מיליארד שקל

אחרי גל הנפקות בענף המזון, תנובה בשליטת ברייט פוד הסינית נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מ-10 מיליארד שקל, שתהיה אחת הגדולות בבורסה בתל אביב ● המהלך צפוי לצאת לדרך בשנה הבאה, אך המשקיעים כבר התקררו מהענף: מדד ת"א-מזון איבד יותר מ-18% מאז השקתו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

מפלה היסטורית לטראמפ: הדמוקרטים צפויים לחזור לשליטה מלאה בוושינגטון

התוצאות מציבות את טראמפ בפני מציאות פוליטית חדשה לקראת השנתיים האחרונות לכהונתו ● לאחר שהרפובליקנים החזיקו בשליטה בשני בתי הקונגרס, הם עומדים לאבד את הרוב בשניהם ● טראמפ: "אני לא הייתי על פתק ההצבעה, ואם הייתי, היינו מנצחים בניצחון סוחף!"

מאחורי המפלה של טראמפ בבחירות האמצע / צילום: ap, Jacquelyn Martin

הכלכלה הכריעה: שני הצעדים של טראמפ שעלו לו בבחירות האמצע

ההבטחה להוריד מחירים עם החזרה לבית הלבן לפני שנתיים התנפצה מול מלחמת סחר שהעלתה את יוקר המחיה, ומלחמה באיראן שקרעה את המפלגה הרפובליקנית מבפנים ● במבט לאחור, טראמפ קרא את המפה הפוליטית הפוך ולא הפנים מה רצו בוחריו

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

סולאראדג סיפקה תחזית מאכזבת לרבעון הרביעי, וצנחה במסחר בוול סטריט

החברה, שמפטרת כ-200 עובדים, רשמה ברבעון השלישי הכנסות של 326 מיליון דולר וצמצמה הפסדים, אך מזהירה כי חוסר הוודאות בשוק נמשך ● המניה נפלה בחדות למרות הרוח הגבית שקיבלו מניות האנרגיה המתחדשת בוול סטריט, על רקע הניצחון הדמוקרטי הסוחף בבחירות האמצע ● המנכ"ל שוקי ניר: "נוקטים בצעדים נחושים להפחתת עלויות ומאיצים מאמצים בשוק חוות השרתים ל-AI"

מסעדת סושי בזל / צילום: יח''צ ניראור

בהשקעה של 15 מיליון שקל: קבוצת ניראור מרחיבה את פעילותה עם שבעה סניפים

ההתרחבות תתמקד ברשתות צ'וקה, סושי בזל ולאקי צ'יקן, הפועלות בתחום המזון האסייתי והעוף המטוגן ● המהלך נועד לחזק את נוכחות הקבוצה בשוק המסעדנות ולהגדיל את פריסתה באמצעות התרחבות לאזורים ולקהלים חדשים

קנבה / צילום: Shutterstock

ענקית העיצוב במהלך קיצוצים נרחב: 22% מהעובדים יושפעו

חברת קנבה האוסטרלית הודיעה על ארגון מחדש שישפיע על 1,271 עובדים ברחבי העולם, אך לא פירטה כמה מהם יפוטרו בפועל ● המנכ”לית והמייסדת מלאני פרקינס הודתה כי הצמיחה בחברה האטה לראשונה זה עשור ● עובדים שיעזבו יקבלו לפחות שישה חודשי שכר