גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה באמת משנה אם זה אמיתי?

אם לא קראתם את "אל מול הלילה", שבו יצאה דלפין דה ויגאן לפענח מדוע התאבדה אמה והציגה מסע מרתק לתוך הנפש, אולי כדאי שתעשו זאת לפני שתיכנסו לתוך "מבוסס על סיפור אמיתי" ● רוב הסיכויים שהספר החדש של מישל וולבק לא יעלה אצלכם את רמת הסרוטונין, אבל הוא עדיין שווה קריאה ● מדור הספרים של "ליידי גלובס"

ספרים אוקטובר / צילום: איל יצהר
ספרים אוקטובר / צילום: איל יצהר

מבוסס על סיפור אמיתי, דלפין דה ויגאן, הוצאת מודן, 303 עמ'

צריך להתריע מראש - אם לא קראתם את ספרה הקודם של דלפין דה ויגאן, 'אל מול הלילה', שבו יצאה לפענח מדוע התאבדה אמה והציגה מסע מרתק לתוך הנפש, אולי כדאי שתעשו זאת עכשיו, לפני שתיכנסו לתוך 'מבוסס על סיפור אמיתי'. זו לא לגמרי חובה, אבל אחרת אתם עלולים לחשוב שהוא נורא משעמם - לפחות בשליש הראשון שלו.

בספר הנוכחי היא מספרת שכמה מבני המשפחה שלה לא אהבו את מה שעשתה, ושאחד או אחת מהם לקחו את זה צעד אחד רחוק מדי. במקביל היא פוגשת 'במקרה' את ל', שהופכת לחברתה הטובה - ולמשתקת הגדולה ביותר שלה (אם כי לוקח לה זמן להבין את זה. בשלבים הראשונים היא מעריצה את ל' על הפיכחון שלה נוכח העולם ונוכח עצמה, וגם על היכולת שלה לתעתע, לשחק את המשחק). מכאן מתחילה העלילה, אם אפשר לקרוא לזה כך.

ל' מצטיירת כדמות מלאת ביטחון, ידע והבנה בבני אדם, ולמעשה בנושאים רבים שמעניינים גם את דה ויגאן. בין היתר, הן דנות בטריטוריה העכשווית של הספרות: האם היא צריכה להיות אותנטית כדי להצליח, כלומר לספר על החיים, ולא להמציא אותם? ל' טוענת שהבדיון הוא כעת נחלתם הבלעדית של התסריטאים (ואילו אנשי הקולנוע טוענים שאפילו זה כבר לא). הכותבת, לעומת זאת, מתקשה לוותר על המרחב הזה. ל' ממשיכה להקשות: קוראים מצפים היום מסופר, בוודאי מאחד שכבר כתב סוג של אוטוביוגרפיה, שימשיך להתייצב מול המציאות ולהתעמת איתה. היא גם סבורה שסופרים הם בהכרח "תוצר של בושה, כאב, סודות, קריסה" (עמ' 131).

למה בעצם לתת נפח לדעות של ל'? כי היא הגורם המניע של הספר, בגללה אנחנו כאן. לרע ולטוב. היא זו שהפעילה אצל דה ויגאן את האדם חסר הביטחון שמסוגל להחריב הכול, וגרמה לה לחוש שטלפיו של עוף דורס כותשים את מוחה. כמובן, כל זה בהנחה שהיא באמת קיימת.

אגב, הספר עובד לסרט בבימויו של רומן פולנסקי, ובכיכובה של אשתו, עמנואל סנייה. פולנסקי הירשה לעצמו לערבב את סדר האירועים ולהציג אותם אחרת ממה שיש בספר, וגם ויתר על כמה הסברים הכרחיים, כך שהצופה נותר עם סימני שאלה. למרות זאת - הסרט שווה צפייה, במיוחד לחובבי השוואות.

שורה לזכור. "כתיבה היא נשק להשמדה המונית" (עמ' 133).

שורה תחתונה. סיפור אמיתי או לא, על כישרון הכתיבה קשה להתווכח.

 

סרוטונין, מישל וולבק, הוצאת בבל, 316 עמ'

על השאלה מהו ספר טוב יכולות להיות הרבה תשובות. אחת מהן היא שזה ספר שלא רק גורם לך לחשוב על עצמך ועל חייך, אלא אף מעורר בך את הצורך לחלוק את המחשבות, התהיות והתובנות עם האחרים המשמעותיים שלך. במובן הזה, 'סרוטונין' של מישל וולבק הוא ספר מצוין. האם זה אומר שהסכמתי עם רוח הדברים העולה ממנו? לא ממש. רוב הזמן, אפילו להיפך.

הגיבור הוא פקיד צרפתי (מהנדס אגרונומיה, אם לדייק) בן 46, שמועסק בחוזה אישי במשרד החקלאות. כשאנחנו פוגשים אותו לראשונה הוא חי בספרד ומרוויח לא רע, אבל מרגיש רע, עם עצמו בעיקר. הוא מנהל מערכת יחסים עם בחורה יפנית בעלת חיבה לסקס ביזארי עם גברים אחרים, שמדכאת אותו. הפתרון שלו הוא לתקשר איתה כמה שפחות, לקחת אותה לפריז, ואז לברוח מהכול. כלומר, להיעלם, במידה שזה אפשרי.

אנשים שהיעלמות היא הפתרון שלהם, ברור שמצבם לא טוב. מכאן הדרך קצרה אל נוגד דיכאון בשם קפטוריקס (אין באמת אחד כזה), שמגביר את הפרשת הסרוטונין ומסייע לשיפור ההערכה העצמית, אבל גם פוגע ברמות הטסטוסטרון. כך הופך הגיבור - שכמעט ואינו מוזכר בשמו - לאדם שאולי מצליח להכניס את עצמו למקלחת מדי בוקר, אבל נטול כל ליבידו וסיבות אמיתיות לחיות.

במסגרת מסע הפרידה שלו מהחיים הוא פוגש אהובה מלפני 20 שנה, שהפכה לאלכוהוליסטית בלי עבודה, אבל עם הרבה כסף שקיבלה בירושה. גם אצלה, השעמום וחוסר האושר בחיים הם תמה חוזרת. בהמשך, כדי להחזיר לעצמו את הכבוד האבוד, הוא לומד לירות ברובה, ואז מכוון אותו אל ציפורים, בנימוק הפתטי "אני רק צריך לזכור שאני גבר, אדון ושליט, היקום נברא לנוחותי בידי אלוהים בכבודו ובעצמו". כמובן שכמה דקות אחר כך הוא משתפן ומוותר. זו לא ההשתפנות האחרונה.

כתיבתו של וולבק קולחת מאוד, קצת בסגנון זרם תודעתי עם המון פסיקים ומעט נקודות. הוא שותל בה תובנות מגדריות ("האהבה אצל גבר היא סוף, הגשמה, ולא כמו אצל האישה, התחלה, לידה", עמ' 64), קרייריסטיות ("הבחורות אולי זונות, אבל החיים המקצועיים הם זנות הרבה יותר גדולה, והיא לא מספקת לך שום תענוג", עמ' 126) ומעמדיות ("שום חברה אנושית מעולם לא נוסדה על שכר עבודה, עמ' 122). הוא גם מציב זרקור על מצבה העגום של החקלאות הצרפתית, שמתמודדת עם הסחר החופשי ומרוץ היעילות הקפיטליסטי בחסות האיחוד האירופי. חקלאי ישראל היו אולי יכולים למצוא בזה חצי נחמה, אבל לא באמת. אצל וולבק, הכול תמיד נגמר יותר גרוע ממה שאפשר לדמיין.

אבל נעזוב לרגע את התודעה החברתית. מי שהציג ב'כניעה' את החזון האפוקליפטי - אם כי הלא מופרך לצערנו - על עליית המוסלמים בצרפת, עסוק עכשיו בעיקר במצוקות הגבר המודרני. מסכן הגבר הזה: גם צריך להמשיך לשאת בעול הפרנסה, גם להיות אבא טוב וגם להיות בן זוג משקיען. ממש דרישות מוגזמות. מה, הוא אישה?

שורה לזכור. "שום דבר לא יכול לקרות בלי הסקס, וכל השאר, בדרך כלל, נובע ממנו בנעימות" (עמ' 66).

שורה תחתונה. לא מה שיעלה לכם את הסרוטונין, אבל שווה קריאה.

עוד כתבות

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

מכוונת גבוה: כך מתכננת גיימסטופ להשתלט על Ebay ששווה פי 4 ממנה

רשת משחקי המחשב מציעה לרכוש את ענקית המסחר המקוון ב–56 מיליארד דולר, בעסקה שמחציתה תמומן במזומן (בעיקר חוב) ומחציתה במניות ● מנכ"ל גיימסטופ: "חושב להפוך את איביי למשהו ששווה מאות מיליארדי דולרים" ● אנליסטים מזהירים מהסיכונים בעסקה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

4,500 עובדי רשות המסים הכריזו על סכסוך עבודה: "סבלנותנו פקעה"

הסכסוך נוגע לשינויים מבניים ברשות המסים ולאיחוד פעילויות אגף המכס והמע"מ ואגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, ולטענות העובדים על פגיעה בתנאי ההעסקה שלהם ובזכויותיהם ● העובדים מאיימים להשבית את הרשות החל מה-19 במאי ● רשות המסים: "ההנהלה מוקירה ומעריכה את עובדיה, ופעלה ללא לאות והשיגה הישגים רבים, זאת בתקופה תקציבית קשה"

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

ההצלחות הגדולות והמעידה בבולגריה: יוסי אבו עוזב את ניו מד לאחר 15 שנה

המנכ"ל המיתולוגי של שותפות האנרגיה הגדולה בישראל עוזב בצעד דרמטי בסוף השנה ● ברקע: הקידוח הגדול שקידם בבולגריה והתגלה לפני כחודש כיבש ● בחוזה של אבו נקבעה שנת צינון, ובשוק תוהים מה תהיה התחנה הבאה שלו

דוד אזולאי ואלון דוידי / צילום: שלומי יוסף, גולן סבג

"אנחנו לא רוצים כסף, תנו לנו ביטחון - תורידו את חיזבאללה כארגון צבאי"

בפאנל בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שהפגיש את ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי, עם ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, מתח אזולאי ביקורת על כך שהשיקום "לא קיים" ● דוידי הציג תמונת מצב אופטימית של התפתחות אזורית ןפרגן לקולגה מנתיבות, ● אזולאי לא חסך ביקורת מהממשלה: "מי המנהיג של היום? טראמפ. הוא זה שמודיע לנו מה קורה"

יוסי אבו , מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: ענבל מרמרי

המנכ"ל שפרש היום עם 110 מיליון שקל בכיס. לפחות

יוסי אבו, מנכ"ל שותפות הגז ניו-מד אנרג'י, צפוי לסיים את כהונתו לאחר 15 שנים עם שכר מצטבר של יותר מ־110 מיליון שקל ● עיקר התגמול של אבו התקבל במזומן, לצד החזקות ומענקים - כולל בונוס של 8.1 מיליון שקל על עסקת הגז עם מצרים ● פרישתו מגיעה לאחר שנים של זינוק בשווי החברה

הבורסות שוב בשיא / איור: Shutterstock

"החודש הטוב מאז 2020": מה צפוי בשווקים לאחר אפריל המדהים?

הריבאונד המהיר בשוקי המניות הניב תשואה פנומנלית לחוסכים הישראלים בחודש אפריל ● ומה לגבי החודש הבא, שמסורתית מניב תשואות חלשות? הפניקס: "המומנטום חיובי, ובמבט קדימה השוק השורי צפוי להימשך" ● פסטרנק שהם: "פערי התמחור בין ישראל לבין ארה"ב הצטמצמו משמעותית, החשיבות של פיזור בחלק המנייתי - עולה"

רענן קובלסקי, מנכ''ל שטראוס ישראל, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

מנכ"ל שטראוס ישראל: "כמעט כל המפעלים שלנו נמצאים בצפון ובדרום, ואנחנו נמשיך להשקיע"

רענן קובלסקי, מנכ"ל שטראוס ישראל, פתח את ועידת הדרום לעסקים של גלובס והצביע על חוסנם של האזרחים: "למרות המציאות הקשה, אנשים קמים ובאים למפעלים. בזכותם אנחנו ממשיכים לייצר" ● לדבריו, מציאות דומה מתרחשת בימים אלה גם בצפון הבוער: "הספקים, החקלאים והקמעונאים מצליחים לייצר רציפות"

אל״ם (במיל') טליה לנקרי בשיחה עם אלוף (במיל׳) סמי תורג׳מן, מפקד פיקוד הדרום לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האלוף שמאחורי התחקירים בהתבטאות נדירה: "הצבא קרס ב-7 באוקטובר, ההצלחות באיראן לא מוחקות את הכישלון"

האלוף במיל' סמי תורג'מן דיבר בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, על מסקנות הוועדה בראשה עמד לבחינת תחקירי 7 באוקטובר והפקת הלקחים ● "הצבא כולו קרס באותו הבוקר", הוא אמר, והוסיף כי ישראל צריכה להפסיק "לקדש את השקט הזמני על חשבון הסכנה העתידית"

אייל בן דוד, סמנכ''ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף

סמנכ"ל מקורות: נשקיע השנה 430 מיליון שקל בפיתוח תשתיות מים בדרום

אייל בן דוד, סמנכ"ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "הדרום הוא אסם התבואה של מדינת ישראל, ויש לנו חובה לדאוג לו"

אתר ''אלקטריק דיל'' / צילום: צילום מסך

אלקטריק דיל גרמה ללקוחות לרכוש מוצרים יקרים יותר - ותיקנס בכ-1.3 מיליון שקל

לפי ממצאי החקירה של הרשות להגנת הצרכן, לקוחות הזמינו מוצר דרך אתר אלקטריק דיל, אך לאחר הרכישה עודכנו כי הוא לא זמין במלאי – והוצעה להם במקומו חלופה יקרה יותר ● מי שסירב להצעה והתעקש לבטל את העסקה, נדרש לשלם דמי ביטול גבוהים מהמותר בחוק, לעתים בשיעור של 10% מהעסקה

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

עם 15 אלף חיילים ו-100 מטוסים: טראמפ יוצא לקרב חדש מול איראן

נשיא ארה"ב הודיע כי יפעל באופן אקטיבי לשחרורן של ספינות שנתקעו במצר הורמוז ● בפיקוד המרכז האמריקאי טענו כי למבצע יש מטרות רחבות יותר, ותיארו כיצד הוא יתבצע

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלת בירידות; מחיר הנפט מזנק אחרי התקיפות של איראן באמירויות

הדאו ג'ונס איבד 1.1%, מדד ה-S&P500 נסוג בכ-0.4% ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 114 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עלו, על רקע החשש מפני התפרצות אינפלציונית ● מניית eBay זינקה בכ-7% בעקבות הצעה רכישה מצד גיים סטופ ● מוקדם יותר, טראמפ הודיע כי יפעל לשחרורן של ספינות שנתקעו במצר הורמוז • בוול סטריט: שיא של כחמש שנים בשיעור החברות שהיכו את התחזית

דוד פתאל, בעל השליטה בפתאל החזקות / צילום: כדיה לוי

מה הקפיץ את מניית פתאל לשיא והוסיף 1.4 מיליארד שקל לשווי בעליה

מניית רשת המלונות זינקה בכ-30% בחודש האחרון, הודות לתחזיות חזקות ● פרט לבעלים, גם שורת מוסדיים רשמה רווח נאה על הנייר

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock

דירוג חברות התחבורה הציבורית: זו שבראש ואלה שבתחתית

סופרבוס במקום הראשון בפעם השנייה ברציפות ומקדימה את אגד שהובילה במשך שנים ● בתחתית: דן, חרף שיפור משמעותי שרשמה, ומטרופולין

ענבל הרסון / צילום: מתוך אתר החברה המרכזית למשקאות

מנכ"לית חדשה לרשת קרפור: ענבל הרסון מקוקה-קולה ישראל

ענבל הרסון, מנכ"לית הסחר של החברה המרכזית למשקאות, צפויה להחליף בתפקיד את מנכ"ל קרפור מיכאל לובושיץ, שימונה ליו"ר משותף בגלובל ריטייל של אלקטרה מוצרי צריכה, לצד צביקה שווימר

הקהל באולם / צילום: שלומי יוסף

יורדים לדרום, השנה השלישית: התמונות והרגעים מוועידת הדרום לעסקים

ועידת הדרום לעסקים התקיימה בנתיבות בהשתתפות יותר מ־200 אורחים ● לצד הדיונים על תעשייה, נדל"ן ותעסוקה בחבל הארץ, שולבו סיורים ביישובי הגבול ובכפר עזה

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

"ליל הזעם": האיום החריף של איראן - בתגובה לטראמפ

איראן שיגרה 4 טילים לאמירויות: המרחב האווירי בדובאי ואבו-דאבי נסגר, ספינת מטען עולה באש ובעיר פוג'יירה נפצעו 3 אזרחים הודים בשל מתקפת כטב"ם ● צבא ארה"ב הודיע על תחילת פריצת המצור האיראני ● מפקד בכיר באיראן איים: נתקוף כל כוח צבאי שינסה להיכנס למצר הורמוז ● סוכנות פארס טוענת כי שני טילים פגעו בספינה אמריקאית, ארה"ב מכחישה ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, יו''ר התעשייה האווירית / צילום: תעשיה אוירית

לקראת הנפקה אפשרית: התעשייה האווירית פועלת למיזוג אלתא לתוך החברה

דירקטוריון החברה החליט לפעול לאיחוד מלא של חברת הבת אלתא לתוך התעשייה האווירית ● כלל פעילותה, ממכ"מים וחיישנים ועד מערכות לוחמה אלקטרונית וסייבר, תועבר לחברה ללא תמורה ● המהלך מתבצע ברקע כוונה להנפיק עד 30% ממניות תע"א, ובמטרה להגדיל את שווי החברה, והוא כפוף לאישור הממשלה

איש התקשורת שמעון אלקבץ / צילום: תמר מצפי

אלקבץ: "הצבא לא היה צבא ההגנה לישראל באותו בוקר של ה-7 באוקטובר"

איש התקשורת שמעון אלקבץ, חבר קיבוץ כפר עזה שאיבד את בתו סיון בטבח ה-7 באוקטובר, התארח בוועידת הדרום לעסקים של גלובס ושחזר את המעבר לכפר עזה ואת ההתמודדות המתמשכת עם האובדן ● בשיחה טעונה הוא דיבר על תחושת הכישלון בבוקר הטבח, קרא לחשבון נפש עמוק בצה"ל והזהיר מהשכחה ומהמשך האיומים מעבר לגדר

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים על "שאגת הארי" אושר סופית בכנסת

מליאת הכנסת אישרה את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו כלכלית, בעלות כוללת של כ-7 מיליארד שקל ● מחר (ג') תפתח רשות המסים את המערכת המקוונת להגשת בקשות מקדמה לעסקים ולעצמאים