גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה באמת משנה אם זה אמיתי?

אם לא קראתם את "אל מול הלילה", שבו יצאה דלפין דה ויגאן לפענח מדוע התאבדה אמה והציגה מסע מרתק לתוך הנפש, אולי כדאי שתעשו זאת לפני שתיכנסו לתוך "מבוסס על סיפור אמיתי" ● רוב הסיכויים שהספר החדש של מישל וולבק לא יעלה אצלכם את רמת הסרוטונין, אבל הוא עדיין שווה קריאה ● מדור הספרים של "ליידי גלובס"

ספרים אוקטובר / צילום: איל יצהר
ספרים אוקטובר / צילום: איל יצהר

מבוסס על סיפור אמיתי, דלפין דה ויגאן, הוצאת מודן, 303 עמ'

צריך להתריע מראש - אם לא קראתם את ספרה הקודם של דלפין דה ויגאן, 'אל מול הלילה', שבו יצאה לפענח מדוע התאבדה אמה והציגה מסע מרתק לתוך הנפש, אולי כדאי שתעשו זאת עכשיו, לפני שתיכנסו לתוך 'מבוסס על סיפור אמיתי'. זו לא לגמרי חובה, אבל אחרת אתם עלולים לחשוב שהוא נורא משעמם - לפחות בשליש הראשון שלו.

בספר הנוכחי היא מספרת שכמה מבני המשפחה שלה לא אהבו את מה שעשתה, ושאחד או אחת מהם לקחו את זה צעד אחד רחוק מדי. במקביל היא פוגשת 'במקרה' את ל', שהופכת לחברתה הטובה - ולמשתקת הגדולה ביותר שלה (אם כי לוקח לה זמן להבין את זה. בשלבים הראשונים היא מעריצה את ל' על הפיכחון שלה נוכח העולם ונוכח עצמה, וגם על היכולת שלה לתעתע, לשחק את המשחק). מכאן מתחילה העלילה, אם אפשר לקרוא לזה כך.

ל' מצטיירת כדמות מלאת ביטחון, ידע והבנה בבני אדם, ולמעשה בנושאים רבים שמעניינים גם את דה ויגאן. בין היתר, הן דנות בטריטוריה העכשווית של הספרות: האם היא צריכה להיות אותנטית כדי להצליח, כלומר לספר על החיים, ולא להמציא אותם? ל' טוענת שהבדיון הוא כעת נחלתם הבלעדית של התסריטאים (ואילו אנשי הקולנוע טוענים שאפילו זה כבר לא). הכותבת, לעומת זאת, מתקשה לוותר על המרחב הזה. ל' ממשיכה להקשות: קוראים מצפים היום מסופר, בוודאי מאחד שכבר כתב סוג של אוטוביוגרפיה, שימשיך להתייצב מול המציאות ולהתעמת איתה. היא גם סבורה שסופרים הם בהכרח "תוצר של בושה, כאב, סודות, קריסה" (עמ' 131).

למה בעצם לתת נפח לדעות של ל'? כי היא הגורם המניע של הספר, בגללה אנחנו כאן. לרע ולטוב. היא זו שהפעילה אצל דה ויגאן את האדם חסר הביטחון שמסוגל להחריב הכול, וגרמה לה לחוש שטלפיו של עוף דורס כותשים את מוחה. כמובן, כל זה בהנחה שהיא באמת קיימת.

אגב, הספר עובד לסרט בבימויו של רומן פולנסקי, ובכיכובה של אשתו, עמנואל סנייה. פולנסקי הירשה לעצמו לערבב את סדר האירועים ולהציג אותם אחרת ממה שיש בספר, וגם ויתר על כמה הסברים הכרחיים, כך שהצופה נותר עם סימני שאלה. למרות זאת - הסרט שווה צפייה, במיוחד לחובבי השוואות.

שורה לזכור. "כתיבה היא נשק להשמדה המונית" (עמ' 133).

שורה תחתונה. סיפור אמיתי או לא, על כישרון הכתיבה קשה להתווכח.

 

סרוטונין, מישל וולבק, הוצאת בבל, 316 עמ'

על השאלה מהו ספר טוב יכולות להיות הרבה תשובות. אחת מהן היא שזה ספר שלא רק גורם לך לחשוב על עצמך ועל חייך, אלא אף מעורר בך את הצורך לחלוק את המחשבות, התהיות והתובנות עם האחרים המשמעותיים שלך. במובן הזה, 'סרוטונין' של מישל וולבק הוא ספר מצוין. האם זה אומר שהסכמתי עם רוח הדברים העולה ממנו? לא ממש. רוב הזמן, אפילו להיפך.

הגיבור הוא פקיד צרפתי (מהנדס אגרונומיה, אם לדייק) בן 46, שמועסק בחוזה אישי במשרד החקלאות. כשאנחנו פוגשים אותו לראשונה הוא חי בספרד ומרוויח לא רע, אבל מרגיש רע, עם עצמו בעיקר. הוא מנהל מערכת יחסים עם בחורה יפנית בעלת חיבה לסקס ביזארי עם גברים אחרים, שמדכאת אותו. הפתרון שלו הוא לתקשר איתה כמה שפחות, לקחת אותה לפריז, ואז לברוח מהכול. כלומר, להיעלם, במידה שזה אפשרי.

אנשים שהיעלמות היא הפתרון שלהם, ברור שמצבם לא טוב. מכאן הדרך קצרה אל נוגד דיכאון בשם קפטוריקס (אין באמת אחד כזה), שמגביר את הפרשת הסרוטונין ומסייע לשיפור ההערכה העצמית, אבל גם פוגע ברמות הטסטוסטרון. כך הופך הגיבור - שכמעט ואינו מוזכר בשמו - לאדם שאולי מצליח להכניס את עצמו למקלחת מדי בוקר, אבל נטול כל ליבידו וסיבות אמיתיות לחיות.

במסגרת מסע הפרידה שלו מהחיים הוא פוגש אהובה מלפני 20 שנה, שהפכה לאלכוהוליסטית בלי עבודה, אבל עם הרבה כסף שקיבלה בירושה. גם אצלה, השעמום וחוסר האושר בחיים הם תמה חוזרת. בהמשך, כדי להחזיר לעצמו את הכבוד האבוד, הוא לומד לירות ברובה, ואז מכוון אותו אל ציפורים, בנימוק הפתטי "אני רק צריך לזכור שאני גבר, אדון ושליט, היקום נברא לנוחותי בידי אלוהים בכבודו ובעצמו". כמובן שכמה דקות אחר כך הוא משתפן ומוותר. זו לא ההשתפנות האחרונה.

כתיבתו של וולבק קולחת מאוד, קצת בסגנון זרם תודעתי עם המון פסיקים ומעט נקודות. הוא שותל בה תובנות מגדריות ("האהבה אצל גבר היא סוף, הגשמה, ולא כמו אצל האישה, התחלה, לידה", עמ' 64), קרייריסטיות ("הבחורות אולי זונות, אבל החיים המקצועיים הם זנות הרבה יותר גדולה, והיא לא מספקת לך שום תענוג", עמ' 126) ומעמדיות ("שום חברה אנושית מעולם לא נוסדה על שכר עבודה, עמ' 122). הוא גם מציב זרקור על מצבה העגום של החקלאות הצרפתית, שמתמודדת עם הסחר החופשי ומרוץ היעילות הקפיטליסטי בחסות האיחוד האירופי. חקלאי ישראל היו אולי יכולים למצוא בזה חצי נחמה, אבל לא באמת. אצל וולבק, הכול תמיד נגמר יותר גרוע ממה שאפשר לדמיין.

אבל נעזוב לרגע את התודעה החברתית. מי שהציג ב'כניעה' את החזון האפוקליפטי - אם כי הלא מופרך לצערנו - על עליית המוסלמים בצרפת, עסוק עכשיו בעיקר במצוקות הגבר המודרני. מסכן הגבר הזה: גם צריך להמשיך לשאת בעול הפרנסה, גם להיות אבא טוב וגם להיות בן זוג משקיען. ממש דרישות מוגזמות. מה, הוא אישה?

שורה לזכור. "שום דבר לא יכול לקרות בלי הסקס, וכל השאר, בדרך כלל, נובע ממנו בנעימות" (עמ' 66).

שורה תחתונה. לא מה שיעלה לכם את הסרוטונין, אבל שווה קריאה.

עוד כתבות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

דוח המבקר חושף: ישראל נכנסה למלחמת "חרבות ברזל" עם פערים חמורים בייצור נשק

מבקר המדינה קובע כי מערכת הביטחון לא נערכה כראוי לשימור יכולות ייצור "כחול־לבן" בתחומים מסוימים, למרות התרעות לאורך השנים ● לפי הדוח, נדרשות כעת השקעות של מאות מיליוני שקלים כדי לשקם יכולות שאבדו ● עוד עולה כי רפאל ותע"א העניקו למערכת הביטחון תמיכה נרחבת "על חשבונן", בזמן שבעולם הטילו אמברגו על היצוא לישראל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הרגולטור האירופי מאריך את ההמלצה שלא לטוס לישראל, אבל מרכך את ההנחיות

EASA, סוכנות בטיחות התעופה של האיחוד האירופי, עדכנה בדוח שהוציאה כי אמנם הפסקת האש בין ארה"ב לאיראן "מחזיקה מעמד", ורמת הסיכון באזור ירדה, אך מדגישה כי עדיין קיימת אפשרות להסלמה מהירה

פרופ' בן רייס / צילום: תמונה פרטית

החוקר שמנבא מחלות: "נראה שינויים טקטוניים ברפואה, בסרטן זה כבר קורה"

פרופ' בן רייס מאוניברסיטת הרווארד פיתח אלגוריתמים שיכולים לנבא סיכונים שונים לבריאות הגוף והנפש ● בראיון לגלובס הוא מדבר על מהפכת הרפואה המונעת שסוף־סוף מתחילה להתממש, מספר על שיתוף־הפעולה שלו בישראל ומסביר איך הגיע מתואר במוזיקולוגיה לרפואה

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ נגד קרעי: פעל ללא סמכות כשהדיח את יו"ר ועדת האיתור של התאגיד

השופטים קבעו כי החלטת שר התקשורת להפסיק את כהונת השופטת בדימוס נחמה מוניץ הייתה בלתי חוקית, והורו לקדם בהקדם את מינוי מועצת התאגיד - שמשותקת מאז נובמבר 2024 ● טענותיו של קרעי ללחצים ופגמים בהליך האיתור נדחו ● קרעי תקף: "בג"ץ מוזמן למנות בעצמו את מי שהוא רוצה"

מליאת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בדרך לפיזור הכנסת? "אין לנו אמון יותר בנתניהו"

המשבר סביב חוק הגיוס מגיע לנקודת רתיחה: מנהיג דגל התורה העביר מסר חריף לנציגיו בכנסת, אחרי שנתניהו הבהיר כי לא יקדם את חוק הפטור לפני הבחירות ● חברי הכנסת שזומנו לביתו של הרב הונחו: "המושג גוש אינו קיים יותר מבחינתנו" ● בש"ס מבהירים: "מתואמים עם דגל התורה" ● במקביל להתפתחויות, יש עתיד הגישה הצעת חוק לפיזור הכנסת ● בקואליציה תוקפים: "החרדים עוזרים ליועמ"שית"

ג'רום פאוול וקווין וורש / צילום: ap, Ben Curtis, Jose Luis Magana

מבחן האש של קווין וורש: האם היסטוריית הירידות של יו"רי הפד תחזור על עצמה?

ביום שישי הקרוב יפנה ג'רום פאוול את כיסא יו"ר הפדרל ריזרב לקווין וורש ● נתונים של ברקליס ו־Nationwide מצביעים על כך שוול סטריט נוטה "לבדוק" נגידים חדשים, עם ירידות של 9%-16% בממוצע תוך כדי חצי השנה הראשונה לכהונתם ● ויש גם בשורה חיובית למשקיעים

שר התרבות והספורט מיקי זוהר. פרסום ברשת איקס, 10.05.26 / צילום: לשכת עורכי הדין

נתניהו או בנט? מי באמת אחראי לכניסת הפועלים מעזה

השר מיקי זוהר האשים שבנט נתן התיר להמוני פועלים עזתים להגיע לישראל • אלא שהצעד הזה בהחלט לא הסתיים עם כהונת הממשלה הקודמת • המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בת"א; מניית איי.סי.אל מזנקת ב-6%, טאואר ב-5%

ת"א 35 עולה ב-0.3%, ת"א 90 עבר לירידה ●  איי.סי.אל נהנתה מעלייה במחירי האשלג הברום והפוספט ● הבורסה לניירות ערך דיווחה על זינוק של מעל 100% ברווח הנקי המתואם ● בזק דיווחה על עלייה קטנה ברווח ועל זינוק בתזרים המזומנים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הריבית הריאלית בישראל היא הגבוהה במערב. מתי היא תרד?

בזמן שבמערב הריבית הריאלית אפסית או שלילית, בישראל היא עומדת על 1.7% ● החששות מאינפלציה והגירעון הממשלתי מאלצים את בנק ישראל לשמור על מדיניות שמרנית ● המומחים מנתחים: מתי תרד הריבית, ואיך היא משפיעה בינתיים על ענף הנדל"ן ועל השקל?

הבורסה בפרנקפורט ביום ו' / צילום: Reuters, Staff

עליות בבורסות אירופה; עליות קלות בחוזים בניו יורק

וול סטריט נסוגה אתמול מהשיאים, הראלי במניות השבבים נעצר אתמול ● האינפלציה בארה"ב טיפסה ל-3.8%, שיא של שלוש שנים • והאזהרה של מנכ"ל ארמקו, מפיקת הנפט הגדולה בעולם, לגבי שוק האנרגיה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים, אינטל ירדה ב-7%, קמטק ב-16%

נאסד"ק ירד ב-0.6% ● טראמפ: הפסקת האש בין הצדדים נמצאת "בהנשמה מלאכותית" ● האינפלציה בארה"ב זינקה באפריל לשיא של שלוש שנים ● eBay דחתה את הצעת הרכש של גיימסטופ - "לא אמינה" ● קמטק נפלה בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט עלו ● הסנאט אישר את מינויו של קווין ווארש לחבר במועצת הנגידים של הפד, מחר יאושר מינויו כיו"ר

כותרות העיתונים בעולם

"זירת אימונים נוספת": היתרונות לישראל מחיזוק הקשר עם האמירויות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל ואיחוד האמירויות קרובות מתמיד אחרי המלחמה עם איראן, לפי מודיעין הצבא האיראני יותר חזק ממה שטראמפ אומר, והלוויתנים משלמים את המחיר על המשבר בנתיבי הסחר הימיים • כותרות העיתונים בעולם 

אלעד אהרונסון / צילום: נטלי כהן-קדוש

איי.סי.אל: זינוק של 38% ברווח ברבעון הראשון, מעלה תחזיות

החברה נהנתה מהעלייה במחירי האשלג ● אלעד אהרונסון, מנכ"ל איי.סי.אל: "לאור הרבעון החיובי, במהלכו הושפענו לטובה מעליית מחירי הברום והאשלג, אנו מעלים את התחזית שלנו" ● המניה מזנקת בת"א

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

סוכם: זה מתווה הארכת הלימודים בבתי הספר ובחטיבות הביניים

הושגו הסכמות: על רקע המלחמה מול איראן שהובילה להפסד ימי לימודים - התלמידים ישלימו ימים בזמן החופש הגדול ● מורים חיצוניים שיגיעו לבתי הספר, למידה טכנולוגית מבוססת AI - והאם ההגעה היא חובה? ● כל הפרטים

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

לאחר כמעט 20 שנה: אור עופר פורש מסימילרווב

מייסד ומנכ"ל סימילרווב מגבעתיים, אור עופר, הודיע על כוונתו לפרוש מניהול החברה בעוד שנה ● בתוך כך, סימילרווב דיווחה היום על עלייה של 10% בהכנסות ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ל-73.9 מיליון דולר, כאשר ההפסד הנקי ירד מ-9.2 מיליון דולר ל-6.3 מיליון דולר.

ראש מחלקת המדיניות הנשיאותית, קים יונג־בום / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הבורסה טסה כל־כך חזק, שבדרום קוריאה מדברים על "דיבידנד לכל אזרח"

מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק השנה בכמעט 180%, הרבה מעל יתר הבורסות הגדולות ● אלא שפוסט של בכיר במדינה, שקרא לחלק לציבור דיבידנד מרווחי ה־AI, הפיל אותו תוך שעות ● הסיבה: משקיעים ראו בכך איתות למס רווחי העתק על ענקיות הטכנולוגיה

תקיפות צה''ל בדרום לבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

צה"ל: גל תקיפות נגד תשתיות חיזבאללה במספר מרחבים בדרום לבנון

הערכה: ישראל שחקה משמעותית את יכולתה של איראן לייצר נשק גרעיני ● "ניו יורק טיימס": לאיראן יש גישה לרוב אתרי שיגור הטילים שלה ● משפחות שכולות זעמו: המילים שנמחקו מחוק ועדת החקירה לטבח ה-7 באוקטובר ● דובר צה"ל בערבית הוציא התרעת פינוי ל-6 כפרים בדרום לבנון ● הרשתות באיראן בצל החשש מהסלמה: "ההוצאות להורג מתגברות" ● טראמפ: "לא יהיה לאיראן נשק גרעיני, ב-100%" ● עדכונים שוטפים

ישולמו הוצאות משפט מהגבוהות שנפסקו עד היום בישראל / צילום: Shutterstock

העליון דחה את הערעור, והשותף המייסד ישלם הוצאות משפט מהגבוהות בישראל

השופטים אישרו כי מאור להב, אחד ממייסדי פנדה יישומי מסחר, ישלם לשותפו, שמואל גוטמן, ולחברה עצמה הוצאות בגובה 3 מיליון שקל ● גוטמן והחברה דרשו הוצאות גבוהות יותר, אך גם הערעור שלהם נדחה, והעליון אף אישר למכור את פנדה לצד שלישי

נתב''ג לאחר שנכנסה לתוקפה הפסקת האש / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברות שלא חוזרות לטוס לישראל והסיבות, שחלקן מפתיעות

שמי ישראל עדיין ריקים: רק 19 חברות תעופה זרות חזרו לכאן מאז שנפתחו השמיים ● מרבית החברות האירופיות עדיין מחוץ לישראל, והפעילות של חברות התעופה הזרות בנתב"ג עומדת על 21% בלבד ● מאילו מדינות מגיעות חברות התעופה שמוכנות לטוס לישראל?

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

Wix הציגה רבעון פושר אך משאירה את התחזית השנתית ללא שינוי

החברה השיקה מודל שפה גדול (LLM) משל עצמה, והמנכ"ל אבישי אברהמי מציין כי ההשקה תיתן לה יתרון תחרותי משמעותי ושליטה גבוהה יותר על העלויות ● מניית Wix ירדה ב-5% במסחר המאוחר בוול סטריט