גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה באמת משנה אם זה אמיתי?

אם לא קראתם את "אל מול הלילה", שבו יצאה דלפין דה ויגאן לפענח מדוע התאבדה אמה והציגה מסע מרתק לתוך הנפש, אולי כדאי שתעשו זאת לפני שתיכנסו לתוך "מבוסס על סיפור אמיתי" ● רוב הסיכויים שהספר החדש של מישל וולבק לא יעלה אצלכם את רמת הסרוטונין, אבל הוא עדיין שווה קריאה ● מדור הספרים של "ליידי גלובס"

ספרים אוקטובר / צילום: איל יצהר
ספרים אוקטובר / צילום: איל יצהר

מבוסס על סיפור אמיתי, דלפין דה ויגאן, הוצאת מודן, 303 עמ'

צריך להתריע מראש - אם לא קראתם את ספרה הקודם של דלפין דה ויגאן, 'אל מול הלילה', שבו יצאה לפענח מדוע התאבדה אמה והציגה מסע מרתק לתוך הנפש, אולי כדאי שתעשו זאת עכשיו, לפני שתיכנסו לתוך 'מבוסס על סיפור אמיתי'. זו לא לגמרי חובה, אבל אחרת אתם עלולים לחשוב שהוא נורא משעמם - לפחות בשליש הראשון שלו.

בספר הנוכחי היא מספרת שכמה מבני המשפחה שלה לא אהבו את מה שעשתה, ושאחד או אחת מהם לקחו את זה צעד אחד רחוק מדי. במקביל היא פוגשת 'במקרה' את ל', שהופכת לחברתה הטובה - ולמשתקת הגדולה ביותר שלה (אם כי לוקח לה זמן להבין את זה. בשלבים הראשונים היא מעריצה את ל' על הפיכחון שלה נוכח העולם ונוכח עצמה, וגם על היכולת שלה לתעתע, לשחק את המשחק). מכאן מתחילה העלילה, אם אפשר לקרוא לזה כך.

ל' מצטיירת כדמות מלאת ביטחון, ידע והבנה בבני אדם, ולמעשה בנושאים רבים שמעניינים גם את דה ויגאן. בין היתר, הן דנות בטריטוריה העכשווית של הספרות: האם היא צריכה להיות אותנטית כדי להצליח, כלומר לספר על החיים, ולא להמציא אותם? ל' טוענת שהבדיון הוא כעת נחלתם הבלעדית של התסריטאים (ואילו אנשי הקולנוע טוענים שאפילו זה כבר לא). הכותבת, לעומת זאת, מתקשה לוותר על המרחב הזה. ל' ממשיכה להקשות: קוראים מצפים היום מסופר, בוודאי מאחד שכבר כתב סוג של אוטוביוגרפיה, שימשיך להתייצב מול המציאות ולהתעמת איתה. היא גם סבורה שסופרים הם בהכרח "תוצר של בושה, כאב, סודות, קריסה" (עמ' 131).

למה בעצם לתת נפח לדעות של ל'? כי היא הגורם המניע של הספר, בגללה אנחנו כאן. לרע ולטוב. היא זו שהפעילה אצל דה ויגאן את האדם חסר הביטחון שמסוגל להחריב הכול, וגרמה לה לחוש שטלפיו של עוף דורס כותשים את מוחה. כמובן, כל זה בהנחה שהיא באמת קיימת.

אגב, הספר עובד לסרט בבימויו של רומן פולנסקי, ובכיכובה של אשתו, עמנואל סנייה. פולנסקי הירשה לעצמו לערבב את סדר האירועים ולהציג אותם אחרת ממה שיש בספר, וגם ויתר על כמה הסברים הכרחיים, כך שהצופה נותר עם סימני שאלה. למרות זאת - הסרט שווה צפייה, במיוחד לחובבי השוואות.

שורה לזכור. "כתיבה היא נשק להשמדה המונית" (עמ' 133).

שורה תחתונה. סיפור אמיתי או לא, על כישרון הכתיבה קשה להתווכח.

 

סרוטונין, מישל וולבק, הוצאת בבל, 316 עמ'

על השאלה מהו ספר טוב יכולות להיות הרבה תשובות. אחת מהן היא שזה ספר שלא רק גורם לך לחשוב על עצמך ועל חייך, אלא אף מעורר בך את הצורך לחלוק את המחשבות, התהיות והתובנות עם האחרים המשמעותיים שלך. במובן הזה, 'סרוטונין' של מישל וולבק הוא ספר מצוין. האם זה אומר שהסכמתי עם רוח הדברים העולה ממנו? לא ממש. רוב הזמן, אפילו להיפך.

הגיבור הוא פקיד צרפתי (מהנדס אגרונומיה, אם לדייק) בן 46, שמועסק בחוזה אישי במשרד החקלאות. כשאנחנו פוגשים אותו לראשונה הוא חי בספרד ומרוויח לא רע, אבל מרגיש רע, עם עצמו בעיקר. הוא מנהל מערכת יחסים עם בחורה יפנית בעלת חיבה לסקס ביזארי עם גברים אחרים, שמדכאת אותו. הפתרון שלו הוא לתקשר איתה כמה שפחות, לקחת אותה לפריז, ואז לברוח מהכול. כלומר, להיעלם, במידה שזה אפשרי.

אנשים שהיעלמות היא הפתרון שלהם, ברור שמצבם לא טוב. מכאן הדרך קצרה אל נוגד דיכאון בשם קפטוריקס (אין באמת אחד כזה), שמגביר את הפרשת הסרוטונין ומסייע לשיפור ההערכה העצמית, אבל גם פוגע ברמות הטסטוסטרון. כך הופך הגיבור - שכמעט ואינו מוזכר בשמו - לאדם שאולי מצליח להכניס את עצמו למקלחת מדי בוקר, אבל נטול כל ליבידו וסיבות אמיתיות לחיות.

במסגרת מסע הפרידה שלו מהחיים הוא פוגש אהובה מלפני 20 שנה, שהפכה לאלכוהוליסטית בלי עבודה, אבל עם הרבה כסף שקיבלה בירושה. גם אצלה, השעמום וחוסר האושר בחיים הם תמה חוזרת. בהמשך, כדי להחזיר לעצמו את הכבוד האבוד, הוא לומד לירות ברובה, ואז מכוון אותו אל ציפורים, בנימוק הפתטי "אני רק צריך לזכור שאני גבר, אדון ושליט, היקום נברא לנוחותי בידי אלוהים בכבודו ובעצמו". כמובן שכמה דקות אחר כך הוא משתפן ומוותר. זו לא ההשתפנות האחרונה.

כתיבתו של וולבק קולחת מאוד, קצת בסגנון זרם תודעתי עם המון פסיקים ומעט נקודות. הוא שותל בה תובנות מגדריות ("האהבה אצל גבר היא סוף, הגשמה, ולא כמו אצל האישה, התחלה, לידה", עמ' 64), קרייריסטיות ("הבחורות אולי זונות, אבל החיים המקצועיים הם זנות הרבה יותר גדולה, והיא לא מספקת לך שום תענוג", עמ' 126) ומעמדיות ("שום חברה אנושית מעולם לא נוסדה על שכר עבודה, עמ' 122). הוא גם מציב זרקור על מצבה העגום של החקלאות הצרפתית, שמתמודדת עם הסחר החופשי ומרוץ היעילות הקפיטליסטי בחסות האיחוד האירופי. חקלאי ישראל היו אולי יכולים למצוא בזה חצי נחמה, אבל לא באמת. אצל וולבק, הכול תמיד נגמר יותר גרוע ממה שאפשר לדמיין.

אבל נעזוב לרגע את התודעה החברתית. מי שהציג ב'כניעה' את החזון האפוקליפטי - אם כי הלא מופרך לצערנו - על עליית המוסלמים בצרפת, עסוק עכשיו בעיקר במצוקות הגבר המודרני. מסכן הגבר הזה: גם צריך להמשיך לשאת בעול הפרנסה, גם להיות אבא טוב וגם להיות בן זוג משקיען. ממש דרישות מוגזמות. מה, הוא אישה?

שורה לזכור. "שום דבר לא יכול לקרות בלי הסקס, וכל השאר, בדרך כלל, נובע ממנו בנעימות" (עמ' 66).

שורה תחתונה. לא מה שיעלה לכם את הסרוטונין, אבל שווה קריאה.

עוד כתבות

דורון כהן, יו''ר חברת מהדרין / צילום: תמר מצפי

הממשלה אישרה את המינויים של נתניהו לנציבות שירות המדינה ומערך ההסברה הלאומי

דורון כהן יכנס לתפקיד נציב שירות המדינה, לאחר סאגה ממושכת שהחלה עוד בסוף 2024 וביקורות על אי שיוויון מגדרי ● במקביל, ציפי חוטובלי תכהן כראש מערך ההסברה הלאומי במשרד ראש הממשלה,לאחר שבשנים האחרונות כיהנה כשגרירה בלונדון

כוחות אכיפת החוק מגיבים במהלך ארוחת הערב של כתבי הבית הלבן / צילום: ap, Tom Brenner

טראמפ פונה מאירוע בבית הלבן בעקבות ירי מחוץ למקום

הנשיא טראמפ אישר במסיבת עיתונאים לאחר האירוע כי החשוד בירי הוא תושב קליפורניה ● במהלך האירוע נורו יריות מחוץ לאולם, עשרות סוכני שירות חשאי נכנסו לאולם ופינו את הנשיא טראמפ ורעייתו ואת סגן הנשיא ● היורה זוהה כקול תומאס אלן, שהגיע לזירה חמוש ברובה ציד, אקדח וסכינים רבים לפי אנשי השירות החשאי

מייקל ג'קסון בהופעה בימי התהילה. היעד: אייקון מופשט / צילום: Reuters, Laszlo Balogh

על "מייקל" - הסרט שיקבע את עתידו של הנכס הכי רווחי ושנוי במחלוקת

הביופיק החדש על מלך הפופ הוא חלק מאסטרטגיה רחבה שמטרתה להחזיר את המוזיקה שלו למרכז, להגדיל את ההכנסות ולהפעיל מנוע כלכלי שממשיך לייצר ערך מהמורשת שלו ● בכך הוליווד מנסה לחזק את מעמדו של מייקל ג'קסון כאחד המותגים הרווחיים בעולם המוזיקה, אחרי שחמק מציפורני תרבות הביטול

בשוק שנשלט בידי מונופול: חברת התה ממגדל העמק שנכנסת למגרש של הגדולים / צילום: באדיבות סרמוני טי

20 תיונים ב-20 שקל: חברת התה שיצאה מהחובות והפכה לשם נרדף ליוקרה

אלי ואפרת שור רכשו את מותג תה הפרימיום סרמוני לפני 14 שנה, כשהיה על סף פשיטת רגל ● מאז הוא מתרחב - ובחמש שנים רשם עלייה של יותר מ־200% בהכנסות ● בחודשים הקרובים, בעקבות הסכם הפצה חדש עם טמפו, הוא צפוי להיכנס לסופרים ולהתחרות בשחקניות המובילות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

דיווח: ארה"ב נערכת "להעניש" מדינות שלא סייעו במלחמה באיראן

צה"ל תוקף בדרום לבנון; טראמפ ביטל את המשלחת לפקיסטן ● נשיא ארצות הברית אמר אחרי שביטל את יציאת וויטקוף וקושנר לשיחות המו"מ עם איראן: "לנו יש את כל הקלפים, לאיראן אין" ● הניו יורק טיימס: נשיא איראן הבהיר כי טהרן לא תחזור למו"מ כל עוד המצור הימי מתקיים ● עדכונים שוטפים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

מנכ"ל דיסקונט מקפיא את הבונוסים לעובדים ומתכנן צמצום כוח אדם

מאז ההסכם האחרון שנחתם מול הוועד, חזרו בהנהלת דיסקונט מספר פעמים ובאופן גלוי על רצונם להגביר את מהלכי ההתייעלות ● אם הוועד יבחר לפתוח בסכסוך עבודה בתגובה, יהיה דיסקונט הבנק השני שנמצא במצב הזה, לנוכח המאבק המתמשך בין ועד עובדי בנק הפועלים למול ההנהלה

קרן כהן חזון, מנכ''לית תורפז, ברנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

קרן כהן-חזון: "נבנה את אחת מעשר החברות הגדולות בעולם בתחום. כבוד הוא לי שזה יוצא מישראל"

קרן כהן-חזון, מנכ"לית תורפז סיפרה בכנס "עושים לונג על ישראל" על האתגרים שעמם מתמודדת תעשייה ישראלית בזירה הבינלאומית: “אני מייצרת איזון. גם אם הם באים אנטי, הם הופכים להיות פרו” ● עוד שיתפה על אסטרטגיית הצמיחה הגלובלית של החברה, ועל המחויבות שלה להשאיר את הלב, ההנהלה והמטה של החברה בישראל

ד''ר נבות בר, מנכ''ל ומייסד קרן קיסטון, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

נבות בר: "מי שישלוט באנרגיה, בקרקע ובדאטה יעצב את עתיד הכלכלה"

מנכ"ל ומייסד קרן קיסטון, ד"ר נבות בר, העריך בכנס "עושים לונג על ישראל" שהפתרון למשבר התחבורה הציבורית עובר דרך אגד שבשליטת הקרן – ומכוון לכך שאוטובוס יגיע כל 5 דקות ● על התחום ה"לוהט" של הדאטה סנטרס אמר: "אי-אפשר יהיה להתקדם בלעדיו בתעשיות הביטחוניות ובהייטק"

כותרות העיתונים בעולם

טראמפ מחמיר את ההנחיות: ביקורת על ישראל עלולה למנוע גרין קארד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הנשיא טראמפ בהנחיות חדשות לפקידי ההגירה בארה"ב, סעודיה בוחרת לשבת על הגדר בזמן שהאזור מתלקח, ולמה המלחמה באה בזמן טוב לאיראן? • כותרות העיתונים בעולם

נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: גו לייב

הרצוג: לפני הדיון בחנינה לנתניהו, יש למצות מהלך לגיבוש הסדר טיעון

הידיעה התפרסמה תחילה ב"ניו יורק טיימס", ולאחר מכן הוציא הרצוג התייחסות לפיה "הנשיא סבור כי נכון תחילה, בטרם הדיון בבקשת החנינה עצמה, למצות מהלך שיכול להביא לגיבוש הסדר בין הצדדים מחוץ לכותלי בית המשפט"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ברנס ההשקעות של גלובס / צילום: תמר מצפי

הממונה על שוק ההון: "יש חברות בודדות שלא התיישרו עם הדרישה להוזיל את ביטוחי הרכב"

"אם יש חברות שלא ירצו להגיע, הן לא יהיו שם. בעניין הזה אנחנו רציניים" - כך אמר בכנס "עושים לונג על ישראל" עמית גל, הממונה על שוק ההון, בהתייחס לאולטימטום שימנע מחברות ביטוח למכור ביטוחי רכב אם לא יורידו מחירים ● עוד התייחס גל לחשיפת גלובס בנוגע ל"רפורמת המסלולים", על האכיפה המתגברת על סוכני ביטוח וחברות ללא רישיון, והאם תחום ייעוץ המשכנתאות יוסדר?

אמנון שעשוע, בני אפשטיין, אמיר פנוש / צילום: עומר הכהן, יח''צ, נטי לוי

הישראלית שזינקה ב-17% - והמומחים חושבים שזו רק ההתחלה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדקום זינקה במעל 20% לשיא של מעל שבע שנים, כאשר ברקע, קבוצת בעלי מניות מבקשים להדיח את רוב חברי הדירקטוריון ● מובילאיי קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות הכספיים ● וסיוה קפצה על רקע הסנטימנט החיובי בשוק השבבים

רן פוליאקין ז''ל / צילום: איל יצהר

תביעה של 50 מיליון שקל נגד יורשיו של יזם ההייטק: "מכל החלומות - לא נשאר דבר"

67 בעלי מניות מיעוט בחברת סיקס AI הגישו לבית המשפט המחוזי תביעה נגד יורשי בעל השליטה בחברה, רן פוליאקין ז"ל ● לטענת התובעים הם השקיעו בחברה סכום מצטבר של כ-50 מיליון שקל, אך חודש לאחר מותו של פוליאקין הם עודכנו שקופת החברה התרוקנה: "שורה של מעשי הטעיה וגזל חמורים" ● עו"ד אלון פומרנץ, המייצג את יורשי פוליאקין: "תביעה מופרכת וחסרת שחר"

AirPods Max 2 / צילום: יח''צ

האוזניות של אפל: יקרות אך איכותיות

ענקית הטכנולוגיה אפל מציגה את הדור השני של אוזניות הקשת שלה, AirPods Max ● גם אם החידושים לא משמעותיים, איכות הסאונד הגבוהה וביטול הרעשים האפקטיבי הופכים אותן לראויות במיוחד

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

לראשונה מאז 2011: רשות התחרות מחמירה את ההנחיות למיזוגים

רשות התחרות מפרסמת להערות הציבור טיוטת הנחיות למיזוגים בשוק, כאשר לראשונה מפורסמות הנחיות למיזוגים לא אופקיים לצד החמרת הגישה למיזוגים אופקיים ● ההנחיות גם מעגנות התנהלות שכבר קיימת לגבי מקרים מיוחדים כגון רכישות סדרתיות

ד''ר שמואל אברמזון, כלכלן ראשי, משרד האוצר, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

הכלכלן הראשי: "הזהירו שהכסף יברח מישראל והמצב הוא הפוך"

ד"ר שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי באוצר, התייחס לחוזקות של הכלכלה הישראלית בכנס "עושים לונג על ישראל": "נהיה פה המון המון כסף שהוא בסוף המניע של הצמיחה העתידית שלנו" ● "על אף הסיכונים בשל המלחמה והמצב הגאו-פוליטי, יש גם הזמנות לאפסייד מאוד משמעותי"

צילום: Shutterstock

חדר משלך כבר לא מספיק: כל אישה צריכה גם תיק השקעות

שורה ארוכה של סיפורים שנשים מספרות לעצמן, כמו "אני לא טובה בזה" או "זה תחום של גברים", דוחקת אותן מהשטח הכלכלי ● זה מרחיק אותן מקריירות בפיננסים, מהבאת עצמן לפרונט ואפילו חותך את החסכונות שלהן לפנסיה ● מחקרים קובעים כי "נשים לא נולדו משקיעות פחות בטוחות בעצמן, הן חונכו והוסללו לכך" ● מהגופים שחוקרים ומעניקים ליווי ועד משפיעניות וקבוצת ווטסאפ לשיתוף הקיבעונות - אלה הגורמים שמנסים לשנות את התמונה

פינגווינים בארגנטינה / צילום: Shutterstock, Vahagn Grigoryan

מנטרים לא רק את עצמם: התפקיד המפתיע שקיבלו פינגווינים בארגנטינה

חוקרים מהאוניברסיטאות באפלו וקליפורניה נעזרו בפינגווינים כדי למפות את פיזור הכימיקלים וחומרי הפלסטיק הבלתי מתכלים על פני כדור הארץ ● עד לאן הגיעו הכימיקלים, ומה הם גילו על מוצרי הפלסטיק החדשים וה"ידידותיים לסביבה"?

איזו מדינה היא שיאנית בייצור פחם ומה המילה העברית למנגל? / צילום: Shutterstock

איזו מדינה היא שיאנית בייצור פחם, ומה המילה העברית למנגל?

מהי התחנה המזרחית ביותר של רכבת ישראל, איזה הישג רשמה הג'ודוקא רז הרשקו בשבוע שעבר, וכמה שמות יש לאריה בתנ"ך? ● הטריוויה השבועית

שיקגו. בניין שנמכר לפני עשור ב־68 מיליון דולר, נמכר תמורת 4 מיליון דולר / צילום: Shutterstock

מכירת חיסול: בנייני משרדים בארה"ב נמכרים ב־90% הנחה

מדנבר ועד וושינגטון די.סי, יזמים מקבלים הנחות עתק לרכישת מגדלי משרדים שנקלעו לקשיים ● איפה נמצאות ההזדמנויות, ומי מוכר את הנכסים?