גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

א.דורי נקלעה לחובות של כ-800 מיליון שקל; מבקשת הקפאת הליכים

בקשת פירוק שהגישה חברה קבלנית קטנה הייתה הקש האחרון ששבר את גב הגמל, וחברת א.דורי נאלצה היום להגיש בקשה להקפאת הליכים ● בין היתר חשפה בקשת החברה כי מנוהלות נגדה מעל ל-100 תובענות אזרחיות בהיקף של כ-640 מיליון שקל

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר
עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

בקשת פירוק שהגישה חברה קבלנית קטנה הייתה הקש האחרון ששבר את גב הגמל, וחברת א.דורי נאלצה היום (ב') להגיש בקשה להקפאת הליכים בגין התחייבויות של כ-800 מיליון שקל. בין היתר חושפת בקשת החברה כי מנוהלות נגדה מעל ל-100 תובענות אזרחיות בהיקף של כ-640 מיליון שקל; ואולם המתווה המוצע על-ידי החברה מתואר על-ידה לא כמתווה שיביא לשיקומה, אלא "מתווה לסגירה שקטה".

מזה זמן ידוע שמצבה של מי שהייתה אחת מחברות הקבלנות הגדולות בארץ הוא בכי רע. החברה - שהקימה בין היתר את מגדלי אקירוב, מגדל השופטים, מגדל YOO, מגדל מאייר, מגדל נווה צדק מלון סיטי טאואר, אצטדיון נתניה ורבים אחרים - נקלעה לחובות של מאות מיליוני שקלים ב-2014, בעת שהייתה בבעלות גזית גלוב. גזית גלוב הזרימה לא.דורי כ-700 מיליון שקל, אולם הצרות של חברת הבנייה לא הסתיימו, והיא מכרה אותה לקבוצת עמוס לוזון. אך גם לוזון לא הצליח לשקמה, על אף שלפי הבקשה הוא נקט צעדי הבראה שונים.

לפני כחודש ניתן פסק דין בתביעה שהגישה חברת י.ב. קורמן מערכות אינסטלציה נגד דורי בנייה, שבו השופטת עידית ברקוביץ חייבה את דורי בנייה לשלם לחברה כ-1.2 מיליון שקל. כשהתשלום בושש מלהגיע, עורכי הדין של קורמן, גיל-עד רולר ואליעד שחם, הודיעו לדורי כי אם לא ישולם החוב במיידית, הם יפתחו בהליכי פירוק נגדה. החוב לא נפרע, ועל כן הוגשה לבית המשפט בקשת פירוק לא.דורי בנייה.

היום הגיבה החברה לבקשה בצורה של בקשה להקפאת הליכים ולצו כינוס אסיפת נושים, שהוגשה באמצעות עורכי הדין אמיר ברטוב, שמרית מלמן ולירון ספיר ממשרד שמעונוב ושות'. בבקשה מבקשת החברה מבית המשפט למנות את עו"ד ברטוב לנאמן על א.דורי.

כאמור, מהבקשה עולה כי לחברה יש מצבת חובות של כ-800 מיליון שקל. רובם, כ-640 מיליון שקל, מוגדרים כחובות מותנים בגין הליכים משפטיים המתנהלים נגד החברה; כ-81 מיליון שקל הם חובות לנושים כללים, בהם ספקים, קבלני משנה, חובות בנקאיים שונים וחובות כלפי קבוצת לוזון, שחלקם חופפים לחובות המותנים; כ-83 מיליון שקל הם חובות מותנים כלפי מוסדות פיננסיים בגין ערבויות בנקאיות שונות.

בפרק של החובות המובטחים נכללים כ-40 מיליון שקל כלפי תאגידים פיננסיים, בצורה של ערבויות בנקאיות, חוב לבנק הבינלאומי בסך של 4.5 מיליון שקל ועוד 18 מיליון שקל חוב לבעלי השליטה.

לפי הבקשה, אחרי הרכישה של א.דורי, לוזון החל בצעדי הבראה לחברה, בהם צמצום היקפי עבודות עבור צדדים שלישיים, מתוך מטרה שהחברה תעבוד רק בעבודות ביצוע של הקבוצה; צמצום כוח-האדם; מכירת חברת רום גבס, שהייתה בשליטת א.דורי, לקבוצת לוזון; מחיקת מניית החברה מהבורסה והפיכתה לחברה פרטית; הסכם שנחתם עם דניה סיבוס לסיום שלושה פרויקטים של החברה ולמתן שירותי בדק-בית. "בעקבות מהלכים אלה נרשמה התאוששות מסיימת במצבה הפיננסי של החברה, ודיירי הפרויקטים לא נפגעו", נכתב בבקשה. "דא עקא שבאופן פרדוקסלי, בד-בבד עם הליכי השיקום האמורים, החברה נקלעה למבול של תביעות והליכים משפטיים נגדה".

כאמור, כיום מתנהלים נגד החברה יותר מ-100 הליכים משפטיים בהיקפים של 640 מיליון שקל, שלדעת החברה קיימת סבירות שיקטנו עם ניהול משפטי נכון של ההליכים. אולם התביעות הרבות אילצו את החברה להוציא מקופתה מיליוני שקלים למימון ההליכים.

כמה אירועים, נטען בבקשה, היו הרסניים במיוחד לחברה: הראשון היה חילוט ערבויות של 16 מיליון שקל על-ידי חברות של גינדי החזקות, בגין הפרויקטים בשכונת המשתלה בתל-אביב ופרויקט OAK ברמת השרון, בתגובה לתביעה שהגישה א.דורי נגד גינדי; השני היה רצף תביעות מצד בעלי דירות במגדלי תל-אביב, אליהם נלוו עיקולים זמניים בהיקפים של 20 מיליון שקל; סכסוך אליו נקלעה החברה עם חברת ברגרואין רזידנטל בע"מ, בגין הקמת מגדל מאייר, שגרר אחריו הליך בוררות בינלאומי שפסק הדין שלו התעכב מאוד וגרר את החברה לחובות נוספים, בתקופה שהכסף טרם הגיע אליה. בין היתר מציינת א.דורי כי לפני כשבועיים הגיע אליה מכתב מברגרואין על כוונתה לחלט ערבות בנקאית של כ-31 מיליון שקל.

"בשל הירידה החדה בפעילותה והפגיעה הקשה במוניטין שלה, חווה החברה על גבה באופן דרמטי את הפעלת הכוח העודף של מזמיני העבודות מחזיקי ערבויות בנקאיות", נכתב בבקשה. "היזמים מעכבים בידיהם את התמורה לה החברה הקבלנית זכאית, מסרבים לשחרר או להקטין את הערבויות הבנקאיות המוחזקות בידיהם, ומחזיקים כך את החברה הקבלנית כבולה לכל גחמה ולכל תיקון נדרש במשך שנים ארוכות, תוך שהחברה הקבלנית חוששת לנקוט הליכים משפטיים נגד המזמינים לצורך גביית סכומים להם היא זכאית, שכן האיום מפני חילוט הערבויות הבנקאיות על-ידי המזמינים מרחף כל העת כחרב מעל ראשה, ובה-בעת נדרשת כל העת להמשיך ולהעניק שירותי בדק למזמיני העבודות ולדיירי הפרויקטים".

להערכת א.דורי, פירוק החברה עלול לגרור עימו חילוט ערבויות של למעלה מ-100 מיליון שקל.

לטענת הבקשה, היעתרות לבקשה והוצאת צו הקפאת הליכים לחברה יביאו להשבת כל הערבויות הבנקאיות ולתשלום מלוא "החובות האמיתיים" לנושיה.

"בשים לב לסכומים הניכרים שהוזרמו לחברה על-ידי בעלת השליטה ורום גבס, ובהינתן המבוי הסתום אליו נקלעה החברה, החליטה בעלת השליטה כי תהיה מוכנה להמשיך ולתמוך בחברה ובהתחייבויותיה רק בדרך של הסדר נושים כולל, המתבסס על תוכנית ההסדר המוצעת כלשונה ובכפוף למתן כלל הסעדים והצווים המבוקשים לעיל", נכתב בבקשה.

למעשה, עם קבלת הצו, חברת א.דורי תחדל כמעט מלפעול, ועיקר פעילותה יתמקד בניהול ההליכים המשפטיים בעניינה.

"מתווה זה אמנם איננו בגדר הליך שיקום והבראה 'קלאסי'", מצוין בבקשה. "מדובר אפוא במתווה 'סגירה שקטה' של החברה, במסגרתו תופעל החברה במתכונת מצומצמת, לשם השלמת תיקוני הבדק להם מחויבת החברה על-פי דין... הפעלה מצומצמת זו, לצד בירור כלל ההליכים המשפטיים שהחברה צד להם, גבייה יעילה של הכספים המעוכבים בידי מזמינים ומיצוי זכויות החברה על-ידי הנאמנים, תאפשר חלוקה הוגנת ושוויונית של הכנסים בין כלל נושי החברה".

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן