גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשת שעוברת לקשיות מנייר וחנות למילוי כדי חלב: כך נאבקות רשתות בעולם בהתחממות הגלובלית

רשתות גדולות וגם עסקים פרטיים בישראל עדיין לא משקיעים בתחום הקיימות ● עד שזה יקרה, הנה כמה פתרונות מעוררי השראה מהעולם

אפס פסולת / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
אפס פסולת / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

משבר האקלים עלה על סדר היום הציבורי בעולם ובישראל בחודשים האחרונים. מה שידוע לרבים כבר עשורים ונדון בקרב המדענים זמן רב, הפך לסוגיה כלל עולמית לאחרונה, בין היתר, הודות לנערה גרטה תונברג, מובילת מחאת האקלים השבדית. ביקור קצר בקופנהגן בירת דנמרק מציב מראה ומחדד עד כמה עמוק הפער בין המציאות הישראלית בכל הנוגע לצריכה וקיימות לבין מה שקורה בבירות במדינות בולטות באירופה ובארה"ב.

רק לפני כשלוש שנים נכנס לתוקף בישראל חוק השקיות, שמחייב את הקמעונאים ברשתות המזון לגבות תשלום של עשר אגורות עבור כל שקית. בחנויות אחרות, לעומת זאת, כמו מכולות, רשתות אופנה ומוצרים לבית - שקיות הפלסטיק עדיין מחולקות ללא הפרעה. בקופנהגן, כמו גם בלא מעט ערים אחרות, השקיות ניתנות בתשלום ברוב המקרים גם בחנויות בוטיק, כשהן תמיד מלוות בשאלה האם הצרכן זקוק לשקית - כמובן מחומר מתכלה למיחזור - ומבט עוין. אבל גם בכל יתר הסוגיות שנוגעות למה שמכונה קיימות, ישראל נמצאת הרחק מאחור. בקופנהגן תצטרכו להתאמץ כדי למצוא קשיות שתייה מפלסטיק, בישראל מעטים בתי הקפה שבהם ניתן בכלל למצוא חלופה לפלסטיק.

אז מדוע הבשורות הללו עדיין רחוקות מלהגיע לישראל? ניסינו לברר עם רשתות קמעונאיות בתחום המזון, האופנה וההסעדה מדוע השוק הישראלי נשאר מאחור. "בישראל אין טעם להשקיע בזה", אומר ל"גלובס" בכיר באחת הרשתות. כמה גורמים נוספים שעמם שוחחנו טוענים כי "החלפת השקיות של רשת האופנה מפלסטיק לנייר עולה פי שלושה", וגם ברשת בתי קפה גדולה אמרו לנו כי העלויות של קשיות נייר לעומת קשיות פלסטיק מגיעות לפער דומה. כשמדובר ברשת בפריסה ארצית, מדובר בהיקפים אדירים. "החברות לא יכולות לממן את זה", אומר ל"גלובס" אותו בכיר.

ומה כן דרוש על-מנת לנתב את החברות להשקיע במעבר לחומרים מתכלים או מזהמים פחות? כדי לא להסתמך על רצונן הטוב של החברות הגדולות, ישנם שני פתרונות אפשריים - המקל והגזר: חקיקה שתקנוס רשתות ועסקים שיחרגו מהתקן הרצוי בכל הנוגע לשימוש בקשיות, בקבוקים, שקיות ניילון ועוד, או עידוד באמצעות השקעות או הטבות מיסוי לעסקים שיובילו מהלכים כאלה.

אגב, בשנה האחרונה, יותר ויותר רשתות ענק, כמו גם עסקים פרטיים, מסמנים את תחום הקיימות ומשקיעים בו מתוך הפנמה שישנה קהילה הולכת וגדלה בציבור שמעוניינת בכך - ואף מוכנה לשלם על כך יותר - בין היתר, באמצעות ניסיון להתקרב לצרכנים ולהיתפס כבוטיקיים, ארטיזנליים ותעשייתיים פחות, ערכים שעולים ומתחזקים בקרב מי שמכונים דור ה-Z. קיימות כבר הפכה באירופה לסוג חדש של פרימיום. כפי שצרכנים מוכנים לשלם יותר עבור הצעת ערך בריאה יותר - או כזו שמפחיתה גלוטן, לקטוז, שומן, נתרן או סוכר - הם מוכנים לשלם יותר עבור מוצרים שנתפסים כברי קיימא וסביבתיים יותר.

בבריטניה כבר נשמעות קריאות שקיימות אינה תחביב לעשירים, ושיש להנגיש אותה לכל חתכי האוכלוסייה ולהפוך אותה לנחלת הכלל. אלא שברבים מהמקרים, הכניסה לפעילות כזו דורשת לעבור לחלופה יקרה יותר, שניתן יהיה להוזיל אותה רק כשהביקושים עבורה יגדלו. ממש כמו שכיום, רמי לוי מוכר תחת המותג הפרטי שלו מוצרי פרימיום שבעבר פנו לפלח קטן יותר, כמו שוקולד איכותי מיובא או קפסולות לקפה, בין היתר, כיוון שהביקוש למוצרים הללו גדל.

אבל עד שאחת מהרשתות בישראל תרים את הכפפה ותסמן את עצמה כחלוצה בתחום, הנה כמה יוזמות או פתרונות מעוררי השראה מרחבי הגלובוס. 

קשיות עשויות פסטה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ברים באיטליה החלו לאחרונה להציג אלטרנטיבה נוספת לקשיות הפלסטיק שאינן כוללת נייר - אלא פסטה. ברים בארץ המגף משתמשים בקשיות עשויות פסטה כדי להפחית שימוש בפלסטיק. קשיות פסטה נמכרות גם בנקודות מסוימות בבריטניה.

 

חנות הקונספט של מקדונלדס "Better McDonald’s Store" / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ענקית המזון המהיר מקדונלד'ס, שמשתמשת ב-1.8 מיליון קשיות ביום בבריטניה, הודיעה כי תעבור לשימוש בקשיות נייר במקום פלסטיק בממלכה הבריטית במהלך 2019 לאחר קמפיין מחאה של צרכנים. מדובר על יותר מ-1,300 סניפים בבריטניה, מתוך כ-36 אלף סניפי הרשת ברחבי העולם. ואולם, על רקע המהלך, החברה ספגה ביקורת על כך שהקשים הללו מתפרקים במשקאות קלים או במילקשייק, כך שגם הפתרון הנוכחי עדיין אינו עונה על הצורך שלה.

יוזמה מעניינת נוספת של החברה בהקשר זה היא פיילוט של חנות קונספט נטולת פלסטיק לזמן מוגבל שפתחה החברה בברלין למשך עשרה ימים, תחת השם "Better McDonald's Store". החנות "נקייה" לחלוטין מפלסטיק חד-פעמי, והיא מציעה חלופות כמו קשיות נייר, סכו"ם מעץ וקרטוני נייר לאריזות.

 

מתקן למילוי חוזר של חלב בחנות Siop Ellis Spar בווילס, סקוטלנד / צילום: מתוך אתר Siop Ellis Spar

חנות נוחות עצמאית בוויילס שבבריטניה מציעה פתרון יצירתי-נוסטלגי למכירת חלב ללא שימוש בפלסטיק - בקבוקי זכוכית רב-פעמיים למילוי חוזר של חלב ממכונה שהוצבה בחנות. הלקוחות של החנות, ששמה Siop Ellis Spar, יכולים לקנות בקבוק רב-פעמי מזכוכית במקום, או להביא בקבוק משלהם מהבית ולמלא מתוך מכל של 14 ליטר. מעניין אם מתחיל פה טרנד שיתפשט בעתיד גם לרשתות מזון שנדרשות לעמוד בתקני בטיחות מזון מחמירים.

נמל התעופה בסאן פרנסיסקו / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
נמל התעופה בסן פרנסיסקו החל לאסור לאחרונה מכירת בקבוקי מים מפלסטיק בשטחו. זה כולל מסעדות, קיוסקים, מכונות שתייה - הכול. אבל דווקא משקאות מוגזים ומיצים ימשיכו להימכר בבקבוקי פלסטיק.

 מזון ושתייה חופשיים מאריזות ומפלסטיק בחנות של רשת הסופרמרקטים הבריטית Waitrose / צילום: מתוך אתר Waitrose

רשת הסופרמרקטים הבריטית Waitrose פתחה באוקספורד חנות קונספט ניסיונית שמציעה לצרכנים לקנות מזון ושתייה חופשיים מאריזות ומפלסטיק. הרשת מציעה לצרכנים להביא קופסאות רב-פעמיות משלהם ולמלא אותן במגוון רחב של מוצרים עם תחנות מילוי מחדש. זה כולל גם מילוי של בקבוקי משקאות כמו יין ובירה, מוצרי מזון כמו אורז ודגני בוקר, וגם חומרי ניקוי. המוצרים נמכרים במחירים הנמוכים בכ-15% בממוצע מהמקבילות הארוזות שלהם. המטרה: לבחון את הכדאיות להרחיב את הפורמט הזה במלואו או בחלקו ליתר חנויות הרשת.

סניף של רשת הסופרמרקטים הדנית אירמה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

אירמה היא רשת סופרמרקטים דנית אורגנית ויש לה 80 סניפים, רובם בקופנהגן. היא פועלת גם בפורמט של סופר וגם של חנויות נוחות. יש בה הרבה מאוד מותג פרטי, והיא נחשבת לרשת עם המגוון האורגני הכי רחב בעולם שמהווה 10% מהמכירות. לאחרונה הקימה מסעדת פופ-אפ שאמורה להיות המסעדה הקטנה בעולם, עם שולחן אחד ליחיד, טבח אחד ומלצר אחד, תחת השם 1:1, כשהמטרה היא לקדם את הארוחות המוכנות שלה כדי לשבור את הסטיגמה של לאכול לבד. המהלך בא לתת מענה לכך ש-44% ממשקי-הבית בדנמרק הם מבוגר יחיד ללא ילדים.

הבעלים של אירמה היא קבוצה שנקראת קופ ומפעילה 6 רשתות שונות. זהו למעשה קואופרטיב של 1.6 מיליון חברים, שמעסיק 36 אלף עובדים, עם מחזור מכירות של כ-7 מיליארד דולר והוא הקמעונאי הגדול במדינה של מוצרי צריכה, ללא בעלי מניות. אפילו המסטיק שנמכר כאן אורגני ונטול פלסטיק באריזה.

קייטלין ואלה. "חברות גדולות ועשירות לא צריכות לייצר צעצועים מפלסטיק בכלל" / צילום: מתוך ערוץ BBC

ברגר קינג תפסיק לחלק צעצועים מפלסטיק בארוחות ילדים בבריטניה. מה שנתן רוח גבית למהלך הזה היא עצומה של שתי אחיות צעירות - קייטלין (7) ואלה (9) - שהגיעה לכחצי מיליון חתימות. "לא מספיק לייצר צעצועים מפלסטיק שאפשר למחזר. חברות גדולות ועשירות לא צריכות לייצר צעצועים מפלסטיק בכלל", טענו השתיים.

בנוסף, הודיעה הרשת בחודש שעבר כי פתחה במהלך שבמסגרתו יוצבו בסניפיה מכלי מיחזור לצעצועי פלסטיק שחולקו לילדים ברשת, ברשתות מתחרות וגם במוצרים כמו דגני בוקר או ביצי הפתעה, וכל ילד שיביא צעצוע למיחזור יקבל בתמורה ארוחת ילדים במתנה. הצעצועים שיוחזרו יותכו ויעובדו למשטחי שעשועים ולמגשים בסניפי הרשת. לפי ברגר קינג, המהלך הזה אמור לחסוך 320 טונות של פלסטיק חד-פעמי בשנה.

קניות בשקיות נייר מתכלות / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

קמעונאית הפארם הבריטית Boots החלה בחודשים האחרונים לאסור מכירה של שקיות פלסטיק ללקוחות, ועברה לשקיות נייר חומות בתשלום לפי גודל השקית. המהלך צפוי להיות מושלם עד 2020 בכל חנויות הרשת, ולהביא להפחתה בשימוש של 40 מיליון שקיות פלסטיק בשנה - כמות של עד 900 טונות של פלסטיק חד-פעמי.

בוטס מחייבת את הצרכנים בתשלום עבור כל שקית, אף שהיא אינה נכללת במסגרת מיסוי השקיות, והצהירה כי תתרום את הרווחים. במקביל, לאחרונה עברה הרשת לאריזות נייר מתכלות גם במשלוחים אונליין.

נתונים של ממשלת בריטניה מציגים ירידה של 86% במכירת שקיות פלסטיק חד-פעמיות בשבע רשתות הסופרמרקט הגדולות בבריטניה. אגב, גם רשת המזון הגדולה בישראל, שופרסל, מבצעת את המשלוחים שלה עם שקיות נייר.

עוד כתבות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס מוסיף לערכו 0.3% ● הניקיי עלה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח

צה"ל תקף במהלך הלילה מטרות טרור בדרום לבנון ● דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • עדכונים שוטפים 

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה