גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנאה לכורדים, המצב הכלכלי בטורקיה והחברות עם טראמפ: מה עומד מאחורי התקיפה של ארדואן בסוריה

צבא טורקיה, הצבא השני בגודלו בנאט"ו והגדול במזרח התיכון, החל את מתקפתו נגד הכורדים בסוריה זמן קצר לאחר שצבא ארה"ב נסוג מהאזור ● נשיא טורקיה מצא דרך נוחה לבסס את מעמדו כשריף האזורי ולהסיט את תשומת הלב הטורקים מהצרות הכלכליות

ההפצצות הטורקיות בסוריה./ צילום: רויטרס
ההפצצות הטורקיות בסוריה./ צילום: רויטרס

צבא טורקיה, הצבא השני בגודלו בנאט"ו והגדול במזרח התיכון, החל את מתקפתו נגד הכורדים בסוריה זמן קצר לאחר שהתפרסם כי ארצות הברית לא תמנע ממנו את המתקפה ולא תגן על הכורדים בני בריתה. האמריקאים החלו להוציא את כוחותיהם מהאיזור, והטורקים פתחו בהפצצה אווירית על העיירה קמישלי ועל עמדות של המיליציה הכורדית-סורית YPG.

ארדואן הודיע על טיהור מסדרון ברוחב 32 ק"מ מהגבול, וכוחות קטנים של הצבא הטורקי החלו להיכנס לסוריה בכמה נתיבים מרכזיים.
האינטרס הטורקי העיקרי בפלישה לסוריה הוא גיאופוליטי במהותו - ביסוס מעמדו של רג'פ טאיפ ארדואן כשריף האזורי והענקה לטורקיה של מעצמה בצפון המזרח-התיכון. אם תרצו, סוג של משקל נגד לציר ישראל-מצרים ומדינות המפרץ.

לכן משמר הנשיא הטורקי ומטפח את יחסיו עם כל מי שחשוב. עם איראן, למרות העימות עם ארצות הברית והעיצומים נגדה; עם רוסיה, השולטת למעשה במשטר אסד ומהווה משקל נגד לאמריקאים באיזור; וגם עם ארצות הברית, או לפחות עם נשיאה דונלד טראמפ, למורת רוחם של בכירי הממשל ומדיניות החוץ בוושינגטון.

האינטרס הישיר הוא הפגיעה בכורדים, והחלשתם עד לנפילה של האוטונומיה שהקימו בצפון מזרח סוריה. הכורדים הצליחו במלחמת האזרחים בסוריה לבסס שלטון עצמי על שטח שגודלו כשליש מסוריה, תוך שליטה על הגבול המשולש עם עיראק וטורקיה. אוטונומיה המנסה להידמות לזו הכורדית העיראקית, שהוקמה בעקבות הפלתו של סדאם חוסיין.

ארדואן נושא עמו שנאה פתולוגית לכורדים, ולאורך כל כהונתו פעל לפגוע בהם, בארצו ובמדינות השכנות שבהן הם נמצאים. במהלך מלחמת האזרחים בסוריה ניצל ארדואן את ההזדמנות לתקוף את מעוזי הכורדים הסורים, אף שאלה נלחמו באויב המשותף - דאעש, תוך שהוא טובח באזרחים בערים הכורדיות באמצעות הפצצות אוויריות וארטילריה.

התגבשותם של הכורדים למעין מדינה בצפון מזרח סוריה, תוך שהם מקימים מערכת שלטונית, מנהלית וכלכלית, מהווה איום על ארדואן. לאוטונומיה הזו, קשרים טובים עם האוטונמיה הכורדית בצפון עיראק וגם עם המיעוט הכורדי שבטורקיה.

ארדואן מרבה להזכיר כי למחתרת הכורדים בטורקיה, ה-פ.ק.ק שלחמה לעצמאות כורדית, היו בסיסים וסיוע בסוריה. עם זאת, לפי מומחים הדבר נכון היה לשנות המאבק של פ.ק.ק, אך כעת הקשר בין הכורדים בסוריה לאחיהם בטורקיה הוא תרבותי וכלכלי בעיקרו. ראשי הכורדים בסוריה הצהירו כי אין להם כוונה לפגוע בריבונות הטורקית, והם נזהרים מקשר עם מה שנותר ממחתרת פ.ק.ק, ואף מקשר עם מנהיגים פוליטיים כורדים בטורקיה.

ארדואן, כפי שהוא פועל להחליש את האוטונומיה הכורדית בעיראק, מבקש כעת לעצור גם את תהליך ההתחזקות של הכורדים בסוריה. השאיפה הזו מתעצמת ככל שהוא מגלה את ההתנגדות השולית של אירופה, ובעיקר לאחר קבלת ההיתר מטראמפ.

נשיא טורקיה ארדואן \ צילום: רויטרס

להשכיח את הכלכלה

הנימוק הנוסף לפלישה הטורקית הוא כלכלי. טורקיה סובלת ממשבר כלכלי גובר והולך. בראיון לרשת בלומברג אומר יאן דהאן, יו"ר חטיבת המחקר של בית ההשקעות הבינלאומי אשמור, כי טורקיה בדרך לקריסה כלכלית דוגמת זו של ונצואלה. לדבריו, "על אף שהמשק הטורקי מגוון בהרבה מזה של ונצואלה, הנסמכת כולה על יצוא נפט, טורקיה נמצאת על מסלול דומה מאוד של מדיניות, שעלול להביא להרס כלכלי". כך במדיניות ההלאמה של חלק מהתעשיות המרכזיות וההתערבות הגוברת והולכת בשוק, כמו הנסיונות לשפר את מצבה של הלירה הטורקית.

ארדואן מבקש לכן באמצעות המלחמה החדשה, ראשית להסיט את תשומת לב הטורקים מהצרות הכלכליות. בנוסף, מבקש נשיא טורקיה לקבל באמצעות הלחץ על המערב הקלות כלכליות, בעיקר מול השוק האירופי, שיסייעו לו לייצב את הכלכלה. טורקיה מקבלת מהאיחוד כסף והקלות תמורת מניעת מעבר רוב הפליטים מסוריה ומארצות מרכז אסיה לעבר אירופה, וארדואן מאיים כי יפתח את הסכר - יותר משלושה מיליון פליטים סורים נמצאים בשטח טורקי - אם לא יקבל עוד הטבות כלכליות.

בסוריה הכורדית עצמה, כמעט שאין לארדואן אינטרסים כלכליים. מדובר בארץ מדברית, בחלקה הררית, משטר אסאד לא השקיע שם כמעט, וחבל הארץ הזה ידוע כנטול משאבי טבע, בניגוד לכורדיסטן העיראקית שבה בארות נפט גדולות.

אלא שיש לה בכל זאת מעלה אחת: היא יושבת על משולש הגבולות עם עיראק וטורקיה, ובעיקר על רוב צירי התנועה המרכזיים מעיראק, ומזרחית יותר מאיראן, אל סוריה ונמליה בים התיכון. שליטה על דרכים אלה תאפשר לארדואן הפעלת לחץ על האוטונומיה הכורדית בעיראק ודרכה הוא עשוי לסייע לאיראן להעביר סחורות לנמלי סוריה ואולי אף נתיב נשק לחיזבאללה בלבנון. שליטה אסטרטגית כזו תעניק לו יכולת מיקוח רבת משקל במהלכים האזוריים והבינלאומיים.

בחסות הנשיא טראמפ

נקודת מבט מעניינת נוספת המסייעת להבין מה עומד מאחורי הרישיון לפגוע בכורדים שקיבל רג'פ טאיפ ארדואן מהנשיא האמריקאי, היא התמיכה הרחבה שמקבל טראמפ ממפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן, במאבקו הפנימי נגד הליך ההדחה בקונגרס האמריקאי.

בראיונות לתקשורת הטורקית, בעיקר זו המקורבת לשלטונות, מרבים ראשי המפלגה של ארדואן למתוח ביקורת על התהליך ומייחסים אותו ל"דיפ סטייט" של הממשל האמריקאי, ביחד עם המפלגה הדמוקרטית בניסיון להדיח נשיא מכהן ונבחר באמצעים לא דמוקרטיים. שני הנשיאים שמתייחסים האחד אל השני בהתבטאויותיהם הפומביות כ"חברי הקרוב", מנהלים מאז בחירת טראמפ לפני שלוש שנים מערכת יחסים אישית המתחרה בזו של מערכת היחסים בין ראש הממשלה נתניהו לטראמפ.

בהיבט המעשי זה הביא דווקא לאובדן של אינטרסים אמריקאים באיזור, שכן טראמפ לא מנע מ"חברו הקרוב" ארדואן לחזק את קשריו הכלכליים עם איראן למרות העיצומים נגדה. טורקיה, לפי פרסומים בתקשורת, מסייעת לאיראן במכירת נפט תוך עקיפת העיצומים, ודרכה עוברות סחורות איראניות ש"מולבנות", ונמכרות בעולם תחת תוויות טורקיות.

כן איפשר טראמפ לארדואן, למורת רוחה הבולטת של מערכת הביטחון האמריקאית ושל תעשיית הנשק האמריקאית, לרכוש מערכות נשק מתוחכמות מרוסיה, לרבות טילי קרקע אוויר מסדרת S400 ומערכות אחרות.

בנוסף, מעניק טראמפ גיבוי לטורקים בחזית האירופית: בציוצים ובהסברים להיתר שנתן לארדואן לפעול נגד בעלי הברית של ארצות הברית, הפנה טראמפ את האש לכיוון האירופים, המסרבים לדבריו לקבל את שבויי דאעש בחזרה לארצותיהם. וכך, בשיחה ביניהם ב-6 באוקטובר שבה הודיע כי לא יתנגד לפלישה הטורקית לסוריה, הזמין טראמפ על הדרך את ארדואן לוושינגטון, ביקור שיתקיים ככל הנראה בחודש הבא.

כך הפנה המערב גב למיעוט הכורדי

לאורך השנים נעשו ניסיונות רבים מצד הכורדים להקים לעצמם מדינה ולממש את שאיפותיהם הלאומיות, ואף שהם במוצהר נוטים לצד מדינות המערב בסכסוכים באיזור - כשהגיעה שעת מבחן לעימות עם מנהיגי האזור, תמיד הותירו מנהיגי המערב את הכורדים לבד. כך לאחר מלחמת העולם הראשונה, כשבריטניה וצרפת הפרו את הבטחתם לכורדים שלחמו לצידם להקים להם מדינה וחילקו את המזרח התיכון בין המנהיגים הערבים. הבריטים אף הפילו בכוח ניסיון כורדי להקים מדינה בצפון עיראק.

בטורקיה, שם שוכן חלק עיקרי של הכורדים, הוקמה מפלגת הפועלים הכורדית פ.ק.ק, שדוכאה וכמעט נמחקה לאחר תפיסת מנהיגה עבדאללה אוצ'אלן ב-1999. גם בעיראק סבלו הכורדים מנחת זרועו של השלטון: במהלך מלחמת איראן-עיראק, בתואנה כי הם מסייעים לאיראן, הפציץ סדאם חוסיין את העיירה חלבג'ה ועוד כעשרים כפרים כורדים בגז עצבים. יותר מעשרת אלפים כורדים נרצחו.

לאחר הפלת סדאם חוסיין הצליחו הכורדים להקים לעצמם אוטונומיה בצפון עיראק, ששרדה נטישה והפקרה של נשיא ארצות הברית הקודם אובמה, ותקיפה טורקית נגדה. האוטונומיה הזו שימשה השראה לכורדים בסוריה להקמת האוטונמיה שלהם. בשל גודלה, ספק אם ארדואן יצליח כעת להפילה, אבל ההתקפה שלו עליה תחליש אותה.

לישראל קשר מצוין עם הכורדים לאורך השנים, שהתחזק עם הקמת האוטונומיה בצפון עיראק. לפי פרסומים זרים, ישראל מסייעת לכורדים במכירת הנפט שהם מפיקים וכן בפיתוח הכלכלי של האוטונומיה.

עוד כתבות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, ומניית השכרת הרכב שצוללת

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר מזנקת לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב