גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד התחרותיות העולמי: ישראל דורגה במקום ה-20, ללא שינוי מהשנה שעברה

הפורום הכלכלי העולמי, שעורך את המדד, הדגיש את היותה של ישראל מרכז חדשנות ואת ההשקעה הגבוהה במחקר ופיתוח - 4.3% מתוצר ● הדוח לא מגלם את החריגה הצפויה מיעד הגירעון של 2019 ואת חוסר היציבות הפוליטי שעשוי להוביל לבחירות שלישיות בשנה

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: תמר מצפי
פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: תמר מצפי

ישראל דורגה השנה במקום ה-20 במדד התחרותיות העולמי שמפרסם הפורום הכלכלי העולמי. עם ציון משוקלל של 76.7, נותר מיקומה של ישראל כמעט ללא שינוי לעומת מדד 2018. בשיחה עם "גלובס" מגדיר פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, את מיקום ישראל במדד "מאכזב" ומצביע על נקודות החוזק והחולשה של ישראל כפי שהן עולות מהדוח.

החדשות הרעות הן שהציונים הגבוהים יחסית שישראל קיבלה בתחום המדיניות התקציבית מעודכנות רק עד לסוף 2018, ולכן אינן מגלמות עדיין את החריגה בגירעון התקציבי הצפויה ב-2019, ואת חוסר היציבות הפוליטי שעשוי להוביל לעריכת בחירות שלישיות לכנסת בתוך שנה.

הגוף שמאחורי המדד הוא גם זה שמארגן את ועידת דאבוס השנתית, וחתום עליו מייסד הפורום פרופ' קלאוס שוואב. הדוח ל-2019 כולל דרוג של 141 מדינות, המהוות כ-99% מהתמ"ג הגלובלי, לפי מדד התחרותיות שלהן. המדד משקלל ציונים שמוענקים לכל מדינה בתחומים רבים, ובהם מצב התשתיות, נטל הרגולציה, היציבות הפיננסית, מידת החדשנות העסקית, כישורי העובדים, תוחלת החיים, ואחרים.

בהשוואה למדדים דומים הוא בנוי בצורה רחבה מאוד, וכולל התייחסות למערכות המוסדיות, למדיניות, ולגורמים אחרים שמשפיעים על הפריון והתחרותיות. "מדובר בגוף אובייקטיבי שפיתח לאורך השנים מתודולוגיה מעמיקה לבניית מדד לתחרותיות של כל המשק", אומר ליידרמן.

חמשת המקומות הראשונים במדד נתפסו גם השנה על ידי סינגפור, ארה"ב, הונג קונג, הולנד ושווייץ. כמקובל בהשוואות בינלאומיות כאלה, דנמרק, נורווגיה, ופינלנד דורגו במקומות גבוהים יחסית. ישראל מדורגת ראשונה בקבוצת המדינות במזרח התיכון וצפון אפריקה - לא הישג כלכלי יוצא דופן מבחינתה.

עורכי הדוח מדגישים במיוחד את היותה של ישראל מרכז חדשנות ואת ההשקעה הגבוהה במחקר ופיתוח - 4.3% מתוצר, הנתון הגבוה ביותר בעולם - ומציינים כי היא המקום שבו "תרבות היזמות היא החזקה ביותר, כישלונות יזמיים מתקבלים בקלות הרבה ביותר, הנכונות של חברות לאמץ שינויים היא הגבוהה ביותר וחברות חדשניות צומחות בקצב המהיר ביותר".

למרות כל השבחים, ישראל מדורגת רק במקום ה-15 בעולם במדד יכולות החדשנות. עורכי הדוח מציינים לחיוב גם את גמישות שוק העבודה בישראל ואת קלות הגיוס של עובדים בסקטור הפרטי, לצד רמת ההשכלה הגבוהה יחסית של העובד הישראלי, הנמדדת לפי מספר שנות לימוד. מצד שני ישראל קיבלה ציונים נמוכים יחסית על אימוץ שינויים טכנולוגיים בסיסיים - שבו היא מפגרת בפער ניכר אחרי ממוצע מדינות ה-OECD.

תחומים נוספים שעורכי הדוח מציינים כ"טעוני שיפור" הם רגולציה מכבידה (מקום 69 בעולם), מחויבות נמוכה לקיימות (מקום 81 בעולם) ויעילות המשק (מקום 32 בעולם) שמושפעת לדעת עורכי הדוח מרמת תחרותיות נמוכה וחסמים ענפיים.

מה דעתך על המקום ה-20 שבו מוקמה ישראל לפי המדד, בדומה לשנה שעברה?

"כמובן שזה מקום מאכזב אך יחד עם זאת מאתגר. יש הרבה מה לעשות לשיפור התחרותיות של המשק הישראלי בשנים הקרובות. מצד אחד, ישראל מדורגת גבוה מאוד יחסית בנושאים כגון היזמות העסקית, ההשקעות במחקר ובפיתוח, החתירה לחדשנות, הזמינות של הון סיכון, והדינמיות העסקית.

"מצד שני, אנחנו מדורגים נמוך מאוד מבחינת נטל הרגולציה, החזון לטווח ארוך במדיניות הממשלתית, היעילות של מערכת הרכבות, הביורוקרטיה והתחרותיות בשוק המוצרים המקומי".

האם מבחינתך היו הפתעות בדרוג של ישראל בנושאים מסוימים?

"הופתעתי משני ממצאים עיקריים. ראשית, ישראל מדורגת במקום הראשון לפי מדדי היציבות המאקרו כלכלית. תוצאה מרשימה זאת משקפת את המשמעת הפיסקלית והמוניטרית שהופעלה כאן לאורך השנים ושבאה לידי ביטוי באינפלציה נמוכה לאורך זמן ובירידה משמעותית של יחס החוב הציבורי לתוצר לרמה של כ-61%. נתוני הדוח מתייחסים לנתונים עד לסוף 2018. במונחי הנתונים נכון להיום, הרי שברור שלא היינו ממוקמים במקום הראשון על רקע החריגה המשמעותית השנה של הגירעון הממשלתי יחסית ליעד.

"ההפתעה השנייה היא שעד כמה שידענו שבישראל יש למעשה לפחות שתי כלכלות, זאת של ענפי ההייטק וכל השאר, מיקמו אותנו רק במקום ה-45 במדד ההטמעה של חידושים טכנולוגיים בכלל ענפי המשק. מדובר בפרדוקס גדול מאוד שקשור לשאלה האם אנחנו באמת אומת הסטארט-אפ."

מה לגבי שוק ההון והבנקים?

"לפי המדדים, השווקים הפיננסיים אצלנו יציבים, ומערכת הבנקים מדורגת במקום ה-13 מבחינת הסולידיות שלה, עם אחוז נמוך יחסית של חדלויות פירעון על הלוואות".

מה אפשר לומר על הכלכלה הגלובלית מקריאת הדוח?

"הדוח מדגיש את הפגיעות של המשק העולמי לזעזועים שליליים, כגון מיתון או משבר פיננסי, בשנים הקרובות. זאת, בעיקר על רקע העובדה שבעשור שחלף מאז המשבר הגלובלי של 2008-9, נעשה מעט יחסית בנושאים סטרוקטורליים (מבניים) שמחזקים את הצד הריאלי של הכלכלות. הכוונה היא כמובן להשקעות בהון פיזי ואנושי, בתשתיות, ובתחומים אחרים שהוזנחו במשך שנים רבות. כל נטל ההתאוששות הכלכלית אחרי המשבר נפל על הבנקים המרכזיים, שהפחיתו את הריביות בצורה מסיבית והזרימו נזילות בסכום כולל שעולה על 10 טריליון דולר.

"לפי מחברי הדוח, על רקע דשדוש ממושך בהשקעות הריאליות, הצד הריאלי של הכלכלה העולמית נראה חלש יותר כיום לעומת המצב ערב המשבר האחרון, הגירעונות הממשלתיים ויחס החוב הציבורי לתוצר עלו, והמדיניות המוניטרית מיצתה כמעט את כל הכלים שברשותה. על כן, צומצמה במידה ניכרת היכולת של קובעי המדיניות להתמודד עם המשבר הבא".

בשורה התחתונה - אתה אופטימי או פסימי אחרי קריאתך את הדוח?

"יש כאן הרבה מאוד עבודה שצריך לעשות על מנת לשפר את מצב המשק ולהגדיל את מידת התחרותיות שלו בעולם משתנה ומאתגר". 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק