גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"40 שקל לחבילת סלולר ללא הגבלה? זה מצב שלא קיים באף מדינה מפותחת"

חברות הסלולר הישראליות נערכות למכרז על הדור החמישי בזמן שהן עסוקות בתוכניות הישרדות ובפיטורי עובדים ● סמנכ"ל השיווק של חטיבת פתרונות הרשת של אמדוקס, יוגן פאטל, מזהיר: המשבר בתחום יוביל את ישראל, שהיא אומת הסטארט-אפ, לנחיתות טכנולוגית

משתמשי סלולר / צילום: Shutterstock
משתמשי סלולר / צילום: Shutterstock

בחודש דצמבר הקרוב, אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, צפוי להיפתח עידן חדש בשוק הסלולר בישראל. באיחור, שיש מי שיגדירו אותו כסביר ואחרים שיגדירו אותו כהרה-אסון, תיכנס ישראל למועדון הדור החמישי בסלולר. זאת בעקבות מכרז התדרים שייערך באותו חודש.

עקרונות המכרז כבר פורסמו, ובקרוב ידון משרד התקשורת בהערות שהעבירו אליו המפעילות החוששות מאוד מהמכרז הזה, ונדמה שמבחינת חלקן, אין מועד רע יותר לקיימו מאשר בתקופה זו.

למרות העיסוק הרב בדור החמישי, נדמה כי בישראל לא הפנימו באופן מלא את המשמעויות שלו. כשהדיון הציבורי בתחום הסלולר מתמקד בעיקר בתוכניות ההישרדות של המפעילות, בפיטורי אלפי עובדים וכאשר חלק מהבעלים פשוט מוותרים על שליטה בחברות כדי לצמצם הפסדים, קשה להסביר על היתרונות של הדור החמישי וכיצד הוא עומד לשנות את חיינו.

השאלה המרכזית שמעסיקה כרגע את המפעילות היא כיצד הן יוכלו להחזיר את ההשקעה הנדרשת בדור החמישי, כאשר מחירן של חבילות הסלולר בישראל הן מהנמוכות בעולם ועומדות סביב 35-40 שקל לחודש.

בשיחה עם "גלובס" מסביר סמנכ"ל השיווק של חטיבת פתרונות הרשת של אמדוקס, יוגן פאטל, כיצד מאמצות מפעילות בעולם שיטות שונות כדי להחזיר את ההשקעה הנדרשת להקמת התשתיות לדור החמישי, החל מפרמיה על מהירות גלישה גבוהה יותר וכלה בשילובים מעניינים של הצעת השירות בסלולר רק למי שמנוי על פס רחב באינטרנט הביתי. 

"כשחושבים על מצב העניינים בדור החמישי בעולם, ניתן להבחין בשלוש קבוצות של סוגי חברות: פורצות הדרך, הרצות המהירות וכל השאר. בקרב מובילות השוק ניתן להבחין בשני שווקים: קוריאה וארה"ב. בקוריאה, חברות כמו KT ו-SK השיקו דור חמישי באפריל. קוריאה טלקום, למשל, גייסה יותר מ-100 אלף מנויים ביומיים הראשונים. הם עשו השקה כלל-ארצית. מה שמעניין בקוריאה הוא שזו מדינה מאוד טכנולוגית, לכן אין זה מפתיע שקצב האימוץ כה מהיר וממשיך להאיץ.

"מה שמעניין הוא שזה לא רק פס רחב נייד, אלא שהם בוחנים תרחישי שימוש נוספים כגון גיימינג נייד ומציאות וירטואלית ועוד. כך שאין ספק שהשוק הקוריאני מקדים את כולם וגם מהווה אמ- מידה להכנסות ממשתמש.

"תוכניות הדור החמישי הראשונות שנמכרות בקוריאה הן תוכניות פרימיום, ולראשונה מזה זמן רב אנו רואים שההכנסה הממוצעת למנוי (ARPU) נמצאת במגמת עלייה אצל השחקנים שהקדימו להשיק דור חמישי".

כלומר, הניסיון הקוריאני מלמד שצרכנים מוכנים לשלם יותר עבור קצב גבוה יותר?

"כן, הם משלמים יותר עבור מהירויות גבוהות יותר, וזו הסיבה ששוק הפרימיום הוא המוביל בקוריאה".

ובארה"ב?

"ההשקות הראשונות היו בשלהי השנה שעברה, אך הן לא היו השקות של שירותים ניידים. AT&T השיקה היצע של נקודות חמות (הוט ספוט) בסוף 2018, וורייזון וויירלס יצאה לשוק עם דור חמישי כשירות אלחוטי נייח, כך שבארה"ב לורייזון אין פס רחב ברבות מהערים במערב ארה"ב. לכן הדור החמישי חשוב לה, כי באמצעותו היא מספקת פס רחב לבתים. היא נכנסה לשוק כספקית פס רחב נייח. היום, כמובן, היא מספקת גם סלולר, אני רק אומר שההשקה הראשונית שלה הייתה של פס רחב נייח".

הדור החמישי מאיים גם על השוק הנייח

בישראל יהיה מעניין לראות האם נראה שירותי סלולר כתחליף לשירות נייח. בכל זאת מדובר בקצב של מאות מגה שיכול בקלות להחליף רשתות ביתיות, אך עד כה סוגיית התחליפיות בין הטכנולוגיות לא התקבלה באהדה רבה בשוק הישראלי. בבית הישראלים אוהבים לקבל שירות נייח.

אילו מקרים נוספים מעניינים יש להכנסות של מפעילות דור חמישי בעולם?

"השוק הנוסף שאליו הייתי רוצה להתייחס מלבד ישראל, הוא שווייץ, שדומה קצת לישראל מבחינות מסוימות. מבחינה גאוגרפית היא יותר גדולה אבל לא בהרבה. Swiss.com, למשל, השיקה דור חמישי בחודש מאי. האסטרטגיה של החברה מעניינת, משום שהיא אינה מאפשרת ללקוחות לקנות דור חמישי באופן עצמאי. רק מנויים שיש להם פס רחב נייח של הקבוצה יכולים לרכוש דור חמישי בסלולר.

"בדרך זאת החברה מקדמת את אסטרטגיית הבנדלינג שלה. מכירת חבילות מגבירה את הקושי להתנתק מהחברה לאחר רכישת המינוי, ולכן הם מציעים את הדור החמישי כ'צ'ופר' שאתה זכאי לו רק אם אתה לקוח פס רחב ביתי".

האם כבר ניתן להעריך לאילו שירותים בדור החמישי צפוי ביקוש, או שמדובר בעיקר בעניין של דרישה למהירות?

"יש עדיין הרבה שאלות ללא מענה, אך יש כמה נתונים שיכולים לספק אינדיקציה על המגמות. ניקח למשל את הגיימינג הנייד. זהו מצב שבו, באופן מסורתי, היית משחק כאשר אתה מחובר לפס רחב נייח. אלא שיותר ויותר צעירים רוצים להיות מסוגלים לשחק בהתקנים ניידים, ואז יש את בעיית המהירות, העיבוד ובמיוחד התשתית של מחשוב הקצה, דבר אשר הדור החמישי מספק לו מענה באופן ייחודי.

"אנשים בדרך-כלל מוכנים לשלם עוד קצת בשביל היכולת הזאת, וזה נכון גם לגבי סטרימינג של סרטוני וידאו, תחום אשר AT&T וורייזון משקיעות בו. מועדוני כדורגל כמו מנצ'סטר יונייטד מציעים לצופים באצטדיונים לצפות בשידור של רגעי שיא במשחק בזמן אמת ומזוויות צילום שונות.

"אפילו בספורט אלקטרוני, היכולת להשתתף במשחקי ספורט מקוונים או לצפות בהם תלויה בהספק העיבוד של הדור החמישי, ואי-אפשר לעשות את הדברים האלה בדור הרביעי בגלל דרישות המהירות והשיהוי הנמוך. במצב הנוכחי, אם אתה הולך למשחק כדורגל, ברגע שכל האנשים מנסים להתחבר עם הטלפונים שלהם לאינטרנט, אתה תקוע גם כשאתה מנסה להגיע לתוכן".

לאור היכרותך עם השוק הישראלי, מה אתה מעריך שיקרה כאן?

"אני חושב שהמצב בישראל ייחודי, משום שעל המפעילות מופעלים לחצים כלכליים עצומים. אפשר לומר שהרגולטור הרג את ה-ARPU. יש לך שישה מפעילות, שלוש מהן גדולות, ושלוש הן 'המשבשות'. ההכנסות ממשתמש הן זעומות, ממש קשה להאמין - 10-12 דולר לתוכנית עם נתונים בלי הגבלה. מצב כזה לא קיים באף מדינה מפותחת בעולם.

"מכאן שהאתגר של המפעילות בישראל הוא להחזיר את הכדאיות הכלכלית למשוואה במקביל לעבודת פיתוח והשקה. מה שעצוב או מה שמסוכן במצב הזה הוא שישראל היא אומת הסטרט-אפ ומדינת החידושים. דור חמישי הוא לא רק טכנולוגיה חדשה אלא גם כוח שמשווה בין יכולות של מדינות.

"אם החברות הטכנולוגיות בישראל לא יוכלו לעלות על הרכבת משום שהמפעילות לא ירצו להשקיע בתשתית, הן ימצאו את עצמן במצב של נחיתות טכנולוגית לעומת מתחריהן בעולם. ללא ספק יש צורך לבחון את ההשפעה המאקרו-כלכלית של השקעה בדור החמישי".

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר