גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיל של עיריית פתח תקווה: שלמו כמיליון שקל בשנה - וקבלו אצטדיון על שמכם

אצטדיון "המושבה" בפתח תקווה עשוי בקרוב לשנות את שמו ● העירייה פרסמה מכרז שבו היא מציעה לחברות מסחריות את שם האצטדיון, בסכום שעשוי להגיע ל-8 מיליון שקל ב-8 שנים ● ניסיונות דומים בנתניה ובאילת נכשלו, ורק בת"א מצליחים להפיק מיליונים

אצטדיון המושבה / צילום: רויטרס
אצטדיון המושבה / צילום: רויטרס

שמונה שנים חלפו מאז שריקת הפתיחה הראשונה באצטדיון "המושבה" בפתח תקווה, שהוקם על ידי העירייה בהשקעה של יותר מ-100 מיליון שקל, וכעת מבקשים בעירייה להחזיר חלק מההשקעה באמצעות מכירת שם האצטדיון לחברה מסחרית.

העירייה, באמצעות החברה לפיתוח פתח תקווה בע"מ, פרסמה מכרז שבו היא קוראת לחברות להגיש הצעות לרכישת זכויות המיתוג והשם של האצטדיון, שממוקם ליד תחנת הרכבת קריית אריה בעיר.

לפי הערכות, בעירייה מקווים לקבל עבור הזכויות כמיליון שקל בשנה. החברה הזוכה תידרש להתחייב לארבע שנים, ותקבל אופציה להאריך את ההתקשרות בארבע שנים נוספות. אם המהלך יצליח, תצטרף פתח תקווה למועדון מצומצם של ערים בישראל שהצליחו למכור את שמות מתקני הספורט לחברות מסחריות. היו גם רשויות מקומיות שנכשלו בניסיונן להפוך את המכרזים לעסקה בפועל.

החריגה היא עיריית תל-אביב-יפו: היא הצליחה יותר מכל עיר אחרת להפוך בטון לכסף. שני מתקני ספורט עירוניים - "היכל מנורה מבטחים" בשכונת יד אליהו ו"היכל שלמה" ליד גני התערוכה - מניבים לה כמעט ארבעה מיליון שקל בשנה בזכות מכירת השם לחברות מסחריות.

תל-אביב-יפו היא גם הראשונה שהצליחה לעשות כן. ב-2004, לאחר שיפוץ היכל הספורט ביד אליהו, מכרה העירייה את הזכויות לחברת יורוקום, וכך הפך ההיכל העירוני למשך עשור ל"היכל נוקיה".

בשנת 2014 עם סיומו של ההסכם, הצליחה חברת היכלי הספורט בע"מ, המתחזקת ומפעילה את ההיכל עבור עיריית תל-אביב, למכור את הזכויות השמיות לחברת הביטוח והפנסיה מנורה מבטחים. ההיכל קיבל את השם המקוצר "היכל מנורה" למשך שמונה השנים הבאות תמורת 20 מיליון שקל בסך-הכול.

בהמשך, ניצלה העירייה גם את הבנייה של היכל הכדורסל החדש להפועל תל-אביב ליד הדרייב-אין, ומכרה את הזכויות עליו בעבור כ-10.5 מיליון שקל לשמונה שנים לקבוצת שלמה, הבעלים של חברת השכרת הרכב והליסינג שלמה sixt.

הפיס והטוטו מערימים קשיים

אבל תל-אביב היא החריגה. רוב הרשויות המקומיות נתקלות בקשיים רבים בדרך, ואחת הסיבות לכך היא דווקא התמיכה שהן מקבלות מהטוטו או ממפעל הפיס להקמת המתקנים.

בחלק גדול מהמקרים כלל לא ניתן למכור את הזכויות השמיות, מאחר שהעיריות שמקבלות תמיכה מהטוטו או מהפיס, מחויבות כחלק מהתנאי לקבלת הכסף להמשיך ולקרוא לאצטדיונים ולמתג אותם בשמן של חברות ההימורים הממשלתיות.

כך למשל נקרא אצטדיון הכדורגל בבאר שבע "אצטדיון טוטו טרנר", המגרש בעכו נקרא "אצטדיון טוטו עכו", בריכת מכון וינגייט נקראת "בריכת טוטו וינגייט", והאולם המרשים בירושלים נקרא "פיס ארנה", על שמו של נותן התמיכה העיקרי - מפעל הפיס.

בחלק אחר מהמקרים עיריות פשוט לא הצליחו למכור את הזכויות או שנאלצו לעשות זאת לתקופה קצרה בלבד. עיריית חיפה הצליחה למכור את הזכויות השמיות של אולם הכדורסל ברוממה לאיש העסקים רענן כץ, שהסכים לשלם 750 אלף שקל ובתמורה נקרא האולם במשך שנה אחת "היכל רענן כץ - RK". אבל מאז סיים כץ את ההסכם בשנת 2016 חזר ההיכל לשמו הקודם ללא כל תמורה כלכלית שהעירייה נהנית ממנה.

שתי עיריות נוספות ניסו ולא הצליחו - עיריית נתניה ניסתה מספר פעמים ואף הוציאה מרכז למכירת הזכויות השמיות של אצטדיון הכדורגל שנמצא על כביש מספר 2. לדברי גורמים המעורים בפרטי המכרז, "העירייה כיוונה לסכומים של בין 750 אלף שקל למיליון שקל בשנה, אבל בפועל ההצעות שקיבלה היו נמוכות משמעותית".

גם עיריית אילת ניסתה להשתעשע ברעיון של מכירת הזכויות השמיות של אולם הכדורסל שבעיר, אבל גם במקרה הזה לא נרקם הסכם בפועל, ושמו של האולם העירוני לא שונה.

למה עיריית תל-אביב-יפו מצליחה היכן שאחרות נכשלות? היתרון של ת"א מצוי קודם כל בהיותה מוקד העסקים של ישראל. בנוסף, אולם הכדורסל בדרייב-אין יושב על עורק תנועה מרכזי - נתיבי איילון סמוך למחלף קק"ל - עם נראות בולטת לכל עשרות אלפי המכוניות שיוצאות ונכנסות לעיר מציר זה מדי יום.

האם הפעם זה ייגמר אחרת

בעיריית פתח תקווה מוכנים לעשות הרבה כדי למשוך חברות מסחריות ומעניקים מפרט עשיר למדי ביחס לעיריות אחרות. מלבד השם של החברה שיופיע בגדול על שני יציעי האצטדיון מבחוץ, תזכה החברה לשילוט גדול גם בשני צדדי החזית של האצטדיון. בנוסף, התחייבה העירייה לדאוג לעמודי שילוט עם שם החברה מחוץ לאצטדיון, ולמיתוג של הקופות, חדר העיתונאים, חדר ה-VIP, היציעים, האזור שמעל גרמי המדרגות בתוך המגרש ועוד.

אם לא די בכך, מתחייבת העירייה להעניק לחברה שתרכוש את הזכויות שימוש חופשי בעת משחקים בתא הצפייה, כלומר גישה של 15 אנשי החברה לכל אחד מהמשחקים שייערכו באצטדיון. בנוסף לכך, תאפשר העירייה לחברה הזוכה לקיים שני אירועים מדי שנה במתחם קבלת הפנים של האצטדיון.

"המושבה" נחנך לפני שמונה שנים, ועד כה נמנעה העירייה מלמכור את שמו. הסיבה לשינוי נעוצה בין היתר בכניסתו של רמי גרינברג ללשכת ראש העיר לפני כשנה. על פי גורמים בעירייה, "ראש העיר גרינברג רוצה להניע מהלך כולל של מיתוג העיר והפיכת העיר פתח תקווה למטרופולין מוביל, ורואה במכירת שם האצטדיון צעד בדרך לכך".

על פי בדיקה שנעשתה על ידי החברה לפיתוח עיריית פתח תקווה, בעונה שעברה התקיימו באצטדיון, המכיל 11,500 מושבים, 97 משחקי כדורגל שבהם צפו 263 אלף צופים. בעונה הנוכחית ישמש האצטדיון כביתן של חמש קבוצות (הפועל פ"ת, מכבי פ"ת, נס ציונה, הפועל כפ"ס והפועל רעננה) וייערכו בו 120 משחקים, שעל פי הערכות יימשכו כ-300 אלף צופים.

639 מיליון דולר לאולם NBA

בעוד שאצלנו קריאת אצטדיונים על שם חברות היא תופעה מצומצמת למדי, בעולם היא דווקא מפותחת בהרבה. אם בישראל נרשם אצטדיון ראשון ממותג מבחינה מסחרית רק בשנת 2004, בארה"ב זה כבר קרה שנים ארוכות לפני כן. בבדיקה של "ספורטס ביזנס ג’ורנל", בשנת 1998 היו ברחבי ארה"ב 45 אצטדיונים של קבוצות מליגות גדולות שמכרו את הזכויות השמיות לחברות מסחריות, ובשנת 2018 כבר התרחבו האצטדיונים הממותגים ל-114.

ההסכם הגדול ביותר נחתם בשנת 2017, ודווקא בקנדה. במסגרתו, רכש הבנק Scotiabank את הזכויות השמיות של האולם בטורונטו, שמשמש בין היתר את אלופת ה-NBA טורונטו ראפטורס. הבנק הקנדי התחייב לשלם 639 מיליון דולר עבור עד שנת 2038. 

עוד כתבות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

מטוס אל על / צילום: דני שדה

תזכורת מאל על: המניות שנכנסו בסערה למדדים המובילים בת"א, ואז בעיקר צנחו

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה