גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמור לי ואשמור לך גירסת טראמפ: כך מנצל נשיא ארה"ב את יחסי החוץ לטובתו האישית

זה כבר הפך לשיטה: בשורה של שיחות טלפון ופגישות שניהל עם מנהיגים בעולם הציג להם טראמפ דרישות שנועדו להועיל לו בהפרכת חשדות נגדו ובקמפיין לנשיאות 2020 ● כך זה עבד עם מנהיגי אוקראינה, אוסטרליה ובריטניה וגם עם ראש ממשלת ישראל, שאף קיבל מתנת בחירות נאה לעצמו

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

"פוליטיקה היא תורת הניצול ההדדי", אמר פעם ראש ממשלת ישראל השני, משה שרת. פוליטיקאים רגילים לנצל זה את זה לצורכיהם, וזהו היבט שגרתי בהתנהלותם. גם מדינות מנצלות זו את זו לצרכים הדדיים, והסכמים בין שתי מדינות, כמו הפחתת מכסים או הסכמי הסגרה, משרתים את האינטרסים הרחבים של ציבור בן לאום אחד לעומת ציבור בן לאום אחר.

אך מה קורה כאשר הניצול ההדדי מתועל לטובתו האישית של המנהיג? מה קורה כאשר ראש מדינה אחת משתמש בסמכויותיו כדי לבקש מראש מדינה אחרת עזרה לטובת קמפיין היבחרו מחדש, ומבטיח בתמורה הדדיות?

דומה כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הפך את זה לשיטה. מערכות היחסים שפיתח מנהיג המעצמה הגדולה בעולם עם מקביליו מצביעות על דפוס חוזר.

מדינה חלשה יחסית זקוקה לכספי סיוע? מנהיג חדש מעוניין בפגישה? יתכבדו וייתנו לו משהו בתמורה, אבל לא משהו שיועיל או יקדם את ארה"ב כמדינה, מבחינה כלכלית, מדינית או ביטחונית, אלא משהו שיועיל לו, לטראמפ עצמו.

במילים אחרות, נשיא ארה"ב משתמש בקשרים הדיפלומטיים שלו לשם השגת רווח פוליטי אישי ולא דווקא לטובת האינטרסים המשותפים של המדינות, של העמים. מערכות היחסים כבר אינן נובעות תמיד מהצרכים הלגיטימיים של בריתות בילטרליות, הסכמי סחר, קניין רוחני ורכש צבאי. בחלקן הן הפכו להיות מערכות יחסים הדדיות למטרות פוליטיות אישיות.

לא מדובר כמובן בהדדיות המועלית על הכתב באופן רשמי, אלא במערכות יחסים קרובות הנשזרות בין מנהיגים, כאשר אחד זקוק לה לצורכי קמפיין והשני דורש את התמורה בעת הנכונה.

בעוד בישראל רבים מעריצים את הנשיא טראמפ ומתייחסים בחיבה לניצול הפוליטי ההדדי, הרי שבמדינות אחרות, כמו בריטניה ואוסטרליה - הציבור הרחב רואה את טראמפ בעין עקומה, והיצמדות המנהיגים אליו, בדרך כלל באופן שהוא מנצל והם מנוצלים - עשויה ליצור להם בעיה פוליטית של ממש.

ישראל, בנימין נתניהו

במהלך 2019 לא האינטרסים של אזרחי ישראל הונחו על הכף, אלא גיוס מדיניות החוץ של ארה"ב למטרה פוליטית ברורה - בחירתו של נתניהו לראש ממשלה. במארס, כשבועיים לפני מערכת הבחירות הראשונה, נסע נתניהו לנאום בוועידת איפא"ק בוושינגטון. את הנאום המסורתי הוא לא נשא לבסוף בשל קיצור הביקור בעקבות ירי טילים על מושב משמרת בישראל, אך הנאום פחות הטריד אותו. המטרה העיקרית של נסיעתו לוושינגטון הייתה מתנת בחירות שביקש לעצמו מטראמפ.

ואומנם, בטקס מרשים בבית הלבן, נתניהו קיבל את המחווה ההיסטורית, בדמות הכרזה של טראמפ על הכרה אמריקאית בריבונות של ישראל בגולן.

את התמורה הוא לא היה צריך לספק במיידי, אך נתניהו ידע שיבוא יום פקודה, והוא יצטרך לפרוע את השטר. ואכן, בקיץ 2019, כאשר נתניהו נמצא בשיאו של קמפיין הבחירות השני, דרש טראמפ ששתי חברות קונגרס דמוקרטיות אמריקאיות, ראשידה טאלייב ואילהן עומאר, לא יורשו להיכנס לישראל. "ישראל תיחשף בחולשתה הרבה, אם תאפשר לשתי חברות הקונגרס לבקר", צייץ בטוויטר.

דקות אחרי אותו ציוץ, נתניהו, שאיפשר בתחילה את כניסת השתיים לביקור ברשות הפלסטינית, שינה את החלטתו והודיע שלא יורשו להגיע לרשות דרך ישראל. היה זה מהלך מדיני-דיפלומטי ישראלי שנועד כולו לשרת את הצרכים הפוליטיים המיידיים של אדם אחד. לא של מדינה.

טראמפ השתמש בסמכויותיו כדי לספק חומרי קמפיין משובחים לנתניהו ובתמורה, נתניהו, באמצעות משרד הפנים של המדינה, סיפק תחמושת פוליטית לטראמפ נגד יריביו. וזה לא היה המקרה היחיד. הדוגמאות הן רבות. ציוץ של טראמפ על התחלת מו"מ לברית הגנה בין המדינות, דחיות חוזרות ונשנות של תוכנית המאה לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני ועוד.

נתניהו מצדו שכנע את הציבור הישראלי שהנכס הגדול ביותר שלו הוא יחסיו המעולים עם הנשיא טראמפ. בשיחות עם כתבים, בחלק מנסיעותיו לחו"ל, אף סיפר כיצד מנהיגי עולם מתדפקים על דלתו כדי שהוא יחצוב להם דרך ללבו של טראמפ.

אולם כעת, כאשר נתניהו כבר אינו בעל יכולות פוליטיות כבעבר, הקירבה הזו הפכה למטרד. מאז הבחירות טראמפ לא מחזיר טלפונים, וההסתבכות הפוליטית העמוקה שלו עצמו כמעט מוציאה את הרוח מן המפרשים.

אוקראינה, ולודימיר זלנסקי

ב-25 ביולי 2019 שוחח טראמפ בטלפון עם נשיא אוקראינה החדש, ולודימיר זלנסקי. בתוך מספר דקות של שיחה, הגיעו השניים לנושא סיוע החוץ האמריקאי, שהמדינה המזרח אירופית הנמצאת תחת לחץ מכיוון השכנה הגדולה רוסיה, כה זקוקה לו.

בהמשך השיחה דרש טראמפ שהאוקראינים יפתחו בחקירת שחיתות נגד בנו של יריבו הפוליטי מהמפלגה הדמוקרטית, סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן.

הודעות טקסט שנשלחו בין דיפלומטים, שליחיו של טראמפ ונציגים של הממשל האוקראיני, השלימו את התמונה. טראמפ סחר בכספי סיוע החוץ, כספים השייכים למשלמי המסים האמריקאים (דמוקרטים ורפובליקנים גם יחד), כדי ללחוץ על הנשיא האוקראיני לחפש "לכלוכים" על ביידן ועל משפחתו במטרה להחלישו ואולי אף לנטרלו מהמרוץ לנשיאות. אין לכך תקדים בהיסטוריה הפוליטית בארה"ב, והמהלכים הללו הביאו לפתיחת חקירת הדחה בבית הנבחרים.

אוסטרליה, סקוט מוריסון

גם ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, שוחח בטלפון עם טראמפ. טראמפ ביקש ממוריסון סיוע בהפרכת תוצאות חקירותיו של החוקר המיוחד רוברט מולר, באשר להתערבות של רוסיה בבחירות לנשיאות ב-2016. מוריסון השיב שארצו תסכים לסייע.

טראמפ אינו פופולרי במיוחד באוסטרליה, ומוריסון חטף ביקורת רבה על הסכמתו. אך מדוע אין זה לגיטימי שאוסטרליה תסייע לארה"ב? פשוט כי במקרה הזה אספקת המידע לנשיא ארה"ב חייבה את ראש ממשלת אוסטרליה לחבל בקריירה של אחד מחברי מפלגתו, שר החוץ לשעבר אלכסנדר דאונר. לפי כלי התקשורת באוסטרליה, אין תקדים ביחסי ארה"ב-אוסטרליה לבקשה ממניעים פוליטיים שכזו.

מה הייתה מהות המהומה הפוליטית בתוך אוסטרליה? שר החוץ האוסטרלי לשעבר, אלכסנדר דאונר, חבר מפלגתו של מוריסון, שימש במאי 2016, לפני הבחירות בארה"ב, כשגריר הבכיר של אוסטרליה בבריטניה. פגישה שהתקיימה בינו לבין אחד מאנשי טראמפ, ג'ורג' פפדופולוס, היא שהביאה לפתיחת החקירה בנוגע להתערבות הרוסית בארה"ב.

דאונר היה הראשון ששמע מפפדופולוס, בערב של דרינק בפאב, שהרוסים אומרים כי יש להם מידע עם "לכלוכים" על הילארי קלינטון. דאונר היה זה שהעביר את המידע לאמריקאים ולמדינתו. פפדופולוס הכחיש תחילה את הדברים, אחר כך הואשם במסירת עדות שקר, הודה וישב בכלא זמן קצר.

אם מוריסון ממלא אחר בקשותיו של טראמפ למען הקמפיין שלו, הוא מסתבך בפגיעה בחבר בכיר במפלגתו.

בריטניה, בוריס ג'ונסון

ב-26 ביולי, יומיים אחרי שראש ממשלת בריטניה החדש בוריס ג'ונסון נכנס לתפקידו, הוא קיבל שיחת טלפון מהנשיא טראמפ. מה רצה טראמפ? איסוף ראיות בבריטניה שיפריך את החקירות של החוקר המיוחד רוברט מולר באשר למעורבות רוסיה בקמפיין הבחירות לנשיאות 2016 .

הנושא הזה מממשיך להיות רלוונטי עבור הנשיא טראמפ בשנת 2019 , כיוון שהוא רוצה להציף את נרטיב 'ציד המכשפות' המתנהל נגדו.

יומיים לאחר שיחת הטלפון בין טראמפ לג'ונסון, יצא שר המשפטים האמריקאי ויליאם באר ללונדון ושם נפגש עם נציגי ה- Five Eyes - ברית מודיעינית של ארה"ב, אוסטרליה, ניו זילנד, בריטניה וקנדה - וביקש מהם מידע.

מערכת היחסים ההדדית בין ג'ונסון לטראמפ הולכת אחורה כמה שנים, כאשר טראמפ היה תומך נלהב בפרישת בריטניה מן האיחוד האירופי. כעת הגיע התור של טראמפ לבקש מעמיתו הבריטי צ'ופרים עבור הקמפיין האישי שלו. 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם