גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שהכורדים יחפשו את נפוליאון: איך טראמפ הסתלק מסוריה?

החלטותיו של דונלד טראמפ להסתלק מגבול סוריה־טורקיה החרידו את הקרובים שבבעלי בריתו • אבל מחריד לא פחות הוא תהליך קבלת ההחלטות: מה שהתחיל במחוות ידידות לטורקיה מסתיים, פחות משבוע אחר כך, באיומים ובהחרמות

הפגנות פרו־כורדיות בלונדון / צילום: רויטרס
הפגנות פרו־כורדיות בלונדון / צילום: רויטרס

גם בין מעריציו של דונלד טראמפ התעוררו בימים האחרונים ספקות ניכרים לגבי כושר השיפוט שלו. העניין אינו רק עצם החלטותיו, אלא אפילו יותר מזה, התהליך המניב אותן.

תומך מובהק של הנשיא, הסנטור הרפובליקאי ממדינת דרום קרוליינה, לינדזי גרהאם, הוא שהשתמש במילה "אימפולסיבי" כדי לתאר את התהליך הזה. הוא לא התכוון להחמיא לנשיא.

הנה כי כן, נשיא ארה"ב החליט, מבלי לשתף את יועציו, שהאינטרס הלאומי ייצא נשכר מהסתלקות כוח אמריקאי קטן-אך-חיוני מגבול סוריה-טורקיה. הוא הניח, כנראה, שהסתלקות כזאת תועיל ליחסי ארה"ב-טורקיה. הוא אמנם אינו רוחש חיבה מיוחדת לבעלות ברית של ארה"ב בנאט"ו. טורקיה היא אחת הגדולות שבהן. אבל הוא פיתח יחסי קירבה כלשהם עם טאיפ ארדואן, המתיישב עם הדגם הרצוי של "איש חזק", שטראמפ נוטה להעדיף.

"וושינגטון פוסט" מגלה כי לפני שנתיים הנשיא רצה להסגיר לטורקיה את כוהן הדת הטורקי הגולה פטהוללה גולן (Gulen), שעליו ארדואן מטיל את האחריות לארגון ניסיון ההפיכה נגדו ב-2016.

מעמדו של גולן נעשה אובססיה של ארדואן. אלה המכונים "גולניסטים" הודחו בהמוניהם ממשרות ממשלתיות, ורבים מהם ממלאים את בתי הסוהר. איש ממשל בכיר לשעבר אומר ל"פוסט" שטראמפ שאל אותו מדוע בעצם ארה"ב אינה משלחת את גולן, המתגורר בפנסילבניה. הנשיא הוסיף ש"ארדואן הוא ידידי".

האשימו את טראמפ ב"בגידה בכורדים"

זה זמן מה לאיש לא היה ספק לאן פניה של טורקיה מועדות בסוריה. היא דיברה זה כבר על רצונה לכונן אזור צבאי בצד הסורי של חלק מן הגבול המשותף. הידיעה על החלטת טראמפ לסגת, ב-6 באוקטובר, עוררה מיד את המערכת הפוליטית ואת התקשורת להאשים את הנשיא ב"בגידה בכורדים". שלושה ימים לאחר ההחלטה, ב-9 באוקטובר, התחילה הפלישה הטורקית.

הביקורת על טראמפ, כמעט מכל עבר, הייתה חסרת תקדים. היא כללה את המנהיג הבולט ביותר של הרפובליקאים בקונגרס, הסנאטור מיץ' מקונל, תומך נאמן של הנשיא, שאשתו משרתת בקבינט של טראמפ כשרת התחבורה.

תחת הרושם של הביקורת הפנימית, טראמפ שינה את סגנונו. 24 שעות לאחר שהעניק את "האור הירוק" הוא הודיע, בציוץ כמובן, כי "אם טורקיה תעשה משהו שאני, בחוכמתי הכבירה מאין-דוגמתה, אחשוב להפרת אמונים, אני אהרוס ואחריב את כלכלת טורקיה!"

נניח כאן לעצם הסגנון - "חוכמתי הכבירה מאין-דוגמתה" - ונדון במהות: איום גס להחריב את כלכלתה של בעלת ברית פורמלית של ארה"ב.

האם מישהו היודע משהו על יחסים בינלאומיים חושב ברצינות, שלאיום כזה, בייחוד כאשר הוא מושמע בפומבי, ייתכן איזשהו אפקט מתקן על התנהגותה של המאוימת? איומים אפקטיביים מועברים בדיסקרטיות כדי לאפשר למקבליהם לשקול אותם בכובד ראש, ולהחליט באופן ענייני אם להיענות להם. אין אופן ענייני כאשר כשבעה מיליארד בני אדם מאזינים.

טראמפ גם לא טרח להסביר מה בדיוק הוא יחשוב ל"הפרת אמונים" (off limit). האם הוא יחשוב כל פלישה להפרה כזאת? או רק סוג מסוים של פלישה?

איך טראמפ כמעט הרס את הלירה הטורקית

כך או כך, הפלישה באה ב-9 באוקטובר, שלושה ימים לאחר האור הירוק. עשן היתמר מערי הכורדים, עובדים של ארגוני הצלה ונציגים של כלי תקשורת הותקפו, פוליטיקאים כורדים נרצחו, לוחמי מיליציות פרו־טורקים פרסמו בגאווה וידיאו של עינוי עצירים. נשימת העולם נעצרה, והתחיל להתמלא הפוטנציאל ההיסטורי של חיוויים אנטי־טורקיים (שראשיתו בימי הביניים).

גם אז, הנשיא עמד על דעתו שפינוי הכוחות היה במקומו. אפילו הידיעות על מנוסת 150 אלף כורדים אל תוך המדבר לא עשו עליו רושם. הסכנה שלוחמי דאע"ש יימלטו משביים עוררה אותו לחזור על הצהרותיו, ש"הבסנו את דאע"ש 100%".

רק ב-14 באוקטובר באה ההודעה מאנשי הנשיא על סנקציות כלכליות. הן עדיין אינן משולות ל"הריסה והחרבה", כפי שצייץ הנשיא בשבוע שעבר. אבל הבה נזכור איך כל זה התחיל: בחיבוק טראנס-אטלנטי ל"ידידי ארדואן", שפתח את השערים לפלישה טורקית.

אם פתיחת השערים נועדה, בין השאר, לקרב את טורקיה אל ארה"ב, צורך אסטרטגי חשוב כשלעצמו, הנה איומים בסנקציות ואחריהן סנקציות של ממש מחזירות את היחסים אל נקודת השפל שלהם לפני קצת יותר משנה.

אז, מכסים אמריקאיים על פלדה טורקית ואיומים של טראמפ על הכלכלה המקומית טלטלו את המערכת הפיננסית והורידו את הלירה הטורקית אל רמתה הנמוכה ביותר מאז ומעולם (שבע לדולר). הסיבה הייתה דרישתו של טראמפ שהטורקים ישחררו כוהן דת אמריקאי, שהטורקים עצרו, אולי כדי להשיג את הסגרת פטהוללה גולן תמורת שחרורו. מהלך עניינים המתחיל במחוות ידידות ומסתיים שמונה ימים אחר כך במחוות ענישה והשפלה טבוע בחותם של חוסר רציונליות.

גם ישראלים מגלים את הסכנות לביטחונם הלאומי

כמובן, התוצאות המעשיות של המהלך הזה נוסכות ייאוש בין בעלות בריתה של ארה"ב. בפעם הראשונה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן, גם ישראלים מגלים את הסכנות הנשקפות לביטחונם הלאומי ממגבלותיו הנתונות של נשיא ארה"ב.

לא עניין של מה בכך הוא שנשיא אמריקאי מסגיר בן לילה את סוריה לידי הציר מוסקבה-טהראן-לטקיה, ומעביר את הכורדים אל בית אסד. לכורדים כמובן אין בררה, הם אסירי הגיאוגרפיה של עצמם וקורבנות קבועים של ציניות אזורית ובינלאומית.

השאלה מה מביא את הנשיא לתהליך כזה של קבלת החלטות לא נועדה רק לצורכי קינטור. יש קשר ישיר בין תשובה מלאה עליה ובין דרגת החרדה מפני מהלכיו הבאים של הנשיא.

הוא נלחם עכשיו על נפשו הפוליטית נגד חקירה מסתבכת והולכת בבית הנבחרים. אמנם הסיכוי שהוא יודח מוסיף להיות קטנטן. אבל הסיכוי שהוא יועמד למשפט הסנאט גדל יום אחר יום. חמורה מבחינתו היא הנטייה המתחוורת מסקרי דעת הקהל של הסכמה ציבורית גוברת עם עצם החקירה. תמיכה בה היא עדיין נחלת מיעוט במפלגה הרפובליקאית, אבל אפילו מספר הסומכים את ידיהם על חקירת הנשיא עומד בסימן גידול.

הנשיא יעמוד לבחירה חוזרת בעוד שנה ושלושה שבועות. רמת הרטוריקה שלו ואיכותה רומזות על עצבנות גוברת. בשתי עצרות בחירות בשבוע שעבר הוא פלט גידופים גסים, שפוליטיקאים אמריקאים מדרגה כלשהי נהגו להימנע מהם בהתייצבם מול מיקרופון פתוח.

מה הנשיא עלול לעשות בכוח הנתון בידיו כדי לשפר את סיכוייו הפוליטיים? האם הוא יוסיף לקבל החלטות "אימפולסיביות" במדיניות חוץ? האם בעלי בריתו הקרובים ביותר יוסיפו לקרוא על החלטותיו בטוויטר?

שלשום צייץ טראמפ כי "כל מי שרוצה לעזור לסוריה להגן על הכורדים, זה בסדר מבחינתי, שתהיה רוסיה, או סין, או נפוליאון בונפרטה. אני מקווה שכולם יצליחו, אנחנו רחוקים כדי 7,000 מייל". המרחק מוושינגטון לתל אביב קטן רק במקצת מזה המפריד אותה מראס אל עין במדבר הסורי. מוטב לזכור, ולחפש את בונפרטה. 

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes; ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון