גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותברק הרשקוביץ

מחוקקים, אל תצאו טונה! יש להקל ברגולציה על עסקי מזון

לאחרונה נעשו ניסיונות להקל ברגולציה על עסקי המזון. חשוב שמקרה הטונה המקולקלת בארומה ת"א לא יסיט את הספינה לאחור

ארומה תל-אביב / צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של ארומה תל-אביב
ארומה תל-אביב / צילום: מתוך ערוץ היוטיוב של ארומה תל-אביב

רבות נכתב ונאמר על כך שמאז פרשת רמדיה, התחזק הפחד של הרגולטורים מניהול סיכונים. המטוטלת הרגולטורית, הנעה באופן טבעי בין הרצון לאפשר סביבה עסקית יזמית וגמישה לבין הצורך האמיתי להגן על שלומו וביטחונו של הציבור, נעה בחדות לצד שנאת הסיכונים, ונדמה כי פשוט נתקעה שם. הביורוקרטיה הישראלית, במיוחד בכל הנוגע לנושאים בריאותיים ותברואתיים, הפכה לנוקשה ומסורבלת במיוחד.

בשנים האחרונות נראו ניצני שינוי וניסיון אמיתי של הממשל לאזן את הפחד מסיכונים עם הקלה ופישוט של הרגולציה. בולטים במיוחד מאמצי הפחתת הרגולציה המנוהלים ממשרד ראש הממשלה והרפורמה החשובה ברישוי עסקים. אך משימת שחרור המשק מכבלי הביורוקרטיה המגבילים רחוקה מלהסתיים, וחשוב שמקרה הטונה המקולקלת בסניף ארומה תל-אביב - מקרה חמור באמת - לא יסיט את הספינה ויחזיר אותה על עקבותיה אל עבר המים המוכרים והבטוחים של ההתעקשות הביורוקרטית שתוקעת את המשק כולו. נהפוך הוא - כישלון הרגולציה הנוכחית הוא דגל אדום המתנוסס מעל השיטה הביורוקרטית כולה.

כפי שכתבתי בעבר ב"גלובס", עסקי המזון בישראל סובלים מעודף רגולציה תמוהה וחסרת היגיון. הרגולטור מתערב באספקטים מופרכים שונים ומשונים. הרגולטורים, למשל, מתערבים בסוג פחי האשפה בחדרי השירותים, דורשים דרישות מיושנות ולא רלוונטיות לגבי הציוד במטבחים ונזכרים, שנים לאחר הענקת רישיון העסק, בשינויים שהעסק צריך לערוך שמחירם לעתים מאמיר לעשרות ומאות אלפי שקלים.

תעלת הבלאומילך העמוקה והטובענית שהיא הליך רישוי ופיקוח על עסקי מזון בישראל מגיעה למחוזות אבסורד יוצאי דופן בתחום יצרני מזון הבוטיק הקטנים - יצרני שוקולד, מאפים ייחודיים ומזון אחר. שם דורשים מכל שוקולטייר קטן לעמוד בתנאי ייצור של מפעלי ענק, תנאים שהם כשלעצמם עומס ביורוקרטי לא הגיוני ולא יעיל.

יצרנים רבים מרחבי הארץ אשר פנו לרגולטורים בבקשה שיסייעו להם עם הנחיות ברורות לפני שהם מקימים את העסק, דיווחו במחקר בו אני מעורב בימים אלה על דרישה של משרדי ממשלה - "קודם תפעילו את העסק, תתחילו לייצר, ואחר-כך נאמר לכם מה צריך להרוס ולשנות ולבנות מחדש".

לרגולציה הקשה, המפורטת באלפי עמודים סבוכים של הוראות ותקנות, הכרוכה בעוד ועוד שינויים והתאמות בבתי העסק, יש מחיר כבד. בתי העסק שיכלו ליהנות מרווחים הוגנים, להעסיק עובדים נוספים, להטמיע חדשנות במוצרים ולתרום יותר לתוצר במשק כולו, עסוקים במרדף אינסופי אחר ריצוי המפקחים, העיריות ומשרדי הממשלה, ולבסוף רבים מהם אינם שורדים וקורסים בגלל אותו עומס ביורוקרטי.

לו הייתה שיטת הרגולציה הזו, החריגה מאוד ביחס לעולם המערבי, אפקטיבית ומייצרת אפס נפגעי תברואה, היה אפשר לטעון שמחירה הכבד אולי שווה את התוצאה. אך תקרית הטונה המצערת מוכיחה כי כל המפקחים, כל התקנות, כל החוקים וכל הסעיפים המוזרים אינם מונעים תקריות תברואתיות באופן הרמטי.

חשוב שהמחוקקים, הרגולטורים ומעצבי מדיניות הביורוקרטיה לא "יצאו טונה" בגלל תקרית אחת, חמורה ומצערת.

זה הזמן להבין שהשיטה הישראלית מצריכה שינוי פרדיגמה כולל. בניגוד ל"אפקט רמדיה" שהוביל לשנאת סיכונים משתקת, זהו הזמן לנצל את האירוע לטובת ניסוח רגולציה חדשה שתאפשר סביבה עסקית דינמית, פתוחה, יזמית וקלה ותתמקד במקומות בהם באמת חשוב להגן על בריאות הציבור בצורה יעילה ככל היותר.

שלושה עקרונות רלוונטיים למדיניות כזו:

ראשית, יש לבטל את רוב סעיפי הפיקוח המפורטים בתקנות ובחוקים השונים. רבים מהסעיפים הללו הם התעסקות קטנונית ומיותרת במספר משתנות בשירותי הגברים, בטבלאות מזון מותר לבישול, לפיהן, למשל, למזנון אסור לבשל מג'דרה, אך מותר לו להכין מרק עדשים עם אורז - ודרישות נוספות שאין להן הצדקה. את הסעיפים הללו יש להחליף בדרישות סף מדידות המתמקדות בתוצאה: ריכוז חיידקים מותר, למשל, או תקינות המקררים.

שנית, יש לעדכן את ה"מפרטים" שפרסם לאחרונה משרד הפנים ולהפוך אותם לקלים להבנה, פשוטים, קצרים ובהירים. בעל עסק שניגש למפרטים הללו מגלה מאות עמודים, עם הפניות ולינקים למסמכים נוספים ובהם דרישות סותרות, בשפה שאינה ברורה לאדם הסביר.

לבסוף, חשוב לייצר פיקוח עצמי של בעלי העסק המבוסס על ידע ועל הבנת החשיבות. הענקת סדנאות תברואתיות עם ידע ממשי המאפשר לבעלי העסקים להבין כיצד באמת להפוך את העסק שלהם לבריא ובטוח, לצד מערכת תמריצים שמקלה את הפיקוח על עסק הנוהג כהלכה ובניית אמון עם המפקחים שיפסיקו, מצדם, להנחית דרישות משונות עם עלות כספית גבוהה שלא לצורך - יהפכו את הליך הפיקוח החיצוני והעצמי ליעיל. הפיקוח יתמקד באמת בבריאות הציבור ולא בעמידה באינספור סעיפים לא חשובים המעכבים את המשק כולו.

לכשתהיה ממשלה סוף-סוף, והכנסת תחזור לתפקוד תקין, חשוב שהמחוקקים יפעילו את כובד משקלם לפתרון הסבך הביורוקרטי ובניית קודקס רגולטורי חדש, מתקדם ופשוט לעסקים קטנים בכלל ועסקי מזון בפרט. אירוע הטונה הוא ההוכחה שהשיטה הקיימת רעילה לסביבה העסקית ולא מייצרת סטנדרט בריאות ציבור יוצא דופן לטובה. 

הכותב הוא מומחה מדיניות עסקית, מנכ"ל ובעלים משותף של חברת הייעוץ "גרייבר - הרשקוביץ" העוסקת ברגולציה וסביבה עסקית, חבר הועדה העירונית לקידום עסקים בתל אביב וחוקר בתחום מדיניות ישראלית בתחום העסקים הקטנים

עוד כתבות

ארבעת הבנקים הגדולים / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ג'פריס משדרג את מניית הפועלים וממליץ בחום על הבנקים בישראל

כלכלני בית ההשקעות האמריקאי שיבחו את מניות הבנקים בישראל, וקבעו להם מחירי יעד בפרמיות דו־ספרתיות ● מניית הפועלים זכתה להעלאת המלצה מ-'החזק' ל-'קנה': "מותג חזק – מאוזן היטב מכל כיוון" ● על לאומי נכתב: "מנהיג בין המניות הסולידיות – הנזיל ביותר והיעיל ביותר"

נתב''ג. צניחה במחירי הטיסות

אחרי החגים: התאריך שבו הטיסות לחו"ל יוזלו ב־70%

חגי תשרי הם מהתקופות היקרות בשנה לטיסות, אבל השנה הפער מול אוקטובר בולט במיוחד ● בדיקה של אתר lastminute מצאה כי מ־5 באוקטובר, לצד ירידת הביקושים אחרי החגים, חזרתן של שחקניות זרות מגדילות את ההיצע בשמיים ומביאות לצניחה במחירים

יפן / צילום: טלי בוגדנובסקי

4,069 שקל לנוסע: איפה הישראלים בזבזו הכי הרבה?

לפי הלמ"ס, כ-1.4 מיליון ישראלים יצאו בחודש שעבר מהארץ ● נתוני ארנק המט"ח הדיגיטלי LAYA מאפשרים להציץ לא רק ביעדים שאליהם נסעו, אלא גם בכמה כסף הוציאו בכל אחד מהם ● יפן תופסת את המקום הראשון בפער משמעותי מהיעדים האחרים

תומכים של החות'ים בתימן נוסעים ברכב טויוטה / צילום: ap, STR

הטנדרים שמתרבים בפקיסטן - ומדליקים נורה אדומה במזרח התיכון

כותרות העיתונים בעולם: תחקיר של הטיימס עוסק בדרכים שבהן אפשר לחזות פריצת מלחמה, מלזיה מעכבת מכולות שבדרך לישראל, ובמפלגה הדמוקרטית מתנגדים לעסקת הנשק הגדולה עם ישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

צחי ארצי / צילום: כדיה לוי

עזב את לאומי לטובת נאוי וירוויח יותר ממנכ"ל הבנק

תנאי ההעסקה של צחי ארצי כמנכ"ל חברת המימון החוץ בנקאי יקנו לו תגמול בעלות שנתית של 4.6 מיליון שקל, כולל מענק חתימה של 600 אלף שקל ● משמש כיום כראש מערך הבנייה והנדל"ן בחטיבה העסקית של לאומי

ניסים פרץ, מנכ''ל חברת נתיבי ישראל, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

הסחבת שתוקעת מעבר של 600 מיליון שקל לשיקום התשתיות בצפון

למרות תוכנית הענק לשיקום הצפון, החלק המיועד לתשתיות נשאר על הנייר ● רק בשבוע שעבר הגיעה פעימה ראשונה בעקבות זעקת מנכ"ל נתיבי ישראל ● מעקב גלובס אחרי התוכניות לצפון

חודש אוגוסט היה מוצלח למדי לחוסכים לטווח ארוך בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

"שוק המניות מתקשה לתפקד כך": מאחורי החודש שהפתיע והדרמה באג"ח

קרנות ההשתלמות הניבו באוגוסט 1.4% והמנייתיות 2.4% הודות לראלי בוול סטריט ● בדרך למכירתו: אלטשולר שחם ניצל את החשיפה הגבוהה לחו"ל ותפס את ההובלה החודשית ● תשואות האג"ח בארה"ב מאותתות למנהלי ההשקעות לצנן התלהבות בחודשים הבאים

התקן החדש שיקבע מהו שטח דירה / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד המשפטים אישר את התקן שישים סוף לפערים במדידת שטחי דירות

מועצת שמאי המקרקעין אישרה את תקן 9.1 שנועד ליצור שיטה אחידה למדידת שטח דירה ולצמצם הבדלים בין מדידות של אותו נכס ● התקן מבהיר כיצד יחושבו בין היתר קירות משותפים, עליות גג ומחסנים, ומחליף את תקן 9.0 שהיה בתוקף מאז 2006

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

ב-11 מיליון שקל: טרמינל איקס בדרך לרכוש את השליטה בסוהו

טרמינל איקס חתמה על מזכר הבנות לרכישת 50.01% מרשת העיצוב והלייף סטייל SOHO ● העסקה משקפת לרשת שווי של כ־22 מיליון שקל, ואם תמומש תצטרף לשורת הרכישות שביצעה טרמינל איקס בשנים האחרונות

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

ב-2.8 מיליארד דולר: טראמפ מתכנן למכור לישראל חבילת חימושים

החבילה המיועדת כוללת כ-40 אלף פצצות כבדות ● העסקה המתוכננת פורסמה שעות לאחר שארה"ב דיווחה הוצאות של 33.4 מיליארד דולר ואובדן עשרות כלי טיס במהלך המערכה מול איראן ● המלחמה יצרה לחץ משמעותי על מלאי החימוש ושרשראות האספקה של ארה"ב ונזקים של מאות מיליוני דולרים למתקנים דיפלומטיים

 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אילו עסקים קטנים יהיו מוגנים מתובענות ייצוגיות? הכנסת דנה בתיקון החוק

ועדה משותפת של ועדות החוקה והכלכלה דנה היום באופן חריג בתיקון חוק תובענות ייצוגיות לשם הגנה על בעלי עסקים קטנים ● גורמי המקצוע חלוקים האם העסקים שיוחרגו מהחוק יהיו עם מחזור מכירות של עד 9 מיליון שקל או עד 20 מיליון שקל ● חבר הכנסת לשעבר אביר קארה: "אנחנו עושים היום טובה לכל אזרח במדינת ישראל"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה מסמן: זה התחום הלוהט הבא

מנכ"ל אנבידיה מזהה בסייבר את אחד התחומים הבאים שייהנו מההאצה של מהפכת ה-AI, לצד רובוטים וכלי רכב אוטונומיים ● מניות הסייבר עשויות ליהנות מהגידול בהשקעות באבטחה מבוססת AI, ככל שהאיומים הופכים מתוחכמים יותר

אתר עיריית בית שמש / צילום: צילום מסך

עיריית בית שמש נקנסה בעקבות חשיפת מידע אישי של 4,600 תושבים

הרשות להגנת הפרטיות הטילה את העיצום, בסך 64 אלף שקל, לאחר שמידע אישי מתחום הרווחה היה נגיש דרך אתר העירייה, בעקבות תקלה במערכת שהופעלה באמצעות ספק חיצוני ● הרשות קבעה כי הספק נחשב "מחזיק" במאגר, וכי העירייה הפרה את הוראות תקנות הגנת הפרטיות ● עיריית בית שמש: "מדובר באירוע שמקורו בכשל של ספק חיצוני"

ד''ר ליאור דוד־פור, סגן החשבת הכללית באוצר / צילום: לע''מ

בכיר באוצר: למרות פריצת תקציב הביטחון, יעד הגירעון יישמר

סגן החשבת הכללית באוצר, ד"ר ליאור דוד־פור, חושב שיעד הגירעון לא יושפע כתוצאה מהכוונה לפרוץ את התקציב עבור תוספת למערכת הביטחון כפי שנחשף בגלובס, כל עוד תהיה עד 19 מיליארד שקל ● עם זאת, תוספות של מאות מיליארדים יחייבו העלאות מסים: "צריך לעשות עוד צעדי התאמה"

בנייה / איור: גיל ג'יבלי

המצוקה בשוק הדיור: יזמים מקבלים היתרי בנייה - ולא מממשים אותם

מנתוני מינהל התכנון עולה כי עשר הערים שמובילות בהנפקת היתרי בנייה בשנה שעברה, מובילות גם בהיצע הדירות הלא מכורות ● בדיקת גלובס מעלה כי ככל הנראה בעיית היתרי הבנייה הלא ממומשים תימשך ואולי אף תחריף - והפעם לא בגלל מגפה או מלחמה, אלא בגלל היצע הדירות

קניון שבעת הכוכבים בהרצליה / צילום: יח''צ

הלמ"ס מעדכנת את נתוני התוצר: המשק צמח ב־14.9% ברבעון השני

הלמ"ס עדכנה מעט מטה את אומדן התוצר הישראלי ברבעון השני מ־15.4% ל־14.9%, וכן את הפגיעה בצמיחה בעקבות המבצע באיראן ● העלייה ברבעון השני מיוחסת לריבאונד לאחר "שאגת הארי", ונרשמה בכל רכיבי התוצר המרכזיים, בהם הצריכה הפרטית, ההשקעות, היצוא והיבוא

רועי מור ויונתי לוין, מייסדי לורה / צילום: רחל פרידמן

אל תלמדו אנגלית עם ChatGPT: אפליקציית לורה מגייסת 22 מיליון דולר

Loora, שהגיעה לכ־15 מיליון משתמשים בעולם, מציעה מורה פרטי וירטואלי לאנגלית שמותאם אישית ללומד ומשלב מודלים של GPT, קלוד ומודלים פתוחים ● החברה מגייסת 22 מיליון דולר, לאחר שהכפילה את הכנסותיה בשנה האחרונה ● רועי מור, מנכ"ל לורה: "עבור רוב העולם, אנגלית היא שער הכניסה לעתיד אחר לגמרי"

ממשל ארה''ב מעוניין להרחיב את היכולות הצבאיות בחלל / צילום: NASA

ארה"ב מודה לראשונה: יש לנו נשק בחלל

בכיר בחיל האוויר אישר כי ארה״ב הציבה מערכות נשק במסלול סביב כדור הארץ. ברקע: התחרות מול סין ורוסיה והחשש ממלחמה שתגלוש אל מחוץ לכדור הארץ

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

אחרי זינוק של 150%: ג'רמי בלנק מכר נתח ממניות בזן תמורת 100 מיליון שקל

קרן קומיוניטי, בניהולו של בלנק, מכרה רבע ממניותיה בחברת הזיקוק ● נותרה עם החזקה בשווי 350 מיליון שקל, המשקפת רווח של כרבע מיליארד על הנייר

יו''ר ביחד נפתלי בנט. פרסום ברשתות החברתיות, 13.09.26 / צילום: רפי קוץ

האומנם משפחה חרדית לוקחת מהקופה הציבורית יותר משהיא תורמת לה?

בנט טען שבעוד שמשפחות חרדיות מקבלות מהמדינה יותר משהן נותנות, אצל משפחות לא חרדיות התמונה הפוכה • בדקנו מהם הנתונים, ואיך בכלל מחשבים אותם • המשרוקית של גלובס