גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מאיים ערוץ טלוויזיה פיראטי ואלמוני על הכסף הגדול של קטאר

ערוץ טלוויזיה לא חוקי שפועל מסעודיה ומעביר לכל העולם שידורי ספורט מקטאר, מסעיר את האמירות וגורם לה להרהר אם להמשיך לשלם מיליארדי דולרים בשנה עבור שידורי התחרויות • החשש: הקטארים ינטשו את שידורי הספורט וענפים שלמים יתמוטטו

גמר גביע העולם בכדורגל.  beoutQ הערוץ הפיראטי beoutQ / צילום:HANDOUT  רויטרס
גמר גביע העולם בכדורגל. beoutQ הערוץ הפיראטי beoutQ / צילום:HANDOUT רויטרס

זה כמה שנים שבתעשיית הספורט מזהירים כי הצמיחה המואצת בשוק שידורי הספורט היא בועה שיום אחד תתפוצץ ברעש גדול. גופי השידור נלחמים ביניהם על אירועי הספורט האטרקטיביים - הליגה האנגלית בכדורגל, ליגת האלופות, ה-NBA, המשחקים האולימפיים והמונדיאל ועוד - וכך מחיר השידורים מזנק לעתים לרמות לא סבירות.

למחיר זכויות השידור יש אפקט נוסף - הוא תופס נפח שהולך וגדל בהכנסות של גופי הספורט. בחלק מהליגות נתח ההכנסות משידורים עומד על יותר מ-40% מההכנסה הכוללת, ולפי דוח של אופ"א בפריימרליג הגיע נתח ההכנסות משידורים ל-54%. הסכום ששילמו בעונה שעברה זכייני השידור השונים לליגה האנגלית הסתכם ב-10.2 מיליון ליש"ט לכל משחק - נתון המשקף 113 אלף ליש"ט לכל דקת (!) משחק. בעת הקמת הפרמיירליג ב-1992 שולם עבור עונת שידורים שלמה הסכום שמשולם היום עבור מחזור אחד של משחקים.

למה העניין הזה עולה עכשיו? כי סיפור שהתחיל לפני כשנתיים כגניבה קטנה של זכויות שידור על רקע פוליטי התנפח לממדים שמאיימים לפוצץ את הבועה.

נקודת המפנה: החרם הערבי על קטאר

בסיפור מעורבות שתי מדינות שנמצאות בסכסוך גדול - קטאר וערב הסעודית. בשנים האחרונות הלך הספורט, בעיקר האירופי, לכיוון של הכסף הקטארי. זה החל עם רכישת פריז סן ז'רמן והמשיך ביתר שאת ב-2010 עם זכייתה של קטאר באירוח המונדיאל ב-2022.

כחלק מהמגמה להיות מעורבת יותר ויותר בספורט העולמי, הפעילה ממשלת קטאר באמצעות זרוע שידורי הספורט שלה beIN (ששייכת לתאגיד הקטארי אל-ג'זירה) רכישה מאסיבית של זכויות שידור מכל הבא ליד. זה התחיל בהתמקדות בצרפת, המשיך בכל אירופה ומשם עד לאסיה ולאוסטרליה. כך הפכו הקטארים לגורם ריכוזי ומשמעותי שאי אפשר בלעדיו.

רשתות שידור גדולות באירופה ובעולם לא הצליחו להתמודד במכרזי זכויות מול ההצעות שהניחה beIN, שהיום מחזיקה על פי הערכות בפורטפוליו של כ-15 מיליארד דולר של זכויות ספורט.

כלומר, 15 מיליארד דולר של "הסכמים חיים" שאמורים להיות משולמים לליגות, לאופ"א, לפיפ"א, לטורנירי טניס, למרוצי פורמולה, לכדורסל, לרוגבי, לכדוריד, לאופניים ועוד. אין כמעט ענף בעולם שלא מחזיק בהסכם כלשהו עם הערוץ הקטארי.

בנקודה הזו נכנסה הפוליטיקה לתמונה. בעקבות החרם הערבי של 2017 על קטאר מצדן של ערב הסעודית, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים, החל לפעול בסביבת המפרץ ערוץ ספורט פיראטי חדש בשם beoutQ. הערוץ נועד לתת מענה למיליונים רבים בעולם הערבי שנהגו לצפות בשידורי הספורט של הערוץ הקטארי.

beoutQ פעל תחילה באופן פיראטי פשוט: הוא לקח את שידורי הספורט שעליהם שילם beIN מיליארדי דולרים, הניח את הלוגו בפינת המסך על הלוגו של הערוץ הקטארי, ושידר אותם ברחבי העולם הערבי באמצעות לוויין. לפי דיווחים, גם את שידורי המונדיאל של תאגיד השידור הישראלי "כאן" בערבית הצליח הערוץ הפירטי ליירט ולשדר אותם לציבור, בלי לשלם עבור הזכויות כמובן.

מכאן זה התפשט לכל העולם - בספרד, באנגליה, באיטליה ובכל מקום בעולם אפשר באמצעות רכישת קופסה קטנה לקלוט את שידורי הערוץ שמשדר הכול ובאיכות טובה, כמו שידור לווייני רגיל - ממשחקי מונדיאל, דרך ליגת אלופות ועד ל-NBA. הכול.

נשק יום הדין של הקטארים

מי עומד מאחורי הערוץ? לאחרונה הוגש דוח בדיקה מקיף בן 158 עמודים שערכה חברה אמריקאית בשם MarkMonitor שמתמחה בהפרות של זכויות שידור. הדוח מומן על ידי פיפ"א וליגות כדורגל שונות באירופה, והשורה התחתונה שלו ברורה: הערוץ הפיראטי beoutQ פועל מערב הסעודית.

הטענה היא כי בחסות הסכסוך הפוליטי מול קטאר, הערוץ הפיראטי מקבל גיבוי מלא והגנה מהשלטונות המקומיים. בערב הסעודית הביעו תמיכה פומבית בערוץ ובחשיבותו לכל העולם הערבי, ש"נפל שבוי בידיים של beIN הקטארי", אבל טענו כי ככל הידוע להם הוא פועל בכלל מקולומביה ומקובה. לפי "הגרדיאן", בפיפ"א ניסו בשנתיים האחרונות להתקשר עם מספר פירמות עורכי דין גדולות בערב הסעודית בניסיון לפעול נגד הערוץ הפיראטי, אבל אף אחת מהן לא הסכימה לקבל את התיק.

גם האיומים של פיפ"א כי תפעל להרחקתה של נבחרת ערב הסעודית מהמונדיאל לא עזרו והערוץ ממשיך לשדר, כשאת הכסף עבור הזכויות ממשיך לשלם beIN הקטארי. "הדוח מראה באופן שאינו משאיר מקום לספק כי הערוץ הפיראטי beoutQ משדר תוך שהוא משתמש בתשתית לוויין ששייכת ומופעלת על ידי Arabsat", נכתב בהצהרה של ראשי הערוץ הקטארי. מכאן גם נעשה ההקשר הברור: Arabsat הוא לוויין תקשורת המשדר לעולם הערבי ומרכז הפעילות שלו והמשרדים נמצאים בבירת ערב הסעודית ריאד.

בימים האחרונים שלפו ראשי הערוץ הקטארי beIN את נשק יום הדין שלהם: הם הודיעו באופן רשמי, כי אם הטיפול בערוץ הפיראטי לא ייפתר באופן מיידי הם יפסיקו לגשת למכרזי זכויות שידור בפרמיירליג ובליגות אחרות בעולם.

ללא הכסף מהערוץ הקטארי יחזרו מחירי הזכויות שנים רבות אחורה, והליגות שנשענות על כסף מזכויות שידור ייאלצו להסתדר עם הרבה פחות, השחקנים יידרשו להפחתות שכר וכו'.

"זהו ללא ספק אחד מהמקרים הכי גדולים ומזיקים בתולדות ההיסטוריה התאגידית", צוטט ב"טלגראף" מנכ"ל beIN יוסף אל-אוביידלי. בין היתר, טען מנכ"ל החברה הקטארית כי זה שנתיים ש-beoutQ גונבים כל משחק ספורט שמשודר בעולם, וכי באנגליה לבדה כ-50% מהציבור משתמש בצפייה פיראטית, "וחלק מהאנשים שצופים אפילו לא מודעים לזה".

מה יקרה אם beIN שעליה נשענת התעשייה כולה תתחיל לסגת מרכישת זכויות שידור? המנכ"ל הקטארי הבהיר את הנזק שעלול להיגרם. הוא נתן כדוגמה את קבוצות הפרמיירליג ווטפורד ובורנמות' שנשענות על 88%-90% מההכנסות שלהן על זכויות שידור. "אני מכיר ליגות שמשקיעות יותר כסף בחגיגות כריסמס מאשר בניסיון להגן על הפיראטיות בשוק שידורי הספורט", הוא אמר וציין כי "הבועה עומדת להתפוצץ".
ההישענות של קבוצות על זכויות שידור לא מסתכמת כאמור רק אצל קבוצות קטנות - יובנטוס האיטלקית מכניסה 50% מהכסף שלה מזכויות שידור, טוטנהאם 49%, ליברפול 48%. בליגה האיטלקית שיעור ההכנסה מזכויות שידור עומד על 49% מסך ההכנסות, בספרד 43%, בטורקיה 40% ובצרפת 38%. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"