גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יקרה ב-48 השעות האחרונות לפני פקיעת המנדט והאם נתניהו ישלוף עוד שפן?

כל מי שמכיר את רה"מ יודע שהוא נוהג לשלוף שפנים מהכובע כשאף אחד לא מוכן • בהנחה שלא יקדים להחזיר את המנדט להרכבת הממשלה, גם הפעם כדאי להיות דרוכים עד הרגע האחרון • ומה הותיר נתניהו במשרד החוץ ● פרשנות

בנימין נתניהו / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס

שבוע מלא אירועים לפנינו. סיום המחזור השנתי של קריאה בתורה עם "פרשת וזאת הברכה" המסיימת, ומיד לאחריה, "בראשית". עבור ראש הממשלה בנימין נתניהו - סיום המחזור השני של הבחירות במהלך שנת 2019, תום 28 ימים של אי-הרכבת ממשלה וסוף המנדט להרכבת ממשלה שהעניק לו נשיא המדינה. כל אלה יחולו ביום רביעי.

אירוע מכונן אישי נוסף צפוי השבוע: סיום העשור השביעי בחיי נתניהו. ביום ב', 21 באוקטובר, יציין ראש הממשלה את יום הולדתו ה-70. בעבר נהג לחגוג ימי הולדת בלשכת ראש הממשלה, בשעות הבוקר, עם הצוות המקיף אותו, רעייתו ובניו. כמה מקורבים פוליטיים הוזמנו. לפני שנה ניפק נתניהו באותה חגיגה את "וידיאו הקונספירציה", שבו האשים את הח"כ גדעון סער ואת נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בחתרנות ובתככנות פוליטית שלא הוכחו עד היום.

נתניהו שקל לציין את יום הולדתו ה-70 בטוקיו, יפן, בחגיגות הכתרת הקיסר היפני החדש. שגרירויות שתי המדינות כבר עבדו על הטיסה ועל הסידורים הנלווים, ובלשכת ראש הממשלה אישרו לכתבים כי שוקלים את התוכנית הזו. כעבור כמה ימים פנו מקורבים של נתניהו לעיתונאים ואמרו "זה לא יקרה". הסיבה? החג והצורך בשמירת החג מסבכים את הנסיעה ולא מאפשרים לשהות שם ולקיים פגישות עם מנהיגים זרים. נסיעת יפן בוטלה, עם או בלי קשר לסיום המנדט, עם או בלי קשר ליום ההולדת ה-70. בחוגים אחרים דיברו על מסיבה רבת משתתפים ביום חמישי הבא, אבל הפרטים המלאים לא ידועים.

על כל פנים, ביום רביעי עומדת להסתיים תקופה נוספת עבור נתניהו: פקיעת המנדט להרכבת הממשלה והעברת הסמכויות לידי הח"כ בני גנץ. נתניהו ממאן להשיב את המנדט במהירות כפי שהצהיר ראש השנה, באמצעות הודעת דוברו, יונתן אוריך. הוא מחזיק בו עד הרגע האחרון.

כל מי שמכיר את התנהלותו של נתניהו בעשור האחרון יודע לומר שב-48 השעות האחרונות תהיה תזזית. תקתוק השעון יישמע, הספירה לאחור תחל ונתניהו יפצח בהתרוצצות היסטרית לחפש מוצא. אלה יהיו יומיים קריטיים שבהם עשויים להיסגר דברים. בפעם הקודמת, בין 27 ל-29 במאי 2019, יו"ר העבודה הקודם אבי גבאי הגיע לבית ראש הממשלה בבלפור כדי "לעשות עסקים". הוא אף הנציח את הרגעים בווידיאו שעד היום לא נחשף. הווידיאו נועד להשאיר בידי גבאי "הוכחה לרצינותו" של ראש הממשלה.

אצל נתניהו זו שיטה, זו גישה. מינויים או החלטות חשובות התקבלו אצלו בשעות או בדקות האחרונות. זוכרים את הליך מינוי מבקר המדינה? שעה לפני תום פקיעת המועד להגשת השמות הגיע נתניהו עם שמו של המועמד רונן פרץ, ממלא מקום מנכ"ל משרד רה"מ. זוכרים את הליך ההצבעה לנשיא המדינה? כמה לילות לפני תום מועד הגשת השמות, פנה נתניהו לסופר היהודי אלי ויזל ז"ל והציע לו את התפקיד. דוגמאות לאקסטזת השעות האחרונות יש למכביר, והדפוס קבוע. הזמן אוזל והיצירתיות ממריאה. מיטב היוצרים פועלים תחת לחץ, וכך גם נתניהו והאנשים המקיפים אותו, השולפים רעיונות בננו-שניות האחרונות. לפיכך לזירה הפוליטית כדאי ורצוי לחדד אוזניים מיום שני בבוקר. עשויות לצוץ הפתעות.

מה מתבשל בסוכ"ץ?

האירוע השנתי בסוכה אצל ישראל כ"ץ התרחש כסדרו. הפורמט מוכר ונערך כבר מספר רב של פעמים. אפילו הכרזתו של כ"ץ שהוא יהיה בין המתמודדים בסיום תקופת נתניהו - אינה הכרזה חדשה. היא נאמרה כבר מספר פעמים, אחת מהן אפילו הייתה באותה סוכה לפני שנה או שנתיים. האירוע השנתי הוא מפגן כוח פוליטי שנתי המעיד על מעמדו המוצק של כ"ץ במרכז המפלגה. אולם כ"ץ לא יכול ולא רוצה לערער על מנהיגותו הנוכחית של נתניהו ולכן גם הוא חי את "תקופת ההמתנה". המועמדים לראשות הליכוד מתנהלים בחשכה. אסור להם להראות כלפי חוץ נימה כלשהי של ביקורת או חתירה למימוש עצמי. הם נקראים לדגל לחתימות נאמנות והצהרות תמיכה ואפילו אסור להם לתכנן עם אנשיהם מהלכים חוזים פני עתיד, פן יבולע להם. כ"ץ הולך על חבל דק. בעבר היו יחסיו עם נתניהו מתוחים, אך בשנה האחרונה הכול דבש. את האגרסיות הוא מפנה כלפי ח"כ אביגדור ליברמן, הרשע הקבוע מבחינתו.

אחד הקשיים של כ"ץ הוא תפקוד המשרד שחשק בו כל כך הרבה שנים. הוא שר החוץ והאחריות נופלת עליו, וזאת על אף השליטה המוחלטת של נתניהו בזירה.

תקציבי משרד החוץ יבשו בשנים האחרונות. זה החל עוד כשליברמן היה שר החוץ, אך המשיך ביתר שאת בארבע השנים שבהן נתניהו כיהן כשר החוץ במקביל לתפקיד ראש הממשלה (2015-2019).

השיטה היא כדלקמן: מייבשים את המשרד הממשלתי מתקציבים ואז טוענים שמדובר בקבוצה לא מתפקדת של פקידי ציבור. נתניהו מעולם לא אמר את הדברים ישירות, אבל זו האווירה המרחפת מעל לראש המשרד הממשלתי הזה. הסברה, מאבק ב-BDS, ירושלים, יחסי התפוצות, נקטפו מתוך פעילותיהם הטבעיות והועברו לשרים אחרים בחמש השנים האחרונות.

לדיפלומטים ברחבי העולם אין כסף לטוס, לנסוע במדינותיהם, ליצור קשרים בפרלמנטים, לארח, להיפגש. בשנים האחרונות מיקד נתניהו את כל המהלכים לעצמו. הוא הסביר לציבור שמהות הקשרים של ישראל בעולם תלויה בו, באישיותו, בלוח הזמנים שלו.

שר החוץ הנוכחי כ"ץ יהיה מי שיישא בסופו של דבר בתוצאות, ונתניהו לא יהסס להפיל עליו אחריות ואשמה, אם יתגלו פרשיות חמורות.

בינתיים ישראל נמצאת במשבר מול רוסיה, עם פרשיית הרשעתה של נעמה יששכר, שנדונה לשבע שנות מאסר וחצי על החזקת כ-10 גרם חשיש ונלקחה ככלי מיקוח במאבק בין מעצמות.

בתוך כל זה, אין לישראל שגריר ברוסיה. גרי קורן עזב את משרתו בספטמבר, אחרי שנתניהו הגיע לביקור של כמה שעות בסוצ'י (אותו ביקור שבו פוטין "ייבש" אותו במשך שלוש שעות). ישככר נעצרה לפני חצי שנה, אך במשרד החוץ לא ידעו על המקרה ולא טיפלו בעניין אילו כאירוע חריג.

גם במצרים, ניצבת שגרירות ישראל נטושה. לפני יותר משנה, מינויה של אמירה אורון אושר, בידיעתו האישית של נתניהו. מישהו לחש על אוזנו של נתניהו משהו בנוגע למצרים והוא החליט לנצל את המיקום היוקרתי למתת פוליטי וכך הוא מעכב יותר משנה את אישורו הפורמלי של המינוי בממשלה.

אורון, דיפלומטית ותיקה, מומחית מובילה לתחום מצרים, מוכרת ומוערכת שם ובבירות נוספות במזרח התיכון והיא יושבת בירושלים וממתינה עד שנתניהו יצליח להרכיב ממשלה ויחפש למי לתת צ'ופר פוליטי כדי לפנות לו עוד תפקידים בממשלה. בפריס, השגרירה המקצועית (לא מינוי פוליטי) עליזה בן-נון היתה אמורה לסיים את כהונתה לפני מספר חודשים,אך במשרד לא התקדמו עם מינוי המחליף/ה ובן-נון הושארה לעת עתה. במשלחת ישראל באו"ם האריך נתניהו את הקדנציה לדני דנון, מבלי שפעל למינוי בעל התפקיד הבא.

על פי הכללים, לראש הממשלה ושר החוץ עומדת הזכות ל-11 מינויים פוליטיים בשגרירויות ברחבי העולם. נתניהו לא המציא את השיטה, וחבל שכך זה מתנהל, אבל זה דבר מקובל. אולם לאור המצב במדינה, כאשר אין ממשלה, האם לא ראוי להביא משרות מקצועיות ליעדים הללו ולא להשאיר את משרד החוץ קירח מכל כיוון?
שר החוץ ישראל כ"ץ מסר ל"גלובס" כי "המצב הפוליטי עשוי ליצור בעיות בשיבוץ התפקידים ולכן בימים הקרובים תיעשה פנייה לנציבות שירות המדינה והיועץ המשפטי למממשלה כדי לקבל אישור לביצוע מינויים בחלק מן היעדים".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים