גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יקרה ב-48 השעות האחרונות לפני פקיעת המנדט והאם נתניהו ישלוף עוד שפן?

כל מי שמכיר את רה"מ יודע שהוא נוהג לשלוף שפנים מהכובע כשאף אחד לא מוכן • בהנחה שלא יקדים להחזיר את המנדט להרכבת הממשלה, גם הפעם כדאי להיות דרוכים עד הרגע האחרון • ומה הותיר נתניהו במשרד החוץ ● פרשנות

בנימין נתניהו / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס

שבוע מלא אירועים לפנינו. סיום המחזור השנתי של קריאה בתורה עם "פרשת וזאת הברכה" המסיימת, ומיד לאחריה, "בראשית". עבור ראש הממשלה בנימין נתניהו - סיום המחזור השני של הבחירות במהלך שנת 2019, תום 28 ימים של אי-הרכבת ממשלה וסוף המנדט להרכבת ממשלה שהעניק לו נשיא המדינה. כל אלה יחולו ביום רביעי.

אירוע מכונן אישי נוסף צפוי השבוע: סיום העשור השביעי בחיי נתניהו. ביום ב', 21 באוקטובר, יציין ראש הממשלה את יום הולדתו ה-70. בעבר נהג לחגוג ימי הולדת בלשכת ראש הממשלה, בשעות הבוקר, עם הצוות המקיף אותו, רעייתו ובניו. כמה מקורבים פוליטיים הוזמנו. לפני שנה ניפק נתניהו באותה חגיגה את "וידיאו הקונספירציה", שבו האשים את הח"כ גדעון סער ואת נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בחתרנות ובתככנות פוליטית שלא הוכחו עד היום.

נתניהו שקל לציין את יום הולדתו ה-70 בטוקיו, יפן, בחגיגות הכתרת הקיסר היפני החדש. שגרירויות שתי המדינות כבר עבדו על הטיסה ועל הסידורים הנלווים, ובלשכת ראש הממשלה אישרו לכתבים כי שוקלים את התוכנית הזו. כעבור כמה ימים פנו מקורבים של נתניהו לעיתונאים ואמרו "זה לא יקרה". הסיבה? החג והצורך בשמירת החג מסבכים את הנסיעה ולא מאפשרים לשהות שם ולקיים פגישות עם מנהיגים זרים. נסיעת יפן בוטלה, עם או בלי קשר לסיום המנדט, עם או בלי קשר ליום ההולדת ה-70. בחוגים אחרים דיברו על מסיבה רבת משתתפים ביום חמישי הבא, אבל הפרטים המלאים לא ידועים.

על כל פנים, ביום רביעי עומדת להסתיים תקופה נוספת עבור נתניהו: פקיעת המנדט להרכבת הממשלה והעברת הסמכויות לידי הח"כ בני גנץ. נתניהו ממאן להשיב את המנדט במהירות כפי שהצהיר ראש השנה, באמצעות הודעת דוברו, יונתן אוריך. הוא מחזיק בו עד הרגע האחרון.

כל מי שמכיר את התנהלותו של נתניהו בעשור האחרון יודע לומר שב-48 השעות האחרונות תהיה תזזית. תקתוק השעון יישמע, הספירה לאחור תחל ונתניהו יפצח בהתרוצצות היסטרית לחפש מוצא. אלה יהיו יומיים קריטיים שבהם עשויים להיסגר דברים. בפעם הקודמת, בין 27 ל-29 במאי 2019, יו"ר העבודה הקודם אבי גבאי הגיע לבית ראש הממשלה בבלפור כדי "לעשות עסקים". הוא אף הנציח את הרגעים בווידיאו שעד היום לא נחשף. הווידיאו נועד להשאיר בידי גבאי "הוכחה לרצינותו" של ראש הממשלה.

אצל נתניהו זו שיטה, זו גישה. מינויים או החלטות חשובות התקבלו אצלו בשעות או בדקות האחרונות. זוכרים את הליך מינוי מבקר המדינה? שעה לפני תום פקיעת המועד להגשת השמות הגיע נתניהו עם שמו של המועמד רונן פרץ, ממלא מקום מנכ"ל משרד רה"מ. זוכרים את הליך ההצבעה לנשיא המדינה? כמה לילות לפני תום מועד הגשת השמות, פנה נתניהו לסופר היהודי אלי ויזל ז"ל והציע לו את התפקיד. דוגמאות לאקסטזת השעות האחרונות יש למכביר, והדפוס קבוע. הזמן אוזל והיצירתיות ממריאה. מיטב היוצרים פועלים תחת לחץ, וכך גם נתניהו והאנשים המקיפים אותו, השולפים רעיונות בננו-שניות האחרונות. לפיכך לזירה הפוליטית כדאי ורצוי לחדד אוזניים מיום שני בבוקר. עשויות לצוץ הפתעות.

מה מתבשל בסוכ"ץ?

האירוע השנתי בסוכה אצל ישראל כ"ץ התרחש כסדרו. הפורמט מוכר ונערך כבר מספר רב של פעמים. אפילו הכרזתו של כ"ץ שהוא יהיה בין המתמודדים בסיום תקופת נתניהו - אינה הכרזה חדשה. היא נאמרה כבר מספר פעמים, אחת מהן אפילו הייתה באותה סוכה לפני שנה או שנתיים. האירוע השנתי הוא מפגן כוח פוליטי שנתי המעיד על מעמדו המוצק של כ"ץ במרכז המפלגה. אולם כ"ץ לא יכול ולא רוצה לערער על מנהיגותו הנוכחית של נתניהו ולכן גם הוא חי את "תקופת ההמתנה". המועמדים לראשות הליכוד מתנהלים בחשכה. אסור להם להראות כלפי חוץ נימה כלשהי של ביקורת או חתירה למימוש עצמי. הם נקראים לדגל לחתימות נאמנות והצהרות תמיכה ואפילו אסור להם לתכנן עם אנשיהם מהלכים חוזים פני עתיד, פן יבולע להם. כ"ץ הולך על חבל דק. בעבר היו יחסיו עם נתניהו מתוחים, אך בשנה האחרונה הכול דבש. את האגרסיות הוא מפנה כלפי ח"כ אביגדור ליברמן, הרשע הקבוע מבחינתו.

אחד הקשיים של כ"ץ הוא תפקוד המשרד שחשק בו כל כך הרבה שנים. הוא שר החוץ והאחריות נופלת עליו, וזאת על אף השליטה המוחלטת של נתניהו בזירה.

תקציבי משרד החוץ יבשו בשנים האחרונות. זה החל עוד כשליברמן היה שר החוץ, אך המשיך ביתר שאת בארבע השנים שבהן נתניהו כיהן כשר החוץ במקביל לתפקיד ראש הממשלה (2015-2019).

השיטה היא כדלקמן: מייבשים את המשרד הממשלתי מתקציבים ואז טוענים שמדובר בקבוצה לא מתפקדת של פקידי ציבור. נתניהו מעולם לא אמר את הדברים ישירות, אבל זו האווירה המרחפת מעל לראש המשרד הממשלתי הזה. הסברה, מאבק ב-BDS, ירושלים, יחסי התפוצות, נקטפו מתוך פעילותיהם הטבעיות והועברו לשרים אחרים בחמש השנים האחרונות.

לדיפלומטים ברחבי העולם אין כסף לטוס, לנסוע במדינותיהם, ליצור קשרים בפרלמנטים, לארח, להיפגש. בשנים האחרונות מיקד נתניהו את כל המהלכים לעצמו. הוא הסביר לציבור שמהות הקשרים של ישראל בעולם תלויה בו, באישיותו, בלוח הזמנים שלו.

שר החוץ הנוכחי כ"ץ יהיה מי שיישא בסופו של דבר בתוצאות, ונתניהו לא יהסס להפיל עליו אחריות ואשמה, אם יתגלו פרשיות חמורות.

בינתיים ישראל נמצאת במשבר מול רוסיה, עם פרשיית הרשעתה של נעמה יששכר, שנדונה לשבע שנות מאסר וחצי על החזקת כ-10 גרם חשיש ונלקחה ככלי מיקוח במאבק בין מעצמות.

בתוך כל זה, אין לישראל שגריר ברוסיה. גרי קורן עזב את משרתו בספטמבר, אחרי שנתניהו הגיע לביקור של כמה שעות בסוצ'י (אותו ביקור שבו פוטין "ייבש" אותו במשך שלוש שעות). ישככר נעצרה לפני חצי שנה, אך במשרד החוץ לא ידעו על המקרה ולא טיפלו בעניין אילו כאירוע חריג.

גם במצרים, ניצבת שגרירות ישראל נטושה. לפני יותר משנה, מינויה של אמירה אורון אושר, בידיעתו האישית של נתניהו. מישהו לחש על אוזנו של נתניהו משהו בנוגע למצרים והוא החליט לנצל את המיקום היוקרתי למתת פוליטי וכך הוא מעכב יותר משנה את אישורו הפורמלי של המינוי בממשלה.

אורון, דיפלומטית ותיקה, מומחית מובילה לתחום מצרים, מוכרת ומוערכת שם ובבירות נוספות במזרח התיכון והיא יושבת בירושלים וממתינה עד שנתניהו יצליח להרכיב ממשלה ויחפש למי לתת צ'ופר פוליטי כדי לפנות לו עוד תפקידים בממשלה. בפריס, השגרירה המקצועית (לא מינוי פוליטי) עליזה בן-נון היתה אמורה לסיים את כהונתה לפני מספר חודשים,אך במשרד לא התקדמו עם מינוי המחליף/ה ובן-נון הושארה לעת עתה. במשלחת ישראל באו"ם האריך נתניהו את הקדנציה לדני דנון, מבלי שפעל למינוי בעל התפקיד הבא.

על פי הכללים, לראש הממשלה ושר החוץ עומדת הזכות ל-11 מינויים פוליטיים בשגרירויות ברחבי העולם. נתניהו לא המציא את השיטה, וחבל שכך זה מתנהל, אבל זה דבר מקובל. אולם לאור המצב במדינה, כאשר אין ממשלה, האם לא ראוי להביא משרות מקצועיות ליעדים הללו ולא להשאיר את משרד החוץ קירח מכל כיוון?
שר החוץ ישראל כ"ץ מסר ל"גלובס" כי "המצב הפוליטי עשוי ליצור בעיות בשיבוץ התפקידים ולכן בימים הקרובים תיעשה פנייה לנציבות שירות המדינה והיועץ המשפטי למממשלה כדי לקבל אישור לביצוע מינויים בחלק מן היעדים".

עוד כתבות

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

סופית: השקעת הענק של שותפויות הגז בהרחבת פיתוח לוויתן ב-2.4 מיליארד דולר

שותפויות מאגר לוויתן, שברון, ניו-מד ורציו, החליטו סופית להשקיע בהגדלת ההפקה במאגר לקדוח שלוש בארות נוספות, במטרה להגיע ליכולת הפקה של עד 21 BCM בשנה במחצית השנייה של 2029 ● ההחלטה התקבלה לאחר הסכם יצוא הגז הענק למצרים בהיקף של כ-12% מעתודות הגז של ישראל ובהיקף כספי של 35 מיליארד דולר

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בפגישתם במאר-א-לגו / צילום: AP, Alex Brandon

טראמפ ונתניהו שוחחו שוב בנושא איראן - בפעם השנייה בתוך יומיים

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; נובה זינקה במעל 8%, ארית תעשיות ירדה בכ-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● הדוח הרבעוני של TSMC הקפיץ את מניות השבבים ● החשש מהסלמה מול איראן לא הפריע אתמול לבורסה לכבוש שיאים חדשים ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, הצפי - עלייה קלה ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרון ונובו נורדיסק קופצות

המשקיעים ימשיכו לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן, כאשר לפי הדיווחים האחרונים, בכירים אמריקאיים מסרו שהנשיא טראמפ דחה את ההחלטה על תקיפה בשלב זה ● המסחר ננעל אתמול בעליות, לאחר יומיים רצופים של ירידות ● באירופה נרשמות ירידות ברקע המתיחות הגאופוליטית

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

הקידום המפתיע של הישראלי הבכיר במיקרוסופט העולמי

אוהד יאסין, המשמש כיום כסגן נשיא וחבר הנהלת מרכז הפיתוח במיקרוסופט ישראל, ינהל מאות עובדים בישראל וברחבי העולם, ויוביל פעילות אסטרטגית מול ממשלות וארגונים ריבוניים ● את התפקיד קיבל הבכיר הישראלי בין השאר על רקע התפקיד המרכזי שממלא מרכז הפיתוח בישראל בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, ענן וסייבר

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה