גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יקרה ב-48 השעות האחרונות לפני פקיעת המנדט והאם נתניהו ישלוף עוד שפן?

כל מי שמכיר את רה"מ יודע שהוא נוהג לשלוף שפנים מהכובע כשאף אחד לא מוכן • בהנחה שלא יקדים להחזיר את המנדט להרכבת הממשלה, גם הפעם כדאי להיות דרוכים עד הרגע האחרון • ומה הותיר נתניהו במשרד החוץ ● פרשנות

בנימין נתניהו / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס

שבוע מלא אירועים לפנינו. סיום המחזור השנתי של קריאה בתורה עם "פרשת וזאת הברכה" המסיימת, ומיד לאחריה, "בראשית". עבור ראש הממשלה בנימין נתניהו - סיום המחזור השני של הבחירות במהלך שנת 2019, תום 28 ימים של אי-הרכבת ממשלה וסוף המנדט להרכבת ממשלה שהעניק לו נשיא המדינה. כל אלה יחולו ביום רביעי.

אירוע מכונן אישי נוסף צפוי השבוע: סיום העשור השביעי בחיי נתניהו. ביום ב', 21 באוקטובר, יציין ראש הממשלה את יום הולדתו ה-70. בעבר נהג לחגוג ימי הולדת בלשכת ראש הממשלה, בשעות הבוקר, עם הצוות המקיף אותו, רעייתו ובניו. כמה מקורבים פוליטיים הוזמנו. לפני שנה ניפק נתניהו באותה חגיגה את "וידיאו הקונספירציה", שבו האשים את הח"כ גדעון סער ואת נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בחתרנות ובתככנות פוליטית שלא הוכחו עד היום.

נתניהו שקל לציין את יום הולדתו ה-70 בטוקיו, יפן, בחגיגות הכתרת הקיסר היפני החדש. שגרירויות שתי המדינות כבר עבדו על הטיסה ועל הסידורים הנלווים, ובלשכת ראש הממשלה אישרו לכתבים כי שוקלים את התוכנית הזו. כעבור כמה ימים פנו מקורבים של נתניהו לעיתונאים ואמרו "זה לא יקרה". הסיבה? החג והצורך בשמירת החג מסבכים את הנסיעה ולא מאפשרים לשהות שם ולקיים פגישות עם מנהיגים זרים. נסיעת יפן בוטלה, עם או בלי קשר לסיום המנדט, עם או בלי קשר ליום ההולדת ה-70. בחוגים אחרים דיברו על מסיבה רבת משתתפים ביום חמישי הבא, אבל הפרטים המלאים לא ידועים.

על כל פנים, ביום רביעי עומדת להסתיים תקופה נוספת עבור נתניהו: פקיעת המנדט להרכבת הממשלה והעברת הסמכויות לידי הח"כ בני גנץ. נתניהו ממאן להשיב את המנדט במהירות כפי שהצהיר ראש השנה, באמצעות הודעת דוברו, יונתן אוריך. הוא מחזיק בו עד הרגע האחרון.

כל מי שמכיר את התנהלותו של נתניהו בעשור האחרון יודע לומר שב-48 השעות האחרונות תהיה תזזית. תקתוק השעון יישמע, הספירה לאחור תחל ונתניהו יפצח בהתרוצצות היסטרית לחפש מוצא. אלה יהיו יומיים קריטיים שבהם עשויים להיסגר דברים. בפעם הקודמת, בין 27 ל-29 במאי 2019, יו"ר העבודה הקודם אבי גבאי הגיע לבית ראש הממשלה בבלפור כדי "לעשות עסקים". הוא אף הנציח את הרגעים בווידיאו שעד היום לא נחשף. הווידיאו נועד להשאיר בידי גבאי "הוכחה לרצינותו" של ראש הממשלה.

אצל נתניהו זו שיטה, זו גישה. מינויים או החלטות חשובות התקבלו אצלו בשעות או בדקות האחרונות. זוכרים את הליך מינוי מבקר המדינה? שעה לפני תום פקיעת המועד להגשת השמות הגיע נתניהו עם שמו של המועמד רונן פרץ, ממלא מקום מנכ"ל משרד רה"מ. זוכרים את הליך ההצבעה לנשיא המדינה? כמה לילות לפני תום מועד הגשת השמות, פנה נתניהו לסופר היהודי אלי ויזל ז"ל והציע לו את התפקיד. דוגמאות לאקסטזת השעות האחרונות יש למכביר, והדפוס קבוע. הזמן אוזל והיצירתיות ממריאה. מיטב היוצרים פועלים תחת לחץ, וכך גם נתניהו והאנשים המקיפים אותו, השולפים רעיונות בננו-שניות האחרונות. לפיכך לזירה הפוליטית כדאי ורצוי לחדד אוזניים מיום שני בבוקר. עשויות לצוץ הפתעות.

מה מתבשל בסוכ"ץ?

האירוע השנתי בסוכה אצל ישראל כ"ץ התרחש כסדרו. הפורמט מוכר ונערך כבר מספר רב של פעמים. אפילו הכרזתו של כ"ץ שהוא יהיה בין המתמודדים בסיום תקופת נתניהו - אינה הכרזה חדשה. היא נאמרה כבר מספר פעמים, אחת מהן אפילו הייתה באותה סוכה לפני שנה או שנתיים. האירוע השנתי הוא מפגן כוח פוליטי שנתי המעיד על מעמדו המוצק של כ"ץ במרכז המפלגה. אולם כ"ץ לא יכול ולא רוצה לערער על מנהיגותו הנוכחית של נתניהו ולכן גם הוא חי את "תקופת ההמתנה". המועמדים לראשות הליכוד מתנהלים בחשכה. אסור להם להראות כלפי חוץ נימה כלשהי של ביקורת או חתירה למימוש עצמי. הם נקראים לדגל לחתימות נאמנות והצהרות תמיכה ואפילו אסור להם לתכנן עם אנשיהם מהלכים חוזים פני עתיד, פן יבולע להם. כ"ץ הולך על חבל דק. בעבר היו יחסיו עם נתניהו מתוחים, אך בשנה האחרונה הכול דבש. את האגרסיות הוא מפנה כלפי ח"כ אביגדור ליברמן, הרשע הקבוע מבחינתו.

אחד הקשיים של כ"ץ הוא תפקוד המשרד שחשק בו כל כך הרבה שנים. הוא שר החוץ והאחריות נופלת עליו, וזאת על אף השליטה המוחלטת של נתניהו בזירה.

תקציבי משרד החוץ יבשו בשנים האחרונות. זה החל עוד כשליברמן היה שר החוץ, אך המשיך ביתר שאת בארבע השנים שבהן נתניהו כיהן כשר החוץ במקביל לתפקיד ראש הממשלה (2015-2019).

השיטה היא כדלקמן: מייבשים את המשרד הממשלתי מתקציבים ואז טוענים שמדובר בקבוצה לא מתפקדת של פקידי ציבור. נתניהו מעולם לא אמר את הדברים ישירות, אבל זו האווירה המרחפת מעל לראש המשרד הממשלתי הזה. הסברה, מאבק ב-BDS, ירושלים, יחסי התפוצות, נקטפו מתוך פעילותיהם הטבעיות והועברו לשרים אחרים בחמש השנים האחרונות.

לדיפלומטים ברחבי העולם אין כסף לטוס, לנסוע במדינותיהם, ליצור קשרים בפרלמנטים, לארח, להיפגש. בשנים האחרונות מיקד נתניהו את כל המהלכים לעצמו. הוא הסביר לציבור שמהות הקשרים של ישראל בעולם תלויה בו, באישיותו, בלוח הזמנים שלו.

שר החוץ הנוכחי כ"ץ יהיה מי שיישא בסופו של דבר בתוצאות, ונתניהו לא יהסס להפיל עליו אחריות ואשמה, אם יתגלו פרשיות חמורות.

בינתיים ישראל נמצאת במשבר מול רוסיה, עם פרשיית הרשעתה של נעמה יששכר, שנדונה לשבע שנות מאסר וחצי על החזקת כ-10 גרם חשיש ונלקחה ככלי מיקוח במאבק בין מעצמות.

בתוך כל זה, אין לישראל שגריר ברוסיה. גרי קורן עזב את משרתו בספטמבר, אחרי שנתניהו הגיע לביקור של כמה שעות בסוצ'י (אותו ביקור שבו פוטין "ייבש" אותו במשך שלוש שעות). ישככר נעצרה לפני חצי שנה, אך במשרד החוץ לא ידעו על המקרה ולא טיפלו בעניין אילו כאירוע חריג.

גם במצרים, ניצבת שגרירות ישראל נטושה. לפני יותר משנה, מינויה של אמירה אורון אושר, בידיעתו האישית של נתניהו. מישהו לחש על אוזנו של נתניהו משהו בנוגע למצרים והוא החליט לנצל את המיקום היוקרתי למתת פוליטי וכך הוא מעכב יותר משנה את אישורו הפורמלי של המינוי בממשלה.

אורון, דיפלומטית ותיקה, מומחית מובילה לתחום מצרים, מוכרת ומוערכת שם ובבירות נוספות במזרח התיכון והיא יושבת בירושלים וממתינה עד שנתניהו יצליח להרכיב ממשלה ויחפש למי לתת צ'ופר פוליטי כדי לפנות לו עוד תפקידים בממשלה. בפריס, השגרירה המקצועית (לא מינוי פוליטי) עליזה בן-נון היתה אמורה לסיים את כהונתה לפני מספר חודשים,אך במשרד לא התקדמו עם מינוי המחליף/ה ובן-נון הושארה לעת עתה. במשלחת ישראל באו"ם האריך נתניהו את הקדנציה לדני דנון, מבלי שפעל למינוי בעל התפקיד הבא.

על פי הכללים, לראש הממשלה ושר החוץ עומדת הזכות ל-11 מינויים פוליטיים בשגרירויות ברחבי העולם. נתניהו לא המציא את השיטה, וחבל שכך זה מתנהל, אבל זה דבר מקובל. אולם לאור המצב במדינה, כאשר אין ממשלה, האם לא ראוי להביא משרות מקצועיות ליעדים הללו ולא להשאיר את משרד החוץ קירח מכל כיוון?
שר החוץ ישראל כ"ץ מסר ל"גלובס" כי "המצב הפוליטי עשוי ליצור בעיות בשיבוץ התפקידים ולכן בימים הקרובים תיעשה פנייה לנציבות שירות המדינה והיועץ המשפטי למממשלה כדי לקבל אישור לביצוע מינויים בחלק מן היעדים".

עוד כתבות

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב, וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה כי זו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

נמנעים מבדיקות? אולי יש לכם FOFO

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

אלון שטאובר / צילום: אפרת קופר

"יש תחושה של הזדמנויות בשוק": המנכ"ל שקנה חברת נדל"ן ותיקה בראיון

אלון שטאובר, מנכ"ל ושותף בקבוצת מסד עוז, נכנס לאחרונה גם לתפקיד מנכ"ל משותף בחברת אמריקה ישראל לאחר השלמה של מיזוג בין החברות, וכעת נערך להנפקה בשנתיים הקרובות ● מסד עוז מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של 40 מיליארד שקל, ומה שחסר לה זה רק מהנדסים

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock

החל ממרץ: הטיסה הבינלאומית הראשונה שתצא משדה התעופה רמון

לגלובס נודע כי הקו הראשון שחברת הלואו קוסט וויזאייר תפעיל מנמל התעופה רמון יהיה קו בודפשט-אילת ויפעל כבר מחודש מרץ הקרוב ● המהלך הוא חלק מהקמת בסיסי הפעילות של החברה בישראל ומההסכמות שהושגו במו"מ עם משרד התחבורה

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות