גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יקרה ב-48 השעות האחרונות לפני פקיעת המנדט והאם נתניהו ישלוף עוד שפן?

כל מי שמכיר את רה"מ יודע שהוא נוהג לשלוף שפנים מהכובע כשאף אחד לא מוכן • בהנחה שלא יקדים להחזיר את המנדט להרכבת הממשלה, גם הפעם כדאי להיות דרוכים עד הרגע האחרון • ומה הותיר נתניהו במשרד החוץ ● פרשנות

בנימין נתניהו / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס

שבוע מלא אירועים לפנינו. סיום המחזור השנתי של קריאה בתורה עם "פרשת וזאת הברכה" המסיימת, ומיד לאחריה, "בראשית". עבור ראש הממשלה בנימין נתניהו - סיום המחזור השני של הבחירות במהלך שנת 2019, תום 28 ימים של אי-הרכבת ממשלה וסוף המנדט להרכבת ממשלה שהעניק לו נשיא המדינה. כל אלה יחולו ביום רביעי.

אירוע מכונן אישי נוסף צפוי השבוע: סיום העשור השביעי בחיי נתניהו. ביום ב', 21 באוקטובר, יציין ראש הממשלה את יום הולדתו ה-70. בעבר נהג לחגוג ימי הולדת בלשכת ראש הממשלה, בשעות הבוקר, עם הצוות המקיף אותו, רעייתו ובניו. כמה מקורבים פוליטיים הוזמנו. לפני שנה ניפק נתניהו באותה חגיגה את "וידיאו הקונספירציה", שבו האשים את הח"כ גדעון סער ואת נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בחתרנות ובתככנות פוליטית שלא הוכחו עד היום.

נתניהו שקל לציין את יום הולדתו ה-70 בטוקיו, יפן, בחגיגות הכתרת הקיסר היפני החדש. שגרירויות שתי המדינות כבר עבדו על הטיסה ועל הסידורים הנלווים, ובלשכת ראש הממשלה אישרו לכתבים כי שוקלים את התוכנית הזו. כעבור כמה ימים פנו מקורבים של נתניהו לעיתונאים ואמרו "זה לא יקרה". הסיבה? החג והצורך בשמירת החג מסבכים את הנסיעה ולא מאפשרים לשהות שם ולקיים פגישות עם מנהיגים זרים. נסיעת יפן בוטלה, עם או בלי קשר לסיום המנדט, עם או בלי קשר ליום ההולדת ה-70. בחוגים אחרים דיברו על מסיבה רבת משתתפים ביום חמישי הבא, אבל הפרטים המלאים לא ידועים.

על כל פנים, ביום רביעי עומדת להסתיים תקופה נוספת עבור נתניהו: פקיעת המנדט להרכבת הממשלה והעברת הסמכויות לידי הח"כ בני גנץ. נתניהו ממאן להשיב את המנדט במהירות כפי שהצהיר ראש השנה, באמצעות הודעת דוברו, יונתן אוריך. הוא מחזיק בו עד הרגע האחרון.

כל מי שמכיר את התנהלותו של נתניהו בעשור האחרון יודע לומר שב-48 השעות האחרונות תהיה תזזית. תקתוק השעון יישמע, הספירה לאחור תחל ונתניהו יפצח בהתרוצצות היסטרית לחפש מוצא. אלה יהיו יומיים קריטיים שבהם עשויים להיסגר דברים. בפעם הקודמת, בין 27 ל-29 במאי 2019, יו"ר העבודה הקודם אבי גבאי הגיע לבית ראש הממשלה בבלפור כדי "לעשות עסקים". הוא אף הנציח את הרגעים בווידיאו שעד היום לא נחשף. הווידיאו נועד להשאיר בידי גבאי "הוכחה לרצינותו" של ראש הממשלה.

אצל נתניהו זו שיטה, זו גישה. מינויים או החלטות חשובות התקבלו אצלו בשעות או בדקות האחרונות. זוכרים את הליך מינוי מבקר המדינה? שעה לפני תום פקיעת המועד להגשת השמות הגיע נתניהו עם שמו של המועמד רונן פרץ, ממלא מקום מנכ"ל משרד רה"מ. זוכרים את הליך ההצבעה לנשיא המדינה? כמה לילות לפני תום מועד הגשת השמות, פנה נתניהו לסופר היהודי אלי ויזל ז"ל והציע לו את התפקיד. דוגמאות לאקסטזת השעות האחרונות יש למכביר, והדפוס קבוע. הזמן אוזל והיצירתיות ממריאה. מיטב היוצרים פועלים תחת לחץ, וכך גם נתניהו והאנשים המקיפים אותו, השולפים רעיונות בננו-שניות האחרונות. לפיכך לזירה הפוליטית כדאי ורצוי לחדד אוזניים מיום שני בבוקר. עשויות לצוץ הפתעות.

מה מתבשל בסוכ"ץ?

האירוע השנתי בסוכה אצל ישראל כ"ץ התרחש כסדרו. הפורמט מוכר ונערך כבר מספר רב של פעמים. אפילו הכרזתו של כ"ץ שהוא יהיה בין המתמודדים בסיום תקופת נתניהו - אינה הכרזה חדשה. היא נאמרה כבר מספר פעמים, אחת מהן אפילו הייתה באותה סוכה לפני שנה או שנתיים. האירוע השנתי הוא מפגן כוח פוליטי שנתי המעיד על מעמדו המוצק של כ"ץ במרכז המפלגה. אולם כ"ץ לא יכול ולא רוצה לערער על מנהיגותו הנוכחית של נתניהו ולכן גם הוא חי את "תקופת ההמתנה". המועמדים לראשות הליכוד מתנהלים בחשכה. אסור להם להראות כלפי חוץ נימה כלשהי של ביקורת או חתירה למימוש עצמי. הם נקראים לדגל לחתימות נאמנות והצהרות תמיכה ואפילו אסור להם לתכנן עם אנשיהם מהלכים חוזים פני עתיד, פן יבולע להם. כ"ץ הולך על חבל דק. בעבר היו יחסיו עם נתניהו מתוחים, אך בשנה האחרונה הכול דבש. את האגרסיות הוא מפנה כלפי ח"כ אביגדור ליברמן, הרשע הקבוע מבחינתו.

אחד הקשיים של כ"ץ הוא תפקוד המשרד שחשק בו כל כך הרבה שנים. הוא שר החוץ והאחריות נופלת עליו, וזאת על אף השליטה המוחלטת של נתניהו בזירה.

תקציבי משרד החוץ יבשו בשנים האחרונות. זה החל עוד כשליברמן היה שר החוץ, אך המשיך ביתר שאת בארבע השנים שבהן נתניהו כיהן כשר החוץ במקביל לתפקיד ראש הממשלה (2015-2019).

השיטה היא כדלקמן: מייבשים את המשרד הממשלתי מתקציבים ואז טוענים שמדובר בקבוצה לא מתפקדת של פקידי ציבור. נתניהו מעולם לא אמר את הדברים ישירות, אבל זו האווירה המרחפת מעל לראש המשרד הממשלתי הזה. הסברה, מאבק ב-BDS, ירושלים, יחסי התפוצות, נקטפו מתוך פעילותיהם הטבעיות והועברו לשרים אחרים בחמש השנים האחרונות.

לדיפלומטים ברחבי העולם אין כסף לטוס, לנסוע במדינותיהם, ליצור קשרים בפרלמנטים, לארח, להיפגש. בשנים האחרונות מיקד נתניהו את כל המהלכים לעצמו. הוא הסביר לציבור שמהות הקשרים של ישראל בעולם תלויה בו, באישיותו, בלוח הזמנים שלו.

שר החוץ הנוכחי כ"ץ יהיה מי שיישא בסופו של דבר בתוצאות, ונתניהו לא יהסס להפיל עליו אחריות ואשמה, אם יתגלו פרשיות חמורות.

בינתיים ישראל נמצאת במשבר מול רוסיה, עם פרשיית הרשעתה של נעמה יששכר, שנדונה לשבע שנות מאסר וחצי על החזקת כ-10 גרם חשיש ונלקחה ככלי מיקוח במאבק בין מעצמות.

בתוך כל זה, אין לישראל שגריר ברוסיה. גרי קורן עזב את משרתו בספטמבר, אחרי שנתניהו הגיע לביקור של כמה שעות בסוצ'י (אותו ביקור שבו פוטין "ייבש" אותו במשך שלוש שעות). ישככר נעצרה לפני חצי שנה, אך במשרד החוץ לא ידעו על המקרה ולא טיפלו בעניין אילו כאירוע חריג.

גם במצרים, ניצבת שגרירות ישראל נטושה. לפני יותר משנה, מינויה של אמירה אורון אושר, בידיעתו האישית של נתניהו. מישהו לחש על אוזנו של נתניהו משהו בנוגע למצרים והוא החליט לנצל את המיקום היוקרתי למתת פוליטי וכך הוא מעכב יותר משנה את אישורו הפורמלי של המינוי בממשלה.

אורון, דיפלומטית ותיקה, מומחית מובילה לתחום מצרים, מוכרת ומוערכת שם ובבירות נוספות במזרח התיכון והיא יושבת בירושלים וממתינה עד שנתניהו יצליח להרכיב ממשלה ויחפש למי לתת צ'ופר פוליטי כדי לפנות לו עוד תפקידים בממשלה. בפריס, השגרירה המקצועית (לא מינוי פוליטי) עליזה בן-נון היתה אמורה לסיים את כהונתה לפני מספר חודשים,אך במשרד לא התקדמו עם מינוי המחליף/ה ובן-נון הושארה לעת עתה. במשלחת ישראל באו"ם האריך נתניהו את הקדנציה לדני דנון, מבלי שפעל למינוי בעל התפקיד הבא.

על פי הכללים, לראש הממשלה ושר החוץ עומדת הזכות ל-11 מינויים פוליטיים בשגרירויות ברחבי העולם. נתניהו לא המציא את השיטה, וחבל שכך זה מתנהל, אבל זה דבר מקובל. אולם לאור המצב במדינה, כאשר אין ממשלה, האם לא ראוי להביא משרות מקצועיות ליעדים הללו ולא להשאיר את משרד החוץ קירח מכל כיוון?
שר החוץ ישראל כ"ץ מסר ל"גלובס" כי "המצב הפוליטי עשוי ליצור בעיות בשיבוץ התפקידים ולכן בימים הקרובים תיעשה פנייה לנציבות שירות המדינה והיועץ המשפטי למממשלה כדי לקבל אישור לביצוע מינויים בחלק מן היעדים".

עוד כתבות

מדרכה כחול לבן / צילום: עינת לברון

קיבלתם דוח חניה ממצלמה? כל מה שצריך לדעת על הפסיקה שמשנה את הכללים

פסק דין חדש קבע כי לעיריות אין סמכות להשתמש במצלמות LPR אוטומטיות לאכיפת חניה בכחול לבן, בשל הפגיעה בפרטיות והיעדר הסמכה בחוק ● כעת, כשרשויות מקומיות כבר עוצרות את האכיפה ומבטלות מכרזים, עולה השאלה: האם ביטול המוני של קנסות בדרך?

אורמת טכנולוגיות / צילום: איל יצהר

מאסון טבע לחוזי ענק: האנליסטים היו פסימיים, אבל המניה הזו הפכה לכוכבת

בשנת 2018 התפרצות הר געש איימה על אחת מתחנות הכוח המרכזיות של אורמת ● אבל אז היא קדחה בבזלת, הפכה את האסון למנוע צמיחה ונכנסה בגדול לשוק הדאטה סנטרים ● כעת, עם שני חוזי ענק בשבוע ותשואה של 75% בשנה, עולה השאלה האם היא מצדיקה את המחיר? ● ניתוח חברה, מדור חדש

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה

סם סמית' (רקסהאם) חוגג לאחר שהבקיע גול מול קבוצת צ'רלטון אתלטיק / צילום: ap, Jon Super

התייקרות חבילות הספורט של צ'רלטון מגיעה גם ל-yes

yes מצטרפת להוט ולפרטנר שהעלו אף הן את מחירי חבילות הספורט של צ'רלטון, וגובה את הסכום הגבוה ביותר לחבילה זו – כ-100 שקל בחודש

דורי (משמאל) ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום

רשות המסים נגד האחים נאוי: טוענת לאי־דיווח על הכנסות של כ־180 מיליון שקל

השומות האישיות לשאול ודורי נאוי הוצאו בדצמבר האחרון, רגע לפני התיישנות שנת המס 2019 ● במרכז המחלוקת: הלוואות ענק שעברו בין חברותיהם הפרטיות, שלפי הרשות "נמחלו" והפכו לרווח אישי חייב במס ● תגובת האחים נאוי: "ניסיון להחיות מחלוקת מלפני 16 שנה"

קניות ב-AI - התמונה נוצרה באמצעות ג'מיני

לא יודעים להחליט מה לקנות? זה הצ'אט שיפתור לכם את הבעיה

רכישת פריטים ישירות מתוך צ'אט בינה מלאכותית וחוויות תשלום חלקות, לצד גניבת זהויות עוד לפני ביצוע העסקה - אלה המגמות שיובילו את תחום התשלומים ב-2026, לפי דוח חדש של חברת Visa ● וגם: לראשונה, מחצית מכלל תשלומי הצרכנים בעולם לא יהיו במזומן

מתקן של מקורות / צילום: בר - אל

במקורות מזהירים: צפויה ירידת ערך של יותר ממיליארד שקל בנכסי החברה

חברת המים הלאומית מדווחת לבורסה כי תיתכן ירידה מהותית בערך נכסי החברה ובהון העצמי שלה, באומדן המצוי בטווח שבין כ-1.3 מיליארד שקל לכ-2.3 מיליארד שקל ● בנוסף, אומדן זה לא כולל את עלויות הפיתוח שהחברה צריכה להוציא בהיקף שנתי של כ-1.5 מיליארד שקל

מדד ת''א שובר שיא חדש / צילום: Shutterstock

הנקודה ה־4,000: מדדי ת"א חוצים רף היסטורי. האם זו בשורה טובה?

בתוך ימים מדד ת"א 125 וגם מדד ת"א 90 שברו שיא עגול חדש כשהגיעו ל־4,000 נקודות, וגם מדד ת"א 35 נמצא במרחק נגיעה מהשיא הזה ● ההיסטוריה מלמדת שהזמן שלוקח לחצות 1,000 נקודות הולך ומתקצר עם השנים, אבל בדרך לשם על המשקיעים לחצות רף פסיכולוגי ולעתים גם משבר

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החשש ממלחמת סחר מגיע לבורסה בת"א; מניות הבנייה והביטוח יורדות

מדד ת"א 35 יורד בכ-1.7%, מדד ת"א 90 מאבד 2.4% ● הדולר מתחזק מול השקל ● בוול סטריט יגיבו היום לראשונה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ, החוזים העתידיים נסחרים באדום בוהק ● מניות הרכב והיוקרה באירופה נפלו אתמול, המניות הביטחוניות טיפסו ● מה צפוי בדוחות נטפליקס שיפורסמו הלילה ● וגם: המשקיעים יוצאים מענקיות הטכנולוגיה - אלה הסקטורים החזקים בפתח השנה החדשה

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מצוקת דיור? מספר יחידות הדיור בישראל עולה על מספר משקי הבית

על אף שמלאי הדירות חצה את רף ה־3 מיליון ועקף את מספר משקי הבית, כשל תכנוני מעמיק את משבר הדיור ● שלוש נקודות על שוק הנדל"ן בישראל, בעקבות נתוני למ"ס חדשים לשנת 2025

פסימיות היסטורית לגבי הגדלת ההכנסות בשנה הקרובה / אילוסטרציה: Shutterstock

פסימיות לגבי הכנסות, וחשש ממלחמת סחר: מה מנכ"לים צופים לשנת 2026?

של חברת הייעוץ PwC כולל 4,454 מנכ"לים מ-95 מדינות וטריטוריות, ומעלה שורה של ממצאים ● הפסימיות הרבה ביותר נרשמה בסין, שבה רק 5% מהמנכ"לים שהשתתפו בסקר סבורים כי יצליחו להגדיל הכנסות ב-2026

צילום: Shutterstock

עיר מעל האיילון: התוכניות להקמת מתחמי התחבורה החדשים של גוש דן

התוכנית להקמת שבעה מרכזי תחבורה לאורך תוואי המטרו עולה שלב עם אישור התוכניות למחלפי השלום וההגנה ● הפרויקטים ישלבו מוקדי תחבורה ציבורית עם שטחי מסחר, תעסוקה ומבני ציבור

קרן שתוי, מנכ''לית קבוצת הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

מהלך הבעת האמון החריג של מנכ"לית הולמס פלייס: רוכשת מניות תמורת 51 מיליון שקל

קרן שתוי, המשמשת כמנכ"לית הולמס פלייס, רוכשת מחברת הגמל של מור 7.5 מיליון מניות של רשת מועדוני הכושר ● היא תשלם מכיסה 6 מליון שקל, והתשלום הנוסף יבוצע באמצעות הלוואת נון-ריקורס שתצמצם עבורה את הסיכון ● בשנה האחרונה עלתה מניית הולמס פלייס ב-20%, והרשת נסחרת לפי שווי שוק של כ-690 מיליון שקל

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

קבוצת דלק מציגה את התמלוגים ממאגר לוויתן: 822 מיליון דולר

מדובר בשווי המהוון של התמלוגים שקבוצת דלק תקבל מההכנסות מהפקת הגז בלוויתן, דבר שצפוי להוסיף לה הכנסה משמעותית החל מהשנה הקרובה ● הערכת השווי המפורשת מבוססת על התמלוגים הישירים שהקבוצה תקבל ממאגר לוויתן

הדמיית פרויקט איינשטיין / צילום: 3dvision

ב-34.6 מיליון שקל: הפנטהאוז שנמכר בצפון תל אביב

היזמים חן ואיתי גינדי וחברת רמי שבירו דיווחו כי מכרו פנטהאוז דופלקס ברחוב איינשטיין 15 בתל אביב ● המבנה, שכולל מרפסת ובריכה פרטית, נמכר בעסקה שמשקפת 90 אלף שקל למ"ר

טרנד המכוניות החשמליות מאבד גובה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הולך ומתכווץ: מאחורי היחלשות המומנטום של הטרנד החם בשוק הרכב

עלות הרכישה הממוצעת של כלי רכב חשמליים ירדה בכ־15% בשנים האחרונות, כשבמקביל מספר עמדות הטעינה צמח, וערך הרכבים נשמר ● למרות זאת טרנד המכוניות החשמליות מאבד גובה ● הסיבה: שורה של רגולציות שפוגעות בו כדי לשמר את ההכנסות מדלק

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום; מניות הבנייה נפלו, הביטחוניות זינקו במעל 3%

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3% ● נקסט ויז'ן זינקה במעל 7%, לאחר שהודיעה כי קיבלה הזמנה של כ-60 מיליון דולר ● דלק ישראל בדרך להשתלט על הוט מובייל ● מנכ"לית הולמס פלייס תרכוש ממור מניות ב-51 מיליון שקל ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל "יום מרטין לותר קינג"

ריקי בש / צילום: כפיר סיון

השקל בשיא? יועצת ההשקעות הבכירה שממליצה לכם לשקול להגדיל חשיפה לדולר

ריקי בש, ראש ענף ייעוץ השקעות בבנק לאומי, מדגישה כי ב־2026 חשוב עוד יותר פיזור גלובלי ● היא ממעיטה בחשיבות הבחירות בישראל ובארה"ב להתנהגות השווקים בטווח הארוך, ומציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך ● ואילו סקטורים מצדיקים בחינה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"איום על היציבות": בנק ישראל נגד ענף ההשקעות הצומח. ואיך הגיב צבי סטפק?

בדיון סוער בוועדת הכספים נציג בנק ישראל הביע חשש מהסיכון בפעילות הקרנות ● בבתי ההשקעות תקפו: "כשהטיעון נשלף בנושא כל כך איזוטרי, איך נתייחס בפעם הבאה לאיום בנק ישראל?" ● בינתיים, ענף שמנהל מיליארדים נותר תלוי באוויר ומחכה להסדרה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות באירופה; טראמפ איים במכסים של 200% על יין ושמפניה מצרפת

הדאקס נופל בכ-1.5% ● הניקיי ירד בכ-1% ● וול סטריט תגיב היום לראשונה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ, החוזים העתידיים נופלים ● מניות הרכב והיוקרה באירופה נפלו אתמול, המניות הביטחוניות טיפסו ● בוול סטריט יגיבו היום לראשונה לאיומי המכסים החדשים של טראמפ, החוזים העתידיים אדומים ● מה צפוי בדוחות נטפליקס שיפורסמו הלילה