גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוריס ג׳ונסון אחרי התבוסה בפרלמנט: ״אנסה להעביר את הסכם הברקזיט שוב בשבוע הבא״

הפרלמנט הבריטי הצביע בעד עיכוב נוסף בפרישה מהאיחוד האירופי ● חברי הפרלמנט הצביעו בעד תיקון שיאלץ את רה"מ לבקש עוד הערב מבריסל הארכה נוספת של שלושה חודשים ● ג'ונסון: "החוק לא מחייב אותי לכך" ● במקביל לדיון התקיימה הפגנה מחוץ לפרלמנט שבה השתתפו מאות אלפי בני אדם

בוריס ג'ונסון / צילום: רויטרס SIMON DAWSON
בוריס ג'ונסון / צילום: רויטרס SIMON DAWSON

ברלין. הפרלמנט הבריטי הצביע היום בעד עיכוב נוסף בהליך הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי. חברי הפרלמנט, כולל "מורדים" מתוך שורות המפלגה השמרנית ונציגי צפון-אירלנד, הצביעו בעד תיקון שמשמעותו המעשית היא שראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ייאלץ לבקש עוד הערב מבריסל הארכה נוספת של שלושה חודשים, כדי להשלים את חקיקת ההסכם שגיבש ברגע האחרון. בתגובה להוספת התיקון לחוק משכה הממשלה את ההסכם, והיא תביא אותו להצבעה מחדש בשבוע הבא. התיקון התקבל ברוב של 322 מול 306. ג'ונסון, מצדו, הציג עמדה בלתי מתפשרת וטען כי החוק "אינו מחייב" אותו לבקש הארכה מהאיחוד האירופי והתחייב כי אין בכוונתו לעשות זאת.

"ההצבעה עוקרה ממשמעות", אמר ג'ונסון, אחרי שממשלתו משכה את ההסכם מהדיון בפרלמנט. "אני לא הולך לדון בהארכה עם האיחוד האירופי, והחוק לא מחייב אותי לעשות זאת", אמר ג'ונסון. "אני אגיד לאיחוד האירופי - עיכוב נוסף יהיה רע לבריטניה ולאיחוד האירופי". הוא אישר כי הממשלה תציג מחדש את ההסכם להצבעה בשבוע הבא. הוא אמר כי חברי הפרלמנט ישנו את דעתם בשבוע הבא, ויאשרו את ההסכם.

חברי פרלמנט מהאופוזיציה, מנגד, קראו לג'ונסון לכבד את החוק ומנהיג המפלגה הסקוטית אף איים כי "ג'ונסון ימצא את עצמו בבית המשפט", אם יסרב לעשות זאת. התיקון שעבר מכונה "תיקון לטווין" - והוא יוזמה בין-מפלגתית שקובעת כי הסכם ה"ברקזיט" ייחשב למאושר רק אחרי שיסתיימו הליכי החקיקה השונים בעניינו.

מטרת התיקון היא להבטיח שג'ונסון אינו מסתפק באישור ההסכם בפרלמנט היום, ואז יוצא באופן חד-צדדי מהאיחוד האירופי, כפי שאיים לעשות. התיקון מראה את עומק חוסר-האמון הקיים בפרלמנט הבריטי, ואפילו בתוך מפלגתו של ראש הממשלה, במדיניות שהוא מוביל ובהתחייבויותיו הפומביות. התיקון למעשה מפעיל את "חוק בן", שקובע כי על ג'ונסון לכתוב מכתב לאיחוד ובו בקשה לדחות את הפרישה ל-31 בינואר 2020. זהו אותו חוק עצמו שג'ונסון, לדבריו, אינו מתכוון לכבד.

הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר

ייתכן כי האיחוד האירופי יעניק הארכה קצרה יותר ממה שנקבע כי על ג'ונסון לבקש, או לא יעניק הארכה כלל, ובמצב כזה ככל הנראה יחזרו בהם חברי הפרלמנט ויצביעו בעד ההסכם ללא תיקונים. הממשלה הבהירה כי כל מי שהצביע בעד התיקון יסולק מהמפלגה השמרנית, וכי היא עשויה להביא את ההסכם לדיון מחודש ביום שני הקרוב.

ישנם גם דיווחים שלפיהם ראש הממשלה מתכוון לכתוב מכתב נוסף על המכתב המבקש הארכה, שבו תאריכים שונים מאלו שנקבעו ב"חוק בן". ג'ונסון, כאמור, אמר כי החוק לא מחייב אותו לבקש הארכה מהאיחוד האירופי.

הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר

במקביל לדיונים בפרלמנט התקיימה בסמוך הפגנת ענק, שבה השתתפו מאות אלפי בני אדם, שהביעו התנגדות לפרישה מהאיחוד וקראו למשאל עם חוזר על הברקזיט.

התקשורת הבריטית תיעדה את צהלות השמחה של הקהל ברגע שבו התברר כי תיקון לטווין התקבל, וכי הפרלמנט לא יכריע היום בנוגע להסכם הברקזיט שגיבש ג׳ונסון. לפי המארגנים, בהפגנה ובצעדה השתתפו בין מאות אלפים למיליון אזרחים בריטים. המארגנים גייסו כחצי מיליון ליש"ט למימון הפעילות לטובת משאל עם חוזר.

"יצאנו להפגין נגד ממשלה שמדברת כל הזמן על חשיבות התהליך הדמוקרטי, אבל אינה מוכנה לעמוד בשום מבחן דמוקרטי", אמר ל"גלובס" אורי רודנר שמתגורר בבריטניה. רודנר הוסיף גם, כי הגיע יחד עם אשתו קייטי להפגנה "בהרגשה שהמאבק שלנו נכשל, וסיימנו בהרגשה שאולי הצלחנו להשפיע קצת. לליברלים בכל העולם המערבי אסור להתייאש במאבקיהם השונים".

הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר

טרפוד ההישג מהשבוע

הסיבוך הנוכחי מאיים לטרפד את ההישג שרשם ג'ונסון השבוע, כאשר הצליח לגבש עסקה חדשה מול בריסל, שמחליפה את מנגנון ה"בקסטופ" באי האירי בשורת חוקים שמשמעותם כי צפון אירלנד תהיה כפופה "דה יורה" לאיחוד המכסים של הממלכה המאוחדת, אך "דה פקטו" לחוקי האיחוד האירופי בעניין זה.

הגוף השולט בצפון אירלנד (סטורמונט) יוכל להצביע מדי ארבע שנים אם ברצונו להמשיך בסידורים מיוחדים אלה, או לשים להם קץ. בספירה שערכו כלי התקשורת הסתמן כי יש רוב לאישור ההסכם של ג'ונסון, אולם הוא עצמו סירב להעמיד את ההסכם להצבעה בגלל תיקון לטווין.

עוד כתבות

מחיר ביטוח הרכב / צילום: Shutterstock

לפני הדיון בוועדת הכלכלה: רשות שוק ההון קנסה שתי חברות ביטוח על מחירי ביטוחי הרכב

רשות שוק ההון הטילה קנס של 125 אלף שקל לביטוח ישיר והפניקס בעקבות חוסר בפרטים שביקשה מחברות הביטוח כדי להבין האם הן העלו את פרמיות ביטוחי הרכב יותר מדי ● הרשות ספגה ביקורת על כך שפעלה לאט מדי, כאשר בזמן שפעלה מחירי הביטוח כבר ירדו בשנה האחרונה בכ-10%

תאונת דרכים / צילום: פביו טרופה

הכאוס יידחה: משרד התחבורה מאריך בשנה את הרישיון של שמאי הרכב

לאחר חשיפת גלובס, משרד התחבורה ממהר למנוע מצב שבו חברות הביטוח לא יכולות לשלם על תיקון רכבים, ולכן מוסכים לא יתקנו והציבור יתקע בלי כלי רכב לאחר תאונה ● עד כה, ניתנו לשמאים רישיונות רק לחמש שנים, וכעת אלו יהיו תקפים לשש שנים

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי מפטרת כ-200 עובדים, הרוב מישראל

החברה מפטרת כ-5% מכח האדם שלה, רוב המפוטרים יהיו בישראל, ויגיעו מחלקים שונים בחברה ● מובילאיי: "החברה תפעל לתמוך בעובדים המושפעים ובמקביל תמשיך לגייס למשרות הנדרשות למימוש תוכניותיה ארוכות הטווח"

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות / צילום: Shutterstock

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות: "מי שיכול, דורש מהמעסיק שיפור"

עליית השכר במגזר העסקי האיצה בחודשים האחרונים, והגיעה לקצב שנתי של 5%, לאחר שבמחצית הראשונה של 2025 נרשמה התמתנות ● בין הסיבות: מחסור בעובדים, היקף המילואים, יוקר המחיה ושינויים בהייטק ● המגזר הציבורי נותר מאחור, אך שם צפוי שיפור כבר בינואר ● המשך המגמה עלול להשפיע לרעה על האינפלציה

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

למרות הירידה במניה: מנכ"ל אקרו מכר מניות בכ-26.5 מיליון שקל

זיו יעקובי, מנכ"ל חברת הבנייה, הצטרף לגל המימושים בבורסה ומכר בימים האחרונים חלק מהמניות שברשותו - בשתי עסקאות מחוץ לבורסה ● המכירה מגיעה אחרי שבשנה החולפת ירדה מניית אקרו בכ-14% בניגוד למגמה בשוק

שר התקשורת שלמה קרעי וח''כ גלית דיסטל אטרביאן הדיונים בהוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת התקשורת החדשה יצאה לדרך, השר קרעי הבטיח: "הרפורמה לא תיעצר"

לפתיחת דיוני הוועדה בהצעת חוק התקשורת (שידורים) החדש, בהובלת היו"ר ח"כ גלית דיסטל אטבריאן, הגיעו שר התקשורת עצמו וחברי הוועדה מטעם האופוזיציה - אך נוכחות חברי הקואליציה הייתה דלה במיוחד ● ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד: "כל המטרה של החקיקה היא להשתלט על התקשורת החופשית"

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצר, שאטרסטוק

הפערים בנתונים ומי משלם הכי הרבה: 3 גרפים על שיטת המיסוי בישראל

מחקר חדש של רשות המסים חושף פערים ביחס לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכל הנוגע להכנסות לפי עשירונים ● ממה נובעים הפערים, איזה עשירון נושא ברוב נטל המס ומי מצליח "להתחמק" ממנו?

מתחם הנרקיס, בית שמש - הדמיה / צילום: קסם הדמיות

אושר פרויקט פינוי־בינוי מבין הגדולים בארץ: 3,500 יחידות דיור חדשות בבית שמש

הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז ירושלים אישרה את פרויקט הפינוי-בינוי הגדול ביותר בתולדות העיר בית שמש ● יוקמו כ־3,500 דירות חדשות, לצד מוסדות חינוך ותשתיות ציבוריות משודרגות ● המודל שאושר מאפשר לדיירים לעבור ישירות לדירות החדשות במגרש החלוץ, ללא מעבר ביניים

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

מס היסף יוחל גם על משקיעי נדל"ן: האם כדאי למכור את הדירה לפני שייכנס לתוקף?

בשינויים שמציע תקציב המדינה לשנת 2026 נכלל סעיף לפיו דירות מגורים להשקעה ייכללו בחישוב ההכנסה החייבת במס היסף, דבר שעשוי להשפיע על רבים ● מדוע זה קורה עכשיו, עד כמה זה משמעותי ואיך אפשר להפחית מרוע הגזרה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

תקיפת צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

גל תקיפות בלבנון: חיל האוויר תקף יעדים של חיזבאללה

מקורות בחמאס: מתקיימות שיחות רציניות לסלילת הדרך למו"מ על השלב השני ● חיל האוויר תקף במרכז הרצועה מחבל שתכנן פיגוע מיידי נגד כוחות צה"ל ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● עדכונים שוטפים

ביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

החברה הקטנה שרוצה לממן למנכ"ל לימודים במעל 100 אלף שקל לשנה

אולמד סולושנס מעוניינת לממן למנכ"ל החברה, פרופסור עוז שפירא, לימודי תואר שני באוניברסיטה רייכמן ● עלות שכרו השנתית צפויה להגיע לכ-1.5 מיליון שקל

ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא / צילום: יחצ - רפי דלויה -

"רעננה אינה תפאורה לפריימריז בליכוד": פוצץ אירוע חתימת הסכם הגג בעיר

טקס החתימה הופסק לאחר שראש עיריית רעננה חיים ברוידא סירב שיו"ר הליכוד וסגנה בעיר ישתתפו, ואילו שר הבינוי והשיכון חיים כץ התעקש על נוכחותם ● לפי ההסכם, המדינה צפויה להשקיע 1.75 מיליארד שקל להקמת שכונה חדשה

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

ההצעה של חמאס: הפסקת אש ל-10 שנים ו"הקפאת השימוש בנשק"

חיל האוויר תקף במרכז הרצועה מחבל שתכנן פיגוע מיידי נגד כוחות צה"ל   ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● הדרישה של חמאס לאנשי מיליציות: תסגירו את עצמכם ותקבלו חנינה ● דיווחים בעזה: חמאס והצלב האדום נערכים לחידוש החיפושים אחר החלל החטוף רס"ל רן גואילי ● עדכונים שוטפים