גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוריס ג׳ונסון אחרי התבוסה בפרלמנט: ״אנסה להעביר את הסכם הברקזיט שוב בשבוע הבא״

הפרלמנט הבריטי הצביע בעד עיכוב נוסף בפרישה מהאיחוד האירופי ● חברי הפרלמנט הצביעו בעד תיקון שיאלץ את רה"מ לבקש עוד הערב מבריסל הארכה נוספת של שלושה חודשים ● ג'ונסון: "החוק לא מחייב אותי לכך" ● במקביל לדיון התקיימה הפגנה מחוץ לפרלמנט שבה השתתפו מאות אלפי בני אדם

בוריס ג'ונסון / צילום: רויטרס SIMON DAWSON
בוריס ג'ונסון / צילום: רויטרס SIMON DAWSON

ברלין. הפרלמנט הבריטי הצביע היום בעד עיכוב נוסף בהליך הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי. חברי הפרלמנט, כולל "מורדים" מתוך שורות המפלגה השמרנית ונציגי צפון-אירלנד, הצביעו בעד תיקון שמשמעותו המעשית היא שראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ייאלץ לבקש עוד הערב מבריסל הארכה נוספת של שלושה חודשים, כדי להשלים את חקיקת ההסכם שגיבש ברגע האחרון. בתגובה להוספת התיקון לחוק משכה הממשלה את ההסכם, והיא תביא אותו להצבעה מחדש בשבוע הבא. התיקון התקבל ברוב של 322 מול 306. ג'ונסון, מצדו, הציג עמדה בלתי מתפשרת וטען כי החוק "אינו מחייב" אותו לבקש הארכה מהאיחוד האירופי והתחייב כי אין בכוונתו לעשות זאת.

"ההצבעה עוקרה ממשמעות", אמר ג'ונסון, אחרי שממשלתו משכה את ההסכם מהדיון בפרלמנט. "אני לא הולך לדון בהארכה עם האיחוד האירופי, והחוק לא מחייב אותי לעשות זאת", אמר ג'ונסון. "אני אגיד לאיחוד האירופי - עיכוב נוסף יהיה רע לבריטניה ולאיחוד האירופי". הוא אישר כי הממשלה תציג מחדש את ההסכם להצבעה בשבוע הבא. הוא אמר כי חברי הפרלמנט ישנו את דעתם בשבוע הבא, ויאשרו את ההסכם.

חברי פרלמנט מהאופוזיציה, מנגד, קראו לג'ונסון לכבד את החוק ומנהיג המפלגה הסקוטית אף איים כי "ג'ונסון ימצא את עצמו בבית המשפט", אם יסרב לעשות זאת. התיקון שעבר מכונה "תיקון לטווין" - והוא יוזמה בין-מפלגתית שקובעת כי הסכם ה"ברקזיט" ייחשב למאושר רק אחרי שיסתיימו הליכי החקיקה השונים בעניינו.

מטרת התיקון היא להבטיח שג'ונסון אינו מסתפק באישור ההסכם בפרלמנט היום, ואז יוצא באופן חד-צדדי מהאיחוד האירופי, כפי שאיים לעשות. התיקון מראה את עומק חוסר-האמון הקיים בפרלמנט הבריטי, ואפילו בתוך מפלגתו של ראש הממשלה, במדיניות שהוא מוביל ובהתחייבויותיו הפומביות. התיקון למעשה מפעיל את "חוק בן", שקובע כי על ג'ונסון לכתוב מכתב לאיחוד ובו בקשה לדחות את הפרישה ל-31 בינואר 2020. זהו אותו חוק עצמו שג'ונסון, לדבריו, אינו מתכוון לכבד.

הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר

ייתכן כי האיחוד האירופי יעניק הארכה קצרה יותר ממה שנקבע כי על ג'ונסון לבקש, או לא יעניק הארכה כלל, ובמצב כזה ככל הנראה יחזרו בהם חברי הפרלמנט ויצביעו בעד ההסכם ללא תיקונים. הממשלה הבהירה כי כל מי שהצביע בעד התיקון יסולק מהמפלגה השמרנית, וכי היא עשויה להביא את ההסכם לדיון מחודש ביום שני הקרוב.

ישנם גם דיווחים שלפיהם ראש הממשלה מתכוון לכתוב מכתב נוסף על המכתב המבקש הארכה, שבו תאריכים שונים מאלו שנקבעו ב"חוק בן". ג'ונסון, כאמור, אמר כי החוק לא מחייב אותו לבקש הארכה מהאיחוד האירופי.

הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר

במקביל לדיונים בפרלמנט התקיימה בסמוך הפגנת ענק, שבה השתתפו מאות אלפי בני אדם, שהביעו התנגדות לפרישה מהאיחוד וקראו למשאל עם חוזר על הברקזיט.

התקשורת הבריטית תיעדה את צהלות השמחה של הקהל ברגע שבו התברר כי תיקון לטווין התקבל, וכי הפרלמנט לא יכריע היום בנוגע להסכם הברקזיט שגיבש ג׳ונסון. לפי המארגנים, בהפגנה ובצעדה השתתפו בין מאות אלפים למיליון אזרחים בריטים. המארגנים גייסו כחצי מיליון ליש"ט למימון הפעילות לטובת משאל עם חוזר.

"יצאנו להפגין נגד ממשלה שמדברת כל הזמן על חשיבות התהליך הדמוקרטי, אבל אינה מוכנה לעמוד בשום מבחן דמוקרטי", אמר ל"גלובס" אורי רודנר שמתגורר בבריטניה. רודנר הוסיף גם, כי הגיע יחד עם אשתו קייטי להפגנה "בהרגשה שהמאבק שלנו נכשל, וסיימנו בהרגשה שאולי הצלחנו להשפיע קצת. לליברלים בכל העולם המערבי אסור להתייאש במאבקיהם השונים".

הפגנה נגד הברקזיט בלונדון / צילום: אורי רודנר

טרפוד ההישג מהשבוע

הסיבוך הנוכחי מאיים לטרפד את ההישג שרשם ג'ונסון השבוע, כאשר הצליח לגבש עסקה חדשה מול בריסל, שמחליפה את מנגנון ה"בקסטופ" באי האירי בשורת חוקים שמשמעותם כי צפון אירלנד תהיה כפופה "דה יורה" לאיחוד המכסים של הממלכה המאוחדת, אך "דה פקטו" לחוקי האיחוד האירופי בעניין זה.

הגוף השולט בצפון אירלנד (סטורמונט) יוכל להצביע מדי ארבע שנים אם ברצונו להמשיך בסידורים מיוחדים אלה, או לשים להם קץ. בספירה שערכו כלי התקשורת הסתמן כי יש רוב לאישור ההסכם של ג'ונסון, אולם הוא עצמו סירב להעמיד את ההסכם להצבעה בגלל תיקון לטווין.

עוד כתבות

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

פחות משהובטח: הממשלה אישרה תוכנית תמיכה בקריית שמונה

הבוקר התכנסה הממשלה בעיר וקיבלה החלטה לשיקום וצמיחה דמוגרפית בקריית שמונה, ואולם הארנק הדיגיטלי שהובטח לתושבים יתקבל כמענק חד-פעמי ● מאידך, תושבים חדשים, אם יגיעו לעיר, יזכו למענק חודשי של כ-2,000 שקל למשך שנה וחצי

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בניגוד להנחיות

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"

חלפני כסף ברחובות טהראן / צילום: ap, Vahid Salemi

הדרך האיראנית להילחם בשחיקת המטבע: הדפסה של שטר חדש

הריל האיראני הגיע לשפל חדש - 1.6 מיליון ריאל איראני לדולר אחד ● בניסיון להתמודד עם השחיקה, בבנק המרכזי בטהרן השיקו היום מטבע חדש של 5 מיליון ריאל

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך ביהמ"ש העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

אונקיית כסף / צילום: Reuters, CFOTO

אחרי נסיקה מסחררת הגיעה הנפילה: מה גרם לירידות החדות במחירי המתכות?

בשבוע שעבר הזהיר צבי סטפק כי מחירי שתי המתכות ב"סחרור מסוכן שיגרום הפסדים כבדים למשקיעים" ● לדבריו "זה קורה בעיקר כאשר הראלי המטורף מוכתב ע"י כניסת משקיעים ש'מגלים' את ההזדמנות באיחור רב" ● ולמה גם הביטקוין הצטרף לירידות?

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלב הניסוי הקליני: האם זו התרופה שתעצור את תהליך ההזדקנות?

הגישה של פרופ' דיוויד סינקלייר, גורו ההזדקנות, עומדת לראשונה למבחן אמפירי ● בשנת 2025 חלה עלייה משמעותית בהשקעות בבריאות הנפש בישראל ● עמותת יד שרה פיתחה פלטפורמה לאיסוף מידע רפואי ● החברה שהודיעה בשבוע שעבר על השלמת ניסוי קליני לאבחון גורם מרכזי להתקפי לב ● והמכללה האקדמית אשקלון השיקה מרכז לסימולציה קלינית מתקדמת ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב, חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם ליקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

הארמדה של ארה"ב: שדה התעופה הצף והטילים המדויקים שמכוונים לאיראן

באיראן מכחישים את התוכניות לקיים תמרונים צבאיים של משמרות המהפכה במצרי הורמוז ● צה"ל תקף כלים הנדסיים של חיזבאללה בדרום לבנון ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%