גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמו השידורים באיכות 4K בישראל, ומתי נזכה ליהנות מרמת שידור כמו באירופה?

לקראת שידורי אירועי ספורט מרכזיים, מפעילות הטלוויזיה מתחרות על ליבו של הצרכן דרך איכות השידור, אך מיד לאחר סיום המשחקים, השידורים חוזרים לאיכות שידור נמוכה ● האם גם לפני טוקיו 2020 הסיפור יחזור על עצמו, ומתי ישראל תיישר קו עם איכות השידור הנהוגה בעולם המערבי?

נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: כדיה לוי
נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: כדיה לוי

מי שאחראית לכך שכיום רואים את שידורי ערוץ 2 באיכות HD היא אוה מדז'יבוז', שכיהנה אז כיו"רית מועצת הרשות השנייה. הטריגר שאפשר למדז'יבוז' לעשות את השינוי הוא המעבר של הערוץ המסחרי מזכיינות לרישיון שידור, שאותו התנתה יו"ר הרשות השנייה במעבר לשידור ב-HD. אלמלא המהלך של מדז'יבוז', שקיבל תמיכה ציבורית מחלק מכלי התקשורת, ספק אם הערוץ היה עובר לשידור ב-HD, וסביר להניח שעוד היינו ממשיכים לראות את שידוריו באיכות שידור ירודה (SD).

אותו סיפור מתרחש כעת לנגד עינינו בכל הקשור לשידורי ה-4K, איכות השידור שלוקחת את ה-HD ומכפילה אותו פי ארבעה. שוב אנו חווים פיגור אחרי העולם, ושוב ישראל תמצא את עצמה באותה סיטואציה שבה היא מפתחת את הטכנולוגיות המתקדמות בדחיסה וקידוד של שידורי וידאו, אבל היעדר תשתיות מתקדמות גוזרות עליה לראות את הפירות אצל מפעילים וחברות טלוויזיה בכל העולם - זאת בעוד שכאן המפעילים ממשיכים להנמיך בכל דרך את איכות השידורים, מסיבות של מצוקה תקציבית שעליהן נרחיב מיד. אז למה ישראל לא מצטרפת למועדון ה-4K?

הסיבה לכך נעוצה בשני גורמים מרכזיים: הראשון פחות קשור למחדלים מקומיים ונוגע לכך שאת ההבדלים באיכות השידורים כנראה רואים רק במסכים גדולים מאוד, כלומר מ-65 אינץ' ומעלה. ברוב משקי-הבית בישראל המסכים קטנים יותר, ולכן אין הבדל דרמטי בין שידור באיכות של 4K ל-HD. ככל שהמסכים יגדלו, ההבדלים ייעשו יותר משמעותיים, והציבור יצפה מהמפעילים לאפשר לו ליהנות מהיתרון.

לדברי גורם בכיר בשוק הטלוויזיה, "העין האנושית הממוצעת מתחילה לחוש בהבדל רק במסכים הגדולים. יש כאלה שטוענים שניתן להרגיש בהבדל כבר במסכים בגודל 55 אינץ', אבל זה לא נכון. כבכר היום יותר ויותר בתי-אב בישראל רוכשים מסכים גדולים יותר, ולכן כשמגמה זאת תגיע למסה של לקוחות, תעלה ככל הנראה הדרישה לאיכות שידור גבוהה יותר. צריך לזכור גם שרוב הסדרות והסרטים כבר מצולמים באיכות 4K. את השידורים החיים כמו ספורט וחדשות ייקח קצת יותר זמן לשדר ב4K, בגלל בעיות של רוחב פס".

שידורי הספורט תמיד היו קטליזטור לשדרוג של איכות השידור. ב-2018 התחוללה בישראל תחרות סביב איכות שידורי המונדיאל ששודר באיכות 4K. התחרות הזאת הולכת להתעצם מאוד בשנה הבאה, לאחר שהיפנים הודיעו שהם הולכים להעביר את השידורים מאולימפיאדת טוקיו 2020 באיכות שידור של 8K. כבר עכשיו רואים במדינות באירופה כמו אנגליה ואיטליה שידורים ב-8K, כך שהדיון סביב איכות השידור בישראל צפוי להתעצם.

כאן עוברים לסיבה השנייה שבישראל אנחנו בקושי רואים שידורים ב-HD: איכות התשתיות ומנגנון התשלומים להעברת אינטרנט. שידור באיכות גבוהה דורש רוחב פס. לרוב, סרט שמצולם באיכות גבוהה עובר לחברות הטלוויזיה, שמנמיכות את איכותו בשל העלות הכספית הכרוכה בהעברת רוחב פס גדול על גבי תשתיות בזק והוט.

"חברת הטלוויזיה מקבלת את הווידאו באיכות מאוד גבוהה, אבל שמורה לה הזכות להחליט שבמסגרת כמות הפיקסלים, כלומר איכות השידור לאורך ולרוחב, היא דוגמת את רוחב הפס כל איקס שניות, וככה היא משפיעה על איכות השידור. זאת אומרת שהמפעיל יכול להחליט שהוא מקודד קובץ וידאו, שלצורך איכות מקסימלית חייב למשל רוחב פס של 40 מגה, ל-4-5 מגה בלבד כדי לחסוך בעלויות. זה אומר שבכוונה פוגעים בשטף האינפורמציה והעושר במקטעי זמן שונים של השידור".

לדבריו, בדרך-כלל הצופה הממוצע לא מרגיש בהבדלים כשמקודדים את הווידאו באיכות גבוהה, אבל לעתים המפעיל נאלץ להנמיך את האות בצורה משמעותית בגלל היעדר רוחב פס מספק, ואז בהחלט יכול לקרות מצב שהצופה בבית יחוש בהבדלי האיכות, ולפעמים אפילו באותו שידור עצמו.

עוד מוסיף אותו הגורם כי "המפעילים משתמשים בשיטות שונות וחדשניות על-מנת לחסוך בעלויות, כגון טכנולוגיות דחיסת וידאו שמאפשרות לא רק להוריד את רוחב הפס, אלא להוריד גם כל מיני אזורים במסך שלכאורה הצופה פחות מסתכל עליהם ומשלבים טכנולוגיות שמעלימות אינפורמציה והופכות את השטף לעוד יותר דליל".

דוגמה לכך היא לקחת למשל פרח שמופיע בפינת המסך ולטשטש אותו. אם הפרח מורכב מכמה צבעים, הטכנולוגיה מאפשרת לטשטש חלק מהצבעים, כך שבמקום שלושה צבעים במקור, הפרח ייראה בשניים בלבד. "זה עולם ומלואו של טכנולוגיות קידוד ודחיסה, שאתה כמפעיל משתמש בהן וגורם לזה שאיכות החוויה נפגעת טיפה, אבל הצופה הממוצע כמעט ולא ירגיש בכך, והמפעיל יחסוך הרבה כסף. ואלה פרמטרים שהמפעילים משחקים איתם".

מהירות האינטרנט הקווי

בפועל, מבנה העלויות בשידורי הטלוויזיה בישראל, לפיו משלמות פרטנר וסלקום לבזק עבור תעבורת השידורים, הוא זה שמכתיב את איכות השידור, אך המוזר הוא שלמרות התחרות בין החברות, אף חברת טלוויזיה לא נכנסה לתחרות בפרמטר של איכות הצפייה. כנראה שלאף אחת מהחברות אין עניין להיכנס למירוץ חימוש, אף שכל אחת מהחברות משווקת ממירים תומכי 4K.

הבעיה אף יותר חמורה מפני שבישראל המפעילים לא רק שחוסכים ברוחב הפס במיוחד בשידורים חיים ובשעות צפיית שיא - הם גם חוסכים רוחב פס ומקודדים שידורים שלא בשעות העומס.

בשבוע הבא תחל yes להעביר את שידוריה באופן מלא על גבי האינטרנט ולהסיט לאט-לאט חלק מהלקוחות לצפייה מתקדמת ואיכותית יותר מאשר על גבי הלוויין. האם זו תהיה ההזדמנות של yes להוכיח שהיא שומרת על מובילות באיכות הצפייה כפי שעשתה בעת שהוקמה, או שהיא תיכנע למגמה הרווחת בישראל? אם כן, אלה יהיו חדשות טובות לשוק הטלוויזיה; אך אם היא תבחר באופציה השנייה, זה יהיה פספוס.

כך מתקבלת תמונה עגומה של איכות שידור ירודה שלא תבוא על פתרונה אלא רק כאשר הרגולטור ייקח על עצמו את האחריות להתערב בכך ולהעלות את רמת השידורים, בדיוק כפי שעשתה אוה מדז'יבוז' כאשר כפתה על זכייני הטלוויזיה לעבור לשידור באיכות HD. לאור מצבם של המפעילים ולאור העובדה שהרגולטור בישראל משמש הרבה פעמים כזרוע הארוכה של החברות, לא נראה שיהיה רגולטור שידרוש זאת לטובת הציבור - וחבל. 

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"