גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני הפיטורים: ההסתדרות גיבשה תוכנית "הצלה" לשוק הסלולר

ההסתדרות תגיש למשרד התקשורת תוכנית הקוראת לפצל את בזק והוט מפעילות הסלולר שלהן, להפחית את אגרות התדרים ולאפשר הקלות בחבילות שיכללו דקות וגלישה פלוס מכשיר ● אולם התוכנית לא מתמודדת עם הסוגיה הבוערת ביותר - דרישת החברות להתייעלות

מיה יניב, יו"רית ועד עובדי סלקום / צילום: כדיה לוי
מיה יניב, יו"רית ועד עובדי סלקום / צילום: כדיה לוי

מחלקת המחקר בהסתדרות גיבשה תוכנית אסטרטגית לשוק הסלולר במטרה להתמודד עם המשבר הקשה בשוק. התוכנית נמצאת בשלבים אחרונים ותוצג בקרוב ליו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, שיציג אותה בפני שר התקשורת. התוכנית הוכנה על-ידי מחלקת המחקר של ההסתדרות, בראשות פרופ' ירון זליכה.

לדברי יקי חלוצי, יו"ר איגוד הסלולר וההייטק בהסתדרות, "אנחנו כבר הרבה זמן מסתובבים סביב המשבר בשוק, ואחת המסקנות שלנו היא שאין לנו דרישות מסודרות מול משרד התקשורת והרגולטור. החלטנו שאנחנו רוצים להציע סט של צעדים כדי לרפא את כשל השוק בסלולר. חשוב לי להדגיש שאנחנו לא בעד העלאת מחירי הסלולר ולא נגד הרפורמה".

לדברי פרופ' זליכה, "האסטרטגיה של משרד התקשורת נכשלה. המשרד צריך לשנות את האסטרטגיה לא בגלל הדרישות שלנו אלא לטובת הצרכנים והשוק. אנחנו פשוט עושים לו את העבודה ולוקחים אחריות. הנחת המוצא היא שיש כשל שוק, והמשבר האחרון של פיטורי העובדים בסלקום ובפלאפון הביא אותנו למסקנה שחייבים להציע אלטרנטיבות, כי פיטורי עובדים אינם הפתרון אלא חלק מהבעיה. הנחת המוצא היא שהרפורמה שהייתה בסלולר טובה, והיישום שלה והאכיפה הבררנית הם אחת הבעיות".

האגרות אינן משקפות את השווי

התוכנית שהגישה ההסתדרות אינה מתייחסת לסוגיית פיטורי העובדים בחברות ותהליכי התייעלות שנדונים בכל חברה בנפרד.

אז מה מציעה ההסתדרות? כמה צעדים מרכזיים, שהראשון שבהם הוא הפחתה משמעותית באגרות התדרים שמשלמות החברות ואשר נאמדות בכ-300 מיליון שקל בשנה.

לדברי זליכה, "מדובר באגרות הגבוהות מהרווחים של החברות. האגרות נקבעו על-פי שווי התדרים שהיו בידיהן לפני 20 שנה, בזמן שהחברות היו לא תחרותיות וגילמו רווח מונופוליסטי. השווי אז לא רלוונטי להיום, אבל מכיוון שהמנגנון אינו יחסי, הוא גבוה ואינו משקף את השווי היום. אנחנו אומרים שהתשלום צריך להיות אפקטיבי".

לדברי שי בירן, סמנכ"ל כלכלה בהסתדרות, "הנקודה הבסיסית היא שבשוק יש ממש טרייד-אוף בין מחיר, שירות וקידמה טכנולוגית, והם חייבים להיות באיזון, כדי שהמחירים יוכלו לממן השקעות, וכדי שהשירות לא ייפגע. שולי הרווח בענף הצטמצמו למקום שמפר את האיזון, וגם משרד התקשורת מודה בזה".

העבודה כוללת נתונים השוואתיים שמראים כי ישראל נמצאת במקום נמוך בפרמטרים של מהירות הורדה, זמינות לדור הרביעי ותשתיות לדור חמישי.

נקודה נוספת שמחברי התוכנית דורשים היא לחייב את המפעילים הווירטואליים, הנעזרים בתשתיות של החברות הגדולות, להשקיע בתשתיות. המטרה היא למנוע משחקנים כגון רמי לוי ואחרים להמשיך ולמכור במחירים לא ריאליים, במחירים שבהם מוכרות חברות שמשקיעות בתשתיות. לדברי המחברים, המשמעות היא שאין תמריץ להשקעות, ואין שוויון בין השחקנים בדרישות שחלות עליהן.

עוד מציעה העבודה להקל ברגולציה הצרכנית בשוק הסלולר. הכוונה היא לאפשר לחברות הסלולר למכור ציוד קצה, כמו מכשירי טלפון, ביחד עם חבילות גלישה. כיום החברות אינן יכולות לעשות זאת, מכיוון שהדבר נכלל ברפורמה של שר התקשורת לשעבר משה כחלון כניתוק זיקה. המטרה הייתה לנתק את הזיקה בין המכשיר ובין חבילת הסלולר כדי למנוע כבילה של הלקוח ולאפשר גיוון ותחרות בשוק ציוד הקצה, שנשלט בזמנו במלואו בידי חברות הסלולר. בהסתדרות קוראים להחזיר את הזיקה אך בצורה מוגבלת ולא לחזור לתוכניות האגרסיביות שהיו בעבר. עם זאת, יש לאפשר ללקוחות ולמפעילים גמישות בשוק תחרותי שמאוד שונה ממה שהיה בעבר.

אחת המטרות של המהלך היא להקטין את שיעורי הנטישה של החברות, שהם מאוד גבוהים ויכולים להגיע ל-40% נטישה בשנה, מספר גבוה מאוד בכל קנה-מידה.

הצעה נוספת שבוודאי הולכת להרעיד את אמות הספים, ולכן גם הסיכוי שלה להתממש הוא מאוד נמוך, היא ההצעה להפריד בין בזק לפלאפון ובין הוט להוט מובייל. בעיני החברים בהסתדרות, הקבוצות בזק והוט משתמשות בפעילות הסלולר כדי להחליש מתחרים ולפגוע בתחרות.

לדברי זליכה, מדובר בשחרור "תינוקות שנשבו". "יש פה שני שחקנים שנשבו, שצריך לשחרר אותם לחופשי ולא להכפיף אותם לרצונות של החברות האמהות". לדברי בירן, לא בטוח שפלאפון והוט מובייל מממשות את הפוטנציאל שלהן בסלולר, משום שהן משרתות אינטרסים אחרים, כולל פוטנציאל השקעות.

נקודה נוספת בתוכנית היא הכללתה של רשת הסיבים האופטיים של בזק במסגרת השוק הסיטונאי, כלומר הנגשת הסיבים של בזק למתחרותיה כפי שהדבר קורה היום ברשת הנחושת. הדבר הוא ממילא אחד מאבני-הדרך של משרד התקשורת, וההחלטה להכליל את רשת הסיבים העתידית של בזק במסגרת השוק הסיטונאי היא דבר שמקובל על המשרד, ואין על כך עוררין.

במקביל מגבש ועד העובדים של סלקום, בראשות מיה יניב, תוכנית מעודכנת לשוק התקשורת יחד עם הנהלת סלקום ובסיועה של חברת הייעוץ BDO. יניב יזמה את הכנת התוכנית כבר לפני כשנה, כאשר זיהתה שהמשבר בשוק הסלולר הולך ומתגבר, ודחפה לשינוי מדיניות מקיף. יניב נפגשה מספר פעמים עם בכירי משרד התקשורת ועם אנשי משרד האוצר כדי להתריע על הסכנות להידרדרות הענף.

אופטימיות זהירה בפלאפון

בתוך כך נודע כי חלה התקדמות במשא-ומתן בין ההסתדרות לפלאפון, והצדדים אף המשיכו לקיים את המשא-ומתן ביניהם במהלך החגים. ההגדרה של המצב כרגע היא אופטימיות זהירה, והצדדים נמנעים מהצהרה של אמירות מחייבות, אך נראה כי הכיוון הוא חיובי.

המטרה היא לסיים את המשא-ומתן בין ועד העובדים בפלאפון להנהלה, ולהמשיך משם למשא-ומתן עם הרוכשים החדשים של בזק - קרן סרצ'לייט, שצפויה לקבל את היתר השליטה בחברה. סרצ'לייט סירבה עד עתה לנהל משא-ומתן עם העובדים בקבוצה, כל עוד היא לא הבעלים של החברה, והותירה להנהלה להתקדם במשא-ומתן על-פי שיקוליה. כעת דורשים כל ועדי העובדים בקבוצה כי סרצ'לייט תערוב כבעלת השליטה להסכמים הקיבוציים ותבטיח את מחויבותה לאיתנותה של הקבוצה.

בסלקום הצדדים התחילו היום (ד') את המשא-ומתן, ועל-פי הערכות, ביום הראשון צפויים הצדדים להתבצר בעמדותיהם. הנהלת סלקום גייסה את עופר עיני כיועץ ואת חברת קוגנום, לשעבר סוארי ושות'. קוגנום ליוותה את סלקום גם בפרויקט רכישת השליטה במיזם הסיבים האופטיים IBC לצד BDO, שגם הייתה מעורבת בייעוץ וגיבוש התוכנית העסקית של המיזם.

סלקום ופלאפון 1

בפלאפון המצב שונה מסלקום, זאת על רקע העובדה שהפיטורים שההנהלה רוצה לבצע הם חלק מגיבוש תוכנית יותר מקיפה הכוללת את החברות-הבנות בקבוצת בזק במסגרת האיחוד התפעולי ביניהן. כאמור, ל"גלובס" נודע כי הצדדים נמצאים בישורת האחרונה של המשא-ומתן, מה שאומר שמספר המפוטרים יהיה קטן יותר מהמתוכנן, ושוועד העובדים יסכים להתייעלות שתלווה בצעדים שנועדו לייצר לפלאפון מנועי צמיחה. ההערכה היא שמדובר בהגברת הסינרגיה בין כל החברות-הבנות.

בסלקום מתכננת ההנהלה לפטר מאות עובדים: המספרים נעים בין 600 ל-1,000 עובדים. התוכנית נהדפה בתקיפות בידי ועד העובדים, שהשבית את החברה. התוכנית בפלאפון כוללת גיוס הון לשיפור במצבה הפיננסי של החברה בהיקף של 400 מיליון שקל וקיצוץ בעלויות בסדר גודל של 150 מיליון שקל בשנה, בעיקר מקיצוץ בעלויות השכר ופתיחת הסכמים עם ספקים.

אתמול (ג') נפגש מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, עם אנליסטים בשוק ההון בבית ההשקעות IBI. בפגישה השתתף גם סמנכ"ל כלכלה במשרד התקשורת, עופר רז-דרור. לדברי גורמים שנכחו בפגישה, אנשי משרד התקשורת נמנעו מלדבר על גובה המחירים בשוק הסלולר וכן נמנעו מהבעת תמיכה בצעדים למיזוגים בשוק. 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי