גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האימוג'י הפופולרי בעולם אומר עלינו הרבה דברים, וכולם רעים

לא הייתי מטריד אתכם בשנאתי, עמוקה ככל שתהיה, לסימן גרפי סתמי - אם לא הייתה לו חשיבות או סמליות כלשהי בעולמנו ● אבל זה בדיוק העניין, שיש לו. מכל הסימנים - בזה בחרו ובוחרים אחיי בני האדם, וזה די מדכא אותי

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א.

📺 זו המילה שאני הכי שונא בעברית למרות שהיא בכלל לא מילה והיא בכלל לא בעברית. האימוג'י של הפרצוף הצוחק בדמעות הוא אחד הדברים המתועבים ביותר בעולם בעיניי. תראו אותו, פשוט תסתכלו על הדבר הזה. נכון שבמילון האימוג'י הוא נועד להחליף את ה-LOL הישן והטוב (ראשי תיבות של "צוחק בקול"), לשמש כריכוך להערה סרקסטית או סתם לסמן שאתה מתלוצץ. הכוונה הייתה טובה, אבל התוצאה? תראו אותו, פשוט תסתכלו על הדבר הזה: איזו תערובת דוחה ובוטה של בוז וביטול מרושע. זה לא צחוק טוב לב, זה צחוק על מישהו, גיחוך יהיר ומזלזל, פרצוף שכולו אכזריות ושמחה לאיד - כנראה המכוערת מכל התכונות האנושיות. אפילו העיניים שלו עצומות, הוא לא מסתכל על כלום. הוא בטח לא מקשיב לשום דבר כי אין לו אוזניים. אני פשוט שונא את 📺.

לא הייתי מטריד אתכם בשנאתי, עמוקה ככל שתהיה, לסימן גרפי סתמי - אם לא הייתה לו חשיבות או סמליות כלשהי בעולמנו. אבל זה בדיוק העניין, שיש לו. זו אולי לא מילה, והיא אולי לא בעברית, אבל הפרצוף הצוחק בדמעות הוא האימוג'י הפופולרי ביותר מכל 3,000 האימוג'ים האחרים הקיימים בעולמנו המקוון. לא הלב האדום, לא האגודל המורם, לא הצמדת כפות הידיים, לא נשיקה - כל אלה אפילו לא מתקרבים אליו בפופולריות. הפרצוף הצוחק בדמעות הוא הסימן הכי נשלח בעולם. מכל הסימנים - בזה בחרו ובוחרים אחי בני האדם משהו כמו 6 מיליארד פעמים ביום. וזה די מדכא אותי לחשוב על כל הבוז הזה, נע בעולם כמו סופת אבק.

ב.

 צריך להבין: אימוג'ית זו השפה המדוברת ביותר בעולם; יותר מ-4 מיליארד בני אדם, למעלה ממחציתנו, דוברים אימוג'ית שוטפת ואין לך מקום על הכוכב היפה שלנו שלא תוכל להסתדר בו בעזרת כמה פרצופונים ורִגשונים.

השפה האימוג'ית עדיין מתהווה בתהליך מרתק. היא מכילה למעלה משלושת אלפים מילים/סמלים שרק הולכים ומתרבים כל הזמן; בקרוב יתווספו אימוג'ים של טנדר, אדם בכיסא גלגלים, כפכפי אצבע, אקורדיון ועוד. אימוג'י זו מילה לכל דבר ועניין, שיכולה להיחשב להטרדה מינית ולהבדיל כהתחייבות חוזית. לשפה האימוג'ית יש אפילו אקדמיה משלה, "קונסורציום יוניקוד" שאחראית לא רק לקבלה והטמעה של אימוג'ים חדשים אלא גם לתקשורת שתהיה מובנת בין מכשירים, פלטפורמות ומערכות הפעלה שונות. זה בדיוק כמו שנכתב בסיפור מגדל בבל שייקרא בקרוב בבתי הכנסת: "כל הארץ שפה אחת ודברים אחדים" - הסיפור שהיה אחד הנבטים הראשונים בכפירה שלי; כילד לא הצלחתי לקבל מה כואב לאלוהים שכולנו מבינים אחד את השני. מאז זרמו הרבה מים בסמבטיון, וכמו בספרו המופתי של ניל גיימן, "אלים אמריקאים", ניגפו האלים הישנים בפני האלים החדשים - אלי האוטוסטרדות והאינטרנט, האשראי והטלוויזיה שולטים היום בכיפת העולם, ולהם דווקא מאוד נוח שיש מגדלי בבל בכל מקום, ושכולנו מדברים באותה שפה, אימוג'ית. ככה יותר קל להלעיט אותנו בשיט שהם מוכרים. ועכשיו אין לי ברירה אלא לכפור גם באלים האלה. פעם כופר תמיד כופר.

האימוג’י הפופולרי ביותר בתבל / איור: תמיר שפר

ג.

השבוע פרסם קונסורציום יוניקוד את רשימת האימוג'ים הפופולריים, אבל הפרצוף הצוחק עם הדמעות הוא האימוג'י המוביל בעולם כבר שנים; הוא הנפוץ ביותר במרבית הפלטפורמות, פייסבוק, מסנג'ר, ווטסאפ - אחד מכל חמישה אימוג'ים שנשלחים. מגזין "טיים" אף כינה אותו "האימוג'י העליון" - הו, האימה! ב-2015 נבחר למילת השנה של מילון אוקספורד. "חשנו שהסימן מצליח ללכוד את תחושת המשחקיות והאינטימיות וכך מגלם את תרבות האימוג'י כולה", כתבו אז. אגב, המילה שלא נבחרה באותה שנה למילת השנה הייתה "פליט", ללמדכם עד כמה העולם יכול להיות מחורבן. מיליוני אנשים מאבדים את ביתם, את חייהם ואת כבודם ומה תגובת המערב? 📺. את האימוג'י הזה מקבלים היום הכורדים.

האימוג'י, אם להמשיך ולצטט את מילון אוקספורד: "מתעלה מעל גבולות השפה והלשון אל עבר שפה אוניברסלית". אז מה אני אומר: שאם הסימן הכי פופולרי, בשפה הכי פופולרית בעולם כולו, לא מבטא דבר מלבד בוז, יהירות, ביטול ושמחה זחוחה ואכזרית לאיד, אין ברירה לבנאדם ולאנושות כולה אלא לשאול את עצמו כמה שאלות לא נעימות.

למה אני שונא את האימוג'י הזה כל-כך? אני חושב שזו ההגזמה וההפרזה שבו. למה זה מפריע לי בעצם? הרי ברור שאנשים לא באמת בוכים מצחוק מכל פוסט באינטרנט או שורה בצ'אט, כמו שהלב שלהם לא נשבר והעיניים שלהם לא מאירות בלבבות אדומים. ההפרזה נחוצה; הרוב המוחלט של התקשורת האנושית הוא לא מילולי, יש שפת גוף, טונים, הבעות פנים, מחוות וכיו"ב - כל הדברים האלה נעלמים בתקשורת שאינה חזותית. אימוג'ים נועדו לעשות פיין-טיונינג למשפט הכתוב. אלא שהכוונון העדין הפך להיות פטיש חמישה קילו שבמהלומה אחת טוחן לאבק את הניואנס, העידון, הרמז הדק. בסוף נשארה רק ההפרזה המוגזמת, או ההגזמה המופרזת. כאדם שרק מנסה לנסח משפטים בצורה סבירה, אני מרגיש שהפטיש הזה הוא אויב אישי ושהפרצוף הצוחק בדמעות הוא עלבון שתוכנן במיוחד בשבילי.

ד.

אבל לא הכול אישי וזה לא רק אני. "השפעת הטכנולוגיה", כתב החבר מרשל מקלוהן, "לא מתרחשת רק ברמת הדעות והמושגים. היא משנה את יחסי החושים והתבניות התפיסתיות בהתמדה, ובלי להיתקל בהתנגדות". רוצה לומר, הכול דו סטרי - אנחנו עיצבנו את האימוג'ים ועכשיו האימוג'ים מעצבים אותנו (אם לסחוב עוד פרפרזה ממקלוהן). ויתרנו על דקויות? אז זהו, חברים, אין יותר דקויות. אפשר למתוח קו די ישיר ודי עבה בין מה שמכונה "תרבות האימוג'ים" לתרבות הפוליטית כולה, לא רק בישראל.

פעם, לא כל-כך פעם, בכל טור פרשנות פוליטי היית יכול למצוא את המשל על משה סנה ז"ל שכתב לעצמו "טיעון חלש - להרים את הקול". היום מספיק לשים אימוג'י של קקי מחייך בין שני פרצופים צוחקים בדמעות - והטיעון מושלם. כל-כך קל ופשוט: אני לא שומע אותך ואני לא רואה אותך, בטח שלא מקשיב לך או מתבונן בך, אני פשוט עוצם עיניים וצוחק צחוק גדול ומלא בוז. וככה בדיוק אנחנו הולכים לבחירות, לבחירות הקודמות כמו לבחירות הבאות והקרובות, וגם לאלה שאחריהן; עם כל הבוז והביטול והיוהרה וחוסר ההקשבה והדמעה המזויפת. עם הצחוק הגדול, המוגזם, הלא אמיתי. ואין דבר עצוב יותר מאדם שמזייף חיוך ריק.

בכל פעם שאני משתמש במילה פעם יש לי להבהיר: איני טוען, חלילה, שפעם היה יותר טוב. עכשיו הכי טוב, וזה מדעי: השבוע קראתי ב"נייצ'ר" על צוות חוקרים שניתח 8 מיליון ספרים ו-65 מיליון מאמרים בעיתונים שנכתבו ופורסמו בארה"ב, בריטניה, צרפת ואיטליה בין 1820 ל-2009. החוקרים הקצו ציוני "אושר" לעשרות אלפי מילים ואז חישבו את היחס בין השפה החיובית והשלילית, והגיעו למסקנה שאנשים היום שמחים יותר מאי-פעם. אלא מה, הסקר הזה נגמר ב-2009, משהו כמו שנה לפני שתרבות האימוג'ים חדרה לחיינו והשתלטה עליהם. ה-📺 הוצג לעולם רק ב-2010 והשפעתו עוד לא נבדקה.

יום אחד, אני בטוח, עוד תיבדק, תיחקר ותוכח השפעתו המזיקה וההרסנית של ה-📺 השנוא.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

תיקון והתנצלות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023