גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניפגש במשרד הווירטואלי: מה יקרה לעבודה כשהמציאות כבר לא תהיה מציאות

בעשור הקרוב טכנולוגיות של מציאות וירטואלית ומציאות רבודה צפויות להתרחב הרבה מעבר לעולם המשחקים ולשנות גם את האופן שבו אנחנו עובדים

עבודה מהבית / צילום: shutterstock
עבודה מהבית / צילום: shutterstock

זה כמה שנים אנחנו שומעים על מציאות מדומה ומציאות רבודה, אבל רובנו עדיין לא פגשנו אותן במקומות שבהם נרגיש את הטכנולוגיות האלה באמת בעתיד. כיום, הן נקשרות אצלנו בעיקר במשחקים, אבל תכף מתחיל עשור חדש, וזו הזדמנות להביט אל עבר העתיד, ולנסות לקרוא את הכתובות שעל הקיר ולהתכונן - מבחינה אישית, ארגונית וציבורית. טכנולוגיות המציאות המדומה (עם המשקפיים שמעבירים אותנו על כל חושינו למציאות אחרת) והמציאות הרבודה (שמלבישה על המציאות אלמנטים דיגיטליים) צפויות להגדיר מחדש את חוויית המציאות ואולי את המציאות עצמה, ובתוכה, את עולם העבודה.

חישבו לרגע מה עשה לחיינו הטלפון החכם. לפני טיפה יותר מעשור הוא הפציע והביא איתו את האפליקציות, הכניס את המידע לכיס, ושינה את האופן שבו אנחנו חיים, קונים, מתקשרים, עובדים, צורכים.

עכשיו דמיינו מכשירים נוחים לשימוש ונשיאה שמאפשרים לנו לבחור איזה עולם אנחנו רוצים לראות, איזו נקודת מבט אנחנו רוצים לאמץ ואילו רבדים רלוונטיים למה שאנחנו עושים עכשיו. נניח שיצאתם לקניות, החנות תראה לכם רק את מה שאתם אוהבים לרכוש, את המוצרים שאתם צריכים, את המותגים שאתם מעדיפים. תוכלו לסנן את מה שאתם רואים לפי מחירים, צבעים, קטגוריות. נכנסתם לחנות בגדים? תראו רק מה שיש במידה שלכם. תסתכלו במראה, תראו איך אתם נראים כשאתם לובשים את זה. רוצים צבע אחר? אין בעיה. והמוצר הזה שהגיע עכשיו הביתה וצריך להרכיב? אין בעיה, העדשות שלכם יראו לכם כיצד כל חלק מתחבר.

עכשיו דמיינו שאתם במצב למידה. היכן שתסתכלו תקבלו שיעור בפיזיקה (חוקי כוח תוך כדי משחק כדורגל) או היסטוריה (איך נראה העולם לפני 100 שנה), או אולי שפה (איך אומרים את זה בספרדית?). במקום לחפש תשובות בגוגל, הן יופיעו מול עיניכם או באוזניכם. אתם מטיילים ובמצב תיירות? תקבלו מדריך שמספר לכם על כל אתר בכל תקופה, עם דגשים לפי ההעדפות שלכם.

חברת המחקר והייעוץ דלויט מונה שלושה שינויים מרכזיים הכרוכים בטכנולוגיות האלה: מקורות המידע (מצלמות, סנסורים, מידע מהרשת וכל מה שמתחבר אליה), אופן הצגת המידע על המציאות הקיימת, ואופן התקשורת עם הכלים החדשים - תנועות ידיים, עיניים, ראש, דיבור ואלי גם מחשבה. יש כאן אפשרות לתקשר עם מכונות כפי שלא עשינו בעבר ולעשות דברים חדשים.

בעולם כזה נקבל את המידע שאנחנו זקוקים לו ברגע שאנחנו זקוקים לו, מה שיאפשר לנו להתמודד עם כמויות המידע והמורכבות הגוברת. אבל יותר ממידע, נקבל את היכולות שאנחנו צריכים ואת ההנחיה המתאימה. חישבו על מומחה שרואה את הבעיה שאתם מנסים לפתור ולא רק שומע אתכם מתארים אותה. אחר כך הוא מסביר לכם צעד אחר צעד, באופן ויזואלי, איך לפתור אותה. זה כבר מאפשר לנו לבצע מגוון הרבה יותר גדול של פעולות מכפי שיכולנו לבצע בעבר, כשהיינו צריכים ללמוד פעולות בעל-פה.

בוראים עולמות חדשים

בדלויט טוענים כי הכלים האלה ישנו את אופן העבודה שלנו, וכבר היום ניתן לראות את האופן שבו נוכל להשתמש בהן בהתאם לסוג העבודה. כדי לדעת היכן אתם עומדים, שאלו את עצמכם שתי שאלות:

  1. מה אנחנו צריכים לדעת כדי לבצע את העבודה שלנו (מורכבות המידע)
  2. עד כמה אנחנו זקוקים לשיקול דעת ואינטואיציה בתפקיד שלנו (מגוון הפעילויות)

אם אנחנו לא צורכים הרבה מידע ולא עושים מגוון גדול של דברים, הכלים האלה פשוט יעזרו לנו לעשות את מה שאנחנו עושים, רק קצת יותר טוב. תחשבו על כבאי שיכול עכשיו לראות יותר בבירור דרך עשן, ערפל ואש.

אם העבודה שלנו אמנם לא מגוונת, אבל דורשת כמויות גדולות של מידע, קיבלנו עכשיו הרחבה למוח, את היכולת לעבד כמויות אינסופיות של מידע. חשבו למשל על טכנאי מטוסים שצריך לתקן מגוון גדול של מכשירים, תקלות אפשרויות, אולי סוגים שונים של מטוסים. הטכנולוגיות האלה יאפשרו לו לקבל מידע והנחיות לפי הצורך בזמן המתאים.

אם העבודה שלנו מאוד מגוונת אבל לא דורשת מידע רב, הכלים החדשים יאפשרו לנו חיבורים שלא קיימים לנו היום. חשבו על שיתוף נוסח "תראה מה שאני רואה", כמו רופא מומחה שיכול להנחות רופא במקום אחר לבצע פרוצדורה מורכבת בלי להיות שם בעצמו. כאן פחות חשוב מה הרופא המקומי יודע, יותר חשוב שהוא יכול לשתף פעולה עם מי שיודע.

ולבסוף יש לנו עבודה שמתאפיינת במורכבות גדולה גם במונחים של ריבוי מידע וגם במונחים של מגוון פעולות. פה כנראה נמצאים מקצועות ועשייה שעדיין לא קיימים. כאן האדם והמכונה הופכים צוות לכל דבר וכלי המציאות הרבודה יכולים לחבר כאן רשת מורכבת של פעולות ומידע שמשתנים כל הזמן, כמו ניהול מלאים, תנועה או משלוחים, באופן ויזואלי המאפשר קבלת החלטות בזמן אמת, בהתאם לנתונים משתנים. דמיינו אנשי אבטחת מערכות ומידע שיכולים פשוט לשאול את המחשב אם יש משהו יוצא דופן ברשת היום, והמחשב לא רק מאתר את הפעילות החשודה אלא יודע מה לעשות כדי להגן על הרשת מפניה.

דמיינו את עצמכם בעבודה. בכניסה מכשירי המציאות הרבודה שלכם יעבירו אתכם את השערים, ימצאו לכם חניה, שולחן או חדר פנוי, את מי שאתם מחפשים. אם אתם נמצאים במקום פיזית, הכלים האלה יספקו לכם מידע על אנשים, פרויקטים, מוצרים, אסטרטגיה, שוק, מתחרים ועוד. דמיינו שהמידע הזה מגיע אליכם כשאתם בפגישה או פוגשים מישהו במסדרון או בשיחה עונים על שאלה. ובכנס מקצועי, תדעו מי האדם שיושב לידכם, מהיכן הוא, באילו תחומים הוא עוסק. אולי אפילו תקבלו מידע מי האנשים המתאימים למשרה או לשותפות שאתם מחפשים. ועוד לא דיברנו על כך שתוכלו לעצב את הסביבה כרצונכם, את הצבע של הקירות, הסגנון של התמונות ואפילו את הנוף הנשקף מהחלון, גם אם הנוף והחלון לא באמת שם.

בעולם כזה צריך לשאול בשביל מה בכלל להגיע למקום הזה שאנחנו קוראים לו עבודה. בשביל לעבוד יחד, אפשר פשוט להגיע למשרד וירטואלי, לחדר ישיבות, לפגישת לקוחות, לכנס וגם לשיחת קפה. וכל זאת בלי לצאת מהבית. המידע, ההכשרות והכלים יכולים להגיע לאנשים שזקוקים להם בזמן הנכון, בשפה הנכונה, באופן שבו הכי נוח לנו לצרוך אותם.

בעשור הקרוב נהיה כולנו שותפים בבריאה של עולמות חדשים, המשלבים את המציאות עם מה שאינו מציאות. אולי זה לא שונה מאוד מהותית מהסיפורים שסופרו סביב מדורה, על קירות, בספרים ובתמונות וסרטים, אבל האופן שבו יטושטשו הגבולות לא דומה למה שהכרנו. בסיפורים של העידן החדש נוכל לערוך אותם בזמן אמת. הטכנולוגיות האלה יאפשרו לנו לשלוט במה שאנחנו רואים, לטוב ולרע.

אין ספק שיש כאן המון שאלות שהטכנולוגיה לבדה לא תדע להתמודד איתן. איך נגלה דברים חדשים אם לא נראה אותם? איך נבחין בין קשרים אנושיים אם אין משמעות לרקע ולעומק ההיכרות? מה יקרה למציאות אם אפילו היא כבר לא תהיה מציאות? ומי ישלוט בכל זה?

מה שבטוח, העשור הבא יגדיר מחדש את העולם שלנו.

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי niritcohen.com

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה