גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתשומת לב בנק ישראל: מה תעשה ריבית שלילית למחירי הנדל"ן

הגידול הטבעי באוכלוסיית ישראל, לצד אופק הריבית ובעיית ההיצע המחמירה כפועל יוצא מקיפאון בתוכניות ממשלתיות, מביאים למסקנה לפיה מחירי הדיור צפויים לשוב ולזחול מעלה ולהרחיק את הדור הצעיר מיכולת לרכוש דירה ● פרשנות

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס

בבנק ישראל מעריכים כי הריבית במשק הישראלי תיוותר ללא שינוי בשנה הקרובה ואף עשויה לרדת בקרוב, זאת לאחר שעד לאחרונה חזו בבנק המרכזי העלאות ריבית מדודות. במציאות זו שוק המק"מים מגלם צפי להפחתת ריבית שהפכה לפיכך לתסריט המוניטרי המרכזי.

הנימוק המרכזי אשר הביא את בנק ישראל לבצע את הפליק-פלאק המוניטרי המהיר ביותר שראינו בישראל בשנים האחרונות, הוא הסיכונים הגלובליים הגוברים לכלכלה העולמית. זאת כפועל יוצא מהחרפה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והאפשרות כי פני בריטניה והאיחוד האירופי לברקזיט לא מוסדר.

ספק אם ההתמתנות המהותית באיומים אלה שחלה ימים האחרונים תביא את בנק ישראל לעדכן שוב את הנימה המוניטרית המרוככת הנוכחית, שכן בבנק שולטת שנים ארוכות התפיסה שהחלשת השקל מקדשת את כל האמצעים. כפועל יוצא המדיניות המוניטרית משועבדת למטרה זו, והר יתרות המט"ח נערם. הנגיד אמיר ירון, שנדמה היה שיוביל עמדה מאוזנת יותר, יישר קו עם קודמיו בסוגיה זו.

עוצמת השקל, כפי שזו באה לידי ביטוי בתיסוף שנתי חד של כ-9% אל מול מטבעות הסחר, היא כאב הראש הגדול של הבנק המרכזי. כל מי שעיניו בראשו מבין היטב כי התיסוף החד במטבע המקומי אינו מקרי, והוא נשען על כוחות כלכליים אמיתיים.

על הנגיד גובר הלחץ לבצע הוקוס-פוקוס מט"חי ולהביא להיחלשות השקל באמצעות הפחתת ריבית חדה, רכישת מט"ח בהיקפים גדולים או באמצעות שליפת כל שפן אחר שיעשה את "העבודה הרצויה", שהיא פיחות השקל. זאת בזמן שעם תופעות הלוואי החמורות של מדיניות זו נתמודד כולנו בשנים הבאות.

היה והריבית במשק המקומי אכן תרד אל מתחת לאפס, כפי שחוזה שוק איגרות החוב ומאותת נגיד בנק המרכזי, אנו צפויים להעצמת נזקים כלכליים בראייה ארוכת-טווח, ולפיכך נכון היה מבחינת בנק ישראל להותיר את אופציית הריבית השלילית כמוצא אחרון. ריביות שליליות צפויות לנפח עוד יותר את מחירי הנדל"ן למגורים ומחירי הנדל"ן המניב בישראל ולהכניס אוויר חם נוסף לשוק האג"ח המקומי.

הגידול הטבעי באוכלוסיית ישראל, לצד אופק הריבית ובעיית ההיצע המחמירה כפועל יוצא מקיפאון בתוכניות ממשלתיות, מביאים אותי למסקנה מתבקשת לפיה מחירי הדיור צפויים לשוב ולזחול מעלה ולהרחיק את הדור הצעיר מיכולת לרכוש דירה.

תופעת הלוואי של הריבית האפסית, והאיתותים הברורים להקלות מוניטריות נוספות, לא תפסח גם על שוק הנדל"ן המניב המקומי, בו ניתן לראות כבר כיום ניצנים ברורים של עסקאות הנחתמות בתשואות שפל של 5%, אשר הרציונל הכלכלי שלהן מבוסס על האופק המוניטרי והיעדר אלטרנטיבות השקעה אטרקטיביות בשוק איגרות החוב המקומי.

איגרות חוב הן כבר לא השקעה סולידית

שוק אג"ח ריבוני הנסחר בתשואות אפסיות מושך עמו מטה את תשואות החוב באג"ח הקונצרניות המהוות אלטרנטיבת השקעה מקובלת לחוב הריבוני. הציבור הישראלי מושקע עד מעל לגרונו בחוב קונצרני המתומחר כחסר סיכון, בו בזמן שמגייסי חוב רבים מייעדים את כספי הגיוס לפרויקטים יזמיים מסוכנים כך שכספי איגרות החוב משמשים הלכה למעשה כהון עצמי בפרויקטים אלו.

אל מול עיניו של בנק ישראל, ובמידה רבה בעידודו, מושקעים עוד ועוד מיליארדי שקלים של הציבור הרחב באיגרות חוב ארוכות-טווח הנושאות תשואות אפסיות או שליליות. בטווח הקצר כולם נהנים מן החגיגה ומתרגלים לנורמליות החדשה, ואולם בראייה ארוכת-טווח הסיטואציה הנוכחית נראית מסוכנת מאוד. המציאות כיום בשוק החוב הקונצרני היא כי המשקיעים נושאים במרבית הסיכון העסקי ללא תמורה מהותית, ולמרבית האבסורד המצב רק צפוי להקצין בעתיד הקרוב.

התפישה המקובלת לפיה השקעה באיגרות חוב היא השקעה סולידית בעוד השקעה במניות היא השקעה ספקולטיבית אינה מחזיקה מים בימים אלה. זאת כאשר להבנתי השקעה בשוק המניות עדיפה בתמהיל הסיכוי-סיכון על ההשקעה בשוק איגרות החוב.

בהקשר זה אביא כדוגמה אחת מיני רבות את ההשקעה במניות בנקים ביחס לאיגרות חוב היברידיות שלהם. בעוד מכשירי הקוקו (COCO) של הבנקים נושאים תשואה ריאלית של 1% בקירוב, אזי מניות אותם הבנקים נסחרות במכפיל הון של 1, מייצרות תשואה להון של כ-10% ומחלקות כ-4%-5% כדיבידנד. תגידו אתם איזו השקעה אטרקטיבית יותר?

במציאות זו החלטת ההשקעה המתבקשת היא להקטין בהדרגה חשיפה לאג"ח האולטרה ארוכות והקונצרניות,  גם במחיר של ויתור על ראלי נוסף בשוק החוב כפועל יוצא מתמריצים מוניטריים נוספים ולהגדיל באופן מתון חשיפה להשקעה במניות, במיוחד בתיקי השקעות בעלות רכיב מנייתי מינימלי. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

דירת שלושה חדרים בטלביה, ירושלים / צילום: דוד דוד, רימקס

רווח של 400 אלף שקל בשבוע: הדירה בירושלים שנמכרה פעמיים

הדירה בנויה על קרקעות שהיו שייכות לכנסייה בשכונת טלביה בירושלים, והפער במחירים עומד על מאות אלפי שקלים ● הבתים במתחם הוקמו בין שנות ה-50 לתחילת שנות ה-60 במאה הקודמת. חלקם מבני רכבת וחלקם מבנים רגילים, וכולם בני 4 קומות

התוכנית הסודית של גרמניה למלחמה עם רוסיה / צילום: Reuters, Thomas Imo

במשך שלוש שנים התכוננה גרמניה למלחמה עם פוטין. ואז הכול קרס

הפלישה לאוקראינה ב–2022 הניעה מרוץ חימוש שאירופה לא ידעה כמותו מאז מלחמת העולם השנייה ● גרמניה שמה את כל הז'יטונים על מתווה בן 1,200 עמודים שהגתה ושמרה בחשאיות - למקרה של עימות עם רוסיה ● הוא כלל השקעה של 166 מיליארד אירו בתשתיות, גיוס חובה ורענון שיטות מימי המלחמה הקרה ● אלא שכשהגיע הרגע לתרגיל מבצעי שיוכיח שהיא מוכנה - הכול קרס

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?