גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכישה הגדולה בהיסטוריה של הספורט? מדוע מנצ'סטר יונייטד צריכה לקבל את ההצעה של הנסיך הסעודי

משפחת גלייזר האמריקאית הצהירה לאורך השנים כי היא הגיעה למועדון האנגלי לשנים ארוכות, ואף דחתה הצעות קודמות על המועדון ● אבל הצעה בסך 3 מיליארד ליש"ט שהניח מוחמד בן סלמאן, במקביל למצב הספורטיבי הגרוע שמשפיע גם על ספרי החשבונות, עשויה להתברר כהצעה שלא תחזור

מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס
מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס

עולם הכדורגל מתנהל כבר כמה שנים תחת יובש של עסקאות רכישה גדולות. אם מסתכלים על מועדונים משמעותיים שנכנסו אליהם בעלי הון "כבדים", צריך ללכת אחורה בערך עשור - לרכישת מנצ'סטר סיטי על ידי משפחת המלוכה מאבו-דאבי ב-2008, או להשתלטות של קרן ההשקעות של ממשלת קטאר על פאריז סן ז'רמן ב-2011.

אפשר להוסיף את המכירה לפני שנתיים של מילאן, שהתגלגלה בסופו של דבר לידיים של קרן הגידור הענקית אליוט, אבל היא קצת שונה מאחר שנראית יותר כמו תחנת ביניים של השבחת הנכס לקראת מכירתו הלאה.

מדוע מועדונים גדולים לא מצליחים להימכר? קודם כל מאחר שמועדוני כדורגל גדולים היום הם כבר לא צעצוע או סמל סטטוס, אלא נכס שמשאיר רווח על בסיס שנתי כמעט קבוע, כך שאין סיבה אמיתית לממש סחורה מניבה שכזו. סיבה שנייה היא הפריחה של מועדוני כדורגל, שהעלתה מאוד את השווי שלהם לרמה שגם למיליארדרים לא פשוט לרכוש אותם. בעבר זו הייתה רכישה ששיקפה לעתים 5% מההון המוערך של מיליארדר. היום זה כבר סיפור אחר.

ג'ון וו. הנרי, שהונו מוערך ב-2.5 מיליארד דולר, רכש את ליברפול ב-2010 ב-480 מיליון דולר. כלומר, הוא נפרד מנתח סביר מההון שלו אז, תמורת מועדון כדורגל היסטורי באנגליה. היום, מי שירצה לקנות את המועדון יצטרך להיפרד מכ-2.2 מיליארד דולר, השווי המוערך הנוכחי של המועדון לפי "פורבס". רומן אברמוביץ' התעייף מצ'לסי? לפי "פורבס" הוא רק צריך את הבנאדם הנכון שישלם כ-2.5 מיליארד דולר, עבור אותו מועדון שרכש ב-2003 תמורת כ-220 מיליון דולר.

זה פחות או יותר משאיר את המועדונים הגדולים כאופציה להשתלטות רק באמצעות הכסף של מדינות הנפט.

גם הסעודים רוצים צעצוע  

הכסף של מדינות הנפט מנסה להעלות עכשיו בחכה את הדג הגדול ביותר ששוחה בים - מנצ'סטר יונייטד. מי שמוביל את המהלך הוא יורש העצר הסעודי, הנסיך מוחמד בן סלמאן. זו הפעם השנייה שהסעודים מנסים בטווח של שנה להניח הצעה על מנצ'סטר יונייטד, הפעם הסכום לפי הדיווחים עומד על כ-3 מיליארד ליש"ט. כהשוואה, הסכום הגדול ביותר ששולם אי פעם על מועדון כדורגל היה 800 מיליון ליש"ט, על מנצ'סטר יונייטד ב-2005.

האפשרות שכסף סעודי ייכנס למנצ'סטר יונייטד הוא עניין שמלהיב אולי את אוהדי הקבוצה אבל מטריד מאוד מועדוני כדורגל גדולים יריבים. גם כשהיא בעונות גרועות ואיומות, ללא הופעה סדירה בליגת האלופות וללא אליפות מאז 2013, יונייטד לא נמצאת על אותו מגרש משחקים של פריז סן ז'רמן או מנצ'סטר סיטי מבחינת יכולת ייצור הכסף. היא בעולם אחר. ממשיכה להימנות דרך קבע על שלוש המועדונים המכניסים בעולם לצד ריאל מדריד וברצלונה.

עם כסף סעודי שיבקש לרשום הישגים על המגרש מהרגע הראשון היא תצא באופן טבעי למסע קניות שמי יודע איפה ייעצר. להבדיל מהרכישות שנעשו מכיוון אבו דאבי (מנצ'סטר סיטי) או קטאר (סן ז'רמן), שתקנות הפייננשל פייר-פליי מעט הצליחו לעצור את הפוטנציאל המלא שלהן לבזבז כסף - במקרה של יונייטד העובדה שהיא קבוצה רווחית, עם תשתיות של ספונסרים, אצטדיון ענק, השתייכות לפרמיירליג העשירה והיסטוריה עכשווית ששווה כסף, גם הרגולציה תתקשה לעצור את הממון הסעודי.

למה בכל זאת ההצעה כעת נראית ריאלית? עד היום ובכל הצעות הרכש הסעודיות הקודמות דאגה משפחת גלייזר האמריקאית, שמחזיקה במנצ'סטר יונייטד מאז 2005, להבהיר שהיא הגיעה למועדון לשנים ארוכות. רק שהפעם יש הרבה סימנים שמעידים כי העסקה הגדולה בהיסטוריה של הכדורגל והספורט בכלל מתקרבת בכל זאת לאפשרות מעשית.

הסימן הראשון הוא הדיווח בתקשורת האנגלית, לפיו משלחת של מנצ'סטר יונייטד תצא לסעודיה לדון בהצעה. הפרשנות: אין סירוב גורף. מתחת לפני השטח יש דיבורים.

מעבר לכך, משפחת גלייזר לא רואה את ההשקעה במנצ'סטר יונייטד באותו אופן - האבא מלקולם גלייזר שרכש את המועדון ב-2005 נפטר, ואת המועדון ירשו ששת ילדיו. לאלו באופן טבעי אין צורך שווה בהחזקה במועדון. אחד רוצה יותר, אחד פחות. ככה גם נמכרות קבוצות: חלק ניכר מקבוצות הספורט שעברו ידיים בשני העשורים האחרונים נמכרו בדיוק מהסיבה הזאת - יורשים שפחות להוטים לעסוק בזה כמו האבא, זה מעולם לא היה מפעל החיים שלהם, ומעדיפים לצאת עם הכסף בזמן הנכון למימוש.

גם אצל הגלייזרים ניכרים סדקים. קווין גלייזר, אחד מהבנים שמחזיק ב-13% מהמועדון, המיר לפי דיווחים את המניות שלו במועדון מסוג B למניות מסוג A - ומאחר שניתן לממש רק מניות A למכירה, ההנחה היא כי אחד הבנים רוצה לצאת. קווין גלייזר יכול למכור את המניות שלו לציבור דרך וול סטריט, 20% מהקבוצה ממילא נסחרת שם. אפשרות נוספת היא שהמהלך הזה יאיץ את הסעודים לשפר את ההצעה, כדי לגמור את הסיפור מהר ולמנוע ממניות לברוח החוצה לבורסה.

במקרה של הגלייזרים את העניין הספורטיבי תמיד יכול למלא עבורם הנכס הקרוב יותר רגשית ופיזית - המשפחה האמריקאית מחזיקה במקביל בבעלות על קבוצת הפוטבול טמפה ביי בקאנירס, שמוערכת לפי "פורבס" ב-2 מיליארד דולר.

השווי של מנצ'סטר יונייטד בוול סטריט צונח

הטענה שהגלייזרים עשויים בכל זאת לקבל הפעם את ההצעה הסעודית קשורה למקום שאליו התגלגל המועדון. מנצ'סטר יונייטד נמצאת בנקודה לא טובה. היא לא תחרותית, היא מאבדת גובה בכל הפרמטרים. יש סיכוי סביר שההצעה של הנסיך הסעודי עכשיו היא הטובה ביותר שאפשר יהיה לקבל עבור המועדון בשנים הקרובות.

המצב הספורטיבי הגרוע של המועדון בשנה האחרונה גרר את המניות של הקבוצה לירידה של כמעט 40% מאז אוגוסט 2018. יונייטד נסחרת בוול סטריט (20% מהמניות בלבד נסחרות) לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר. כלומר, הצעת הרכישה הסעודית משקפת למועדון שווי של 40% יותר מהשווי המוערך בוול סטריט.

ויש עוד הרבה סימנים לא טובים - הכוכבים הבודדים בקנה מידה עולמי שעוד נשארו רוצים לעזוב (פוגבה), שחקנים גדולים לא מוכנים לבוא. עדיף לבוא כרגע לליברפול ומנצ'סטר סיטי שמתמודדות על אליפות ומשחקות בליגת האלופות. שלא לדבר על ריאל וברצלונה.

והסימפטומים מגיעים גם אל מחוץ למגרש - בחודש שעבר דיווח המועדון כי הוא צופה שהעונה הנוכחית תסתיים עם ירידה בהכנסות, לראשונה מזה עשר שנים רצופות של עלייה; על ההסכמים הגדולים שאמורים לתת למועדון את היתרון הגדולים מופעלים סעיפי "עונש" בגין המצב - לפי "פייננשל טיימס", הסכם ההלבשה עם חברת אדידס ששווה 750 מיליון ליש"ט ל-10 שנים, לא יעמוד על המקסימום האפשרי וייחתכו ממנו 21 מיליון ליש"ט בכל שנה, הקנס שמופעל במידה והמועדון לא משתתף בליגת האלופות שנתיים ברציפות.

וכך סוגרים המועדונים האחרים לאט לאט את הפער - ליברפול וצ'לסי שעד לפני חמש שנים עוד הסתכלו על יונייטד עם משקפת, ממרחק של 250-300 מיליון ליש"ט פער בהכנסות השנתיות, כבר "רואות" אותה ממרחק של קצת יותר מ-100 מיליון ליש"ט בלבד. טוטנהאם מתקרבת, וסיטי היריבה העירונית צפויה העונה בחסות ההצלחות על המגרש והכישלונות של יונייטד לצמצם את הפער ביניהן במחזור לפחות מ-100 מיליון ליש"ט.

ואם זה המצב, מה יכול להיות רע בתשואה יפה של 275% על השקעה שעשה אבא לפני 14 שנים?

עוד כתבות

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● ב"וול סטריט ג'ורנל" ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו, ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים, ומה עם הקורונה? ● גלובס עושה סדר

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד