גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכישה הגדולה בהיסטוריה של הספורט? מדוע מנצ'סטר יונייטד צריכה לקבל את ההצעה של הנסיך הסעודי

משפחת גלייזר האמריקאית הצהירה לאורך השנים כי היא הגיעה למועדון האנגלי לשנים ארוכות, ואף דחתה הצעות קודמות על המועדון ● אבל הצעה בסך 3 מיליארד ליש"ט שהניח מוחמד בן סלמאן, במקביל למצב הספורטיבי הגרוע שמשפיע גם על ספרי החשבונות, עשויה להתברר כהצעה שלא תחזור

מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס
מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס

עולם הכדורגל מתנהל כבר כמה שנים תחת יובש של עסקאות רכישה גדולות. אם מסתכלים על מועדונים משמעותיים שנכנסו אליהם בעלי הון "כבדים", צריך ללכת אחורה בערך עשור - לרכישת מנצ'סטר סיטי על ידי משפחת המלוכה מאבו-דאבי ב-2008, או להשתלטות של קרן ההשקעות של ממשלת קטאר על פאריז סן ז'רמן ב-2011.

אפשר להוסיף את המכירה לפני שנתיים של מילאן, שהתגלגלה בסופו של דבר לידיים של קרן הגידור הענקית אליוט, אבל היא קצת שונה מאחר שנראית יותר כמו תחנת ביניים של השבחת הנכס לקראת מכירתו הלאה.

מדוע מועדונים גדולים לא מצליחים להימכר? קודם כל מאחר שמועדוני כדורגל גדולים היום הם כבר לא צעצוע או סמל סטטוס, אלא נכס שמשאיר רווח על בסיס שנתי כמעט קבוע, כך שאין סיבה אמיתית לממש סחורה מניבה שכזו. סיבה שנייה היא הפריחה של מועדוני כדורגל, שהעלתה מאוד את השווי שלהם לרמה שגם למיליארדרים לא פשוט לרכוש אותם. בעבר זו הייתה רכישה ששיקפה לעתים 5% מההון המוערך של מיליארדר. היום זה כבר סיפור אחר.

ג'ון וו. הנרי, שהונו מוערך ב-2.5 מיליארד דולר, רכש את ליברפול ב-2010 ב-480 מיליון דולר. כלומר, הוא נפרד מנתח סביר מההון שלו אז, תמורת מועדון כדורגל היסטורי באנגליה. היום, מי שירצה לקנות את המועדון יצטרך להיפרד מכ-2.2 מיליארד דולר, השווי המוערך הנוכחי של המועדון לפי "פורבס". רומן אברמוביץ' התעייף מצ'לסי? לפי "פורבס" הוא רק צריך את הבנאדם הנכון שישלם כ-2.5 מיליארד דולר, עבור אותו מועדון שרכש ב-2003 תמורת כ-220 מיליון דולר.

זה פחות או יותר משאיר את המועדונים הגדולים כאופציה להשתלטות רק באמצעות הכסף של מדינות הנפט.

גם הסעודים רוצים צעצוע  

הכסף של מדינות הנפט מנסה להעלות עכשיו בחכה את הדג הגדול ביותר ששוחה בים - מנצ'סטר יונייטד. מי שמוביל את המהלך הוא יורש העצר הסעודי, הנסיך מוחמד בן סלמאן. זו הפעם השנייה שהסעודים מנסים בטווח של שנה להניח הצעה על מנצ'סטר יונייטד, הפעם הסכום לפי הדיווחים עומד על כ-3 מיליארד ליש"ט. כהשוואה, הסכום הגדול ביותר ששולם אי פעם על מועדון כדורגל היה 800 מיליון ליש"ט, על מנצ'סטר יונייטד ב-2005.

האפשרות שכסף סעודי ייכנס למנצ'סטר יונייטד הוא עניין שמלהיב אולי את אוהדי הקבוצה אבל מטריד מאוד מועדוני כדורגל גדולים יריבים. גם כשהיא בעונות גרועות ואיומות, ללא הופעה סדירה בליגת האלופות וללא אליפות מאז 2013, יונייטד לא נמצאת על אותו מגרש משחקים של פריז סן ז'רמן או מנצ'סטר סיטי מבחינת יכולת ייצור הכסף. היא בעולם אחר. ממשיכה להימנות דרך קבע על שלוש המועדונים המכניסים בעולם לצד ריאל מדריד וברצלונה.

עם כסף סעודי שיבקש לרשום הישגים על המגרש מהרגע הראשון היא תצא באופן טבעי למסע קניות שמי יודע איפה ייעצר. להבדיל מהרכישות שנעשו מכיוון אבו דאבי (מנצ'סטר סיטי) או קטאר (סן ז'רמן), שתקנות הפייננשל פייר-פליי מעט הצליחו לעצור את הפוטנציאל המלא שלהן לבזבז כסף - במקרה של יונייטד העובדה שהיא קבוצה רווחית, עם תשתיות של ספונסרים, אצטדיון ענק, השתייכות לפרמיירליג העשירה והיסטוריה עכשווית ששווה כסף, גם הרגולציה תתקשה לעצור את הממון הסעודי.

למה בכל זאת ההצעה כעת נראית ריאלית? עד היום ובכל הצעות הרכש הסעודיות הקודמות דאגה משפחת גלייזר האמריקאית, שמחזיקה במנצ'סטר יונייטד מאז 2005, להבהיר שהיא הגיעה למועדון לשנים ארוכות. רק שהפעם יש הרבה סימנים שמעידים כי העסקה הגדולה בהיסטוריה של הכדורגל והספורט בכלל מתקרבת בכל זאת לאפשרות מעשית.

הסימן הראשון הוא הדיווח בתקשורת האנגלית, לפיו משלחת של מנצ'סטר יונייטד תצא לסעודיה לדון בהצעה. הפרשנות: אין סירוב גורף. מתחת לפני השטח יש דיבורים.

מעבר לכך, משפחת גלייזר לא רואה את ההשקעה במנצ'סטר יונייטד באותו אופן - האבא מלקולם גלייזר שרכש את המועדון ב-2005 נפטר, ואת המועדון ירשו ששת ילדיו. לאלו באופן טבעי אין צורך שווה בהחזקה במועדון. אחד רוצה יותר, אחד פחות. ככה גם נמכרות קבוצות: חלק ניכר מקבוצות הספורט שעברו ידיים בשני העשורים האחרונים נמכרו בדיוק מהסיבה הזאת - יורשים שפחות להוטים לעסוק בזה כמו האבא, זה מעולם לא היה מפעל החיים שלהם, ומעדיפים לצאת עם הכסף בזמן הנכון למימוש.

גם אצל הגלייזרים ניכרים סדקים. קווין גלייזר, אחד מהבנים שמחזיק ב-13% מהמועדון, המיר לפי דיווחים את המניות שלו במועדון מסוג B למניות מסוג A - ומאחר שניתן לממש רק מניות A למכירה, ההנחה היא כי אחד הבנים רוצה לצאת. קווין גלייזר יכול למכור את המניות שלו לציבור דרך וול סטריט, 20% מהקבוצה ממילא נסחרת שם. אפשרות נוספת היא שהמהלך הזה יאיץ את הסעודים לשפר את ההצעה, כדי לגמור את הסיפור מהר ולמנוע ממניות לברוח החוצה לבורסה.

במקרה של הגלייזרים את העניין הספורטיבי תמיד יכול למלא עבורם הנכס הקרוב יותר רגשית ופיזית - המשפחה האמריקאית מחזיקה במקביל בבעלות על קבוצת הפוטבול טמפה ביי בקאנירס, שמוערכת לפי "פורבס" ב-2 מיליארד דולר.

השווי של מנצ'סטר יונייטד בוול סטריט צונח

הטענה שהגלייזרים עשויים בכל זאת לקבל הפעם את ההצעה הסעודית קשורה למקום שאליו התגלגל המועדון. מנצ'סטר יונייטד נמצאת בנקודה לא טובה. היא לא תחרותית, היא מאבדת גובה בכל הפרמטרים. יש סיכוי סביר שההצעה של הנסיך הסעודי עכשיו היא הטובה ביותר שאפשר יהיה לקבל עבור המועדון בשנים הקרובות.

המצב הספורטיבי הגרוע של המועדון בשנה האחרונה גרר את המניות של הקבוצה לירידה של כמעט 40% מאז אוגוסט 2018. יונייטד נסחרת בוול סטריט (20% מהמניות בלבד נסחרות) לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר. כלומר, הצעת הרכישה הסעודית משקפת למועדון שווי של 40% יותר מהשווי המוערך בוול סטריט.

ויש עוד הרבה סימנים לא טובים - הכוכבים הבודדים בקנה מידה עולמי שעוד נשארו רוצים לעזוב (פוגבה), שחקנים גדולים לא מוכנים לבוא. עדיף לבוא כרגע לליברפול ומנצ'סטר סיטי שמתמודדות על אליפות ומשחקות בליגת האלופות. שלא לדבר על ריאל וברצלונה.

והסימפטומים מגיעים גם אל מחוץ למגרש - בחודש שעבר דיווח המועדון כי הוא צופה שהעונה הנוכחית תסתיים עם ירידה בהכנסות, לראשונה מזה עשר שנים רצופות של עלייה; על ההסכמים הגדולים שאמורים לתת למועדון את היתרון הגדולים מופעלים סעיפי "עונש" בגין המצב - לפי "פייננשל טיימס", הסכם ההלבשה עם חברת אדידס ששווה 750 מיליון ליש"ט ל-10 שנים, לא יעמוד על המקסימום האפשרי וייחתכו ממנו 21 מיליון ליש"ט בכל שנה, הקנס שמופעל במידה והמועדון לא משתתף בליגת האלופות שנתיים ברציפות.

וכך סוגרים המועדונים האחרים לאט לאט את הפער - ליברפול וצ'לסי שעד לפני חמש שנים עוד הסתכלו על יונייטד עם משקפת, ממרחק של 250-300 מיליון ליש"ט פער בהכנסות השנתיות, כבר "רואות" אותה ממרחק של קצת יותר מ-100 מיליון ליש"ט בלבד. טוטנהאם מתקרבת, וסיטי היריבה העירונית צפויה העונה בחסות ההצלחות על המגרש והכישלונות של יונייטד לצמצם את הפער ביניהן במחזור לפחות מ-100 מיליון ליש"ט.

ואם זה המצב, מה יכול להיות רע בתשואה יפה של 275% על השקעה שעשה אבא לפני 14 שנים?

עוד כתבות

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

העתירות על סגירת גלי צה"ל ידונו בבג"ץ בסוף ינואר, לא הוצא צו להקפאת ההחלטה

השאלה המשפטית שתעלה בבג"ץ נוגעת לעצם ההליך עצמו: האם ישנה חובה לבצע את סגירת גלי צה"ל בחקיקה ראשית - או שמא מספיקה החלטת ממשלה ● עובדי גלי צה"ל: "החלטת הממשלה היא החלטה בלתי חוקית, שנפלו בה פגמים מהותיים בהליך קבלתה, היא התקבלה בחוסר סמכות, מתוך שיקולים זרים ובהיעדר תשתית עובדתית מספקת"

מלון נורדוי בנחלת בנימין / צילום: גלית חתן

פתאל חנך מלון בן 22 חדרים בת"א: "זה אותו מאמץ עם 5% מהכסף"

מלון נורדוי בתל אביב נפתח לאחר שנה של שיפוצים ושימור מחמיר, בהשקעה של כ–66.5 מיליון שקל שביצעה קבוצת פתאל ● שורד השבי שגיא דקל חן ייקח חלק במהלך של בנק מזרחי טפחות, לצד הפרזנטורים דביר בנדק וחן אמסלם, כך נודע לגלובס ● וגם: אליעזר (צ'ייני) מרום מונה ליו"ר סמארטי א.א.ר טכנולוגיות ● אירועים ומינויים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

האם אלטשולר עומדים לאבד בקרוב את הבכורה בשוק הגמל? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

במיטב מגייסים לקוחות בדרך לתואר היוקרתי. ומי מאבדים לקוחות?

מיטב, אנליסט ומור גייסו כל אחד יותר ממיליארד שקל בחודש נובמבר, והם גם שיאני הגיוסים מתחילת השנה: איילון מובילה מתחילת השנה ומיטב ב-3 שנים בפוליסות החיסכון ● מנגד, באלטשולר שחם ממשיכים לאבד כספים בקצב גבוה - 2 מיליארד שקל בחודש - והם בדרך לאבד את תואר "חברת הגמל הגדולה ביותר" ● ילין לפידות רשם שיא חודשי של פידיונות, ומה עשו חברות הביטוח?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: נשללו הרישיונות של 7 סוכני פינברט שגייסו חוסכים לקרנות האדומות

הממונה על שוק ההון שלל את הרישיונות של 7 סוכני פינברט בתום חקירה שהצביעה על "תמונה חמורה מאוד המעידה על התנהלות שיטתית של הסוכנים שלא בהתאם להוראות הדין" ● פינברט היא אחד מששת המארגנים שגייסו כספי חוסכים לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל, מהן נעלמו 850 מיליון שקל ● בא-כוח הסוכנים: "ההחלטה יוצרת עיוות מוסרי"