גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבלוק של נתניהו מוקסם מגנץ, לא בטוח שזה יספיק לו כדי להקים ממשלה

לאחר שקיבל את המנדט, בני גנץ התקשר לכל ראשי הסיעות בכנסת: הוא לא ויתר על אף פלג, למעט בל"ד • נתניהו ביקש מכל הנוכחים בפגישת "בלוק 55" לסרב באופן מוחלט לפגישות "בילטרליות" עם גנץ ודרש שהכול יתנקז דרכו • למרות זאת לא כל חברי הבלוק שוללים לחלוטין פגישה עם גנץ

בני גנץ / צילום: אלעד מלכה
בני גנץ / צילום: אלעד מלכה

סביב נתניהו מתקבצים נאמניו. בלוק 55, חברי הליכוד, שריו וציבור תומכים גדול במדינה המחזיקים לו את נר התמיד. הם לא רוצים לראות את האור כבה - ונתניהו מתחמם באורם. אתמול הושיב ראש הממשלה היוצא - כפי שכינה אותו נשיא המדינה ראובן ריבלין - את ראשי בלוק 55 בלשכתו בירושלים. הם מקיפים אותו, פניהם נשואות אליו, המנהיג המתמיד. נתניהו, אשר פעמיים בשנה אחת כשל בהרכבת הממשלה, הוא עדיין האחד והבלעדי מבחינתם ואין בלתו.

בניגוד למפגשי בלוק 55 הקודמים, הפעם שר הפנים ויו"ר ש"ס אריה דרעי הצטרף לחברותא והסתופף שם, פניו ניבטות בקושי בצדי התמונה. אחרי מערכת הבחירות לכנסת ה-22 הקפיד דרעי שלא להיות חלק מן "הגנון", כינוי שבכירי בלוק 55 הצמידו למעמד. הוא הקפיד על פגישות נפרדות, מובדלות. לא רצה להיות אחד מן החבורה. אבל אתמול הוא הצטרף - נתניהו התקשר וביקש, בדחילו ורחימו, "תגיע אריה. בוא לשבת בלשכה".
כמו בפעמים הקודמות, נתניהו סידר את היושבים עם הגב למצלמה: האורקל מדבר אל נאמניו, צופן להם את העתיד ("גנץ לא יצליח") ומתכנן איתם את האופק (21 ימים של שיכרון חושים שבהם יימצאו 61 ממליצים). כדי שלאיש מבלוק 55 לא יהיה מעמד עצמאי או חשיבות פוליטית כלשהי, מקפידים אנשי לשכת נתניהו לצלם אותם מן הגב, או מן הפרופיל המרוחק, דחוקים בקצה התמונה.

יו"רית הימין החדש, דחוסה בכיסאה בקצה הרחוק, מוסתרת ברובה בצילום. את האחרים ניתן לזהות רק מן הגב, מן הכיפה ומן המגבעת - ונתניהו נואם. הוא ורק הוא עומד בלב הסיפור.

בימין יודעים שלא יהיו בממשלת אחדות

לפחות ארבעה מהיושבים בחדר יודעים שהם ככל הנראה לא יהיו חלק מן הממשלה, אם תוקם, בכנסת ה-22. הסיכוי היחיד שלהם לאחוז בשלטון הוא מערכת בחירות שלישית. אלה הם השרים רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ׳ וחברי הכנסת איילת שקד ונפתלי בנט. לפחות לשלושה מהם חושים פוליטיים חדים והם מבינים שייפלטו לאופוזיציה. הם יודעים זאת כפי שהשמש זורחת במזרח ושוקעת במערב ובכל זאת הם מגיעים למפגשי בלוק 55 להחזיק לנתניהו את נר התמיד.

מדוע? החשבון הפוליטי שלהם פשוט: ראוי ועדיף להם תדמיתית להיות מי שחיזקו את ידיו, מי שלא נתנו לבלוק 55 לקרוס, כדי שלא יואשמו בטווח הקרוב או הרחוק למחצה שהם היו אלה שפירקו את גוש הנאמנות הלאומי. בין אם המדינה תידרדר למערכת בחירות במרץ 2020 או אם זה יקרה כחצי שנה לאחר מכן, הזיכרון הליכודי יאפשר להאשימם בתרגיל פוליטי מסריח אם יעזו לפקפק במנהיגות יו"ר הליכוד.

יחד עם זאת, חברי בלוק 55 לא מוכנים לשלול באופן מוחלט פגישה עם יו"ר כחול לבן, הח"כ בני גנץ. בישיבה אצל נתניהו נידונו האופציות. נתניהו ביקש מכל הנוכחים לסרב באופן מוחלט לפגישות "בילטרליות" עם גנץ. הוא רוצה רק את הכוח הרב לאומי - ולא מדובר בכוחות השלום של האו"ם. הכול צריך להתנקז דרכו, כלומר דרך השר יריב לוין.

סגן השר ליצמן אמר מיד שהוא ממילא לא רוצה להיפגש עם יו"ר המפלגה שלפיד חבר בה. הנזק לליצמן, אם יסכים ללחוץ יד, לשבת, להצטלם במעמד שכזה - יהיה ענק. אחרי ששנים הוא מטיף נגד לפיד, אפילו נימוס כלפיו עלול להוביל לאסון פוליטי. אבל הח"כ משה גפני, מספר 2 ביהדות התורה ומי שעומד בראש סיעה נפרדת - דגל התורה - לא שולל לחיצת יד עם גנץ. דרך ארץ קדמה לתורה.

סמוטריץ' ושקד השיבו לנתניהו שהם נוטים להסכים למפגש, אך ימתינו עד אחרי פגישת הליכוד-כחול לבן הראשונה, שעשויה להתקיים ביום ראשון הקרוב. ודרעי השיב לנתניהו: "אם אתה מבקש, אז אני מסכים. תיפגש קודם אתה, ואח"כ אני אבוא לפגישה".

גנץ אכן התקשר לכל ראשי המפלגות והסיעות בכנסת ה-22. הוא לא ויתר על אף פלג, למעט בל"ד. השיחות איתו נעימות, סיפרו חלקם ל"גלובס". "הוא איש מקסים, נעים הליכות. האווירה איתו כה שונה מן השיח הפוליטי עם נתניהו. עולם אחר. הוא פשוט איש נחמד, כיף לדבר איתו, כמה חבל שאי אפשר להקים איתו ממשלה".

עוד מערכת בחירות? פוליטיקאים יסתלקו

פטין מולא, מאי גולן, עוזי דיין, אריאל קלנר, אוסנת מארק, אלי בן דהן, עידית סילמן, יצחק פינדרוס, עבד אל-חכים חאג’ יחיא, טלי פלוסקוב ומשה פייגלין.

תשעה הראשונים הם חברי כנסת שהצביעו בעד פיזור הכנסת ה-21, ולא נכנסו לכנסת ה-22. פיטרו את עצמם. שני האחרונים, פלוסקוב ופייגלין, אמנם לא היו ח"כים בכנסת ה-21, אבל הובטחו להם הבטחות. פייגלין הסיר את התמודדותו מתוך ציפייה לתפקיד "שר כלכלי בכיר" בהסכם מפורט שהועלה על הכתב.

אלה הם אנשים שכדאי לדבר איתם לפני שהכנסת ה-22 מתפזרת עקב אי הצלחה פוליטית להרכיב ממשלה. מדובר בפוליטיקאים מן השורות האחרונות, ברובם לא אנשים מוכרים מאוד, אך חלקם עברו כברת דרך ומאמצים פוליטיים עצומים כדי להיבחר. היו ח"כים ל-30 יום ודי. אגב, גם בכחול לבן, העבודה והמחנה הדמוקרטי נפלטו אנשים החוצה, אך להבדיל מן הקבוצה המצוינת פה, במפלגות אלה התנגדו להצבעה לפיזור הכנסת, ולו רק מן הטעם שזה היה מהלך חתרני, הנוגד את כל ההיסטוריה הפוליטית של המדינה.

בדיעבד, ברור כיום שנתניהו עשה טעות פוליטית מהותית. הוא ירד מבלוק 60 לבלוק 55. לו היה מאפשר לגנץ לנסות להרכיב ממשלה באותם 28 הימים ביוני 2019, סביר להניח שגנץ היה נכשל יותר מאשר כעת. המדינה הייתה עוברת לשלב 21 הימים, ולמשק הישראלי הייתה נחסכת שנה מסובכת, מבוזבזת.

נתניהו נמצא כיום במצב פוליטי הרבה פחות טוב: השימוע הפלילי כבר מאחוריו, כתב החשדות של היועץ המשפטי לממשלה לא קרס בעקבות הטיעונים של פרקליטיו ונראה שכתב האישום קרוב מתמיד.

הפירוט הזה מגיע כיוון שאחד השרים הבכירים בליכוד, מצמרת הרשימה, אומר בשיחות פרטיות שאם יתבהר שאף צד לא מסוגל להקים ממשלה, ואם ייוודע שהליכוד לא מקבל את השלטון בפעם השנייה תוך חצי שנה וכי המדינה יוצאת לבחירות שלישיות, הוא יפרוש מן הפוליטיקה. מספיק. לטעמו, לשבת סביב נתניהו ולהחזיק לו את הנר עד שיכבה (או שמא יהיה זה נר התמיד) הוא לא תפקיד המתאים לו יותר בחייו הציבוריים.

לסיכום, צפו מפולת. אם מדינת ישראל תרד מן הפסים ותגיע למבוי הסתום ומערכה שלישית מזיקה ומיותרת, לא רק שחלק מן הפוליטיקאים יגרמו בידיהם לפיטורי עצמם, אחרים יקומו ויסתלקו. עד כאן. 

נתניהו ביטל את ההשתתפות בטקס ההכתרה ביפן, ולא נמצא אף נציג בכיר שיגיע במקומו

מי ייצג את ישראל בטקסי ההכתרה של הקיסר היפני החדש לפני כמה ימים בטוקיו? דרג נמוך למדי, השגרירה הישראלית ביפן, יפה בן-ארי. בעוד כל מדינות העולם משגרות משלחות מכובדים לטקס הנדיר והמפואר, הממשלה הבלתי מתפקדת הישראלית לא נערכה. בסך הכול מדובר באירוע שידעו עליו כמעט שנה מראש, מדוע שיהיה אצלנו תהליך מסודר?

פעם אחר פעם אפשר לבכות את המשבר במשרד החוץ הישראלי, שנותר ללא תקציבים עם בכירים מרוטי כנף. אין מי שיסביר להנהגה שהיעדרות פורמלית ומכבדת מטקס כזה היא פגיעה במדינה.

נתניהו תכנן להיות שם אישית. הטיסות והמלונות כבר הוזמנו. נתניהו לא המריא גם הפעם, כפי שביטל ביולי האחרון. אך הפעם, היה היגיון. מספר ימי שבת וחג סמוכים והקפדה ישראלית על שמירת שבת וחג, לא אפשרו לנתניהו להשתתף בטקסים באורח מלא ולערוך שם פגישות מדיניות. כך גם העניינים הפוליטיים.

ח"כ צביקה האוזר (כחול לבן) כתב: "יפן, מדינה בת למעלה מ-125 מיליון נפש והכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, הכתירה בהשתתפות נציגים מלמעלה מ-180 מדינות את קיסרה החדש. מדינת ישראל, בשלומיאליות מסורתית מוכחת, לא ראתה לנכון לשלוח נציגות רמת דרג לכבד את היפנים ביומם החשוב. השאירו את הזירה לאבו מאזן ושאר העולם. מבייש ומעציב".

בהנחה שגם נשיא המדינה ריבלין ויו"ר הכנסת אדלשטיין לא יכלו למלא את המקום של נתניהו, בשל הנסיבות הפוליטיות, מדוע שר החוץ ישראל כ"ץ לא יצא לייצג את המדינה שם? 

עוד כתבות

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת נוטרילון: האם אפשר היה לזהות את הזיהום מוקדם יותר?

פרשת נוטרילון הולכת ומסתעפת, והוחלט למנות ועדת בדיקה מיוחדת על מנת לוודא ממה נפטר תינוק בן ארבעה שבועות ● השאלות הלא פתורות בשלב זה הן: מדוע עבר שבוע מפטירת התינוק ועד הדיווח על כך, האם משרד הבריאות היה יכול לאתר את הרעלן מהר יותר, ומדוע זו כנראה לא הפעם האחרונה שנראה בעיות במזון לתינוקות? ● גלובס עושה סדר 

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף ביצוע הפרויקטים הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקל ויותר ● משבר כוח־האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון, והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ, ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

התאונה הקטלנית בבתי הזיקוק אשדוד: מה בודקת המשטרה?

שלושה ימים לאחר התאונה הקטלנית בבית הזיקוק באשדוד, במשטרה עדיין חוקרים מהו החומר הקטלני שגרם למותן של שתי העובדות ● בעקבות התאונה, הציבור התבקש שלא להשתמש במכלי חמצן של חברת סלם יעקב, בהם השתמשו העובדות ● "כל המכלים חשודים כרגע, והציבור לא יכול להשתמש בהם"

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

הבית ברחוב חן בכרמיאל / צילום: טטיאנה טובמן

רק שלושה בתים ביישוב הזה נמכרו השנה ביותר מ-5 מיליון שקל. זה אחד מהם

מדובר בקוטג' חד־משפחתי בכרמיאל שהוצע תחילה למכירה ב־5.8 מיליון שקל ● הקוטג' נבנה על מגרש משופע בצלע הר, ובסך הכול שטח המבנה הוא 280 מ"ר, שטח החלקה עומד על 536 מ"ר ● בשנים האחרונות מבוצעות בכרמיאל כ־600 עסקאות בשנה בממוצע, מהן כ־20 במחירים של 3 מיליון שקל ויותר

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל