גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעופר כהן

לא רק סטרארט-אפ ניישן: ישראל הפכה למעצמת שיקום מתמודדי נפש

חיסכון כלכלי ותרומה עצומה לתל"ג - שיקום תעסוקתי למתמודדי נפש הוא כבר מזמן לא רק ערך חברתי

שילוב / צילום: שאטרסטוק
שילוב / צילום: שאטרסטוק

החודש מציינים ברחבי העולם את יום בריאות הנפש העולמי. בכל העולם ניתנים שירותי שיקום תעסוקתיים שונים לאנשים עם חסמים תעסוקתיים מגוונים. מטרת שירותים אלו, לסייע למקבלי שירות להשתלב באופן מיטבי בשוק העבודה הפתוח. אך כיצד שיקום תעסוקתי של אנשים עם חסמים תעסוקתיים ברחבי העולם קשור לישראל?

בהקשר של ישראל, הדבר הראשון שחושבים עליו בנוגע ליצוא, הוא תעשיית ההייטק שצמחה פה בשנים האחרונות. אבל תתפלאו לשמוע, ישראל היא לא רק start-up nation, אלא גם אומה מובילה בפיתוח ובבנייה של מתודולוגיות ומודלים של שיקום תעסוקתי לאנשים עם חסמים תעסוקתיים.

דוגמה לפיתוח מודל שכזה ניתן לראות בשיתוף הפעולה בין קבוצת שכולו טוב ואגף בריאות הנפש במשרד הבריאות. קבוצת שכולו טוב הוקמה בשנת 2005 ומספקת כיום שירותי שיקום לכ-6,000 אנשים עם חסמים תעסוקתיים וחברתיים ואוכלוסיות מודרות. בקבוצה שמונה תחומי תעסוקה, שמהווים מותגי הכשרה ייחודיים לאנשים עם חסמים תעסוקתיים, ותחום של שיקום חברתי הפועל לפיתוח חיי פנאי וחברה עצמאיים.

התחומים התעסוקתיים פועלים כולם על פי מודל "היחידה המשלבת", מודל מקצועי זה פותח בקבוצת שכולו טוב בשיתוף פעולה עם האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות, חותר לסייע לאנשים עם חסמים תעסוקתיים להתנייד באופן מיטבי ברצף התעסוקתי תוך תמיכה וליווי קבועים ורציפים. המודל מציע טווח רחב של אפשרויות תעסוקה, אימון והכשרה המתקיימות במקביל, לבחירת האדם על פי רצונו האישי, בליווי מקצועי רציף. כל זאת, במטרה לסייע לו להשתלב בהצלחה בעבודה המתאימה לו בשוק העבודה הטבעי ולהתמיד בה לאורך זמן. כיום משולבים בקבוצת שכולו טוב למעלה מ-30% ממקבלי השירות בתעסוקה בשוק העבודה הפתוח, זאת לעומת 2%-4% בגופי שיקום דומים באירופה. 95% מהם מרוויחים שכר מינימום ומעלה ו-57% מהם מתמידים בעבודה בשוק העבודה הפתוח למעלה משנה.

מודל היחידה המשלבת הקנה לקבוצת שכולו טוב זכייה בתחרות Zero Project של האו"ם - להסרת חסמים חברתיים וקידום זכויות של אנשים עם מוגבלות בשנת 2017, כמודל חדשני ומתקדם בעולם השילוב התעסוקתי של אנשים עם חסמים תעסוקתיים.

הכרה בינלאומית זו, מביאה לארץ משלחות של ארגונים גדולים שאמונים על תחום בריאות הנפש ממדינות מפותחות באירופה על מנת לרכוש ידע והבנה בכל הקשור לפרקטיקות חדשניות בעולם בריאות הנפש. כיום, האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות וקבוצת שכולו טוב נתפשים בעולם שיקום בריאות הנפש כגופים חדשניים ומתקדמים, המביאים בשורה של מהפכה בתחום השילוב החברתי, הקהילתי והתעסוקתי בארץ ובעולם.

חשוב לציין, כי מודל היחידה המשלבת אינו יעיל רק באופן השילוב התעסוקתי של מקבלי השירות, אלא גם ביצירת תועלת כלכלית אדירה למדינה. על פי ארגון הבריאות העולמי, ההוצאה על בריאות הנפש במדינות המפותחות עומדות על סך 4% מהתל"ג. במשך שני העשורים האחרונים, הוכח שיש להתמודד עם חסמים תעסוקתיים ומוגבלויות שונות על ידי שילוב וקהילתיות. מאז שנחקק "חוק שיקום נכי נפש בקהילה" בישראל בשנת 2000, השינויים בשירותים הניתנים למקבלי השירות, הביאו לידי תועלת כלכלית אדירה- צמצום של 50% באשפוזים בבתי חולים פסיכיאטריים בין השנים 1996-2006. מה שהביא לידי חיסכון של מיליארד שקלים למדינה ולמשרד הבריאות במהלך העשור הראשון ליישום הרפורמה.

אך האימפקט הכלכלי לא מתבטא רק בירידה בימי אשפוז. מחקרים מצביעים על כך שישנם למעלה מחצי מיליארד איש עם מוגבלויות בעולם המתמודדים עם חסמים תעסוקתיים. 300 מיליון איש מתוכם בגיל בו הם מהווים כוח עבודה, אך 70% מהם מובטלים. זהו נתון מטריד כשחושבים על כוח העבודה המתבזבז ונמנעת ממנו גישה לתעסוקה. אדם עם חסם תעסוקתי המוצא את דרכו בשוק העבודה הופך להיות עצמאי כלכלית, עשוי להזדקק פחות לשירותי הרווחה ואף תורם לתל"ג ומשלם מיסים. זו עסקה משולשת המשתלמת לממשלה, לחברה ולאדם עצמו.

עוד ועוד חברות עסקיות גדולות וקטנות בישראל מצטרפות לחזון ולעשיה ומשתפות פעולה על מנת להביא לידי שילוב אמיתי של אנשים עם חסמים תעסוקתיים. אני קורא למעסיקים, במיוחד ביום זה, להמשיך ולשבור את הסטיגמה ולקדם שילוב של אנשים עם חסמים תעסוקתיים, בכל עסק בישראל.

ישראל היא לא רק מובילת שוק בתחום הזה, אלא היא גם מוכיחה כי מודל ההכשרה והשיקום בתוך הסביבה הרגילה ביחד עם חדשנות ויצירתיות הוא פתרון שעובד. אנו כחברה חייבים להמשיך לפתח אותו ולאמצו. 

הכותב הוא מנכ"ל קבוצת "שכולו טוב" - קבוצה המשקמת מתמודדי נפש, בדגש על שיקום תעסוקתי ושילוב בחברה

עוד כתבות

מתחם הבונקרים Vivos xPoint / צילום: באדיבות WSJ

קהילת הישרדות יוקרתית מתפרקת מבפנים

הם עברו לדרום דקוטה כדי לשרוד את האפוקליפסה במתחם בונקרים "ברמת חמישה כוכבים" ● ועכשיו הם כבר קורעים זה על זה באמצעות תלונות ועדי בית

ירידות בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

למעלה מטריליון דולר נמחקו, והסערה בדרך לבורסה בתל אביב

מניות השבבים מחקו ביום שישי מעל טריליון דולר, במה שהפך לירידה החדה ביותר של הסקטור מאז מרץ 2020 ● מה עומד מאחורי הירידות, ואיך יושפעו המניות הדואליות בתל אביב?

בנק הפועלים / צילום: איל יצהר

שער הדולר מוקפא? האותיות הקטנות שמאחורי המבצע של בנק הפועלים

בנק הפועלים הודיע כי יאפשר ללקוחות "לקבע" את שער הדולר על 2.89 שקלים ולקבל החזר במקרה שהוא יעלה • באילו מקרים ההטבה לא תחול, וכיצד עמלות ההמרה הבנקאיות עלולות לשחוק את הכדאיות?

אנשי עסקים / צילום: Shutterstock

המחוזי סגר פירצת מס דרמטית לאנשי עסקים. הדרמה וההשלכות

ביהמ"ש המחוזי בת"א קבע כי במציאות הכלכלית הנוכחית אנשי עסקים בינלאומיים יכולים לקיים "שני מרכזי חיים מקבילים" בעוצמה דומה לצורכי מס ● מומחים מזהירים מסיכון ל"כפל מס" ● "ניכרת מגמה בפסיקה להתאים את מבחני התושבות לדפוסי החיים החדשים"

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר אושרית בירודקר / צילום: Kingshuk Bhuyan

חוקרת הביטחון שבטוחה: זו המדינה שצריכה להדיר שינה מעינינו

שיחה עם ד"ר אושרית בירודקר, חוקרת בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS) ● על הניהול הלקוי שהפך את פקיסטן ממדינה עשירה לענייה, הנשק והמיליארדים שמחברים אותה לסעודיה והאינטרס המשותף עם ישראל

גרמי לוין / צילום: Victoria Forte

מנכ"ל טבע לשעבר: "בסיס הביוטק בארה"ב קורס. ישראל צריכה חלופות"

ד"ר ג'רמי לוין, אחד הקולות הבולטים בתעשיית הביוטק בארה"ב, פרסם ספר חדש שבו הוא טוען שהון הסיכון האמריקאי הפך לפחדן, חברות נוטות יותר לטשטש כישלונות, וסין מנצלת את הוואקום שנוצר כדי להשתלט על עתיד הרפואה ● דווקא לגבי ישראל יש לו מסר יחסית אופטימי

אילוסטרציה: Shutterstock

יפן ואירופה על חשבון ארה"ב: החוב העולמי בשיא, ואלה ההשלכות

החוב העולמי הגיע ל-353 טריליון דולר - רמה שלא נראתה מאז ומעולם ● האם זו בסך-הכול עדות להתרחבות טבעית של הכלכלה, או שזה סימן למשבר שהולך ומתקרב? ● המשרוקית של גלובס עם המשמעויות של התקדים הכלכלי ההיסטורי

צילום: Shutterstock

הזמר ישי לוי הלך לעולמו בגיל 63

לוי, מהמוזיקאים המזוהים והמשפיעים ביותר במוזיקה הים-תיכונית בישראל, הלך הלילה לעולמו בגיל 63 • "בכאב בלתי נתפס אנחנו מודיעים על פטירתו של ישי לוי הלילה. אין מילים כרגע", מסרה משפחתו • שר התרבות: "מחלוצי המוזיקה המזרחית בארץ, אומן שהצליח לגעת בלבבות של דורות שלמים"

מיכל גור / צילום: לילך רז

בגיל 50 היא הייתה מובטלת ארבע שנים. היום היא עומדת בראש חברת נדל"ן ותיקה

"בבית הספר היסודי התפרץ השד העדתי. קראו לי 'פרענקית', וכשהתחילו ללגלג עליי בגלל שם המשפחה, אסלן, אמי רצה למשרד הפנים ושינתה לגור. התחנכנו בבית להוריד את הראש" ● שיחה קצרה עם מיכל גור, מנכ"לית פרץ בוני הנגב

נוי הדס, מייסדת ומנכ''לית רשת נוי השדה / צילום: חיים אפריאט

ויזל ונוי הדס כבר לא: פוקס לא תרכוש את רשת נוי השדה

קבוצת פוקס הודיעה כי המגעים שנבחנו בין החברה לבין רשת קמעונאות הירקות והפירות נוי השדה הסתיימו ללא רכישה - וזאת "לאור אי-הסכמות עקרוניות בין הצדדים במספר נושאים"

עדיה חזני / צילום: רוחמה חזני

ממשרד מכירות נטוש לשתי דירות שמניבות אלפי שקלים בחודש

הלחץ הכלכלי הביא את עדיה חזני לצאת לעבוד בכל עבודה שמצא כבר בכיתה ח', עד שגילה את הפוטנציאל בהשקעות נדל"ן ● בין היתר קנה מגרש והניח עליו בית מוכן ● "צריך לקום ולעשות, כי אחרת מפספסים הזדמנויות"

פגיעת רחפן במוצב שומרה, סוף אפריל / צילום: Reuters, Anadolu

מומחים סבורים: חיזבאללה איבד את הבייס - ולא מוצא את מקומו במפה הפוליטית החדשה

צה"ל מעריך כי מבצע "חיצי הצפון" הותיר את חיזבאללה עם שבריר מיכולותיו, אך נראה שהאיום הגדול ביותר עליו כעת הוא פנים־לבנוני ● מול דעת קהל עוינת, ממשל שדורש מונופול על הנשק וצניחה בתמיכת השיעים, מומחים מאמינים שהארגון משתמש בהסלמה בצפון כדי לייצר נרטיב של הצלחה ● כך מנסה חיזבאללה לפוצץ את המגעים המדיניים - ולשרוד פוליטית בכל מחיר

יהודה אבידן, מנכ''ל משרד הדתות / צילום: שרון גבאי wikimedia.org

מנכ"ל משרד הדתות נחקר בלהב 433 בחשד למרמה ואיומים

יהודה אבידן, מנכ"ל משרד הדתות מטעם ש"ס, הוא הבכיר שנחקר היום ביאח"ה להב 433 יחד עם שני בכירים נוספים ● החשדות: מרמה והפרת אמונים, איומים ושימוש לרעה בכוח המשרה ● עורך דינו: "אנו סמוכים ובטוחים כי התיק ייסגר לאחר שיתבררו העובדות"

פינוי פצועי צה''ל משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

בתקציב של 2 מיליארד שקל: המלצות הוועדה לשיקום פצועי צה"ל

ההמלצות ממשיכות את המהפכה שהייתה באגף השיקום מאז ה-7 באוקטובר ● בין ההמלצות המוצעות: בחירה בין טיפול בקופה וטיפול בצה"ל, איש קשר אישי וייעודי לכל פצוע, הרחבת הטיפולים כולל טיפולים אלטרנטיביים והקמת מחלקה פסיכיאטרית ייעודית ו"בית לחיים" לפצועי הראש

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

מנכ"ל פליי קארד על המתחרים: "חיקוי מעלי אקספרס"

"המהלך שעשינו זו רעידת אדמה שהפכה להר געש" - כך אמר היום משה מורגנשטרן, מנכ"ל הנוסע המתמיד ופליי קארד, על המעבר מכאל לישראכרט ● בהשקת כרטיס האשראי החדש, הסביר מורגנשטרן מדוע החליף חברת כרטיסי אשראי: "אחרי שקיבלתי באופן אישי צבר תלונות, הבנתי שאת קפיצת המדרגה הבאה נצטרך לעשות עם כרטיס אחר"

פרויקט חופים WEST בנתניה. כמחצית מהדירות עדיין עומדות למכירה / הדמיה: אתר החברה

135 דירות מחכות: משבר הדיור דרך סיפורה של חברה אחת

המגדל החצי ריק של אזורים בנתניה מספר את כל מצוקת הקבלנים והמשבר בשוק הדיור ● מנגד, הוא מעיד שהיזמיות הגדולות עדיין לא ממהרות להתגמש במחירון הרשמי, גם כשהן מובילות במספר הדירות לא מכורות וכשנדמה שהמבצעים הלכו רחוק במיוחד

חגי לופסקו / צילום: The Linux Foundation

הישראלי הבכיר בכוכבת השבבים החדשה של וול סטריט: "נחמד שהמשקיעים מהמרים עלינו"

פחות מחודש מאז הנפקת הענק של סרבראס, הישראלי הבכיר בחברה, חגי לופסקו, מדבר בראיון ראשון על המעבר לעמק הסיליקון, על היתרון התחרותי מול אנבידיה ועל עסקת הענק עם OpenAI - ומזהיר: ישראל לא יכולה לבנות על שחזור ההצלחה של הסייבר ב־AI, היא נשארת מאחור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"בהנחה קטנה": בכמה נמכר קוטג' עם 6 חדרים במזכרת בתיה?

על מגרש בשטח של כ־200 מ"ר בשכונת הראשונים במזכרת בתיה נמכר קוטג' בשטח בנוי של 140 מ"ר תמורת 4.4 מיליון שקל ● המתווך גלעד דמרי: "המחירים ביישוב עדיין ברמה גבוהה, מה שמקשה על קידום עסקאות נוספות" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

כולל וויטקוף: הבכירים בממשל טראמפ שישראל ריגלה אחריהם

דיווח: בארה"ב מזהים עלייה נרחבת בפעילות הריגול של ישראל נגדה ● בחריין: יירטנו טילים וכבט"מים מאיראן • אזעקות הופעלו בגליל המערבי • יועצו של חמינאי: "טראמפ זקוק להסכם זמני כדי לפתוח מחדש את הורמוז" ● בעקבות טעות בזיהוי: חיילים וקצין בצבא לבנון נהרגו; עאון: "הפרה בוטה" ● חילופי מהלומות הלילה: איראן שיגרה כטב"מים לעבר מצר הורמוז, מטוסי קרב אמריקאים הפילו ארבעה מהם ● עדכונים שוטפים

מערכת הבלאק רייבן של חברת רובל / צילום: רובל חדשנות

מערכת היירוט הישראלית החדשה שעשויה לתת מענה לרחפני הנפץ

מערכות הגנה אווירית איראניות הוצבו בארמניה ● ביוון הוחלט להציב טילים מתוצרת רפאל סמוך לגבול עם טורקיה ● בארה"ב ממירים רחפני תובלה למשגרי רקטות ● וחברה ישראלית משיקה מערכת יירוט רחפנים מתקדמת ● השבוע בתעשיות הביטחוניות