גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ברור לי שיום אחד המודל שלי ינבא תרופות חדשות"

החברים בקיבוץ שלא הבינו מדוע הוא מתעניין בלימודים יותר מאשר בפרחים והעמיתים במכון ויצמן שפספסו את המאמר פורץ הדרך על מידול פעילות אנזימים ● פרופ' אריה ורשל, חתן פרס נובל לכימיה ב-2013, מסביר מדוע עדיין אי אפשר לפתח תרופות מדויקות באמצעות מחשבים

פרופסור אריה ורשל/ צילום:  Gettyimages/Anadolu Agency
פרופסור אריה ורשל/ צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

בבתי ספר, כאשר מורים רוצים להסביר לתלמידיהם מהי מולקולה, הם נוהגים להביא לכיתה כדור קלקל גדול ועוד כמה כדורים קטנים, מחברים אותם אלה לאלה באמצעות מקלות שיפוד כדי לייצג אטומים ואת הקשרים ביניהם. המודל הזה כל כך מוצלח, עד שבשנות ה-60 של המאה הקודמת גם מדענים השתמשו בו כדי לייצג את המולקולות שרצו לחקור, אבל עם הבדל קטן: במקום מקלות שיפודים, הם חיברו את כדורי הקלקל בקפיצים בדרגות קפיציות שונות, כדי לייצג את חוזק הקשר בין האטומים. המדענים בנו את המודלים כך כדי שיוכלו לשחק בהם ולנבא מה המבנה היציב במציאות. "הייתה איתם רק בעיה אחת", אומר פרופ' אריה ורשל, ישראלי תושב ארה"ב, חתן פרס נובל לכימיה לשנת 2013. "מודלים כאלה יקרסו מכוח הכבידה. זה הרס הכול".

ורשל, שעבד באותן שנים במכון ויצמן, בראשית ימי המחשוב, לא התכוון לאסוף כדורים וקפיצים מהרצפה, אז הוא החליט להעביר את המודל לעולם ללא גרוויטציה. הוא בנה, בשיתוף עם מיכאל לויט ושניאור ליפסון את המודל הממוחשב לתיאור מולקולות גדולות, עדיין באותה שיטה של קפיץ וכדור. "המודל התפשט במעבדות", מספר ורשל בראיון ל"גלובס", "ואחרי תקופה, גם חברות מסחריות העתיקו את התוכנה המקורית".

עשרות שנים קדימה, ב-2013, ורשל קיבל פרס נובל לכימיה על פיתוח מודלים להבנת מערכות כימיות מורכבות, יחד עם לויט. והדרך לשם לא הייתה מובנת מאליה. "כנראה אני בן הקיבוץ היחיד שקיבל אי פעם פרס נובל", הוא אומר. "בנעוריי בקיבוץ, היה בלתי נתפס לחשוב על משרת פרופסור. ממש אי-אפשר היה לחשוב את זה. מנהיגי הקיבוץ לא רצו שנצא ללימודים, ובצדק. לפחות בזמננו זה היה בצדק. לכן הם ביקשו שאתן שנתיים עבודה לקיבוץ על כל שנת לימודים. זה היה קצת יותר מדי בשבילי, ולכן עזבתי, אף שעזיבת הקיבוץ נחשבה אז בגידה גדולה מאוד. אני בטוח שהבנים והנכדים של אלה שצעקו עכשיו הגיעו גם הם לאמריקה".

ורשל אומר שעשה בגרות אקסטרנית, "אבל הציונים שלי היו פחות טובים מאלה של בני העיר שאומרים להם את התוצאות של הבחינה", הוא צוחק. "בטכניון היה קונקורס, בחינה תחליפית לבגרויות, אז הלכתי לשם. היה לי חשוב ללמוד ולא כל כך היה אכפת לי מה. מגיל צעיר עבדתי קשה כדי שיהיו לי ציונים טובים, בלי לדעת בדיוק מדוע. כנראה רציתי שיהיה לי תואר כי זה היה דבר נדיר בקיבוץ, כמו שאחרים הלכו לקורס קצינים".

מדוע בכל זאת הגיע לכימיה? לפי דבריו של ורשל, הבחירה הייתה כמעט אגבית. "היה איתי בצבא בן קיבוץ אחר, שוויתר על לימודי כימיה כי הראייה שלו לא הייתה טובה והוא חשב שהדבר הכי חשוב בכימיה זה לראות את הצבעים במיקרוסקופ. אז הוא אמר לי, 'הראייה שלך טובה, אז לך לכימיה".

באמת?

"משעשע לחשוב על זה בדיעבד. הבנות שלי, למשל, השתגעו משאלת בחירת המקצוע, אבל הרי אי אפשר לדעת מה יהיה בתוך ארבע או עשר שנים. צריך בשלב מסוים, אחרי הבחירה בתחום, לנסות להיות בו הכי טוב. זה חשוב יותר מהבחירה בדיוק באיזה תחום להתברג. בשנה השלישית שלי לתואר עשיתי פרויקט על אנזימים, חומרים שמזרזים תגובות כימיות, ואמרתי לעצמי שזו חידה. לא יודעים עדיין איך בדיוק האנזימים מזרזים את התגובות, אז אני אנסה לפתור את זה. ובאמת זה אחד הנושאים שעליהם קיבלנו את הפרס".

מהיכן הגיעה התחושה שאתה יכול לפתור את החידה?

"אני בעצם מאוד תחרותי. מכירה את הספר "Children of the Dream" של הפסיכולוג ברונו בטלהיים, שבילה כמה שבועות בלבד של מחקר בקיבוץ, ועל בסיסם קבע שילדי הקיבוץ לא תחרותייים?"

כן, הוא עלה גם בראיון עם קובי ריכטר (מייסד ומנכ"ל מדינול וטייס קרב מהולל). הספר הכעיס אותו, וכנראה קצת דירבן אותו. 

"בדיוק. אז בגדול זו די שטות שקיבוצניקים אינם תחרותיים. אבל באותו זמן למעשה לא חשבתי, 'אני יכול לפתור את החידה', אלא 'זו חידה שראוי לעסוק בה'".

ורשל סיים את הלימודים בטכניון בהצטיינות, אבל לדבריו זה לא גרם לחברי הקיבוץ לקבל את המסלול שבחר. "מבחינתם, ממש עד הנובל עדיין לא קיבלו את זה שעזבתי, ועדיין הייתי צריך לבוא מהגדר האחורית. כשהייתי נער בקיבוץ אמרו לי, 'אתה בסדר, אבל ההוא חכם ממך כי הוא יודע הרבה שמות של פרחים'. אלה דברים שהעריכו בקיבוץ".

"אולי הייתי מגלה עוד משהו"

כדי להתקבל לתואר שני בטכניון, היה על ורשל להשלים לימודי שלוש שפות. "התחלתי ללמוד רוסית, ובדיעבד חבל שלא המשכתי, אבל תוך כדי כך קראתי בעיתון מאמר על פרופ' שניאור ליפסון ממכון ויצמן, והתברר שהוא מתגורר בקיבוץ השכן. אז נסעתי אליו וביקשתי שיראיין אותי. התקבלתי אצלו וסיימתי מאסטר בתוך חצי שנה".

איך זה אפשרי בעצם?

"הוא ראה שאני מתקדם מהר אז הקפיץ אותי לדוקטורט. היום קוראים לזה מסלול ישיר לדוקטורט. הרבה דברים שאני נלחמתי עליהם, אחרים קיבלו אחר כך בקלות. סיימתי מאסטר ודוקטורט יחד ב-1969".

אחרי פוסט-דוקטורט באוניברסיטת הרווארד, חזר ורשל למכון ויצמן ואז יצא שוב לשבתון ב-Medical Research council בבריטניה. שם כתב את המאמר הראשון בנושא מודלים לפעילות של אנזימים, אחד המאמרים המרכזיים שציינה ועדת פרס נובל בנימוקיה להענקת הפרס. אבל המאמר הזה לא הצליח להשיג לורשל משרה במכון ויצמן.

התאכזבת?

"תמיד מאכזב לקבל סירוב וגם היה לא קל לעזוב את הארץ. זו לא הייתה שמחה גדולה. בסוף זה נגמר טוב, אבל בזמנו לא ידענו מה יתפתח".

היית יכול לעשות את המחקר הזה במכון ויצמן?

"אי-אפשר לדעת, אבל המחשבים בעלי כוח החישוב הגבוה קיימים בארץ. מבחינת קשרים, צברתי את רובם בפוסט-דוקטורט ובשבתון. ממילא אקדמאים נוסעים לחו"ל. באוניברסיטת דרום קליפורניה, שבה אני נמצא היום, לימדתי גם קורסים לסטודנטים. במכון ויצמן פטורים מזה. אולי הייתי דווקא מגלה עוד משהו בזמן העודף?"

מה היית משנה באקדמיה הישראלית והעולמית?

"אחת הבעיות היא שבמינויים ובקבלת מאמרים לכתבי עת סומכים על המלצות עמיתים, והן יכולות להיות גם מהמתחרים שלך. יש מעט תקנים, המדע הוא שטח מאוד תחרותי, ולא מביאים בחשבון מספיק את ההשפעה האפשרית של הדינמיקה הזאת על ביקורת עמיתים. אנשים חושבים שהמדע הוא מקום יותר הוגן ממקומות עבודה אחרים. זה לא נכון".

"לשחק שחמט עם החיידק"

בסופו של דבר הכוכבים הסתדרו לורשל. התוכנה שפיתח הייתה סיפור הצלחה גדול, לא רק באקדמיה. עד היום משתמשים בה או בנגזרות שונות שלה כדי לנבא מבנים של מולקולות. עם הזמן, פותחה התוכנה כך שניתן יהיה לייצר בה מולקולות מאוד מורכבות, למשל חלבונים - אבני הבניין וחומרי התקשורת המשמעותיים ביותר בגוף שלנו, שיכולים להכיל מאות עד אלפי "כדורים" ו"קפיצים" הקשורים אלה לאלה. עם זאת, היא לא הניבה עד היום תרופה שעליה ורשל יכול להצביע ולהגיד, "זה שלי". 

מידול פעילות האנזימים, החידה הגדולה שיצא ורשל לפתור, הוא משימה קשה בהרבה מתיאור החלבונים עצמם, משום שפעילותם כרוכה בשבירה ובבנייה של קשרים. אם נחזור לרעיון הקפיצים והכדורים, כשאנזים פועל, קפיץ נשבר ואחר מופיע במקומו. כשאנחנו מפרקים מזון, קשרים נשברים. כשאנחנו לוקחים תרופה שמשנה משהו בגוף, קשרים נשברים ונבנים. כאשר שולחים אינפורמציה במוח, קשרים נשברים ונבנים. 

חברי ועדת פרס נובל ציינו שהתוכנה שבנה ורשל עם לויט מחברת בין הכימיה והפיזיקה הקלאסיות (מודל הכדורים והקפיצים) לבין הפיזיקה הקוואנטית. ורשל מסביר: "שבירה של קשרים בין מולקולות היא משהו שאני לא יכול לדמות לקפיץ, כי הקפיץ שלי נשבר. אין לי אנלוגיה מכאנית שיכולה לתאר את זה. לכן בשלב הזה, של תיאור הקשר המשתנה בין האטומים, היינו חייבים לקרוא לתוכנות שמסוגלות להתמודד עם פיזיקה קוואנטית, כלומר לתאר באופן המדויק ביותר אם היחסים בין האטומים לאלקטרונים. אלה תוכנות עם יכולות חישוב מאוד חזקות, המשתמשות בכרטיסי חישוב כמו של משחקים עתירי גרפיקה, כרטיסי החישוב החזקים בעולם. את התוכנות הללו שילבנו בתוך התוכנה שלנו שממדלת כדורים וקפיצים".

מה מקבלים מן המודל?

"אני אומר למחשב, 'יש לי חלבון כזה וכזה, ועכשיו אני שולח אליו אנזים. תמדל לי את השינויים בעשרה אטומים קרובים למקום הפעילות של האנזים'. אני מביא בחשבון שעל האטומים פועלים גם כל הכוחות של החלבון מסביב, שמתוארים בקפיצים וכדורים. מתוך זה אני יכול להבין מה הופך את הריאקציה הזאת למהירה, ואילו מוטציות בחלבון יכולות לפגוע ביכולת ליצור את התגובה המהירה הזאת. בעיקרון, אני יכול לבנות לפי זה אנזים חדש, אולי תרופה, שתעשה אותה פעילות או תמנע אותה".

על אילו סוגי תרופות כאלה אתה עובד היום?

"למשל, אם אנחנו נותנים אנטיביוטיקה, שהיא בעצם אנזים שפועל על החיידק, ואחרי זמן מה החיידק עובר מוטציה והאנטיביוטיקה כבר לא מצליחה להיקשר לאתר שבו היא יכולה לעשות את הפעולה שלה, אז אנחנו תיאורטית יכולים לנבא מראש, אילו מוטציות יכולות להתרחש בחיידק, ולתכנן מראש את האנזים שיהיה מתאים לא לחיידק של היום אלא לחיידק של מחר. זה כמו לשחק שחמט נגד החיידק".

בעיקרון. אבל זה עוד לא קרה?

"או. זו שאלה טובה. לפעמים הועסקתי כיועץ על ידי חברות תרופות, שדרשו ממני מיד תשובה לשאלה איזה אנזים לפתח. הן דורשות את זה כי מתחרים מסויימים שלי, חברות מסחריות וגם מדענים, נותנים להן תשובות כאלה על בסיס מודל, שכולל את מבנה התרופה בלבד, ולא באמת כולל את השפעת האנזים. זה רחוק מלהיות רלוונטי.  

"למזלי, עליי אף אחד לא לוחץ. אני מפתח את המודל המדויק, זה שיכול להציג את שינויי האנרגיה במהלך הריאקציה הכימית עד לדיוק של קילו-קלוריה אחת (מה שאנחנו מכנים 'קלוריה'). עוד לא הצלחנו להגיע לדיוק כה גבוה, ולכן לדעתנו צריך לשפר את המודל עוד לפני שנתחיל להציע תרופות לשוק. אולי זה יישמע לא טוב לקוראים, אבל היום אני עוסק בעיקר בניסיון למדל בתוכנה תגובות כימיות שאני כבר יודע איך הן מסתיימות, כדי לראות אם המודל תואם את המציאות, ואני עדיין לא יודע לנבא במודל הזה אנזימים פעילים חדשים.

"לגבי השאלה מה יוצא מלנבא דבר שאתה יודע כבר, פעם עורך בכתב עת אמר לי, 'מה המאמר שלך בעצם מנבא? אתה רק משחזר דברים ידועים'. אמרתי לו, 'אתה כתבת ספר על פעולת סוללות, שאולי רק אני קניתי. לו הייתי יכול למדל במחשב את כל מה שכתבת בספר, זה היה מחדש?' ואז הוא הבין".

"לא מחנך את חברות התרופות"

אותו עורך לא ידע שהוא מדבר עם נובליסט לעתיד, ובכל מקרה ורשל לא מתרגש מאמירות כאלה וממשיך בשלו. "אני עובד על זה משנות ה-80. מעולם לא עזבתי פרויקט. את חברות התרופות לפעמים עזבתי כשהן דרשו תשובות שלא היו לי, אבל התפקיד שלי הוא לא לחנך את חברות התרופות אלא את הדור הבא של הסטודנטים שלי, שישאלו את השאלות הנכונות. ברור לי שיום אחד המודל שלי ינבא תרופות חדשות. אומרים שניוטון נעשה מפורסם רק אחרי שסטודנט שלו השתמש בחישובים שלו כדי לנבא את המחזור של כוכב השביט האלי".

ורשל אמנם כבר מפורסם ונובליסט, אולם הוא ישמח לעבור את המבחן ה"אולטימטיבי" - פיתוח התרופה.

בינתיים יצר ורשל מודל מקורב למודל המקורי שלו, שחסר חלק מהניואנסים לפיתוח תרופות על בסיס ניבוי מבנה החלבון בעתיד, אבל הוא מנבא פעילות של מנגנונים מעט יותר גדולים בגוף, למשל מכונות מולקולריות או תעלות יונים שמעבירות יונים מחוץ לתא לתוכו, או מכונות קטנות שמניעות את השריר. אלה מערכות יותר גדולות, הרבה יותר מורכבות, אך אפשר להגיע למסקנות חדשות לגביהן, גם בלי להגיע לדיוק שמחפשים במודל האנזים. באמצעות המודל הזה הצליחו ורשל וצוותו להבין את ההתנהגות של קולטן המעורב בייצור אינסולין בלבלב.

"לא נדרש כאן הדיוק הרב הדרוש בתכנון אנזימים, אז החוקרים בקבוצה שלנו שעובדים על זה יכולים להגיע לתוצאות יותר מהירות ופחות דופקים את הראש בקיר. כיום אנחו עוברים בשיטה המקורית והמהירה יותר על מידול אופן הפעולה של אנזימים לעריכה גנטית, קודם כול לשם הבנת הפעילות שלו. במחקרים שבהם אנחנו מנסים להבין מנגנונים טוב יותר אבל עדיין לא מנסים לשנות אותם, השיטה השנייה היא טובה".

לדברי ורשל, הוא לא יתפלא אם לתחום תכנון התרופות הממוחשב ייצאו מוצרים אמיתיים בקרוב. "ההמלצה שלי לחברות היא, 'אל תקנו תוכנה יקרה לתכנון תרופות אלא תגייסו את הפוסט-דוקטורנט שעבד על אותו אנזים ספציפי שקשור לתרופה שאתם מנסים לפתח. מי שעובד הרבה זמן על מערכת ביולוגית מסוימת, יש לו יותר סיכוי להגיע לתוצאות, לא רק בזכות המחשב אלא בזכות ההיכרות העמוקה עם האנזים הזה, שהוא כבר נאבק איתו הרבה". 

הקשר בין פרופ' ורשל לחברה הישראלית שמגדלת רקמת לבלב

לצד פעילותו המחקרית, פרופ' אריה ורשל הוא חבר בוועדה המייעצת המדעית של חברת בטאלין, המפתחת מוצרים לטיפול בסוכרת. לחברה יועץ מדעי נוסף שהוא זוכה פרס נובל - פרופ' סידני אלטמן, שגילה כי גם RNA, ולא רק חלבונים, יכול לפעול כאנזים.

לדברי ורשל, אין קשר מדעי בין הפרויקט שלו למידול תאי הבטא (התאים המפרישים אינסולין) בלבלב לבין פעילות בטאלין. "המחקר שלי מתרכז בשאלה איך עוברים סיגנלים בתוך התא וכיצד תרופות משפיעות על זה. פרויקט כזה יכול לקחת גם 70 שנה. לעומת זאת, בטאלין פועלת בגישה של מהנדסים: אם החלק הזה שבור, אז בואו פשוט נחליף אותו. אני מאמין שזה כנראה יעבוד".

המוצר של חברת בטאלין מבוסס על עבודתו של פרופ' אדוארדו מיטרני מהאוניברסיטה העברית, המתמחה בתחום התרפיה התאית, ובין היתר בתפקוד והתמיינות של תאי גזע. החברה שילבה את הטכנולוגיה הזאת בטכנולוגיה שהיא פיתחה - פיגומים שעליהם גדלים התאים - וכך יוצרת "מיקרו לבלבים", רקמה ביולוגית שיכולה להפריש אינסולין בתגובה לרמות הסוכר בגוף.

לדברי ד"ר ניקולאי קוניצ'ר, מנכ"ל החברה, רקמת התמיכה בתאים היא ביולוגית לחלוטין, ולפיכך התאים חיים יותר זמן ומתפקדים טוב יותר. "כיום כבר מתקיימות בעולם השתלות של תאי בטא מהלבלב, אולם הרוב המוחלט של ההשתלות נכשלות", הוא אומר. "בזכות פיגום התמיכה צומחים גם כלי דם לתוך הרקמה, וזה פותר את אחת הבעיות הגדולות בשתלים מסוג זה, והיא אספקת הדם לתאים".

לגבי התגובה החיסונית של הגוף, כרגע מתכננת החברה להשתמש בנוגדי פעילות חיסונית דומים לאלה שניתנים למושתלי איברים, אך בעתיד היא מקווה לשתף פעולה עם חברה בתחום האנקפסולציה (עיטוף התאים). כמו כן, היא נמצאת בקשר עם גורם המפתח נוגד פעילות חיסונית על בסיס קנאביס. 

בשלב הראשון המקור לתאים הוא מתורם, אך בעתיד הוא עשוי להיות ממקורות אחרים. עד היום החברה עברה בהצלחה ניסויים בבעלי חיים וגייסה 3.5 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים בישראל ובסין.

פרופ' ורשל, מה התפקיד שלך בחברה?

"אני מקשיב ומבקר את ההתקדמות שלהם. אם אני פוגש אנשים בתחום הרפואי, אני מספר להם על הפעילות של החברה, וגם לחולים אני מספר עליה". 

בטאלין - תעודת זהות

שנת הקמה: 2015

תחום פעילות: בניית לבלב מלאכותי לטיפול בסוכרת

מנכ"ל: ד"ר ניקולאי קוניצ'ר

גיוסי הון: 3.5 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים מישראל ומסין

עובדים: 8 בירושלים

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס