גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עד עכשיו מהנדס לא עבר יותר משעה של לימודים על בטיחות"

הסטודנטים בפקולטה להנדסה אזרחית בטכניון יחלו השנה ללמוד לראשונה קורס על בטיחות בבנייה ● ד"ר אבי גריפל, שילמד את הקורס: "תרבות הבנייה השתנתה מאוד. היום מדובר על סדרי גודל אחרים לגמרי, זה כמו ההבדל בין מכולת לסופרמרקט. חייבים ללמד בטיחות באופן שיטתי"

היום (א') נפתחת שנת הלימודים האקדמית, ובפקולטה להנדסה אזרחית בטכניון בשנה א' ילמדו הסטודנטים קורס חובה חדש ששמו "מבוא לניהול ובטיחות בבנייה". עד כה נקרא הקורס רק "מבוא לניהול הבנייה" - ותוספת הבטיחות היא העניין המשמעותי.

מי שילמד את הקורס הוא ד"ר אבי גריפל, מומחה לבטיחות בבנייה. נזכיר כי 37 עובדים נהרגו מתחילת השנה בתאונות באתרי בנייה, ויותר מ-150 נפצעו באורח קשה ובינוני. התאונות עולות למשק מיליארדי שקלים בשנה.

"הבטיחות בישראל מוסדרת על ידי חוקים, ובנוגע לבנייה יש תקנות הבטיחות בבנייה", אומר ד"ר גריפל ל"גלובס". "אלא שהתקנות הללו נכתבו לפני עשרות שנים, וכאשר הם נכתבו לא היו כל כך מנהלי פרויקטים. היו קבלנים והיו מנהלי עבודה, והאחריות על בטיחות בבנייה הוטלה על הקבלן שמבצע ועל מנהל העבודה.

"תרבות הבנייה השתנתה מאז מאוד, וכיום מי שמנהל את העבודה הוא מנהל הפרויקט ולא הקבלן. מנהל הפרויקט בדרך כלל הוא מהנדס שלמד הנדסה אזרחית. גם הפרויקטים עצמם השתנו במידה דרמטית. פעם קבלן היה בונה ארבע קומות, היום מדובר על סדרי גודל אחרים לגמרי, זה כמו ההבדל בין מכולת לסופרמרקט.

"אלא שבתקנות הבטיחות לא הוזכר בשום צורה תפקיד של מנהל פרויקט או מהנדס, ולכן אף שבמבנים מורכבים מי שמנהל את הבנייה הוא מהנדס אזרחי, הוא בקושי למד שעה אחת על בטיחות. מה שיותר חשוב, לא הובא לתשומת לבו שזה עניין שצריך לתת עליו את הדעת.

"יצא שדווקא אלה שמנהלים את הבנייה מבחינה כלכלית וקובעים את לוחות הזמנים, הבטיחות לא קשורה אליהם".

למה החלטתם לפתוח את הקורס דווקא עכשיו?

"בענף הבנייה יש תאונות קטלניות יותר מבכל הענפים האחרים, ונוצר צורך ציבורי להפחית את מספר תאונות העבודה. אם מסתכלים על הטווח הארוך צריך להסתכל מי יכול לעשות את זה - ואלו המהנדסים שלומדים עכשיו.

"לפני כעשור הגעתי למכון לחקר הבנייה בטכניון והתחלנו לבצע מחקרים ולהכשיר מסטרנטים ודוקטורנטים, וכבר יש לנו יום שניים בשנה שמתמחים בזה, אבל לכלל המהנדסים זה לא הגיע. בזכות סטודנטית שהתערבה זה התקדם עכשיו".

מי ילמד בקורס החדש?

"כל תלמידי הנדסה אזרחית שנה א' - מדובר על מאות בשנה - ילמדו על בטיחות בבנייה. זה קורס חובה. זו הכרזה מאוד משמעותית כי זה אומר שאנחנו מכניסים שחקן חזק לתוך הזירה של הבטיחות. ברגע שמהנדסים צעירים ייקחו את זה על עצמם, ברור שזה יתקדם, ואם התקנות החדשות שמקודמות עכשיו גם יטילו עליהם אחריות, זה יזוז".

מה תלמד בקורס?

"קודם כל, להכיר את מאפייני התאונות, למה הן קורות, סוג העובדים, הטכנולוגיות שבשימוש וכו'. אחר כך לומדים את המסגרת החוקית והמוסדות הרגולטוריים הרלוונטיים, ולבסוף את המקצוע עצמו - איך מנהלים את הבטיחות באתר הבנייה, זיהוי סיכונים, הערכת סיכונים ופתרון בעיות".

תאונה קטלנית באתר בנייה ברעננה / צילום: אלון רון

נשמע בסיסי. איך זה לא היה קיים עד עכשיו?

"בטיחות זה לא סקסי, זה לא מעניין אף אחד, זה לא מביא כסף, זה מטרד, הכי קל להתעלם מזה. תאונות לא קורות כל יום באתר מסוים אז כל אחד חושב שלו זה לא יקרה. המנהל תמיד חושב שהתאונה נגרמת בגלל הגורם הישיר, ונכשל בלהבין שאפשר היה לבנות את הדברים האחרים.

"זה לא משמים. יש חברות כמו נובל אנרג'י, שמקימים אסדה בלב ים, מטמינים צינורות ומנהלים את הבטיחות בהשקעה ומקצועיות. יש ארגונים כמו אינטל שמנהלים את הבטיחות כהלכה ואין אצלם תאונות. אם לוקחים אנשי מקצוע טובים מורידים את ההסתברות לתאונות. זה מה שיכול לעשות את ההבדל בין חצי אחוז נפגעים בשנה לבין 6%. ניתן לנהל את הבטיחות ובוודאות להוריד תאונות.

"לפני 30 שנה לא היה תקן לניהול הבטיחות, ובכל שנה נפגעו 6% מהעובדים בתאונות שגרמו היעדרות של שלושה ימים לפחות - היום הנתון הזה עומד על 2.2%. מדינת ישראל הורידה את זה בזכות ניהול. בבנייה זה תפס פחות, משום שבבנייה זה הרבה יותר קשה לעשות את זה. זה שוטף, משתנה כל יום, וזה גם דורש יותר כוח אדם".

השלב הבא: מלגות לחוקרים

רתם אלכסנדרי היא הסטודנטית שיזמה את פתיחת הקורס. "אני מתחילה שנה רביעית בהנדסה אזרחית. עשיתי קורס בניהול הבנייה ושם אחת ההרצאות נגעה בנושא של בטיחות - אבל מעבר לזה לא היה שום דבר מוסדר.

"ניסיתי לקדם את זה בכמה כיוונים, כתבתי מכתב יפה וניגשתי לראש הפקולטה עודד רבינוביץ, והוא אמר לי, 'את מתפרצת לדלת פתוחה, כבר דיברנו על זה וצריך לעשות את זה, ואנחנו בעניין'. ואז פניתי לפרופ' אמנון כץ, ראש היחידה למבנים וניהול הבנייה בטכניון, וגם הוא הסכים, והזיז את זה הלאה. התחום של בטיחות ממשיך להיות חשוב והתקווה היא שזה ישנה את המצב בשטח".

מה עוד את מנסה לקדם?

"הצעתי גם לתת מלגות לסטודנטים לתואר שני ולדוקטורנטים שיחקרו את הנושא של בטיחות בבנייה, וכרגע זה לא מתקדם, אבל מבחינתי זה השלב הבא".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה