גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את המרכז החדש של ירושלים - ואת התושבים שמתנגדים לו

תוכניות חדשות של עיריית ירושלים מגדילות באופן משמעותי את הבנייה למגורים, למסחר ולתעסוקה באזור מלחה ● התושבים מתנגדים בטענה לעומס בלתי סביר בשכונה ● העירייה: דואגים לתעסוקה בעיר ל-30 השנים הבאות

אזור מלחה כיום, מבט מדרום / צילום: Shutterstock
אזור מלחה כיום, מבט מדרום / צילום: Shutterstock

במקביל לבנייה המסיבית למסחר, למשרדים ולמגורים המתוכננת בכניסה הראשית לירושלים מכיוון כביש מס' 1 ולאזור התעסוקה המתרחב בתלפיות, גם בצד הדרומי של העיר, באזור מלחה, מתכננת עיריית ירושלים בנייה רחבת היקף שתשנה כליל את פני השכונה. מלחה היא האזור הראשון שייבדק בסדרת הכתבות "בדיקת שטח", על אזורים שעוברים שינוי.

עד לא מזמן היה אזור מלחה סוג של קצה. הבנייה למגורים הייתה על שיפולי הגבעות. במרכז העמק, איפה שפעם הייתה חקלאות ואחר כך הגבול עם ירדן, מוקמו בהדרגה ונמצאים שם עד היום אצטדיון טדי (1991), הקניון (1993), הגן הטכנולוגי של מלחה (1996), תחנת הרכבת (2005), הארנה (2014), וגם תחנת משנה של חברת החשמל (תחמ"ש), ותחנת אוטובוס גדולה. ציר בגין, אוטוסטרדה שנועדה לקשור את צפונה ודרומה של העיר, מבתר את המרחב.

התוכניות: שלד ירוק למרחב

בימים אלה מקודמות בירושלים שתי תוכניות חדשות המציעות שינוי דרמטי באזור. התוכנית האחת מדברת על הכפלת שטח הקניון פי שלושה, והתוכנית השנייה, הקרויה "תוכנית אב לדרום מערב מלחה", מתכננת יצירת "שלד ציבורי" ירוק שיאחה את המרחב המשוסע של הכניסה הדרומית לירושלים.

1. הקניון: מאז פתיחתו הפך הקניון די מהר לסיפור הצלחה. על רקע האינתיפאדות הפך מרכז הקניות המאובטח לאלטרנטיבה האולטימטיבית למרכז העיר. הקניון תוכנן על ידי משרד האדריכלים יסקי מור סיון (מגדלי אקירוב, מגדל האופרה, קניון עופר ברמת אביב) והוא כולל שלוש קומות מסחר עם 260 בתי עסק ו-2,000 מקומות חניה בשטח כולל של 48 אלף מ"ר.

תוכנית ההרחבה של הקניון, אשר הופקדה בחודש יוני 2019 להתנגדויות, הוכנה על ידי משרד האדריכלים הירושלמי-תל-אביבי קולקר קולקר אפשטיין (בניין משרד החוץ בירושלים, חידוש מבנה היכל התרבות בתל-אביב, תוכנית "רכס לבן" בירושלים) תוסיף לשטח ייעודים חדשים. כך יתווספו מבנה בגובה 28 קומות לדיור מוגן מעל הקניון הקיים, עוד מבנה בן 26 קומות לתעסוקה בחלק הדרום מזרחי של המגרש ומגדל בן 15 קומות לתעסוקה, בחלק הצפון מזרחי של המגרש.

אגף חדש ירחיב את המבנה המסחרי של הקניון ויתווספו עוד 1,404 מקומות חניה. סך-כל השטח הבנוי מעל הקרקע, כולל הקיים, יעמוד על 168.6 אלף מ"ר, כלומר: פי שלושה וחצי ממה שקיים בהווה.

אגן מלחה לאחר ביצוע התוכנית. מגדלים עם 28 ו־26 קומות / הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין

2. תוכנית האב לאזור: תוכנית האב לדרום מערב מלחה הוצגה לראשונה לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ביולי 2018 ולתושבי שכונת מלחה, לפני כשלושה חודשים.

התוכנית הינה יוזמה של עיריית ירושלים ועל התכנון אחראי משרד האדריכלים קולקר קולקר אפשטיין. התוכנית מגדירה את האזור ככניסה הדרומית החדשה לעיר ומציעה עקרונות תכנון להגדרת האזור כמרכז תחבורתי שבו שילוב של תעסוקה, מסחר ולראשונה גם מגורים.

האמצעי העיקרי של המתכננים להתמודדות עם המרחב המפורק הוא יצירת מעין רחבה מגוננת שמאחה את המבנים השונים. המשימה הזאת לא לגמרי טריוויאלית בגלל שמדובר במרחב עצום, שבו יש הפרשי מפלסים ולא מעט מכשולים.

הפתרון הוא מעין גשר שחוצה את אוטוסטרדת דרך בגין ומקשר את שכונת מלחה עם בית צפאפה ואת פארק נחל רפאים עם שכונת הקטמונים.

באזור מתקני הספורט תוקם כיכר גדולה שתכונה "כיכר הספורט הלאומית" ותפקידה יהיה לייצר סוג של אלמנט מאחד לאצטדיון הכדורגל, הארנה ומגרשי הטניס.

ההתנגדויות: מקומם ופרוע מדי

ההתנגדויות של תושבי שכונת מלחה לשתי התוכניות קשורות גם להתנהלות העירייה וגם לתוכניות עצמן. באשר להתנהלות, הם טוענים שהעירייה מקדמת תוכנית אב שאין לה תוקף סטטוטורי ולכן הציבור לא יכול להיות שותף בגיבושה.

לגופו של עניין הם טוענים שהתוכנית מייצרת מרכז חדש לעיר בלי לבדוק את כל ההשלכות הנלוות. לדבריהם, התוכניות המקודמות מייצרות "קטסטרופה תכנונית".

להרחבת הקניון הם מתנגדים בטענה כי כבר כיום הם סובלים מהקניון הסמוך, מאצטדיון טדי ומהארנה. התושבים, המיוצגים על ידי עורך הדין רפי אטינגר, סבורים כי הפגיעה העתידית בהם תתבטא בין היתר בהחמרת עומסי התנועה ומחסור מקומות החניה, במפגעי רעש, זיהום אוויר, הסתרת נוף, הצללה, סינוור, רוחות, ועוד.

בהתנגדות שעליה חתומים עמוס קולק, בנו של ראש העיר המיתולוגי של ירושלים, טדי קולק, ורעייתו אוסנת, הם מפרטים: "אנו זועמים ומתנגדים לאי המידתיות שיש לתוכנית זו שתביא לגימוד גדול יותר של איכות חיינו כתושבי מלחה! אירועים המוניים מביאים לפתחנו רעש וגם זיהום אוויר מפליטת האגזוזים, שימוש יתר בעורקי התחבורה בתוך השכונה ומרקם החיים פה המצריך חיזוק הופך לכלי שרת ששם על גב השכונה נטל רב, מקומם ופרוע מדי!"

עמוס קולק / צילום: רויטרס

ליו"ר ועד תושבי שכונת מלחה, דרור בקל, יש ראייה קצת יותר כוללת: "אנחנו לא מתנגדים לתוכנית האב וגם לא להרחבת הקניון. דרשנו תוכנית כוללנית כדי שנוכל להבין יותר טוב את המשמעות של כלל התוכניות באזור. לצערנו, תוכנית האב הוצגה לנו בשלב מאוחר, רק אחרי שראש העיר התחלף ובלי נתונים כמותיים, בדיקת היתכנות תחבורתית וסקר סביבתי. בנוסף, אנו חוששים שהרחבת הקניון תנצל את כל המשאבים שיש לאגן מלחה ואז, כשייבנו פרויקטים נוספים, זה יהיה מעבר לכושר הנשיאה של האזור. מי שיסבול זה יהיה קודם כל תושבי השכונה.

"תוכנית האב מייצרת את הכאוס של הדור הבא. חוות הדעת שאנו מקבלים ממומחים לענייני סביבה ותנועה, גורמות לנו לחשוש מאוד. כל מה שאנחנו מבקשים זה שקודם כל תהיה תוכנית אב ראויה ורק אחרי שניתן יהיה לדון בה, כולל להגיש לה התנגדויות, ידונו בתוכנית הרחבת הקניון".

עו"ד ד"ר בנימין היימן מתגורר אף הוא במלחה וסבור שבאופן כללי, עמק מלחה תוכנן בצורה גרועה ושהתוכנית החדשה תחריף עוד יותר את המצב הקיים. "בפועל, התפתח באגן מלחה קונגלומרט של שימושים חסרי זיקה כלשהי זה לזה: מסחר, תעסוקה, ספורט, מגורים, הכול במתחמים ללא קשר ענייני ביניהם, המופרדים על ידי מערכות כבישים, ובעתיד מסילות, חוצצות. לא נוצר מרכז עירוני, אלא אתר אליו משליכים שימושים מפריעים. אגן מלחה הוא מהכישלונות הגדולים של התכנון בירושלים", הוא טוען במבמך ההתנגדות שלו לתוכנית.
מבחינתו של היימן, עצם הגשת התוכנית להרחבת הקניון על ידי אותו משרד אדריכלים האחראי על תוכנית האב, היא בגדר "שערורייה": "יש כאן פגיעה קשה ביותר באמון של תושבי מלחה במוסדות התכנון, אשר יצרו מצב בוטה של ניגוד עניינים".

היימן אף מוסיף כי לתוכנית האב של דרום מערב ירושלים לא נעשה שיתוף ציבור אפקטיבי, אלא "יידוע". עוד הוא טוען כי "מסמך מדיניות או תוכנית אב פסולים כאשר הם משמשים כמסלול לעקיפת הליכי אישור תוכנית שלפי חוק התכנון והבנייה. שאז, לקביעותיהם, לא ניתן למעשה להתנגד התנגדות אפקטיבית".

עו"ד רפי אטינגר, שהכין את ההתנגדות של תושבי מלחה לתוכנית הרחבת הקניון, סבור שהבעיה המרכזית עם התוכנית היא הפגיעה הצפויה במרכז העיר ההיסטורי של ירושלים: לשיטותו, תושבי שכונת מלחה מדברים מתוך נקודת המבט של הסבל שהקניון גורם להם, מיום הקמתו ועד היום. לאטינגר יש גם הסתכלות כללית יותר על העיר: "חשוב להבין שיש לנו אחריות עירונית. זה לא האזור שאמור להיות מרכז עסקים ראשי בירושלים. ירושלים צריכה מרכז עיר חזק. הפיכת אזור מלחה למע"ר נוסף ועיקרי תפגע אנושות באזור מרכז העיר, ותוריד לטמיון את המאמצים העצומים שנעשו בשנים האחרונות ‘להחיות’ אותו לאחר הפגיעה המתמשכת שנגרמה לו, פגיעה שהחלה עוד בשנות ה-90 של המאה הקודמת עם בניית קניון מלחה עצמו".

היועץ והמתכנן העסקי יהודה עירוני, שהכין עבור מתנגדי התוכנית דוח בנושא ההשפעה הכלכלית של הרחבת הקניון, מזהה בעיה יותר רחבה: "לא נמצאה כל סיבה אובייקטיבית מקצועית אשר יכולה הייתה לגרום לוועדה לשנות את החלטתה מ-2016 ולאשר ב-2018 תוספת שטחי מסחר ותעסוקה בקניון מלחה. ההיפך הוא הנכון, בתקופה הנ"ל אושרו ותוכננו על ידי הוועדה ועיריית ירושלים מיליוני מ"ר של ‘תעסוקה’ ומסחר נוספים בפרויקטים שונים ברחבי העיר, אשר דווקא יוצרים עודף אדיר של שטחים".

העירייה: "מחסור בתעסוקה"

עופר גרידינגר, ראש האגף לתכנון עיר בעיריית ירושלים ולשעבר מתכנן מחוז מרכז במנהל התכנון, אינו אדיש למצוקת תושבי שכונת מלחה בהווה, אך הוא מסתכל עשרות שנים קדימה: "מבחינת שטחי תעסוקה בעיר, ירושלים נמצאת היום במחסור רציני. לנו יש כארבעה מ"ר תעסוקה לנפש, ובמטרופולין תל-אביב המספרים הרבה יותר גדולים.

"השאיפה שלנו היא להרחיב את שטחי התעסוקה בעיר, ואגן מלחה הוא לא היחיד. אנחנו טועים לחשוב שתוכניות כאלה יתממשו מחר בבוקר, אבל התפקיד של העירייה הוא לדאוג לעתודות תעסוקה ב-30 השנה הבאות. כשמסתכלים על מלחה צריך לזכור גם את כביש 39 (כביש מתוכנן המיועד ליצור גישה חדשה ומהירה לדרום ירושלים. תוואי הכביש יחצה את כביש 38 ויעבור בקרבת כביש 375 בין צומת האלה וצור הדסה, דרך עמק האלה - ג.נ) שיגיע לאגן מלחה. אנו לא מסתכלים על מלחה כעל אזור שישרת את צפון העיר, אלא כאזור שישרת אנשים מדרום המדינה".

האם אין חשש שתוספת תעסוקה ומסחר במלחה תחסל את מרכז העיר ההיסטורי? יהיה ביקוש לכל כך הרבה שטחי תעסוקה?

"אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שעיר כל כך גדולה, שפרוסה על 125 אלף דונם, ובשנת 2050 האוכלוסייה שלה אמורה להגיע למיליון וחצי נפש, יכולה להכיל יותר ממוקד אחד. מלחה זה לא רק מסחר - יהיה כאן מוקד תעסוקה, וספורט, תחבורה ומגורים. זה לא שאנחנו לא חוששים מרמת הביקושים בעיר ולמעמדו של מרכז העיר, אבל אנחנו מודעים לצורך שלנו למשוך לכאן עסקים ולהוסיף מקומות תעסוקה מגוונים ונצטרך יותר ממוקד אחד".

תושבי מלחה טוענים שיש בעיה עם אופן קידום תוכנית האב ושהיא בעצם סוג של מניפולציה שנועדה לאפשר את הרחבת הקניון. מה תגובתך ל"האשמה" הזאת?

גרידינגר קצת מזדעזע מהשאלה אך מתרצה ועונה: "תוכנית קניון מלחה ותוכנית האב של אגן מלחה התקדמו באותה עת. אנחנו הבנו שאגן מלחה יכול לגדול ולהתרחב ובתוך זה נכנסה גם המחשבה של פיתוח הקניון, הגישה שאפשר להרחיב את המבנה וגם את השימושים, כמו למשל להכניס דיור מוגן, וגם שימושים ציבוריים, התאימה לגישה של עיריית ירושלים. יכול להיות שמבחינה תאורטית היה טוב אם הדיונים על תוכנית האב היו מקדימים את תוכנית הקניון, אך זה היה גורם לאובדן של שנתיים בייזום השקעה פרטית. אם גם אנחנו וגם הוועדה המחוזית יודעים שיש ממשק בין התוכניות וששתיהן חותרות ליעד אחד הרי שאין בזה דבר שלילי. לא הייתה פה שום מניפולציה".

התושבים מתלוננים על קידום התכנון העירוני במסגרת "תוכנית אב", שלא מאפשרת להתנגד לה. למה אתם בוחרים בדרך הזאת?

"לשתי השיטות יש יתרונות וחסרונות. תוכנית אב יכולה להביא להחלטת מדיניות משותפת לוועדה המחוזית בזמן קצר יחסית ולהתגבש לכלל מדיניות ולאפשר ליזמות פרטית או ציבורית להתקדם מהר. אל מול הגישה של תכנון סטטוטורי שנשמעת נכונה מבחינה היכולת להתנגד אך נמשכת שנים רבות. הלוואי והיינו יכולים לקדם תוכניות סטטוטוריות למתחמים גדולים בירושלים. זאת לא המציאות היום. אנחנו עושים מאמצים לבוא בדברים עם הציבור על מנת לקדם את תוכניות האב האלה. השיח עם התושבים משפיע מדי פעם ויכול להוסיף ולשפר. מתוך תוכנית האב יבואו תוכניות סטטוטוריות שלהן ניתן יהיה להתנגד". 

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות