גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לבייב ידע מה הוא עושה: שווי אפי פיתוח גבוה ב-40% מהמחיר ששילם לנושי אפריקה

שלוש שנים לאחר שרכש את מניות השליטה באפי פיתוח מידי אפריקה ישראל, הגיש לבייב הצעת רכש מלאה להחזקות הציבור בחברת הנדל"ן הפועלת במוסקבה תמורת 110 מיליון דולר

לב לבייב / צילום: תמר מצפי
לב לבייב / צילום: תמר מצפי

איש העסקים לב לבייב מבקש למחוק את מניות חברת אפי פיתוח מהמסחר בבורסת לונדון: שלוש שנים לאחר שרכש את מניות השליטה באפי פיתוח מידי אפריקה ישראל (שהייתה אז בשליטתו), הגיש לבייב הצעת רכש מלאה להחזקות הציבור באפי פיתוח, תמורת כ-110 מיליון דולר.

הצעתו של לבייב משקפת לאפי פיתוח, שבמצבה חל שיפור משמעותי, שווי של 314 מיליון דולר - גבוה בכ-40% מהמחיר ששילם בזמנו לבייב לאפריקה ישראל. לבייב מחזיק כיום בכ-65% ממניות אפי פיתוח - הפועלת בשוק הנדל"ן של מוסקבה ומחזיקה בין השאר בקניון "אפימול סיטי" - באמצעות חברת פלוטוניק הקפריסאית שבבעלותו. את המניות רכש כאמור לבייב בספטמבר 2016 מידי קבוצת אפריקה ישראל שבשליטתו, תמורת 550 מיליון שקל (146 מיליון דולר במועד השלמת העסקה). מחיר זה משקף שווי חברה הנמוך בכמעט 30% לעומת השווי שמציע לבייב כעת לבעלי מניות המיעוט באפי פיתוח.

את עסקת המכירה של מניות אפי פיתוח הובילו מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, והיא היוותה מהלך ראשון בדרך להסדר החוב המתמשך בחברה (העומד בפני השלמתו כעת, עם העברת השליטה לידי חברת לפידות של יעקב לוקסנבורג). משום כך, בוצעה המכירה של מניות אפי פיתוח ללבייב רק לאחר שקיבלה את אישורו של בית המשפט לכך.

ספק בשוק ההון לגבי סיכויי ההצעה

לאפי פיתוח שני סוגי מניות (A ו-B). עבור כל אחד משני סוגי המניות מציע לבייב מחיר של 30 סנט למניה, המשקף לאפי פיתוח שווי של 314 מיליון דולר. בתגובה להודעה עלתה מניית B של החברה ביום שישי ב-8.5% למחיר של 31 סנט, והשלימה זינוק של 29% בתוך שבוע. מניית A של החברה שמרה על יציבות ביום שישי סביב מחיר של 27 סנט, לאחר שעלתה ב-17% בתוך קצת יותר משבוע. על פי המציעה פלוטוניק, שיקפה הצעת הרכישה פרמיה של 43% ביחס למחיר מניית A ופרמיה של 21% ביחס למחיר מניית B בזמן פנייתה הראשונית לדירקטוריון אפי פיתוח ב-23 בספטמבר.

עם זאת, בשוק ההון הביעו היום ספק באשר לסיכויי ההצלחה של לבייב לרכוש את החזקות הציבור במניה במחיר המדובר. הסיבה לכך היא הפער הגבוה בין ההון העצמי המוצהר של אפי פיתוח לבין השווי המשתקף לחברה בהצעת הרכש. 

אפי פיתוח פועלת ברוסיה ועוסקת בתחומי הנדל"ן היזמי המניב והנדל"ן היזמי למגורים. נכון לסוף יוני 2019 הציגה החברה במאזנה נדל"ן בשווי של 1.24 מיליארד דולר, הון עצמי של 836 מיליון דולר, מזומנים וניירות ערך סחירים בקופה בשווי של 99 מיליון דולר, וכן חוב פיננסי של 400 מיליון דולר, שמרביתו (384 מיליון דולר) לטווח ארוך. 

לשם השוואה, ביוני 2016 עמדה אפי פיתוח במצב שונה לחלוטין. לחברה היו אז רק 22 מיליון דולר בקופה, וכלל חובותיה הפיננסיים, בהיקף של 620 מיליון דולר, נרשמו אז כחוב לטווח קצר עקב הפרה של התניות פיננסיות שהקימו עילות לפירעון מיידי. באותה עת אמנם הכריזה אפי פיתוח על הון עצמי של 767 מיליון דולר, אבל בשוק התקשו לקבל את הערכות השווי שהציגה החברה לנכסיה, בשל ההידרדרות במצב הכלכלי ברוסיה. הידרדרות זו, שהחלה כבר במחצית השניה של 2014, הייתה מהסיבות העיקריות להחלטתה של אפריקה ישראל לפנות לנושיה בבקשה להסדר חוב.

כחלק מעסקת מכירת השליטה באפי פיתוח ללבייב, הסכים אז הבנק הרוסי VTB שלא להעמיד את חובות החברה כלפיו לפירעון מיידי, בתמורה לערבות של 190 מיליון דולר שקיבל מלבייב. בהמשך נטען בפרסומים שונים בתקשורת שלא אושרו רשמית, כי VTB היה הבנק שגם העניק ללבייב את המימון לרכישת מניות השליטה בחברה הבת מידי אפריקה ישראל.

אלא שבשלוש השנים האחרונות השתפר מצבה של אפי פיתוח באופן משמעותי, לאחר שהחברה פעלה למימוש נכסים והקטינה את מצבת חובותיה. את המחצית הראשונה של 2019 סיימה אפי פיתוח עם צמיחה של 28% בהכנסות ל-182 מיליון דולר, ועם עלייה של 66% ברווח הגולמי ל-93 מיליון דולר. עם זאת, במחצית הראשונה של 2019 גם הציגה אפי פיתוח ירידה של 30 מיליון דולר בערך הנדל"ן שברשותה, לעומת עלייה של 43 מיליון דולר בערך הנדל"ן שנרשמה בתקופה המקבילה אשתקד. מסיבה זו רשמה החברה במחצית הראשונה השנה ירידה של 51% ברווח הנקי, ל-38 מיליון דולר.

במסגרת פרסום הדוחות ציין יו"ר אפי פיתוח, אלי אברהמפור: "אני שמח לדווח על תנופה חיובית בתוצאות הכספיות והתפעוליות שלנו למחצית הראשונה של 2019, בעיקר בגלל ההכרה במכירות מקדימות של דירות למגורים והביצועים היציבים של התיק המניב. במהלך התקופה מינפנו את שיפור הרווחיות שלנו להפחתת החוב החיצוני שלנו ולהחזר של 107.2 מיליון דולר לבנק VTB בהתייחס למספר הלוואות קיימות".

אברהמפור הדגיש גם כי "במקביל, אנו מודאגים מקצב המכירות בפעילות הבנייה למגורים שלנו, שנשאר כפוף לתנאי שוק תנודתיים, ופגיעות כללית של הכלכלה הרוסית בפני אתגרים חיצוניים ופנימיים". הוא הוסיף כי שיעור התפוסה בקניון אפימול נותר בסוף הרבעון השני ללא שינוי, ברמה של 90%, וכי הקניון הניב במחצית הראשונה הכנסות של 44.2 מיליון דולר.

האופציות של מחזיקי האג"ח פקעו

יש לציין כי בעת מכירת השליטה באפי פיתוח לידי לבייב (שמתגורר כיום ברוסיה) קיבלו מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל אופציות לשלוש שנים, לרכישת מניות של החברה במקרה של עלייה במחירן. לפני כחודש פקעו האופציות בלי להקנות לבעליהן הטבה כלשהי, מאחר שמחירן של מניות אפי פיתוח נותר נמוך ממחיר המימוש. כעת, לאחר פקיעת האופציות, החליט לבייב לנסות להוציא לפועל מהלך שיהפוך אותו לבעלים היחיד של אפי פיתוח.

את אפי פיתוח הקים לבייב כזרוע הפעילות ברוסיה של אפריקה ישראל. במאי 2007, בשיאה של בועת הנדל"ן העולמית ושנה בלבד לפני התפוצצותה, הונפקה אפי פיתוח בבורסה של לונדון. החברה גייסה אז 1.4 מיליארד דולר לפי שווי שוק של 7.3 מיליארד דולר "אחרי הכסף", וייצרה לאפריקה ישראל רווח הון של 3.4 מיליארד שקל. 

עם זאת, שנה לאחר מכן התחיל משבר פיננסי בארה"ב, שהתפתח לכדי משבר כלכלי עולמי ושהוביל לקריסה במחירי הנדל"ן במדינות רבות בעולם, ובהן רוסיה. שוויה של אפי פיתוח צנח, ואילו אפריקה ישראל ספגה הפסדים כבדים ונדרשה להסדר חוב ראשון עם מחזיקי האג"ח שלה. מאז המשיכה הכלכלה הרוסית לקרטע ואפי פיתוח נדרשה להתמודד עם קשיים מרובים בפעילותה.

בהמשך אף החמיר המצב ברוסיה בעקבות קריסת מחירי הנפט בעולם ובשל הסנקציות שהוטלו עליה לאחר פלישתה לאי קרים. מצב זה פגע באפי פיתוח, וגם הוביל כאמור את אפריקה ישראל לבקש הסדר חוב שני עם נושיה, שנמצא כעת לקראת סיומו. 

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם