גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין נתניהו לכבל: הטענה על "אכיפה בררנית" תובא בחשבון ע"י מנדלבליט

היועמ"ש מנדלבליט יודע כי לא רק עתידו האישי של רה"מ נתניהו מוטל כאן על הכף - אלא במידה רבה גם עתיד התקשורת הישראלית ועתיד הפרקליטות ● פרשנות

בנימין נתניהו, ארנון (נוני) מוזס / צילום: רפי קוץ, רוני שיצר, גלובס
בנימין נתניהו, ארנון (נוני) מוזס / צילום: רפי קוץ, רוני שיצר, גלובס

1.

בימים אלה מתחיל היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בהתייעצויות בפורום הרחב של הפרקליטים לקראת קבלת הכרעה סופית בתיקיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. מנדלבליט יודע כי לא רק עתידו האישי של רה"מ מוטל כאן על הכף, אלא במידה רבה גם עתיד התקשורת הישראלית ועתיד הפרקליטות. אמון הציבור בפרקליטות ואמון הציבור בתקשורת יושפעו, וכבר מושפעים, מהחקירות הללו.

מחד, חשיפת חומרי החקירה בתיקים 2000 (תיק נתניהו-מוזס) ו-4000 (תיק בזק-וואלה) מציגה את התקשורת הישראלית במערומיה. ניהול משפט פלילי בשני התיקים, משמעותם חשיפה של עוד נדבכים ממערכות היחסים הנסתרות והבעייתיות שבין השלטון לתקשורת. מאידך, חלקים אחרים בתקשורת הישראלית הם אלה שחשפו חלק מהפרשיות שנחקרו, ואם ההתרחשויות ימשיכו להיחשף, אולי גם ייעשה חשבון נפש שיביא לתיקון.

באשר לאמון הציבור בפרקליטות - דומה שהוויכוח בציבור סביב חקירות פליליות מעולם לא היה סוער ופוליטי יותר. הפרקליטות והיועמ"ש יצטרכו לא רק לקבל החלטות על סמך שיקולים מקצועיים בלבד, אלא גם לשכנע בכך את הציבור. משימה לא פשוטה כלל ועיקר בעידן של פייק-ניוז ורשתות חברתיות.

לפי ההערכות, החלטת היועמ"ש אם להגיש כתב אישום נגד נתניהו, באיזה מהתיקים, ובגין אילו עבירות, תתקבל לכל המאוחר עד תחילת דצמבר. הפורום הרחב ששותף לקבלת ההחלטות הסופית כולל את אותם פרקליטים שהשתתפו בהליך קבלת ההחלטות, שהוביל לגיבוש כתב החשדות נגד נתניהו ושאר החשודים, ב-28 בפברואר.

בנוסף למנדלבליט, בתהליך קבלת ההחלטות משתתפים, בין היתר, פרקליט המדינה שי ניצן, ופרקליטת מחוז ת"א מיסוי וכלכלה עו"ד ליאת בן-ארי, שהובילו את הקו התקיף נגד נתניהו וסברו שישי להאשימו בשוחד בכל שלושת התיקים. כן משתתף בתהליך הסופי פרקליט מחוז חיפה עו"ד עמית אייסמן, שהגה את הרעיון להאשים את נתניהו בתיק 2000, אך לא בשוחד אלא בהפרת אמונים. בכירים נוספים שדעתם נחשבת מאוד על ידי היועמ"ש הם המשנה לפרקליט המדינה עו"ד שלמה מומי למברגר, המשנה ליועמ"ש עו"ד עמית מררי, והמשנה ליועמ"ש עו"ד רז נזרי.

2.

בצל חשיפת של תמלילי חקירות תיק 2000 והקלטות שיחות רה"מ נתניהו עם מו"ל ידיעות אחרונות, ארנון (נוני) מוזס, לפי מידע שבידי "גלובס" הליך השימוע גרם ליועמ"ש להתלבטות - אם להגיש כתב אישום נגד נתניהו בתיק 2000 או לסגור את התיק.

מנדלבליט הכיר כמובן היטב את כל החומרים שיוצאים בימים אלה בתקשורת כשהחליט להאשים את נתניהו בהפרת אמונים בסוף פברואר, אך הטענות שהעלו סנגורי נתניהו ומוזס בשימוע חידדו אצלו את הקשיים שבהגשת כתב אישום בתיק.

אחד השיקולים שמנדלבליט ייקח בחשבון נוגע לטענות של נתניהו לאכיפה בררנית נגדו.

תמלילי החקירה של ח"כ לשעבר איתן כבל, שחשף אבישי גרינצייג בסוף השבוע ב"גלובס", מחדדים את הסוגיה הזאת. מהתמלילים עלה שבשנת 2013 נפגש כבל עם עורך "ידיעות אחרונות", רון ירון, ועם המו"ל מוזס והתלונן כי העיתון לא מסקר אותו באופן הגון. בין היתר, אמר כבל בחקירתו כי הוא שוחח עם ירון "על העובדה שאני חבר כנסת, וכל עניין שאני מביא, הם שוחטים אותי". עוד התברר כי הפגישות בין כבל לאנשי "ידיעות אחרונות" עסקו בהצעת החוק שקידם כבל באותה עת שנועדה לרסן את כוחו של המתחרה "ישראל היום", שמוזס היה מעוניין מאוד בקידומה. לאחר מכן, אמר כבל בחקירתו, כי הסיקור שלו ב"ידיעות אחרונות" נעשה הוגן יותר.

כאשר משווים את חקירת כבל לחקירת נתניהו, קשה להבין מדוע התיק נגד הראשון נסגר אך השני זומן לשימוע לפני הגשת כתב אישום נגדו.

אחד ההסברים המרכזיים של הפרקליטות להבדל בהחלטות הוא שנגד נתניהו יש ראיות חזקות (ההקלטות של תוכן פגישות נתניהו-מוזס), ואילו אין ראיות בעוצמה דומה נגד כבל. זהו הסבר שלציבור קשה אולי לקבל, אבל הוא לחלוטין לגיטימי. ישנם מקרים רבים שבהם הפרקליטות סוגרת תיקים לאחר שכשלה מלהשיג ראיות נגד החשוד.
אולם במקרה של כבל קשה להשתחרר מהרושם שניתן היה לעשות מאמץ גדול יותר כדי להשיג עוד ראיות כדי לברר את האמת ולקבוע אם יש לסגור את התיק נגדו בעילה של חוסר אשמה או להגיש נגדו כתב אישום, כפי שנעשה במקרה של נתניהו.

כבל טוען שלאורך כל הדרך הוא פעל כחבר כנסת חרוץ שרצה לקדם חוק ושהוא מקווה שהשינוי באופן שבו עבודתו סוקרה ב"ידיעות אחרונות", אינו קשור לכך שקידם את "חוק ישראל היום". ייתכן שחקירה יותר מאומצת הייתה מוכיחה שכבל צודק. אבל החלטת הרשויות שלא להעמיק חקר בעניינו, למשל, לזמן עוד מעורבים לחקירה, או לבצע האזנות, מעוררת שאלות.

מהי "אכיפה בררנית" שיכולה להביא לזיכוי של נאשם בזכות טענה של הגנה מן הצדק? לפי פסיקת בית המשפט העליון, לא כל אכיפה חלקית היא פסולה אלא רק כזו שנעשתה באופן סלקטיבי, ממניעים פסולים. כלומר, כאשר ההחלטה להעמיד לדין את פלוני ולא את אלמוני בגין אותה עבירה התקבלה מתוך שרירות, שיקול זר, או מניעים פסולים.

היועמ"ש והפרקליטות, מטבע הדברים, לא יכולים לקבוע עתה שננקטה "אכיפה בררנית" נגד נתניהו, שכן הם היו מי שקיבלו את ההחלטות בתיקים. ואולם, הם ייקחו בחשבון את האפשרות שהטענה תועלה בבית המשפט ואזי הם יידרשו לספק הסברים בפני השופטים.

3.

חלק גדול מהדיון הציבורי-תקשורתי על תיקי נתניהו עוסק בשאלה אם סיקור אוהד או מטיב בתקשורת יכול להיחשב כשוחד. הדיון הזה הוא דיון סרק, שכן לא מדובר בשאלה משפטית מסובכת או מורכבת. התשובה לשאלה האם סיקור תקשורתי מוטה יכול להיחשב כ"מתת" לצורך העמדה לדין בגין שוחד, היא ברורה וחד-משמעית: כן.
הרציונל מאחורי איסור השוחד בחוק העונשין, הוא למנוע מנבחרי ציבור לקבל במסגרת תפקידם הציבורי החלטות שאינן נקיות ושאינן לטובת האינטרס הציבורי בשל טובת הנאה שקיבלו בתמורה. בעולם שבו הקריירה ועתידו של נבחר הציבור תלויים במידה רבה באופן שבו דמותו ופועלו ישוקפו לציבור באמצעות התקשורת, רק טיפש יתעלם מכך שסיקור תקשורתי מוטה לטובתו של נבחר ציבור שווה-ערך עבורו להרבה מאוד כסף.

מה עוד שלפי כתב החשדות בתיק 4000, נתניהו קיבל הרבה יותר מאשר סיקור מוטה לטובתו משאול אלוביץ’, לשעבר הבעלים של בזק. העובדות המוצגות בכתב החשדות מספרות שהלכה למעשה, אלוביץ ניסה להעמיד לרשותו של נתניהו מערכת חדשות שלמה של אתר וואלה מקבוצת בזק. גורל תיק 4000 לא יקום וייפול, אם כן על השאלה הזאת, אלא על שאלת הכוונה הפלילית של נתניהו בעת שעסק בענייניה של בזק ועל הקשר הסיבתי בין ההחלטות הרגולטוריות בעניינה של בזק, לבין מסלול הסיקור המוטה בוואלה לטובת נתניהו ומשפחתו.

בכתב החשדות הפרקליטות מבססת את סיפור השוחד על הודעות ושיחות שמהן עולה, שאלוביץ עשה מאמצים כבירים לפעול למען סיקור מוטה לנתניהו בוואלה, כדי שראש הממשלה ידאג בתמורה לאינטרסים העסקיים שלו. בשימוע, טענו סנגורי נתניהו כי הדברים הללו ואחרים של אלוביץ הם התפארות יתר שלו בפני הכפופים למרותו באשר לקרבתו לרה"מ.

פרקליטי נתניהו טוענים כי אין הוכחה שנתניהו היה מודע לדברים שאומר אלוביץ', או שאכן הייתה לו כוונה פלילית לקבל תמורה בדמות סיקור מוטה, כשפעל בענייניה של בזק. את ההוכחה לכוונה הפלילית של נתניהו בתיק 4000, אמורים לספק עדי המדינה ניר חפץ ושלמה פילבר. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע, ראש הממשלה בנימין נתניהו, ארנון (נוני) מוזס ושאול אלוביץ' הם בגדר חשודים, מכחישים את המיוחס להם, ושמורה להם חזקת החפות.

*** גילוי מלא: ארנון (נוני) מוזס הוא מו"ל "ידיעות אחרונות" ו"כלכליסט", שנמצאים בתחרות עם "גלובס".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו