גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לארה"ב המשוסעת יש עוד מה ללמוד מישראל המלוכדת

לישראל יש עדיין הרבה מה ללמוד מאמריקה, אבל אמריקה יכולה גם ללמוד מישראל ● ישראל חייבת להבטיח שההיסטוריה, התרבות והשפה לא יתפוררו תחת הציניות האוניברסלית ושאיפתה להיות חלק מהעולם הנאור ● בן שפירו במאמר בלעדי ל"גלובס"

בן שפירו / צילום: Gage Skidmore, ויקימדיה
בן שפירו / צילום: Gage Skidmore, ויקימדיה

החודש ציינתי את ביקורי השלישי בישראל. משפחתי ואנוכי הגענו לארץ לביקור-טיול לפני יום הכיפורים ושהינו כאן כחודש; טיול שהיה מעורר השראה ופוקח עיניים; שהזכיר לנו שלכידות לאומית היא ערך חשוב.

ארה"ב נמצאת בימים אלו במעין "צרות פילוסופיות". הדבר מתבטא בפיצולים הפוליטיים שמשסעים אותה, ושנובעים מבעיה עמוקה: התפוררות האומה והחברה האמריקאית. אומה שאינה נטועה בגזע או באתניות, אלא בהיסטוריה, בתרבות ובשפה. הצרות הן, ששלושת האלמנטים הללו של הלאומיות האמריקאית נשחקים כעת בדרסטיות.

ההיסטוריה האמריקאית התגאתה בעבר בעקרונות-ערכים מייסדים: אמיתיים, איכותיים, מוצקים ללא ערעור, שלעיתים יושמו בברוטליות, אך השתפרו עם הזמן. מיעוטים באמריקה שהיו קורבנות היישום המוטעה של אותם עקרונות היו הן חלק מהסיפור, וכן גם האנשים שנלחמו הכי הרבה כדי להביא את העקרונות הללו לבשלות רחבה יותר.

כעת, ההיסטוריה האמריקאית הפכה לסלע מחלוקת. לדוגמה, ה"ניו-יורק טיימס" טוען שאמריקה לא נוסדה על עקרונות הצהרת העצמאות והחוקה, אלא על עבדות. מועמדים דמוקרטים לנשיאות מכריזים דרך קבע שהחטאים הבסיסיים של אמריקה, גזענות וקנאות, נשארו ליבת האמריקאיות. מכללות ואוניברסיטאות מלמדות שההיסטוריה של הציביליזציה המערבית היא במקורה היסטוריה של עליונות הגזע הלבן.

התרבות האמריקאית התבססה בעבר על מסורת ומורשת של חופש אישי וחירות. את הזכויות שמובטחות בחוקת ארה"ב לא המציאה ממשלה. הן היו תולדה של התפתחות בת אלף שנה, של היגיון אנושי וסובלנות מוגברת. בו-זמנית, התרבות האמריקאית הייתה מושרשת בהבנה של ערך הקהילה. כן, גם קהילה דתית, אך במובן הרחב יותר, הקהילה האמריקאית הכירה בכך שהאמריקאים צריכים לראות את עצמם כשכנים-ידידים. אך גם עיקרון הקהילתיות יושם בברוטליות, אבל בהדרגה התחזק בפרקטיקה.

זרים זה לזה יותר מתמיד

כעת התרבות האמריקאית מתפוררת. השמאל האמריקאי מציע שעקרונות יסוד, כמו חופש הביטוי, הם רק כיסוי לכוחה של הדומיננטיות ההיררכית, שחופש הדת אינו עניין של סובלנות, אלא יצירת מסך לקנאות דתית.
גם הקהילה מתוארת כבלתי נחוצה, ושעדיף להחליפה בממשל מרכזי גדול וחזק. הלוקאליות נמחקה על-ידי השאיפה להכתיב מלמעלה מערך כללי יותר של ערכים.

וישנה השפה. הבעיה איננה טמונה בכך שאנשים מסרבים ללמוד אנגלית. האמריקאים לא יכולים אפילו להסכים על המינוחים הבסיסיים של שיחה, ונחושים לפרש לא נכון אפילו את ההצהרות הבלתי מזיקות של היריבים הפוליטיים, כהוכחות למזימות שלהם. למשל, האמריקאים עסוקים בדיון מרושע על "האם המילה He מתייחסת לגברים ביולוגיים, או לכל אחד שמזדהה אפילו זמנית כ'זכר'", תהיה מה שתהיה משמעות מילה זו בהקשר הזה. האמריקאים מקדישים ימים לניסיון לנחש אם יריביהם משתמשים ברמזים סמויים לגזענות או דעות קדומות, אם השימוש שלהם במונחים מסוימים נובע מהנחות יסוד מוסתרות. חוקי השפה מתחלפים במהירות ובאופן לא צפוי.

המטרה של אלה המקדמים את תפיסות העולם הללו היא להפריד בין האמריקאים. בסופו של דבר, כל זה מצליח, לפי שעה לפחות. ארה"ב היא הכלכלה הדומיננטית והחזקה בעולם, ויש לה את מבנה הממשל היציב ביותר ואת הצבא החזק ביותר; ובכל זאת, האמריקאים חשים זרים זה לזה יותר מאשר אי פעם.

שפה משותפת של הישרדות וסולידריות

מנגד, בישראל זה לא המצב. אולי כמי שרק מבקר כאן ולא תושב המדינה - כשאתה עומד במרחק מתמונה של האמן סרה (ז'ורז'-פייר סרה היה צייר צרפתי וחלוץ הטכניקה של נקודות וכתמים), קל יותר לראות את התמונה הגדולה. ממרחק כזה, ישראל נראית פחות מפוצלת מבחינה פילוסופית מאשר אמריקה בימינו.

לישראלים יש היסטוריה, תרבות ושפה משותפות. ההיסטוריה שנמתחת לאחור, 3,500 שנה, לימי אברהם אבינו. היא חובקת את הר הבית וחברון, ואת בניית ערים כמו תל אביב ממדבר. זו היסטוריה של טרגדיות וניצחונות, של מלחמות שלחמו שכם-אל-שכם, מוות זה לצד זה, בנייה משותפת. והיא היסטוריה שממשיכה בכל יום.

התרבות המשותפת - כוללת הכרה באנטישמיות שליכדה את היהודים במשך מאות שנים, וגם הכרה בסיסית בכך שהיהדות טמונה בשורש הערכים המשותפים. אפילו תל אביב החילונית נסגרת ביום הכיפורים. ומפני שהישראלים שותפים לתרבות הזו, הם חמים יותר כלפי ערכים דמוקרטיים וליברליים שבבסיס הציביליזציה המערבית.

ולגבי השפה המשותפת - לפי שעה, כן, לישראלים יש שפה משותפת. זו שפת ההישרדות. הם יכולים להתווכח באלימות על כל דבר, מרווחה, דרך שירות צבאי ועד אוטובוסים בשבת, אך הם מבינים שהשגשוג של ישראל נשען על סולידריות מול איום קיומי. זו גם אחת הסיבות לכך שהשמאל הפוליטי קרס, לפחות במה שנוגע לסוגיות ביטחון.

האם זה אומר שעתיד ישראל בהיר יותר מזה של ארה"ב? מובן שלא. אני מקווה, מתפלל ומאמין שאמריקה תחזיר לעצמה את הסולידריות שלה, את תחושת המשמעות ואת ערכי היסוד שלה. לישראל יש עדיין הרבה מה ללמוד מאמריקה (תחתכו רגולציה!), אבל גם אמריקה יכולה ללמוד מישראל. ישראל חייבת להבטיח שההיסטוריה שלה, התרבות והשפה לא יתפוררו תחת "החומצה" האוניברסלית, של ציניות; או השאיפה המיתית שלה להתקבלות עולמית על-ידי אלו שיש להם היסטוריה ארוכה ולא מפוארת, של אנטישמיות. 

הכותב מנחה התוכנית "השואו של בן שפירו" The Ben Shapiro Show בארה"ב, הפודקסט השמרן הנפוץ בעולם, שלו כ-1.2 מיליון מאזינים ביום; ועורך ראשי של אתר ה"דיילי ווייר" (The Daily Wire), שלו כ-120 מיליון כניסות בחודש

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה