גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם בוא החורף, רמון מתעורר לחיים: האם הישראלים מתחילים להתרגל לרעיון?

אחרי סגירת שדה דב, אילת מתמודדת עם חורף תיירותי ראשון ● האם זעקת המתנגדים לסגירת השדה בטענה לחיסול התיירות בעיר מתבררת כקריאת-שווא? ועד כמה קמפיין החורף לשדה התעופה רמון הוא קרש ההצלה לעיר?

שדה התעופה רמון / צילום: דוברות רשות שדות התעופה
שדה התעופה רמון / צילום: דוברות רשות שדות התעופה

שדה התעופה רמון התעורר לחיים. אחרי שהיה שומם בעונת הקיץ, אלפי נוסעים חולפים בשדה מדי יום. מתנועה של 22 טיסות בינלאומיות בחודש ספטמבר, עובר השדה לכ-180 טיסות בחודש (45 טיסות שבועיות) הודות לקמפיין החורף המביא לרמון טיסות ישירות מיעדים שונים באירופה. טיסות אלה יימשכו עד חודש מרץ.

חברות בהן ריאנאייר, וויז אייר, פינאייר, טראנסאוויה, אוראל אייר ואפילו לופטהנזה יביאו כ-150 אלף תיירים שאמורים להציף את העיר אילת שתציע להם משב רוח חמים ומרענן מהחורף האירופי. מדובר בירידה מהשנה שעברה, אז תדירות הטיסות עמדה על כ-55 טיסות שבועיות בממוצע.

האופטימיות לעונת החורף בעיר אילת נסמכת על התיירים שלא יזנחו את אילת לטובת נופש בסיני או בעקבה ועל הישראלים שימשיכו להוות עוגן עיקרי בנופשים בזכות הכנסים שנערכים בעיר, חרף איומים שנשמעו בזמנו לבטלם עם סגירת שדה דב.

זו השנה הראשונה שבה ינחתו כל הטיסות הבינלאומיות לאילת בנמל התעופה רמון שנפתח בתחילת השנה, ולא בנמל התעופה עובדה כפי שהיה בחורפים האחרונים. התמריץ שמביא את חברות התעופה הזרות לכאן הוא כסף. ברמון החברות פטורות מתשלום אגרות ובנוסף, כל חברה מקבלת סבסוד של 60 אירו לנוסע, בלי קשר למחיר שהוא שילם על כרטיס הטיסה ובלי קשר לכך שהוא עשוי לנחות בישראל ולעבור למדינות השכנות.

ויש גם בונוס: חברה שמפעילה לפחות 14 טיסות בשבוע בסימן של גידול בשתי טיסות שבועיות ביחס לעונה קודמת, תקבל מענק מוגדל של 66 אירו - וויז אייר עמדה בתנאי הזה. היא וריאנאייר מפעילות 16 טיסות שבועיות, אלא שרינאייר תשכח מבונוס: החברה האירית צמצמה משמעותית את תדירות הטיסות לרמון, מ-26 טיסות בשבוע ל-16.

מי שמככבות על לוח הטיסות הן גם החברות הרוסיות: פובדה איירליינס, שתפעיל 4 טיסות שבועיות ממוסקבה, ואליה תצטרף חברה נוספת. 10 טיסות ינחתו ברמון ממוסקבה בשבוע. בתחשיב של כ-165 אלף נוסעים שהגיעו בעונת החורף שעבר בטיסות ישירות לרמון, המענקים ששילמה המדינה הגיעו להיקף של 9.8 מיליון אירו. במשרד התיירות מגדירים את הקמפיין הזה כ"פרויקט לאומי ששם את אילת על מפת התיירות העולמית". כאן נשאלת השאלה - האם ההשקעה משתלמת?

יותר ויותר מגיעים מאירופה ישירות לערבה

"תיירים עממיים מאוד"

אילת היא עיר קיץ קלאסית במובן של העונתיות המובהקת עבור הנופשים. חלק ניכר מ-60 אלף התושבים בעיר מתפרנס מתיירות, וכשזו שוקעת בתרדמת החורף, אילת גוועת. לפני שלוש שנים נולד הקמפיין לעידוד התיירות בעיר דרך תמריץ כספי במימון משרד התיירות, לצד קמפיינים בערים האירופיות הקפואות.

את רוב התיירים המגיעים בטיסות המוזלות מאירופה מגדיר מנכ"ל מלונות דן באילת ויו"ר התאחדות המלונות בעיר, ליאור מוצ'ניק, כ"תיירים עממיים מאוד", אשר רובם לא מגיעים בפורמט של משפחות. בשיחה עם "גלובס" הוא מנסה להשיב לשאלה האם הקמפיין אפקטיבי.

חברות התעופה מקבלות מענק - והנוסעים עוברים לנפוש במדינות השכנות בגלל המחירים היקרים באילת. מה עשינו בזה?

"ערכנו בדיקה בפועל ומצאנו כי 13%-15% בלבד עוברים למצרים או לירדן. השאר נשארים בארץ (לפחות ללילה אחד). זה גם יכול להיות טיול משולב באילת, בים המלח ובירושלים. רובם לא מגיעים לבתי המלון אלא מוצאים פתרונות לינה מוזלים. אם כל ה-165 אלף הללו היו נשארים ללון בבתי המלון, לא היו לנו חדרים פנויים בכלל, אבל הם מייצרים תנועה שהיא בבחינת שמיים וארץ לעומת מה שהיה לפני הקמפיין".

"הגיעו בהמוניהם - אבל לא בטיסות"

אילת זכתה לככב בכותרות לא מעט במחצית הראשונה של 2019 במסגרת המאבק נגד סגירת שדה דב, אותו הגדירו כ"עורק הראשי המחבר את אילת למרכז". המאבק לא צלח, וב-1 ביולי נסגר השדה התל-אביבי והצטרף לשדה התעופה של אילת שנסגר עוד לפניו.

עד כמה ניזוקה התיירות באילת בעקבות זאת? כ-10,000 חדרים של בתי מלון פזורים באילת. "2.5 מיליון מבקרים באילת בשנה, 90% מהם ישראלים", אומר מוצ'ניק. לדבריו, "הטיסות שכיום ממריאות מנתב"ג הורידו את מספר הטסים אבל לא את מספר הנופשים. יולי-אוגוסט היה אחד הטובים בעשור האחרון מבחינת תפוסת החדרים, אבל הרגשנו את זה היטב בכבישים עם מצוקת חניה ופקקים. אנשים הגיעו בהמוניהם אבל לא בטיסות".

הכנסים והתיירים שמגיעים מחו"ל שומרים על מחירי הלינה הגבוהים של אילת גם בחורף. לילה בסוף שבוע מגיע בקלות ל-1,000 שקל לזוג, זה לא מידתי לעומת מחירי החופשה בחו"ל בעונה הזו.

"זה לא מדויק, כי יש מנעד מחירים - מ-50 דולר ועד 400 דולר ללילה. במלון דן אילת, רק כדי לפתוח את הדלת כל יום אנחנו מוציאים 250 אלף שקל. אם אני גובה 1,000 שקל ללילה על 250 חדרים, אני לא מרוויח. ההוצאות הקבועות של המלונאים עולות, אנחנו כפופים לרגולציה, לכשרות ולארנונה יקרה. אז לא כולם חייבים ללון במלונות 5 כוכבים".

לא רק חברות תעופה זרות ימלאו את לוח הטיסות ברמון, גם החברות הישראליות ימשיכו להפעיל לוח טיסות בדומה לזה של הקיץ, כך לפי מנכ"ל ארקיע אינטרנשיונל, עוז ברלוביץ'. "בחלק מהשבועות אפילו נתגבר את לוח הטיסות", הוא אומר. "בנובמבר ובדצמבר נערכים כנסים גדולים, יש ביקוש, ונציע מושבים בהתאם".

למרות הביקוש, ברלוביץ' מציין כי מחירי הטיסות ומחירי החופשה באילת זולים בתקופה זו בעשרות אחוזים לעומת מחירי הקיץ לאור מבצעים ושיתופי-פעולה עם רשתות המלונות. "מחירי החורף של אילת מיישרים קו עם המלונות בעקבה שבקיץ ובסוכות משכו עשרות אלפי ישראלים", אומר ברלוביץ', שמתייחס גם לסגירת שדה דב בנימה דרמטית פחות מזו שנשמעה ערב סגירת השדה. לדבריו, "חצי מהנוסעים שלנו טסו ממילא מנתב"ג, כי המחירים שם זולים יותר לאור יכולת הטסה גדולה יותר עם מטוסים גדולים. היה הלם בהתחלה, וראינו את זה במספרים, אבל מתחילים להתרגל לרעיון. מבין הטסים, הנוסעים הקבועים הם עדיין המאסה לעומת תיירי הפנים".

לא רק לואו קוסט

אתמול (א') נחתה טיסת לופטהנזה מפרנקפורט ברמון כסנונית הראשונה של החברה הגדולה במסגרת קמפיין החורף. לופטהנזה יוצאת דופן מבין חברות הלואו קוסט שמככבות בלוח הטיסות. החברה אומנם צמצמה השנה את תדירות הטיסות שלה משתיים בשבוע לאחת בלבד, אבל היא מתכוונת להתמקד לא רק באילת. בין היתר היא מציעה טיסות מרמון לבנגקוק כולל עצירה בגרמניה ב-655 דולר ולהונג קונג מ-685 דולר.

מנכ"ל קבוצת לופטהנזה בישראל, עופר קיש, מסביר כי "אנחנו בונים על נוסעים ישראלים שיעדיפו לשלם פחות ולהמריא מרמון. הביקוש יהיה אינדיקטור לשנה הבאה: ייתכן שנוסיף עוד טיסה או שנפתח טיסות גם ממינכן".

עד כמה המענק של משרד התיירות מהווה שיקול בפתיחת הקווים?

"זה משהו שנתן לאנשים שלנו בפרנקפורט ביטחון, אבל זה קטליזטור ולא יותר - המטרה היא להטיס קווים רווחיים".

ומה אם שר התיירות הבא יפסיק את מדיניות הסבסוד לחברות התעופה? מוצ'ניק משוכנע כי חברות תעופה יפסיקו לטוס לרמון. "נרד מ-45-50 טיסות בשבוע ל-6-8. זה יהווה מכה אנושה לאילת".

עוד כתבות

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

ארה"ב מכוונת לצינור החיים הכלכלי של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

סמ''ר עפרי יפה ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הותר לפרסום: סמ"ר עופרי יפה, לוחם בסיירת צנחנים, נהרג מאש כוחותינו בעזה

באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות