גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו, גולן ואוריך לא לבד: מתי המשטרה יכולה להיכנס לטלפון הנייד שלכם

החרמת הטלפונים הניידים של יועצי התקשורת הבכירים של הליכוד פותחת מחדש את השאלות הנוגעות לזכותה של המשטרה לבצע בהם חיפושים • מתי רשאית המשטרה לעיין במידע פרטי שנמצא בנייד, והאם החשוד חייב לשתף פעולה עם החיפוש • גלובס מאמ;לק

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חקירת מקורביו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בחשד כי הטרידו את עד המדינה בתיק 4000 שלמה (מומי) פילבר באמצעות מכונית שהגיעה מתחת לביתו של פילבר, ועליה רמקולים מהם הושמעו קריאות נגד היותו עד מדינה, מעלה על סדר היום שאלות רבות. המעניינות שבהן נוגעות כנראה לעובדה כי כחלק מהחקירה, המשטרה החרימה את הטלפונים הניידים של דובר הליכוד יונתן אוריך ושל מנהל הקמפיין של המפלגה עופר גולן.

החרמת הטלפונים של מקורבי נתניהו כמהלך מקדים לביצוע חיפוש בהם, הזעיקה את מקורבי נתניהו שמתחו ביקורת על המשטרה שנטלה לידיה טלפונים עם חומרים אישיים ופוליטיים, חומרים שלטענתם אסור שיהיו בחזקת המשטרה. מנגד הודיעו המשטרה ומשרד המשפטים כי בשל הרגישות המיוחדת, הם יבקשו צו מבית המשפט שיאפשר אך ורק חיפוש מצומצם, "שנועד לאתר מידע הקשור לאירוע מושא החקירה בלבד".

ההד הציבורי שנלווה להחרמת הניידים מעורר מחדש את המתח שבין הזכות לפרטיות, לבין הפעולות שבהן נוקטת המשטרה במטרה להגיע לחקר האמת. זאת לאחר שגם מוקדם יותר השנה הורגש מתח מסוג זה, בעקבות חקירת פרשת "מין תמורת מינוי" שנפתחה הודות למידע שהתקבל מהטלפון הנייד של מי שהיה יו"ר לשכת עורכי הדין אז, אפי נוה.

כבר מזמן ברור שהמידע שנמצא בטלפון הנייד של אדם הוא חלק ניכר מעולמו. לא סתם מוגן כל החומר שנמצא במכשירים הניידים שלנו תחת הגנת הפרטיות: הצצה לטלפון הנייד שלנו יכולה ללמד המון על העדפותינו, מערכות היחסים שלנו, דעותינו והיא מספקת מידע רב על מה עשינו, איפה היינו, עם מי, ומתי. במקרים רבים, מדובר גם במידע הנוגע לצדדים שלישיים, שוודאי לא היו מעוניינים כי ייחשף מידע הנוגע אליהם. כשמדובר במידע פוליטי, ייתכן שאפילו קיים אינטרס נוסף לשמור על פרטיותו.

מצד שני, העובדה שבטלפונים הניידים שלנו נמצא חומר רב ומקיף עלינו, מסבירה גם מדוע במשטרה כבר מזמן הבינו כי מידע זה על החשוד הוא אחד הכלים המרכזיים ביותר של המשטרה במסגרת החקירות שהיא מנהלת.

אז מה מותר ומה אסור לרשויות האכיפה לעשות עם הטלפונים הניידים שלנו והמידע שנמצא עליהם? "גלובס" עושה סדר בדברים.

האם המשטרה רשאית להחרים את הטלפון הנייד של כל חשוד?

אם המשטרה סוברת שקיים חשד כי אדם ביצע עבירה באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שלו, או שניתן להוכיח את החשד לביצוע העבירה באמצעות חומרים הנמצאים על הטלפון שלו, מותר לה לתפוס את הטלפון ולהחרים אותו, גם מבלי שקיבלה לכך צו מבית המשפט.

באיזה מקרים מותר למשטרה לעיין במידע שנמצא בטלפון הנייד?

בניגוד לקלות היחסית שבה יכולה המשטרה לתפוס ולהחרים את הטלפון הנייד של החשוד, אם המשטרה רוצה להיחשף למידע שנמצא על הטלפון, היא צריכה לבקש ולקבל צו מבית המשפט שמתיר לה לעשות את זה.

לפי החוק, טלפון נייד נחשב למחשב, וחיפוש בו יכול להיעשות לפי צו שופט בלבד, כאשר הצו אמור לציין באופן מפורש כי הוא מתיר לחדור למכשיר הטלפון הנייד, ולהפיק ממנו פלט.

בפועל, חיפוש בטלפונים ניידים של חשודים מכוח צווים שיפוטיים היא פרקטיקה שגרתית ומקובלת. התפיסה הרווחת היא שלרוב בתי המשפט לא מערימים קשיים על המשטרה שמבקשת צווי חיפוש.

האם מותר למשטרה להיחשף לכל המידע שנמצא בטלפון?

לא - החיפוש שמותר למשטרה לבצע בטלפון הנייד מוגבל אך ורק להיקף שנקבע בצו של בית המשפט.

כשהמשטרה מבקשת צו, היא חייבת לפרט מה היא בדיוק מחפשת ולהסביר לבית המשפט כיצד המידע שהיא מבקשת לקבל יסייע לה בחקירה. בהתאם, הצו שמקבלת המשטרה מוגבל רק למה שביקשה, והוא חייב לכלול פירוט על מטרות החיפוש, תנאיו, והגבלות שונות שמבקש השופט לקבוע על החיפוש כדי להימנע מפגיעה בפרטיות של החשוד.

אם המשטרה רוצה להרחיב את החיפוש מעבר למה שניתן לה בצו, כמו למשל לחקור עבירות נוספות או לחפש מידע נוסף על הטלפון, היא צריכה לגשת שוב לבית המשפט ולקבל ממנו צו חיפוש עדכני.

מה קורה אם בחיפוש מתגלה מידע שמעלה חשד לעבירה נוספת?

אם המשטרה נחשפת במהלך החיפוש למידע חדש שמעלה חשד לביצוע עבירה נוספת, או למידע שיכול לשפוך אור על פרשיה אחרת שנחקרת - היא חייבת לגשת לבית המשפט ולקבל צו חדש שיתיר לה לעשות במידע שימוש.

לפי מספר דיווחים, ככה נולד תיק 2000: המשטרה חיפשה בנייד של עד המדינה בתיק, ארי הרו, לשעבר ראש הסגל של נתניהו, מידע בקשר לפרשה אחרת שבה היה חשוד, וכך גילתה לתדהמתה את ההקלטות של שיחות נתניהו-מוזס.

האם צריך צו גם כשהחשוד מסכים לחיפוש בטלפון?

מצד אחד, נראה כי החוק שחל על טלפונים ניידים מנוסח באופן ברור, ולא מתיר אפשרות לבצע חיפוש בטלפון נייד של חשוד ללא צו של בית משפט. זו גם הייתה עמדתם של הסנגוריה הציבורית והאגודה לזכויות אזרח במסגרת הליך שהתנהל בבית המשפט העליון ועסק בשאלה הזאת (ראה בהמשך).

לפי הידוע, במרבית המקרים מעדיפים במשטרה לבצע חיפוש כזה רק עם צו של בית משפט, כדי לחסום מראש טענות שמעלים חשודים שפעמים רבות טוענים שנתנו הסכמתם מתוך מצוקה.

למרות לשונו הברורה של החוק, בעבר כבר נשמעו טענות המצדדות בחיפוש בטלפון הנייד ללא צו של בית המשפט, ובלבד שהסכמתו של החשוד הייתה אמיתית וכנה (הלכת בן חיים). טענות אלה התקבלו בעבר בפסיקה של בית הדין הצבאי לערעורים, וגם בעמדה שהגיש היועץ המשפטי לממשלה לבית המשפט העליון.

העליון עדיין לא קבע האם הלכת בן חיים תקפה גם לחיפוש בניידים. השאלה התייתרה לבסוף, שכן נקבע שבמקרה שהובא לפתחו של העליון ממילא לא ניתנה הסכמת החשוד. בכל זאת, בית המשפט רמז כי מדובר בסוגיה כבדת משקל, כשרמז באותו עניין כי "לא מן המותר להרהר גם בשאלה האם אין זה ראוי להסדיר את הנושא הספציפי בחקיקה".

למה המשטרה מחרימה את הנייד לפני קבלת צו מבית המשפט?

במקרים רבים נוהגת המשטרה להחרים לחשודים את הטלפון הנייד שלהם, לשים אותו במעטפה סגורה, ולהמתין עם הפנייה לבית המשפט עד לתום חקירתו הראשונה של החשוד. רק בהמשך, במקרים המתאימים, פונה המשטרה לבית המשפט ומבקשת צו לעיון בחומרים שעל גבי הטלפון הנייד.

יש לכך כל מיני סיבות חקירתיות, אך המרכזית בהן נוגעת לחשש משיבוש הליכי חקירה: המשטרה רוצה לוודא שהחשוד לא ימחק שום דבר מהטלפון הנייד שלו.

כבר היו מקרים בעבר שחשודים מחקו הודעות ותכתובות עוד לפני שהטלפון הנייד שלהם נתפס על ידי המשטרה, כפי שקרה רק לאחרונה, לפי החשד, בעניינה של איילה כהן החשודה בקבלת מידע פנים מיו"ר סודהסטרים לשעבר, דניאל בירנבאום. במקרה כזה יכולות רשויות החקירה לשחזר חלקים מהמידע שנמחק, אבל מדובר בתהליך מורכב וארוך יותר.

האם החשוד מחויב לסייע למשטרה בחיפוש?

התשובה לכך אינה חד משמעית. אחת מהזכויות הבסיסיות ביותר של כל חשוד היא הזכות להימנע מהפללה עצמית. לכן, רבים טוענים כי לחשוד שמורה הזכות שלא למסור את הסיסמה למכשיר הנייד שלו, או לסייע בפתיחתו בכל דרך אחרת כמו טביעת אצבע או זיהוי פנים. זאת, אפילו כשמדובר במקרה של חיפוש שמתבצע באמצעות צו של בית משפט.

הסכנה בכך מבחינתו של החשוד היא שהתנהלות כזאת עלולה להוביל אותו להיות מואשם בעבירה נוספת, כמו למשל הפרת הוראה חוקית.
בפסיקת בתי-המשפט בישראל לא הוכרעה השאלה, ובארה"ב נקבע כי הזכות של החשוד מפני הפללה עצמית גוברת במקרים כאלה. בכל מקרה, בהינתן כי למשטרה יש צו חיפוש מתאים, היא יכולה להגיע למידע שנמצא על הטלפון הנייד גם בדרכים טכנולוגיות אחרות.

לפי הידוע, מרבית החשודים נוהגים לשתף פעולה עם צווים ספציפיים לחיפוש בטלפון הנייד שלהם, ורק במקרים נדירים מציגים סירוב נחוש לספק את סיסמת הכניסה למכשיר. אחד מהמקרים היותר בולטים בהם סירב חשוד לספק את סיסמאות הכניסה לטלפונים שלו היה של עו"ד רונאל פישר, שסירב לתת למשטרה את הקוד לטלפון הנייד שלו במהלך חקירתו. בעקבות זאת, המשטרה פרצה את הטלפון בעזרת תוכנת פריצה, שגם בעבורה נדרש צו ספציפי מבית המשפט.

איך מתבצע החיפוש של המשטרה בפועל?

המשטרה מבצעת כרייה של המידע שנמצא על המכשיר הנייד, ומשתמשת בתוכנה כדי לעבד אותו ולקרוא אותו. לרוב, מתמקדת המשטרה בחיפוש מידע באמצעות מילות מפתח, או בחיפוש המתמקד במידע שהוחלף בין החשוד לחשודים וגורמים נוספים בפרשה.

אם במשטרה חושבים שקיימים על המכשיר הנייד של החשוד חומר שאינו טקסטואלי, כמו למשל תמונות או סרטונים, היא חייבת לכלול בקשה לכך במסגרת הבקשה לקבלת צו בית המשפט.

במקרה של גולן ואוריך, נראה כי המשטרה מתכוונת לבצע חיפוש ממוקד, לפי מילות מפתח שפורטו בצו. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן