גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו, גולן ואוריך לא לבד: מתי המשטרה יכולה להיכנס לטלפון הנייד שלכם

החרמת הטלפונים הניידים של יועצי התקשורת הבכירים של הליכוד פותחת מחדש את השאלות הנוגעות לזכותה של המשטרה לבצע בהם חיפושים • מתי רשאית המשטרה לעיין במידע פרטי שנמצא בנייד, והאם החשוד חייב לשתף פעולה עם החיפוש • גלובס מאמ;לק

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חקירת מקורביו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בחשד כי הטרידו את עד המדינה בתיק 4000 שלמה (מומי) פילבר באמצעות מכונית שהגיעה מתחת לביתו של פילבר, ועליה רמקולים מהם הושמעו קריאות נגד היותו עד מדינה, מעלה על סדר היום שאלות רבות. המעניינות שבהן נוגעות כנראה לעובדה כי כחלק מהחקירה, המשטרה החרימה את הטלפונים הניידים של דובר הליכוד יונתן אוריך ושל מנהל הקמפיין של המפלגה עופר גולן.

החרמת הטלפונים של מקורבי נתניהו כמהלך מקדים לביצוע חיפוש בהם, הזעיקה את מקורבי נתניהו שמתחו ביקורת על המשטרה שנטלה לידיה טלפונים עם חומרים אישיים ופוליטיים, חומרים שלטענתם אסור שיהיו בחזקת המשטרה. מנגד הודיעו המשטרה ומשרד המשפטים כי בשל הרגישות המיוחדת, הם יבקשו צו מבית המשפט שיאפשר אך ורק חיפוש מצומצם, "שנועד לאתר מידע הקשור לאירוע מושא החקירה בלבד".

ההד הציבורי שנלווה להחרמת הניידים מעורר מחדש את המתח שבין הזכות לפרטיות, לבין הפעולות שבהן נוקטת המשטרה במטרה להגיע לחקר האמת. זאת לאחר שגם מוקדם יותר השנה הורגש מתח מסוג זה, בעקבות חקירת פרשת "מין תמורת מינוי" שנפתחה הודות למידע שהתקבל מהטלפון הנייד של מי שהיה יו"ר לשכת עורכי הדין אז, אפי נוה.

כבר מזמן ברור שהמידע שנמצא בטלפון הנייד של אדם הוא חלק ניכר מעולמו. לא סתם מוגן כל החומר שנמצא במכשירים הניידים שלנו תחת הגנת הפרטיות: הצצה לטלפון הנייד שלנו יכולה ללמד המון על העדפותינו, מערכות היחסים שלנו, דעותינו והיא מספקת מידע רב על מה עשינו, איפה היינו, עם מי, ומתי. במקרים רבים, מדובר גם במידע הנוגע לצדדים שלישיים, שוודאי לא היו מעוניינים כי ייחשף מידע הנוגע אליהם. כשמדובר במידע פוליטי, ייתכן שאפילו קיים אינטרס נוסף לשמור על פרטיותו.

מצד שני, העובדה שבטלפונים הניידים שלנו נמצא חומר רב ומקיף עלינו, מסבירה גם מדוע במשטרה כבר מזמן הבינו כי מידע זה על החשוד הוא אחד הכלים המרכזיים ביותר של המשטרה במסגרת החקירות שהיא מנהלת.

אז מה מותר ומה אסור לרשויות האכיפה לעשות עם הטלפונים הניידים שלנו והמידע שנמצא עליהם? "גלובס" עושה סדר בדברים.

האם המשטרה רשאית להחרים את הטלפון הנייד של כל חשוד?

אם המשטרה סוברת שקיים חשד כי אדם ביצע עבירה באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שלו, או שניתן להוכיח את החשד לביצוע העבירה באמצעות חומרים הנמצאים על הטלפון שלו, מותר לה לתפוס את הטלפון ולהחרים אותו, גם מבלי שקיבלה לכך צו מבית המשפט.

באיזה מקרים מותר למשטרה לעיין במידע שנמצא בטלפון הנייד?

בניגוד לקלות היחסית שבה יכולה המשטרה לתפוס ולהחרים את הטלפון הנייד של החשוד, אם המשטרה רוצה להיחשף למידע שנמצא על הטלפון, היא צריכה לבקש ולקבל צו מבית המשפט שמתיר לה לעשות את זה.

לפי החוק, טלפון נייד נחשב למחשב, וחיפוש בו יכול להיעשות לפי צו שופט בלבד, כאשר הצו אמור לציין באופן מפורש כי הוא מתיר לחדור למכשיר הטלפון הנייד, ולהפיק ממנו פלט.

בפועל, חיפוש בטלפונים ניידים של חשודים מכוח צווים שיפוטיים היא פרקטיקה שגרתית ומקובלת. התפיסה הרווחת היא שלרוב בתי המשפט לא מערימים קשיים על המשטרה שמבקשת צווי חיפוש.

האם מותר למשטרה להיחשף לכל המידע שנמצא בטלפון?

לא - החיפוש שמותר למשטרה לבצע בטלפון הנייד מוגבל אך ורק להיקף שנקבע בצו של בית המשפט.

כשהמשטרה מבקשת צו, היא חייבת לפרט מה היא בדיוק מחפשת ולהסביר לבית המשפט כיצד המידע שהיא מבקשת לקבל יסייע לה בחקירה. בהתאם, הצו שמקבלת המשטרה מוגבל רק למה שביקשה, והוא חייב לכלול פירוט על מטרות החיפוש, תנאיו, והגבלות שונות שמבקש השופט לקבוע על החיפוש כדי להימנע מפגיעה בפרטיות של החשוד.

אם המשטרה רוצה להרחיב את החיפוש מעבר למה שניתן לה בצו, כמו למשל לחקור עבירות נוספות או לחפש מידע נוסף על הטלפון, היא צריכה לגשת שוב לבית המשפט ולקבל ממנו צו חיפוש עדכני.

מה קורה אם בחיפוש מתגלה מידע שמעלה חשד לעבירה נוספת?

אם המשטרה נחשפת במהלך החיפוש למידע חדש שמעלה חשד לביצוע עבירה נוספת, או למידע שיכול לשפוך אור על פרשיה אחרת שנחקרת - היא חייבת לגשת לבית המשפט ולקבל צו חדש שיתיר לה לעשות במידע שימוש.

לפי מספר דיווחים, ככה נולד תיק 2000: המשטרה חיפשה בנייד של עד המדינה בתיק, ארי הרו, לשעבר ראש הסגל של נתניהו, מידע בקשר לפרשה אחרת שבה היה חשוד, וכך גילתה לתדהמתה את ההקלטות של שיחות נתניהו-מוזס.

האם צריך צו גם כשהחשוד מסכים לחיפוש בטלפון?

מצד אחד, נראה כי החוק שחל על טלפונים ניידים מנוסח באופן ברור, ולא מתיר אפשרות לבצע חיפוש בטלפון נייד של חשוד ללא צו של בית משפט. זו גם הייתה עמדתם של הסנגוריה הציבורית והאגודה לזכויות אזרח במסגרת הליך שהתנהל בבית המשפט העליון ועסק בשאלה הזאת (ראה בהמשך).

לפי הידוע, במרבית המקרים מעדיפים במשטרה לבצע חיפוש כזה רק עם צו של בית משפט, כדי לחסום מראש טענות שמעלים חשודים שפעמים רבות טוענים שנתנו הסכמתם מתוך מצוקה.

למרות לשונו הברורה של החוק, בעבר כבר נשמעו טענות המצדדות בחיפוש בטלפון הנייד ללא צו של בית המשפט, ובלבד שהסכמתו של החשוד הייתה אמיתית וכנה (הלכת בן חיים). טענות אלה התקבלו בעבר בפסיקה של בית הדין הצבאי לערעורים, וגם בעמדה שהגיש היועץ המשפטי לממשלה לבית המשפט העליון.

העליון עדיין לא קבע האם הלכת בן חיים תקפה גם לחיפוש בניידים. השאלה התייתרה לבסוף, שכן נקבע שבמקרה שהובא לפתחו של העליון ממילא לא ניתנה הסכמת החשוד. בכל זאת, בית המשפט רמז כי מדובר בסוגיה כבדת משקל, כשרמז באותו עניין כי "לא מן המותר להרהר גם בשאלה האם אין זה ראוי להסדיר את הנושא הספציפי בחקיקה".

למה המשטרה מחרימה את הנייד לפני קבלת צו מבית המשפט?

במקרים רבים נוהגת המשטרה להחרים לחשודים את הטלפון הנייד שלהם, לשים אותו במעטפה סגורה, ולהמתין עם הפנייה לבית המשפט עד לתום חקירתו הראשונה של החשוד. רק בהמשך, במקרים המתאימים, פונה המשטרה לבית המשפט ומבקשת צו לעיון בחומרים שעל גבי הטלפון הנייד.

יש לכך כל מיני סיבות חקירתיות, אך המרכזית בהן נוגעת לחשש משיבוש הליכי חקירה: המשטרה רוצה לוודא שהחשוד לא ימחק שום דבר מהטלפון הנייד שלו.

כבר היו מקרים בעבר שחשודים מחקו הודעות ותכתובות עוד לפני שהטלפון הנייד שלהם נתפס על ידי המשטרה, כפי שקרה רק לאחרונה, לפי החשד, בעניינה של איילה כהן החשודה בקבלת מידע פנים מיו"ר סודהסטרים לשעבר, דניאל בירנבאום. במקרה כזה יכולות רשויות החקירה לשחזר חלקים מהמידע שנמחק, אבל מדובר בתהליך מורכב וארוך יותר.

האם החשוד מחויב לסייע למשטרה בחיפוש?

התשובה לכך אינה חד משמעית. אחת מהזכויות הבסיסיות ביותר של כל חשוד היא הזכות להימנע מהפללה עצמית. לכן, רבים טוענים כי לחשוד שמורה הזכות שלא למסור את הסיסמה למכשיר הנייד שלו, או לסייע בפתיחתו בכל דרך אחרת כמו טביעת אצבע או זיהוי פנים. זאת, אפילו כשמדובר במקרה של חיפוש שמתבצע באמצעות צו של בית משפט.

הסכנה בכך מבחינתו של החשוד היא שהתנהלות כזאת עלולה להוביל אותו להיות מואשם בעבירה נוספת, כמו למשל הפרת הוראה חוקית.
בפסיקת בתי-המשפט בישראל לא הוכרעה השאלה, ובארה"ב נקבע כי הזכות של החשוד מפני הפללה עצמית גוברת במקרים כאלה. בכל מקרה, בהינתן כי למשטרה יש צו חיפוש מתאים, היא יכולה להגיע למידע שנמצא על הטלפון הנייד גם בדרכים טכנולוגיות אחרות.

לפי הידוע, מרבית החשודים נוהגים לשתף פעולה עם צווים ספציפיים לחיפוש בטלפון הנייד שלהם, ורק במקרים נדירים מציגים סירוב נחוש לספק את סיסמת הכניסה למכשיר. אחד מהמקרים היותר בולטים בהם סירב חשוד לספק את סיסמאות הכניסה לטלפונים שלו היה של עו"ד רונאל פישר, שסירב לתת למשטרה את הקוד לטלפון הנייד שלו במהלך חקירתו. בעקבות זאת, המשטרה פרצה את הטלפון בעזרת תוכנת פריצה, שגם בעבורה נדרש צו ספציפי מבית המשפט.

איך מתבצע החיפוש של המשטרה בפועל?

המשטרה מבצעת כרייה של המידע שנמצא על המכשיר הנייד, ומשתמשת בתוכנה כדי לעבד אותו ולקרוא אותו. לרוב, מתמקדת המשטרה בחיפוש מידע באמצעות מילות מפתח, או בחיפוש המתמקד במידע שהוחלף בין החשוד לחשודים וגורמים נוספים בפרשה.

אם במשטרה חושבים שקיימים על המכשיר הנייד של החשוד חומר שאינו טקסטואלי, כמו למשל תמונות או סרטונים, היא חייבת לכלול בקשה לכך במסגרת הבקשה לקבלת צו בית המשפט.

במקרה של גולן ואוריך, נראה כי המשטרה מתכוונת לבצע חיפוש ממוקד, לפי מילות מפתח שפורטו בצו. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים