גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניהול תיק השקעות: מה הוא כולל ואיך הוא מתבצע בפועל?

ניהול תיק השקעות בשוק תנודתי דורש ליווי מקצועי המתאים עצמו לצרכי המשקיע ולהתפתחויות הדינמיות בשוק ההון ● לאופן ניהול תיק ההשקעות חשיבות רבה בתקופות כאלה

ברמת תנודתיות גבוהה בשווקים המשקיעים מחפשים ליוויי מקצועי / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
ברמת תנודתיות גבוהה בשווקים המשקיעים מחפשים ליוויי מקצועי / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף אלטשולר שחם

בשנה החולפת, רמת התנודתיות בשוק ההון הייתה גבוהה יחסית לעומת השנים שקדמו לה. הדבר יצר חשש מסוים בקרב משקיעים והעלה אצלם את השאלה היכן וכיצד עליהם לנהל את כספם. משקיעים רבים החלו לשים לב כי תזמון וחיבור בזמן אמת לשוק הם הכרחיים, אך עמד מולם קושי ליישם זאת, בשל סיבות כגון שגרת היומיום האינטנסיבית שאינה מאפשרת להקדיש תשומת לב להשקעותיהם, אי-הבנה גבוהה של המתרחש בשוק והיעדר כלים למקסום ההשקעה.

שנת 2018 הסתיימה בירידות חדות למדי בשוק ההון, זאת על רקע מספר תהליכים שהתרחשו. הבולטים שבהם היו עליית תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב שנסקו לרמה של למעלה מ-3% בנובמבר 2018 בעקבות שתי העלאות הריבית של הפד, השבתת הממשל האמריקני, הקפאת התקציב והתפתחות מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין. כל אלו הובילו לצניחת מדד הדאו ג'ונס ב-5.6% ומדד ה-S&P ב-6.2%. גם הבורסות באירופה ירדו בכ-12% בממוצע, כאשר כל התהליכים האלה השפיעו גם על השוק המקומי, עם ירידות של כ-3% במדד תל אביב 35.

2019, כתמונת ראי לשנה שקדמה לה, נפתחה בעליות חזקות. הירידות של 2018 נמחקו והמגמה הפכה חיובית. לשם השוואה, מדד S&P 500 עמד בסוף ספטמבר 2019 על כ-3,000 נקודות, לעומת 2,507 נקודות בסוף 2018. אולם, בחודשים האחרונים, שוקי המניות בעולם ובישראל חווים תנודתיות אשר נובעת ממגוון גורמים - בראש ובראשונה, מהימשכות מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין, אשר מייצרת אי ודאות באשר לצמיחה הגלובאלית; גם השאלה הפתוחה לגבי גובה הריבית בעולם, ובעיקר בארה"ב, משפיעה על התנודתיות.

השנה שחלפה גרמה ללא מעט משקיעים למכור בהפסד, לחזור להשקיע לאחר שהשוק ביצע תיקון ולהיקלע לשוק תנודתי. במצב הזה עולה הדיון בדבר הצורך של משקיעים רבים בליווי מקצועי, המאפשר לנהל את השקעותיהם על פי מדיניות המותאמת לצרכיהם ונתוניהם האישיים, מה שעשוי לאפשר ניצול הזדמנויות השקעה בשוק.

מחפשים מנהל תיקי השקעות שיזהה וינצל עבורכם הזדמנויות השקעה? לחצו כאן>>

שוק חסר וודאות יכול להוות גם הזדמנות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

מנהל התיק מקבל החלטות ההשקעה על פי מתווה שסוכם עם הלקוח

בשנים האחרונות, ובייחוד על רקע התנודתיות וחוסר הוודאות בשוק, נראה כי יותר משקיעים בוחרים לנהל את כספם באמצעות מנהל תיקים, לרבות כזה המהווה חלק מבית השקעות. על פי ההערכות בשוק, כספם של כ-100 אלף משקיעים ישראלים מנוהל בדרך זו. אחד היתרונות של תיק מנוהל הוא שלמנהל התיקים יש ייפוי כוח לבצע פעולות בעצמו. כך, הוא יכול להגיב לשינויים בשוק ההון בזמן אמת, ולנסות לנצל הזדמנויות בזמן אמת. מנהל תיקים אינו נדרש לאישור מוקדם מהלקוח לכל פעולה. כמובן, שההתנהלות מול הלקוח היא שקופה. הוא יכול לראות את כל הפעולות אשר מתבצעות בתיק, ושהן לא חורגות מהמסגרת של רמת הסיכון שהגדיר (לדוגמה, אחוז חשיפה מרבי למניות). בנוסף לכך, כספו של הלקוח נשאר בחשבונו בבנק והוא אינו נדרש להעבירו פיזית למקום אחר על מנת להשקיע. כמו כן, מאחר שלמנהל התיק יש ייפוי כוח לבצע פעולות עבור הלקוח, הוא אינו נדרש לקיים שיחות עם מאות לקוחות וקבלת אישורם לביצוע שינויים בתיקים. כך מתאפשר לו להקצות זמן רב יותר לניהול תהליך ההשקעה וחישובי הסיכון-סיכוי.

חשוב להדגיש כי בתחילת התהליך משוחח מנהל התיק עם הלקוח ארוכות, מבין ממנו את צרכיו ובונה תיק השקעות המותאם לרמת הסיכון של הלקוח. בנוסף, מנהל התיק והלקוח מנהלים קשר שוטף במסגרתו מעדכן מנהל התיק את הלקוח לגבי המתרחש בתיק, כאשר את הניהול השוטף כאמור מבצע מנהל התיק באופן עצמאי.

המלצות מבוססות מחקר

היתרון שבהסתייעות במנהל תיקים שהוא חלק מבית השקעות טמון במעטפת שמספק בית ההשקעות. בהשקעה בדרך זו קיימות מגוון אפשרויות, לרבות השקעה באמצעות קרנות נאמנות שהן מכשיר המאפשר השקעה משותפת בניירות ערך המנוהל על ידי מנהל הקרן. בנוסף, לבתי ההשקעות מחלקות מחקר שחוקרות את השווקים בעולם, הן בטווחים הקצרים והארוכים, ויש לכך השפעה על החלטות השקעה.

מחלקות המחקר של בתי ההשקעות מקדישות משאבים רבים כדי ללמוד את פעילות ההשקעה הן ברמת המיקרו (קנייה ומכירה של ניירות ערך) והן ברמת המאקרו (ההתנהלות הכללית של שווקים ברחבי העולם). המחקר מאפשר, באמצעות מודלים סטטיסטיים ואנליטיים שונים, לנסות להעריך מה יקרה בשווקים בטווח הרחוק ובכך לתעדף את ההשקעות השונות*.

כיצד בוחרים מנהל תיקים?

ברירת המחדל של משקיעים רבים היא להשקיע בניירות ערך דרך הבנק, שם, מן הסתם, כבר נמצא הכסף שלהם. בהקשר לכך רצוי לזכור כי בהשקעה באמצעות תיק מנוהל, הלקוח, כאמור, אינו נדרש להוציא את הכסף מהבנק שלו - המשקיע פותח חשבון נוסף שבו מתנהל תיק ניירות הערך שלו. עם זאת, מנהל התיקים הוא שמבצע את ההשקעות בתיק, תחת ייפוי הכוח, ועל פי מדיניות ההשקעות שנבחרה עבורו לאחר בירור צרכי המשקיע. כך, למעשה, מתאפשר ניהול מקצועי של כספי הלקוח על ידי מנהל השקעות כאשר כספי הלקוח אינם יוצאים מחשבון הבנק שלו.

השאלה שעולה היא: כיצד לבחור את מנהל התיקים הנכון לניהול התיק? הרי בסופו של יום - זהו כנראה הגורם החשוב ביותר. מאחר וכל תיק שונה ממשנהו, ולא ניתן לערוך השוואה פורמלית, לא נכון יהיה לבצע השוואה שכזו. עם זאת, ניתן לבחון את ההון האנושי של מנהל התיקים, כדי לוודא שאין תחלופה גבוהה מדי של מנהלי השקעות. הלקוח יכול לבדוק מי אלו שעומדים מולו בעת בחינת ההתקשרות מול מנהלי תיקים שונים. מנהלי תיקים קבועים, בעלי ותק, יכולים לתרום מהניסיון שנצבר על ידם לצורך התמודדות עם האתגרים הקיימים בניהול תיק והדבר עשוי לבוא לידי ביטוי גם בעתיד.

בשורה התחתונה, חשוב שלא להתפשר. יש לשקול את מגוון הקריטריונים בכובד ראש ולבחור במנהל תיקים מהימן, שינהל במקצועיות את תיק ההשקעות שלכם.

כדי לזהות הזדמנויות השקעה, תן למקצוענים של אלטשולר שחם לנהל לך את התיק>>

*לאלטשולר שחם יש עניין אישי בנושא הכתבה; אין באמור בכתבה זו כדי להוות תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם; אין באמור בכתבה זו כדי להבטיח השגת תשואה כלשהי או כדי להוות המלצה על כדאיות של השקעה.

עוד כתבות

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ

במחיר של 230 אלף שקל: הפלאג-אין שמציג טווח חשמלי כמעט כפול מהממוצע

לינק אנד קו הסינית, חברה אחות של וולבו, מציגה קרוס-אובר גדול ומפואר עם סוללה מסיבית וטווח חשמלי רציני, במחיר כניסה מרשים ● היא עדיין לא מלוטשת מבחינה דינמית, כמו מותגי הפרימיום האירופיים, אך מציעה יחס תמורה לכסף שעליו היצרנים המערביים יכולים רק לחלום

רחוב בפריז / צילום: Shutterstock

הטרנד החדש בתיירות: ריטריטים במדינות עם תוחלת חיים ארוכה - שמעכבים הזדקנות

אל מול הנופשים האינסטגרמיים, שכוללים ריזורטים מפנקים, אוכל מהוקצע ונופים מרהיבים, התפתחה לה תיירות שאולי מצטלמת פחות טוב, אבל מחברת אותנו יותר לעצמנו ● מחופשה שכולה ברכבת, דרך טיול שמעודד אתכם להספיק כמה שפחות ועד היעדים שבהם תצטרכו להחזיר ערך למקומיים ● שמונה הצעות

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

כוחות צה''ל בפעילות ביהודה ושומרון / צילום: דובר צה''ל

צה"ל: מחבל ביצע ירי ליד מחסום חשמונאים ונמלט, אין נפגעים

מצה"ל נמסר כי כוחות הוקפצו למרחב והחלו בסריקות אחר המחבל ● שמשון מרדכי בן 68 ואביב מאור בת 19 הם הנרצחים בפיגוע המשולב בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● עדכונים שוטפים

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

הדמיית הפרויקט. 475 דירות במקום 196 / הדמיה: משה צור אדריכלים

למה פרויקט ברמת אביב תקוע חמש שנים בוועדה המקומית

שני מתחמים ברמת אביב, ברחובות ליאון בלום וברזיל, מחכים לאישור תוכנית פינוי־בינוי בוועדה המקומית תל אביב אולם שוב ושוב, האישור נדחה

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

גביע העולם בשלוש מדינות / עיצוב: אלישע נדב

מחירי הכרטיסים למונדיאל שברו שיא היסטורי. איזו נבחרת היא היקרה ביותר?

המשחקים האחרונים של רונאלדו ומסי, אורחים כמו מאסק, צוקרברג וטראמפ ופריסה על פני שלוש מדינות הפכו את מונדיאל 2026, שייערך ביוני, לאירוע חריג בכל קנה מידה ● לראיה: מחירי הכרטיסים שברו שיא היסטורי ● בפיפ"א צופים 6.5 מיליון מבקרים, שייצרו 185 אלף מקומות עבודה למקומיים ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

הטרנד החדש של עולם הדייטינג / איור: נוצר ב־AI באמצעות ננו בננה

הטרנד החדש של עולם הדייטינג: רווקים נותנים להורים לנהל את האפליקציות

אחרי אינסוף החלקות, התאמות מאכזבות ועייפות מהאלגוריתם, הרווקים המותשים בארה"ב החליטו לתת לבני המשפחה פיקוד על פרופיל ההכרויות שלהם ברשת ● הם מביאים שיפוט חיצוני והומור - ולעיתים גם מטילים וטו ("הוא מורה מחליף? אין לו כסף") ● כך הפך חיפוש האהבה לחוויה משפחתית

עידו דויטש / צילום: קין עלית צילומי תדמית

בגיל 8 הוא פתח עסק בבית הספר. היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם

הוא גדל בקריית שמונה, הפך את בית הספר לזירת עסקים, שיחק בהפועל גליל עליון וחלם להגיע ל־NBA ● אחרי שניסה לכבוש את ארה"ב עם מיזם לשטיפת סכו"ם, חזר לארץ ● היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם ● שיחה קצרה עם עידו דויטש, מייסד–שותף ומנכ"ל ארגו

עסקת הגז עם מצרים יוצאת לדרך / עיצוב: אלישע נדב

הסכם הגז עם מצרים: מיליארדים למדינה או שנשלם על זה ביוקר?

בשנה הקרובה תחל ישראל לספק גז טבעי למצרים - בהסכם היצוא הגדול ביותר שנחתם כאן ● המהלך צפוי להכניס למדינה 58 מיליארד שקל עד 2040, להמריץ את הרחבת החיפושים בים התיכון ולהפחית את המחיר המקומי ● אבל הוא גם פוגע דרמטית בעתודות, וכשתגיע העת לייבא, זה יעלה לנו יותר ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל