גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דילמת הפריפריה: הבנייה למגורים בעלייה, אבל אין מקומות תעסוקה

בתקופה שבין ינואר 2015 ועד למחצית 2019, רשמה הבנייה למגורים בפריפריה עלייה והגיעה לכדי 45% מכלל השוק ● עם זאת, נתוני הבנייה לתעסוקה מלמדים כי פחות מ-20% מהתחום נבנה בפריפריה ● בצמרת הערים שהפכו מגנט למשרדים: ת"א, פ"ת, ירושלים, בני ברק וחולון

בנייני משרדים בתל אביב / צילום: גיא ליברמן
בנייני משרדים בתל אביב / צילום: גיא ליברמן

החדשות הטובות: הבנייה למגורים בפריפריה מתרחבת בשנים האחרונות. החדשות הפחות טובות: מי שיתגוררו שם, יאלצו בשנים הקרובות לעבוד במרכז הארץ. כך עולה מבדיקה שקיים "גלובס" ושמתבססת על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס). בין ינואר 2015 לסוף המחצית הראשונה של 2019, החלו להיבנות בכל אחד מהמחוזות הצפון וחיפה, 36 אלף יח"ד. לכך יש להוסיף 38,500 דירות במחוז הדרום. מדובר בכ-45% מכלל התחלות הבנייה בכל הארץ לתקופה זו - הרבה מעל המספרים שראה שוק הנדל"ן בשנים האחרונות. ההסבר לכך מצוי במידה רבה בתוכניות הדיור הממשלתיות - מחיר מטרה הוותיקה, שנעשתה בתקופת הממשלה הקודמת, ומחיר למשתכן שקודמה על ידי הממשלה היוצאת. במינהל התכנון דובר לא אחת על הכורח לגבות את יחידות הדיור הללו בבנייה לתעסוקה. ואולם עוד הבנייה למגורים קרמה עור וגידים - התעסוקה, כך עולה מהנתונים, נותרה על הנייר בלבד.

אל תבנו על עבודה בפריפריה

בניית משרדים בהיקף קטן בחיפה

האינדיקציה הטובה יותר לבנייה לתעסוקה, היא התחלות הבנייה למשרדים. מתחילת 2015 ועד לאמצע 2019, החלו להיבנות כ-3 מיליון מ"ר למשרדים. כשני שלישים נבנו בערים שבין רחובות בדרום לנתניה בצפון. הערים המובילות בתחום הן תל אביב, שבה החלו להיבנות כ-475 אלף מ"ר, פתח תקווה 422 אלף מ"ר, ירושלים 240 אלף מ"ר, בני ברק 238 אלף מ"ר וחולון 172 אלף מ"ר. וכך בחמש ערים בלבד החלו להיבנות כמחצית משטח המשרדים הכולל בישראל לתקופה זו. מבט חטוף לפריפריה חושף את הסיפור כולו. בחיפה נבנו 14 אלף מ"ר משרדים בלבד בתקופה הזו. בבאר שבע נבנו כ-64 אלף מ"ר בלבד, שמהווים כ-2% מסך הבנייה בישראל. המצב בערים גדולות אחרות בפריפריה עגום גם כן, כך שבאשקלון ובאשדוד יחדיו נבנו כ-90 אלף מ"ר משרדים בתקופה זו.

בדיקה נוספת של נתוני 2019 לבדה, מעלה שאולי יש שינוי מסוים בערי המרכז בנוגע לבנייה למשרדים - אך אין בשורה לפריפריה. נכון לעכשיו הרצליה מובילה עם בניית 73,482 מ"ר משרדים. בפתח תקוה החלה בנייה של 47,997 מ"ר משרדים, ובחולון כ- 37,677 מ"ר משרדים.

הבנייה למשרדים היא לא האינדיקציה היחידה למיעוט הבנייה לתעסוקה בפריפריה. הקטגוריה "בנייה שלא למגורים" כוללת תחתיה ענפים רבים כמו מבני הארחה, מסחר, תקשורת ותחבורה, תעשייה, לוגיסטיקה ועוד. במילים אחרות - מבנים שמייצרים הרבה מקומות תעסוקה בענפים מגוונים. גם כאן התמונה מתבררת די מהר מעיון בנתונים היבשים עצמם. בירושלים הוחל במחצית הראשונה של השנה בהקמת 133 אלף מ"ר שטחים כאלה. בתל אביב 130 אלף מ"ר, וכך גם בפתח תקווה. בהרצליה 112 אלף, ובראשון לציון - 100 אלף מ"ר. לעומת זאת בבאר שבע, הוחל בהקמת 63 אלף מ"ר בלבד. בנהריה הוחל בעשרת אלפים מ"ר, בעכו כ-8,000 ובחיפה הוחל בהקמת כמה אלפי מ"ר בודדים.

"לאורך ציר הזמן לא יכול להיות שלא יהיה מתאם בין פיתוח נדל"ן מניב למגורים", מסביר תמיר בן שחר שותף בחברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי בן שחר שמוסיף, "אנשים בוחרים את מקום המגורים שלהם לפי תעסוקה ולפי איכות החינוך לילדים שלהם. אז אי אפשר לאורך זמן לבנות רק מגורים. ולכן לאורך השנים אנחנו רואים את המדינה מתכווצת לכיוון המרכז, ששם בונים נדל"ן מניב ושם אני יכול למצוא עבודה. אבל גם זה לא יקרה לנצח".

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

הדילמה של באר שבע

בן שחר מבקש להדגים. "בבאר שבע בונים בין 800 ל-1,000 יחידות דיור בשנה. אם לא יבנו נדל"ן מניב בבאר שבע, העיר לא תוכל לקלוט יותר אוכלוסייה. כמה אנשים יכולים לנסוע כל בוקר ברכבת לתל אביב? רוביק דנילוביץ' כבר הודיע, שלא יוציא היתרים לשכונות חדשות, משום שהוא צריך נדל"ן מניב. לפני שלוש שנים הוא חתם על הסכם-גג לבניית 18 אלף יחידות דיור, שכולם ידעו שזו פיקציה. באר שבע לא יכולה לקלוט 18 אלף משקי בית, כי המשמעות היא שהיא תכנס לגירעון. זה לא עובד", הוא מצהיר ומסביר כי, "אנחנו נמצאים בתקופת ביניים, לקראת צומת ברורה. אין סיבה למשק בית ללכת לגור באשקלון או בבאר שבע, גם אם הוא כבר רכש שם דירה, זה לא יחזיק מים לאורך זמן. אין מקום ברכבת לנסוע לתל אביב כל בוקר. אם לא נצליח לייצר פיזור של נדל"ן מניב בהיקף גדול יותר ומקומות חדשים מחוללי תעסוקה, הסיפור הזה ייעצר וייגמר".

ואם כבר תל אביב, לבן שחר יש אבחנה מעניינת לגבי התעסוקה בעיר. "אתה רואה את הצעירים בדרום נוהרים למקומות עבודה בחולון ובראשון לציון ובצפון בהרצליה. אי אפשר לנסוע יותר לתל אביב ולא סתם הבנקים עוזבים את תל אביב ויהיו עוד פעילויות שיעזבו אותה, כי כלכלת המיקום השתנתה. התחבורה, והזמן והעלויות מרחיקים אנשים מתל אביב".

מנכ"ל אלדר השקעות, רו"ח עדי דנה, שהחברה בה הוא עובד משווקים בין היתר פרויקט משרדים בחולון, מסביר כי, "התחלות הבנייה למשרדים בערים מלבד תל אביב ובני ברק, נובעות מכך שכיום יוצאות לדרך תוכניות פיתוח של מרכזי תעסוקה שתוכננו שנים רבות קודם לכן. בשנתיים האחרונות יש גם נכונות של חברות ענק להעתיק את משרדי ההנהלה ממרכז תל אביב לפאתי גוש דן".

בן שחר תולה את המצב במידה רבה בשיטת חישוב הארנונה. "שיטת הארנונה הנוכחית, שמתבססת על ארנונה ממגורים, מכסה רק 50% מהעלויות של הרשויות על כל תושב. כלומר שאת ה-50% הנותרים צריך להביא מנדל"ן מניב. בממוצע כל תושב צריך 'להביא' איתו 15 מ"ר של נדל"ן מניב, ומשק בית - 50 מ"ר. זה לא קורה. לכן יש לקוות, כשתוקם בישראל ממשלה, מישהו ייקח את ההחלטה, איך מאזנים רשויות ולא בשיטת הארנונה הקיימת, כי המצב כעת דוהר לקראת התרסקות".

יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס התייחס אף הוא לממצאים ואמר כי, "הנתונים מצביעים על העובדה שכדי לתת מענה אמיתי לפריפריה, חייבים לקדם פתרון מקיף הכולל את צרכי התושבים בחינוך, תעסוקה, תשתיות ופנאי. לכן דרשנו מממשלת ישראל למלא את מחויבותה במתן תשתיות תומכות להסכמי-גג כתנאי להמשך קיומם, וכיום אנו דורשים הסכמי-גג כוללים להתחדשות עירונית בפריפריה במימון הממשלה ומפעל הפיס. כל עוד ימשיכו לבנות פרויקטים בקצב מסחרר מבלי להתחשב בצורך הבסיסי של התושבים במקומות תעסוקה, גני ילדים ואפילו מדרכות - ראשי הרשויות לא יהיו מוכנים לקדם זאת". 

דנילוביץ סירב להתייחס. 

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תיקון והתנצלות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק