גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מחפש התייר של מחר, ומהם עשרת היעדים הכי חמים לחופשה בשנה הבאה?

מחקר שערכה ענקית התיירות בוקינג.קום בקרב כ-22 אלף מטיילים ב-29 שווקים, כולל ישראל, מגלה ממצאים מעניינים על המגמות הבולטות בתיירות בשנה הבאה

מה מחפש התייר של מחר? / צילום: Shutterstock
מה מחפש התייר של מחר? / צילום: Shutterstock

עשור חדש של תיירות בפתח - מה מחפשים התיירים? בילוי בערים משניות על פני יעדים קלאסיים, חופשה נינוחה שאליה יצרפו את חיית המחמד והתחשבות בהשלכות על הסביבה במהלך החופשה; גם הטכנולוגיה כצפוי תהווה נדבך משמעותי יותר בחופשה - ממצאים אלה עולים ממחקר שערכה ענקית התיירות בוקינג.קום בקרב כ-22,000 מטיילים ב-29 שווקים, כולל ישראל, יחד עם איסוף נתונים מ-180 מיליון חוות-דעת שפורסמו באתריה. המחקר נעשה לקראת פתיחת עשור התיירות הבא בשנת 2020. 

להפחית את ה"אובר-טוריזם"

תופעה ראשונה שקיימת כבר היום היא חיפוש אחר יעדי נישה, חופשה בערים משניות. בסעיף הזה יש אלמנט של ביצה ותרנגולת, היות שחברות הלואו קוסט בעיקר, משיקולים כלכליים, מאפשרות להגיע ליעדים שלא בהכרח ידענו על קיומם לפני שהם הופיעו על מפת היעדים בנמל התעופה. האם הן פתחו את היעדים הללו לאור ביקוש מהתיירים, או שההיצע הוא הוביל לביקוש? כנראה שהאחרון הוא הנכון.

גם עבור התייר הישראלי זוהי מגמה בולטת - לפני כמה שנים יש להניח כי בודדים יצאו לחופשה בסוצ'י שברוסיה, אבל מרגע שהיעד הזה, כמו יעדים אחרים במדינות אירופה המזרחית בעיקר, נכנס למפת היעדים של טיסות ישירות (וזולות יחסית) - הוא הופך למבוקש על-ידי התייר. 

גם הרגלי הנסיעה השתנו: אם בעבר ראשית בחרנו יעד ולאחר מכן חיפשנו טיסה - היום מוצאים טיסה (כשהמחיר הוא הטריגר) ואז בוחנים את היעד: נאנט בצרפת או באדן באדן בגרמניה, למשל.

מהמחקר של בוקינג עולה כי החיפוש אחר יעדים פחות פופולריים מונע גם במטרה להפחית את תופעת ה"אובר-טוריזם" (תיירות-היתר), שבה לתושבים נמאס מהתיירים שמציפים את עירם - מה שמתרחש בערים כמו ברצלונה, ליסבון או ונציה.

המניע השני במציאת יעדים פופולריים פחות הוא שמירה על הסביבה. לפי המחקר, 54% מהמטיילים ברחבי העולם שאופים להפחית את ה"אובר טוריזם", כאשר 51% טוענים כי יחליפו את היעד המקורי שלהם ביעד פחות ידוע אך דומה, אם הם יידעו שתהיה לכך פחות השפעה על הסביבה. 

מגמה שקיימת מזה שנים שמה את ההמלצות לחופשה במרכז שיקול-הדעת של הנופשים, כשהכוונה להמלצות שמפרסמים גולשים אחרים, המלצות של חברים, המלצות של מומחים לתיירות וכדומה. כאן מקבלת הטכנולוגיה מקום של כבוד, כשגם מוטל עליה לעשות סינון וסדר בעודף המידע שמקיף את הנוסעים. הבינה המלאכותית תהווה פקטור חשוב בהתאמת ההמלצות לכל אחד ואחת, כשהשאיפה של רוב התיירים דומה - למצוא חוויות חדשות. לפי המחקר, כ-60% מהנשאלים רוצים להיעזר בטכנולוגיה כדי לגלות אפשרויות חדשות ומפתיעות שיחשפו אותם לדברים חדשים. 

FOMO או תיירות נינוחה

תופעה מעניינת אחרת שתאפיין יותר ויותר את התייר מכונה "FOMO" - "Fear of Missing Out" - כלומר המטרה בחופשה היא להספיק כמה שיותר ולפספס כמה שפחות.

מנגד, לפי המחקר, ב-2020 התיירות תתאפיין בנינוחות במהלך החופשה: 48% מהמטיילים למשל מתכננים להשתמש בתחבורה איטית יותר אל היעד כדי להפחית את ההשפעה על הסביבה; 61% מתכוונים לבחור במסלול ארוך יותר כדי לחוות יותר במהלך הטיול עצמו. גם סוגי תחבורה שעונים על הצורך להאט את הקצב יהיו פופולריים יותר בשנה הקרובה - מאופניים ועד רכבות קלות, מזחלות שלג וסירות וכמובן הליכה ברגל.

והנה ההשפעה של גרטה טונברג, הנערה שהפכה לסמל במאבק האקלים, על המחקר: 57% מהמטיילים ציינו כי לא מפריע להם להשקיע יותר זמן בהגעה אל היעד, אם הם משתמשים בסוג תחבורה ייחודי. טונברג, נזכיר, הפליגה משבדיה לארה"ב ביאכטה מונעת אנרגיית שמש במשך 15 ימים, כדי שלא לעבור את המסע בטיסה. ויש עוד שיקול: 64% מהנשאלים ציינו כי "רוצים להרגיש כאילו הם חוזרים בזמן ולנסוע בנסיעה אייקונית ברכבת (דוגמת האוריינט אקספרס)". 

בבחירת היעדים, המטיילים יחפשו מקום שגם מציע להם מגוון פעילויות בטיול אחד: 54% מהמטיילים ברחבי העולם טוענים כי היו רוצים לצאת לטיול ארוך ביעד שמציע את כל הפעילויות האהובות עליהם באותו המקום, ו-62% מסכימים שהיו בוחרים ביעד שמציע את כל הדברים האהובים עליהם בקרבת מקום כדי לחסוך זמן. יעדי תיירות יצטרכו להתאים את עצמם לשאיפה כזו ולהציע מסלולים מגוונים שיאפשרו לתייר למצות יותר את חופשתו. המלצות הגולשים של בוקינג ליעדים ש"שיש בהם הכול" - נופים, אתרים היסטוריים, פארקים מרשימים, חופים מהנים ואוכל מקומי משובח - כוללות את מונטווידאו (אורוגוואי), איליה בלה (ברזיל) ונהה (יפן) כיעדים בהם אפשר למצוא את כל סוגי החוויות. 

חיות המחמד יצטרפו?

משאירים את בוני בבית? מה פתאום: 55% מבעלי חיות המחמד ציינו כי חיית המחמד שלהם חשובה להם במידה דומה לילדיהם, ומכאן שגם בוני יצטרף לחופשה. לפי בוקינג, שנת 2020 מסמנת גם עידן חדש בחופשות עם חיות מחמד. הצרכים של החבר ההולך על ארבע יילקחו בחשבון בבחירת היעד, מקום האירוח ובחירת הפעילויות. כ-50% מבעלי חיות המחמד אף ציינו כי הם מוכנים לשלם יותר כדי להתארח במקום אירוח שמקבל גם בעלי חיים.

בהתאם למגמה הזו, מספר מקומות האירוח שמתירים כניסה עם חיות מחמד עולה, כך מבחינים בבוקינג, ומתפתחת גם תחרות שכוללת בתי מלון שמציעים מיטות לכלבים, ספא לבעלי חיים, תפריט שירות חדרים לבעלי חיים ואפילו מסעדות מיוחדות לכלבלבים. 

מטיילים עם סבא וסבתא 

תופעה אחרת שתאפיין את עידן התיירות הקרוב היא חופשה של הנכדים עם הסבים והסבתות, כשההורים יישארו בבית לשמור על בוני. 72% מהסבים והסבתות מסכימים שזמן איכות עם הנכדים עוזר להם להרגיש צעירים, ו-71% מאמינים שהורים צריכים זמן לעצמם, בלי הילדים. הדורות המבוגרים היום בריאים יותר מתמיד, מטיילים יותר וכמהים להרגיש צעירים ולהישאר פעילים, ולכן נראה יותר חופשות עם פעילויות וחוויות המתאימות לכל הדורות.

לא רק עם הנכדים - מגמה שהולכת וצוברת תאוצה היא טיולים לפנסיונרים - ולא רק בפורמט של קרוז או חופשת בטן-גב. לפי המחקר, 47% מהמטיילים ברחבי העולם מתכננים לצאת לחופשות נועזות והרפתקניות יותר לאחר היציאה לפנסיה, כש-19% אף מתכננים לקחת שנה של חופש כדי לטייל. להורים נמליץ לחפש בייביסיטר לחופשת הפסח מעכשיו. 

היעדים החמים 

הפן הקולינרי בחופשה כבר תופס נפח משמעותי עבור התייר - לא רק כי הוא מצטלם נהדר, אלא כי הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה. מהמחקר עולה כי רבים מתכננים את החופשה שלהם סביב מסעדות מסוימות, גם כאלה שרשימות ההמתנה אצלן לשולחן נמשכות חודשים מראש. התיירים מחפשים בעיקר אחר מסעדות שהמקומיים אוהבים. אותנטיות היא שם המשחק.

המחקר גם סימן את עשרת היעדים החמים ל-2020, רשימה מעניינת ונטולת ערים גדולות. הרשימה גובשה בהתאם להזמנות שערכו 22 אלף משיבים לחופשה בשנה הקרובה: סאוגוויפו, העיר השנייה בגודלה באי ג'ז'ו בדרום קוריאה; זבליאק בצפון מונטנגרו - המדינה הקטנה שגם הישראלים גילו בשנים האחרונות; ירוואן בירת ארמניה; סלטה שבאנדים; ארגנטינה; איל גזירה במלטה; נין בין בויאטנאם; שווינואוישצ'ה בצפון מערב פולין; סן חואן פורטו ריקו; עיר הנמל טקמאצו ביפן; וג'ודפור שבהודו.

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה