גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלוף החירות של הימין המתנחלי הקיצוני

חוק אינו פוגע בבחירות משום שהוא "חוק" ● אך ועדת השרים לחקיקה, שמחליטה בפועל על גורלו של כל חוק ופועלת בחוסר שקיפות משווע, לא עוסקת כלל באיכות החוקים ובצורך בהם - אלא רק בשאלה אחת: האם החוק טוב פוליטית לימין

התנחלות אורנית / צילום: תמר מצפי
התנחלות אורנית / צילום: תמר מצפי

שני חוקים משמעותיים שהתקבלו בכנסת ה-20 שינו את חייהם של מיליוני ישראלים. העלאת שכר המינימום שיזם חבר הכנסת לשעבר, דב חנין, והעלאת קצבאות הנכים ל-3,700 שקל, שיזם חבר הכנסת אילן גילאון.

שני החוקים הללו לא היו יוזמתם של הממשלה, אלא הישג ענק של ח"כים נמרצים ואידאולוגיים משורות האופוזיציה.

כשבימין הקיצוני של איילת שקד ובצלאל סמוטריץ’ מדברים בשנים האחרונות נגד "חקיקה", בטענה שהיא מהווה פגיעה בחירות - הם מדברים בדיוק נגד חוקים כאלה. שכר הוגן, מבינתם, הוא לא "חופש", וזכותם של אנשים עם מוגבלות לנוע במרחב, לממן לעצמם תרופות וטיפולים, ולפתח עצמאות עד כמה שזו ניתנת - איננה חירות. כך גם חוק חינוך חינם שלא היה ניתן לדמיין את ישראל בלעדיו, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, ומה לא.

אם לרגע מישהו היה עלול לטעות ולחשוב שב"ימין החדש" אימצו אידאולוגיה כלכלית ליברטנית, עליו רק להציץ בחוקים שסמוטריץ' ושקד כן אוהבים. משום מה, כשמדובר בחקיקה שמיטיבה עם הלובי המתנחלי, לא כל שכן בהעברת תקציבים למפעל ההתנחלויות שממומן כולו מכספי המסים של אזרחי ישראל (ולא היה יכול להתקיים יומיים בלעדיהם מאחר ומעולם לא התפתחה בו כלכלה בת-קיימא), או-אז, הימין החדש יוצא בקריאות נרגשות למען חקיקה, או לטובת פיצויים של עשרות מיליוני שקלים לעברייני בנייה שבנו מאחזים לא חוקיים.

מדובר לרוב במטרות שכלל לא מייצגות את עמדתם של רוב אזרחי ישראל - שתומכים בפתרון של שתי מדינות ובוויתור על חלק מהשטחים שבהם מושקעים היום תקציבי העתק הללו. העברת אותם כספים להתנחלויות ומאחזים מבודדים, אשר מחייבת גם בהקצאת כוחות של צה"ל לאבטחתם - וכל זה בניגוד לעמדתו של רוב הציבור ולעמדת מערכת הביטחון - זו ההגדרה של אנשי הימין ל"חירות".

חירות של מי? החירות של קומץ פוליטיקאים קיצוניים בעמדת מיעוט שאיננה מייצגת את רוב העם, לעשות בקופה הציבורית ולמעשה במדינה שלמה, בביטחונה ובכלכלה שלה - כרצונם.

בשנים האחרונות חשפתי בוועדת הכספים מנגנון מושחת של העברות תקציבים, אשר הפך את קופת המדינה לקופה הסודית של הפוליטיקאים מימין, ושל הלובי המתנחלי במיוחד.

בזמן שתקציבי הפריפריה, הרווחה והבריאות סובלים מחוסרים אדירים, אנשי "הבית היהודי" היו עסוקים בלהמשיך ולסחוט אותם כדי להעבירם למקורבים. וכך, "החטיבה להתיישבות" שהייתה אמונה על בניית תשתיות בפריפריה ואף קיבלה לידיה את תקציבי הפיצויים לעוטף עזה בעקבות "צוק איתן", הפכה בפועל להיות מקור שוטף לתקציבים להתנחלויות, וכפי שפורסם בדוח מבקר המדינה ב-2017 ובדוח מכון "מולד" ב-2014, מעל 70% מהתקציב שקיבלה בזמנו עבר להתנחלויות, ועשרות מיליוני שקלים הועברו בנוסף לשורה של עמותות תורניות שפועלות במרכזי ערים חילוניות בשטיפת מוח דתית בבתי הספר.

שקד ובנט הקימו בזמנו את "המנהלת לזהות יהודית" ודאגו להעביר גם אליה תקציבי עתק שזרמו בחלקם לעמותות של מקורבים. לצידם, משרד החקלאות שעליו חלש השר אורי אריאל, חיפש כל טריק אפשרי כדי להעביר תקציבים שהיו אמורים להגיע לידי החקלאות הישראלית שנמצאת בקריסה - לידי מקורבים ועסקנים מהימין.

כך, למשל, במקום לתמוך בהתיישבות הארצישראלית, המשרד בחר לתקצב מחקרים מדעיים בנושא "חקלאות על פי התורה", ואף חזר בו ברגע האחרון מתקצוב עמותה של מקורב תחת תקנה שהומצאה, לכאורה, במיוחד בשבילו תחת הכותרת "חקלאות יהודית". תחקיר שפורסם בערוץ 2 אצל חיים ריבלין הראה שאותו השר דאג גם להעביר דירות ממאגר הדיור הציבורי המצטמצם, למוסדות דת וישיבות של מקורבים למפלגתו. בקיצור - תחי החירות ממש.

ומדוע לעצור בכסף? במאי 2018 העבירו בבית היהודי-הימין החדש את הצעת חוק יסודות המשפט - שמבקשת לציין את המשפט העברי כמקור פרשני לגיטימי; אנשי הליכוד והבית היהודי ניסו להעביר ביחד באותה השנה את "חוק איסור פורנוגרפיה", שלו היה עובר - היה מוסיף צנזורה על האינטרנט (לא רק לתכנים פורנוגרפיים אמיתיים - אלא גם ליצירות אמנות שכוללות עירום, למשל, או כל דבר אחר שאנשי הימין היו מגדירים ככזה) ואף עלול להוביל למעקב ופגיעה בפרטיות של משתמשים.

ומה חושבים בימין על חירות ממש - על הזכות שלנו לשוויון, החופש לאהוב ולהינשא למי שאנחנו רוצים, לחופש תנועה ולביטחון אישי? את זה כולנו יודעים. בימין של סמוטריץ' ושקד המכנים את עצמם "ליברלים", ולא רק בהנהגה החרדית כפי שמקובל לחשוב - מתנגדים באופן שיטתי לנישואים אזרחיים, לנישואים גאים, לתחבורה ציבורית בשבת (אפילו במתכונת מקומית), ולאחרונה אף שמענו משר החינוך, רפי פרץ, שהוא דוגל בטיפולי המרה. אותו שר גם הביע תמיכה באפרטהייד יהודי ביהודה ושומרון - ההפך הגמור מרעיון החירות, אם בכלל אפשר היה לשים את שני אלה באותו המשפט.

לאור הדוגמאות הללו - שהן רק קמצוץ קטן - אפשר לראות שכשבימין מדברים נגד "חקיקה", הם למעשה מדברים רק נגד חקיקה שמגדילה את החירות, את השוויון ואת ההזדמנויות לישראלים באשר הם. חקיקה שמגבילה את הישראלים ובעיקר מגבילה את מי שלא דוגלים באידאולוגיה של הימין - את זו הם דווקא אוהבים שם.

על דבר אחד אין ויכוח: כמות הצעות החוק הפרטיות בישראל היא עצומה, וביניהן הצעות חוק פופוליסטיות רבות. אך אין זו רק הכנסת, אלא בעיקר הממשלה. כשהממשלה נשלטת על ידי אינטרסים פוליטיים צרים ולא למען הציבור הישראלי כולו - היא מקדישה מאמצים רבים להחלשה שיטתית של נציגי הציבור - של הכנסת.

כשהיא שוללת את סמכויותיה של הכנסת לפקח על עבודת הממשלה, לחוקק למען הציבור כולו ולהביע את עמדותיו - היא בעצמה מייצרת פופוליזם חקיקתי. תפקידה של הכנסת הוא לייצג את כלל הציבור - ולדאוג גם לאוכלוסיות שלא מיוצגות על ידי השלטון, ובפרט לאוכלוסיות מוחלשות. כאשר הממשלה פוגעת ביכולות החקיקה והפיקוח של הכנסת - היא פוגעת ישירות בציבור, וכך אנחנו מגלים איך כספיו של הציבור וזכויותיו נאכלות ומנוצלות על ידי היושבים בכיסאות השלטון.

חוק איננו פוגע בחירות משום שהוא "חוק". ישנם חוקים שמגדילים את החירות וישנם חוקים שפוגעים בה. אך ועדת השרים לחקיקה, שמחליטה בפועל על גורלו של כל חוק ופועלת בחוסר שקיפות משווע, לא עוסקת כלל באיכות החוקים ובצורך בהם - אלא רק בשאלה אחת: האם החוק טוב פוליטית לימין.

מי שמאמינים בחופש - מאמינים בחופש של כולם, ולא רק שלהם עצמם. לנציגי הלובי המתנחלי כמו בנט ושקד אין דבר וחצי דבר עם עקרונות יסוד חשובים כמו חירות וזכויות פרט. מה כן יש להם? אג׳נדה משיחית שמקדמת רק אוכלוסייה מצומצמת מאוד. גישה המבקשת לצמצם עד אפס את הצעות החוק הפרטיות מבקשת למעשה להשתיק את קולם של מי שאינם נמנים עם הרוב ולשלול את זכויותיהם באין מפריע. כל זאת, במסווה שקרי של מילים יפות כמו "חופש", "חירות", שכל מה שהן מבטאות תחת שקד ובנט זה את חירותו של השולט לרמוס את החלש. כאשר הם מדברים על חופש - הם בעיקר דורשים חופש לעצמם מלשרת את כלל הציבור הישראלי, ומעדיפים להמשיך לנצל אותו לצורכיהם האישיים. 

הכותבת היא יושבת-ראש משותפת במפלגת המחנה הדמוקרטי

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן