גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטורקיה בהצפה: כך נקלעה תעשיית הפלדה הישראלית למלחמות הסחר

לאחר שגבולות ארה"ב נסגרו בפני תעשיית המתכת הטורקית, הוצף השוק הישראלי במתכת זולה שמאיימת על עתידן של יצרניות הפלדה היחידות בישראל, חד אסף ויהודה פלדות, ועובדיהן ● והן לא לבד - היבוא הטורקי מאיים גם על תעשיות הפלסטיק, הגומי, הטקסטיל ואחרות ● האם העובדים ייאלצו לשלם את המחיר?

מפעל יהודה פלדות. /צילום: שלומי יוסף
מפעל יהודה פלדות. /צילום: שלומי יוסף

היבוא הנרחב של סחורות מטורקיה, שעלה לכותרות בשלוש השנים האחרונות בעיקר מסביב לשינויים בשוק המלט הישראלי, מורגש ביותר ויותר ענפי תעשייה שנלחמים מדי יום על הישרדותם. תעשיינים מענפי הפלסטיק, הפלדה, הטקסטיל, המכונות והאלקטרוניקה מזהירים מפני "ההשתלטות הטורקית" על התעשייה ומאוכזבים מהמדינה, שבינתיים רק מתבוננת עליהם מהצד וכמעט לא מתערבת במצב. מצוקתם של התעשיינים מתחדדת לאור הנתון, לפיו ב-2018 חל זינוק של 122% ביבוא של סחורות מטורקיה, שהסתכם ב-6.2 מיליארד דולר.

לפני כמה חודשים הודיעה חברת חד אסף, שפועלת בקריית הפלדה בעכו, על כוונתה לפטר 45 עובדים, לצד צמצום ייצור הפלדה בארץ בשל ירידה בכדאיות הכלכלית. זאת, תוך שמירה על היקף המכירות שלה בהתבסס על פלדה מיובאת. בחברה, שמעסיקה כ-700 עובדים, לא התחייבו שזה יהיה גל הפיטורים האחרון בשל המשבר, שנגרם עקב הטלת המכסים מצד ארה"ב על פלדה שמיובאת מרוב מדינות העולם.

מדיניות המכסים שמוביל הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ הובילה לעודפי היצע של מתכות במזרח אירופה ובעיקר בטורקיה, כך שהיצרנים הטורקיים מפנים עודפים אלה אל השוק הישראלי ומוכרים אותם במחיר נמוך משמעותית מעלות הייצור.

"פח הזבל של הטורקים"

חד אסף ויהודה פלדות מאשדוד הן יצרניות הפלדה היחידות בישראל. שתיהן מייצרות טיפה בים לעומת כמויות הפלדה שמייצרות ענקיות הפלדה הטורקיות: "שני מפעלים אצלנו מייצרים בשנה 450 אלף טון ובטורקיה יש 6 מפעלים שכל אחד מייצר בשנה 2 מיליון טון פלדה. תבין עם איזה ענק אנחנו מתמודדים פה", אומר נתן להב, הבעלים של יהודה פלדות.

כל זמן שהענקיות מטורקיה הפנו את התוצרת שלהן לארה"ב, למדינות אירופה ולמדינות המפרץ, יצרני המתכת הישראליים ידעו להסתדר עם השוק המקומי. אלא שבאמצע השנה שעברה טראמפ פתח במלחמת סחר, הטיל מכס של 25% על הפלדה ורוב מדינות העולם יישרו איתו קו: "נהיינו פח הזבל של הטורקים", אומר להב: "בחודשים הראשונים של השנה נרשם זינוק של 23% ביבוא מוטות פלדה מטורקיה, הטורקים דחפו את המחירים למטה לרף כזה שאי אפשר לחיות איתו. מבחינתנו זה אסון. אנחנו מפסידים כסף, המצב לא טוב ובקרוב נצטרך לקבל החלטות".

בימים אלה נערכים שני יצרני הפלדה המקומיים להגשת בקשה לממונה על היטלי הסחר שבמשרד הכלכלה והתעשייה להטיל על יבוא פלדה מטורקיה היטל היצף. מדובר בהיטל שבכוחה של מדינה להטיל במצב של הפרת כללי הסחר ההוגן, אך הדרך להוצאתו ארוכה. בינתיים, תוכניותיו של להב להרחיב את יכולות היצור במפעלים שלו - נגנזו: "בתנאים האלה, אין לזה הצדקה", הוא אומר.

חלק מהזינוק ביבוא של מוצרים המיוצרים בטורקיה בשנת 2018, נובע מעלייה חד-פעמית ביבוא של דלקים. עם זאת, הנתונים מצביעים על עלייה ביבוא בתחומים נוספים, בעיקר מתכת ופלדה - 60% בשנת 2018, ועלייה של 20% במוצרי פלסטיק באותה שנה.

היבוא מטורקיה הכפיל

לפי הערכה של התאחדות התעשיינים, כ-100 מפעלים המשתייכים לכלל ענפי התעשייה מתקשים להתמודד עם התחרות מטורקיה, נאלצים למכור במחירי הפסד וחשופים לסכנת קריסה.

"התנאים הגלובליים השתנו, העולם כבר לא פועל כשוק חופשי וישראל היא מהמדינות הבודדות שעדיין נצמדות לעיקרון הזה. אנחנו רואים את מנהיגי העולם שמקיימים מלחמות סחר ומלחמות מטבע, משלמים על זה בטווח הקצר כדי לחזק את מנועי הצמיחה שלהם בטווח הבינוני והארוך", אומר מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל.
עם זאת, חשוב לזכור שיש צד חיובי ליבוא מטורקיה. נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין המייצג את רוב היבואנים אומר כי "למגזר העסקי של טורקיה יש עניין רב לפתח את היחסים אתנו וגם לנו יש עניין כזה.

"התעשיינים מפריזים"

לדבריו, "נשר הייתה במשך שנים מונופול מוחלט והשפיעה מאוד על עלויות הבנייה. דווקא יבוא המלט עשה שינוי מבני במחירו, וחולל תיקון עומק שהיה דרוש בנושא זה במשך תקופה ארוכה. זה לא נורא אם חלק מהמחזור של נשר ירד ולא נורא אם היא תצטרך להתייעל, כי יבוא המלט עונה על אינטרס כלל-משקי וכך גם יבוא הפלדה: שרי הכלכלה והאוצר, שבסמכותם לאשר הטלת היטל היצף, חייבים לבחון את הסוגיה הזאת בראייה רחבה מאוד, ולשאול כיצד היטל היצף בענף כזה ישפיע על מחירי הבנייה בישראל ועל היבטים הקשורים לתחרות במשק".

לין הוסיף ואמר, כי "לצד שמיעת הטענות של התעשיינים, שמפריזים מדי, צריך להסתכל על כל ההטבות שהמדינה מעמידה לתעשייה, כמו מיליארדי שקלים בשנה במסגרת החוק לעידוד השקעות הון והחוק להעדפת תוצרת הארץ במכרזים - למרות שמחירה גבוהה ב-15% ואף יותר, רכש גומלין ועוד. יש כאן חברות תעשייתיות שבקושי משלמות מסים. אין מגזר שמקבל יותר מהמגזר הזה".

לדברי לין, "אנחנו בתחרות גלובלית. התחרות הזאת היא אחד הנדבכים המרכזיים שעליו בנינו כלכלה בריאה".
עד שתתקבל החלטה על היטל כלשהו על היבוא, יעברו במקרה הטוב כמה חודשים, בזמן שהמשבר שבו נתונה התעשייה כבר כאן.

לדברי להב, "כל התנאים פועלים לרעתנו והטורקים 'דופקים' אותנו פעמיים: בפעם הראשונה, כשהם שולחים לכאן את האנייה עם מוטות פלדה שמאלצים אותי להוריד מחירים ובפעם השנייה, כשאותה אנייה יוצאת לכיוון טורקיה, עמוסה לעייפה בגרוטאות ישראליות שאמורות להוות עבורי חומר גלם מרכזי בייצור הפלדה.

פחות רגולציה ועלויות

גם תעשיינים מענף הפלסטיק והגומי מדווחים על תיאבון מוגבר של תעשיינים טורקיים שנוגסים בשוק. "בשנתיים האחרונות יש תחרות עזה עם טורקיה וכל התעשייה בארץ 'מפרפרת' מהתופעה הזאת כי אנחנו לא באמת מסוגלים להתחרות עם טורקיה: תשומות הייצור שם נמוכות משלנו בעשרות אחוזים, שכר העבודה בטורקיה נמוך ב-30% משכר העבודה בארץ, להם אין את מבול הדרישות של הרגולטורים השונים והם מכים אותנו במחיר".

"טורקיה היא מתחרה שאין לנו שום סיכוי לנצח בזירה הזאת. אנחנו מוגבלים", אומר שי שאמה, מנכ"ל ואקו-פאק, שעוסקת בייצור של אריזות בוואקום לתעשייה. "אצל שנינו, חומרי הגלם הם אותם חומרים והמחיר עליהם זהה, אבל מכאן - על כל דבר שקשור לעלות הייצור יש לי מכפלות שאין ליצרן הטורקי".

גם אלי גן, מבעלי חברת "מול ההר שפועלת מאזור התעשייה אלון תבור ועוסקת בהרכבת עגורנים לתעשייה חושש מהמציאות שהולכת ונחשפת לנגד עיניו. מחירו של עגורן נע בין 150 אלף שקל לכמיליון שקל.

"זה שוק מצומצם מאד ואני מכיר אותו היטב, ואין מצב כזה שיש עגורן חדש שנכנס לכאן ואני לא אדע עליו", מספר גן: "לפני כארבע שנים כבר ראינו את הניצנים הראשונים של העגורנים הטורקיים שחודרים לשוק הישראלי. היום כבר רואים עשרות מהם. אלה עגורנים שאיכותם לא נופלת בהרבה על איכותם של עגורנים אחרים בשוק. הם גדולים וכבדים מאוד ולמרות שהשינוע שלהם ממקום הייצור לאתר הקבע יקר מבחינת הטורקים, עדיין משתלם לייצא אותם לישראל".

פרופסור אלי גן /צילום: פאול אורלייב

כ-60 עובדים מועסקים במול ההר. לדבריו, כשניסה לגייס את משרדי הממשלה למען המערכה, הוא מצא מדינה שמדברת בשני קולות. "מצד אחד משרד הכלכלה מנסה לרסן יבוא שמתקיים בתנאים כאלה, אבל מהצד השני יש את משרד האוצר, שמתנגד לריסון כזה כי שעלול לפגוע בעיקרון של שוק חופשי".

בממשרד הכלכלה והתעשייה נמסר בתגובה כי הוא מסייע לתעשייה הישראלית במענקים, הקצאות קרקע ומגוון כלים שמסייעים לה להפוך להיות למתקדמת ומציינים שנתוני האבטלה, לצד העלייה המתמשכת ביצוא "מעידים על הצלחה בעמידה ביעדים אלו". 

היטל היצף על יבוא מוטל לעתים נדירות בלבד

בשנים האחרונות המדינה ריסנה פעמיים יבוא של מוצרים מטורקיה לאחר שנמצא כי הוא פגע בפניציה שפועלת בתחום הזכוכית השטוחה ובסינרג'י שמייצרת כבלי נחושת למתח נמוך. בשני המקרים, היבוא הטורקי נגס בנתחי השוק של חברות אלה והתקיים בתנאי היצף.

בניסיון להגן על פניציה, שמעסיקה מאות עובדים באזור התעשייה ציפורית שבנוף הגליל (לשעבר נצרת עילית), שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן חתם על צו שמחייב תשלום היטל של 26.5% על יבוא זכוכית שטוחה מטורקיה. במקרה של סינרג'י, שפועלת משדרות שר הכלכלה הוציא צו שמחייב היטל של 14.5% על יבוא של כבלי נחושת מיצרנים טורקיים. בזכות צווים אלה, שני המפעלים שנמצאים בפריפריה ניצלו מקריסה.

גם מלט הר טוב התלוננה על יבוא בתנאי היצף של מלט מטורקיה ומיוון. לאחר שתלונתה נבדקה על ידי הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה והתעשייה ונמצאה מוצדקת, הממונה המליץ להטיל היטל היצף בגובה של 23% על יבוא מלט. אלא שחרף קביעה זו, הוועדה המייעצת להיטלי סחר המליצה לשר הכלכלה לא להטיל היטל שיגביל את יבוא המלט. בין השאר, על רקע התנגדותם הנחרצת של משרד האוצר ורשות התחרות.

הנימוק המרכזי של רשות התחרות להיטל המבוקש היה שהוא יפגע בתחרות שנוצרה סוף - סוף בשוק המלט הישראלי והובילה לירידת מחירים - אחרי עשרות שנים שבהן מחירי המלט נקבעו על ידי המונופול נשר. שר הכלכלה כהן השית היטל סמלי של 0.25%, באופן שלא ירסן לפי שעה את יבוא מלט.

יבוא המלט עוד צפוי להתרחב בקרוב, ומלט הר טוב והמונופול נשר כבר מדממות: בחצי הראשון של השנה נשר, שמוחזקת על ידי כלל תעשיות שבשליטת איש העסקים האמריקאי לן בלווטניק, הפסידה כ-40 מיליון שקל. התחזית של נשר לגבי החצי השני של השנה עגומה ושם נערכים לפיטורים של כ-100 עובדים עד סוף השנה.

באחרונה הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה, דני טל חידש את חקירתו על יבוא מלט בתנאי היצף מטורקיה ומיוון וזאת, על רקע ההפסדים של נשר. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה