גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטורקיה בהצפה: כך נקלעה תעשיית הפלדה הישראלית למלחמות הסחר

לאחר שגבולות ארה"ב נסגרו בפני תעשיית המתכת הטורקית, הוצף השוק הישראלי במתכת זולה שמאיימת על עתידן של יצרניות הפלדה היחידות בישראל, חד אסף ויהודה פלדות, ועובדיהן ● והן לא לבד - היבוא הטורקי מאיים גם על תעשיות הפלסטיק, הגומי, הטקסטיל ואחרות ● האם העובדים ייאלצו לשלם את המחיר?

מפעל יהודה פלדות. /צילום: שלומי יוסף
מפעל יהודה פלדות. /צילום: שלומי יוסף

היבוא הנרחב של סחורות מטורקיה, שעלה לכותרות בשלוש השנים האחרונות בעיקר מסביב לשינויים בשוק המלט הישראלי, מורגש ביותר ויותר ענפי תעשייה שנלחמים מדי יום על הישרדותם. תעשיינים מענפי הפלסטיק, הפלדה, הטקסטיל, המכונות והאלקטרוניקה מזהירים מפני "ההשתלטות הטורקית" על התעשייה ומאוכזבים מהמדינה, שבינתיים רק מתבוננת עליהם מהצד וכמעט לא מתערבת במצב. מצוקתם של התעשיינים מתחדדת לאור הנתון, לפיו ב-2018 חל זינוק של 122% ביבוא של סחורות מטורקיה, שהסתכם ב-6.2 מיליארד דולר.

לפני כמה חודשים הודיעה חברת חד אסף, שפועלת בקריית הפלדה בעכו, על כוונתה לפטר 45 עובדים, לצד צמצום ייצור הפלדה בארץ בשל ירידה בכדאיות הכלכלית. זאת, תוך שמירה על היקף המכירות שלה בהתבסס על פלדה מיובאת. בחברה, שמעסיקה כ-700 עובדים, לא התחייבו שזה יהיה גל הפיטורים האחרון בשל המשבר, שנגרם עקב הטלת המכסים מצד ארה"ב על פלדה שמיובאת מרוב מדינות העולם.

מדיניות המכסים שמוביל הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ הובילה לעודפי היצע של מתכות במזרח אירופה ובעיקר בטורקיה, כך שהיצרנים הטורקיים מפנים עודפים אלה אל השוק הישראלי ומוכרים אותם במחיר נמוך משמעותית מעלות הייצור.

"פח הזבל של הטורקים"

חד אסף ויהודה פלדות מאשדוד הן יצרניות הפלדה היחידות בישראל. שתיהן מייצרות טיפה בים לעומת כמויות הפלדה שמייצרות ענקיות הפלדה הטורקיות: "שני מפעלים אצלנו מייצרים בשנה 450 אלף טון ובטורקיה יש 6 מפעלים שכל אחד מייצר בשנה 2 מיליון טון פלדה. תבין עם איזה ענק אנחנו מתמודדים פה", אומר נתן להב, הבעלים של יהודה פלדות.

כל זמן שהענקיות מטורקיה הפנו את התוצרת שלהן לארה"ב, למדינות אירופה ולמדינות המפרץ, יצרני המתכת הישראליים ידעו להסתדר עם השוק המקומי. אלא שבאמצע השנה שעברה טראמפ פתח במלחמת סחר, הטיל מכס של 25% על הפלדה ורוב מדינות העולם יישרו איתו קו: "נהיינו פח הזבל של הטורקים", אומר להב: "בחודשים הראשונים של השנה נרשם זינוק של 23% ביבוא מוטות פלדה מטורקיה, הטורקים דחפו את המחירים למטה לרף כזה שאי אפשר לחיות איתו. מבחינתנו זה אסון. אנחנו מפסידים כסף, המצב לא טוב ובקרוב נצטרך לקבל החלטות".

בימים אלה נערכים שני יצרני הפלדה המקומיים להגשת בקשה לממונה על היטלי הסחר שבמשרד הכלכלה והתעשייה להטיל על יבוא פלדה מטורקיה היטל היצף. מדובר בהיטל שבכוחה של מדינה להטיל במצב של הפרת כללי הסחר ההוגן, אך הדרך להוצאתו ארוכה. בינתיים, תוכניותיו של להב להרחיב את יכולות היצור במפעלים שלו - נגנזו: "בתנאים האלה, אין לזה הצדקה", הוא אומר.

חלק מהזינוק ביבוא של מוצרים המיוצרים בטורקיה בשנת 2018, נובע מעלייה חד-פעמית ביבוא של דלקים. עם זאת, הנתונים מצביעים על עלייה ביבוא בתחומים נוספים, בעיקר מתכת ופלדה - 60% בשנת 2018, ועלייה של 20% במוצרי פלסטיק באותה שנה.

היבוא מטורקיה הכפיל

לפי הערכה של התאחדות התעשיינים, כ-100 מפעלים המשתייכים לכלל ענפי התעשייה מתקשים להתמודד עם התחרות מטורקיה, נאלצים למכור במחירי הפסד וחשופים לסכנת קריסה.

"התנאים הגלובליים השתנו, העולם כבר לא פועל כשוק חופשי וישראל היא מהמדינות הבודדות שעדיין נצמדות לעיקרון הזה. אנחנו רואים את מנהיגי העולם שמקיימים מלחמות סחר ומלחמות מטבע, משלמים על זה בטווח הקצר כדי לחזק את מנועי הצמיחה שלהם בטווח הבינוני והארוך", אומר מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל.
עם זאת, חשוב לזכור שיש צד חיובי ליבוא מטורקיה. נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין המייצג את רוב היבואנים אומר כי "למגזר העסקי של טורקיה יש עניין רב לפתח את היחסים אתנו וגם לנו יש עניין כזה.

"התעשיינים מפריזים"

לדבריו, "נשר הייתה במשך שנים מונופול מוחלט והשפיעה מאוד על עלויות הבנייה. דווקא יבוא המלט עשה שינוי מבני במחירו, וחולל תיקון עומק שהיה דרוש בנושא זה במשך תקופה ארוכה. זה לא נורא אם חלק מהמחזור של נשר ירד ולא נורא אם היא תצטרך להתייעל, כי יבוא המלט עונה על אינטרס כלל-משקי וכך גם יבוא הפלדה: שרי הכלכלה והאוצר, שבסמכותם לאשר הטלת היטל היצף, חייבים לבחון את הסוגיה הזאת בראייה רחבה מאוד, ולשאול כיצד היטל היצף בענף כזה ישפיע על מחירי הבנייה בישראל ועל היבטים הקשורים לתחרות במשק".

לין הוסיף ואמר, כי "לצד שמיעת הטענות של התעשיינים, שמפריזים מדי, צריך להסתכל על כל ההטבות שהמדינה מעמידה לתעשייה, כמו מיליארדי שקלים בשנה במסגרת החוק לעידוד השקעות הון והחוק להעדפת תוצרת הארץ במכרזים - למרות שמחירה גבוהה ב-15% ואף יותר, רכש גומלין ועוד. יש כאן חברות תעשייתיות שבקושי משלמות מסים. אין מגזר שמקבל יותר מהמגזר הזה".

לדברי לין, "אנחנו בתחרות גלובלית. התחרות הזאת היא אחד הנדבכים המרכזיים שעליו בנינו כלכלה בריאה".
עד שתתקבל החלטה על היטל כלשהו על היבוא, יעברו במקרה הטוב כמה חודשים, בזמן שהמשבר שבו נתונה התעשייה כבר כאן.

לדברי להב, "כל התנאים פועלים לרעתנו והטורקים 'דופקים' אותנו פעמיים: בפעם הראשונה, כשהם שולחים לכאן את האנייה עם מוטות פלדה שמאלצים אותי להוריד מחירים ובפעם השנייה, כשאותה אנייה יוצאת לכיוון טורקיה, עמוסה לעייפה בגרוטאות ישראליות שאמורות להוות עבורי חומר גלם מרכזי בייצור הפלדה.

פחות רגולציה ועלויות

גם תעשיינים מענף הפלסטיק והגומי מדווחים על תיאבון מוגבר של תעשיינים טורקיים שנוגסים בשוק. "בשנתיים האחרונות יש תחרות עזה עם טורקיה וכל התעשייה בארץ 'מפרפרת' מהתופעה הזאת כי אנחנו לא באמת מסוגלים להתחרות עם טורקיה: תשומות הייצור שם נמוכות משלנו בעשרות אחוזים, שכר העבודה בטורקיה נמוך ב-30% משכר העבודה בארץ, להם אין את מבול הדרישות של הרגולטורים השונים והם מכים אותנו במחיר".

"טורקיה היא מתחרה שאין לנו שום סיכוי לנצח בזירה הזאת. אנחנו מוגבלים", אומר שי שאמה, מנכ"ל ואקו-פאק, שעוסקת בייצור של אריזות בוואקום לתעשייה. "אצל שנינו, חומרי הגלם הם אותם חומרים והמחיר עליהם זהה, אבל מכאן - על כל דבר שקשור לעלות הייצור יש לי מכפלות שאין ליצרן הטורקי".

גם אלי גן, מבעלי חברת "מול ההר שפועלת מאזור התעשייה אלון תבור ועוסקת בהרכבת עגורנים לתעשייה חושש מהמציאות שהולכת ונחשפת לנגד עיניו. מחירו של עגורן נע בין 150 אלף שקל לכמיליון שקל.

"זה שוק מצומצם מאד ואני מכיר אותו היטב, ואין מצב כזה שיש עגורן חדש שנכנס לכאן ואני לא אדע עליו", מספר גן: "לפני כארבע שנים כבר ראינו את הניצנים הראשונים של העגורנים הטורקיים שחודרים לשוק הישראלי. היום כבר רואים עשרות מהם. אלה עגורנים שאיכותם לא נופלת בהרבה על איכותם של עגורנים אחרים בשוק. הם גדולים וכבדים מאוד ולמרות שהשינוע שלהם ממקום הייצור לאתר הקבע יקר מבחינת הטורקים, עדיין משתלם לייצא אותם לישראל".

פרופסור אלי גן /צילום: פאול אורלייב

כ-60 עובדים מועסקים במול ההר. לדבריו, כשניסה לגייס את משרדי הממשלה למען המערכה, הוא מצא מדינה שמדברת בשני קולות. "מצד אחד משרד הכלכלה מנסה לרסן יבוא שמתקיים בתנאים כאלה, אבל מהצד השני יש את משרד האוצר, שמתנגד לריסון כזה כי שעלול לפגוע בעיקרון של שוק חופשי".

בממשרד הכלכלה והתעשייה נמסר בתגובה כי הוא מסייע לתעשייה הישראלית במענקים, הקצאות קרקע ומגוון כלים שמסייעים לה להפוך להיות למתקדמת ומציינים שנתוני האבטלה, לצד העלייה המתמשכת ביצוא "מעידים על הצלחה בעמידה ביעדים אלו". 

היטל היצף על יבוא מוטל לעתים נדירות בלבד

בשנים האחרונות המדינה ריסנה פעמיים יבוא של מוצרים מטורקיה לאחר שנמצא כי הוא פגע בפניציה שפועלת בתחום הזכוכית השטוחה ובסינרג'י שמייצרת כבלי נחושת למתח נמוך. בשני המקרים, היבוא הטורקי נגס בנתחי השוק של חברות אלה והתקיים בתנאי היצף.

בניסיון להגן על פניציה, שמעסיקה מאות עובדים באזור התעשייה ציפורית שבנוף הגליל (לשעבר נצרת עילית), שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן חתם על צו שמחייב תשלום היטל של 26.5% על יבוא זכוכית שטוחה מטורקיה. במקרה של סינרג'י, שפועלת משדרות שר הכלכלה הוציא צו שמחייב היטל של 14.5% על יבוא של כבלי נחושת מיצרנים טורקיים. בזכות צווים אלה, שני המפעלים שנמצאים בפריפריה ניצלו מקריסה.

גם מלט הר טוב התלוננה על יבוא בתנאי היצף של מלט מטורקיה ומיוון. לאחר שתלונתה נבדקה על ידי הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה והתעשייה ונמצאה מוצדקת, הממונה המליץ להטיל היטל היצף בגובה של 23% על יבוא מלט. אלא שחרף קביעה זו, הוועדה המייעצת להיטלי סחר המליצה לשר הכלכלה לא להטיל היטל שיגביל את יבוא המלט. בין השאר, על רקע התנגדותם הנחרצת של משרד האוצר ורשות התחרות.

הנימוק המרכזי של רשות התחרות להיטל המבוקש היה שהוא יפגע בתחרות שנוצרה סוף - סוף בשוק המלט הישראלי והובילה לירידת מחירים - אחרי עשרות שנים שבהן מחירי המלט נקבעו על ידי המונופול נשר. שר הכלכלה כהן השית היטל סמלי של 0.25%, באופן שלא ירסן לפי שעה את יבוא מלט.

יבוא המלט עוד צפוי להתרחב בקרוב, ומלט הר טוב והמונופול נשר כבר מדממות: בחצי הראשון של השנה נשר, שמוחזקת על ידי כלל תעשיות שבשליטת איש העסקים האמריקאי לן בלווטניק, הפסידה כ-40 מיליון שקל. התחזית של נשר לגבי החצי השני של השנה עגומה ושם נערכים לפיטורים של כ-100 עובדים עד סוף השנה.

באחרונה הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה, דני טל חידש את חקירתו על יבוא מלט בתנאי היצף מטורקיה ומיוון וזאת, על רקע ההפסדים של נשר. 

עוד כתבות

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה