גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההזדמנות של אמסלם לבטל עוולה צרכנית כאובה במיוחד

בשבוע הבא יערוך משרד התקשורת שימוע בנושא מחירי שוק סיטונאי על גבי סיבים אופטיים, ויפרסם את המתווה לפריסה אוניברסלית של סיבים בכל רחבי המדינה ● זו ההזמנות של שר התקשורת לעשות מעשה בנושא ההפרדה המיותרת בין רכישת ספק אינטרנט ותשתית

שר התקשורת דוד אמסלם / צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
שר התקשורת דוד אמסלם / צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת

בשבוע הבא יקיים משרד התקשורת שימוע לחברות התקשורת בישראל לצורך גיבוש מדיניות כוללת בנושא פריסת הסיבים בישראל. במקביל יערוך המשרד פגישות עם המפעילים וישמע את דעותיהם לגבי המחירים שקבע לשימוש ברשת הסיבים של בזק על-ידי מתחרותיה. עיקר המיקוד, אם לא כולו, הוא פרויקט הסיבים העתידי של חברת בזק.

כידוע, כל נושא פריסת הסיבים של סלקום ופרטנר נעשה ללא כל הסדרה, והחברות רשאיות לפעול ככל העולה על רוחן. גם הוט לא ממש מעניינת את פקידי המשרד, ולראיה הם אפשרו לחברה להשיק חבילת 500 מגה, בעוד שמבזק הם מנעו, בצעד חסר תקדים וספק חוקי, להשיק חבילת 200 מגה, כאמצעי לחץ שידחוף את החברה לפרוס סיבים אופטיים.

הסוגיות המרכזיות שיעמדו לשימוע הן היקף הפריסה והשרות האוניברסלי והתעריפים שיקבע המשרד לשימוש בתשתיות הסיבים של בזק על-ידי מתחרותיה (שוק סיטונאי על סיבים). סוגיה נוספת שתעמוד לשימוע היא המודל באמצעותו תוכל בזק לשווק את שירותי הסיבים שלה.

כידוע, היום חל איסור של בזק למכור שירות אינטרנט מלא. בזק, וגם הוט, רשאיות למכור רק את התשתית, ועל-מנת לקבל שירות, נדרש הלקוח להתקשר גם עם ספק אינטרנט.

אין-ספור מילים נכתבו על גבי עיתון זה בעניין העיוות הצרכני שהמודל הזה מייצר ועל הצורך הדחוף להעלימו מן העולם. ישראל היא כיום המדינה היחידה בעולם המפעילה מודל מעוות שכזה. בשיחות עם פקידי משרד התקשורת נראה כי הם מבינים את גודל העיוות, אולם הרצון שלהם להחליש את בזק עולה על כל רציונל, גם אם הדבר פוגע קשות בצרכנים, בשוק התקשורת ובסופו של דבר גם בכלכלת המדינה.

כנ"ל גם לגבי הוט, שמנועה מלשווק אינטרנט כמוצר אחיד וחייבת למכור אותו בנפרד בשיחה נפרדת.

איפה נשמע דבר כזה מעוות שמוכרים ללקוח אינטרנט תוך שהוא מופרד, והלקוח נדרש להתחבר לשני ספקים? למה בסלולר לא דורשים להפריד בין התשתית לקישוריות? כמה ביורוקרטיה ורגולציה מיותרת שעושות דבר אחד בלבד - מספקות עבודה לאנשי משרד התקשורת ותוך כדי כך מתישות את המשתמשים שוב ושוב מבלי שיבינו מה רוצים מהם. 

כבר ב-2010, בעת דיוני ועדת חייק, זיהו חברי הוועדה את העיוות החמור הקיים במודל הזה ובצורך להעלימו מן העולם. בדוח הוועדה נכתב כך: "הצרכן הממוצע הוא חסר ידע, ואין לו יכולת להבין את משמעותה של ההפרדה בין תוכן ותשתית באינטרנט, וממילא הוא אינו מבין את נחיצותה; קיים קושי בהתמודדות הצרכן עם תקלות. תקלה בשירות האינטרנט מחייבת את הצרכן לפנות בבקשת עזרה הן לספק האינטרנט שלו והן לספק התוכן. הצרכן הממוצע בעל הידע הסביר אינו יכול לדעת מי נושא באחריות לתקלה הנוכחית, והוא צריך להתמודד עם שתי חברות שונות, אשר פעמים רבות מעבירות את האחריות לתקלה בין האחת לשנייה.

"ההפרדה בין חברת תשתית לחברת תוכן מטשטשת את העלות האמיתית הנגבית מן הצרכן עבור שירותי האינטרנט, שכן שירות זה מורכב משני ספקים שונים, משתי עסקאות שונות ומשתי חשבוניות שונות הנשלחות ללקוח, ורק חיבור של שתיהן חושף את מחירי האינטרנט הישראלי האמיתיים. לעובדה זו יש השלכה מרחיקת לכת על יכולתו של הלקוח לבצע סקרי שוק וקבלת החלטות רציונלית בבואו לבחור בין ספקי האינטרנט (תשתית ותוכן) שעמם הוא מתקשר.

"משמעותה הכלכלית של ההפרדה האמורה היא העלאת מחירים בשוק, שכן ריבוי החברות והמנגנונים הכרוכים בפיצול בין תשתית ותוכן מחייבים את החזקתם של מערכי תמיכה, שיווק וגבייה שונים, אשר עלות תפעולם מגולגלת בסופו של דבר לצרכן.

"מתוך דוח המועצה הישראלית לצרכנות 2010... שירותי אינטרנט הוא אחד התחומים הבעייתיים בסעיף הוצאות התקשורת. פיצול השירות בין ספק התשתית והשירות גורם לסרבול, לבלבול ואף להעלאת מחיר השירות בשל כפל ההוצאות. כאשר קיימת תקלה, הצרכן לא תמיד יודע למי לפנות או מופנה לספק השני. כאשר צרכן מבקש להתנתק מספק השירות, הוא עדיין מחויב לספק התשתית, או במקרים אחרים, הוא לא מודע שהוא ממשיך לשלם לספק התשתית...".

למרות כל זאת, גם היום, כמעט עשר שנים לאחר גיבוש המלצות הוועדה, לא נעשה דבר. למען הדיוק ההיסטורי נציין כי חלו מספר צעדים קטנים, אבל כולם פעלו להחריף את המצב ולא לשפר אותו. כך, למשל, חויבה בזק להציע באנדל עם ספקי ה-ISP שיכול להתקיים רק למשך שנה אחת, שלאחריה הוא נדרש להתפצל, והלקוח נשלח לגורלו.

תהליך הפיתול שעליו גם כתבנו רבות גורם לעוול צרכני עצום למאות אלפי לקוחות בשנה. יתרה מכך, המודל המעוות הזה גורם לכך שמאות אלפי לקוחות מחויבים באופן כפול ומשולש על-ידי מספר ספקי ISP. משרד התקשורת התחייב בעבר לטפל בסוגיית החיובים הכפולים, אבל כרגיל, היות שלא מדובר ברגולציה על בזק, הוא לא עשה דבר.

במסמך המדיניות האחרון שפרסם משרד התקשורת, הוא מציע כי במסגרת שירותי הסיבים בזק תמשיך לספק שירות גישה בנפרד משרות ה-ISP, אבל מציע לאפשר לה סוכרייה בדמות מודל שבו היא לא תחויב לפצל את הבאנדל אחרי שנה. מדובר בסוכרייה מרה מאוד, שספק אם בזק תקבלה, אך גם מבחינת הוט. לחייב את בזק והוט להשקיע מיליארדי שקלים בפריסת סיבים, כאשר בסופו של דבר הן לא יהיו מסוגלות אפילו לספק שירות אינטרנט מלא, נראה כמו בדיחה עצובה מאוד. 

ראוי לציין כי בכל הנוגע לפרטנר ולסלקום, משרד התקשורת מפעיל היגיון אחר לגמרי. שתי החברות מספקות במסגרת שירות הסיבים שלהן שירות מלא. לא עלה על דעתו של משרד התקשורת לחייבם לפתוח את תשתיות הסיבים שלהן ל-ISP אחרים, למה? מדוע אותו עיקרון לא חל באופן שווה על כלל קבוצות התקשורת? כאשר לא מדובר בבזק והוט, נראה כי ההיגיון של הפקידים במשרד דווקא מתפקד.

יש לקוות שלצד חיובן של הוט ובזק להפעיל מודל שוק סיטונאי שיאפשר גם לחברות אחרות לעשות שימוש הוגן בתשתיותיהן, יקבלו קברניטי המשרד, סוף-סוף, את ההחלטה הנכונה ויפטרו את אזרחי ישראל מהעונש השירותי הזה. יש לקוות שמודל דומה יופעל גם ביחס להוט ויאפשר גם לה להציע סוף-סוף שירות מלא.

אולי בסופו של דבר נראה גם את הוט צועדת קדימה ופורסת סיבים אופטיים, ואזרחי ישראל ירוויחו מספר תשתיות של מספר מפעילים - דבר שיעמיד את ישראל, סוף-סוף, במקום הראוי מבחינת תשתיות התקשורת שלה.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי