גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרטה טונברג מסרבת לקבל פרס ותוקפת את המדינות הנורדיות

פעילת האקלים השוודית בת ה-16 שהצליחה להוציא מיליונים ברחבי העולם למחאה סביבתית חסרת תקדים, סירבה לקבל את פרס הסביבה של המועצה הנורדית ● טונברג כתבה כי התנועה הסביבתית לא זקוקה לפרסים ומחיאות כפיים אלא למקבלי החלטות ש"יקשיבו למדענים", ומשיבה בכתב האשמות נגד המדינות הנורדיות

גרטה טונברג / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
גרטה טונברג / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

גרטה טונברג, פעילת האקלים השוודית שמחאת היחיד שלה הפכה לתנועה עולמית המוציאה מזה שנה מיליוני בני אדם למחאה ושביתות נגד אזלת ידן של הממשלות בטיפול במשבר האקלים, הודיעה אמש כי היא מסרבת לקבל את פרס המועצה הנורדית לסביבה לשנת 2019 שזכתה בו. בפוסט ארוך שהעלתה לעמוד האינסטגרם שלה כתבה טונברג כי היא מודה למועצה הנורדית על ההחלטה להעניק לה פרס וכי מדובר בכבוד גדול עבודה, אך "תנועת האקלים לא צריכה פרסים נוספים, אלא פוליטיקאים ואנשים בעמדות כוח שיקשיבו למדענים".

"למדינות הנורדיות יש מוניטין נהדר ברחבי העולם כשזה נוגע לנושאים סביבתיים ואקלימיים. לא חסרות מילים יפות בנושא ולא חסרה התרברבות בכך. אבל כשמדובר בפליטות שלנו בפועל וטביעת הרגל האקולוגיות שלנו לנפש - אם אנו כוללים את הצריכה שלנו, היבוא שלנו הכולל תעופה ומשלוח - זה סיפור אחר לגמרי. בשבדיה, אנחנו חיים כאילו יש לנו ארבעה כדורי ארץ ולא רק אחד, לפי WWF ורשת טביעת הרגל הפחמנית הגלובלית, וזה פחות או יותר אותו הדבר בכל המדינות הנורדיות.

"בנורבגיה, למשל, הממשלה חילקה לאחרונה מספר שיא של רישיונות לחיפוש אחר נפט וגז. שדה הנפט והגז הטבעי שזה עתה נפתח, 'יוהאן סוורדרפ', צפוי להפיק נפט וגז טבעי במשך 50 שנה - נפט וגז שיאיצו את פליטת הפחמן העולמית ב-1.3 טון. הפער בין מה שהמדע אומר שנדרש כדי להגביל את עליית הטמפרטורה העולמית ל-1.5 מעלות או אפילו שתי מעלות, לבין המעשים הפוליטיים במדינות הנורדיות, הוא עצום, ועדיין אין שום סימנים לשינויים הנדרשים".

"להתאחד מאחורי המדע"

המחאה אותה מובילה טונברג חוזרת וקוראת לאורך השנה החולפת לפוליטיקאים ולציבור "להתאחד מאחורי המדע", ולהקשיב לדוחות ולאזהרות המדענים שמזה שנים לא מצליחים לזכות בתשומת הלב הראויה ובטיפול רציני לסוגיות משבר האקלים. טונברג לא חוסכת ביקורת גם מ-200 המדינות החתומות על הסכם פריז, שמטרתו להגביל את עליית הטמפרטורה ולגייס את המדינות להתמודדות עם המשבר.

"הסכם פריז, עליו חתמו כל המדינות הנורדיות, מבוסס על היבט הון, שפירושו שמדינות עשירות הן שצריכות להוביל את הדרך. למדינות שלנו יש את האפשרות לעשות הכי הרבה, ובכל זאת הן לא עושות דבר. אז עד שהמדינה שלנו תתחיל לפעול בהתאם למה שהמדע אומר שצריך לעשות כדי להגביל את עליית הטמפרטורה העולמית מתחת ל-1.5-2 מעלות צלזיוס, אני - והסניף השבדי של תנועת 'ימי שישי בשביל העתיד', בחרנו לא לקבל את פרס הסביבה של המועצות הנורדיות, וגם לא את הפרס בסך 500 אלף קרונות שוודים".

טונברג שוהה כעת בקליפורניה, כחלק ממסע ארוך ואיטי שהחלה בסוף חודש אוגוסט לארה"ב ביאכטה סולרית ולא מזהמת. בכדי להשתתף בעצרת האו"ם שהתקיימה בספטמבר ולנסות לעורר את מחאת האקלים בארה"ב ובקנדה, טונברג יצאה ל"שנת שבתון" מבית הספר.

כחלק מהמסע שהיא מקיימת כעת, היא עתידה להשתתף בדצמבר בוועידת ה-COP25 בצ'ילה, בה מתבקשות המדינות החתומות על הסכם פריז לתת דין וחשבון באשר להתקדמותן ביישום ההסכם. במהלך חודש ספטמבר הובילה טונברג הפגנות ענק בהשתתפות מיליונים ברחבי העולם, ומדי יום שישי היא מצטרפת למוקד הפגנה אחר במקומות שבהם היא נמצאת, עם שלט שסחבה איתה כל הדרך משוודיה, עליו כתוב: "שביתת בית ספר למען האקלים".

עוד כתבות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק וחוצה את רף 3.14 שקלים

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית