גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

חברות האוטובוסים קיבלו סכומי שיא מעבר לתקציב, אז למה הפקקים נמשכים?

בתוך פחות משבוע צפויים לעבור למשרד התחבורה כ-3.5 מיליארד שקל, מתוכם 1.6 לתחבורה הציבורית • חברי ועדת הכספים שניסו להבין מדוע חורג המשרד ב-13% מתקציבו, לא קיבלו הסברים מספקים • האם משרד התחבורה למד ממשרד הביטחון והחל לדרוש להגדיל את תקציביו בדיעבד?

בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד
בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד

כיצד גדלו תקציבי התמיכה בתחבורה הציבורית בשני מיליארד שקל בתוך שנה אחת? את התשובה לשאלה הזאת ניסו אתמול לגלות חברי ועדת הכספים של הכנסת, ללא הצלחה. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' שהגיע במיוחד לישיבת הוועדה הבטיח "לענות על כל שאלה", אבל גם הוא לא פירט ממה מורכב הסכום הפנומנלי.

סמוטריץ' התייחס רק לבקשה הספציפית שאושרה אתמול בוועדה, להעביר 250 מיליון שקל למשרדו בגין תוספת שכר לנהגי האוטובוס ו-70 מיליון שקל למימון הכשרת נהגים חדשים. "חסרים לנו 3,000 נהגי אוטובוס ואין ברירה אלא לשפר את התנאים", הסביר שר התחבורה.

מעבר לכך ציין סמוטריץ', כי חלה התייקרות בעלויות הפעלת האוטובוסים - אך לא פירט בכמה. ח"כ אורית פרקש-הכהן עוד ניסתה לחקור את אנשי האוצר ממה מורכב הגידול - אך לא זכתה לתשובה ברורה. שאר חברי הכנסת לא ניסו אפילו לברר. תחבורה ציבורית זה טוב ואנחנו בעד, אמרו למשל חה"כ אבי ניסנקורן ומיקי לוי.

היחידה שהשמיעה קול מחאה הייתה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס. "אני רוצה להתלונן על כך שהמשרדים לא צופים את ההוצאות האמיתיות שלהם. אם שר התחבורה אומר שהעלות של המשרד שלו היא שני מיליארד שקל יותר ממה שנצפה - זה 13% מהתקציב של אותו משרד. משהו פה עקום. אם שאר המשרדים יתנהגו ככה נגיע לגירעון של 50 מיליארד שקל". לוי-אבקסיס סבורה שמדובר בנורמה. "למדו ממשרד הביטחון", הוסיפה, "המשרד לא מכין את התקציב שלו כמו שצריך וסומך על כך ש'נראה מישהו שיגיד לא להוספת קווים ונראה מישהו יגיד לא לתשלום לנהגים' - אבל למי שמבקש להגדיל את סל תרופות אומרים לא. כשאנחנו מקבלים את ההתנהלות הזאת במשרד התחבורה אנחנו נדרשים לקצץ במשרדים אחרים. אנחנו כוועדת הכספים צריכים לדעת מה בא על חשבון מה".

אורלי לוי אבקסיס / צילום: שלומי יוסף

מספר המשתמשים בתחבורה ציבורית לא זינק

תקציב התמיכות בתחבורה הציבורית מורכב מהמענקים שהמדינה משלמת לחברת רכבת ישראל, לרכבת הקלה ולחברות האוטובוסים אגד, דן והמפעילים הפרטיים, בהתאם לאשכולות שהם מפעילים. במסגרת התקציב נכללות גם הנחות לקבוצות אוכלוסייה כמו סטודנטים וקשישים.

בשנים האחרונות גדל תקציב התמיכות בקצב של חצי מיליארד שקל בשנה. לאחר שב-2018 הגיע התקציב המאושר לשבעה מיליארד שקל תיכננה המדינה להקצות לתחום 7.4 מיליארד שקל ב-2019. אלא שכבר בספטמבר התברר שהתקציב נגמר ושעד סוף השנה תידרש המדינה לשלם תשעה מיליארד שקל.

ממה מורכבת החריגה בתמיכות בחברות האוטובוסים

ממה נובע הגידול הפנומנלי הזה? סמוטריץ' טען אתמול כי מדובר בסימן חיובי - היקף השימוש בתחבורה הציבורית פשוט גדל. הבעיה שב-2019 לא נרשמה קפיצה דו-ספרתית במספר המשתמשים בתחבורה הציבורית ולא התחוללה פריצת דרך מבחינת פריסת רשת הקווים.

ביום שני הקרוב תתבקש ועדת הכספים לאשר תוספת של כ-550 מיליון שקל לתמיכות בתחבורה הציבורית: הסכום הזה מורכב מ-350 מיליון שקל עבור התייקרויות שונות בהפעלת האוטובוסים (הוצאות ביטוח, דלק ושער מינימום), 151 מיליון שקל עבור רכש אוטובוסים לקואופרטיב אגד, לפי הסכם הסובסידיה החדש שנחתם בין אגד למדינה בנובמבר 2018 ועוד 40 מיליון שקל למימון פיילוט "שירות גמיש" בגוש דן - תכנית ניסיונית שאמורה להציע "שירות מותאם אישית בהזמנה מראש, כחלק מהניסיון לעודד מעבר מהרכב פרטי לתחבורה ציבורית".

50% מההעברות עדיין לא הוסברו

כל הסעיפים והתוספות האלה מסבירים כ-50% מהפער. ומה לגבי היתר? ממשרד התחבורה לא רצו להשיב לשאלות שהפנה אליהם "גלובס" - מה שהותיר בעיקר ספקולציות. כך למשל, אחד ההסברים לפער הוא נסיעות ללא תשלום מה שמכונה במשרד התחבורה Fraud (הונאה). מדובר בתופעה שלפי גורמים בענף התחבורה התרחבה השנה על רקע ביטול האפשרות לשלם לנהגים בעת העלייה לאוטובוס והרחבת האפשרות לעלות לאוטובוס מכול הדלתות (שהחלה לפני חמש שנים) לאזורים ולקווים נוספים.

"משרד התחבורה טוען שיש אחוזים גבוהים מאוד של Fraud, כלומר של מתפלחים", אומר מייסד ארגון 15 דקות יוסי סעידוב, "אבל קודם כל צריך לזכור שהתועלת הכלכלית למשק מהמעבר לתחבורה הציבורית, הרבה יותר גדולה מהנזק שגורמים הגנבים. שנית, כשאתה מסתכל על הנתונים לפי מחוזות, אתה מגלה שיש ביניהם פערים של מאות אחוזים".

לפי סעידוב, הערכות משרד התחבורה לגבי מחוז חיפה למשל הן ללא יותר מ-2%-3% מתפלחים לעומת לא פחות מ-20% במחוז באר שבע. "זה לא שבבאר שבע יש יותר גנבים וזה ממש לא אשמת הנוסעים", מדגיש סעידוב, "בבאר שבע אין מכונות לרכישת כרטיסים בתחנות ואנשים עולים לאוטובוס ואין להם איך לשלם". סעידוב ומנכ"לית 15 דקות שמרית נוטמן מציינים שיש בעיות רבות בתיקוף כרטיסים בחלקים האחוריים של האוטובוסים במקומות רבים, כשפעמים הבעיה היא גם חוסר מודעות.

סעידוב סבור כי את הסיבה לזינוק בסובסידיה השנה צריך לחפש בשינויים בהרגלי הנסיעה בתחבורה הציבורית. "אני למשל הייתי נוסע פעם בקו אחד למרכז העיר, היום אני מחליף קווים ומשתמש ברכבת הקלה - זה יוצא שלוש נסיעות במקום אחת, וזה מסביר את נתוני משרד התחבורה על גידול של עשרות אחוזים במספר הנסיעות בזמן שבמספר הנוסעים אין גידול כזה", הוא אומר.

אין אפשרות לקצץ, אז מעבירים

הגידול בסובסידיה למפעילי התחבורה הציבורית הוא רק חלק מתקציבים בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקל שהאוצר מבקש להעביר למשרד התחבורה כדי לסגור את שנת הכספים 2019. תקציב משרד התחבורה המאושר ל-2019 עומד על 22 מיליארד שקל כך שמדובר בהגדלה של 16%. בישיבתה אתמול אישרה ועדת הכספים העברה תקציבית נוספת של 1.1 מיליארד שקל לתחבורה. התוספת כוללת כ-900 מיליון שקל לפיתוח כבישים תומכי דיור ופיתוח מרכז סייבר בחברת נתיבי איילון.

בישיבתה הקרובה ביום שני תתבקש הוועדה לאשר העברות נוספות בהיקף של 700 מיליון שקל לפיתוח כבישים ובהם הרחבת כביש הערבה (כביש 90), הרחבת כביש 65 בקטע שמצומת גולני לדברת, שדרוג קטעים מכביש 77 וכביש 6, הרחבת כביש החוף לכביש בעל שלושה נתיבים בקטע שבין אולגה וחבצלת ושדרוג המחלפים ינאי ואולגה.

בנוסף יבקש האוצר לאשר העברת כ-300 מיליון שקל עבור פרויקטי תחבורה בכבישים עירוניים, בעיקר לצורך עבודות באזור ירושלים, רמלה וכביש 60 מגוש עציון לבירה. המקור לחלק מהסכום הזה, 120 מיליון שקל, אמור להגיע מתוכנית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אך הרוב מגיע מתקציבי משרדים אחרים.

בעניין הזה חייבים לציין כי ידיו של האוצר כבולות - העובדה שאין ממשלה ואין אפשרות לקצץ בתקציב או להגדיל הכנסות בדרך של העלאת מסים מחייבת את האוצר לגרד את תחתית החבית ולהפוך כל סעיף אפשרי בחיפוש אחר תקציבים - והמצב רק ילך ויחמיר בשנה הבאה עד לאישור תקציב מדינה ל-2020.

הצבעה על העברת 1.4 מיליארד שקל נדחתה אתמול, על רקע התנגדותה של ח"כ לוי-אבקסיס שאמרה כי היא "רותחת מזעם" לאחר שנציג האוצר בדיון אמר לה כי הכספים שיועברו הם מתוך תקציבים שלא נוצלו על ידי משרדי הממשלה האחרים.

"יש פה סדרי עדיפויות מעוותים", הטיחה לוי-אבקסיס בנציג האוצר, "אתם יוצרים למשרד הרווחה והבריאות משוכות שאי אפשר לדלג מעליהם. יש ילדים שעומדים בחוץ עם צו בית משפט ואין להם תקן לאן להיכנס ואתם אומרים שיש שם עודף שאתם תעבירו לתכנון עתידי של קו רכבת קלה מרעננה לתל אביב. אם יש 63 מיליוני שקלים שלא נוצלו בתקציב משרד הרווחה - מישהו צריך לתת את הדין מצידי ולהיכנס לבית סוהר. תכנון קו עתידי בין רעננה לתל אביב - זה אקסטרה. זו לא השמנת, זה הדובדבן שבשמנת. עלינו לדבר על הלחם השחור. אסור להעלות להצבעה שום דבר עד שלא נקבל תשובות".

ממשרד התחבורה נמסר כי "לוועדה הועברו שתי פניות להגדלת תקציב הסובסידיה בהיקף של 850 מיליון שקל. תקציב המדינה ל-2019 אושר בחודש מרץ 2018 והתבסס על נתוני 2017. במהלך 2018 ובתחילת 2019, גדלו באופן משמעותי תקציבי הסובסידה ביחס לתקציב הבסיסי שניתן.

"בעקבות מחסור בנהגים שנוצר מגידול השירות בשנים האחרונות, הוחלט להעלות את שכר הנהגים בשיעור של כ-10%, וכן לסייע בהכשרת 2,500 נהגים חדשים. בנוסף לכך, חלו שינויים במדדי עצומות שהגדילו את עלות הפעלת התחבורה הציבורית. וכן תוספות שירות משמעותיות שניתנו ב-2018-2019.

"כחלק מעבודות הקו האדום, בוצעו גם שינויים בהסדרי התנועה בעלות של עשרות מיליוני שקלים".

עוד כתבות

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

לקראת קנס עתק? המשפט נגד מטא על נזקים לילדים ונוער יוצא לדרך

התביעה טוענת כי מטא אספה מידע אישי על קטינים בניגוד לחוק והטעתה את הציבור בנוגע לבטיחות הפלטפורמות שלה, אשר הובילו את הצעירים לחרדה, לדיכאון ואף למקרי התאבדות ● האם ענקית הרשתות החברתיות תחויב בקנס של 1.4 טריליון דולר או 200 מיליארד דולר "בלבד"?

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח ופיננסים / צילום: כדיה לוי

הנתון בדוחות של כלל שהקפיץ את כל מניות הביטוח בבורסה

דוחות הרבעון השני חשפו כי היקף הנכסים המנוהלים של חברת הביטוח עלה לשיא של 456 מיליארד שקל ● הרווח מפעילות הליבה זינק ב-21% ברבעון ● החברה צפויה להעלות יעדים עד סוף השנה, והודיעה כי תחלק דיבידנד של 200 מיליון שקל ● הדוחות הקפיצו את מדד הביטוח, שזינק היום במעל 4%

איציק וייץ, קרסו מוטורס וגיל אגמון, דלק רכב / צילום: אלעד גוטמן, אוהד רומנו

כמה מרוויחות היבואניות על כל רכב והמותג שעשה את ההבדל

ההתנפלות של הישראלים על מכוניות סיניות מגיעה לדוחות היבואניות ● קרסו, בעזרת המותג צ'רי, הגדילה את נתח השוק שלה לשיא של כ־15% ● דלק רכב לעומת זאת, יבואנית מאזדה ששלטה בעבר בכבישים, עם נתון שפל של 3% ● וכמה הרוויחו היבואנים על כל רכב שנמכר

פרויקט התחדשות עירונית / צילום: תמר מצפי

בגלל חלון אחד: הלכה חדשה קובעת שפגיעה קניינית אינה עוד "כרטיס יציאה" אוטומטי בפינוי־בינוי

ועדת הערר דחתה בקשה להיתר בנייה, בשל התנגדות של דיירים שנאלצו לוותר על חלון אחד בדירתם בגלל פרויקט ההתחדשות העירונית ● השופט החזיר את התיק לוועדה המקומית וקבע שעליה לבחון אופציות נוספות

שיאים בתשואות האג''ח מסביב לעולם / צילום: נוצר באמצעות AI

איך תוכלו להרוויח מאירוע של פעם ב-20 שנה בשווקים

איגרות החוב הממשלתיות שוברות שיאי תשואה מסביב לעולם ● האם הנתון שמשקף סיכון גובר בשווקים הוא גם הזדמנות השקעה לחובבי האג"ח? ● המומחים מעריכים שהתשואות הגבוהות "משנות את שיקולי המשקיעים", ומנגד מזהירים: "אין ארוחות חינם"

דייב לובצקי, מנכ״ל IBI בית השקעות / צילום: אייל טואג

שירותי המסחר וניהול האופציות הזניקו את הרווח של אי.בי.אי

הגאות בשווקים והצמיחה בפעילויות הליבה הקפיצו את רווחי בית ההשקעות בכ-76% ברבעון השני לכ-65 מיליון שקל ● הכנסות הקבוצה המנוהלת בידי דייב לוביצקי זינקו ב-37% לכ-479 מיליון שקל, בהובלת פעילויות קפיטל ושירותי המסחר ● מניית אי.בי.אי השלימה זינוק של כמעט 80% בשנה האחרונה לשווי של כ-6 מיליארד שקל

מחאה מחוץ לבית המשפט בו מתנהלת התביעה נגד מטא / צילום: ap, Noah Berger

29 מדינות נגד מטא: המשפט התקדימי וההשלכות הרוחביות

משפט מטא לא צפוי למוטט את החברה כלכלית, גם אם תפסיד ● עם זאת, עשויות להיות לו השפעות ארוכות טווח על הדרך בה ענקיות הטכנולוגיה אוספות ושומרות את המידע האישי שלנו, ועל האלגוריתם עצמו

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

העובדים בהלם: השינוי הראשון של מנכ"ל צים הנכנס

בזמן שגורל מכירת צים עדיין לא הוכרע, מביא המנכ"ל החדש גישה שונה למשרדי חברת התובלה הימית מזו של קודמו, אלי גליקמן ● "חן טיפוס שונה, הוא יותר 'סחבק', ואלי יותר איש צבא", מספר אחד העובדים ● דוחות משופרים לצים ברבעון השני — עם חזרה לרווח

אור ארבל, מנכ''ל ומייסד טופו AI ודובי ספקטור, מנכ''ל איי סי דיגיטל / צילומים: יחצ

"פחות עבודה ידנית": כך תיראה 2027 בענף הפרסום

פלטפורמת השיווק מבוססת בינה מלאכותית שתתפוס אחיזה בענף הפרסום הישראלי ● בנק הפועלים משיק מתחם שמציע פעילות לילדים בנושא צרכנות נבונה וחינוך פיננסי ● אירועים ומינויים

צילום: shutterstock

המניה שזינקה 177% בערב מציגה: הניסוי הצליח, השורט נכשל

ניסוי מוצלח בחיסון לסרטן מלנומה הוביל לקפיצה אדירה במניית מודרנה, שנאבקת מאז הקורונה למצוא את דרכה ● המשקיעים שהימרו נגד המניה הפסידו מיליארדים, חלקם ניסו אמש להציל את כספם

שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' / צילום: Reuters, Aris Martinez

שרים ומיליארדרים רודפים אחרי הטרנד החם. הרופאים מזהירים

שר ההגנה של ארה"ב הכריז על כוונתו לבדוק את רמות ההורמון הגברי בכל חייל שעבר את גיל 30 ● למה הפכו תוספי הטסטוסטרון פופולריים עכשיו, והאם הם עלולים להיות מסוכנים? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות קלות לאחר האיום החדש של טראמפ; והמניה שזינקה 177% ביום

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: צעדי האוצר האמריקאי מאוששים את האג"ח והמניות, ברקע איומי טראמפ על איראן ● ענקיות השבבים מזניקות את אסיה, פתיחה ירוקה צפויה בוול סטריט ● הלחץ הפיסקלי מאיים על הדולר ● וגם:ג'יי.פי מורגן ממליץ על סקטור התקשורת

עמוס לוזון / צילום: People Photography

אקזיט לעמוס לוזון: מוכר 20% מפעילות האנרגיה שלו למור גמל תמורת 223 מיליון שקל

אחרי המאבקים מול עופר ינאי, קבוצת לוזון בדרך למכור נתח מפעילות האנרגיה שלה, במהלך המשקף לתחנת הכוח דוראד בה היא מחזיקה שווי של 4.4 מיליארד שקל - דומה לזה שלפיו היא רכשה את חלקה של נופר בחברה המשותפת מוקדם יותר השנה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עונת הדוחות בשיאה, והתחזית החריגה של בנק אוף אמריקה: חמישה דברים שכדאי לדעת לפני המסחר

המסחר בת"א ייפתח ברקע עליות באסיה ורוח גבית מוול סטריט; הדואליות ישפיעו קלות ● מהלך האוצר האמריקאי הרגיע את האג"ח, אך ב-UBS ממליצים להיצמד לחלק הקצר ● השסע בפד עמוק, ובנק אוף אמריקה מעריך: עוד 3 העלאות ריבית השנה ● עונת הדוחות בת"א מעלה הילוך: אלטשולר שחם, דמרי ושיכון ובינוי על המוקד ● וגם: הזינוק של טארגט והמבחן של וולמארט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

לא כמו בתל אביב: רשת הרכבות הקלות הראשונה בירושלים יוצאת לדרך

15 שנה לאחר פתיחת הקו האדום, המקטע הראשון של הקו הירוק צפוי להיפתח ביום שישי ולחבר בין אזור הטורים למלחה ● יחד עם הקו האדום, הוא ייצור לראשונה בישראל רשת של רכבות קלות, עם שתי נקודות מעבר בין הקווים ● בחודשים הקרובים צפוי להיפתח מקטע נוסף לגילה, ובהמשך תורחב הרשת גם להר הצופים ולבר אילן

נשיא סוריה אחמד א־שרע / צילום: ap, Stephanie Lecocq

שר החוץ הסורי: "לישראל לא הייתה הצדקה לגיטימית לתקיפה"

שר החוץ האשים את ישראל בחזרה מהמחויבויות שנקבעו לפני החתימה על הסכם בתיווך ארה"ב ● צבא ארה"ב הקים נתיב שיט חשאי במצר הורמוז להעברת נפט, ומדי יום מועברות בנתיב כ-10 מיליון חביות נפט לשוק העולמי ● דיווחים בלבנון: חיל האוויר הישראלי תקף במרחב רכס עלי טאהר במהלך הלילה ● דיווח: החות'ים בתימן מתכוננים להסלמה עם סעודיה ושוקלים גם מבצע קרקעי ● עדכונים שוטפים

חן ליכטנשטיין, מנכ''ל צים

צמיחה בהכנסות צים ברבעון השני, הרווח הנקי יותר מהכפיל עצמו

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ורווח נקי בגובה 64 מיליון דולר - שיפור משמעותי לעומת 24 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ הכריז מלחמה כלכלית נגד איראן. כך היא תעבוד

הנשיא האמריקאי מאיים לחסום את נתיבי המימון של הממשל ולהחריף את הסנקציות ● לדבריו, מדינות שימשיכו לעשות עסקים עם איראן ייענשו ● מה עומד על הפרק, במה שונה ההכרזה מצעדים קודמים ולמה דווקא עכשיו? ● גלובס עושה סדר 

עידן וולס / צילום: יונתן בלום

קבוצת דלק מציגה: הכנסות של מיליארד שקל וזינוק של כ־80% ברווח

החברה מסכמת רבעון חיובי עם צמיחה דו־ספרתית בהכנסות וברווח הנקי, כאשר התוצאות נתמכו בעיקר ע"י גידול בהכנסות נטו ממכירת גז טבעי וקונדנסט ● המנכ"ל עידן וולס: "ממשיכים לפעול לחיזוק ולהשבחת נכסי הליבה של הקבוצה"

רותם אירם, מנכ''ל At-Bay / צילום: Munich Re

אט-ביי הישראלית נמכרת ב-575 מיליון דולר לחברת הביטוח מיוניק רה

חברת הביטוח הגרמנית מיוניק רה רוכשת את חברת האינשורטק הישראלית אט-ביי ב-575 מיליון דולר ● סכום הרכישה נמוך בהשוואה להצעת המחיר שקיבלה אט-ביי בסיבוב גיוס שנערך לה ב-2021, אז עמד שוויה על 1.36 מיליארד דולר