גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

חברות האוטובוסים קיבלו סכומי שיא מעבר לתקציב, אז למה הפקקים נמשכים?

בתוך פחות משבוע צפויים לעבור למשרד התחבורה כ-3.5 מיליארד שקל, מתוכם 1.6 לתחבורה הציבורית • חברי ועדת הכספים שניסו להבין מדוע חורג המשרד ב-13% מתקציבו, לא קיבלו הסברים מספקים • האם משרד התחבורה למד ממשרד הביטחון והחל לדרוש להגדיל את תקציביו בדיעבד?

בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד
בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד

כיצד גדלו תקציבי התמיכה בתחבורה הציבורית בשני מיליארד שקל בתוך שנה אחת? את התשובה לשאלה הזאת ניסו אתמול לגלות חברי ועדת הכספים של הכנסת, ללא הצלחה. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' שהגיע במיוחד לישיבת הוועדה הבטיח "לענות על כל שאלה", אבל גם הוא לא פירט ממה מורכב הסכום הפנומנלי.

סמוטריץ' התייחס רק לבקשה הספציפית שאושרה אתמול בוועדה, להעביר 250 מיליון שקל למשרדו בגין תוספת שכר לנהגי האוטובוס ו-70 מיליון שקל למימון הכשרת נהגים חדשים. "חסרים לנו 3,000 נהגי אוטובוס ואין ברירה אלא לשפר את התנאים", הסביר שר התחבורה.

מעבר לכך ציין סמוטריץ', כי חלה התייקרות בעלויות הפעלת האוטובוסים - אך לא פירט בכמה. ח"כ אורית פרקש-הכהן עוד ניסתה לחקור את אנשי האוצר ממה מורכב הגידול - אך לא זכתה לתשובה ברורה. שאר חברי הכנסת לא ניסו אפילו לברר. תחבורה ציבורית זה טוב ואנחנו בעד, אמרו למשל חה"כ אבי ניסנקורן ומיקי לוי.

היחידה שהשמיעה קול מחאה הייתה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס. "אני רוצה להתלונן על כך שהמשרדים לא צופים את ההוצאות האמיתיות שלהם. אם שר התחבורה אומר שהעלות של המשרד שלו היא שני מיליארד שקל יותר ממה שנצפה - זה 13% מהתקציב של אותו משרד. משהו פה עקום. אם שאר המשרדים יתנהגו ככה נגיע לגירעון של 50 מיליארד שקל". לוי-אבקסיס סבורה שמדובר בנורמה. "למדו ממשרד הביטחון", הוסיפה, "המשרד לא מכין את התקציב שלו כמו שצריך וסומך על כך ש'נראה מישהו שיגיד לא להוספת קווים ונראה מישהו יגיד לא לתשלום לנהגים' - אבל למי שמבקש להגדיל את סל תרופות אומרים לא. כשאנחנו מקבלים את ההתנהלות הזאת במשרד התחבורה אנחנו נדרשים לקצץ במשרדים אחרים. אנחנו כוועדת הכספים צריכים לדעת מה בא על חשבון מה".

אורלי לוי אבקסיס / צילום: שלומי יוסף

מספר המשתמשים בתחבורה ציבורית לא זינק

תקציב התמיכות בתחבורה הציבורית מורכב מהמענקים שהמדינה משלמת לחברת רכבת ישראל, לרכבת הקלה ולחברות האוטובוסים אגד, דן והמפעילים הפרטיים, בהתאם לאשכולות שהם מפעילים. במסגרת התקציב נכללות גם הנחות לקבוצות אוכלוסייה כמו סטודנטים וקשישים.

בשנים האחרונות גדל תקציב התמיכות בקצב של חצי מיליארד שקל בשנה. לאחר שב-2018 הגיע התקציב המאושר לשבעה מיליארד שקל תיכננה המדינה להקצות לתחום 7.4 מיליארד שקל ב-2019. אלא שכבר בספטמבר התברר שהתקציב נגמר ושעד סוף השנה תידרש המדינה לשלם תשעה מיליארד שקל.

ממה מורכבת החריגה בתמיכות בחברות האוטובוסים

ממה נובע הגידול הפנומנלי הזה? סמוטריץ' טען אתמול כי מדובר בסימן חיובי - היקף השימוש בתחבורה הציבורית פשוט גדל. הבעיה שב-2019 לא נרשמה קפיצה דו-ספרתית במספר המשתמשים בתחבורה הציבורית ולא התחוללה פריצת דרך מבחינת פריסת רשת הקווים.

ביום שני הקרוב תתבקש ועדת הכספים לאשר תוספת של כ-550 מיליון שקל לתמיכות בתחבורה הציבורית: הסכום הזה מורכב מ-350 מיליון שקל עבור התייקרויות שונות בהפעלת האוטובוסים (הוצאות ביטוח, דלק ושער מינימום), 151 מיליון שקל עבור רכש אוטובוסים לקואופרטיב אגד, לפי הסכם הסובסידיה החדש שנחתם בין אגד למדינה בנובמבר 2018 ועוד 40 מיליון שקל למימון פיילוט "שירות גמיש" בגוש דן - תכנית ניסיונית שאמורה להציע "שירות מותאם אישית בהזמנה מראש, כחלק מהניסיון לעודד מעבר מהרכב פרטי לתחבורה ציבורית".

50% מההעברות עדיין לא הוסברו

כל הסעיפים והתוספות האלה מסבירים כ-50% מהפער. ומה לגבי היתר? ממשרד התחבורה לא רצו להשיב לשאלות שהפנה אליהם "גלובס" - מה שהותיר בעיקר ספקולציות. כך למשל, אחד ההסברים לפער הוא נסיעות ללא תשלום מה שמכונה במשרד התחבורה Fraud (הונאה). מדובר בתופעה שלפי גורמים בענף התחבורה התרחבה השנה על רקע ביטול האפשרות לשלם לנהגים בעת העלייה לאוטובוס והרחבת האפשרות לעלות לאוטובוס מכול הדלתות (שהחלה לפני חמש שנים) לאזורים ולקווים נוספים.

"משרד התחבורה טוען שיש אחוזים גבוהים מאוד של Fraud, כלומר של מתפלחים", אומר מייסד ארגון 15 דקות יוסי סעידוב, "אבל קודם כל צריך לזכור שהתועלת הכלכלית למשק מהמעבר לתחבורה הציבורית, הרבה יותר גדולה מהנזק שגורמים הגנבים. שנית, כשאתה מסתכל על הנתונים לפי מחוזות, אתה מגלה שיש ביניהם פערים של מאות אחוזים".

לפי סעידוב, הערכות משרד התחבורה לגבי מחוז חיפה למשל הן ללא יותר מ-2%-3% מתפלחים לעומת לא פחות מ-20% במחוז באר שבע. "זה לא שבבאר שבע יש יותר גנבים וזה ממש לא אשמת הנוסעים", מדגיש סעידוב, "בבאר שבע אין מכונות לרכישת כרטיסים בתחנות ואנשים עולים לאוטובוס ואין להם איך לשלם". סעידוב ומנכ"לית 15 דקות שמרית נוטמן מציינים שיש בעיות רבות בתיקוף כרטיסים בחלקים האחוריים של האוטובוסים במקומות רבים, כשפעמים הבעיה היא גם חוסר מודעות.

סעידוב סבור כי את הסיבה לזינוק בסובסידיה השנה צריך לחפש בשינויים בהרגלי הנסיעה בתחבורה הציבורית. "אני למשל הייתי נוסע פעם בקו אחד למרכז העיר, היום אני מחליף קווים ומשתמש ברכבת הקלה - זה יוצא שלוש נסיעות במקום אחת, וזה מסביר את נתוני משרד התחבורה על גידול של עשרות אחוזים במספר הנסיעות בזמן שבמספר הנוסעים אין גידול כזה", הוא אומר.

אין אפשרות לקצץ, אז מעבירים

הגידול בסובסידיה למפעילי התחבורה הציבורית הוא רק חלק מתקציבים בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקל שהאוצר מבקש להעביר למשרד התחבורה כדי לסגור את שנת הכספים 2019. תקציב משרד התחבורה המאושר ל-2019 עומד על 22 מיליארד שקל כך שמדובר בהגדלה של 16%. בישיבתה אתמול אישרה ועדת הכספים העברה תקציבית נוספת של 1.1 מיליארד שקל לתחבורה. התוספת כוללת כ-900 מיליון שקל לפיתוח כבישים תומכי דיור ופיתוח מרכז סייבר בחברת נתיבי איילון.

בישיבתה הקרובה ביום שני תתבקש הוועדה לאשר העברות נוספות בהיקף של 700 מיליון שקל לפיתוח כבישים ובהם הרחבת כביש הערבה (כביש 90), הרחבת כביש 65 בקטע שמצומת גולני לדברת, שדרוג קטעים מכביש 77 וכביש 6, הרחבת כביש החוף לכביש בעל שלושה נתיבים בקטע שבין אולגה וחבצלת ושדרוג המחלפים ינאי ואולגה.

בנוסף יבקש האוצר לאשר העברת כ-300 מיליון שקל עבור פרויקטי תחבורה בכבישים עירוניים, בעיקר לצורך עבודות באזור ירושלים, רמלה וכביש 60 מגוש עציון לבירה. המקור לחלק מהסכום הזה, 120 מיליון שקל, אמור להגיע מתוכנית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אך הרוב מגיע מתקציבי משרדים אחרים.

בעניין הזה חייבים לציין כי ידיו של האוצר כבולות - העובדה שאין ממשלה ואין אפשרות לקצץ בתקציב או להגדיל הכנסות בדרך של העלאת מסים מחייבת את האוצר לגרד את תחתית החבית ולהפוך כל סעיף אפשרי בחיפוש אחר תקציבים - והמצב רק ילך ויחמיר בשנה הבאה עד לאישור תקציב מדינה ל-2020.

הצבעה על העברת 1.4 מיליארד שקל נדחתה אתמול, על רקע התנגדותה של ח"כ לוי-אבקסיס שאמרה כי היא "רותחת מזעם" לאחר שנציג האוצר בדיון אמר לה כי הכספים שיועברו הם מתוך תקציבים שלא נוצלו על ידי משרדי הממשלה האחרים.

"יש פה סדרי עדיפויות מעוותים", הטיחה לוי-אבקסיס בנציג האוצר, "אתם יוצרים למשרד הרווחה והבריאות משוכות שאי אפשר לדלג מעליהם. יש ילדים שעומדים בחוץ עם צו בית משפט ואין להם תקן לאן להיכנס ואתם אומרים שיש שם עודף שאתם תעבירו לתכנון עתידי של קו רכבת קלה מרעננה לתל אביב. אם יש 63 מיליוני שקלים שלא נוצלו בתקציב משרד הרווחה - מישהו צריך לתת את הדין מצידי ולהיכנס לבית סוהר. תכנון קו עתידי בין רעננה לתל אביב - זה אקסטרה. זו לא השמנת, זה הדובדבן שבשמנת. עלינו לדבר על הלחם השחור. אסור להעלות להצבעה שום דבר עד שלא נקבל תשובות".

ממשרד התחבורה נמסר כי "לוועדה הועברו שתי פניות להגדלת תקציב הסובסידיה בהיקף של 850 מיליון שקל. תקציב המדינה ל-2019 אושר בחודש מרץ 2018 והתבסס על נתוני 2017. במהלך 2018 ובתחילת 2019, גדלו באופן משמעותי תקציבי הסובסידה ביחס לתקציב הבסיסי שניתן.

"בעקבות מחסור בנהגים שנוצר מגידול השירות בשנים האחרונות, הוחלט להעלות את שכר הנהגים בשיעור של כ-10%, וכן לסייע בהכשרת 2,500 נהגים חדשים. בנוסף לכך, חלו שינויים במדדי עצומות שהגדילו את עלות הפעלת התחבורה הציבורית. וכן תוספות שירות משמעותיות שניתנו ב-2018-2019.

"כחלק מעבודות הקו האדום, בוצעו גם שינויים בהסדרי התנועה בעלות של עשרות מיליוני שקלים".

עוד כתבות

כבישים פקוקים / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

כביש 4 נפתח לתנועה, אך עדיין ישנם עמוסים באזור

חרדים קיצוניים מהפלג הירושלמי חסמו את כביש 4, במחלף יבנה, לשני הכיוונים ● אחרי שעה הכביש נפתח לתנועה, אך עדיין קיים עומס ממחלף אשדוד

רכב צה''ל ביהודה ושומרון, ארכיון / צילום: איל יצהר

תקיפת הדיפלומטים בבנימין: הצבא עודכן לפני התקיפה - "תגיעו מהר"

מתנחלים תקפו דיפלומטים אירופים שהשתתפו במסיק זיתים בבנימין; בכיר במשטרה מאשים את צה"ל: "לא מספיק נוכחים בשטח, אנחנו עלולים לאבד שליטה בקרוב" ● משבר באיראן: ארגוני הטרור מעבירים כסף בחזרה למשמרות המהפכה ● מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב העריך כי כתוצאה מהמצור הימי האמריקאי איראן איבדה הכנסות מנפט בהיקף של 25 מיליארד דולר ● דיווחים בעזה: חיל האוויר תקף בדרום הרצועה ● משמרות המהפכה של איראן: מכלית נפט התפוצצה הלילה לאחר שפגעה במוקש ימי בזמן שחצתה את מצר הורמוז

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

העסקה עם אלביט בוטלה. עכשיו הצבא הספרדי משלם את המחיר

אנדוריל מתכננת להקים מפעל לייצור רכיבי צוללות על שטח של כ־185 אלף מ"ר ● ספרד נקלעה לקשיים בעקבות ביטול ההסכם שלה אלביט ● צבא ארה"ב מעוניין במערכת הגנה אווירית, שניתן יהיה להעמיס אותה על כלי רכב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משכנתא / איור: Shutterstock

למרות חגי תשרי: היקף המשכנאות בספטמבר - 8.66 מיליארד שקל

היקף המשכנתאות באוקטובר צפוי לעלות, בין היתר בשל בקשות שהטיפול בהן נדחה בעקבות החגים ● עלייה של 12% בהיקף המשכנתאות לדיור נרשמה מתחילת השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והיקפן הכולל הגיע ל-88.3 מיליארד שקל ● הלוואות הבלון והבולט ממשיכות לרדת באיטיות ומהוות כ-13% מסך המשכנתאות

המחאות בצרפת, היום / צילום: Reuters

צרפת בוערת: רבבות יצאו לרחובות, מפגינים הסתערו על בניין העירייה במרסיי

עשרות אלפי מפגינים יצאו לרחובות צרפת, ובערים הגדולות נרשמו עימותים קשים עם המשטרה, הצתות והשחתת רכוש ● במרסיי פרצו מפגינים לבניין העירייה, ניפצו דלתות זכוכית והשחיתו את המקום, ובפריז השתמשה המשטרה בגז מדמיע לפיזור המוחים ● המחאה, שהחלה בדרישה להגדיל את ההשקעה בחינוך, מתרחבת על רקע כוונת הממשלה לקצץ יותר מ-40 מיליארד אירו בתקציב

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

מנכ"ל לאומי נגד חיוב לשלם ריבית על העו"ש: "אי הזמינות של הכסף שווה כסף"

בפוסט מפורט ברשת X, מנכ"ל בנק לאומי מתייצב נגד הדרישה לחייב את המערכת הבנקאית בתשלום ריבית גורפת על יתרות העו"ש ● פרידמן: "הכסף בעו"ש זמין ללקוח בלחיצת כפתור, ואי-הזמינות של הכסף בפיקדון היא זו ששווה כסף" ● ההפתעה של הדיון: בוט הבינה המלאכותית Grok מגיח בתגובות עם עקיצה על התחרות מעבר לפינה מצד בנק 'אש'

ג'יי ג'ונס. ''הפרופיילר'' / צילום: WSJ

האיש שנלחם במגייסים הנוכלים, מודעה אחר מודעה

הוא מכנה את עצמו "הפרופיילר" ולקח על עצמו משימה אישית: למגר את מכת ההונאות שממררת את חייהם של מחפשי העבודה ברחבי העולם

שחר צפריר, שותף מנהל בקרן TLV Partners / צילום: עומר הכהן

המשקיע גילה: חברה ישראלית השתמשה בטלוויזיה שלו במשך שנתיים

משחק חינמי שאחד מילדיו של שחר צפריר הוריד לטלוויזיה בסלון אפשר לחברת ברייט דאטה הישראלית להשתמש בחיבור האינטרנט שלו במשך כשנתיים, גם כשהמכשיר לא היה בשימוש ● צפריר מספר לגלובס כיצד גילה את הפעילות בעזרת קלוד, ומדוע הופתע מהקשר לחברה שבה השקיעה בעבר הקרן שבה עבד ● מנכ"ל ברייט דאטה, אור לנצ'נר: "אנחנו לא רואים שום דבר שקורה במכשיר"

ח''כ יצחק קרויזר בבחירות בכנסת לנציג הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים, 12.7 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ח"כ יצחק קרויזר ייחקר היום בלהב 433 בחשד לתקיפת שוטר

ח״כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) יתייצב לחקירה בלהב 433 בחשד לתקיפת שוטרים במהלך עימות במצפה יריחו, שבו נפצעו שני שוטרים ● קרויזר מכחיש את החשדות וטוען כי דווקא הותקף בידי השוטרים, וכי יגיש נגדם תלונה למח"ש ● לדבריו, הוא לא יעשה שימוש בחסינותו

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

מנהל ההשקעות שמזהיר משני סקטורים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אורן מונטל, מנהל השקעות עמיתים במנורה מבטחים, מסביר מדוע הקטין חשיפה לת"א לאחר העליות • המניות הביטחוניות איבדו חלק ניכר מערכן, אך באילו מניות נוצרה הזדמנות רכישה? • ההיסטוריה מלמדת שכל השווקים השוריים שחגגו "יום הולדת" רביעי המשיכו לעלות לאחריו • מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם מזהיר כי עליית הריבית עלולה להתחיל לפוצץ את בועת הבינה המלאכותית ● וגם: עשור לאחר המשבר, טבע משלימה קאמבק

אוניברסיטת ת''א / צילום: מתן פורטנוי

הנדסה במקום מחשבים: איך נראית מפת הביקושים לתואר ראשון?

החשש מהחלפה ע"י בינה מלאכותית והשפעות המלחמה מייצרים שינוי טקטוני במפת ההרשמה לאקדמיה ● הסטודנטים נוטשים את מדעי המחשב ומחפשים תארים שנותנים ידע בסיסי עמוק, כישורים רכים או עבודה פיזית "עם הידיים והנשמה" ● כך הופכת מהפכת ה־AI מהאיום הגדול על השכלה גבוהה - לגורם שמחזיר למרכז הבמה את הערך של ידע, חשיבה וסקרנות

רעול-פנים באזור שבו מתנחלים תקפו פלסטינים ודיפלומטיים באיו''ש / צילום: ap

פורום הכלכלנים: הטרור היהודי יגרום לנזק מאקרו משמעותי

הפורום, הכולל אנשי כלכלה בכירים במגזר הציבורי לשעבר ובאקדמיה, פרסם  מכתב המתריע מפני נזק משמעותי לכלכלת ישראל במקרה של סנקציות אירופיות, כמו גם עלייה ביוקר המחיה וקושי לעשות עסקים בישראל - זאת בעקבות התרחבות הטרור היהודי והבנייה בהתנחלויות

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

לקראת מבצעי נובמבר: עלי אקספרס משיקה מועדון לקוחות בישראל עם הנחות קבועות

עלי אקספרס משיקה בישראל את מועדון Elite, שאליו יצורפו בחינם ובהזמנה בלבד לקוחות נבחרים על בסיס היסטוריית הרכישות שלהם ● חברי המועדון ייהנו מהנחות נוספות של 5%–8%, מהחזרות חינם בתנאים מסוימים ומשירות לקוחות מסביב לשעון

אתר של המטרו. בנת''ע מעריכים כי ב־2030 יתחילו העבודות המסיביות / צילום: הלית ינאי־לויזון

עבודות המטרו הגיעו לאזור שלכם? תיפרדו מהשטח לעשור הקרוב

פרויקט הענק של נת"ע החל לנוע בהשקעה של מיליארד שקל בהעתקת תשתיות ● מה כוללים שלבי אינפרא 1 ואינפרא 2, ומתי יחלו עבודות הכרייה האמיתיות? ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל ברצועת עזה (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

דיווח: צבא ארה"ב יאמץ טכנולוגיות רפואה שפותחו בשדה הקרב בעזה

רשת פוקס ניוז חשפה דוח של פיקוד הרפואה של צבא ארה"ב באירופה ובאפריקה, המפרט מה הצבא האמריקאי יכול ללמוד מחיל הרפואה של צה"ל ● "מלחמות ישראל ממשיכות לשמש 'מעבדת עולם אמיתי' קריטית שיש הרבה מה ללמוד ממנה, ממש כמו במלחמת 1973", נכתב בדוח

אלה היו הסקרים האופטימיים ביותר לנתניהו. כעת הוא מגיע בהם לשפל

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: הקואליציה נחלשת ברוב הסקרים - מי נהנה מזה?

ישי פולברמכר / צילום:  צילום פרטי

יש לו 9 שנים להגיע למיליון שקל בתיק, והוא לא בונה על פרישה מוקדמת

ישי פולברמכר, בן 31, גילה את שוק ההון לפני כשש שנים, אז הכניס את חסכונותיו למדדים ושכח מהם ● בשנה וחצי האחרונות התחיל להתעמק בהשקעות, אבל אין לו אשליה שהתשואה - 72% עד היום, תאפשר לו פרישה מוקדמת ● המשקיעים החדשים

מליאת הכנסת, 1.7 / צילום: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ''ץ

הממשלה אישרה: קיצוץ רוחבי של 2.6 מיליארד שקל עבור רכש ביטחוני

הסכום מיועד לרכש ביטחוני שלא פורט, ויעשה בעיקר מתקציבי משרד התחבורה, המשרד לביטחון לאומי ומשרד החינוך ● בשבוע שעבר אושר קיצוץ של מיליארד שקל מתקציבי החברה הערבית למען רכישת 12 מסוקי אפאצ'י

אייל פסו, תומר וינגרטן, יוס (יוסף) שירן / צילום: גאוזי, יח''צ, עינת לברון

מחיקת ערך של 98% בשנתיים וחצי: גלגל ההצלה האחרון של גאוזי

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • חברת הסייבר של תומר וינגרטן ירדה ביום שישי בצל גיוס אג"ח של 1.25 מיליארד דולר וחשש להתקררות הסקטור ● מניית גאוזי איבדה כ-98% מהנפקתה, כעת המנכ"ל איל פסו מוביל הזרמת 7 מיליון דולר כדי להשאיר את החברה באוויר ● גם: הקרע בגרעין השליטה הפיל את מניית אבן קיסר

אילוסטרציה: Shutterstock

המיליונר קבע שמי שיתנגד לצוואה יקבל שקל. העליון פסק כללים חדשים

בית המשפט העליון קיבל ערעור של אלמנה שנושלה מחלקה בצוואת בעלה, לאחר שתבעה זכויות ברכושו בשווי מיליוני שקלים ● המנוח קבע כי מי שיתנגד לצוואה יקבל שקל אחד בלבד ● השופטים קבעו שלושה מצבים שבהם יש לבחון את תחולת התנאי, והחזירו את התיק לבית המשפט לענייני משפחה