גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

חברות האוטובוסים קיבלו סכומי שיא מעבר לתקציב, אז למה הפקקים נמשכים?

בתוך פחות משבוע צפויים לעבור למשרד התחבורה כ-3.5 מיליארד שקל, מתוכם 1.6 לתחבורה הציבורית • חברי ועדת הכספים שניסו להבין מדוע חורג המשרד ב-13% מתקציבו, לא קיבלו הסברים מספקים • האם משרד התחבורה למד ממשרד הביטחון והחל לדרוש להגדיל את תקציביו בדיעבד?

בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד
בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד

כיצד גדלו תקציבי התמיכה בתחבורה הציבורית בשני מיליארד שקל בתוך שנה אחת? את התשובה לשאלה הזאת ניסו אתמול לגלות חברי ועדת הכספים של הכנסת, ללא הצלחה. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' שהגיע במיוחד לישיבת הוועדה הבטיח "לענות על כל שאלה", אבל גם הוא לא פירט ממה מורכב הסכום הפנומנלי.

סמוטריץ' התייחס רק לבקשה הספציפית שאושרה אתמול בוועדה, להעביר 250 מיליון שקל למשרדו בגין תוספת שכר לנהגי האוטובוס ו-70 מיליון שקל למימון הכשרת נהגים חדשים. "חסרים לנו 3,000 נהגי אוטובוס ואין ברירה אלא לשפר את התנאים", הסביר שר התחבורה.

מעבר לכך ציין סמוטריץ', כי חלה התייקרות בעלויות הפעלת האוטובוסים - אך לא פירט בכמה. ח"כ אורית פרקש-הכהן עוד ניסתה לחקור את אנשי האוצר ממה מורכב הגידול - אך לא זכתה לתשובה ברורה. שאר חברי הכנסת לא ניסו אפילו לברר. תחבורה ציבורית זה טוב ואנחנו בעד, אמרו למשל חה"כ אבי ניסנקורן ומיקי לוי.

היחידה שהשמיעה קול מחאה הייתה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס. "אני רוצה להתלונן על כך שהמשרדים לא צופים את ההוצאות האמיתיות שלהם. אם שר התחבורה אומר שהעלות של המשרד שלו היא שני מיליארד שקל יותר ממה שנצפה - זה 13% מהתקציב של אותו משרד. משהו פה עקום. אם שאר המשרדים יתנהגו ככה נגיע לגירעון של 50 מיליארד שקל". לוי-אבקסיס סבורה שמדובר בנורמה. "למדו ממשרד הביטחון", הוסיפה, "המשרד לא מכין את התקציב שלו כמו שצריך וסומך על כך ש'נראה מישהו שיגיד לא להוספת קווים ונראה מישהו יגיד לא לתשלום לנהגים' - אבל למי שמבקש להגדיל את סל תרופות אומרים לא. כשאנחנו מקבלים את ההתנהלות הזאת במשרד התחבורה אנחנו נדרשים לקצץ במשרדים אחרים. אנחנו כוועדת הכספים צריכים לדעת מה בא על חשבון מה".

אורלי לוי אבקסיס / צילום: שלומי יוסף

מספר המשתמשים בתחבורה ציבורית לא זינק

תקציב התמיכות בתחבורה הציבורית מורכב מהמענקים שהמדינה משלמת לחברת רכבת ישראל, לרכבת הקלה ולחברות האוטובוסים אגד, דן והמפעילים הפרטיים, בהתאם לאשכולות שהם מפעילים. במסגרת התקציב נכללות גם הנחות לקבוצות אוכלוסייה כמו סטודנטים וקשישים.

בשנים האחרונות גדל תקציב התמיכות בקצב של חצי מיליארד שקל בשנה. לאחר שב-2018 הגיע התקציב המאושר לשבעה מיליארד שקל תיכננה המדינה להקצות לתחום 7.4 מיליארד שקל ב-2019. אלא שכבר בספטמבר התברר שהתקציב נגמר ושעד סוף השנה תידרש המדינה לשלם תשעה מיליארד שקל.

ממה מורכבת החריגה בתמיכות בחברות האוטובוסים

ממה נובע הגידול הפנומנלי הזה? סמוטריץ' טען אתמול כי מדובר בסימן חיובי - היקף השימוש בתחבורה הציבורית פשוט גדל. הבעיה שב-2019 לא נרשמה קפיצה דו-ספרתית במספר המשתמשים בתחבורה הציבורית ולא התחוללה פריצת דרך מבחינת פריסת רשת הקווים.

ביום שני הקרוב תתבקש ועדת הכספים לאשר תוספת של כ-550 מיליון שקל לתמיכות בתחבורה הציבורית: הסכום הזה מורכב מ-350 מיליון שקל עבור התייקרויות שונות בהפעלת האוטובוסים (הוצאות ביטוח, דלק ושער מינימום), 151 מיליון שקל עבור רכש אוטובוסים לקואופרטיב אגד, לפי הסכם הסובסידיה החדש שנחתם בין אגד למדינה בנובמבר 2018 ועוד 40 מיליון שקל למימון פיילוט "שירות גמיש" בגוש דן - תכנית ניסיונית שאמורה להציע "שירות מותאם אישית בהזמנה מראש, כחלק מהניסיון לעודד מעבר מהרכב פרטי לתחבורה ציבורית".

50% מההעברות עדיין לא הוסברו

כל הסעיפים והתוספות האלה מסבירים כ-50% מהפער. ומה לגבי היתר? ממשרד התחבורה לא רצו להשיב לשאלות שהפנה אליהם "גלובס" - מה שהותיר בעיקר ספקולציות. כך למשל, אחד ההסברים לפער הוא נסיעות ללא תשלום מה שמכונה במשרד התחבורה Fraud (הונאה). מדובר בתופעה שלפי גורמים בענף התחבורה התרחבה השנה על רקע ביטול האפשרות לשלם לנהגים בעת העלייה לאוטובוס והרחבת האפשרות לעלות לאוטובוס מכול הדלתות (שהחלה לפני חמש שנים) לאזורים ולקווים נוספים.

"משרד התחבורה טוען שיש אחוזים גבוהים מאוד של Fraud, כלומר של מתפלחים", אומר מייסד ארגון 15 דקות יוסי סעידוב, "אבל קודם כל צריך לזכור שהתועלת הכלכלית למשק מהמעבר לתחבורה הציבורית, הרבה יותר גדולה מהנזק שגורמים הגנבים. שנית, כשאתה מסתכל על הנתונים לפי מחוזות, אתה מגלה שיש ביניהם פערים של מאות אחוזים".

לפי סעידוב, הערכות משרד התחבורה לגבי מחוז חיפה למשל הן ללא יותר מ-2%-3% מתפלחים לעומת לא פחות מ-20% במחוז באר שבע. "זה לא שבבאר שבע יש יותר גנבים וזה ממש לא אשמת הנוסעים", מדגיש סעידוב, "בבאר שבע אין מכונות לרכישת כרטיסים בתחנות ואנשים עולים לאוטובוס ואין להם איך לשלם". סעידוב ומנכ"לית 15 דקות שמרית נוטמן מציינים שיש בעיות רבות בתיקוף כרטיסים בחלקים האחוריים של האוטובוסים במקומות רבים, כשפעמים הבעיה היא גם חוסר מודעות.

סעידוב סבור כי את הסיבה לזינוק בסובסידיה השנה צריך לחפש בשינויים בהרגלי הנסיעה בתחבורה הציבורית. "אני למשל הייתי נוסע פעם בקו אחד למרכז העיר, היום אני מחליף קווים ומשתמש ברכבת הקלה - זה יוצא שלוש נסיעות במקום אחת, וזה מסביר את נתוני משרד התחבורה על גידול של עשרות אחוזים במספר הנסיעות בזמן שבמספר הנוסעים אין גידול כזה", הוא אומר.

אין אפשרות לקצץ, אז מעבירים

הגידול בסובסידיה למפעילי התחבורה הציבורית הוא רק חלק מתקציבים בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקל שהאוצר מבקש להעביר למשרד התחבורה כדי לסגור את שנת הכספים 2019. תקציב משרד התחבורה המאושר ל-2019 עומד על 22 מיליארד שקל כך שמדובר בהגדלה של 16%. בישיבתה אתמול אישרה ועדת הכספים העברה תקציבית נוספת של 1.1 מיליארד שקל לתחבורה. התוספת כוללת כ-900 מיליון שקל לפיתוח כבישים תומכי דיור ופיתוח מרכז סייבר בחברת נתיבי איילון.

בישיבתה הקרובה ביום שני תתבקש הוועדה לאשר העברות נוספות בהיקף של 700 מיליון שקל לפיתוח כבישים ובהם הרחבת כביש הערבה (כביש 90), הרחבת כביש 65 בקטע שמצומת גולני לדברת, שדרוג קטעים מכביש 77 וכביש 6, הרחבת כביש החוף לכביש בעל שלושה נתיבים בקטע שבין אולגה וחבצלת ושדרוג המחלפים ינאי ואולגה.

בנוסף יבקש האוצר לאשר העברת כ-300 מיליון שקל עבור פרויקטי תחבורה בכבישים עירוניים, בעיקר לצורך עבודות באזור ירושלים, רמלה וכביש 60 מגוש עציון לבירה. המקור לחלק מהסכום הזה, 120 מיליון שקל, אמור להגיע מתוכנית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אך הרוב מגיע מתקציבי משרדים אחרים.

בעניין הזה חייבים לציין כי ידיו של האוצר כבולות - העובדה שאין ממשלה ואין אפשרות לקצץ בתקציב או להגדיל הכנסות בדרך של העלאת מסים מחייבת את האוצר לגרד את תחתית החבית ולהפוך כל סעיף אפשרי בחיפוש אחר תקציבים - והמצב רק ילך ויחמיר בשנה הבאה עד לאישור תקציב מדינה ל-2020.

הצבעה על העברת 1.4 מיליארד שקל נדחתה אתמול, על רקע התנגדותה של ח"כ לוי-אבקסיס שאמרה כי היא "רותחת מזעם" לאחר שנציג האוצר בדיון אמר לה כי הכספים שיועברו הם מתוך תקציבים שלא נוצלו על ידי משרדי הממשלה האחרים.

"יש פה סדרי עדיפויות מעוותים", הטיחה לוי-אבקסיס בנציג האוצר, "אתם יוצרים למשרד הרווחה והבריאות משוכות שאי אפשר לדלג מעליהם. יש ילדים שעומדים בחוץ עם צו בית משפט ואין להם תקן לאן להיכנס ואתם אומרים שיש שם עודף שאתם תעבירו לתכנון עתידי של קו רכבת קלה מרעננה לתל אביב. אם יש 63 מיליוני שקלים שלא נוצלו בתקציב משרד הרווחה - מישהו צריך לתת את הדין מצידי ולהיכנס לבית סוהר. תכנון קו עתידי בין רעננה לתל אביב - זה אקסטרה. זו לא השמנת, זה הדובדבן שבשמנת. עלינו לדבר על הלחם השחור. אסור להעלות להצבעה שום דבר עד שלא נקבל תשובות".

ממשרד התחבורה נמסר כי "לוועדה הועברו שתי פניות להגדלת תקציב הסובסידיה בהיקף של 850 מיליון שקל. תקציב המדינה ל-2019 אושר בחודש מרץ 2018 והתבסס על נתוני 2017. במהלך 2018 ובתחילת 2019, גדלו באופן משמעותי תקציבי הסובסידה ביחס לתקציב הבסיסי שניתן.

"בעקבות מחסור בנהגים שנוצר מגידול השירות בשנים האחרונות, הוחלט להעלות את שכר הנהגים בשיעור של כ-10%, וכן לסייע בהכשרת 2,500 נהגים חדשים. בנוסף לכך, חלו שינויים במדדי עצומות שהגדילו את עלות הפעלת התחבורה הציבורית. וכן תוספות שירות משמעותיות שניתנו ב-2018-2019.

"כחלק מעבודות הקו האדום, בוצעו גם שינויים בהסדרי התנועה בעלות של עשרות מיליוני שקלים".

עוד כתבות

מחאה מחוץ לבית המשפט בו מתנהלת התביעה נגד מטא / צילום: ap, Noah Berger

29 מדינות נגד מטא: המשפט התקדימי וההשלכות הרוחביות

משפט מטא לא צפוי למוטט את החברה כלכלית, גם אם תפסיד ● עם זאת, עשויות להיות לו השפעות ארוכות טווח על הדרך בה ענקיות הטכנולוגיה אוספות ושומרות את המידע האישי שלנו, ועל האלגוריתם עצמו

מסיבת העיתונאים בצרפת. דוד עמיאל (באמצע), השר האחראי על רשות המסים, התנצל בפני הציבור / צילום: Reuters, Telmo Pinto

האקרים פרצו לרשות המסים הצרפתית ומכרו מידע על מאות אלפי אזרחים

מאגר רשות המסים הצרפתית נפרץ, והמידע על כ־678 אלף אזרחים מוצע כעת בדארקנט ● בנוסף לפגיעה במשלמי המסים, מדובר בתקרית מביכה למדינה שהבטיחה הובלה טכנולוגית

אור ארבל, מנכ''ל ומייסד טופו AI ודובי ספקטור, מנכ''ל איי סי דיגיטל / צילומים: יחצ

"פחות עבודה ידנית": כך תיראה 2027 בענף הפרסום

פלטפורמת השיווק מבוססת בינה מלאכותית שתתפוס אחיזה בענף הפרסום הישראלי ● בנק הפועלים משיק מתחם שמציע פעילות לילדים בנושא צרכנות נבונה וחינוך פיננסי ● אירועים ומינויים

רותם אירם, מנכ''ל At-Bay / צילום: Munich Re

אט-ביי הישראלית נמכרת ב-575 מיליון דולר לחברת הביטוח מיוניק רה

חברת הביטוח הגרמנית מיוניק רה רוכשת את חברת האינשורטק הישראלית אט-ביי ב-575 מיליון דולר ● סכום הרכישה נמוך בהשוואה להצעת המחיר שקיבלה אט-ביי בסיבוב גיוס שנערך לה ב-2021, אז עמד שוויה על 1.36 מיליארד דולר

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות נגד רשות המים: מהלכים אימים על דירקטוריון מקורות, חשש לאיתנותה הפיננסית של החברה

שינוי במנגנון התגמול של מקורות מביא להחרפת המתח בין רשות המים לבין מקורות ורשות החברות ● רשות החברות ומקורות טוענות שהשינוי יחליש את מצבה הפיננסי של החברה, בעוד שרשות המים טוענת שהם דווקא משפרים את תזרים המזומנים שלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנגיד לבלומברג: האינפלציה תעלה, ולממשלה הבאה מחכה "אתגר קשה"

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, התראיין אמש לבלומברג, העריך שהאינפלציה תעלה בחודשים הקרובים, ולא התחייב להוריד ריבית בספטמבר ● ירון החמיא לנתוני הצמיחה ● ומה בכל זאת מטריד אותו?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית בוול סטריט בהובלת סקטור הבריאות; הנפט מזנק

המדדים המובילים בוול סטריט נסחרים במגמה חיובית ● משרד האוצר האמריקאי הגדיל את הרכישות החוזרות של חוב ממשלתי והביא לירידת תשואות חדה ● פרוטוקול הפד חשף: בכירים רואים צורך בהעלאת ריבית נוספת אם האינפלציה לא תתקרר ● מודרנה מזנקת בעקבות תוצאות חיוביות בניסוי לחיסון לסרטן ● מחירי הזהב והנפט רושמים עליות חדות ● שורט קוויז מסיבי הזניק את הביטקוין אל מעבר ל-68 אלף דולר

אריאל מולדובן, סמנכ''ל השקעות בית ההשקעות פסטרנק שהם / צילום: תמר מלין-Lookbetter

התשקיף חשף: שיאן השכר בבית ההשקעות והבונוסים לבעלי השליטה

פסטרנק שהם נערכת להנפקה וחושפת את שכר בכיריה, ויש הפתעות ● קרסטס פותחת פופ־אפ ראשון בישראל עם סידני סוויני כפרזנטורית ● אופיס דיפו חוזרת לאילת אחרי חמש שנים ● גוגל, טבע, ג'וינט וארגון קליר סקיי יחלקו פרס חדשנות לארגונים ועמותות בתחום בריאות הנפש ● אירועים ומינויים

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

האינפלציה בשפל של חמש שנים, אז למה הורדת הריבית מתרחקת?

בריאיון לבלומברג צינן הנגיד אמיר ירון את הציפיות להקלה מוניטרית ב-1 בספטמבר, חרף ירידת האינפלציה לשפל של חמש שנים ● השקל החזק והמדדים הנמוכים תומכים בהפחתה, אך לבנק ישראל יש גם לא מעט סיבות לחשוש ● כלכלנים מנתחים את הסיכויים

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

לקראת קנס עתק? המשפט נגד מטא על נזקים לילדים ונוער יוצא לדרך

התביעה טוענת כי מטא אספה מידע אישי על קטינים בניגוד לחוק והטעתה את הציבור בנוגע לבטיחות הפלטפורמות שלה, אשר הובילו את הצעירים לחרדה, לדיכאון ואף למקרי התאבדות ● האם ענקית הרשתות החברתיות תחויב בקנס של 1.4 טריליון דולר או 200 מיליארד דולר "בלבד"?

חן ליכטנשטיין, מנכ''ל צים

צמיחה בהכנסות צים ברבעון השני, הרווח הנקי יותר מהכפיל עצמו

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ורווח נקי בגובה 64 מיליון דולר - שיפור משמעותי לעומת 24 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

לטראמפ נמאס מבנות הברית שלו, והוא מחפש חדשות

ההחלטה לקצר את התרגיש השנתי של ארה"ב עם קוריאה היא האחרונה בשורת "עונשים" של טראמפ לבנות בריתו

רומן גופמן (תמונת ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

לפני התקיפה: השיחה החריגה של ראש המוסד עם בכיר סורי

ראש המוסד רומן גופמן שוחח ב-14 באוגוסט עם שר החוץ הסורי אסעד א-שיבאני ודן עימו בנוכחות הצבאית הטורקית במדינה • ארבעה ימים לאחר מכן תקפה ישראל את בסיס אבו א-דוהור, לאחר שלטענתה דמשק אפשרה היערכות של כוחות טורקיים במקום ● אחרי התקיפה בסוריה והתגובות החריפות בטורקיה, רא"ל אייל זמיר סייר בגזרה והבהיר: "לא נאפשר לכוחות עוינים להתבסס בגבולותינו" ● עדכונים שוטפים

האם למחירי הנדל''ן יש עוד לאן לרדת / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הנדל"ן חטפו, אבל הקונים חוזרים. ומה צפוי למחירי הדירות?

נתוני הלמ"ס שפורסמו לאחרונה בישרו על עלייה מסוימת במחירי הדיור ובמכירות, אחרי שנתיים קשות בענף ● מניות הנדל"ן בבורסה חוטפות בחודשים האחרונים, והמדד הענפי נחתך בכמעט שליש מהשיא האחרון ● האם מדובר בהזדמנות, או שהמחירים ימשיכו לרדת?

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

הישראלים מעדיפים את חברות התעופה המקומיות

ישראייר מובילה ● אל על במקום השני, ובחברה מסבירים זאת במספר קטן יותר של כרטיסים פנויים ● עוד במדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין - דלתא ופוקס מככבות

עמוס לוזון / צילום: People Photography

אקזיט לעמוס לוזון: מוכר 20% מפעילות האנרגיה שלו למור גמל תמורת 223 מיליון שקל

אחרי המאבקים מול עופר ינאי, קבוצת לוזון בדרך למכור נתח מפעילות האנרגיה שלה, במהלך המשקף לתחנת הכוח דוראד בה היא מחזיקה שווי של 4.4 מיליארד שקל - דומה לזה שלפיו היא רכשה את חלקה של נופר בחברה המשותפת מוקדם יותר השנה

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח ופיננסים / צילום: כדיה לוי

הנתון בדוחות של כלל שהקפיץ את כל מניות הביטוח בבורסה

דוחות הרבעון השני חשפו כי היקף הנכסים המנוהלים של חברת הביטוח עלה לשיא של 456 מיליארד שקל ● הרווח מפעילות הליבה זינק ב-21% ברבעון ● החברה צפויה להעלות יעדים עד סוף השנה, והודיעה כי תחלק דיבידנד של 200 מיליון שקל ● הדוחות הקפיצו את מדד הביטוח, שזינק היום במעל 4%

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

אבסורד ביג: מכנים את הנכס בגלילות "המשמעותי ביותר", ולא חושפים מספרים

קבוצת המרכזים המסחריים ביג סוגרת את המחצית הראשונה של 2026 עם עלייה בהכנסות, שמסתכמות ב-1.37 מיליארד שקל, אך ירידה של כ-9% ברווח הנקי לעומת אשתקד ● דמי השכירות באשדוד צמחו משמעותית ברבעון השני, והשריפה בפתח תקווה "לא תפגע בפתיחה ב-2029"

שרת התחבורה מירי רגב. בנימיני וגואטה, כאן ב', 10.08.26 / צילום: אלכס קולומויסקי - ידיעות אחרונות

הרכבת לקריית שמונה: כבר יש עבודות בשטח?

שרת התחבורה מירי רגב התגאתה בכך שסוף־סוף פרויקט הרכבת לקריית שמונה יוצא לפועל ● מתברר שמכונות הקידוח אכן התחילו לפעול, אבל מה זה אומר בדיוק? ● המשרוקית של גלובס

כביש 5 / צילום: ויקיפדיה

רווח צפוי של כ-3.9 מיליארד שקל: פרויקט הענק של אלקטרה

חברת אלקטרה זכתה במכרז להקמת הנתיבים המהירים בכביש 5, הכולל נתיב דו-כיווני באורך מצטבר של 25 ק"מ וחניון עם כ-3,200 מקומות ● ההשקעה בפרויקט מוערכת בכ-2 מיליארד שקל, ובחברה צופים הכנסות של כ-3.9 מיליארד שקל לאורך תקופת הזיכיון ● ההפעלה צפויה להתחיל ב-2031