גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

חברות האוטובוסים קיבלו סכומי שיא מעבר לתקציב, אז למה הפקקים נמשכים?

בתוך פחות משבוע צפויים לעבור למשרד התחבורה כ-3.5 מיליארד שקל, מתוכם 1.6 לתחבורה הציבורית • חברי ועדת הכספים שניסו להבין מדוע חורג המשרד ב-13% מתקציבו, לא קיבלו הסברים מספקים • האם משרד התחבורה למד ממשרד הביטחון והחל לדרוש להגדיל את תקציביו בדיעבד?

בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד
בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד

כיצד גדלו תקציבי התמיכה בתחבורה הציבורית בשני מיליארד שקל בתוך שנה אחת? את התשובה לשאלה הזאת ניסו אתמול לגלות חברי ועדת הכספים של הכנסת, ללא הצלחה. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' שהגיע במיוחד לישיבת הוועדה הבטיח "לענות על כל שאלה", אבל גם הוא לא פירט ממה מורכב הסכום הפנומנלי.

סמוטריץ' התייחס רק לבקשה הספציפית שאושרה אתמול בוועדה, להעביר 250 מיליון שקל למשרדו בגין תוספת שכר לנהגי האוטובוס ו-70 מיליון שקל למימון הכשרת נהגים חדשים. "חסרים לנו 3,000 נהגי אוטובוס ואין ברירה אלא לשפר את התנאים", הסביר שר התחבורה.

מעבר לכך ציין סמוטריץ', כי חלה התייקרות בעלויות הפעלת האוטובוסים - אך לא פירט בכמה. ח"כ אורית פרקש-הכהן עוד ניסתה לחקור את אנשי האוצר ממה מורכב הגידול - אך לא זכתה לתשובה ברורה. שאר חברי הכנסת לא ניסו אפילו לברר. תחבורה ציבורית זה טוב ואנחנו בעד, אמרו למשל חה"כ אבי ניסנקורן ומיקי לוי.

היחידה שהשמיעה קול מחאה הייתה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס. "אני רוצה להתלונן על כך שהמשרדים לא צופים את ההוצאות האמיתיות שלהם. אם שר התחבורה אומר שהעלות של המשרד שלו היא שני מיליארד שקל יותר ממה שנצפה - זה 13% מהתקציב של אותו משרד. משהו פה עקום. אם שאר המשרדים יתנהגו ככה נגיע לגירעון של 50 מיליארד שקל". לוי-אבקסיס סבורה שמדובר בנורמה. "למדו ממשרד הביטחון", הוסיפה, "המשרד לא מכין את התקציב שלו כמו שצריך וסומך על כך ש'נראה מישהו שיגיד לא להוספת קווים ונראה מישהו יגיד לא לתשלום לנהגים' - אבל למי שמבקש להגדיל את סל תרופות אומרים לא. כשאנחנו מקבלים את ההתנהלות הזאת במשרד התחבורה אנחנו נדרשים לקצץ במשרדים אחרים. אנחנו כוועדת הכספים צריכים לדעת מה בא על חשבון מה".

אורלי לוי אבקסיס / צילום: שלומי יוסף

מספר המשתמשים בתחבורה ציבורית לא זינק

תקציב התמיכות בתחבורה הציבורית מורכב מהמענקים שהמדינה משלמת לחברת רכבת ישראל, לרכבת הקלה ולחברות האוטובוסים אגד, דן והמפעילים הפרטיים, בהתאם לאשכולות שהם מפעילים. במסגרת התקציב נכללות גם הנחות לקבוצות אוכלוסייה כמו סטודנטים וקשישים.

בשנים האחרונות גדל תקציב התמיכות בקצב של חצי מיליארד שקל בשנה. לאחר שב-2018 הגיע התקציב המאושר לשבעה מיליארד שקל תיכננה המדינה להקצות לתחום 7.4 מיליארד שקל ב-2019. אלא שכבר בספטמבר התברר שהתקציב נגמר ושעד סוף השנה תידרש המדינה לשלם תשעה מיליארד שקל.

ממה מורכבת החריגה בתמיכות בחברות האוטובוסים

ממה נובע הגידול הפנומנלי הזה? סמוטריץ' טען אתמול כי מדובר בסימן חיובי - היקף השימוש בתחבורה הציבורית פשוט גדל. הבעיה שב-2019 לא נרשמה קפיצה דו-ספרתית במספר המשתמשים בתחבורה הציבורית ולא התחוללה פריצת דרך מבחינת פריסת רשת הקווים.

ביום שני הקרוב תתבקש ועדת הכספים לאשר תוספת של כ-550 מיליון שקל לתמיכות בתחבורה הציבורית: הסכום הזה מורכב מ-350 מיליון שקל עבור התייקרויות שונות בהפעלת האוטובוסים (הוצאות ביטוח, דלק ושער מינימום), 151 מיליון שקל עבור רכש אוטובוסים לקואופרטיב אגד, לפי הסכם הסובסידיה החדש שנחתם בין אגד למדינה בנובמבר 2018 ועוד 40 מיליון שקל למימון פיילוט "שירות גמיש" בגוש דן - תכנית ניסיונית שאמורה להציע "שירות מותאם אישית בהזמנה מראש, כחלק מהניסיון לעודד מעבר מהרכב פרטי לתחבורה ציבורית".

50% מההעברות עדיין לא הוסברו

כל הסעיפים והתוספות האלה מסבירים כ-50% מהפער. ומה לגבי היתר? ממשרד התחבורה לא רצו להשיב לשאלות שהפנה אליהם "גלובס" - מה שהותיר בעיקר ספקולציות. כך למשל, אחד ההסברים לפער הוא נסיעות ללא תשלום מה שמכונה במשרד התחבורה Fraud (הונאה). מדובר בתופעה שלפי גורמים בענף התחבורה התרחבה השנה על רקע ביטול האפשרות לשלם לנהגים בעת העלייה לאוטובוס והרחבת האפשרות לעלות לאוטובוס מכול הדלתות (שהחלה לפני חמש שנים) לאזורים ולקווים נוספים.

"משרד התחבורה טוען שיש אחוזים גבוהים מאוד של Fraud, כלומר של מתפלחים", אומר מייסד ארגון 15 דקות יוסי סעידוב, "אבל קודם כל צריך לזכור שהתועלת הכלכלית למשק מהמעבר לתחבורה הציבורית, הרבה יותר גדולה מהנזק שגורמים הגנבים. שנית, כשאתה מסתכל על הנתונים לפי מחוזות, אתה מגלה שיש ביניהם פערים של מאות אחוזים".

לפי סעידוב, הערכות משרד התחבורה לגבי מחוז חיפה למשל הן ללא יותר מ-2%-3% מתפלחים לעומת לא פחות מ-20% במחוז באר שבע. "זה לא שבבאר שבע יש יותר גנבים וזה ממש לא אשמת הנוסעים", מדגיש סעידוב, "בבאר שבע אין מכונות לרכישת כרטיסים בתחנות ואנשים עולים לאוטובוס ואין להם איך לשלם". סעידוב ומנכ"לית 15 דקות שמרית נוטמן מציינים שיש בעיות רבות בתיקוף כרטיסים בחלקים האחוריים של האוטובוסים במקומות רבים, כשפעמים הבעיה היא גם חוסר מודעות.

סעידוב סבור כי את הסיבה לזינוק בסובסידיה השנה צריך לחפש בשינויים בהרגלי הנסיעה בתחבורה הציבורית. "אני למשל הייתי נוסע פעם בקו אחד למרכז העיר, היום אני מחליף קווים ומשתמש ברכבת הקלה - זה יוצא שלוש נסיעות במקום אחת, וזה מסביר את נתוני משרד התחבורה על גידול של עשרות אחוזים במספר הנסיעות בזמן שבמספר הנוסעים אין גידול כזה", הוא אומר.

אין אפשרות לקצץ, אז מעבירים

הגידול בסובסידיה למפעילי התחבורה הציבורית הוא רק חלק מתקציבים בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקל שהאוצר מבקש להעביר למשרד התחבורה כדי לסגור את שנת הכספים 2019. תקציב משרד התחבורה המאושר ל-2019 עומד על 22 מיליארד שקל כך שמדובר בהגדלה של 16%. בישיבתה אתמול אישרה ועדת הכספים העברה תקציבית נוספת של 1.1 מיליארד שקל לתחבורה. התוספת כוללת כ-900 מיליון שקל לפיתוח כבישים תומכי דיור ופיתוח מרכז סייבר בחברת נתיבי איילון.

בישיבתה הקרובה ביום שני תתבקש הוועדה לאשר העברות נוספות בהיקף של 700 מיליון שקל לפיתוח כבישים ובהם הרחבת כביש הערבה (כביש 90), הרחבת כביש 65 בקטע שמצומת גולני לדברת, שדרוג קטעים מכביש 77 וכביש 6, הרחבת כביש החוף לכביש בעל שלושה נתיבים בקטע שבין אולגה וחבצלת ושדרוג המחלפים ינאי ואולגה.

בנוסף יבקש האוצר לאשר העברת כ-300 מיליון שקל עבור פרויקטי תחבורה בכבישים עירוניים, בעיקר לצורך עבודות באזור ירושלים, רמלה וכביש 60 מגוש עציון לבירה. המקור לחלק מהסכום הזה, 120 מיליון שקל, אמור להגיע מתוכנית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אך הרוב מגיע מתקציבי משרדים אחרים.

בעניין הזה חייבים לציין כי ידיו של האוצר כבולות - העובדה שאין ממשלה ואין אפשרות לקצץ בתקציב או להגדיל הכנסות בדרך של העלאת מסים מחייבת את האוצר לגרד את תחתית החבית ולהפוך כל סעיף אפשרי בחיפוש אחר תקציבים - והמצב רק ילך ויחמיר בשנה הבאה עד לאישור תקציב מדינה ל-2020.

הצבעה על העברת 1.4 מיליארד שקל נדחתה אתמול, על רקע התנגדותה של ח"כ לוי-אבקסיס שאמרה כי היא "רותחת מזעם" לאחר שנציג האוצר בדיון אמר לה כי הכספים שיועברו הם מתוך תקציבים שלא נוצלו על ידי משרדי הממשלה האחרים.

"יש פה סדרי עדיפויות מעוותים", הטיחה לוי-אבקסיס בנציג האוצר, "אתם יוצרים למשרד הרווחה והבריאות משוכות שאי אפשר לדלג מעליהם. יש ילדים שעומדים בחוץ עם צו בית משפט ואין להם תקן לאן להיכנס ואתם אומרים שיש שם עודף שאתם תעבירו לתכנון עתידי של קו רכבת קלה מרעננה לתל אביב. אם יש 63 מיליוני שקלים שלא נוצלו בתקציב משרד הרווחה - מישהו צריך לתת את הדין מצידי ולהיכנס לבית סוהר. תכנון קו עתידי בין רעננה לתל אביב - זה אקסטרה. זו לא השמנת, זה הדובדבן שבשמנת. עלינו לדבר על הלחם השחור. אסור להעלות להצבעה שום דבר עד שלא נקבל תשובות".

ממשרד התחבורה נמסר כי "לוועדה הועברו שתי פניות להגדלת תקציב הסובסידיה בהיקף של 850 מיליון שקל. תקציב המדינה ל-2019 אושר בחודש מרץ 2018 והתבסס על נתוני 2017. במהלך 2018 ובתחילת 2019, גדלו באופן משמעותי תקציבי הסובסידה ביחס לתקציב הבסיסי שניתן.

"בעקבות מחסור בנהגים שנוצר מגידול השירות בשנים האחרונות, הוחלט להעלות את שכר הנהגים בשיעור של כ-10%, וכן לסייע בהכשרת 2,500 נהגים חדשים. בנוסף לכך, חלו שינויים במדדי עצומות שהגדילו את עלות הפעלת התחבורה הציבורית. וכן תוספות שירות משמעותיות שניתנו ב-2018-2019.

"כחלק מעבודות הקו האדום, בוצעו גם שינויים בהסדרי התנועה בעלות של עשרות מיליוני שקלים".

עוד כתבות

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

הצ'ופר למנהלים ולעובדים בהנפקה חתך את הרווח של תדהר ברבעון

חברת הבנייה שילמה לעובדים ומנהלים מענקים של 75 מיליון שקל בעקבות ההנפקה בבורסה, אילולא ההוצאה הזו הרווח הנקי זינק ב־34% ● מחיר דירה ממוצע נחתך בכ־900 אלף שקל

צילום: Shutterstock

סמנכ"לית הכספים ראתה את הדוח ופרשה, הבעלים קיבל בטעות מיליון שקל

בסוף השבוע פורסמו שני סיפורים על אי סדרים בחברות חדשות בבורסה בת"א: בסט ותומר מזון ● בעוד שבאחת הכסף שלקחו הבעלים חזר, באחרת מהווה התפטרות הסמנכ"לית תמרור אזהרה

חממה של אינטרקיור / צילום: אינטרקיור

התשלום גדול משווי החברה: פיצוי מהמדינה הטיס את מניית הקנאביס

אינטרקיור קיבלה כמעט רבע מיליארד שקל מרשות המסים בגין הרס והשבתת המפעל שלה בניר עוז בעקבות מלחמת חברות ברזל ● המניה זינקה במעל 20%, ועדיין רחוקה מהשיא האחרון שלה

לוקסמבורג / צילום: Shutterstock

לוקסמבורג סוגרת את הדלת להנפקת אגרות חוב של ישראל אחרי שנה בלבד

החשב הכללי העביר רק לפני שנה את הנפקות אגרות החוב מסוג "בונדס" של הממשלה מאירלנד ללוקסמבורג, וכעת ישראל תיאלץ למצוא פתרון אחר ● הטיעונים למהלך הם לכאורה טכניים, אך מאחורי הקלעים הופעל לחץ פוליטי שדחף "להעניש" את ישראל על מדיניותה במלחמה

עומס בנתב''ג / צילום: פולי טובמן

אתמול עברו בנתב"ג יותר מ-100 אלף נוסעים. ולא קרה כלום

אחרי הכאוס שנרשם בנתב"ג ביום חמישי האחרון, אתמול עבר בשדה יום עמוס לא פחות – עם 101 אלף נוסעים – דווקא ללא שיבושים חריגים ● זאת למרות טענות ועד העובדים למחסור של מאות עובדים, וברקע תגבור המשמרות בעובדי מטה והנהלה ● כעת העיניים נשואות ליום חמישי הקרוב, שסומן מראש כאחד הימים העמוסים ביותר של אוגוסט

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן / צילום: Shutterstock

חושבים לקנות רכב חדש בקרוב? תקראו את זה קודם

שורה של גזירות מס בתחום הרכב מקודמות כעת במשרד האוצר ליום שאחרי הבחירות, במטרה לסייע בין היתר להתמודד עם הגירעון בקופת המדינה ● התקנות צפויות להתמקד בכלי רכב עם הנעה אלטרנטיבית, שצפויים לכווץ משמעותית את הכנסות המדינה ממיסוי דלק

תחנת הרכבת בנתב''ג

בלון הליום פגע בכבלי החשמל: שיבושים ברכבת לנתב"ג

ברכבת ישראל מעדכנים כי ייתכנו עיכובים בתנועת הרכבות לנתב"ג, ירושלים ומודיעין ● הסיבה: תקלה המערבת בלון הליום בתחנה שגרמה לפגיעה בכבלים חשמליים

כך נוצרים הפערים בריביות בין הבנקים / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

מאחורי המסלולים: איך מרוויחים הבנקים על המשכנתא שלכם

נתוני בנק ישראל חושפים פערים בריביות ובמסלולי המשכנתאות בין הבנקים הגדולים ● מומחים מסבירים למה הריבית הממוצעת מטעה, איך הבנקים מרוויחים מכל מסלול, ומה באמת קובע את העסקה הטובה ביותר עבור הלקוח

שרה נתניהו, רעיית רה''מ, ובניה יאיר ואבנר / צילום: יוסי זמיר

ראש הממשלה נתניהו: איראן ניסתה לרצוח את אחד מבניי

משרד האוצר האמריקאי הטיל סנקציות על קרוב ל-60 גופים, בני אדם וכלי שיט הקשורים לאיראן. השר סקוט בסנט הזהיר: כל קשר כלכלי עם איראן עלול לחשוף מדינות וגופים לסנקציות ● דוח מועצת אוקטובר מתריע כי הקונספציה הביטחונית לא נעלמה אלא שינתה את צורתה ● המגמה המדאיגה שזוהתה, והאזהרה: "חיזבאללה מנצל את השקט כדי להתעצם" ● לארה"ב הגיע מידע מודיעיני: חמאס מתכנן לרמות ולא להתפרק מנשק ● קושנר הזהיר את ח'ליל אל-חיה: אם התהליך ייפסק, לא נבלום את ישראל ● עדכונים שוטפים

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

בדרך לניו יורק: ישראייר קיבלה את האישור הסופי להפעלת טיסות לארה"ב

ישראייר השלימה את ההליך הרגולטורי הנדרש להפעלת טיסות סדירות לארה"ב ● מכירת הכרטיסים צפויה להיפתח בקרוב, וייתכן שהטיסות יחלו עוד לפני המועד שתוכנן לאוקטובר ● במקביל, דלתא ויונייטד נערכות לחזור לישראל בחודש הבא, ושוק הטיסות לארה"ב צפוי לגדול משמעותית

מושגים לאזרחות מיודעת. שביתה / צילום: Shutterstock

פנחס עידן הוביל שביתה או לא? מתברר שמדובר בשאלה משמעותית

השיבושים בנתב"ג הציפו דיון ער על פרקטיקת השביתה ● איך שביתה מוגדרת, ומתי היא חוקית? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

דוחות פוקס: ההכנסות צמחו, הרווח הנקי זינק בחדות

פוקס מציגה צמיחה דו־ספרתית בהכנסות וזינוק של כ-75% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לאחר הפסד של כ-34 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה ● את השיפור הובילה פעילות האופנה, כאשר המכירות במגזר עלו ברבעון במעל 15%

צילום: Shutterstock

אירוע נדיר: סטארט אפ הסייבר נסגר, היזמים יחזירו חלק מהכסף

ארבע שנים אחרי שגייסו 51 מיליון דולר באחד מסבבי הסיד הגדולים שנראו בישראל, החליטו מייסדי מינימוס (גאטסי לשעבר) לסגור את החברה ולפטר את כ־35 עובדיה ● לאחר שינוי אסטרטגיה וניסיונות שלא צלחו למצוא רוכש, היזמים נקטו בצעד חריג: במקום להמשיך עד שהקופה תתרוקן, הם יחזירו למשקיעים את כ־10 מיליון הדולר שנותרו בה

הלוגו החדש של עברית / צילום: באדיבות פלטפורמת הספרות עברית

"הלוגו החדש מכוער, פונטים לא ברורים, ניסו להיות מגניבים אבל פספסו בענק": השינוי הקטן של עברית עורר סערה

בפלטפורמת הספרים עברית החליטו לשנות את הלוגו ולרענן את המיתוג - והקפיצו את קהל היעד שכולל למעלה ממיליון קוראים ● "שינוי מזעזע", "סטירת לחי", "נטשתי" - איך הגיבו באתר לזעם ברשתות, ולמה דווקא קהל של קוראים מתקשה לקבל את השינוי?

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבים; שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי; שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילומים: יוסי זמיר, דוברות משרד האוצר

בכירים באוצר: הגדלת המיסוי על ההייטקיסטים, הדבר האחרון שצריך עכשיו

בתחילת החודש פורסם כי ברשות המסים בוחנים שינוי במודל מיסוי האופציות לעובדי הייטק ומנהל רשות המסים התבטא בזכות היוזמה ● אלא שכעת מתברר שבכירים במשרד האוצר מתנגדים בתוקף ליוזמה: "הדבר האחרון שאנחנו צריכים עכשיו זה להכביד על ההייטקיסטים"

צבי סטפק, גילעד אלטשולר, שמואל לב, דייב לובצקי, יוסי לוי / צילום: אילן בשור, איל יצהר, כדיה לוי, יח''צ

מסחר עצמאי, יתרון לגודל וטריליון שקל: כך הפכו בתי ההשקעות למכונות רווחים

בזכות הפקדות אוטומטיות, גאות בשווקים ומינוף תפעולי חזק - חמשת בתי ההשקעות הגדולים רשמו זינוק של 52% ברווח הנקי המצרפי ל־651 מיליון שקל ● מיטב ואי.בי.אי מובילים בזכות פעילות המסחר העצמאי והשירותים להייטק, בעוד אלטשולר שחם נותר הרחק מאחור

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הערכת דיסקונט לקראת עדכון המדדים: דמרי בדרך מחוץ לת"א 35, מניות חדשות יצטרפו לת"א 125

ב-5 בנובמבר ייערך עדכון המדדים בבורסה בת"א, הכולל את יישום פקטור המשקל המדורג למניות עולות ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים: דמרי תרד לת"א 90, דוראל גבולית לכניסה, ואלפא תאו, טלסיס ותדהר בדרך לת"א 125

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני (ארכיון) / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאיים במכס של 50% על יבוא רכבים מקנדה

בעקבות פיצוץ שיחות הסחר, נשיא ארה"ב הודיע על העלאת מכסים חדה שתיכנס לתוקף ב-1 לינואר 2027, ותחול על כלי רכב וחלקי חילוף ● המהלך עשוי לפגוע קשות ביצרניות הרכב ולערער את שרשראות האספקה המשותפות בין ארה"ב לקנדה

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

הראל ויזל בשיחת המשקיעים: שני מנועי צמיחה גדולים עדיין לא עובדים

בשיחה פתוחה עם המשקיעים, דיבר מנכ"ל קבוצת פוקס הראל ויזל על הקשיים של מנועי הצמיחה בריטיילורס ובג'מבו, לצד התאוששות הקבוצה ברבעון השני של השנה ● תמלול שיחת המשקיעים המלא זמין למנויים

בעל השליטה ויו''ר החברה, ארז דהבני / צילום: דן פרץ

גם בלי עופות מברזיל: השקל החזק וההתייעלות הקפיצו רווחי בלדי לשיא

חברת המזון אמנם רשמה עלייה מזערית בהכנסות אך נהנתה מקפיצה של 50% ברווח הרבעוני • זאת בעיקר הודות להתחזקות השקל והתייעלות תפעולית