גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

חברות האוטובוסים קיבלו סכומי שיא מעבר לתקציב, אז למה הפקקים נמשכים?

בתוך פחות משבוע צפויים לעבור למשרד התחבורה כ-3.5 מיליארד שקל, מתוכם 1.6 לתחבורה הציבורית • חברי ועדת הכספים שניסו להבין מדוע חורג המשרד ב-13% מתקציבו, לא קיבלו הסברים מספקים • האם משרד התחבורה למד ממשרד הביטחון והחל לדרוש להגדיל את תקציביו בדיעבד?

בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד
בצלאל סמוטריץ' / צילום: ליאב פלד

כיצד גדלו תקציבי התמיכה בתחבורה הציבורית בשני מיליארד שקל בתוך שנה אחת? את התשובה לשאלה הזאת ניסו אתמול לגלות חברי ועדת הכספים של הכנסת, ללא הצלחה. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' שהגיע במיוחד לישיבת הוועדה הבטיח "לענות על כל שאלה", אבל גם הוא לא פירט ממה מורכב הסכום הפנומנלי.

סמוטריץ' התייחס רק לבקשה הספציפית שאושרה אתמול בוועדה, להעביר 250 מיליון שקל למשרדו בגין תוספת שכר לנהגי האוטובוס ו-70 מיליון שקל למימון הכשרת נהגים חדשים. "חסרים לנו 3,000 נהגי אוטובוס ואין ברירה אלא לשפר את התנאים", הסביר שר התחבורה.

מעבר לכך ציין סמוטריץ', כי חלה התייקרות בעלויות הפעלת האוטובוסים - אך לא פירט בכמה. ח"כ אורית פרקש-הכהן עוד ניסתה לחקור את אנשי האוצר ממה מורכב הגידול - אך לא זכתה לתשובה ברורה. שאר חברי הכנסת לא ניסו אפילו לברר. תחבורה ציבורית זה טוב ואנחנו בעד, אמרו למשל חה"כ אבי ניסנקורן ומיקי לוי.

היחידה שהשמיעה קול מחאה הייתה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס. "אני רוצה להתלונן על כך שהמשרדים לא צופים את ההוצאות האמיתיות שלהם. אם שר התחבורה אומר שהעלות של המשרד שלו היא שני מיליארד שקל יותר ממה שנצפה - זה 13% מהתקציב של אותו משרד. משהו פה עקום. אם שאר המשרדים יתנהגו ככה נגיע לגירעון של 50 מיליארד שקל". לוי-אבקסיס סבורה שמדובר בנורמה. "למדו ממשרד הביטחון", הוסיפה, "המשרד לא מכין את התקציב שלו כמו שצריך וסומך על כך ש'נראה מישהו שיגיד לא להוספת קווים ונראה מישהו יגיד לא לתשלום לנהגים' - אבל למי שמבקש להגדיל את סל תרופות אומרים לא. כשאנחנו מקבלים את ההתנהלות הזאת במשרד התחבורה אנחנו נדרשים לקצץ במשרדים אחרים. אנחנו כוועדת הכספים צריכים לדעת מה בא על חשבון מה".

אורלי לוי אבקסיס / צילום: שלומי יוסף

מספר המשתמשים בתחבורה ציבורית לא זינק

תקציב התמיכות בתחבורה הציבורית מורכב מהמענקים שהמדינה משלמת לחברת רכבת ישראל, לרכבת הקלה ולחברות האוטובוסים אגד, דן והמפעילים הפרטיים, בהתאם לאשכולות שהם מפעילים. במסגרת התקציב נכללות גם הנחות לקבוצות אוכלוסייה כמו סטודנטים וקשישים.

בשנים האחרונות גדל תקציב התמיכות בקצב של חצי מיליארד שקל בשנה. לאחר שב-2018 הגיע התקציב המאושר לשבעה מיליארד שקל תיכננה המדינה להקצות לתחום 7.4 מיליארד שקל ב-2019. אלא שכבר בספטמבר התברר שהתקציב נגמר ושעד סוף השנה תידרש המדינה לשלם תשעה מיליארד שקל.

ממה מורכבת החריגה בתמיכות בחברות האוטובוסים

ממה נובע הגידול הפנומנלי הזה? סמוטריץ' טען אתמול כי מדובר בסימן חיובי - היקף השימוש בתחבורה הציבורית פשוט גדל. הבעיה שב-2019 לא נרשמה קפיצה דו-ספרתית במספר המשתמשים בתחבורה הציבורית ולא התחוללה פריצת דרך מבחינת פריסת רשת הקווים.

ביום שני הקרוב תתבקש ועדת הכספים לאשר תוספת של כ-550 מיליון שקל לתמיכות בתחבורה הציבורית: הסכום הזה מורכב מ-350 מיליון שקל עבור התייקרויות שונות בהפעלת האוטובוסים (הוצאות ביטוח, דלק ושער מינימום), 151 מיליון שקל עבור רכש אוטובוסים לקואופרטיב אגד, לפי הסכם הסובסידיה החדש שנחתם בין אגד למדינה בנובמבר 2018 ועוד 40 מיליון שקל למימון פיילוט "שירות גמיש" בגוש דן - תכנית ניסיונית שאמורה להציע "שירות מותאם אישית בהזמנה מראש, כחלק מהניסיון לעודד מעבר מהרכב פרטי לתחבורה ציבורית".

50% מההעברות עדיין לא הוסברו

כל הסעיפים והתוספות האלה מסבירים כ-50% מהפער. ומה לגבי היתר? ממשרד התחבורה לא רצו להשיב לשאלות שהפנה אליהם "גלובס" - מה שהותיר בעיקר ספקולציות. כך למשל, אחד ההסברים לפער הוא נסיעות ללא תשלום מה שמכונה במשרד התחבורה Fraud (הונאה). מדובר בתופעה שלפי גורמים בענף התחבורה התרחבה השנה על רקע ביטול האפשרות לשלם לנהגים בעת העלייה לאוטובוס והרחבת האפשרות לעלות לאוטובוס מכול הדלתות (שהחלה לפני חמש שנים) לאזורים ולקווים נוספים.

"משרד התחבורה טוען שיש אחוזים גבוהים מאוד של Fraud, כלומר של מתפלחים", אומר מייסד ארגון 15 דקות יוסי סעידוב, "אבל קודם כל צריך לזכור שהתועלת הכלכלית למשק מהמעבר לתחבורה הציבורית, הרבה יותר גדולה מהנזק שגורמים הגנבים. שנית, כשאתה מסתכל על הנתונים לפי מחוזות, אתה מגלה שיש ביניהם פערים של מאות אחוזים".

לפי סעידוב, הערכות משרד התחבורה לגבי מחוז חיפה למשל הן ללא יותר מ-2%-3% מתפלחים לעומת לא פחות מ-20% במחוז באר שבע. "זה לא שבבאר שבע יש יותר גנבים וזה ממש לא אשמת הנוסעים", מדגיש סעידוב, "בבאר שבע אין מכונות לרכישת כרטיסים בתחנות ואנשים עולים לאוטובוס ואין להם איך לשלם". סעידוב ומנכ"לית 15 דקות שמרית נוטמן מציינים שיש בעיות רבות בתיקוף כרטיסים בחלקים האחוריים של האוטובוסים במקומות רבים, כשפעמים הבעיה היא גם חוסר מודעות.

סעידוב סבור כי את הסיבה לזינוק בסובסידיה השנה צריך לחפש בשינויים בהרגלי הנסיעה בתחבורה הציבורית. "אני למשל הייתי נוסע פעם בקו אחד למרכז העיר, היום אני מחליף קווים ומשתמש ברכבת הקלה - זה יוצא שלוש נסיעות במקום אחת, וזה מסביר את נתוני משרד התחבורה על גידול של עשרות אחוזים במספר הנסיעות בזמן שבמספר הנוסעים אין גידול כזה", הוא אומר.

אין אפשרות לקצץ, אז מעבירים

הגידול בסובסידיה למפעילי התחבורה הציבורית הוא רק חלק מתקציבים בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקל שהאוצר מבקש להעביר למשרד התחבורה כדי לסגור את שנת הכספים 2019. תקציב משרד התחבורה המאושר ל-2019 עומד על 22 מיליארד שקל כך שמדובר בהגדלה של 16%. בישיבתה אתמול אישרה ועדת הכספים העברה תקציבית נוספת של 1.1 מיליארד שקל לתחבורה. התוספת כוללת כ-900 מיליון שקל לפיתוח כבישים תומכי דיור ופיתוח מרכז סייבר בחברת נתיבי איילון.

בישיבתה הקרובה ביום שני תתבקש הוועדה לאשר העברות נוספות בהיקף של 700 מיליון שקל לפיתוח כבישים ובהם הרחבת כביש הערבה (כביש 90), הרחבת כביש 65 בקטע שמצומת גולני לדברת, שדרוג קטעים מכביש 77 וכביש 6, הרחבת כביש החוף לכביש בעל שלושה נתיבים בקטע שבין אולגה וחבצלת ושדרוג המחלפים ינאי ואולגה.

בנוסף יבקש האוצר לאשר העברת כ-300 מיליון שקל עבור פרויקטי תחבורה בכבישים עירוניים, בעיקר לצורך עבודות באזור ירושלים, רמלה וכביש 60 מגוש עציון לבירה. המקור לחלק מהסכום הזה, 120 מיליון שקל, אמור להגיע מתוכנית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אך הרוב מגיע מתקציבי משרדים אחרים.

בעניין הזה חייבים לציין כי ידיו של האוצר כבולות - העובדה שאין ממשלה ואין אפשרות לקצץ בתקציב או להגדיל הכנסות בדרך של העלאת מסים מחייבת את האוצר לגרד את תחתית החבית ולהפוך כל סעיף אפשרי בחיפוש אחר תקציבים - והמצב רק ילך ויחמיר בשנה הבאה עד לאישור תקציב מדינה ל-2020.

הצבעה על העברת 1.4 מיליארד שקל נדחתה אתמול, על רקע התנגדותה של ח"כ לוי-אבקסיס שאמרה כי היא "רותחת מזעם" לאחר שנציג האוצר בדיון אמר לה כי הכספים שיועברו הם מתוך תקציבים שלא נוצלו על ידי משרדי הממשלה האחרים.

"יש פה סדרי עדיפויות מעוותים", הטיחה לוי-אבקסיס בנציג האוצר, "אתם יוצרים למשרד הרווחה והבריאות משוכות שאי אפשר לדלג מעליהם. יש ילדים שעומדים בחוץ עם צו בית משפט ואין להם תקן לאן להיכנס ואתם אומרים שיש שם עודף שאתם תעבירו לתכנון עתידי של קו רכבת קלה מרעננה לתל אביב. אם יש 63 מיליוני שקלים שלא נוצלו בתקציב משרד הרווחה - מישהו צריך לתת את הדין מצידי ולהיכנס לבית סוהר. תכנון קו עתידי בין רעננה לתל אביב - זה אקסטרה. זו לא השמנת, זה הדובדבן שבשמנת. עלינו לדבר על הלחם השחור. אסור להעלות להצבעה שום דבר עד שלא נקבל תשובות".

ממשרד התחבורה נמסר כי "לוועדה הועברו שתי פניות להגדלת תקציב הסובסידיה בהיקף של 850 מיליון שקל. תקציב המדינה ל-2019 אושר בחודש מרץ 2018 והתבסס על נתוני 2017. במהלך 2018 ובתחילת 2019, גדלו באופן משמעותי תקציבי הסובסידה ביחס לתקציב הבסיסי שניתן.

"בעקבות מחסור בנהגים שנוצר מגידול השירות בשנים האחרונות, הוחלט להעלות את שכר הנהגים בשיעור של כ-10%, וכן לסייע בהכשרת 2,500 נהגים חדשים. בנוסף לכך, חלו שינויים במדדי עצומות שהגדילו את עלות הפעלת התחבורה הציבורית. וכן תוספות שירות משמעותיות שניתנו ב-2018-2019.

"כחלק מעבודות הקו האדום, בוצעו גם שינויים בהסדרי התנועה בעלות של עשרות מיליוני שקלים".

עוד כתבות

פערים של מיליונים בחישובי ההיטל. פרויקט פינוי בינוי במרכז הארץ / צילום: ליאור פתאל

ישבו 3 שנים ולא הכריעו: המהפכה בהיטל ההשבחה נדחית, והקבלנים מאוכזבים

דוח ביניים שפרסם צוות בינמשרדי ונפרס על גבי כ־100 עמודים, מציע להמשיך לדון בחלופות להיטלי השבחה - ללא הכרעה ● לצד צעדים קצרי טווח כמו דחיית אירוע המס בהיתרים מותנים, במשרד המשפטים מרוצים, אך קבלנים ועורכי דין מזהירים מפני מתן צ'ק פתוח לרשויות

מנכ''ל סופרגז פאוור, דניאל ספיר / צילום: ענבל מרמרי

חברת הגז הגדולה תחזיר ללקוחות 36 מיליון שקל. מי זכאי?

סופרגז פאוור הגישה לאישור בית המשפט הסדר פשרה בתביעה ייצוגית ● הפיצוי יינתן ללקוחות שצרכו גז ביתי באמצעות מערכת גז מרכזית מ-1 בינואר 2017 ואילך ● החברה התחייבה גם להשוות למשך ארבע שנים את מחיר הגז למחיר הנמוך ביותר באותה מערכת גז מרכזית

הגסת' וטראמפ / צילום: Reuters, Kylie Cooper

שתי החלטות של הקונגרס יכריעו את גורל המלחמה באיראן

שתי החלטות של הקונגרס האמריקאי עשויות לעצור את המלחמה באיראן ● שר ההגנה נסע לקפיטול להילחם על אחת מהן ● אם הוא יצליח, תקציב הביטחון של ארה"ב יקבל תוספת של מיליארדי דולרים ● אם הוא יפסיד, ישראל עלולה להשאר לבד מול איראן

כידן דהרי / צילום: ירמי מרגלית

השותף החדש של צחי אבו: "בלי שליטה מלאה אני לא נכנס בשום השקעה"

"נהפוך את ג'י סיטי לאימפריית נדל"ן" - כך מכריז כידן דהרי, רגע אחרי שהוא וירון אדיב מצטרפים לעסקת הענק לרכישת 26% מג'י סיטי תמורת 661 מיליון שקל • בשיחה עם גלובס מבהיר דהרי: "מה שקנינו היום הרבה יותר זול, וזה ממש לא סוף פסוק"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "נתקוף את הר המכוש - ללא ספק, האיראנים נואשים"

טראמפ לצד נשיא לבנון בבית הלבן: "אני חושב שתראו עוד הרבה מדינות מצטרפות להסכמי אברהם בקרוב" ● הערכה בישראל: עלתה הסבירות למערכה עם איראן במעורבות ישראלית  ● צבא לבנון החל להתמקם בכפר זאותר אל-ע'רבייה, לאחר נסיגת הכוחות הישראליים ● צה"ל והשב"כ חיסלו את ראש מחלקת המבצעים של חטיבת העיר עזה בחמאס ● דיווח: ההערכה בישראל - איראן העבירה אלפי צנטריפוגות לעומק הר המכוש ● דיווחים שוטפים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

“מלכודת מס”: תביעה חוזרת בסכסוך המיליונים של מנכ"ל וויקס

לאחר שתביעה קודמת נמחקה בטענה שהנזק טרם התגבש, אבישי אברהמי שב לבית המשפט ודורש פיצוי בגין ייעוץ מס שלטענתו הוביל לחבות מס של עשרות מיליוני שקלים ● רואה החשבון גיל סולטן מכחיש את הטענות וטוען שלא נתן ייעוץ מס

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

מנכ"ל רש"ת: "כל מטוס אמריקאי נוסף בנתב"ג יביא לביטול טיסות"

רשות שדות התעופה מזהירה כי נתב"ג הגיע לקצה קיבולת החניה שלו ● המתדלקים האמריקאים טרם פונו, מה שעשוי לגרור עיכובים ואיחורים ● מנכ"ל רש"ת: נעשים מאמצים לשמור על רציפות התעופה ולאפשר לציבור לטוס למרות העומסים

מוצרי חשמל / אילוסטרציה: יח''צ

באיזה ענף הישראלים מוציאים 20% יותר באונליין?

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי גובה הרכישה הממוצעת של מוצרי חשמל באונליין עומד על יותר מ-2,000 שקל לעומת כ-1,700 שקל בחנויות הפיזיות ● וגם: באמצע הקיץ, הביקושים בענף התיירות מתמתנים

קניון הזהב ראשל''צ / צילום: יח''צ

מגדל מחפשת שותף חדש לניהול הקניון הגדול בישראל

חברת מליסרון הבינה שרשות התחרות לא תאשר לה לרכוש ממגדל מחצית מהשליטה בקניון הזהב, ומשכה את בקשתה ● כעת, מגדל, שנותרה בעלים של מלוא הזכויות בקניון, מחפשת שותף חדש

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, Markus Mainka

כאוס בצמרת הרכבת: המינוי של ממלא-מקום המנכ"ל נפסל

יעקב מרציאנו, שמשמש כסמנכ"ל הנוסעים ברכבת ישראל, היה אמור להחליף את אבנר פלור שמונה ליו"ר הרכבת ● עפ"י הוועדה לבדיקת מינויים, למרציאנו יש ניסיון מוגבל וקצר בתחום, והוא אינו מתאים לצורכי החברה בעת הזו ● ההחלטה על מינויו של מרציאנו לא עברה בשקט, ומיד לאחריה שתי דירקטוריות התפטרו כמחאה

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

הדרכון הישראלי שמר על מקומו בדירוג העולמי. ואיזה דרכון הכי חזק?

הדרכון הישראלי שמר על מקומו בדירוג הדרכונים החזקים בעולם והוא ניצב במקום ה-18 ● אזרחי סינגפור, הניצבת במקום הראשון, יכולים להיכנס ל-192 מדינות ● מעמדה של ארה"ב הידרדר בדירוג בשנים האחרונות והיא ניצבת כעת במקום העשירי בלבד

קפה. בריא או לא? / צילום: Shutterstock

איגוד הלב האמריקאי: חמש כוסות קפה ביום בטוחות לרוב המבוגרים

אף שהמחקרים בנושא הניבו תוצאות מעורבות לאורך השנים, באיגוד אומרים כי מצטברות יותר ויותר ראיות לכך שקפה בטוח לשתייה ואף עשוי להועיל לבריאות

תרופות / אילוסטרציה: Shutterstock, Pavel Kubarkov

המניות האלה רשמו "עשור אבוד", אבל עכשיו כולם מדברים עליהן

בחודש האחרון מניות הבריאות הפכו לאחד הלהיטים הגדולים בשוק, אחרי שנים ארוכות שבהן הסקטור בלט בתשואת חסר ● בתי השקעות גדולים בעולם משוכנעים שסוף סוף נוצרו הזדמנויות בתחום, על רקע מיזוגים ורכישות וגל חדש של תרופות הרזיה

פהמי קאדיר / צילום:  Carlotta Cardana-WSJ

בוול סטריט מכנים אותה "המתנקשת". עכשיו יש לה יעד חדש

מוכרת השורט פהמי קאדיר ממציאה את עצמה מחדש, לאחר שבמשך שנים סייעה להפיל חברות ובהן ויירקארד

צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי; דקלה קריץ, יו''ר ועד ארגון המנהלים ומורשי החתימה בבנק; אלי כהן, מנכ''ל הבנק / איור: גיל ג'יבלי

עשרות מנהלים בבינלאומי בדרך החוצה - והוא לא הבנק היחיד שמצמצם עובדים

לגלובס נודע כי כמעט 60 מנהלים בדרג ביניים ומורשי חתימה צפויים לצאת לפרישה מרצון עד סוף השנה, כחלק מתוכנית שתיפרד מכ־15% נוספים ● לפי הערכות, הרקע למהלך הוא לחצי התייעלות בבנק ומתח מול הוועד ● המהלך מצטרף למגמה רחבה במערכת הבנקאית בחודשים האחרונים ● בבינלאומי טוענים: "אין מספרים סופיים"

ד''ר רו''ח קרן בר־חוה / צילום: סיגל איילנד

החוקרת הישראלית שעומדת במרכז החקיקה שמסעירה את וול סטריט

רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) מבקשת לבטל את חובת הדיווח הרבעוני לחברות ציבוריות ולאפשר להן לדווח פעמיים בשנה בלבד ● בלב הדיון סביב כדאיות המהלך ניצבת החוקרת הישראלית רו"ח ד"ר קרן בר־חוה ● בראיון לגלובס היא מסבירה מה SEC השמיטה מהמחקר שלה

מחשב העל במודיעין / צילום: גלעד ארצי

ההחלטה שהכניסה את התחום הלוהט לסחרור: מה יקרה לחוות השרתים בישראל?

רשות החשמל הודיעה כי לא תאפשר חיבור של חוות שרתים חדשות לרשת החשמל, בעקבות מבול בקשות המאיים להביא לקריסת רשת ההולכה וכושר הייצור של ישראל ● בענף מזהירים: ההוראה החדשה מציבה את היזמים בפני אי־ודאות משמעותית, ועשויה להוביל לפגיעה בחוזים עתידיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יום ירוק בבורסה: ת"א 35 טיפס בהובלת הביטחוניות והביטוח; הנדל"ן ירד

ת"א 35 ננעל בעלייה של 1.4% ● מדד הביטחוניות זינק בסיום, הביומד והנדל"ן ננעלו באדום במוקד המניות: איי.סי.אל וקמטק קפצו מעל 4% ● נופר אנרגיה עלתה ברקע השקעה של 200 מיליון שקל ממיטב ● ישפרו-תנופורט הצטרפה לארי נדל"ן ברכישת 26% מג'י סיטי והמניות זינקו ● אלקטרה נדל"ן נפלה בשל תכנון הנפקה ● קבוצת לוזון צנחה לאחר שרשות החשמל פסלה את דוראד 2 ● בעולם - ארה"ב תקפה באיראן, מחירי הנפט עולים

אילוסטרציה: Shutterstock

כלי לצרכנים, נטל לעסקים: חוק שמחייב להקליט שיחות מכירה מעורר מחלוקת

חוק חדש קובע כי עסקאות מכירה טלפוניות בסכום של 750 שקל ומעלה יוקלטו, והצרכן יוכל לקבל את השיחה ● המצדדים טוענים כי החוק ימנע מחלוקות, והמתנגדים סבורים כי החוק יעודד תובעים סדרתיים וגם משית עלות על בית העסק שתתגלגל אל הצרכן

סניף קופת חולים מאוחדת / צילום: תמר מצפי

לראשונה: קנס לקופ"ח מאוחדת בעקבות תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

הרשות להגנת הפרטיות הטילה עיצום כספי בסך 256 אלף שקל על קופת חולים מאוחדת, לראשונה מאז כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות ● הקנס הוטל בשל אי-דיווח מיידי על אירוע אבטחת מידע חמור