גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפה למחלות ולהשפעות פסיכו-אקטיביות: הצד הפחות בריא של תעשיית הקנאביס הרפואי

בזמן שתעשיית הקנאביס הרפואי צומחת בישראל ובעולם, המוסד לבטיחות וגיהות מזהיר: עובדי הענף שעוסקים בקטיף ובאריזת הקנאביס חשופים למחלות בדרכי הנשימה ולהשפעות פסיכו-אקטיביות ● ד"ר אורנית רז, מנכ"לית המוסד: "אנחנו בוחנים פנייה למחקר מקיף על הסיכונים"

קנאביס / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
קנאביס / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

בזמן שענף הקנאביס הרפואי פורח והעוסקים בו נערכים להתרחבותו וליצוא הצמח לעולם, המוסד לבטיחות וגיהות מזהיר: עובדי הענף שעסוקים בקטיף ובאריזת הקנאביס חשופים למחלות מקצוע שאורבות להם בין התפרחות בעלות הריח המשכר ולסיכוני תחלואה.

על פי הערכות, בישראל מועסקים כמה מאות עובדים בחוות הגידול של הצמח, שהביקוש לו, בהתוויה רפואית או למטרות פנאי, עולה בהתמדה. אבל בעוד שהצמח מקל באופן ניכר על מצבם של חולים שסובלים מכאבים כרוניים או מתסמונת פוסט טראומטית, במוסד לבטיחות וגיהות מזהירים שעבודה ממושכת בסביבת חממות הגידול ובתי האריזה של הקנאביס הרפואי עלולה להיות סיבה כשלעצמה לתחלואה במחלות בדרכי הנשימה כמו אסתמה, מחלות ריאה, לחצים בחזה ודלקות מסוגים שונים.

בדיקות שעשה המוסד העלו שעובדים שנמצאים במגע קבוע וממושך עם קנאביס נחשפים מדי יום לגורמי סיכון כימיים, ביולוגיים וארגונומיים, שנובעים מפעולות הקטיף של הצמח, בחיתוך התפרחות שלו, בקיצוצו ובאריזתו לקראת שיווקו ללקוחות שמשוועים למזור למכאוביהם.

לפי מנהל יחידת המחקר של המוסד לבטיחות וגיהות, ד"ר אשר פרדו, אחד מגורמי הסיכון שאליהם חשופים עובדי הענף הוא החומר הפעיל בקנאביס, THC, שהוא אחד החומרים הפעילים המוכרים בצמח וזה שאחראי על תחושת ההתמסטלות ממנו, אותה תחושה שבגינה הביקוש לקנאביס למטרות פנאי עולה באופן קבוע.

ל-THC השפעות פסיכו-אקטיביות, ובדומה לתופעות שרווחות בקרב חלק מצרכני הקנאביס, גם עובדי חוות הגידול חשופים לשינויים אפשריים במצבי רוח ולפגיעה בזיכרון, בהתאם למשך זמן חשיפתם אל הצמח.

בנוסף לתסמיני ההשפעה הפסיכו-אקטיבית, עובדים שעוסקים מדי יום ובמשך שעות ארוכות בטיפול בצמחי הקנאביס ובעיבודם נחשפים גם לחלקיקים נדיפים של הצמח שנושאים איתם סוגי חיידקים, פטריות ואנדוטוקסינים.

ד"ר פרדו מזהיר כי חלקיקים אלה, שבאים בצורה של אבקנים, עלולים לגרום לרגישות יתר בדרכי הנשימה. במקרים אחרים, עובדים עשויים להיחשף לזיהומי עור או לתגובות עוריות בעקבות פעילות ממושכת על משטחי העבודה שמשמשים לעיבוד הצמח.

לקחים מחוות גידול בעולם

מנכ"לית המרכז לבטיחות וגיהות, ד"ר אורנית רז, אמרה בשיחה עם "גלובס" שהמרכז שבראשותה בוחן פנייה למחקר מקיף ומעמיק על הסיכונים שנשקפים לעובדים בענף הקנאביס בשל היותו ענף חדש יחסית בישראל, שהחל לצבור תאוצה אך בשנים האחרונות.

נכון לשנת 2017, בישראל יש כ-23 אלף בעלי רישיון לשימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, ובחוות הגידול של הצמח יוצרו באותה תקופה עד כ-13 טון של קנאביס בשנה.

הנחת העבודה של המוסד לבטיחות וגיהות היא שהפעילות בענף עוד תתרחב בשנים הקרובות, וחוות הגידול ובתי האריזה שפועלים בתחום יקלטו לשורותיהם עוד עובדים רבים. הנחת העבודה הזאת מבוססת בין השאר על ההחלטה שקיבלה הממשלה בתחילת השנה, להתיר ייצוא של קנאביס רפואי מישראל. על פי הערכות, בתוך שנים אחדות פוטנציאל יצוא הקנאביס מישראל יגיע לכ-10 מיליארד שקל בשנה. 

"אנחנו עוקבים אחר הענף ואחר מצבם של העובדים בו ואוספים כל הזמן מידע רלוונטי", אמרה רז. לדבריה, ההנחיות לפעילות בסביבת עבודה בטוחה שהפיץ באחרונה המוסד בקרב מגדלי הקנאביס הרפואי וכוללות שימוש נרחב בנשמיות, בכפפות, במכשירי גיזום וחיתוך תקינים וייעודיים והקפדה על סביבת עבודה סטרילית - גובשו על סמך לקחים שהופקו מחוות גידול קנאביס ותיקות יותר ברחבי העולם, ומאדפטציה מענפי חקלאות אחרים.

"כשנכנסים למעבדת כימיה, כללי הבטיחות מאוד ברורים ולרוב הם נשמרים בקפידה, אך במקרה שמדובר בענף חקלאי חדש יחסית, קיימת חשיבות רבה בהטמעת ההנחיות כדי שהעובדים ומעסיקיהם ירחיבו את מודעותם, יבינו את הסכנות שאליהן הם חשופים ויגנו על עצמם בהתאם", אומרת רז.

באחרונה' הארגונומית הראשית של המוסד, אביטל רדושר, בחנה מחקרים שנערכו בקרב עובדים בתעשיית הקנאביס בחו"ל. אחד המחקרים התמקד בחווה לגידול קנאביס רפואי בוושינגטון, ארה"ב ובמסגרתו נבדקו גורמי הסיכון שאליהם העובדים חשופים.

לפי רדושר, "קטיף הקנאביס דורש עבודה בכפיפה בשל גובהו של השיח, עם ידיים פשוטות ובתנועות חוזרות ונשנות - מה שעשוי ליצור עומס על עמוד השדרה התחתון ובאופן שיכול לגרום לפגיעה ולכאבים בגב התחתון", אמרה.

רדושר מוסיפה ומזהירה כי הפעולה הידנית של קציר הקנאביס בחממות הגידול עלולה ליצור לחץ על חוליות עמוד השדרה של העובד, ובכך לחשוף אותו לפגיעות שלד-שריר, להסב לו פגיעות בכתפיים, בכפות הידיים ולחולשה. "כדי להימנע מפגיעות ארגונומיות מומלץ להשתמש בכלי עזר מתאימים להפחתת עומס מהידיים במהלך הקטיף, להשתדל לקיים את הקטיף כשהגובה של שיח הקנאביס לא עולה על גובה הכתף של העובד ולקיים הפסקות עבודה יזומות", אמרה.

בניסיון לצמצם פגיעות בקרב עובדי הענף, מומחי המוסד לבטיחות וגיהות ממליצים למנהלי העבודה בחוות הגידול ובבתי האריזה של קנאביס לפתח תוכניות שבמסגרתן העובדים יאיישו ברוטציה תחנות שונות בקווי הפעילות, כלומר, לנייד אותם בין העמדות כדי לאפשר הפעלת שרירים שונים בגוף.

"ענף גידול הקנאביס דורש ממעסיקים ומעובדים לייחס את מלוא הרצינות לסיכונים הקיימים, כדי להיערך באופן נכון לעבודה", אומרת רז. "על המעסיקים להכיר בסיכונים המקצועיים ולפעול באופן פרואקטיבי כדי לצמצם את חשיפת עובדיהם לגורמי הסיכון בעבודה - מהטמעת תרבות ארגונית מקדמת בטיחות דרך תקינות אמצעי המיגון ותוכניות הדרכה ייחודיות לשמירת בריאות העובדים". 

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות