גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת עניינית ומבוססת עובדות על הפרקליטות - דבר הכרחי; השתלחות מכלילה וחסרת בסיס עובדתי – דבר מסוכן

אל הנאום של שר המשפטים אמיר אוחנה צריך להתייחס כאל המתאבן למנת הביקורת העיקרית שתנחת על הפרקליטות והיועמ"ש מצד נתניהו וחסידיו ביום שבו הם יודיעו, ככל הנראה, על הגשת כתב אישום נגד רה"מ

שר המשפטים אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ
שר המשפטים אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ

אל הנאום של שר המשפטים אמיר אוחנה צריך להתייחס כאל המתאבן למנת הביקורת העיקרית שתנחת על הפרקליטות והיועמ"ש מצד בנימין נתניהו וחסידיו ביום שבו הם יודיעו, ככל הנראה, על הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה. אוחנה מכין את הקרקע לדה-לגיטימציה הציבורית שהוא וחבריו ינסו, ושהם כבר מנסים, לעשות להחלטת היועמ"ש בתיקי ראש הממשלה. 

בפברואר 2015 פרסמה נציבת הביקורת על הפרקליטות דאז, השופטת הילה גרסטל, את דוח הביקורת הראשון של הנציבות. הליך הקמת נציבות הביקורת על הפרקליטות לא היה פשוט כלל ועיקר.

הפרקליטים יצאו למאבק עיקש נגד עצם הקמתו של הגוף המבקר אותם, וטענו כי הוא מיותר. הפרקליטות וראשיה העדיפו להישאר ב"אזור הנוחות" שלהם. פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, הזהיר כי "ביקורת, בדומה לאנטיביוטיקה, מועילה רק כשהיא נעשית במידה, אם מגזימים עם הביקורת - זה מסוכן. ביקורת יתר היא כמו מתן תרופות יתר". הפרקליטות וחלק מבכיריה התקשו להפנים שביקורת חיצונית ואובייקטיבית על עבודתם תואמת לאינטרס הציבורי, ושהיא יכולה רק לשפר אותה.

מאוחר יותר צומצמו סמכויותיה של נציבות הביקורת. מינויו של הנציב המכהן היום, השופט דוד רוזן, לווה בחקיקת חוק חדש שנטל מהנציבות את הביקורת המערכתית על הפרקליטות, והותיר בידה את הביקורת הפרטנית על הפרקליטים בלבד.

היום החוק מאפשר לכל אזרח ישראלי הרואה את עצמו נפגע ממעשה של פרקליט/ה (או של תובע/ת משטרתי) להגיש נגדו תלונה לנציבות הביקורת.

הביקורת גם אם היא מצומצמת, נעשית לאורך כל הדרך בכלים אפקטיביים ובאמצעות מערכת תומכת של עובדים. גרסטל ורוזן הם אנשים רציניים. הביקורת של נציבות הביקורת היא עניינית, ותהליך בירור התלונות והביקורת הוא מקצועי ומעמיק.

את פירות הביקורת כבר רואים בשטח, ולעתים היא נוקבת. כך, למשל, בחודש מרץ השנה פורסם דוח הביקורת של הנציבות לשנת 2018. הנציב רוזן מצא, בין היתר, פגמים חמורים בהתנהלות הפרקליטות בניהול תיק רצח בבית המשפט המחוזי; פרקליט שהשתמש בתפקידו ובתוארו הארגוני לצורך סיוע לבת משפחתו בעניין אישי; ותובעת שלא תיעדה חילופי דברים בינה לבין מומחה מטעם המדינה בתיק עבירות מין, מנעה מההגנה עיון במלוא חומר החקירה והצהירה הצהרות כזב בבית המשפט, באופן שתרם לזיכויו של הנאשם.

הביקורת שהעביר השבוע (ג') שר המשפטים אמיר אוחנה על הפרקליטות וראשיה, היא הכול חוץ מביקורת עניינית ומקצועית על הפרקליטות. מדובר במופע פוליטי במהותו ואנטי-ממלכתי של שר שעתידו במשרד לוט בערפל. תכליתו של הנאום הייתה החלשת מעמד הפרקליטים והיועמ"ש רגע לפני שהם מקבלים החלטות קשות בתיקים הפליליים שבהם חשוד הבוס של אוחנה, ראש הממשלה בנימין נתניהו.

אל הנאום של השר אוחנה השבוע צריך להתייחס כאל המתאבן למנת הביקורת העיקרית שתנחת על הפרקליטות והיועמ"ש מצד נתניהו וחסידיו, ביום שבו הם יודיעו, ככל הנראה, על הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה. אוחנה מכין את הקרקע לדה-לגיטימציה הציבורית שהוא וחבריו ינסו, ושהם כבר מנסים, ליצור להחלטה של מערכת אכיפת החוק של מדינת ישראל בתיקי ראש הממשלה.

מי שהעיד כאלף עדים על אופיו הפוליטי והאנטי-ממלכתי של נאום השר אוחנה, היה יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה. נתניהו הצעיר צייץ בטוויטר: "טיפ לבכירי הליכוד שרוצים לכבוש את תפקיד היו"ר אחרי עידן נתניהו (יש עוד הרבה זמן, לא לדאוג), תלמדו מאוחנה! ככה כובשים את הלב של מאות אלפי מתפקדי הליכוד. קטע מוזר אה, שמעניין אותם צדק".

נאום השר אוחנה היה רצוף בהכללות ובהטחות אשמה שאין להן ביסוס עובדתי. כך למשל, הוא טען כי ישנה מעין "פרקליטות שבתוך הפרקליטות" - מעין תת-ארגון שתכליתו לחסל קריירות פוליטיות וציבוריות, ושהוא מנהל יחסי שוחד עם עיתונאים ומדליף להם באופן חד-צדדי, חומרי חקירה שהגיעו אליהם מתוקף תפקידם.

לאוחנה אין מושג מה הם המקורות של אותן "הדלפות", שבעטיין הוא מאשים חלקים בעיתונות ובפרקליטות ביחסי שוחד. הוא מניח שהפרקליטות היא היחידה שמדליפה. הוא מתעלם מהעובדה שחומרי החקירה בתיקי ראש הממשלה נמצאים כבר זה חודשים אצל שורה ארוכה של אנשים מחוץ לפרקליטות ולרשויות החקירה.

אוחנה גם מתעלם מהבקשה שהגיש ראש הממשלה בעצמו, בתחילת השנה, להשהות את העברת חומרי החקירה בפרשות הפליליות המתנהלות נגדו, עד לאחר הבחירות. זאת כדי שלא לפגוע בטוהר הבחירות, ולאחר שסנגוריו טענו כי במקרה שחומרי החקירה יגיעו לתקשורת במהלך הבחירות, הם ישמשו לתעמולה נגד נתניהו.

השר אוחנה הוא חכם ואינו פראייר. בנאומו הוא עשה תרגיל יפה בכך שתיבל אותו בציטוטים מהעבר של נשיא המדינה ראובן ריבלין והיועמ"ש אביחי מנדלבליט, בימים שבהם השניים נחקרו על-ידי המשטרה והפרקליטות. הדבר לא שינה את המהות - רק הוכיח שאנשים תמיד מדברים מפוזיציה.

ועוד הערה לא פחות חשובה בהקשר הזה, הפרקליטות סגרה את התיק בעניינו של ריבלין, למרות המלצת המשטרה להעמידו לדין. גם התיק בעניינו של מנדלבליט נסגר. אז אולי מערכת המשפט בכל זאת חותרת לגילוי האמת?

חלק אחד מנאומו של השר אוחנה כדאי בכל זאת לזכור ולהזכיר: "בפרקליטות מכהנים בחריצות ובמסירות פרקליטות ופרקליטים רבים העושים עבודתם נאמנה יום יום בבתי המשפט ובמשרדי הפרקליטות, ומנהלים הליכים משפטיים מול נאשמים, בחלקם עבריינים וארגוני פשיעה". ואנחנו נוסיף שיש לא מעט פרקליטים שממש מעמידים את חייהם בסכנה בשליחות המדינה למיגור הפשע. חלקם זוכים לאבטחה צמודה כבר שנים.

אז לסיכום: ביקורת עניינית, מקצועית ומבוססת עובדות על הפרקליטות היא דבר הכרחי. השתלחות מכלילה וחסרת בסיס עובדתי היא דבר מסוכן. אין לנו פרקליטות אחרת. 

הכותב הוא פרשן משפטי ב"גלובס"

עוד כתבות

על פי החשד, העצורים בפרשה זייפו אישורים וביצעו משיכה מוקדמת שלא כדין / אילוסטרציה: Unsplash, andre taissin

הותר לפרסום: עדי קוכמן הוא החשוד המרכזי בפרשת משיכת כספי הפנסיה

עדי קוכמן, שנידון למאסר רק ב-2024 בפרשה דומה, נעצר שוב בחשד שהוביל מנגנון למשיכת כספי פנסיה תוך קבלת פטור ממס במרמה ● לפי החשד, עובד ברשות המסים בשם ישראל אבבה העניק אישורי נכות פיקטיביים, וסוכן ביטוח ביצע את המשיכות ● כבר נחשפו מיליוני שקלים ששוחררו, והיקף הפרשה עשוי להגיע לעשרות מיליונים

כותרות העיתונים בעולם

בגלל המלחמה: סין מצאה את עצמה תלויה ביבוא מפתיע מארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המלחמה עם איראן הובילה לזינוק ביבוא אתאן מארה"ב לסין, סגירת מצר הורמוז חונקת את שוק הגופרית העולמי, והאנטישמיות בבריטניה שוברת שיאים ויהודים רבים מתמיד עולים לישראל • כותרות העיתונים בעולם

מערכת ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

תעלומת הלייזר: האם פספסנו פתרון זול ויעיל נגד טילים שהיה נוכח כבר לפני 20 שנה?

גיורא איילנד, דוד עברי וד"ר יהושע קליסקי חוזרים לרגעים שבהם פרויקט הלייזר כמעט נפל בגלל קיצוצים ומאבקים בין חיל האוויר למשרד הביטחון ● אז מה היה לנו שם? המסמכים החסויים של ועדת נגל, שחשפו פער בין הבטחות למציאות, הלבטים של עמיר פרץ בדבר "כיפת ברזל" ומהפכת הסיבים האופטיים ● גלובס צולל אל מאחורי הקלעים של שלושה עשורי פיתוח - ותהפוכות

הענקת צלש / צילום: דובר צה''ל

העיטור הגבוה יחזור אחרי 50 שנה? כך מתכננים בצה"ל להכיר בגיבורי המלחמה

האופי חסר התקדים של שדה הקרב ב־7 באוקטובר הוליד סיפורי גבורה שהמדינה לא ידעה כמותם ● כעת, בצבא מנסים לחשוב מחדש על העיטורים שמוענקים לגיבורי המלחמה ● כך גדל מספר הגיבורים במדינה מתריסר לאלפים ● המשרוקית של גלובס

טיל מיירט אמריקאי נורה מספינה / צילום: ap, U.S. Navy

תקציב הביטחון הגדול בתולדות ארה"ב: כמעט ללא ישראליות וסין כאיום מרכזי

כ־1.5 טריליון דולר - זינוק של מעל 40% לעומת 2026, זהו סכום תקציב הביטחון האמריקאי ל־2027, בין היתר בגלל השימוש באמל"ח בשאגת הארי ● עם זאת, במפלגה הרפובליקנית יש מי שלא ששים להירתם לבקשות התקציביות של הנשיא ● ברקע התקציב: האיום הסיני

בית מלון / אילוסטרציה: Shutterstock

"הסדר כובל חסר תקדים": ביהמ"ש אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד בוקינג

ביהמ"ש המחוזי אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד אתרי הזמנת חדרי המלונות והאירוח בוקינג, אקספדיה והוטלס.קום, בטענה כי ניהלו הסדר כובל ופגעו בתחרות ● אם התביעה תתקבל, היקף הפיצוי עשוי להגע למאות מיליוני שקלים

נמל תעופה בבואנוס איירס, ארגנטינה / צילום: ap, Rodrigo Abd

16 שעות טיסה וסבסוד של עשרות מיליונים: כך ייראה הקו הישיר לארגנטינה

במהלך ביקורו בישראל הכריז נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי על פתיחת קו טיסות ישיר בין ת"א לבואנוס איירס ● אל על תפעיל את הקו בתדירות של שתי טיסות שבועיות החל מהחורף הקרוב ● העלויות הגבוהות והיעדר רווחיות הובילו לסבסוד של כ־44 מיליון שקל, ומחירי הכרטיסים צפויים להיות גבוהים

הפקקים חזרו ובגדול / צילום: בר לביא

"עומסי התנועה גדלו וימשיכו לגדול": הפקקים חזרו, במיוחד בכבישים האלה

המלחמה הורידה את היקף התנועה בכבישים, ואחרי שהיא נגמרה, הפקקים חזרו ובגדול ● במרכז ובדרום נרשמה חזרה מהירה לשגרה ● בצפון עדיין אין התאוששות מלאה

שי-לי עטרי / צילום: מתוך חשיפה עם חיים אתגר, ערוץ 12

העליון: בימ"ש השלום ידון מחדש בפרסום שמו של החשוד באונס שי-לי עטרי

שם החשוד לא יפורסם עד להכרעת בית משפט השלום ● שופט העליון אלכס שטיין: אין צורך בחוות-דעת פסיכיאטרית כדי לבסס סיכון לאובדנות, אלא ניתן להסתפק בחוות-דעת מתחום הפסיכולוגיה הקלינית

איור: גיל ג'יבלי

2.96 שקלים לדולר: הכוחות שמאחורי השיא ההיסטורי

המוסדיים מכרו סכום שיא של דולרים ● הפסקת האש העניקה רוח גבית והורידה את פרמיית הסיכון ● כל הגורמים שעומדים מאחורי השיא ההיסטורי של השקל ● נתון בשבוע - עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, אך השווקים מהמרים על רגיעה בין ארה"ב ואיראן

מדד ה-S&P 500 ירד בכ-0.2% ● בבלומברג דיווחו כי טראמפ אמר שהסיכוי של הארכת הפסקת האש ללא הסכם חתום מאוד נמוך ● אנליסטים מזהירים: המשקיעים לא מפרשים נכונה את ההתפתחויות במזרח התיכון ● מחירי הנפט טיפסו, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● במורגן סטנלי הורידו את התחזית שלהם למחיר הזהב ● הביטקוין עלה ונסחר סביב 76 אלף דולר

דריו אמודיי מנכ''ל אנתרופיק / צילום: ap, Don Feria

תחום אחרי תחום, ההשקות של אנתרופיק מטלטלות את שוק הטכנולוגיה

רצף ההשקות האגרסיבי של אנתרופיק מוגדר ע"י אנליסטים כ"מרחץ דמים" ● החברות שעל הכוונת שלה מחקו בתוך שלושה חודשים בלבד שווי שוק מוערך של יותר מ־300 מיליארד דולר ● כעת תוהים בוול סטריט: איזה סקטור הוא הבא בתור לחטוף מענקית הבינה המלאכותית?

הזמן לקנות דולרים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

כשהשקל עושה היסטוריה, האם זה הזמן לקנות דולרים?

יותר מ־30 שנה לא נראה שער דולר נמוך כל כך. האם אנחנו בפתחו של עידן חדש עם קידומת 2 שקלים לדולר, או שהשפל נקודתי? ● המומחים חלוקים, אבל מסכימים על מספר עקרונות: מניות עדיפות על נכסים סולידיים, אל תהמרו רק על מטבע אחד, ומה התזמון היחיד שבו כדאי להמיר מזומנים?

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם איחור של שבוע יעכב את כניסת פאלו אלטו למדדי ת"א?

ענקית הסייבר פאלו אלטו פספסה בשבוע את המועד הקובע לצירוף למדדי ת"א בעדכון מאי, לאחר שהחלה להיסחר רק ב־23 בפברואר עקב רכישת סייברארק ● כעת ההכרעה מתקרבת: בבורסה יידרשו להחליט השבוע אם להתגמש עם החברה, ששוויה הוא הגבוה ביותר בת"א, 413 מיליארד שקל ● מה ההערכות בשוק?

צילום: מחוז אומורי, יפן

רעידת אדמה חזקה סמוך ליפן: אזהרת צונאמי לפגיעה בחופי המדינה

גלי צונאמי בגובה שלושה מטרים עלולים לפגוע במחוז אומורי בצפון האי הונשו, האי המרכזי ביפן ● רעידת אדמה חזקה בעוצמה 7.5 הורגשה בים ממזרח למדינה ● שירותי הרכבות המהירות הופסקו, היערכות לפגיעה בתוך פחות מחצי שעה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מילואימניקים? המערכת שתבדוק אילו הטבות מגיעות לכם מהבנק

מערכת דיגיטלית חדשה מאפשרת למשרתי ולמשרתות המילואים לבדוק בקלות אילו הטבות פיננסיות מגיעות להם מהבנקים וכיצד ניתן לממש אותן ● המערכת פותחה ע"י הקליניקה לדיני בנקאות במכללה למינהל, במטרה לצמצם פערי מידע ולמנוע מצב שבו זכויות כלכליות אינן מנוצלות

ניתוח חברה / צילום: ורד פיצ'רסקי

שני מהלכים נותנים למניה הזו גב פיננסי אדיר

חברת הנדל"ן המניב המסורתי שייסד ומוביל נחמיאס, מושבניק משילת, נכנסה לפעילות בתחום הדאטה-סנטרים, שבו היא מבססת מובילות מקומית ושותפויות אסטרטגיות עם ענקיות הטכנולוגיה העולמיות ● האם הימרה על התחום הנכון, שיתגבר גם על המינוף הגבוה והסיכון הגיאו-פוליטי? ● ניתוח חברה, מדור חדש 

13 באפריל 2022 מחיר הדלק: 6.94 שקלים לליטר. 13 באפריל 2026 מחיר הדלק: 8.05 שקלים לליטר'' / צילום: יוסי זמיר

ליברמן מתגאה שהוא הוזיל את הדלק. מה הוא לא סיפר על המחיר?

הדלק בתקופת ממשלת בנט־לפיד אכן היה זול יותר, אף שמחיר הנפט היה יקר יותר ● אלא שהוזלת הדלק אז הייתה כרוכה במהלכים שזכו לביקורת מקצועית ● המשרוקית של גלובס

רועי ורמוס / צילום:  רמי זרנגר

רועי ורמוס שובר שתיקה של למעלה מעשור: "מה שקרה לפסגות זה כאב לב נוראי"

רועי ורמוס, שותף מנהל ומייסד קרן נוקד, שמר על שתיקה כמעט מוחלטת במשך יותר מעשור ● בראיון בלעדי לפודקאסט "כוחות השוק", הוא מדבר על הכול: מהפרשה ששינתה את מסלול חייו והכאב על דעיכת המותג פסגות, דרך השותפים שהקימו איתו את קרן הגידור הגדולה בישראל, ועד לאסטרטגיית ההשקעה הייחודית והסיבה שהוא נשאר אופטימי "על גבול הנאיבי"

ד''ר קובי ברדה / איור: גיל ג'יבלי

הממשל בארה"ב מאמין ב־AI, והתחום החם במדע שכדאי להכיר

הבית הלבן פרסם עקרונות שנועדו להנחות את הקונגרס בעיצוב רגולציה ל־AI ● תחום הארכת תוחלת החיים גולש לשוק פעיל וחם בביומד ● ומערכת החינוך בארה"ב עוברת שינוי מבני מואץ הישר לשוק כלכלי ● מדור חדש