גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה לא מאבק ימני, זה מאבק אישי: החליפו את האידאולוגיה ב"נתניהו-לוגיה"

ישראל הייתה קיימת לפני נתניהו, ותישאר כזאת גם אחריו ● גם האידאולוגיה של כל אחד ואחת צריכה להיות אותה אידאולוגיה לפני ואחרי נתניהו

בנימין ושרה נתניהו / צילום: שלומי יוסף
בנימין ושרה נתניהו / צילום: שלומי יוסף

ישראל הייתה קיימת לפני בנימין נתניהו, ותישאר כזאת גם אחריו. גם האידאולוגיה של כל אחד ואחת צריכה להיות אותה אידאולוגיה לפני ואחרי נתניהו. לצערי, אני רואה שהאנשים החליפו את האידאולוגיה ב"נתניהו-לוגיה".

משמאל, כל דבר שמועיל או עלול להועיל לנתניהו, ייתפס ישר כדבר שלילי ומושחת שצריך להיאבק בו; ואילו מימין, אותו דבר רק להפך. אני מציע לחזור לשפיות ולענייניות. נתניהו לא עומד במרכז, אלא המדינה ואזרחיה. בואו נחשוב על טובת המדינה. 

אני רואה את עצמי לא פחות ימני משר המשפטים אמיר אוחנה; לא פחות מתנגד ממנו למהפכה השיפוטית, לאקטיביזם ייעוצי ולביקורות שונות על מערכת המשפט בכלל ועל פרקליטות המדינה בפרט. ולמרות זאת, הובכתי מדבריו של כבוד השר.

שר המשפטים נשא נאום "אני מאשים" נגד הדרג המקצועי במשרדו, תוך עירוב פרשיות בין ביקורת לגיטימית לבין השתלחות ושקרים כלפי בכירי הפרקליטות.

אוחנה הדהד את טענות הדיפ-סטייט, או כלשונו "הפרקליטות שבתוך הפרקליטות", ותקף בחריפות את צמרת משרד המשפטים. "בעוד שרוב הפרקליטים קובעים לוחות זמנים בהתאם להיקף ולמורכבות החומרים המשפטיים באופן מקצועי ובלתי תלוי, 'הפרקליטות שבתוך הפרקליטות' קובעת את לוחות הזמנים במנותק מאלה ובהתאם לסדר יומה של המערכת הפוליטית, מועדי הבחירות והרכבת הממשלה. בכך היא הופכת את עצמה לשחקן במגרש הפוליטי - שחקן שאיננו נתון לבחירת הציבור".

"הפרקליטות שבתוך הפרקליטות" הזו היא לא אחרת מאשר היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, שמונה לתפקיד על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, לאחר שכיהן כאיש אמונו בתפקיד מזכיר הממשלה. אך הטענה עצמה מופרכת ואף שקרית ביודעין. לא היועמ"ש ולא פרקליט המדינה (שאף הוא מונה על-ידי נתניהו) ‏הם אלה שקבעו את לוח הזמנים של השימוע בעניין נתניהו משיקולים פוליטיים, אלא נתניהו החליט להקדים את הבחירות לכנסת ה-21 משיקולים משפטיים.

נזכיר כי בחודש דצמבר 2018 הפתיע פרקליט המדינה שי ניצן, כאשר עדכן כי הפרקליטות סיימה את עבודתה סביב תיקי נתניהו, וכי חוות-הדעת של הפרקליטות הועברו לבחינת היועץ המשפטי לממשלה, לצורך קבלת החלטה. זמן סמוך לאחר ההחלטה החליט ראש הממשלה להקדים את הבחירות. גורמים בסביבתו סיפרו כי המטרה הייתה ניסיון להקדים אותן - עוד לפני פרסום החלטת היועץ המשפטי לממשלה.

אוחנה ידע את כל זאת, ואף על-פי כן טען את טענתו המופרכת. דבריו אלה של אוחנה מכוערים וראויים לכל גינוי.

אוחנה המשיך ותקף את הפרקליטה ליאת בן-ארי, וטען כי "בעוד שרוב הפרקליטים מקיימים שימוע בלב פתוח ובנפש חפצה כפי שמחייב הדין, 'הפרקליטות שבתוך הפרקליטות' נמצאת בחופשה במהלך השימוע ועל-פי הדלפות - שוב הדלפות - כבר גיבשה דעתה בטרם קראה והשיבה לחומרים הרבים, ואין זה משנה כלל מה היו הטיעונים שנשמעו במהלך השימוע. איך אמר אחד מעמיתיכם: בנפש חפצה? בנופש חפצה".

אישית אני חושב שהחלטת בן-ארי שלא לבטל את החופשה הייתה החלטה שגויה ולא נכונה. אבל מכאן ועד טענות לדיפ-סטייט, ולכך שבעצם כבר הכול מכור, רב המרחק. השימוע לא מתבצע אצל פרקליטת המחוז, אלא אצל היועץ המשפטי לממשלה, והוא זה שמחליט. בכירי המחוז של בן-ארי ישבו בשימוע ושמעו את הטענות; היא עצמה קוראת את הפרוטוקולים ואת הטיעון בכתב של סנגורי נתניהו.

בנוסף, ראש הממשלה קיבל הטבות שאף חשוד אחר לא קיבל, בין היתר בדמות ארבעה ימי שימוע מלאים, מבוקר עד כמעט אמצע הלילה; וזו רק הטבה אחת מיני רבות שהוא קיבל.

אך מעבר לכך, מה שהכי צורם לי בנאום של השר אוחנה ובקמפיינים דומים, זו העובדה שהם מדברים כביכול בשם האינטרס הציבורי, זכויות אדם, אזרח וחשוד, אולם הם נועדו תמיד לשרת את המלך ולא את הממלכה. הם עולים לאוויר העולם כאשר הדבר מועיל ורלוונטי לנתניהו, ויורדים מסדר היום מיד כשהדבר מפסיק להיות רלוונטי עבורו.

זוכרים את חוק ההמלצות? זוכרים את חוק עילת סגירת תיקים? את הטענות לתנאי העצירים בבתי המעצר? תפירת תיקים? רדיפת פעילי ימין על-ידי נתניהו? הדלפות? חוק החסינות? תיקון חוק יסוד הממשלה? הכול, אבל הכול, נועד תמיד לסייע לנתניהו. אם המאבק לא מסייע לנתניהו, הוא לא מעניין את הליכוד.

זה לא מאבק ימני, זה מאבק אישי. כאשר פעילי ימין ונבחרי ציבור ימניים טענו כי שי ניצן מתנכל לפעילי ימין, החליט נתניהו להתעלם ולמנותו לתפקיד פרקליט המדינה. כאשר נתניהו הסתבך בפלילים, הוא פתאום חזר לטענות בנות עשר שנים, שכבר הושמעו באוזניו והיו ידועות לו, ולהדהד אותן בשעה 20:00 לעיני מיליון צופים במהדורות החדשות.

מעניין שאותו אמיר אוחנה, שנשא השבוע את "הנאום האמיץ" נגד מערכת המשפט, שתק כמו דג במשך כל מערכת הבחירות האחרונה, על-פי הוראת נתניהו, ולא תקף את המערכת. על-פי דיווח של הכתב עקיבא נוביק מחדשות 13, אוחנה הציע כי יתקוף את מערכת המשפט. אך נתניהו ענה לו לחדול מכך, כי זה יזיק לליכוד.

ביקורת על הפרקליטות היא דבר חשוב. אני מאמין שלא יזיק לבכירי הפרקליטות לשמוע ולקבל ביקורות. טוב תעשה המערכת אם תיזום, מצד עצמה, ביקורת חיצונית על הנעשה בה. עם זאת, טוב יעשו מבקרי הפרקליטות אם ישמרו על עמוד שדרה אידאולוגי ויזכרו שהממלכה שלנו קודמת למלך.

ישראל הייתה קיימת לפני נתניהו, ותישאר כזאת גם אחריו. גם האידאולוגיה של כל אחד ואחת צריכה להיות אותה אידאולוגיה לפני ואחרי נתניהו. לצערי, אני רואה שהאנשים החליפו את האידאולוגיה ב"נתניהו-לוגיה". משמאל, כל דבר שמועיל או עלול להועיל לנתניהו, ייתפס ישר כדבר שלילי ומושחת שצריך להיאבק בו; ואילו מימין, אותו דבר רק להפך.

בשורה התחתונה, אני מציע לחזור לשפיות ולחזור לענייניות. נתניהו לא עומד במרכז, אלא המדינה ואזרחיה. בואו נחשוב על טובת המדינה. 

הכותב הוא כתב משפטי ב"גלובס"

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל