גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני האיש הכי מאושר בעולם כיום? אני אחד המועמדים לתואר": ראיון עם האיש שהקים מכון לחקר האושר בקופנהגן

איך זה שהסקנדינבים כובשים פעם אחר פעם את המקומות הראשונים בדירוגי האושר העולמיים? מייק ויקינג החליט להקים את המכון לחקר האושר בקופנהגן, כדי להגיע למסקנות שיסייעו לשפר את איכות החיים של האנושות כולה ● ראיון מיוחד ל'ליידי גלובס'

 מייק ויקינג /  צילום: Chris McAndrew
מייק ויקינג / צילום: Chris McAndrew

כחבר לשעבר במחתרת הפסימיסטית הרואה באושר מצב פסיכוטי, ניגשתי בחשש מסוים לראיון עם מייק ויקינג. אחרי ולפני הכול, האיש מכהן כבר יותר משבע שנים כמנכ"ל המכון לחקר האושר בקופנהגן; מקום שהקים ותפר לעצמו על פי מידותיו, מתוך כוונה "למדוד, להבין ולחולל אושר".

ויקינג מדבר קודם כל על 'הוגה', מונח לאומי דני, שמגדיר מצב של 'חמימות נפשית', של עונג כאן ועכשיו ואמון מוחלט בסביבתך האנושית. משהו שפחות מוכר לישראלי המצוי, חובב קרבות כיסאות הפלסטיק בבתי המלון וציפוף השורות מול ניסיונות מעבר נתיבים על הכביש. כדי להגיע להוגה ממליץ ויקינג, בין השאר, להסתגר בהרים בבקתה מרוחקת עם כמה חברים טובים, לשבת סביב האח הבוערת בליל סערה מושלם, להדליק נרות בכל פינה וללעוס ממתקים.

ויקינג, 41, גם יצא לבדוק מה המכנה המשותף לאנשים המאושרים בעולם (המילה הדנית לאושר היא 'ליקה'), מה נוכל ללמוד מהמדינות המאושרות, ואיך נוכל להיות מאושרים יותר. לקורא הישראלי התפקיד שלו עשוי אולי להישמע כמו גימיק סקנדינבי מתקתק, אבל חשוב להבין: האיש עובד בזה, 24/7. הוא מייעץ בענייני אושר למדינות, ערים, ארגונים וחברות; עובד באופן צמוד עם השר לענייני אושר (יש אחד כזה) באיחוד האמירויות, עם מדינת חליסקו במקסיקו ועם בכירי העיר הדרום קוריאנית קויאנג.

בראיון ל'ליידי גלובס' הוא מסביר מדוע דנמרק מדורגת כמעט כל שנה (מתחילת הדירוג, ב-2012) במקום הראשון בדוח האושר העולמי מטעם האו"ם, למעט שנה אחת שבה 'הידרדרה' למקום השלישי. הוא נוגע גם במניעים האישיים שגרמו לו לעלות על סחרחרת האושר, ומתייחס לקשרים שבין אושר לכסף, לתרופות אנטי דיכאוניות, וגם ליכולת לשלם בשמחה מסים מטורפים.

מייק ויקינג, ניתן בכלל למדוד אושר?

"אני מאמין שכן. ניתן למדוד אושר כפי שניתן למדוד רגשות אנושיים אחרים, כמו עצב, בדידות, דיכאון ולחץ. נכון שבניגוד לכל אלה, אושר הוא רגש חיובי, אבל יש לנו כיום אמצעי מדידה ומחקר שמאפשרים לנו לדעת מתי אנשים חווים אושר, ובאיזו עוצמה הם חווים אותו".

תחום המחקר הפך מדעי?

"זה בדיוק מה שאנחנו מנסים לעשות במכון שלנו, למדוד אושר באמצעים מדעיים, כאילו היה מדד גופני כמו לחץ דם. בדומה למחקרים מדעיים שבודקים למה אנשים מסוימים חיים יותר זמן מאנשים אחרים, אנחנו מנסים להבין למה יש בעולם אנשים מאושרים יותר ומאושרים פחות. המסקנות יסייעו לנו לשפר את איכות החיים של האנושות כולה".

איך אתה מסביר את העובדה שמדינות סקנדינביה כמעט תמיד מדורגות בצמרת דירוגי האושר העולמיים?

"המדינות הללו מציעות לתושביהן תנאים טובים במיוחד לקיום חיים פחות עמוסי דאגות וחרדות, בעיקר בתחומים כמו בריאות, חינוך, השכלה, דיור בר השגה ויכולת קיום כלכלית בסיסית. צריך לזכור, עם זאת, שאנחנו מדברים על ממוצעי אושר, מה שאומר שגם במדינות סקנדינביה יש אנשים מאושרים יותר ומאושרים פחות. לכן, במקום המדינות המאושרות ביותר בעולם, אפשר להגדיר אותן גם כמדינות הכי פחות אומללות בעולם".

"הבעיה היא לא הלבד עצמו, אלא תחושת הלבד. כשאנשים רוצים להיות עם אחרים ולא יכולים, זו אומללות" /  צילום: hutterstock./ א.ס.א.פ קראייטי

מישהו לסמוך עליו

כשויקינג מדבר על אושר הוא מכוון לשלושה ממדים, שלא תמיד תלויים זה בזה. הממד הראשון הוא הממד הריגושי, הנהנתני, שבו אנחנו בוחנים איך הרגשנו אתמול או היום בבוקר, ומסיקים מכך על רמת האושר שלנו. האם היינו מדוכאים, חרדים, מודאגים? כמה צחקנו, אם בכלל? האם הרגשנו אהובים? מאושרים? פשוט ובסיסי.

בממד השני, ההכרתי, אנחנו אמורים לשאול את עצמנו האם אנחנו מסופקים מחיינו באופן כללי, ועד כמה אנחנו רחוקים או קרובים לחלומותינו הגדולים והקטנים. הממד השלישי מבוסס על הפילוסופיה של אריסטו ומכונה 'יודומוניה', מילה ביוונית עתיקה שלפיה האושר משמעו תכלית בחיים. ויקינג מדגיש כי 'ליקה' עוסק בעיקר בממד השני, ההכרתי, באנשים שמרגישים שיש להם חיים נפלאים. זה גם השם שבחר לספרו השני, שיצא לאחרונה בהוצאת מודן.

אל חקר האושר הוא הגיע לאחר שעבד בתחום הקיימות, במה שהוא מגדיר כניסיון לשפר את חייהם של אנשים באמצעים כלכליים ואקולוגיים. "אבל אז התחלתי לשים לב שקורים המון דברים בתחום של חקר האושר. שמתי לב גם שדנמרק מצטיינת שנה אחר שנה בדירוגי האושר, וחשבתי שצריך להיות מישהו שיבדוק למה זה קורה, מה הופך את העמים הסקנדינבים למאושרים יותר מעמים אחרים. עלה בדעתי שאולי אני האיש שצריך לבצע את הבדיקות.

"מצד שני, השנה הייתה 2012, העולם כולו לא סיים עדיין להתאושש מהמשבר הכלכלי הגדול, וחשבתי שאולי זה קצת מטורף להתחיל להתעסק בנושא דווקא בזמן הזה. כמעט ויתרתי, אבל אז קרה משהו ששינה הכול".

משהו טוב?

"האמת, ממש לא. מישהו שעבד איתי, שהיה למעשה המנטור שלי בעבודה, חלה פתאום מאוד. מצבו הידרדר במהירות, והוא מת בגיל 49. זה בדיוק הגיל שבו גם אמא שלי מתה. הייתי אז בן 34, רק 15 שנים משם, והתחלתי לחשוב: מה אם גם אני אחיה רק עד גיל 49? מה אני רוצה לעשות בשנים שנותרו לי? האם כדאי לי להישאר בעבודה הנוכחית שלי, שלא הייתה רעה, או שעדיף לי לפתוח מכון לחקר האושר בדנמרק? בחרתי באושר, וזו כנראה ההחלטה הכי טובה שעשיתי בחיי".

במכון לחקר האושר פירקו את מרכיבי האושר לשישה גורמים: תחושה של ביחד, בריאות, כסף, חופש, אמון ועזרה לזולת. לדברי ויקינג, לכל האנשים המאושרים יש מישהו שהם יכולים לסמוך עליו בעת צרה.

האם מישהו אחד מספיק? ובכלל: כמה חברים צריך אדם כדי להיות מאושר?

"ליחסים הבינאישיים יש חשיבות עצומה, הם למעשה המדד הטוב והאמין לקבוע האם מישהו מאושר. אם הוא שמח ביחסים הקרובים ביותר שלו, כלומר משפחה וחברים טובים, הוא כמעט תמיד יהיה גם אדם מאושר. כמה חברים נדרשים לאושר? זה מאוד אינדיבידואלי, אבל היה פעם פוליטיקאי בדנמרק שאמר, חצי בבדיחות הדעת וחצי ברצינות, שהוא רוצה לחייב בחוק שלכל אזרח בדנמרק יהיה לפחות חבר אחד טוב. אני לגמרי מסכים".

האושר אפשרי גם לבד?

"כן, חוויתי כמה מהרגעים המאושרים יותר שלי כשהייתי לבדי. הבעיה היא לא הלבד עצמו, אלא תחושת הלבד. כשאנשים רוצים להיות עם אחרים ולא יכולים, זו אומללות".

המדיה החברתית דנה אותנו להשוואות בלתי פוסקות לחיים של אחרים.

"זו אכן בעיה גדולה, אבל אנחנו יצורים חברתיים, וככאלה לא סביר שנפסיק להשוות את עצמנו לאחרים. זה מזכיר לי ניסוי שבו שאלנו אנשים האם הם מעדיפים להרוויח 50 אלף דולר בשנה במקום שבו שאר האנשים מרוויחים 25 אלף דולר בשנה; או להרוויח 100 אלף דולר, אבל במקום שבו כל השאר מרוויחים 200 אלף. הדגשנו כי בשני המקומות יוקר המחיה הוא זהה, ועדיין, יותר מ-50% העדיפו לחיות במקום הראשון ולהרוויח פחות מול אותה רמת הוצאות - אבל להרוויח יותר מסביבתם".

איך בכל זאת ניתן לצמצם את השפעת הרשת?

"אפשר להנהיג יוזמות מקומיות. לדוגמה, בניסוי שבוצע במערכת החינוך הדנית הוחלט על 'חצי שנה ללא סמארטפונים'. בתחילת הלימודים כל התלמידים הפקידו את הטלפונים שלהם, והותר להם להשתמש בהם רק שעה אחת ביום. אחרי חצי שנה נערכה הצבעה בין התלמידים האם להמשיך בסידור הזה, או להחזיר את הסמארטפונים לכולם. יותר מ-80% היו בעד להמשיך. כמובן, חשובה כאן המסה הקריטית, כי אם רק אתה נשאר בלי סמארטפון וכל החברים שלך גולשים ומדברים מסביבך, זה לא יעבוד".

לטקס יש חשיבות לא פחות מלפעולת האכילה עצמה. ארוחה עם חברים /  צילום: hutterstock./ א.ס.א.פ קראייטי

כאן משלמים מסים בכיף

בהתחשב בעובדה שתרופות אנטי דיכאוניות הפכו בשנים האחרונות לנפוצות הרבה יותר, עולה השאלה האם מדדי האושר מוטים לטובת מדינות שאזרחיהן מרבים להשתמש בתרופות אלה. "זה טוב שמדינות שונות עושות מאמצים שהתרופות הללו יהיו נגישות ובנות השגה", אומר ויקינג. "הדבר הכי חשוב שמדינות צריכות לעשות בהקשר זה הוא לנרמל את השיחה סביב התרופות האנטי דיכאוניות, לפוגג את הסטיגמה סביבן".

דרום קוריאה היא דוגמה קיצונית למדינה שהולכת דווקא בכיוון השני, ויש בה התנהלות לאומית כושלת ומזיקה בכל הנוגע לתרופות אנטי דיכאוניות.

"נכון, צריכת התרופות האלה שם נמוכה מאוד, וזה לא בגלל שאין כמעט דרום קוריאנים בדיכאון. יש כאלה, ועוד איך. למעשה, דרום קוריאה סובלת משיעור ההתאבדויות הגבוה ביותר ב-OECD. זה קורה גם משום שזו אחת המדינות התחרותיות ביותר בעולם, עם לחץ כמעט בלתי נסבל על כל אחד מאזרחיה.

"אם דיברנו על השוואות, כדאי להזכיר שהדרום קוריאנים מכורים, למשל, לניתוחים פלסטיים. מסלול הייסורים שם מתחיל בגיל צעיר, כי במדינה פועלות רק שלוש אוניברסיטאות, וכל שנה מתקיימת רק בחינה ארצית אחת להתקבל אליהן. הדרום קוריאנים בטירוף סביב הבחינה הזו, הם משנים שעות טיסה וסוגרים כבישים כדי לא להפריע לנבחנים. הכי עצוב בעיניי זה שהם סוגרים כניסות לגגות בתי הספר, כדי שתלמידים לא יקפצו אל מותם ברגעים של כישלון וייאוש".

כסף ואושר - עד כמה הקשר ביניהם חזק?

"הקשר קיים, אבל העוצמה תלויה במקום שבו אתה נמצא. בכמה מהמדינות העניות ביותר בעולם לתוספת כסף יש קשר ברור וישיר לרמה האושר האישית, אבל במדינות המפותחות, אצל אנשים מהמעמד הבינוני ומעלה, אנחנו רואים שלתוספת הכנסה יש השפעה שולית בלבד על רמת האושר".

אתה משלם 52% מס בדנמרק - ומתעקש שאין לך שום בעיה עם זה. למה?

"לי ולכ-88% מהדנים אין בעיה עם המסים הגבוהים, כי אנחנו רואים בהם השקעה באיכות החיים שלנו. זה לא מקרה שמדינות שמשקיעות בבריאות, בחינוך ובהזדמנויות שוות מדורגות גבוה בדירוגי האושר העולמיים. אנשים שם פחות מודאגים, פחות לחוצים מבחינת כלכלית ויותר מרוצים מחייהם".

כשויקינג טוען כי הדנים משלמים מסים בשמחה, הוא יודע בדיוק על מה הוא מדבר. בניגוד לישראל, שגובה מסים כמעט סקנדינבים אבל מציעה רווחה (או חוסר רווחה) כמעט אמריקאית, הדנים נהנים משבוע עבודה של 37 שעות בלבד. מי שעובד שם אחרי השעה 17:00 מקבל מבטים של אימה מהולה בחמלה, השמורים בדרך כלל לתשושי הנפש.

חופשת הלידה בדנמרק נמשכת לא פחות מ-52 שבועות, ובני הזוג רשאים לחלוק בה כרצונם. חמישה שבועות של חופשות חגים משולמות לעובדים במלואן. כמו כן, ניתן לקחת יום חופש בתשלום ביום הראשון למחלה של אחד הילדים, ושלושה מתוך ארבעה ילדים דנים נמצאים במסגרת טיפול בילדים עד גיל שלוש לפחות. ומה עם הסטודנטים? הסירו דאגה מלבכם. הם מקבלים שכר לימוד חינם ו-590 יורו מענק בחודש, נקי ממס כמובן.

האומללים מתים מוקדם

ויקינג מתאר את האושר כאינסטינקט בסיסי, שאובד לנו במהלך הדרך ונרכש שוב, עם קצת מזל, אי שם בגיל השלישי.

האם אנחנו נעשים מאושרים יותר ככל שאנחנו מבוגרים יותר?

"כל המחקרים מייצרים עקומת אושר בצורת האות U. בצעירותם, אנשים מדווחים על רמות גבוהות של אושר, וכך גם אנשים מבוגרים, אפילו זקנים. נקודת השפל של האושר היא אי שם באמצע שנות ה-40 לחיינו. כמובן, יש הבדלים בין מדינה למדינה ובין גברים לנשים, אבל ניתן לזהות כאן דפוס כלל עולמי.

"באמצע שנות ה-40 רוב האנשים חווים רמות גבוהות, יחסית, של לחץ, הן בקריירה והן בחיי המשפחה. בהמשך החיים, כשאנחנו מזדקנים, רבים כבר יותר מפוקסים על מה שחשוב להם - וזה בהחלט משפר את רמת האושר. סיבה נוספת היא שהאושר גורם לנו לחיות יותר. כלומר, רבים מהאנשים האומללים לא מגיעים בכלל לגילאים מבוגרים, וגם זה מעלה את ממוצע האושר".

האומללים מתים מוקדם, ולכן ממוצע האושר עולה?

"כן, בדיוק כך. לפעמים ממוצעים הם עניין די ציני".

אפשר להגדיר אותך כאדם המאושר ביותר בעולם?

(צוחק) "האם אני האיש הכי מאושר שחי אי פעם? כנראה שלא. עם זאת, באופן כללי אני מאוד מאושר, התמזל מזלי לעסוק במה שאני אוהב. כמובן, גם לי יש רגעים לא מאושרים, גם אני חווה עצב, תסכול ולחץ. זה חלק מהחוויה האנושית, אין חיים שמלאים אך ורק באושר. האם כיום אני האיש הכי מאושר בעולם? אני אחד המועמדים לתואר".

"הכול מתנהל בקבוצות"

קתרין, 31, היא עיתונאית דנית שמתגוררת זה כשנתיים בירושלים. כמי שרוב חייה התגוררה בדנמרק, היא מספרת שלעובדה שמדובר במדינת רווחה, "יש השפעה עצומה על מצבם הנפשי של אזרחיה. היעדר חששות כלכליים יומיומיים אולי לא הופך אנשים למאושרים, אבל בוודאות מוריד את רמות החרדה שלהם".
ויקינג מדבר על החברותא הדנית, אבל לא כל כך קל להשיג חברים חדשים בדנמרק, או להיכנס למעגלים חברתיים קיימים.

"לרוב האנשים בדנמרק יש חברים שהולכים איתם הרבה מאוד שנים אחורה, עד רמת בית הספר היסודי, אפילו גן הילדים. אם אתה בא מבחוץ ואין לך היסטוריה משותפת כזו, יכול להיות קצת מאתגר לרכוש חברים חדשים. לכן, במקרים רבים רואים שאנשים ממדינות זרות מתחברים לאנשים שגם באו ממדינה אחרת.

"החברה הדנית סגורה מאוד, זו לא מדינה שאתה יכול לצאת בה לבית קפה או מסעדה ולהתחיל לדבר עם אנשים. אנשים יוצאים לבילוי בקבוצות, הכול מתנהל בקבוצות. אם יש פתיחות לתקשורת עם אנשים חדשים, היא נעשית באופן מהוסס והדרגתי".

איפה התא המשפחתי יותר חזק, בדנמרק או בישראל?

"מניסיוני, במשפחות ישראליות יש יותר קרבה מאשר ברוב המשפחות בדנמרק. כשאני נוסעת למשפחה של בעלי ואנחנו יושבים שם שעות יחד, צופים בטלוויזיה ואוכלים - בשבילי זה 'הוגה' לגמרי. אני לא זקוקה לנרות או לסופה מחוץ לבית.

"בכלל, ה'הוגה' הוא במידה רבה פועל יוצא של מזג האוויר הקר והקודר שקיים בדנמרק רוב השנה. במזג אוויר כזה ברור שבא לך להתכרבל בבית מול האח לאור נרות, ולאכול ממתקים ועוגות. בישראל, לעומת זאת, בא לך לצאת החוצה ולשתות בירה. תחושת הביחד הכי חשובה בהוגה, ואותה ניתן להשיג גם ב-30 מעלות בצל".

אז הקנאה הישראלית ביכולת להשיג 'הוגה' ו'ליקה' אינה במקומה?

"לדעתי היא מבטאת כמיהה לחברה אחרת, עם שעות עבודה נוחות הרבה יותר ותנאים סוציאליים הרבה יותר טובים, בלי בלגן. לאחרונה שמתי לב שבביקורים שלי בדנמרק אנשים תמיד משתיקים אותי ברכבת, כשאני מדברת בטלפון. התחלתי לדבר בקול הרבה יותר חזק ורם מאז שאני בישראל. בדנמרק תמיד שקט כל כך בכל מקום".

עוד כתבות

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

רחוב בפריז / צילום: Shutterstock

שיקום יערות, ריטריט לגיל המעבר או אמנות בחשכה: החופשות שלא חשבתם עליהן

אל מול הנופשים האינסטגרמיים, שכוללים ריזורטים מפנקים, אוכל מהוקצע ונופים מרהיבים, התפתחה לה תיירות שאולי מצטלמת פחות טוב, אבל מחברת אותנו יותר לעצמנו ● מחופשה שכולה ברכבת, דרך טיול שמעודד אתכם להספיק כמה שפחות ועד היעדים שבהם תצטרכו להחזיר ערך למקומיים ● שמונה הצעות

זום גלובלי / צילום: AP

הודו עושה היסטוריה, והתחנה הגרעינית שחוזרת לפעול ביפן

הודו עשתה היסטוריה ושיגרה לחלל את לוויין התקשורת המסחרי הכבד בעולם ● תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביפן שבה לפעול אחרי יותר מעשור ● ובהונדורס המועמד של טראמפ זכה בבחירות - ועורר טענות לזיוף • זום גלובלי, מדור חדש

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ

במחיר של 230 אלף שקל: הפלאג-אין שמציג טווח חשמלי כמעט כפול מהממוצע

לינק אנד קו הסינית, חברה אחות של וולבו, מציגה קרוס-אובר גדול ומפואר עם סוללה מסיבית וטווח חשמלי רציני, במחיר כניסה מרשים ● היא עדיין לא מלוטשת מבחינה דינמית, כמו מותגי הפרימיום האירופיים, אך מציעה יחס תמורה לכסף שעליו היצרנים המערביים יכולים רק לחלום

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה