גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת בונה: תובנות מהפיקוח על שירותי ניירות הערך בישראל

באוגוסט האחרון פרסמה רשות ני"ע חוזר המאגד תובנות שעלו מביקורות על פעולות בעלי הרישיון ב-10 השנים האחרונות ● זוהי הזדמנות לראות את התפתחות התעשייה מנקודת המבט של הרגולטור, ואף ללמוד כמה היבטים שעשויים להיות רלוונטיים גם כיום

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי
רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

"מקבץ תובנות מביקורות" הוא קובץ ששלחה רשות ניירות ערך למפוקחים שלה, שבו היא מפרטת כמה ממצאים שעל בסיסם גובשו תובנות בסוגיות שונות, הנוגעות לפעילותם של בעלי רישיון.

אם מבחינת הגופים המפוקחים נשמע כי קריאת הקובץ מייצרת שמחת חיים של קערת כוסמת, זה רחוק מאוד מכך. הדוחות התקופתיים האלה פועלים בשטח האפור שבין ביקורת לחומר למידה מטעויות, ולזכות הרשות חייבים לציין שהיא לא סתם נותנת במה לליקויים של נותני שירות, אלא ממש מסבירה איך נכון לנהוג, וגם את הנימוקים וההיגיון העומדים מאחורי התקנות והדרישות של הרשות מנותני השירות.

מכיוון שלא הצלחתי למצוא אזכורים למסמך שיצא בתחילת אוגוסט, אנסה במסגרת כמות המלים המוגבלת כאן לדוג שלושה נושאים ממסמך המקיף כ-55 עמודים, 19 נושאים ו-56 תתי-נושאים, ולגעת יותר בנושאי הקשר יצרן-צרכן ופחות בחובות הכלליים של בעלי הרישיון (נוהלי עבודה, ממשל תאגידי, הלבנת הון ותקשורת עם הרשות). לא מדובר כמובן בדוח שמצייר את התעשייה בכל מיני צבעים, אלא במקור מידע המשמש ללמידה לשיפור כשלים.

ליקויים בתהליך קליטת הלקוח

בתהליך קליטת הלקוח, הוצגו בעבר ממצאים מעניינים, הנוגעים לנושא שיווק ההשקעות על ידי סוכני ביטוח או משווקים פנסיוניים - ורלוונטיים גם כיום. לעתים הסוכנים מייצרים מפגש בשיטת "הסרט הנע" בין הלקוח המיועד לכמה בתי ההשקעות, ולאחריו נקבעת החברה המנהלת. מבחינת הלקוח, הוא עובר סוג של מיון ראשוני אצל הסוכן, ולאחר מכן מתחיל בתהליך המפגשים, שעשוי להיות מסורבל; ואז, ברגע שבית ההשקעות נבחר, הלקוח כבר מסרב לעבור מחדש את תהליך בירור הצרכים מול בית ההשקעות. כך נמנע בירור צרכים מלא, דווקא במפגש החשוב של פתיחת תיק מול הגורם המנהל.

במקרה צדדי בהקשר זה, חברת תיקים מנהלת אף גיירה לחומרה את גלגול האחריות, וחתמה הסכם שבו בירור הצרכים הראשוני ללקוח מוטל על החברה המשווקת. מובן שהדברים האלה אינם מתיישבים עם הוראות חוק הייעוץ, וצריך להיות מובן לכל כי בירור צורכי הלקוח חייב להיעשות רק על ידי בעל רישיון בחברה המנהלת שעמה מתקשר הלקוח בהסכם, ושאף אחד משני הצדדים לא יחטט באפים לא לו.

חשיבותו של הליך בירור הצרכים מבחינת הרשות אינה באה לידי ביטוי רק בקשר משווק חיצוני-מנהל, אלא גם בקשר הלקוח עם משווק ההשקעות בתוך בית ההשקעות. הרשות מציינת מקרה שבו משווק ההשקעות של החברה המנהלת אמר ללקוח שהליך בירור הצרכים מהווה מעין חותמת גומי לחברה, לאחר שנקבעה כבר מדיניות ההשקעות ודרגת הסיכון המומלצת. באופן אירוני, אותו משווק הוסיף כי בירור הצרכים נעשה רק כדי לעמוד בביקורת, אם תיערך - בלי לתאר שבאותו רגע הוא חתם על חוזה שבו הוא יככב באותו דוח ביקורת מתישהו בתחילת העשור.

אגב, בהרבה מאוד מקרים ומקומות אותו משווק בהחלט צודק, וכתבתי על כך לא פעם בשנתיים האחרונות במאמרי ב"גלובס". בערך כ-2.5 עמודים בממוצע מוקדשים לאפיון צורכי הלקוח וקביעת רמת הסיכון בהסכמים של בתי ההשקעות. ספרתי גם סביב 13 שאלות בממוצע באותו נספח אפיון צרכים. אל תטעו: בגדול, תהליך בירור צורכי ההשקעה הוא לא יותר מחלוקה גסה של לקוחות למסלולים השונים על בסיס מכנה משותף, ולאחריו נכנסים רוב הלקוחות למסלול הטייס האוטומטי בפרופילי סיכון ההשקעות השונים. אבל יחד עם זאת, צריך להכיר בעובדה שאין כל דרך אחרת שבה ניתן לנהל עשרות אלפי לקוחות באותו בית השקעות בלי לנהל אותם על בסיס מכנה משותף, אף שהמוצר נתפס אצלם כייחודי ומיועד רק להם. נוסף על כך, מעבר ללמידה על סיבולת הסיכון של הלקוח, בירור הצרכים מאפשר להתאים את הציפיות של הצרכן ליכולת נותן השירות לייצר תשואות בתוך מסגרת השירות.

המלצות הרשות במערך היועצים

מהתיקים המנוהלים נעשה קפיצה לאלה המיועצים על ידי יועצי ההשקעות. גם פה, הלכתי אל הטייס האוטומטי המאפיין לעתים (ואצל חלק מהיועצים) את מערך הייעוץ. בביקורת שנערכה בתאגיד בנקאי בעבר, נמצא כי תרשומת השיחות לא שיקפה את מהלך הייעוץ. נמצא כי בלא מעט מקרים יועצי ההשקעות או מערכות המחשוב של הבנק הוסיפו לתרשומת השיחה באופן אוטומטי משפטים מובנים מתוך המערכת הממוחשבת, הערות מובנות שלא נאמרו בשיחת הייעוץ, ולפעמים הנאמר בהן כלל לא היה רלוונטי.

בחרתי לגעת בנקודה שנשמעת לא מהותית, כמו תרשומת שיחה, מכיוון שלדעתי, היא מייצגת בחלקים לא קטנים את כלל מערכת הייעוץ הבנקאית, בעיקר ללקוחות ה- Retail - רוחביות וכלליות. התלות הזו ברוחביות הופכת תחום ענק כמו השקעות, עם מגוון דעות, רעיונות, מכשירים, שילובים ועוד, שהם נחלת המקצועיות של התעשייה, למשהו אפור ומובנה, שבא לידי ביטוי בדוח הרשות לא רק בתרשומת השיחה, אלא לדוגמה גם בטעות יותר מהותית, כמו קרן נאמנות שהוגדרה במערכת הייעוץ בשגגה, שלא על פי מדיניות ההשקעות שלה. כתוצאה משיוך לקוי של הקרן, מעניין לחשוב כמה רוחביות הניהול גרמה להמלצה של הקרן ללקוחות בלי שתהיה התאמה בין הקרן למאפייני הלקוח.

וזה לא נגמר כאן. הרוחביות הזאת עלולה לטשטש גם את חובת הזהירות שבה מחויב היועץ, מעבר לשימוש שלו במערכות הבנק. בדוגמה מסוימת נמצא יועץ השקעות שהמליץ ללקוח להשקיע 75% משווי הפורטפוליו באג"ח קונצרניות מסוימות. אני רוצה להניח כי למרות ההמלצה חסרת הפיזור בעליל, כנראה נרכש הנייר מתוך מטרה להגיע לפדיונו - רק שהתייחסות לסיכון חדלות פירעון נעדרה מההמלצה. ובמצב כזה, אם חלילה הסיכון מתממש, ירידות ערך התיק בדרך יהיו צ'יפס ביחס למה שעוד ירד לטמיון בחדלות פירעון. משקיע צריך לדעת את זה. אבל לעתים, כשהנייר "מומלץ" על ידי המערכת, עשויה להיווצר תחושה שזה מספיק.

טיפול בניגודי עניינים

הנה תחום נרחב ביותר, ואני מזכיר שלא מדובר בסטארט-אפ מקומי. ניגודי עניינים הם חלק מהחיים, ובוודאי שבתחום ניהול תיקי ההשקעות. משימוש לא נכון בחשבונות המפצלים, ועד לקבלת החזרי עמלות בגין פעולות בתיק המנוהל של לקוח, שאינן עמלות קנייה ומכירה.

השאלה היא איך היצרנים ניגשו כדי לטפל בניגודי העניינים האלה מול מקבלי השירות. שני היבטים מעניינים שבחרתי, נוגעים האחד לחברה מנהלת והשני לתאגיד מייעץ. במקרה הראשון, הייתה התייחסות שתגמול המשווקים בחברה מנהלת היה מבוסס על דמי הניהול האפקטיביים (כולל קרנות נאמנות) הנגבים מהלקוח. איפה הניגוד? במצב כזה, החברה המנהלת למעשה מעודדת את המשווקים שלה לנתב את הלקוחות החדשים למסלולים הרווחיים יותר. מהם המסלולים הרווחיים יותר? נכון, התנודתיים והמסוכנים יותר. כדי להבין את הנקודה, מספיק לראות מהם דמי הניהול הממוצעים הנגבים על קרן נאמנות מנייתית ביחס לדמי הניהול הנגבים לקרן אג"חית באותו הבית.

ומה בתאגיד המייעץ? על הניגוד המבני הקיים בין טובת הבנק, טובת היועץ וטובת הלקוח נשפכו המון מלים. כשבנק דורש מהסניפים שלו לעמוד ביעדי רווחיות, ואלה מגלגלים את הדרישות לעובדי הסניף ובתוכם יועצי ההשקעות, בין השאר, כדי להגדיל את הכנסות הסניף על ידי ביצוע פעולות שעליהן נגבים עמלות - ניגוד העניינים חוצה באותה שנייה את הקו המפריד בין פוטנציאל לניגוד - להבטחה שמתממשת.

בדוח הממצאים שפרסמה, מצאה רשות ניירות ערך לדווח דווקא על פתרון שפגשה בתאגידים הבנקאיים, שמתמודד היטב עם חוק הייעוץ (אף שהוא לא היחיד). מדובר בפתרון שבו היועצים נהפכו הלכה למעשה ליחידה כלכלית נפרדת, ואינם מהווים חלק מהיחידות בסניפים - כך שבעת מדידת פעילות הסניף והיקף הכנסתו, מובאים בחשבון כלל עובדי הסניף, ללא מערך הייעוץ.

"בצורה זאת לא מופעל לחץ (גלוי או סמוי) מצד חבריהם לעבודה של יועצי ההשקעות להגדיל את היקף הפעילות המיועצת, ולא נוצר מהמדידה כשלעצמה פוטנציאל של ניגוד עניינים מובנה בין טובת הבנק לבין טובת הלקוח" (מתוך מסמך הרשות). 

הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה