גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה החרמת הטלפונים של דוברי נתניהו מסעירה אותנו כל-כך

נדמה כי החרמת הטלפונים של אוריך וגולן הייתה מרגשת במיוחד כי היא חשפה את הפוזיציה האנושית העמוקה יותר של הזמן הזה, והיא מעבר לימין או שמאל ונתניהו כן או לא. הפוזיציה הזו היא כל אחד מאיתנו, ללא הבדל דת, גזע ומין

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א.

סערת החרמת הטלפונים של דובר הליכוד יונתן אוריך ומנהל קמפיין המפלגה עופר גולן על ידי המשטרה ריגשה את כולנו השבוע, ולא בכדי; נדמה שהמכשירים המוחרמים הצליחו לגעת בעצב חשוף בנשמה כל אחת ואחד מאיתנו. מספיק להיווכח בעוצמת התגובות, שהגיעו בעיקר מצד ימין, כמו שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' שקצת הסתבך עם דימוי חצי אפוי שהביא מהמשרד וטען כי "החרמת הטלפונים היא חצייה מפחידה של קו אדום בוהק מכל בחינה שהיא".

השמאל, ברובו, נדם הפעם. ככה זה כשהכל מהפוזיציה (מילה שנואה!): החברים שמזדעזעים היום עד עמקי נשמתם מהפרת הפרטיות החמורה, דרשו רק אתמול לחשוף את תכולת הסלולרי המלאה של גנץ אל מול פני האומה, ואלה ששותקים היום זעקו אתמול כשפחות התאים להם - כל זה מוכר וידוע ועגום עד מאוד.

מבין שלל המגיבים הייתה זו דווקא שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד, לא בדיוק האדם עם הלשון הכי ציורית בכנסת, שהתעלתה על כולם וחשפה את יכולותיה כמשוררת רגישה אך יחד עם זאת עזת מבע: "המכשיר הסלולרי", כתבה בעמוד הפייסבוק שלה, "הוא העולם הפנימי שלנו. עולמנו האישי. כל סודותינו. הקשרים שלנו. המשפחה שלנו. החברים שלנו. לקחת לאדם את הסלולרי ולהחרים אותו זה כמו להפשיט אדם". עם לחן טוב, יש לנו פה להיט לפסטיגל.

כמו שקד, גם יאיר נתניהו ידע לקחת אותנו איתו לסיור דמיון מודרך בתוך מה שאמור להיות הסיוט הכי גדול של האדם היום: "‏תחשבו על כל מה שיש בפלאפון שלכם", כתב (נסו להעלות בעיני רוחכם צלילים מרגיעים של חלילי רוח מגיעים אליכם מרחוק), "על כל מה שיש בוואטסאפ, בתמונות, באינסטגרם, אולי סרטונים אינטימיים, אולי סתם סודות. תדמיינו שמאות אנשים זרים מחטטים לכם בפלאפון באופן חופשי". מאות אנשים, ועוד זרים, איך אפשר שלא להצטמרר? נתניהו הבן טען שישראל היא דיקטטורה אבל אביו, ראש הממשלה, הצליח כמו תמיד להרגיע את האווירה, להקטין את הלהבות ולקרר את הרוחות כשהגדיר את החרמת הטלפונים כ"פיגוע בדמוקרטיה".

ב.

אז נכון שהכל מהפוזיציה, אבל נדמה שסערת החרמת הטלפונים השבוע הייתה מרגשת במיוחד כי היא חשפה את הפוזיציה האנושית העמוקה יותר של הזמן הזה, והיא מעבר לימין או שמאל ונתניהו כן או לא, והפוזיציה הזו היא כל אחד מאיתנו, ללא הבדל דת, גזע ומין, כשהוא צמוד לטלפון, מרים את הראש מהמסך פעם בכמה זמן, אומר לעצמו, תראה את כולם, הם כל הזמן בטלפון - וחוזר לטלפון, רק כדי שאדם אחר ירים את ראשו לרגע, יגיד לעצמו שכולם בטלפון וחוזר חלילה.

כך צריך לקרוא את שקד, נתניהו הבן ואחרים: זו לא רק הגנה על המחנה, על הגוש, על המנהיג, על העיקרון - זה שאנשים פשוט מתים מפחד שייקחו להם את הטלפון. אנחנו מדמיינים את אוריך וגולן בלי הטלפונים שלהם ואלוהים יודע שלא היינו רוצים להתחלף איתם - מה הם עושים כל היום? על מה הם חושבים? איך הם מגיעים ממקום למקום? מה עם כל הקשרים, המשפחה, הסודות והסרטונים שהופכים אדם לאדם? שימו לב לגישות השונות: בשביל נתניהו הבן הטלפון הוא סודות, בשביל שקד השרה הטלפון הוא מעין בגד שמכסה אותך מהעולם, אבל נשיאת בית המשפט העליון לשעבר מרים נאור הלכה הכי רחוק: בשבילה הטלפון הוא הבית, הוא הנפש. "להיכנס לבנאדם לטלפון", כתבה לפני כשנתיים,"זה להיכנס עמוק לנשמה, הרבה יותר מאשר להיכנס לבית". וואו, משפט מפחיד למדי. אבל כבר מפחיד מדי, נכון? על גבול ההפרזה. לא יודע מה אתכם, אני הייתי מעדיף מאה שוטרים בטלפון על פני שוטר אחד בסלון. מוזר שאזרח חביב ושומר חוק כמוני בכלל צריך להעסיק את עצמו בתרחישים משונים כגון אלו, אבל שטיפת המוח עובדת, כמו שאומרים לנו כל היום - היום זה אוריך ומחר זה אני.

או בגרסה המשודרגת: היום זה הטלפון של אוריך ומחר זה הטלפון שלי.

נפש סלולרי הומיה / איור: תמיר שפר

ג.

הרגע המדויק בו הצליחו הטלפונים המוחרמים של אוריך והשני לגעת בלב-ליבו של אותו עצב חשוף בנשמה שהוזכר מקודם היה כשקראתי את הודעת המשטרה שחזרה והבהירה שהטלפונים לא נפתחו בידי החוקרים והם עדיין מוחזקים במעטפה סגורה.

ההודעה הזו הכניסה אותי ללחץ; לא יכולתי שלא לדמיין את הטלפון של אוריך, ואז את הטלפון של השני, ואז את הטלפון שלי - ואת הטלפון של כולנו - מוחזק ככל הנראה לבדו, מופרד מהמכשיר של חברו, במעטפה סגורה (בטח מהמעטפות המרופדות האלה שעושות לו תחושה שהוא בבית משוגעים), בתחתית מגירה, בארון חלוד, בחדר חשוך, במרתף נעול, עם סוללה מרוקנת, ללא מטען, בלי בלוטות' להתחבר אליו, רחוק מכל ווי-פיי, לא יודע מה קורה בטוויטר, לא שומע מה חדש באינסטגרם, אם ואטסאפ נשלח הוא לא יודע, אם מישהו התקשר הוא לא שומע. איפה האו"ם? איפה רופאים לזכויות הסלולר? איפה כל יפי הנפש? ואלה רק המכשירים המפורסמים שהוחרמו השבוע; אני קורא שבכל שנה מחרימה המשטרה אלפי מכשירים ששוכבים להם כבויים כמו נשמות אבודות, עותקים לא מעודכנים של העצמי, ואיש אפילו לא שמע עליהם או יודע מה עלה בגורלם - אולי תפסה בהם הקורוזיה?

זה רק טלפון, אני יודע, אבל אני לא יכול שלא לעצום את העיניים, לנשום עמוק ולדמיין את עצמי בתור הטלפון שלי. טלפון סלולרי יכול לעשות הרבה דברים, אתם יודעים את זה טוב מאוד, אבל אף טלפון - משוכלל ככל שיהיה - לא יצליח לעולם לברוח מתוך מעטפה, בטח לא כשהיא סגורה. אז הנה אני במעטפה הסגורה שבארון החלוד בחדר החשוך שבמרתף הנעול אי שם, מנסה שוב ושוב ללא הצלחה ליצור קשר אחרון עם העולם, לצלצל, ואז לרטוט ואז פחות, ואז, כששארית הכוחות אוזלים מהסוללה המרוקנת פשוט לחדול, לוותר, להיכבות.

לאף טלפון לא מגיע לעבור דבר כזה, ולא חשוב לאיזה מחנה הוא שייך וכמה אינצ'ים יש לו במסך. כחברה, אסור לנו להשלים עם מצב בו טלפונים מהדור השלישי והרביעי מקבלים יחס שהיה שמור לערבים בלבד.

ד.

ואולי בכלל אנחנו עושים להם טובה, לאוריך ולחבר השני. כל-כך הרבה מחקרים חזרו והוכיחו את הנזקים השונים שנגרמים מהטלפון הסלולרי, בכל התחומים כמעט; בריאותיים, נפשיים, קוגניטיביים, משפחתיים, זוגיים, מה לא. גרוע יותר מסיגריות, ממכר יותר מסמים, טיפשי יותר מתוכניות בוקר. כדאי לכם לראות את הסרט המומלץ "הקרב על המוח" שביים ידידי דרור גלוברמן (באתר מאקו), שם נידונים הדברים.

כן, כנראה שבכלל עשינו להם טובה, לאוריך ולשני, ששחררנו אותם, ולו לכמה ימים מכבלי הסלולרי, שמחזיק אותנו קצר כל-כך; בין 75% ל-96% מהאנשים לוקחים את הטלפון איתם גם לשירותים. אוריך עצמו התגאה בזה שהוא מצייץ מחדר הכיסא, לא יודע מה עם השני. כל-כך הרבה תכונות נלוזות והתנהגויות תמוהות יש לי, והנה אחת שאין לי - אף פעם לא הבנתי את הדבר הזה, בחיי: לא רק בקטע טכנולוגי, הרי גם לפני הסלולרי אנשים היו לוקחים לשירותים עיתונים וספרים - מה הקטע? עד כדי כך אתם לא יכולים להיות עם עצמכם?

בואו לא נשכח שהאסלה בשירותים היא בדיוק כמו התהום של ניטשה: אם תסתכל עליה, היא תסתכל עליך בחזרה - על כחמישית מהטלפונים הסלולרים אפשר למצוא חלקיקים צואתיים. בדיוק ככה.

אין מה לומר, צדקה איילת שקד: הטלפון הסלולרי הוא באמת העולם הפנימי שלנו.

עוד כתבות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי