גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באקו עם גורדי השחקים המעוצבים שלה היא לא אזרבייג'ן, כמו שניו יורק היא לא ארה"ב

אזרבייג'ן הפכה ליעד פופולרי, בעיקר עיר הבירה באקו ● אבל במרחק לא רב מעיר גורדי השחקים המודרנית יש הרים גבוהים, כפרים נידחים, ארמונות עתיקים וגם ספא ייחודי: מרחצאות נפט

העיר שאקי שבתיה פזורים על המדרון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
העיר שאקי שבתיה פזורים על המדרון / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

שלוש ילדות לבושות באפודות ובכובעי צמר מקושטים בפרחים סרוגים צבעוניים, יצאו בסקרנות מבוישת כדי לקבל את פניי. בבת אחת הן הפכו לכתמי צבע עזים על רקע הנוף האפרורי, הקודר משהו, של חינאליק (Khinalug) שבאזרבייג'ן. בתי הכפר המבודד, שעונה לתואר "הכפר הגבוה בקווקז" (2,350 מטר), מקובצים בראשה של פסגה עגולה המוקפת שיאי גובה מחודדים וגבוהים ממנה, שלג נאחז בראשיהם. דרך אחת, מרטיטה, מובילה ממרגלות ההרים אל הכפר, במעלה ערוץ צר ושוצף ולאורך שפתם המתפתלת של מצוקים. חלק ניכר מהשנה, הדרך חסומה במעטה כבד של שלג ומותירה את הכפר הזעיר בבידוד מוחלט. עד היום מתפרנסים תושבי המקום מגידול בעלי חיים בכרי המרעה המתגלים מדי אביב, עם הפשרת השלגים, מאריגת צמר ומייצור דבש עונתי, אלא שקשה לדמיין עד כמה אכזרי כאן החורף.

כיום תושבי הכפר מוסלמים סונים, אלא שהם עדיין משמרים מנהגים ייחודיים מהתקופה שלפני התאסלמותם, הנוגעים לחילופי העונות ולטקסי חתונות והלוויות. גם שפתם שונה ואינה מדוברת בשום מקום אחר באזרבייג'ן. בעבר, היו בקווקז כפרים מבודדים רבים. בתקופה המודרנית ננטשו רבים מהם, ואל חלקם מובילות כיום דרכי אספלט. חינאליק, שנטוע בתוך הוד קדומים, משמר עדיין במשהו את הניחוח הקדום הזה.
כפר נוסף, שונה באופיו מחינאליק, שהשתמר אף הוא במתכונתו הקדומה, הוא לאהיץ' (Lahich) שנחבא בדרום הרכס, במעלה קניון צר. רק בשנת 2013 נפרצה דרך רחבה אליו וחילצה אותו מבידודו. בתיו הקדומים של הכפר, שנעשה מתויר למדי, שומרו וגם מלאכתם המסורתית של רבים מהתושבים: ריקוע צלחות, קנקנים וקערות נחושת.

כפר היהודים ההרריים

הדרך אל חינאליק חולפת דרך העיירה קובה (Quba). בסמוך אליה נמצא הכפר קרמיזי קסבה שבנוי לאורך גדת נהר ומכונה גם "העיר האדומה", מעוזם של "היהודים ההרריים" והיישוב היחיד מחוץ לישראל שלפחות עד לאחרונה היו כל תושביו יהודים. הכינוי "יהודים הרריים" מתייחס אל היהודים הדוברים ניב פרסי שחיו במזרח הקווקז בתחומי אזרבייג'ן, דגסטאן וצ'צ'ניה. הרוסים הם אלה שהעניקו להם אותו, בעקבות כיבושיהם בקווקז בתחילת המאה ה-19.

עד נפילת ברית המועצות, חיו במקום קרוב ל-20 אלף איש. כיום נותרו בו מעט יותר מ-3,000. רובם רק מחזיקים בו רכוש, אך בפועל חיים ברוסיה השכנה ובמדינות אחרות. בכפר כמה בתי כנסת, אלא שגם בשבתות ובחגים מעטים פוקדים אותם. בתי המגורים, שרובם לא מאוכלסים, הם בתי מידות אקסטרווגנטיים להחריד, מוקפים חומות גבוהות ומסוגרים מאחורי שערי ברזל ענקיים.

העיירה הזעירה נפטלאן (Naftalan) נמצאת קילומטרים ספורים מהגבול המתוח עם חבל נַגוֹרְנוֹ קַרָבָּאך, חבל ארץ השנוי במחלוקת בין אזרבייג'ן לארמניה, שהקרבות שניטשו בו בין השתיים אחרי התפרקות ברית המועצות פרנסו הרבה מהדורות חדשות בשנות ה-90. תושבי החבל, ש-95% מהם ארמנים נוצרים, רצו להתנתק משכניהם, האזרים המוסלמים. אנשי החבל רואים את עצמם כישות מדינית עצמאית, אבל עד היום לא זכו להכרה משום גוף מדיני בעולם, כולל ארמניה, השולטת בעצם באזור מאז שוך הקרבות.

אלא שלא רק הפוליטיקה מעניינת כאן. מאז שנות ה-40 של המאה ה-20 נודע המקום בסגולות המרפא הייחודיות של הנפט שהתגלה בו. הראשונים לטבול בנוזל השחור והשמנוני היו תושבי המקום, שתיארו את הטבילות כמרפאות מחלות ופציעות, מרעננות, ממריצות את הגוף ומחדדות את התודעה.

הכפר לאהיץ' ששמר על הפרנסה המסורתית של תושביו, ריקוע כלי נחושת / צילום: יותם יעקובסון

במרוצת הזמן, הלכו והצטברו סיפורים על נכים שטבלו בנפט, נרפאו והותירו את קביהם מאחור. מסופר שרופאים גרמניים שהגיעו באותו זמן לנפטלאן לקחו דגימות מהנפט, חקרו אותו ומצאו שהוא מאפשר ריפוי של מחלות ופציעות. מה שהחל כקוריוז, הפך בברית המועצות לדעה רווחת. מהר מאוד הוקמו בנפטלאן בתי הבראה גדולים, ומבקשי מרפא נקבצו ובאו לכאן מכל רחבי ברית המועצות. באותם ימים, הנופש כלל עמידה בלוחות זמנים שחייבו את הנופש/ת מבוקר עד לילה. שיטת הטיפול, שכיום מקדימה אותה בדיקה רפואית הכוללת אקו-לב, מורכבת מסדרת טבילות יומיות באמבט, שממולא עד שפתו בנפט גולמי חמים.

המטופלים נכנסים בעירום אל חדר פרטי שבו אמבט נפט ושוקעים בו עד צוואר למשך 20 דקות. בתום הטבילה נעזרים המטופלים בבלן כדי להיחלץ מהנוזל השמנוני מבלי להחליק. בעזרת סכין מתכת קהה מוסר רוב הנפט מהגוף. השאר מוספג במגבות נייר ואחר כך מוסר במקלחת ממושכת.

עם קריסת ברית המועצות והמלחמה בין אזרבייג'ן לארמניה בנגורנו קרבאך, ננטשו הסנטוריומים ואיש לא פקד אותם. בשנים האחרונות נקנו המבנים המתפוררים על-ידי אילי הון שהפכו אותם למלונות מודרניים ומבהיקים. זרם הנופשים מחפשי המזור מגיע כיום ממדינות חבר העמים, מזרח אירופה ואף ממדינות ערב. המזון לא מוגש בצלחות על-ידי מלצריות חמוצות סבר בסגנון הסובייטי, אלא בבופה עשיר במיוחד. אין גם זכר ללוחות הזמנים המחייבים.

ארמונו של החאן

דרך צרה בשולי יער מתפתלת במעלה מדרון אל עבר התצפית על שאקי (Shaki), שבתיה הטובלים בירק נראים פרוסים למרגלות ההרים. לאורך הדרך שני מונומנטים לזכר אירועים שצרובים בלב האומה האזרבייג'נית: אנדרטה לזכר חללי מלחמת העולם השנייה ואנדרטה לזכר המלחמה בנגורנו. לצד האנדרטה לזכר הנופלים בקרבאך נכתב: "מרטירים לא מתים וארצנו לא תיפרד".

שאקי הפכה לבירת ממלכה עצמאית בשנת 1743. בסמוך אליה חלפה "דרך המשי", נתיב הסחר הבינלאומי שחצה את הקווקז ממזרח למערב. תושביה התפרנסו מגידול זחלי משי, מטוויית חוטים, ממלאכות יד שונות וממסחר. בלבה של העיר שכיות חמדה: מסגדים, מדרסות (בתי מדרש אסלמיים) וכמה חאנ'ים - פונדקי דרכים גדולים שכיום הוסבו למלונות.

הכותב באמבט הנפט/ צילום: יותם יעקובסון

גולת הכותרת היא ארמון החאן. הוא נבנה במאה ה-18 בידי חוסיין חאן, נכדו של מייסד השושלת המקומית. חלונותיו עשויים סבכות עץ משובצות זכוכיות צבעוניות שגורמות לקרני האור ליצור על רצפתו וקירותיו דוגמת קלידוסקופ. בתום הבנייה, שאל החאן את האדריכל אם הוא יכול להקים מבנה יפה מזה. כשהשיב האדריכל בחיוב - החאן הרג אותו.

מבפנים, הארמון מקושט מהרצפה ועד התקרה בעושר נפלא של ציורים בהשפעה פרסית: אירוסים (המסמלים היכל לנפש, והפרח שהיה אהוב על המלך), כדים ועצים המסמלים שפע וחיים, טווסים, פסיונים, סצנות קרב ועוד. מוטיב חוזר הוא חיה היברידית, שלה רעמת אריה וזנב דרקון, המסמלת את עלי אבן טלאב, אחד מהח'ליפים הראשונים ואבי האסלאם השיעי שמוכר גם בכינויו "אסד-י אללה" (האריה של אללה).
סביב שאקי פזורות כנסיות קדומות רבות, עדות לכך שהאסלאם ירש את המרחב מהנצרות המזרחית. במדינה ישנן כנסיות גיאורגיות, ארמניות ואחרות, חלקן קדומות מאוד.

גויגול, "האגם הכחול" / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

גנג'ה (Ganja) היא העיר השנייה בגודלה באזרבייג'ן. היא הוקמה על-ידי מושל מוסלמי במאה ה-9 לספירה. על-פי האגדה, הוא שמע בת קול שגילתה את אוזנו כי אוצר גדול (גנג', פרסית) טמון באדמה. האוצר לא נמצא, אך היה למקור שמה של העיר, שידעה תקופות של שגשוג לצד גלי הרס. פעמיים חרבה העיר ברעידות אדמה קשות. כמו המרחב כולו, החליפה העיר ידיים בין שליטים מקומיים, פרסים, ארמנים, גיאורגים, מונגולים ורוסים. חלק מהתקופות הללו ניכרות באדריכלות המקומית, ששיאה בכיכר המרכזית של העיר - שילוב מתמיה בין תקופות וסגנונות: רוסי, מוסלמי ומבנה הפילהרמונית החדש שבנוי בסגנון בארוקי מצועצע. בקרבת הכיכר המרכזית ניצב פסלו של המשורר הדגול שנולד בה ניזאמי (מאות 13-12)שהתפרסם בין השאר בשל יצירתו "לילא ומג'נון".

לא רחוק מהעיר נמצא אחד המתחמים המוסלמים המקודשים ביותר במדינה: אימאם זדה (Imamzadeh), מקום קבורתו של איברהים, אחד מבניו של אל-בקיר, האימאם השיעי החמישי. על-פי המסורת, איברהים נמלט לאזרבייג'ן מאימת הח'ליף האומאי, אך כאן התנקשו בחייו. ראשיתו של האתר כבר במאה השמינית לספירה. במאות ה-16-15 נבנה במקום מתחם מפואר שכולל מסגד, מוזוליאום, מדרסה ובית קברות. בשנים האחרונות עבר המקום שיקום גדול וכיום מבנה הקבר הקדום משוכן תחת היכל גדול ומפואר שמעליו מתנשאים שני מינרטים תאומים. את הקירות מעטרים אריחי קרמיקה מזוגגת בגוני כחול, כמיטב המסורת הפרסית והמרכז-אסייתית.

גם שוחרי טבע ימצאו כאן מה לעשות: מעט דרומית לגנג'ה מתנשא קפז (Kapaz), "ההר השבור", שגובהו יותר מ-3,000 מטר. בעקבות רעש אדמה ב-1139, שבו חרבה גנג'ה עד היסוד, קרסו חלקים ממנו, חסמו נהר ויצרו את גויגול (Goygul), "האגם הכחול". על גדת האגם ישנו מלון ובאזור כולו יש מסלולי הליכה בדרגות קושי שונות. באביב, המדרונות מכוסים בשפע פריחה, ובסתיו מתכסה היער בשלכת נהדרת. 

מידע מעשי

טיסות: אל באקו וממנה יש טיסות של החברה האזרבייג'נית וגם טיסות של טורקיש איירליינס דרך איסטנבול. מבאקו אפשר לטוס אל גנג'ה בטיסת פנים.

ויזה: את אשרת הכניסה לאזרבייג'ן מנפיקים בנוהל פשוט עם הנחיתה. מי שביקר בארמניה עשוי להיות מעוכב לתשאול קצר על פשר ביקורו שם.

עונה: העונות הטובות לטייל במדינה הן הסתיו והאביב. החורף קר והקיץ חם. הדרך לחינאליק ולמקומות גבוהים אחרים נפתחת באביב המאוחר (יוני) ועשויה להיסגר כבר בסתיו המוקדם (ספטמבר) תחת שלג.

עוד כתבות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?