גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מימון תקציב הביטחון: החימוש נעשה יותר נוח

הקריאות לתת עוד תוספת לתקציב הביטחון עלולות ליצור את הרושם שצורכי הצבא שואבים את כל משאבי המשק • אבל מבט מלמעלה על מגמות ארוכות טווח בישראל ובעולם מוכיח: חלקו של הצבא בהוצאות המדינות הולך ומצטמק • כאשר מייצרים יותר, יש יותר כסף למלחמות

אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה / צילום: שלומי יוסף
אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה / צילום: שלומי יוסף

הדיווחים על תמיכה חוצת-מחנות בהגדלת תקציב הביטחון עלולים לעורר תהייה: האם המשק מסוגל לשאת את המעמסה הזאת? זו הזדמנות ראויה להציג כמה נתונים שיאירו את הסוגיה מזווית אחרת.

קוראי העיתונות הכלכלית יודעים שמשרד האוצר העביר לאחרונה לוועדת הכספים בקשה, שנבלמה בינתיים, להוסיף לתקציב 2.5 מיליארד שקל. במפתיע, אנשי כלכלה מובהקים לא מוטרדים. יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון אמר לפני כחודש בחדשות 12 כי "הבעיה שלנו היא לא הגירעון, אלא הצורך להגדיל את תקציב הביטחון". יו"ר כחול לבן בני גנץ, אומרים עמיתינו הכתבים הפוליטיים, אמר שיהיה קשוב לדרישות האלה. הוא אמנם הודיע השבוע שמפלגתו תתבע "פתרון תקציבי למחסור של 40 מיליון שקלים לצורך היערכות מערכת הבריאות לחורף" - אבל מה הם 40 מיליונים לבריאות בהשוואה ל-40 מיליארדים שרוצה ראש הממשלה בנימין נתניהו להוסיף לביטחון בעשור הקרוב?

הוצאות הביטחון / צילום: גלובס

מי שעוקב אחרי דיווחים דומים לאורך השנים מתרשם שמשא ההשקעה הצבאית הולך וכבד, וסופו שידחק כל הוצאה אחרת. כשמדברים בשקלים, הסכום נוסק: אם סופרים את הוצאות הביטחון במובן רחב, לרבות הוצאות חירום אזרחיות, הוועדה לאנרגיה אטומית ומתאם הפעולות בשטחים, רואים שלפני 20 שנה הן עמדו על כ-37 מיליארד שקל. ב-2018 הן הגיעו ל-67 מיליארד. אבל בפרספקטיבה שונה, התמונה מתהפכת.

רק חמש אגורות מכל שקל מופנות לביטחון

לפני כמה חודשים בדקנו ב"משרוקית" טענה שהעלה שר המשפטים אמיר אוחנה, שתקציב החינוך עבר לראשונה בהיסטוריה את תקציב הביטחון. התברר שזה אמנם קרה, בתקציב 2018-2017. זה היה רק השיא בתהליך בן עשרות שנים: גרף של מרכז טאוב מראה שבראשית שנות ה-70 תפסו הוצאות הביטחון ה"רחבות" כ-40% מהוצאות הממשלה, ואילו בעשור האחרון הן מהוות רק כ-15% מהוצאותיה.

מנגד, התקציבים החברתיים (חינוך, בריאות, רווחה ודיור), שעד אמצע שנות ה-80 היוו רק כ-20% מהתקציב, תפחו בשנות ה-2000 ליותר משליש ממנו.

בהשוואה לתוצר המקומי, המגמה מתחדדת. בעשור הראשון של שנות ה-2000, שמונה אגורות מכל שקל שייצרנו הוקדשו למימון ביטחון. הנתון היה יציב יחסית, כלומר ההוצאות לא עלו מהר יותר מהצמיחה. בעשור הנוכחי הסכום ירד כמעט מדי שנה, ולאחר הסכם כחלון-יעלון, רק חמש אגורות מכל שקל נשאבות לביטחון.

דבר דומה מתרחש בכל העולם. מכון סטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI) מנהל מאגר מידע מקיף על ההוצאות הצבאיות של כל ארצות תבל. התמונה העולה ברורה: אם מדברים בדולרים, הסכומים שהעולם הקצה לביטחון הלכו וירדו בתום המלחמה הקרה, לשפל של כטריליון דולר במחצית שנות ה-90, אבל הם חזרו לעלות בשנות ה-2000, ומתקרבים היום לשני טריליונים.

חלק גדול מהעלייה מקורו בסין, שהעצימה את צבאה בשני העשורים האחרונים ועקפה את מדינות אירופה. ב-SIPRI מזהירים שהבדלים במבנה התקציב ובזמינות הנתונים מקשים על השוואה מדויקת בין הוצאות המדינות, אבל השינוי לאורך זמן הוא מובהק.

אלא שבד בבד, נטל ההוצאה הצבאית מצטמצם: 2009 הוקדשו 2.6% מהתוצר העולמי לביטחון, ואילו ב-2018 - 2.1% בלבד. הסיבה היא שמדינות העולם מייצרות היום פי ארבעה ויותר מאשר לפני 30 שנה, לפי אומדני הבנק העולמי, ולכן יכולות להרשות לעצמן עוד ספינות מלחמה וכלי ירייה מתקדמים.

בארה"ב, שאחראית ליותר משליש מההוצאה הצבאית העולמית, חזר תקציב ההגנה לעלות אחרי שבע שנות ירידה, ועלתה טענה שתקציבי ההגנה חונקים את כל היתר. בעל טור בשם רוברט סמואלסון מהוושינגטון פוסט הגיב למאמר שגרס שחלקו של הביטחון בהוצאות הממשל האמריקאי כבר מגיע ל-60%. לדבריו, הנתון הוא 15% בלבד. האומדן של SIPRI נמוך עוד יותר, 9%. הצמיחה הכלכלית מאפשרת זאת: בשנות ה-50 הופנו לביטחון 13% מהתוצר האמריקאי, וכיום רק 3%.

ארגון נאט"ו ממליץ לחברותיו להקדיש לביטחון לפחות 2% מהתמ"ג, ופולין, ליטא ורומניה אף עיגנו את הדרישה בחוק. אבל לפי הערכות הארגון, רק שבע מ-28 החברות עומדות ביעד.

סין מתעצמת, אבל הנטל הצבאי פוחת

הנטל היורד הוא לא פריבילגיה מערבית: בשני העשורים האחרונים נרשמת מגמה כזו גם באסיה, ואפילו במדינות אפריקה, שהוצאותיהן הצבאיות הן שבריר מאלה של הכלכלות העשירות. סין, לפי SIPRI, נוקטת מדיניות סדורה של הצמדת ההוצאה הביטחונית לצמיחה, ועדיין חלקו של התוצר הסיני שהוקדש לצורכי צבא ירד תוך שניים וחצי עשורים מ-2.5% ל-1.9%. אשר לנטל התקציבי, בראשית שנות ה-90 תפס הביטחון כ-15% מהוצאות הממשלה הסינית, וכיום - רק 5.5%.

חמשת אחוזי התוצר שמפנה ישראל להוצאות ביטחוניות עדיין גבוהים יחסית בהשוואה עולמית. ד"ר שמואל אבן, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, טוען שאין טעם להשוות את עצמנו לשיעור ההוצאה ה"מקובל". הסיבה היא לא רק הבדלים בחומרת האיומים, שהם עניין לפרשנות, אלא גם מאפיינים אובייקטיביים.

כיוון שהשחקנים במגרש הבינלאומי הם מדינות ולא יחידים, אין לצפות שהוצאות הביטחון יעלו ביחס ישר לאוכלוסייה. כששאר התנאים שווים, הוצאות הביטחון לנפש יהיו גבוהות יותר במדינה קטנה, מה שאינו נכון לתקציבים חברתיים. התופעה הזו, אגב, מסייעת להסביר את הירידה בחלקו של הביטחון בתוצר העולמי: אוכלוסיית העולם גדלה יותר ממספר המדינות.

כמו כן, עלות הייצור של הביטחון תלויה בפערים בהתפתחות הכלכלית, כפי שישנם בין ישראל לשכנותיה. הסעיף העיקרי בהוצאה הביטחונית הוא כמעט תמיד כוח האדם, ורק אחר כך ציוד. בעוד שמחיר הציוד דומה בכל המדינות, כוח האדם במדינה כמו ישראל יקר הרבה יותר מאשר בירדן או מצרים.

על כל פנים, גם כאן וגם מעבר לים, לא נראה שיש תקווה שהמעמסה הכלכלית של המלחמות תכריח את האנושות לחדול מהתעצמות צבאית. התפוקה הגוברת והגידול באוכלוסייה מאפשרים לקנות עוד ועוד טכנולוגיה ביטחונית, ועדיין לקבל עודף. אם בעבר היו ארגונים בינלאומיים מוטרדים מעול ההוצאה הביטחונית שרובץ על הכלכלה הישראלית, היום מדאיגים אותם תחלואים אחרים. 

לקריאה נוספת

גלובס - "הקרב האבוד של משרד האוצר בתקציב הביטחון"

המשרוקית - אמיר אוחנה על תקציבי החינוך והביטחון

מרכז טאוב - חלוקת התקציב: תמונת העדיפויות הלאומיות של ישראל

מכון סטוקהולם למחקרי שלום - מגמות בהוצאות הצבאיות של העולם, 2018

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה