גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרמי לוי ועד יוחננוף: בענף המזון אוהבים להעסיק בני משפחה - ומשלמים על זה ביוקר

מנכ"ל וסמנכ"ל אבל גם מלגזן וקופאית: מוטיב המשפחתיות מאפיין את תחום רשתות המזון המקומיות ● מה גבולות הלגיטימיות של התופעה, ומי שיאן התשלומים?

סופרמרקט של יוחננוף בקריית עקרון / צילום: תמר מצפי
סופרמרקט של יוחננוף בקריית עקרון / צילום: תמר מצפי

טיוטת התשקיף שפרסמה בימים האחרונים רשת קמעונאות המזון יוחננוף, לקראת הנפקת מניות הראשונית (IPO) שהיא מתכננת לבצע בבורסה בתל-אביב, חשפה שוב את מוטיב המשפחתיות המאפיין את תחום רשתות המזון המקומיות. ברבות מהן מועסקים בני משפחה רבים של בעלי הרשת, החל ממשרות הניהול הבכירות ביותר ועד תפקידים זוטרים, בעלויות שכר פחותות, ממלגזן ועד קופאית.

צריך לציין כי אותה משפחתיות המאפיינת את רשתות המזון (חברות עתירות כוח אדם המעסיקות אלפי עובדים כל אחת) אינה תופעה יוצאת דופן בשוק ההון המקומי. ניתן למצוא חברות רבות, בתחומי פעילות מגוונים, שבהן מגיע חלק ניכר מנושאי המשרה מקרב המשפחה השולטת - החל מנדל"ן (דמרי, פרשקובסקי, צרפתי), דרך אופנה (פוקס) ועד סחר (חממה).

ככלל מדובר בתופעה לגיטימית ולעתים אף מתבקשת, ברמת המחויבות לעסק, השמירה על המוניטין והשליטה על הנעשה בחברה, כאשר לא פעם האופי המשפחתי מסייע להתפתחות עסקיה. מהלך ההנפקה בבורסה שמקדמת יוחננוף נועד לאפשר את הרחבת פעילותה העסקית. אולם כמו במקרים רבים לפניה, הוא גם מסייע לה בסידור עבודה לבני משפחת המייסדים וקרוביהם, וכן גם לשידרוג ניכר בתנאי העסקתם ביחס לאלה שלהם היו זכאים טרם הפיכת החברה לציבורית.

כמובן שלא תמיד עסקים ומשפחה הולכים ביחד. הדוגמה הבולטת לכך הגיעה לאחרונה אף היא מענף קמעונאות המזון, ברשת טיב טעם שנפרדה מהמנכ"ל, עדי כהן, שהיה חתנו של בעל השליטה ברשת, חגי שלום. עזיבת כהן את תפקיד מנכ"ל הרשת התרחשה על רקע חילוקי הדעות בינו לבין בעל השליטה, לאחר הפרידה מבתו של שלום.

יוחננוף

שכרו החודשי של איתן יוחננוף, בתפקידו כמנכ"ל הרשת, הוקפץ אשתקד פי 12.5 ומיולי 2018 הוא עומד על 250 אלף שקל, לעומת 20 אלף שקל טרם לכך. מחודש יוני האחרון הוא כבר אינו מועסק בחברה והחל לספק לה את שירותי הניהול באמצעות חברה פרטית.

שידרוג שכרו של איתן יוחננוף הקפיץ את עלות העסקתו ב-2018 ליותר מ-2 מיליון שקל, לעומת 300 אלף שקל ב-2017. השנה עלות שכרו צפויה להגיע לשיא חדש, אחרי שבסיכום מחצית השנה היא הצטברה ל-1.5 מיליון שקל.

עם עלות העסקתו המעודכנת הפך איתן יוחננוף לשיאן השכר ברשת המזון, המבקשת להנפיק את מניותיה בתל-אביב לפי שווי של כ-2 מיליארד שקל. זאת לאחר שעקף את אביו, מרדכי יוחננוף, הזוכה לתגמול חודשי של 200 אלף שקל בתפקידו כיו"ר (עלות העסקתו אשתקד עמדה על כ-2.5 מיליון שקל).

קפיצות חדות, של פי 7.5, נרשמו אשתקד גם בעלות העסקת אחיו ואחיותיו של איתן יוחננוף - גיורא, חלי ושרית בתפקידיהם בחברה, ל-150 אלף שקל בחודש כל אחד, לעומת 20 אלף שקל טרם לכך. כך, עלות העסקת כל אחד מהשלושה ב-2018 הגיעה ל-1.3 מיליון שקל, לעומת פחות מ-300 אלף שקל ב-2017, ובמחצית השנה הנוכחית התקרבה ל-1 מיליון שקל לכל אחד, וגם הם, בדומה לאיתן, החלו מחודש יוני להעניק את שירותיהם לחברה באמצעות חברה פרטית.

מלבד המשפחה הגרעינית, יוחננוף מעסיקה קרובים נוספים בתפקידים זוטרים יותר, בעלויות שכר חודשיות בטווח של 12-23 אלף שקל. ביניהם אחיו של בעל השליטה, בתפקיד נהג ונאמן צי המשאיות של החברה, נכדתו המשמשת כפקידה, ובן זוגה המשמש כמנהל מחסן באחד מהסניפים. בסך הכל מעסיקה יוחננוף 9 בני משפחה, לאחר שנפרדה משלושה מנכדיו של מרדכי יוחננוף, שהועסקו בה בתפקידים זוטרים בשכר שעתי ואשתקד עמדה עלות העסקת בני המשפחה על כ-8.5 מיליון שקל.

הרשת המשפחתית: כמה מבני המשפחה השולטת מועסקים ברשתות המזון ומהו שכרם

רמי לוי

רשת רמי לוי היא אחת מהשיאניות בבורסה המקומית בכל הנוגע למספר בני המשפחה המועסקים בה. בשנה האחרונה הועסקו לא פחות מ-12 קרובים מרמות קירבה שונות ברשת, כשבראשם בעל השליטה עצמו, המכהן כמנכ"ל ובת זוגו, עדינה, המועסקת בחברה מהקמתה, ומכהנת כיום כסמנכ"לית וכגזברית ראשית בהיקף משרה של 50%.

משפחתו הקרובה של לוי היא חלק בלתי נפרד מהנהלת הרשת, וכבר בשנה שעברה הוא הצהיר בראיון ל"גלובס", שהוא בונה על דור העתיד לניהול החברה, כשאמר כי "אני בונה את בתי, יפית אטיאס לוי, כיורשת שלי". אטיאס (36), מכהנת כיום כסמנכ"לית השיווק של הרשת, ובשנה שעברה הסתפקה בשכר צנוע שהסתכם ב-365 אלף שקל. גם בן זוגה, אופיר אטיאס, הוא חלק משדרת הניהול, בתפקידו כמנהל פיתוח מרכזים לוגיסטיים וכמפקח על תחום התקשורת בחברה, נוסף לחברותו בדירקטוריון.

מלבדה נושאים שמונה אחים, אחיות, גיסים וגיסות של לוי בתפקידי ניהול שונים ברשת, בהם מנהלי סניפים ואזורים, ניהול לוגיסטי, רכש, ציוד ואחזקה, כשאחת מהן נושאת בתפקיד של ניהול סניף ואחראית על הכשרת קופאיות בסניפים השונים. סך עלות העסקת השמונה הסתכמה בשנה שעברה ב-2.2 מיליון שקל - נמוך מעלות העסקתו של לוי עצמו, שהגיעה ל-3 מיליון שקל.

למרות הסכומים הנאים מהם נהנה לוי בתפקידו כמנכ"ל הרשת שייסד ב-1976, אלה נחשבים ל"כסף קטן" שמייצרת לו החברה השוכרת ממנו נכסים (חלקם עם שותפים) המשמשים לפעילותה מזה שנים ארוכות - מה שמייצר לו הכנסות בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים בשנה. בנוסף, מימש לוי לאורך השנים חלקים מהחזקותיו ברשת תמורת כמה מאות מיליוני שקלים.

פרשמרקט

בדומה ליוחננוף, גם צמד האחים אמיר, בעלי השליטה בפרשמרקט, המצטרפת האחרונה לבורסה בתל-אביב (החלה להיסחר בחודש מאי האחרון) דאגו לשדרוג נאה בתנאי העסקתם לקראת ההנפקה - כשהכפילו את עלות העסקתם החודשית ל-175 אלף שקל, לעומת פחות מ-90 אלף שקל בהם הסתפקו עד אפריל 2018. כך, עלות העסקתם השנתית, יוסי אמיר בתפקידו כיו"ר ושלומי אמיר כמנכ"ל, הגיעה בשנה שעברה ליותר מ-3 מיליון שקל לכל אחד, לעומת 1.2 מיליון שקל בהם הסתפקו ב-2017.

מלבד השניים, פרשמרקט מעסיקה את אלינור אמיר, בת זוגו של שלומי, כסמנכ"לית תפעול, שם עלות העסקתה ב-2018 הצטברה לכ-430 אלף שקל. אחותה, מורן פדידה, מועסקת כקופאית ברשת בתפקיד על בסיס שכר שעתי של 29 שקל, וב-2018 עלות העסקתה הסתכמה בפחות מ-50 אלף שקל.

פרשמרקט גם העסיקה את אימם של צמד בעלי השליטה, סימה עמר, משנת 2010 ועד מרץ 2018, תחילה כסגנית מנהלת סניף ובהמשך כעוזרת להנהלה בתחום אירועי יחסי הציבור, בשכר חודשי של כ-10 אלף שקל.

נוסף לתגמולים הנאים מהם נהנים האחים אמיר בתפקידיהם בניהול הרשת שבשליטתם, פרשמרקט גם שוכרת מחברה פרטית שלהם שטח המשמש כסניף שלה בקריית ביאליק, בדמי שכירות חודשיים של 33 אלף שקל.

אולם, הכסף הגדול ממנו נהנו האחים אמיר מאז הפכה החברה לציבורית הגיע מחלוקת דיבידנד של כ-220 מיליון שקל, כפי שהודיעה החברה לקראת ההנפקה, ונעשה בהתאם להצהרתה בחודש יולי - כשעיקר הסכום הגיע לכיסי השניים המחזיקים יחד לאחר ההנפקה כ-75% מהונה - בחלקים שווים.

ויקטורי

לצד צמיחת הפעילות הנאה שמציגה רשת המזון ויקטורי בשנים האחרונות, צומחת גם עלות העסקת בעלי השליטה בה, בראשות האחים אייל ואבי רביד, יחד עם אביהם, חיים (ויקטור) רביד. זו הצטברה יחד בשנה שעברה לסכום של כ-9.5 מיליון שקל - עלייה מצרפית של כ-25% ביחס לעלות העסקתם ב-2016.

זאת, כששיאן השכר של הרשת, המנכ"ל אייל רביד, נהנה אשתקד מתגמולים של 3.5 מיליון שקל. אחיו אבי, בתפקידו כסמנכ"ל תיפעול ופיתוח עסקי, נהנה מדמי ניהול וממענק זהים, ועלות העסקתו הייתה נמוכה רק במעט מכך. האבא, בתפקידו כנשיא הרשת וסמנכ"ל הכספים שלה, מסתפק בשכר קצת יותר נמוך מדמי הניהול של בניו, כך שעלות העסקתו הסתכמה ב-2.6 מיליון שקל.

בחודש יוני האחרון אישרו בעלי מניות הרשת את תנאי העסקת השלושה ברשת, בעלות שלפי הערכתה של ויקטורי, צפויה להיות בשנה הנוכחית דומה לזו של 2018. נוסף לשלושה, ויקטורי החלה להעסיק במהלך שנת 2016 את מיכל רביד, בת זוגו של אבי רביד, כאחראית על תכנון, עיצוב ורישוי סניפים של החברה, בהיקף משרה של 50% בעלות שנתית של כ-200 אלף שקל, על בסיס שכר חודשי של 10 אלף שקל.

בנוסף לשכרם, שותפים האחים רביד בחברה פרטית המשכירה לוויקטורי נכס באשקלון בדמי שכירות חודשיים של כ-100 אלף שקל, ושניהם הם גם הנהנים העיקריים מחלוקת דיבידנדים, שהצטברו ליותר מ-50 מיליון שקל בשלוש השנים האחרונות (2016-2018).

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן