גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצפה של משרדים? מה מחפשים היזמים באזור התעשייה המלוכלך של מערב ראשון לציון

באזור התעשייה המלוכלך והמוזנח במערב העיר נבנים במקביל עשרות אלפי מ"ר בבנייני משרדים חדשים • האם יהיה ביקוש לכל השטחים הללו, והאם האזור יצליח להתרומם לצד מתחם האלף שבצד השני של האיילון?

הצפת משרדים במערב ראשון לציון / צילום: גיא ליברמן, גלובס
הצפת משרדים במערב ראשון לציון / צילום: גיא ליברמן, גלובס

איפה אפשר למצוא בית חולים וטרינרי ליד מוסך לרכבי אקסטרים, ואת הסופרמרקט החרדי "אושר עד" מול מסגריית ענק ותחנת מעבר לפסולת בניין, אפופה באבק? כל אלה, לצד אולם אירועים בסגנון קולוניאלי בכאילו, שוכנים באזור התעשייה במערב העיר ראשון לציון.

פעם זה היה סוף העיר וסוף העולם. ממערב היו רק חולות, ופעילות שהייתה כרוכה ברעש ובלכלוך לא הפריעה לאף אחד. עם השנים, המרחב העירוני התפתח וסגר עליו מכל כיוון.

הרחובות באזור התעשייה הזה הם צירי תנועה רחבים, כמעט אוטוסטרדות. המדרכות צרות, מלוכלכות, עם מעט עצים, מעט ספסלים ומכולות זבל פתוחות. אף אחד לא הולך פה ברגל, גם כשמזג-האוויר נעים. בשנות ה-90 זה היה אזור של קניונים, אך רובם כשלו. עם השנים נוצר מוקד שבו החלה הפעילות לקבל אופי יותר מובהק: אזור קניון הזהב והסינמה סיטי, שמסביבו עוד ועוד שטחי מסחר שנבנים. קצת מערבה משם, מעבר לאיילון, כבר עובדים במרץ על תשתיות מתחם האלף.

מתכנן הערים רן וולף מכיר את אזור התעשייה המערבי של ראשון לציון היטב, משום שעד לא מזמן הוא ניהל עבור העירייה פרויקט שניסה להחיות את המקום. הוא היה ממובילי התחדשות של נמל תל אביב, נמל יפו, העיר התחתית והשוק הטורקי בחיפה ומתחם התחנה בירושלים. לדבריו, "יש מצב אורבני מעניין שבו אזורי תעשייה ומלאכה, בתהליך מאוד איטי, הופכים לאזורי תעסוקה ומשרדים. למשל באזור הבורסה ברמת גן, השוק אומר את שלו ואת מקום המלטשות מחליפים משרדים ואפילו מגורים. בראשון לציון העירייה לקחה את מתחם האלף, בין היתר כי יש לה שם קרקעות, ושמה מיליוני שקלים על השיווק שלו. אזור התעשייה המערבי קצת נשאר מאחור.

"בעיני, צריך לפתוח את הראש לגבי השימושים שהמתחם מציע. אני הייתי עושה שם דיור מוגן, הייתי מכניס קצת מגורים, משום שמתחם האלף הולך לאכלס עשרות אלפי עובדים. זה מקום עם נגישות מעולה: הולכת להיות שם רכבת קלה, יש תחנת רכבת כבדה, זה ליד נתיבי איילון".

בית יהודה לניאדו, מערב ראשון לציון / צילום: גיא ליברמן, גלובס

האזינו לפודקאסט "כסף בקיר" בפרק השקעות משרדים בראשל"צ

"לתת מענה כלכלי לגידול האוכלוסייה"

בשנים האחרונות מקודמים באזור כמה מגדלי משרדים עם אלפי מטרים של שטחי משרדים ומסחר באזור, והשאלה אם לכולם יהיה ביקוש.

מהנדס העיר ראשון לציון קיריל קוזיול מבהיר כי "תוכנית המתאר הכוללנית שלנו מביאה אותנו לסדרי גודל של שמונה מיליון מ"ר תעסוקה, כשהיום קיימים רק שלושה מיליון מ"ר. זו מסגרת שגם היא ניתנה לנו בצמצום כי מדיניות התכנון הארצית היא לחלק את העוגה. צריך לזכור שגם היום אנחנו לא במספרים גדולים של יחס התעסוקה לאוכלוסייה. עד 2030 העיר הולכת לגדול בעוד 300 אלף איש, וצריך לתת מענה כלכלי לצרכים של אותם תושבים".

האם בכוונתכם להכניס מגורים?

"אנחנו חושבים להכניס אופציה למלונאות עסקים, כפי שמקובל גם באזורי תעשייה אחרים, כמו עתידים והרצליה פיתוח".

ראש העיר ראשון לציון, רז קינסטליך, מודע היטב למצבו העגום של אזור התעסוקה המערבי, אך הוא אופטימי: "אני מדמיין את האזור הזה כחלק משלים של מתחם האלף, ומתכנן להקים שם מינהלת. היום האזור הזה נראה פחות טוב, אפילו ג'יפה, ולקחתי לי למשימה לשנות אותו. יש בו המון פוטנציאל. המון יזמים ובעלי קרקעות פונים אלינו בבקשה לאשר בנייני משרדים".

טליה סומך, לשעבר מנהלת אגף האסטרטגיה של עיריית ראשון לציון, סבורה שאזור התעשייה המערבי מוצלח מאוד. לדבריה, "זה אזור שעובד חזק גם בלי הכוונה מלמעלה. זה מכרה זהב".

סומך הייתה אחראית מטעם העירייה לקידום "מתחם המדיה", הכולל את בית "ידיעות אחרונות" ובית "גלובס", ששניהם יושבים על האיילון. "כש'ידיעות אחרונות' הצטרפו ל'גלובס' והתיישבו באותו אזור, שמתי לב שקורה פה משהו. בנינו, יחד עם גיתם, תוכנית של 'מתחם מדיה', מודל שמצליח במקומות אחרים בעולם", היא מספרת.

אבל מתחם המדיה לא מתרומם כל כך בינתיים. סומך מספרת שהיו ניסיונות להביא מסחר תומך (בתי קפה, מסעדות), אבל זה לא כל כך צלח: "באו היזמים, עמדו שעה ברחוב ואמרו, אין פה אף אחד והלכו. זה ביצה ותרנגולת".

טליה סומך  / צילום: סיון פרג'

"להעביר את שדרות רוטשילד לראשל"צ"

מיכל קלימברג, בתו של מייסד מפעל "כרמית" ודירקטורית בחברת "לגובה נכסים", מקדמת כיום הקמת מבנה ענק שמיועד למסחר ועסקים המכונה weTUBE.

"כשרכשנו את המגרש למפעל כרמית, בסוף שנות ה-80, זה היה קצה העיר, הוא היה מוקף חולות. הכוונה הראשונית שלנו הייתה להרחיב את המפעל, אבל הסביבה השתנתה באופן דרמטי: נסללו נתיבי איילון, נבנתה תחנת הרכבת הכבדה ומתוכננים שלושה קווים של הרכבת הקלה. אני מאמינה בתחבורה ציבורית. ברגע שזה יהיה קיים זה ממש לא יהיה מעניין מה הכתובת שלך, אלא איפה את גר ביחס לתחבורה ציבורית", היא אומרת.

למי אתם מייעדים את הבניין החדש? בסופו של דבר יש המון שטחי תעסוקה באזור.

"לחברות עתירות כוח אדם שתחבורה ציבורית משמעותית להן. לא מחפשים כאן משרדים קטנים של 200 מ"ר, אלא חברות שיקחו קומות. גודל הקומה הוא כ-3,700 מ"ר (בשונה ממגדל טיפוסי שם גודל קומה הוא כ-1,000 מ"ר - ג.נ) וזה משפיע על יחסי ברוטו נטו, במובן של שטחי שירות".

weTUBE, בניין משרדים, מערב ראשון לציון / צילום: גיא ליברמן, גלובס

קלימברג מבהירה שהיזמים לא מוכרים את שטחי המשרדים אלא משכירים אותם בלבד. בעתיד הרחוק, בכוונתם להרוס את מפעל כרמית ובמקומו לבנות מגדל בגובה 40 קומות, שיהיה בו שימוש מעורב של מסחר, תעסוקה ואף מעונות לסטודנטים.

עד אז, וזו בשורה נחמדה לקיצרי הסבלנות, בכוונתה של מיכל לפתוח במבנה מפעל כרמית, לכשיפתנה, מתחם סדנאות אוכל, או 700 מ"ר של "אינקובטור" מזון, שיקרא "MAKEAT", כולל חנויות ודוכנים.

פרויקט SPACE הוא בית משרדים חדש שבנייתו מושלמת בימים אלה ברחוב מוזס, מול בית ידיעות אחרונות. השטח הבנוי בפרויקט הוא 18.5 אלף מ"ר, ומתוכם כ-3,000 מ"ר למסחר, 9,500 משרדים ו-6,000 מ"ר חניה.

משה צרפתי, מנכ"ל משותף בחברת הבנייה והיזמות "צרפתי צבי ובניו", יזמית הפרויקט, מודה שאזור התעסוקה המערבי מוזנח אך הוא אופטימי. לדבריו, "במטרופולין של יותר מחצי מיליון איש המיקום של אזור התעסוקה הזה מנצח. ברגע שפתחתי את המכירה מכרתי את כל המשרדים בתוך עשרה חודשים". לחברה יש כרגע עוד פרויקט בהקמה של מבנה תעסוקה באזור התעסוקה שממערב לציר האיילון.

נועם קונס מחברת אנגלו סקסון ראשון לציון, המשווקת את פרויקט SPACE מסביר כי "העניין פשוט מאוד: העירייה נתנה באזור הזה 360 אחוזי בנייה. אתה תראה שיקומו פה עוד ועוד פרויקטים. כל מפעל שיושב על קומה וחצי הופך ליזם. במדינת ישראל כל קנעקר הוא עצמאי. כל יהודי הוא מנכ"ל. אני לא דואג, הכול יאוכלס. בראשון לציון אין בכלל בנייני משרדים. עד היום היה בניין UMI ליד קניון הזהב, עוד אחד ברחוב רוטשילד, במדרחוב, ויש את עזריאלי על הרכבת - שם יש רשימת המתנה. רק עכשיו נפתח הפקק".

SPACE, בניין משרדים, מערב ראשון לציון / צילום: גיא ליברמן, גלובס

"אין פה מגדל משרדים שמכבד את עצמו"

מגדל ירון מילר ברחוב ההגנה הוא יוזמה של קבוצת גל אמרלד, קבוצה ותיקה, העוסקת בתחום ייזום, ניהול והשקעות בנכסי נדל"ן שונים. בין היתר, הקבוצה אחראית לבניין "הלוויתן", בדרך קיבוץ גלויות 107 בדרום תל אביב ולמגדל לבנדה, ליד התחנה המרכזית בתל אביב.

המגדל נבנה על מגרש בשטח של 4.2 דונם, הוא בגובה של 12 קומות ובשטח של כ-15 אלף מ"ר. נדב ליסובסקי, מנכ"ל חברת גל-אמרלד, יזמית המגדל: "זיהינו את הצורך במשרדים בפריפריה. ראינו שהכניסות לתל אביב פקוקות ושיש בעיה עם חניות. הבנו שזה עדיין מרכז, אבל לא במחירים של תל אביב".

למה דווקא באזור התעשייה בראשון לציון?

"יש המון משתמשי קצה, כלומר כאלה מאזור ראשון לציון שיש להם משרד, ושעבורם תשלום הריבית על רכישת משרד יהיה פחות מהשכירות. אחר כך ראינו שיש הרבה חברות שמעוניינות לעבור לראשון כי הן מזהות שתל אביב יקרה. בהנחה שהן הבעלים של הקרקע בתל אביב אז יש חלופות הרבה יותר טובות מאשר משרדים. כך למשל חברת 'השטיח המעופף' מעדיפה לעזוב את הבניין שלה ביפו, לעשות שם יזמות נדל"ן, ולעבור לכאן. הם קנו שלוש קומות אצלנו בבניין".

מגדל ירון מילר, בניין משרדים, מערב ראשון לציון / צילום: גיא ליברמן, גלובס

בימים אלה מקודמת בניית שני מגדלים באתר אולם האירועים "שמש אדומה", ברחוב אלטלנה 1. נחום נפשי, מבעלי הקרקע ואחד היזמים, מרגיש שהוא חלוץ: "כשאתה נוסע ברכבת ומגיע לתל אביב אתה רואה את מגדלי עזריאלי, כשאתה מגיע לרמת גן, אתה רואה את מגדלי מתחם הבורסה. מי שמגיע לראשון לא רואה כלום. לעירייה יש אינטרס שהכניסה לאזור תסומן. היא לקחה שלושה מגרשים כדי שיעשו מגדלים יפים ויראו את הכניסה לעיר. העיריה תיתן 500% בנייה.

"אם אתה מסתכל על כל מערב ראשון אז אין שם מגדל משרדים שמכבד את עצמו, כמו בתל אביב. ראשון היא עיר גדולה, זו עיר מסחרית. אני מניח שיעברו לפה אנשים גם מראשון. תהיה פה רכבת קלה. אנשים יבואו ללא רכב".

שמש אדומה , בנייני משרדים, מערב ראשון לציון / צילום: גיא ליברמן, גלובס

***גילוי מלא: עיתון "גלובס" שוכר משרדים במרכז בר און במערב ראשון לציון, וגם בית הדפוס של "גלובס" ממוקם בנכס. חברת אילקורפ המחזיקה במחצית ממניות ב.ר.א.פ - הבעלים של מרכז בר און - היא בשליטת משפחת בר און ונמצאת בהליך מיזוג לתוך מבני תעשייה. אלונה בר און היא יו"ר "גלובס" ומבעלות השליטה בעיתון.

עוד כתבות

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

בנוסף, לפי הגרסה האחרונה של חוק ההסדרים, תוכניות ותמ"ל יוקפאו, תיבחן היתכנותן הכלכלית, וחלקן ישונו בצורה של הוספת יחידות דיור או הפחתת דירות להשכרה ארוכת-טווח ● ומה השינוי בנוגע לסיווג תעריפי הארנונה?

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ פסל את המינוי, לוין תקף: "מיירטים בזה אחר זה את מינוי השופטים"

בית המשפט העליון פסל היום את החלטת שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס יוסף בן-חמו את הפיקוח על חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן ● לשיטתם, בן-חמו אינו עונה על הגדרת "עובד מדינה בכיר" ● מה אמר לוין ולאן ממשיכים מכאן?

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

יאסר אבו שבאב / צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

גורם ביטחוני מאשר: יאסר אבו שבאב חוסל – מותו נקבע בישראל

חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● בכירים מצריים מזהירים מפני "תוכניות ישראליות לתקיפות שישתקו את לבנון" ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

אורי יוגב / צילום: יונתן בלום

הקרן שחתומה על שני אקזיטים בשבוע: "רצינו להוכיח לשוק"

קרן אלומה סיכמה על מכירת אקסלרה בחצי מיליארד שקל וחלק ממניותיה באסקו ● היו"ר אורי יוגב: "מחיר המניה שלנו מאוד ירד, וחשבנו שאנחנו ‫צריכים להוכיח לשוק. זו ההוכחה האולטימטיבית"

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

לראשונה: מינהל התכנון עוקף רשות מקומית ונותן היתר בנייה

רשות הרישוי הארצית הוציאה לראשונה היתר בנייה, לאחר שהמועצה האזורית הגלבוע סירבה לאשר הקמת שדה סולארי בתחומה למרות הוראות ועדת הערר ● מדובר בשימוש תקדימי בסמכויות שקיבלה הרשות השנה, במסגרת מהלך שמטרתו להסיר חסמים תכנוניים ● האם נראה בקרוב שינוי כיוון גם בתחום הבנייה למגורים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות ומצפה להורדת ריבית; מיקרוסופט איבדה גובה

הנאסד"ק עלה בכ-0.2%, הדאו ג'ונס התחזק בכ-0.9% ● דוח התעסוקה של ADP העיד על האטה מפתיעה, עם ירידה של 32 אלף במספר המועסקים בנובמבר ● מניית מיקרוסופט ירדה בכ-2.5%, בעקבות דיווח על כך שקיצצה את מכסות המכירה שלה לתוכנות AI ● יום המסחר באירופה ננעל במגמה מעורבת, הדאקס נסחר ביציבות ● הניקיי טיפס בכ-1.1% ● הביטקוין נסחר ביותר מ-93 אלף דולר

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

ישראל וארה"ב לקראת סגירת הסכם סחר: המכסים יופחתו, אבל לא באופן אחיד

לגלובס נודע כי הצוותים קרובים לחתימה על הסכם מכסים: השיעור יהיה נמוך מ־15%, אך עדיין לא ברור מה גובהו, והוא ישתנה בין ענף לענף ● הסנונית הראשונה הגיעה השבוע עם חתימת הסכם סחר בתחום החקלאות, במסגרתו תעניק ישראל פטור ממכס לכ־300 פריטי מזון אמריקאי, תוך החרגת 28 מוצרים ● וגם: עסקת המטוסים של אל על ובואינג בסכנה, ויש לזה קשר למכסים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת

מגדל אפשטיין / הדמיה: משרד האדריכלים AS+GG

בורג’ חליפה של ירושלים: התוכנית אושרה, המחלוקת נשארה

מגדל מתחם D.V. Ivory, המכונה "בורג' חליפה", אושר לאחרונה ע"י רוב חברי ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ● אולם אחד מהם, בדעת מיעוט, כתב כי מדובר במגדל שאינו תורם דבר לציבור ● שלוש הערות על השאלות שעולות מאישור הפרויקט

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

"פתאום התמונה התהפכה": האם אנבידיה מאבדת את תואר המניה הלוהטת בוול סטריט?

מבט על ביצועי שתי המניות הטכנולוגיות גוגל ואנבידיה בחודשים האחרונים מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● המשקיעים, שנהרו אחרי סמל כלכלת ה־AI, מעבירים את הכסף לענקית החיפוש ● הסיבה: מעבר מהשקעה בהבטחה להשקעה בביצועים מוכחים כמו התרחבות בתחום הענן ומנועי צמיחה חדשים

משרד הפנים בירושלים / צילום: Shutterstock, shutterstock

חברות שיתמודדו במכרזי הרשויות המקומיות יחויבו להצהיר על עבר פלילי

משרד הפנים מבטיח מנגנון שיחסום התמודדות של חברות תחת חקירה במכרזים עירוניים, לאחר שנים שבהן הרשויות המקומיות נמנעו מבדיקת עבר פלילי – בניגוד לנעשה בשירות המדינה ● זאת על רקע מספר פרשיות שחיתות ובעקבות לחץ ציבורי

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף-פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?